Игра с криви зарчета

Игра с криви зарчета

© Юлия Лазарова"Дневник" препечатва от вестник "Култура"  с позволение на редакцията текста на проф. Нели Огнянова.


Понякога за нашите работи най-добре приляга формулата на Тери Пратчет – игра на "Не се сърди, човече" с криви зарчета. Разговорът е за медиите, правилата и върховенството на закона, а конкретният повод е сложната траектория на една телевизия през последните десет години.


Проектът ТВ7
Диляна Грозданова, депутат от НДСВ, започва проекта за телевизия с кредит от Общинска банка по времето, когато съпругът й Любомир Павлов е шеф на банката. Кредитът е обезпечен с имоти на приватизирано общинско дружество. Първоначално програмата се разпространява по кабел, но през 2007 се провеждат енергични опити ТВ7 да получи честота. В спора се намесват два регулатора и Върховната административна прокуратура. Прокуратурата се намесва, когато Съветът за електронни медии взема решение за издаване на лицензия въпреки информацията от Комисията за електронни съобщения, че липсват свободни честоти.


Късметът се обръща в полза на ТВ7, когато през 2008 г. телевизията се продава. Не става ясно на кого: юридическото лице собственик, регистрирано в края на 2005 г., не се променя. След като Ирена Кръстева е официално обявена за консултант, въпросът с честотите е решен: регулаторът под председателството на днешния председател Веселин Божков провежда процедура за раздаване на честоти без конкурс и 58 от общо 102 честоти печели Ирена Кръстева. И повече: както честотата на 7 дни/ББТ, така и честотата на телевизия ТВ2/Pro.bg, свързана с Красимир Гергов, преминават у ТВ7. Няма никакво съмнение, че въпросът с финансирането също е решен: ТВ7 се развива екстензивно, Николай Бареков става директор на три телевизии – ТВ7, News7 и Super7, външните продукции са импозантни, сключва се договор със CNN и за целите на сътрудничеството се провеждат обучения, а от едно предаване възниква и се реализира политически проект.


Сега научаваме размера на финансирането – 300 милиона, чрез основното холдингово дружество на Цветан Василев ТЦ–ИМЕ. Искането да се обслужват кредитите води до серия дела за несъстоятелност по цялата верига. В скоро време се очаква да стане ясна и съдбата на другите кредитополучатели като издателите на "24 часа", "Труд", "Преса" и др. Междувременно прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу Пеевски за търговия с влияние въпреки признанието му, че във вестниците си е опъвал чадър над престъпни босове по молба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.


Схемата


Проектът ТВ7 е само отделен пример как е действала схемата за овладяване на медиите. Има в България фабрики за думи и образи, които се финансират по специален начин, за да информират по специален начин. Те приличат на медии, но не са. Имат стриктно контролиран продукт и се използват за придобиване и упражняване на власт. Финансират се от частна банка, която със знанието и помощта на държавата използва средствата на държавните предприятия от цели отрасли на икономиката, за да утвърди властта си. За да изглежда законно (да не надвишава праговете на разрешените кредитни експозиции на банката към едно лице), финансирането е непряко, чрез верига от кредитирани от банката търговски дружества. И с много офшорни собственици. Впрочем това съвсем не е единственият инструмент за овладяване на медиите. Паралелен канал е фокусираното насочване на средства от европейските фондове.


Схемата постепенно става публично известна не в резултат от действия на държавата за защита на законността. Напротив: прозрачността е системно ограничавана и със съдействието на държавата. Сега се оказва, че институциите не са реагирали достатъчно ефективно и навреме за защита на обществения интерес. Схемата става публично известна по стечение на обстоятелствата - поради вътрешен конфликт между основни участници: "Цветан смяташе, че има сили да управлява държавата", съответно "Пеевски стигна прекалено далеч и се вживява като властелин на България".


Не просто бизнес


В годините на прехода медийните магнати успешно налагат тезата, че медиите са бизнес като всички други. Не, не са. Медиите са индустрия, но не само. От медиите зависят правата на човека и в голяма степен - качеството на демокрацията. Записано е в ред документи на ЕС, но е добре и да се взема предвид. Ако институциите признаят, че медиите са не просто бизнес, регулацията може да бъде по-адекватна.


Общите правила на конкуренцията не се оказват достатъчни. Това сочи разрешената операция "Лафка", от която зависи разпространението на печата, това сочи развитието на българските мултиплекси – оценката е на Съда на ЕС.


Обявена е продажба за едно евро на БТК, "НУРТС България", "Фърст Диджитъл", ТВ7, пийпълметричната компания ГАРБ заедно с военни заводи и хотел. От медиите научаваме, че на екипа на ТВ7 като бъдещ собственик е представен гръцки бизнесмен, свързван с близкия до Путин руски олигарх Константин Малофеев. А в екипа ще участва Николай Малинов, член на Националния съвет на БСП и председател на движение "Русофили". Сделката се отнася до съдбата на критична инфраструктура, но експертите предупреждават, че продажбата на ТВ7 има и друг важен аспект. По думите на Илиян Василев, бивш посланик в Москва, "ако не се реагира, ще пием дружно една студена вода, докато някой вкарва стратегическо информационно оръжие в хибридната война, която се води у нас".


Изборът


Сега в медиите навлизат родените в условия на демокрация. Разговорът за отговорността на хората в професията трябва да се води особено заради тях – с цялото уважение към журналистиката и достойните й представители, които работят в трудните български условия.
В България все още няма добре развит пазар на журналистическия труд. Причините са много, някои са обективни и са свързани с пазарни и технологични промени, печатните издания се адаптират към цифровото време. Но, както беше посочено, конкуренцията в медиите е съзнателно ограничавана. Мълчанието, търпимостта и дори възхищението към сръчността на т.нар. български медийни магнати да заобикалят законите дават плодове.


Ограниченият пазар не означава липса на избор. Избор винаги има, той е личен и непрехвърлим: упражняваш професията в служба на истината с всички произтичащи от това трудности – или не питаш кой плаща, стига да плаща редовно. Конкуренция, плурализъм и високи стандарти – или поставяне на личния житейски проект над мисията. За съжаление все още в много случаи истината се принася в жертва на пропагандата, доказано се нарушават всякакви медийни стандарти, а играта с криви зарчета зависи допълнително от посоката на вятъра.


Действията на частния съдебен изпълнител и полицейското участие в ТВ7 са най-подробно коментирани в последните дни. Като че ли по тези въпроси няма големи различия – договорите трябва да се изпълняват, кредитите трябва да се обслужват, но може да се съобрази, че изпълнително производство в телевизия изисква специално внимание.


Същевременно резервираността на колегията към събитията в ТВ7 е напълно разбираема предвид биографията на телевизията като пропагандна машина или, както напоследък напълно основателно казват – пропагандна бухалка. Иван Бедров отбеляза, че до момента няма дори извинение.


Така е, според Пратчет дори разбойниците изскачат иззад скалите, но после казват разни неща, като: "О, извинявайте. Взех ви за някой друг."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Късметът се обръща в полза на ТВ7, когато през 2008 г. телевизията се продава. Не става ясно на кого: юридическото лице собственик, регистрирано в края на 2005 г., не се променя. След като Ирена Кръстева е официално обявена за консултант".....Стига толкова. Кълбета, салта - поредната БГ "футболна драма". Пишман телевизия.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  явно е, че почти всички регулатори и контролни органи и институции трябва да бъдат тотално изчистени от сега работещите там управители и одитори. явно всички са малко или много съучастници в тези червени мафиотски схеми.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1959 Весело

  Цитат:"За съжаление все още в много случаи истината се принася в жертва на пропагандата, доказано се нарушават всякакви медийни стандарти, а играта с криви зарчета зависи допълнително от посоката на вятъра."

  Какво да правиш, това е "стандарт" в Държавата на Мафията!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Тя схемата е ясна.Сега обаче се очаква новите собственици да са руснаци или свързани с руснаци офшорки.Москва ще има втори рупор на пропагандната си машина,освен телевизия Алфа.

 5. 5 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Едно обобщение ми идва първо на ум.Без морал не може да има каквото и да било в обществен план.Правилата не важат когато всички искат да ги нарушат- приказката за врата в полето.Темата за моралния разврат още не е актуална. Положението -ние сме света вода не върши работа, живота ни опровергава всеки ден.Иначе може да се лъжем до свършека на света.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Текста поставя много важни въпроси, но все пак можеше да бъде подкрепен ( или не, както е в случая) с данни за държавната подкрепа, която е основна теза на автора за ТВ7.
  Що се отнася до 300-те млн, които фирмата създала тази телевизия е вложила, отново не става ясно дали ги е вложила, само в този проект ли или не са просто откраднати от КТБ под този предлог, което е работа на прокуратурата, но...като споменем тази институция някак не се виждат поводи за оптимизъм.
  Друг е въпроса за разпределението на рекламите, финансирани от държавата и/или европейските програми, случай при който има лесна проследимост и може да се види дали ТВЕ7 е била "захранвана" по този начин и ако да, какъв е нейния дял отнесен към гледаемостта, т.е. чисто обективен ( донякъде де, че и там е доста мътно) показател.
  А че власт имащите, според мен всички, не само последните, биха желали да имат и контролират колкото може повече медии е ясно като бял ден и за мен стои открит въпроса, може ли да се взаимства нещо от външния опит за слагане на ред в това отношение и има ли достатъчно добри референтни примери в тази посока.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#5] от "zapp":


  [quote#5:"zapp"].Без морал не може да има каквото и да било в обществен план.Правилата не важат когато всички искат да ги нарушат- приказката за врата в полето.[/quote]

  Това с морала не е лошо от една страна, но от друга, по нищо не се отличава от тезата за "високото съзнание" при социализма - т.е. искам да кажа че не е лошо, но си е чисто пожелание.
  За да има своето влияние морала, следва да има едно достатъчно консервативно и конформистко общество, което да дава категорични и отчетливи оценки на не моралните прояви, т.е. нещо, което е било и е дефицит по целокупния свят.
  И остава действащата по света наложена система на контрол и наказания разследваща, обвиняваща и осъждаща система, която в нашия случай за голямо съжаление не работи.
  И стигаме пак до там, че дали става дума за средни доходи, дали за медии и морал на редактори и журналисти, все до едно място опираме, да заработи в рамките на нормалното нашата такава, за да започнат да се оправят и другите елементи на нашия живот. Не случайно точно по тази линия има такова силно противодействие, защото тези които са се облагодетелствали от нейната слабост, искат да продължат да го правят, разбира се за наша сметка.

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3877 Разстроено

  ,,Игра с криви зарчета,,

  А бе то целият ни преход е една игра с криви, белязани, зарчета, където късмета отива все в ръцете на комунистическата номенклатура, прекръстила се като БСП

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Не съм сигурен, по какво точно е професор авторката... Ако се не лъжа, по една от тези нови и съвременни специалности свързани с медиите...!
  Но така или иначе, казва нещо, което всички знаем! Това, че въпросната телевизия, а и не само тя, е една огромна машина за манипулация! От тази машина за манипулация, се възползва една групировка маскирана, като няколко партии - а именно ДПС, БСП, ГЕРБ...! Естествено, казва го със задна дата, че да си мислим, колко будни и честни са представителите на медиите! Не е интересно, вече...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Диляна Грозданова и нейният мъж Любомир Павлов ( Любо Пъпката ), Ирена Кръстева и нейният син ДеБелян Певски, както и Цветан Василев и Малинов - всички ПЛАЧАТ за затвора !
  Борисов и Кънев,какво става с реформата в правосъдната система ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 11 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И коя е независимата и обективна медия в България?

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  "Проектът ТВ7 е само отделен пример как е действала схемата за овладяване на медиите. Има в България фабрики за думи и образи, които се финансират по специален начин, за да информират по специален начин. Те приличат на медии, но не са. Имат стриктно контролиран продукт и се използват за придобиване и упражняване на власт.”

  Много ми харесва това определение! Много точно казано.

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  "Междувременно прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу Пеевски за търговия с влияние въпреки признанието му, че във вестниците си е опъвал чадър над престъпни босове "

  То, тя прокуратурата сякаш не опъва чадър над същите тези престъпни босове

 14. 14 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално
 15. 15 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 795 Гневно

  Ето, всички са наясно за схема, която е подчинила повечето медии и ги е превърнала в инструменти за дезинформация. Всички знаят, дори името на собственика, придобил ги пряко закона. И какво от това? Още по-лошо, обществото със своето покорство се превръща в съучастник на извършителите и институциите в далаверата. Получава се нещо, като автогол, но много болезнен. А, зад кадър отново, и отново прозира дългата ръка на Москва, дърпаща конците на тукашните марионетки.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  В медиите с малки изключения властват хора като агент Димитър, Блъсков, Тошев и подобни, не е здравословно!

  klimentm
 17. 17 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оглушително мълчи Радана Кънева..Защо ли,дали не е вече главен ипон на републиката?

 18. 18 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#2:"Полувишис"]явно е, че почти всички регулатори и контролни органи и институции трябва да бъдат тотално изчистени от сега работещите там управители и одитори.[/quote]

  И новите да се назначават с международен конкурс. Не че това гарантира почтеност, но очевдино сегашната система гарантира точно обратното.

 19. 19 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#17:"hmc12310991"]Оглушително мълчи Радана Кънева.[/quote]
  Дали?
  Проф. Нели Огнянова е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

 20. 20 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Разстроено

  "Има в България фабрики за думи и образи, които се финансират по специален начин, за да информират по специален начин.
  Те приличат на медии, но не са."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 21. 21 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Москва ще има втори рупор на пропагандната си машина,освен телевизия Алфа. [/quote]

  То да беше само Алфа...

 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#4] от "chicago514":
  Е, друго сие финасирането да е от една друга Фондация.
  По сериозно е некак си....

 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1548 Весело

  Винаги съм подозирал, че другарският капитализъм не работи. Оставете и тези другари да си хвърлят парите на вятъра в ТВ7.

 24. 24 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 434 Неутрално

  У нас повечето медии се финансират от външни източници, най-много 10% от руски такива, 90% от не-руски, но за тези 90% никой не смее да пише.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK