Какво не биваше да правим на 9 май

Какво не биваше да правим на 9 май

© ReutersТекстът е писан на 10 май. "Дневник" го препечатва от блога на Николай Слатински .
Заглавието е на "Дневник", оригиналното е "Разсъждения за 9 май – един ден по-късно"


Мисля си, че бихме могли да си спестим поне 90% от всички коментари, анализи, текстове и спорове, свързани с 9 май.


Не във връзка със значението, с наследството, с трагедиите и с покрусите, които така неунищожимо са проникнали в историята на Втората световна война и нейните съветски страници, а именно по отношение на 9 май и още повече – точно на 9 май.
Самата дата се нуждае повече от размисъл и мълчание в памет на жертвите, отколкото от пропагандни и идеологически войни за Войната.


Ние няма как да влезем в руския контекст. Всички ние – и фобите, и филите, и просто нормалните българи.


Тук става дума за дълбоки травми, за ужасно дълбоки травми, чиято болезненост и чиито последици не сме в състояние да осъзнаем и почувстваме.


ПЪРВАТА ТРАВМА е тази на милионите граждани на бившия Съветски съюз, от името на които днес собственоръчно назначил се за техен Главен представител, говори Путин.


Практически няма човек в бившето съветско пространство, който да не е загубил свидни хора на бойните полета през 1941-1945 г. И затова наследниците на онези съветски народи се нуждаят от 9 май, този ден за тях е една Задушница, а за смисъла и съдържанието на Задушница не се спори. Всеки, който се отнася отрицателно към 9 май за тези хора по някакъв начин обругава тяхната Задушница.


Добре е да им оставим 9 май, да не започваме спорове с тях именно на 9 май. За тях това е свещена, сакрална, съкровена дата. И ние няма как да искаме точно на тази дата те да си дават сметка колко много от загиналите, чиято памет тачат, са жертви както на Войната, така и на Бруталната власт на един тиранин, твърдящ, че се грижи за Народа, но унищожаващ безпощадно милиони отделни човеци от този Народ. Не на 9 май, само не на 9 май – не бива на 9 май да говорим за това. 9 май е за друго – за загиналите хора и паметта за тях.


ВТОРАТА ТРАВМА е, че тази Война бе спечелена на изключително висока цена. Всеки живял в съветското време знае, че цената е нечовешка, за постигането на победата човекът нямаше значение, нито неговият живот. Народите на бившия Съветски съюз и особено руснаците си дават сметка, че цената, платена за Победата е някакво апокалиптично възмездие за това, че допуснаха изграждането на държава-лагер, общество-лагер, страна на кървавия терор, на Диктатора, на репресивните кръвопийци от силовите структури. Стотици са произведенията, които разказват за свирепстването над душите и телата на милиони съвсем обикновени хора и особено над едни от най-светлите личности сред тях. Мислещият човек на постсъветското пространство носи тази травма, той е прегърбен под нейния товар. Заради нея той в някои отношения е толкова различен, а ние се мъчим да го съдим по нашите си разбирания и стандарти, мерки и теглилки.


ТРЕТАТА ТРАВМА е породена от съзнаването, че всичко друго рухна – рухна Съветският съюз, рухна т.нар. социалистическо общество, рухна сляпата вяра в комунизма, рухна огромната геополитическа роля – и какво остана на гражданите на Русия – остана Победата. А ние дори на 9 май се опитваме да им кажем, че и Победата не е Победа. Жестоката равносметка на годините след т.нар. Велика Октомврийска Социалистическа Революция е неутешителна – много руини, много поражения, много загуби и една Победа! Затова руснаците не си дават и никога няма да си дадат 9 май! То е все едно на християните да се отнеме и обругае Рождеството, да се охули и оскверни Възкресението…


И накрая, ЧЕТВЪРТАТА ТРАВМА, това е, че отново и отново руският лидер, вожд, Баща на народите внушава, имплантира в съзнанието, вгражда в мислите, присажда в душите все същото усещане за живот в обсадена крепост, сред врагове, сред неприятели, сред злоумишленици, които мислят лошото на Русия, които постоянно искат да я унищожат, съсипят, изчегъртат от картата на Света. Няма значение, че тези врагове на Русия – Западът, САЩ, Европа, НАТО са пространства, територии, общности от държави и народи, сред които елитът на Русия държи своите деца, своето имущество, своите пари и своя бизнес.


Важното е, че великоруската идеология тръби, вещае, пропагандира, че светът край Русия е злонамерен към Русия, че Русия се нуждае от великост, от мощна армия, от мощни силови структури, от мощни специални части, за да избие зъбите на злонамерения обкръжаващ я свят! Русия, според тази пропаганда, е нарочена за жертва и затова Русия трябва да бъде готова да даде отпор. Русия има нужда от постоянното показване, че е силна, мощна, несъкрушима и непобедима. Че не е толкова важно как живеят обикновените руснаци, как са новите технологии в руския начин на живот, как върви модернизацията на руското общество, какво ново в науката и комуникациите дава Русия, колко е конкурентно способна, как е рублата и цената на труда, на човешкия живот, как е борбата с алкохолизма и СПИН, каква е средната възраст на живот и боледуват ли руснаците.


Важното е Русия и руснаците да мислят за себе си като за велика нация, нация-месия, нация с мисия. Затова 9 май не може да не бъде с най-големия военен парад, не може в средата на второто десетилетие на глобализирания, постмодерен, мрежови и рисков 21 век по Червения площад край една мумия да не дефилира свърхразрушителна бойна техника. Защото във властовото съзнание на Управника на Русия това, което печели авторитет, признание, уважение и страх у другите, това е Силата, но не меката сила на високите технологии и модерните комуникации, не меката сила на качеството на живота и на човешкия потенциал, на околната среда и здравеопазването, а твърдата сила на бойните платформи – танкове, самолети, кораби, ракетни установки… А нима последните събития не го доказват – не е ли Русия единствената от сериозните (70-80) държави, която увеличи територията си чрез завземане на части от други държави?!


Ние не разбираме Русия, ние съдим за нея като не такава, каквато е тя, а такива, каквито сме ние


Имаме това право. Нищо, че спорим, нищо, че Вождът в Кремъл смята, че щом в нашите общества се спори, дискутира, дебатира, то това е признак на слабост! За него признак на сила е когато има само един Вожд, една Идеология, една Идея, едни Път. И вождът е той, идеологията е тази, на върхушката, която той ръководи, Идеята е на великоруския шовинизъм, а пътят е пътят на Силата, на твърдата сила на бойните платформи.


Ние можем да дискутираме, да критикуваме, да сме несъгласни, както можем и да подкрепяме, да се възторгваме, да умираме от любов към чужда Държава, към която не се е устремило нито едно от децата на България.


Единственото, което, според скромното ми и вероятно много спорно мнение,


не биваше да правим, е да правим всичкото това на 9 май


Нашият празник е 8 май, ако се смятаме за европейци, каквито с изключение на някои объркани столетия и сбъркани десетилетия, сме се опитвали да не бъдем и са ни принуждавали да не бъдем. Но 9 май трябваше да го оставим на мира, да го оставим на руснаците. Те имат своето изконно и неизтребимо право да го празнуват така, както искат и както се чувстват щастливи да го празнуват. Поне в името на загиналите за Победата техни прадеди и прабаби, деди и баби, бащи и майки, синове и внуци, можехме да бъдем малко по-смълчани и доста по-смирени.


И слава Богу, че днес е вече 10 май. Възможност да подновим дискусиите и дебатите. Както и да се огледаме наоколо, че е пламнала не просто плевнята на съседа, а къщата на нашия брат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (216)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално
 2. 2 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Не и 9 май. Той е техен.... Извоюваха си го с кръвта си.........

 3. 3 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Т.е. да приемем празника на дявола за обичаен празник един път в годината, подобно на Нова година, Рождество, Великден и др.?
  Не, мерси...

 4. 4 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво! Няма нито една дума, с която да не съм съгласен.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Много изкуствен и спорен текст.
  Ние и нашите коментатори не отиват в Русия, да "обиждат" хората там, а просто не искат да бъдат клакьори на руската пропаганда.
  А това което вече направи путиновото управление, няма как да не намери своето отражение в коментариите и при това и преди и на 9-ти и след това, докато нещата не започнат да се нормализират.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Николашка Слатинской не беше ли
  СЪВЕТНИК НА ГОЦЕ
  Айде,вместо да пише пледоарии
  в защита на СЪВЕТИЗМА
  да върви в СТРАНАТА НА СЪВЕТИТЕ
  Там на място да празнува
  техните им СЪВЕТСКИ празници.
  Дето толкова се е загрижил да ги има.

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Пфф!
  Много травмирани били рашистите, бе.
  Не стига това, ами и адски комплексирани.
  А травмираният комплексар е много опасно животно.
  Не е зле да се потърси навременна специализирана психиатрична помощ.
  Ама как да се намерят толкова психиатри?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво на Слатински! Изключителен текст!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  Ужасното е че в Русия се говори за война днес като за нещо много естествено, преживели сме го веднъж, можем да го преживеем отново. Младежите с георгиевски лентички ще са първите жертви, не децата на Путин,Сечин или Иванов!
  Ужасен съм че в 21 век може да съществува такава държава проповядваща война като нещо свещенно!

  klimentm
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Трудно, много трудно е да се напише нещо смислено по един безсмислен повод.
  Поздравления към Николай Слатински, че е успял да направи точно това.

 11. 11 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#7] от "No hope for BG!":

  Погледни си ника, и после разправяй кой е травмиран!

  Силно люби и мрази българина - особено на маса!

 12. 12 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Едни празнуват победата, други явно скърбят за загубата.

  Евроатлантида
 13. 13 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 258 Разстроено

  Този 9-ти май ни го натрапваха 40 години, то не бяха руски песни, руски език, руска телевизия, руски другарчета, руски вестници... Мерси! Не ме интересуват нито на 9-ти нито на 10-ти май. Искам да си живея живота както намеря за добре, а не както на "тях" им се иска. Това нито е филия нито фобия!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Хм , как пък се народиха толкова спецове по Русия в България и математиците започнаха да пишат за Русия прикрепени към някяоя западна кантора !?
  Степендиант на НАТО .... е Слатински

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 16. 16 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 409 Неутрално
 17. 17 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 258 Гневно

  До коментар [#14] от "sa6": А ти отивай да четеш "кога се каляваше стоманата" или винкела, както ти е удобно!

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  Параграф 22.

  Старецът беше вече пил много. Щом го зърна, Нейтли настръхна, изпълнен с враждебност към този зъл, безпътен и непатриотичен старец, който беше достатъчно стар, за да му напомни за баща му, и който правеше непочтителни шеги за Америка.
  — Америка — каза той, — ще загуби войната. А Италия ще я спечели.
  — Америка е най-силната и най-процъфтяващата нация на света — осведоми го Нейтли с възвишен плам и достойнство. — И американският войник не е по-долу от войника на която и да е друга страна.
  — Точно така — съгласи се любезно старецът с едва доловима насмешлива веселост. — А Италия пък е най-малко процъфтяващата нация на света. И италианският войник е вероятно най-лошият войник на света. И именно затова нашата страна е толкова добре и вашата страна е толкова зле. Нейтли прихна да се смее от изненада и след това се изчерви, обхванат от желание да се извини за неучтивостта си.
  — Извинете, че се изсмях — каза той искрено и продължи с тон на почтителна снизходителност: — Но Италия беше окупирана от германците, а сега е окупирана от нас. Няма да кажете, че това е много добре за Италия, нали?
  — Разбира се, че е добре — възкликна бързо и весело старецът. — Вие изтиквате германците, а ние сме си все тук. След няколко години и вие ще си отидете, а ние ще бъдем тук. Виждате ли, Италия е наистина много бедна и слаба страна и това именно ни прави толкова силни. Италиански войници вече не умират, а американски и германски войници още умират. Аз намирам, че това е извънредно добре за Италия. Да, напълно съм сигурен, че Италия ще преживее войната и ще съществува дълго след като вашата страна бъде унищожена.
  Нейтли едва вярваше на ушите си. Никога преди не бе чувал такова възмутително светотатство и с някаква инстинктивна логика се питаше защо не идват войници да арестуват този предател.
  — Америка няма да бъде унищожена! — извика той със страст.
  — Никога ли? — подразни го леко старецът.
  — Е… — запъна се Нейтли.
  Старецът се изсмя снизходително, като сдържаше своята по-дълбока, по-бурна наслада. Закачките му оставаха леки.
  — Рим е бил унищожен, Гърция е била унищожена, Персия е била унищожена, Испания е била унищожена. Всички велики държави са били унищожени. Защо не и вашата страна? Колко дълго наистина смятате, че ще трае вашата страна? Вечно ли? Не забравяйте, че и Земята един ден ще бъде унищожена от Слънцето след около двадесет и пет милиона години.
  Нейтли, объркан, се размърда неловко.
  — Е, вечно е май голяма дума.
  — Един милион години? — настояваше присмехулно старецът със страстно, садистично увлечение. — Половин милион години? Жабите съществуват от почти петстотин милиона години. Можете ли наистина да кажете с някаква сигурност, че Америка с цялата си сила и благосъстояние, със своя войник, който не отстъпва на никой друг войник, и със своето жизнено равнище, което е най-високото на света, ще трае… колкото жабите?
  ...........
  — Не вярвам на нищо, което ми казвате — отвърна Нейтли със свенлива усмивка, която смекчаваше грубостта на думите му. — Единственото нещо, в което вярвам, е, че Америка ще спечели войната.
  — Толкова голямо значение отдавате на печеленето на войни — каза насмешливо мърлявият, порочен старец. — Истинският майсторлък е да знаеш кои войни можеш да загубиш. Италия е губила войни в течение на столетия и вижте как въпреки това великолепно ни е вървяло. Франция печели войни и е във вечна криза. Германия губи войни и процъфтява. Погледнете най-новата история. Италия спечели една война срещу Етиопия и бързо изпадна в затруднения. Победата ни вдъхна такава безумна мания за величие, че ние допринесохме за започването на една световна война, която в никой случай не можем да спечелим. Но сега, откакто почнахме отново да губим, всичко тръгна по-добре и ако успеем да достигнем до поражение, сигурно пак ще излезем отгоре.
  Нейтли зяпна от объркване, което не се мъчеше да прикрие.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  [quote#15:"Quo Vadis"]Степендиант на НАТО .... е Слатински [/quote]
  А пък СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ е СТИПЕНДИАНТ НА СОРОС
  Това го казвам като ФАКТ

 20. 20 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Глупости!

  Ако не бяха завзели Крим, Абхазия, Северна Осетия и не подклаждаха насилие навсякъде, явно и подмолно, никой нямаше да им обръща внимание как си празнуват "Деня на победата". Даже и високопоставени гости щяха да си имат.

 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Ами, така е. Това си е руски (съветски) празник, така че да ги оставим да си го празнуват с танкове, ракети, и каквото там още ги влече. Само ми е интересно дали насред цялата уйдурма са отслужили и официална панахида в памет на жертвите.
  Дразнещото е, че след като ни го натрапваха 45 години, сега пак ни го натрапват и из центъра на София се разхождат някакви хора, голяма част от тях чисти българи, закичени с колорадски лентички и бичат съветски военни маршове насред центъра. Ето това е дразнещото. Защо празнуват чужд празник?
  Ние, като европейци, би трябвало да празнуваме на края на ВСВ в Европа на 8 май, както всички останали европейски държави.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  На дата като 8 май цивилизованите хора казват:
  "НИКОГА ПОВЕЧЕ ВОЙНА!",
  на следващия ден - 9 май,
  путлеристите казват в прав текст:
  "ЩЕ ВИ СМАЧКАМЕ!"

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Господин Слатински, аз почти не срещнах коментари и изявления, които да оспорват ролята на СССР в победата над нацистка Германия, а пък изобщо не попаднах на мнение, което да отхвърля или поставя под съмнение правото на руските хора да отбелязват 9 май като възпоменание за страданията и жертвите, като един вид Задушница, както казвате вие.
  Критиките не бяха за неоспоримото им право да споменават жертвите, а за инструментализацията на това честване, за изкривяването на някои страни от историята и използването им с нечисти политически цели днес.

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Втората травма. Войната беше спечелена на цената на която се води! Целта на европейските сили беше унищожението на Русия, изтребление на голяма част от населението, превръщането на другата в роби. Срещу Русия се стовариха армиите на няколко европейско държави и цялата европейска индустрия. Като изключим хаосът от първите месеци на войната тя се води много грамотно. Въпреки легендите окупираните руски територии бяха по-малки от тези в Европа, на практика 6-7% от територията на СССР. Жертвите бяха съпоставими с тези на агресорите, основно заради големите загуби в началото. Тези жертви бяха с пъти по-малко от това, което щеше да стане при загуба.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Весело

  “А нима последните събития не го доказват – не е ли Русия единствената от сериозните (70-80) държави, която увеличи територията си чрез завземане на части от други държави?!”

  Ами не! На практика всички постоянни членки на съвета за сигурност към ООН са го правили, някои нееднократно! На пернишкият блогър обаче, когато историческата истина не му отЪрва, най-лесно му е да я заобикаля! Няма голяма политика, вън от принципа “бий за да те уважават”!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 294 Гневно

  Изтъпанчването на Гуменото лице на трибуната на 9-ти май му носи сила и благоговение пред руския народ. Но е важно този прероден Хитлер да си отиде възможно най-бързо. На везната от едната страна стоят човешки животи в Украйна, а от другата - чувствата на едни манипулирани жертви. Аз избирам живота.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 27. 27 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поздравления за мнението и изказа!

  Русия и историята на нацията й е странна, страшна, удивителна и поучителна както за самите й граждани така и за останалия свят.

  Дали те и света са се поучили от историята е съвсем друг въпрос на гледна точка!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Американците като харчат повече от половината разходи за въоръжаване в света и имат най голямата армия, разположена в 750 бази по цял свят - искани и наложени, това каква сила е? Мека сила на технологиите или силата на голямата тояга? Май второто.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Няма ден, в който лъжата и истината да си сменят местата. Затова не можем да оставим и 9 май на путиновите пропагандони.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#27:"Некъф Човечец"]Русия и историята на нацията й е странна, страшна, удивителна и поучителна[/quote]
  Историята на българската нация пък е още по величава - загубени войни, национални катастрофи, чуждо управление, преврати, граждански смутове, мутри - премиери и разруха и тотална бедност. Но първи приятели на силните на деня, "отнемащи' разни празници на световни нации.

 32. 32 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#21] от "Хриси":

  Защо се дразниш?
  Приеми го така - защо може да има платформи с тресящи телесата си гейове, размятащи пот и лиги си под стърженето на изтрещели тонколони, а маршове да не може!

  Когато хора отбелязват победата над най-голямата човешка грешка, а именно убежденията на хитлеристите, все пак дават надежда, че това няма да се повтори!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 33. 33 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#30:"stein"]Няма ден, в който лъжата и истината да си сменят местата.[/quote]

  Ъ-ъ-ъ, не си съвсем прав - първи април - день победъй?

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 34. 34 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Съгласен съм - нашата история е удивителна!
  А дали ние самите сме се поучили от нея?
  Аз мисля, че не познаваме историята си достатъчно добре и повтаряме грешките си!
  Особено при "сприятеляването"!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Ние уважаваме тяхната Задушница,но те не си я уважават.В такъв ден,вместо да сведат глави пред паметници и паметни могили,те блъскат крак и дрънкат оръжия.Това не е уважение към милионите жертви.Те искат тишина и покой.

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#20] от "Elan Morin":

  абе правят си шоу хората ,изкарват си нови ракети и танкове ,нищо ,че няма кво да ядат извън Москва

 37. 37 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Няма значение, че тези врагове на Русия – Западът, САЩ, Европа, НАТО са пространства, територии, общности от държави и народи, сред които елитът на Русия държи своите деца, своето имущество, своите пари и своя бизнес."Това е истината.Другото е Путин и пияните мужици.

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  "Единственото, което, според скромното ми и вероятно много спорно мнение,
  не биваше да правим, е да правим всичкото това на 9 май"

  Всичко това нямаше да го бъде на 9 май и Русия щеше да си изживее един чисто неин заслужен празвник, ако той не беше така жестоко опорочен от кремълския самозванец.Истинските ветерани са разхвърляни по болници и старчески домове, а на трибуните на парада са подставени лица, приятели на Путин, като долния мустакат "герой на СССР", който през 1945 г. е бил на 10 години.

  http://nr2.com.ua/blogs/RIA_new_region_ukraine/Ryazhenye-veterany-na-tribunah-u-Putina-prazdnovali-Pobedu-96416.html

  Ще напомня-никога в предишните години честването на 9 май от руснаците не е било подложено на толкова отрицателни коментари, на толкова осмиване и толкова придирчив анализ. Причината не е в особената му значимост тази година, а в превръщането му в безсрамен ПР на Путин върху костите на милионите загинали във войната и в сталинските лагери преди и след нея.

 39. 39 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Опитах се да схвана какво иска да каже Слатински, но преди средата се отказах. Разбрах че "руснаците" щели да се обидят за нещо си, и не било учтиво да ги "обиждаме" някак си? Като обсъждаме исторически събития? Веднъж в случаен разговор с един руснак споменах съветската окупация и той се стресна от думата "окупация". Не ми каза какво мисли че е било, ако не окупация.

 40. 40 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1854 Весело

  До коментар [#32] от "Некъф Човечец":

  Паралелът ти е крайно неуместен.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 41. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  По-несправедливо е, че си присвояват победата. Няма съюзници, няма САЩ, Великобритания, Франция... Не се споменава вообще, че всеки съветски войник е облечен и хранен от САЩ, че безвъзмезните технологии са причината за победата, че цялата руска войска и техника се е превозвала на американски камиони. Включително "катюшите"... Верно е, че са дали много жертви, но само в СССР има заповед - всеки предал са на врага войник се наказва със смърт!!
  Минаха няколко поколения, време е обикновения руснак да си даде сметка колко е струвала победата. И, както казваш, това да не се повтаря никога!!

 42. 42 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Долнопробна западна пропаганда, която противоречи на фактите. Но е практика западняците да не се съобрразяват с фактите. Навремето лъгаха за оръжията на Садам. Сега лъгаха и лъжат за преврата в Украйна, за престъпленията на поддържаното от тях правителство, за Одеса, за малоазйския самолет и т.н. и т.н. лъжи лъжи лъжи на които е основано и това парче (вероятно платена) пропаганда.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 43. 43 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И се пита, защо западняците не празнуват 9 май или айде по тяхному - 8 май? Щото за тях не е победа. Щото идеята им беше Хитлер да унищожи СССР и славяните, които заедно с циганите и евреите бяха класифицирани като получовеци. Ама това не стана и Европа няма повод да празнува. Още повече, в момента пак е впрегнала фашисти да се бият с руснаците, само че този път в Украйна.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  [quote#26:"Never surrender"]Гуменото лице[/quote]

  Ха, тази му кличка не я бях чувал - ОДОБРЯВАМ!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Трета травма.
  Русия и руснаците нямат травми от рухването на СССР. Всички искаха да се отърват от ордата хрантутници, увиснала на врата на Русия. Не случайно по времето на СССР руснаците бяха сред най-бедните в съюза, а сега са най-богатите. Не познавам лично руснаци, но не вярвам да са особено травмирани от това, че не са рамо до рамо с поляци, румънци и българи.

  Тежката травма за руснаците е, че повярваха на Запада! Повярваха на приказките, че ако си разрушат държавата ще живеят като в Швейцария (само за 10 години). Повярваха, че ще има Европа от Гибралтар до Владивосток и си унищожиха (приватизираха икономиката). Това е голямата болка там.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 46. 46 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "не може в средата на второто десетилетие на глобализирания, постмодерен, мрежови и рисков 21 век по Червения площад край една мумия да не дефилира свърхразрушителна бойна техника."

  Прави ми впечатление, че все повече хора мислят, че парадите с масивна бойна техника са прерогатив на авторитарните режими по света. Това просто НЕ Е вярно. Има ги във Франция:
  http://www.chinadaily.com.cn/photo/images/attachement/jpg/site1/20110715/0013729e48090f89df220e.jpg

  В Полша, Япония, Индия...
  https://pbs.twimg.com/media/BvHkc31CQAA1JLX.jpg:large

  http://www.vosizneias.com/assets/uploads/news_photos/thumbnails/800_bwy8t0suqk48oz5voguwr9ckz5iptbyp.jpg

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/01/24/article-0-116C2459000005DC-52_634x365.jpg

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Докато руснаците не кажат цялата истина за войната никога няма да постигнат пречистване,така както направиха немците.Ето Меркел отиде на крака в Москва и каза,че немците били виновни за войната,което е най-малкото спорно,защото ВСВ започва не на 1-и септември 1939г,а на 3-и септември 1939 г когато Франция и Великобритания обявяват война на Германия.Нека в Кремъл си признаят,че тази война нямаше да започне без активното съдействие на СССР и договорът Молотов-Рибентроп,без който ВСВ нямаше да има.Нека си признаят,че според този договор Германия и СССР си поделят Полша и Сталин завладява Литва,Латвия,Естония,части от Румъния и напада Финландия.Нека си признаят,че ако не бяха доставените суровини от СССР на Германия то немците изобщо нямаше да могат да започнат войната.Нека и най-накрая да спрат да се изкарват жертва,а си признаят,че Сталин е подготвял нападение над Германия и това е провокирало Хитлер да нападне пръв.

 48. 48 Профил на eli.quinn
  eli.quinn
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Докато основното покритие на долара е не злато, а самолетоносачи, ще дрънкане на оръжия.

  За едно нещо само авторър е прав - това е руската Задушница. И ако една култура е решила, че по този начин ще почита загиналите - с грандиозни паради и шествия "Бессмертньй полк", то това си е напълно тяхно право.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  [quote#45:"др. Иванов"]Русия и руснаците нямат травми от рухването на СССР. [/quote]

  Кажи го това на др. Путин, според когото сриването на СССР е "катастрофата на века":
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/putin-collapse-of-the-soviet-union-was-catastrophe-of-the-century-6147493.html

  Пак не си научил тезисите, ще се мъмриме!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  [quote#43:"kihano"]И се пита, защо западняците не празнуват 9 май или айде по тяхному - 8 май?[/quote]

  Ми празнуват го. Само че го празнуват като цивилизовани хора - с панахиди, служби пред паметници, паради на ветерани и концерти и танци.
  Не са изкарали десетки хиляди войници и всичката военна железария по улиците да дрънкат оръжие и да плашат гаргите.
  Но ти понеже явно четеш само вестник "Правда" и гледаш ТВ Алфа, няма как да ги знаеш тия работи.
  http://www.bbc.com/news/uk-32671447
  http://www.bbc.com/news/world-europe-32619704
  http://www.militarytimes.com/story/veterans/2015/03/10/national-capital-flyover-to-celebrate-wwii-ve-day/24725225/

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 51. 51 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#39:"neanonimen"]Веднъж в случаен разговор с един руснак споменах съветската окупация и той се стресна от думата "окупация". Не ми каза какво мисли че е било, ако не окупация. [/quote]
  Казал си глупост, в нас съветска армия никога не е имало, с изключение за кратко по време на войната.
  Окупация и анексия е нашето в Гърция и Македония, и ако прибавим многото военни престъпления, точно ние трябва да внимаваме като лепим етикети.

 52. 52 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#2] от "1_bulgarin":


  [quote#2:"1_bulgarin"]Не и 9 май. Той е техен.... Извоюваха си го с кръвта си......... [/quote]Дори и да е така,защо за Бога,искат и тук да се празнува и насъскват своите мекерета да правят некрофилски сборища със едва движещи се старци?!

 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  Путин каза същото и за октомврийската революция, а контекста за разпадането на СССР беше, че за "една нощ 27 млн. руснаци се озоваха в чужди държави". Никой не иска връщането на СССР, един от ...станите преди 2-3 години, при поредните племенни кланета, поиска Русия да изпрати войски и установи ред в страната, но Русия отказа.
  Казвал съм ви за живота в имагинерната система! Никой нямаше да закача нито Грузия, нито Украйна, ако те не бяха започнали да дивеят.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  Защо по повод 9 май се обсъжда само и единствено Русия ? Празникът е на всички допринесли за Победата над фашизма в Европа ... Британци , американци, французи, поляци, югославяни... и партизани срещу фашизма от окупираните страни. Да не забравяме и нашите фронтоваци. Заслужават празника. Ние също.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":


  [quote#9:"klimentm"]Младежите с георгиевски лентички ще са първите жертви, не децата на Путин,Сечин или Иванов! [/quote]Естествено,те децата на руския елит изобщо не са в Русия,а на Запад.И това винаги е било така.

 56. 56 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 258 Весело

  Много индоктринирани мурзилки в тоя "Дневник"... Действат като по учебник Никой не оспорва нито ролята на Русия или СССР в световната история, изкуство, спорт и т.н., но не дай си Боже да имаш различно мнение... Налазват те като хлебарки!

 57. 57 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#41] от "charlesdegaulle":

  Демагогия, демагогия, демагогия! Не гледа ли шествието със снимките на 9-ти май? Тия дето носеха снимките на дядовците си, воювали във войната, знаят по-добре или ти? Или викаш, дядовците им знаели всичко, деето си написал, ама криели. От кого бе? Що не вярваш на милионите руснаци, дето празнуваха оня ден, ами вярваш на съчинените в някой западен кабинет щуротии? Наливат ви разни глупости в главите и вие вярвате ...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  [quote#52:"yanne"]защо за Бога,искат и тук да се празнува[/quote]Който е имал фронтоваци в рода си знае защо. Никой не "иска" от никого да празнува зорлен - празнува който си иска. Ще го забраниш ли ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#22] от "Торбеш":

  И това определено не е Задушница! На Задушница не се дрънка оръжие! Но, г-н Слатински мисли другояче!

 60. 60 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#56] от "parishilton":

  Лъжата като "различно мнение" трябва ли да се толерира?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 61. 61 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#54] от "dark'star":

  Отговора е в коментар #43.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#12] от "sa6":


  [quote#12:"sa6"]Едни празнуват победата, други явно скърбят за загубата. [/quote]Това вашето "победа" ли е?!Днес децата ви бягат при загубилите,карате коли ,произведени от загубилите,обличате се с дрехи,произведени от загубилите.Изобщо загубилите войната,спечелиха мира,а вие си останахте замръзнали някъде около 9-10-ти май 1945-та.И най-накрая-защо за бога го отбелязвате на 9-ти май,след като Германия капитулира на 8-ми,а ВСЕ свършва няколко месеца след това,на съвсем друга дата!?

 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#15] от "Quo Vadis":


  [quote#15:"Quo Vadis"]Хм , как пък се народиха толкова спецове по Русия в България [/quote]Ами така е.Има и много лекари,които са специалисти как да ни предпазват от болести.Докато Русия се меси зловредно в нашите вътрешни работи-така ще е!

 64. 64 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#60] от "kihano": Интересно кой дефинира нещо дали е абсолютна истина или лъжа по дадена тема! И веднага почва деленето на фили и фоби според... Това, че Каналь первий ти казва нещо не означава, че непременно трябва да е истина

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#56:"parishilton"] не дай си Боже да имаш различно мнение.[/quote] За да имаш право да си кажеш мнението, колкото и да е различно от моето ... и аз имам някакви заслуги. Започна се с борба за "гласност" още преди падането на соца. Свободата на словото не е даденост - ние я извоювахме за вас ... сега да ни плюете на воля.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#21] от "Хриси":


  [quote#21:"Хриси"]Това си е руски (съветски) празник,[/quote]Единственото,което празнуват май, е че на 9-ти май си празнуват началото на най-силния момент на тяхната Съветска Империя-когато тя беше от Берлин до Курилските Острови.Това за мен си остава Деня на Съветската Империя.Не случайно Путин се опитва толкова да съживява всяко празниче от времето на СССР

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  [quote#62:"yanne"]Това вашето "победа" ли е?![/quote]

  Онди ден писах, че ПОБЕДИТЕЛИТЕ са онези с дебелите портфейли, които живеят в китните предградия на перфектно уредените западни столици и планират летните си отпуски в екзотични кътчета на света, докато ПОБЕДЕНИТЕ чекнат крака по Краставия плошат, дрънкат железа, бият се в гърдите и заплашват отново да потопят света в кървав конфликт. След което се връщат по комуналките си и се налюскват с метилов спирт, за да забравят мизерията...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Че руснаците са дали най-много жертви във войната това е факт, който е невъзможно да бъде оспорен. Възниква обаче въпросът: "А каква е причината руснаците да дадат толкова много жертви?"

  Подобно обяснение ми изглежда много вероятно:
  По този начи Русия е компенсирала собствената неефективна икономика и политика. Понеже не са можели да противопоставят качество - техника и добре обучени офицери, дисциплинирани войници, тъй като такива просто е нямало, те са решили да заложат на количеството - изпращали са на фронта пълчища хора, наплашени до смърт, че ако отстъпят или не дай си боже ги пленят, после ги чака лагер или направо разстрел.

 69. 69 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#65] от "dark'star": Къв си ти бе мамин сладък? Какво си ми отвоювал?

 70. 70 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#47] от "kermit":

  Удобно изпускаме Мюнхенската конференция, на която дадоха на Хитлер право да окупира Судетската област (а поляците окупираха Тешинска област), после и бохемия, да не говорим за аншлуса на Австрия. Ама да бе СССР е виновен за войната, нали ... Прекрояваме историята според западния вятър ...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#43] от "kihano":


  [quote#43:"kihano"]И се пита, защо западняците не празнуват 9 май[/quote]Щото на 9-ти май нищо не се случило.Щото Германия капитулира на 8-ми май.А ВСВ приключва няколко месеца по-късно,когато САЩ и Япония подписват капитулацията на втората.

 72. 72 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#48] от "eli.quinn":


  [quote#48:"eli.quinn"]Докато основното покритие на долара е не злато, а самолетоносачи, ще дрънкане на оръжия. [/quote]Колко дълбоко грешиш!Нито една валута не се покрива от оръжие.А от икономика!Затова в Москва,колкото и да дрънкате с оръжия,няма да спрете да си купувате жилища в Москва с евро и долари....

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#62:"yanne"]Това вашето "победа" ли е?![/quote]Не съм чул ефрейтор Щайнер да е забил знамето със сватиката над Кремъл, ама червено знаме със сърп и чук над Райхстага съм виждал

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#51] от ".":


  [quote#51:"."]Окупация и анексия е нашето в Гърция и Македония,[/quote]Значи дядо ми е окупирал родната къща на неговия дядо в Македония,така ли?!А съветците не са окупирали България,че даже и издръжката им плащаме,че и държавния архив отнасят като "военен трофей" .От "освободен" военен трофей ли взимаш,бре?!

 75. 75 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#67] от "Norman Granz":

  Тая пак байгановско-хитърпетровска интерпретация на това кой е победил и кой не. Животът и преди и след войната в СССР не е бил особено хубав по никой стандарт, но ако руснаците наистина бяха загубили войната сега щяха да са мъртви по-голямата част от тях, заедно с украинци и други унтерменши, а останалите малцина да са домашни животни /изразът е на Химлер, мисля/ на немските колонизатори.
  Ако фактът, че си спасил себе си и милиони други от БИОЛОГИЧЕСКО изтребление не е повод за победа, не знам кое е.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#69:"parishilton"]Къв си ти бе мамин сладък? Какво си ми отвоювал?[/quote]Дъртак, дето е участвал в тези събития - края на соца и началото на демокрацията. Още въпроси

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"]Не съм чул ефрейтор Щайнер да е забил знамето със сватиката над Кремъл[/quote]

  Победата в наши дни се изразява в това, къде има повече Мерцедеси и миални машини на глава от населението. В тоя ред на мисли и Японците да ги обявим за победители

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#58] от "dark'star":


  [quote#58:"dark'star"]Който е имал фронтоваци в рода си знае защо. [/quote]Какво общо имат нашите жертви с руските празници?!

 79. 79 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#68] от "luda_krava":

  [quote#68:"luda_krava"]усия е компенсирала собствената неефективна икономика и политика. Понеже не са можели да противопоставят качество - техника и добре обучени офицери, дисциплинирани войници, тъй като такива просто е нямало[/quote]
  Това би могло да е вярно.

  [quote#68:"luda_krava"]те са решили да заложат на количеството - изпращали са на фронта пълчища хора[/quote]
  Кой по-точно е изпращал пълчищата? Не се ли водеше войната на руска територия? Фронта сам е дошъл при руснаците.

  [quote#68:"luda_krava"] наплашени до смърт, че ако отстъпят или не дай си боже ги пленят, после ги чака лагер или направо разстрел. [/quote]
  Това вече е откровена глупост! Защо не допуснеш, че просто са защитавали територията си. Защо мислиш, че ще се оставят доброволно да им разрушават домовете, да им горят реколтата, да им убиват мъжете и да ги горят в газови камери?
  При това руснаците са отстъпвали. Почти до Москва! Що за глупост е, да избиваш или затваряш собствените си войници по време на война в условия, когато не ти достига ресурс! При това е известно кой е измислил тази демагогщина - Александър Яковлев - архитектът на "перестройката".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 80. 80 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#72] от "yanne":

  И ти грешиш. Нито една валута не се покрива с нищо друго, освен с вяра. Вяра на заблудени хора.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 81. 81 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Този текст е писан от г-н Слатински в ранните години на следването в Харковския държавен университет (днешна Украйна).Разбира се творческия път на доктора по математика Слатински минава през РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИ перипетии,всяка от която внася нови щрихи в в този текст
  за да стигнем до :
  "Мисля си, че бихме могли да си спестим поне 90% от всички коментари, анализи, текстове и спорове, свързани с 9 май."

  Няма как съветничеството (национална сигурност) при Гоце - съратник на Путин в европейска България да не внася своя отенък,а останалото е шлифовката на университетския преподавател.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 82. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#70:"kihano"] Ама да бе СССР е виновен за войната, нали[/quote]
  Е кой да е виновен?Кой докара Хитлер на власт ако не Сталин?През изборите от 1932г Хитлер е имал най-много гласове,но е нямал достатъчно депутати за мнозинство.Втора сила са били социалдемократите,а трета комунистите.Заедно те са имали достатъчно депутати да съставят правителство.И тогава Адолф отиваше на бунището на историята.Но Сталин изрично забранява на немските комунисти начело с Ернст Телман да се съюзяват със социалдемократите.Следват нови избори и Хитлер идва на власт.След това немски военни се обучават в СССР-подводничари в Лиепая,танкисти в Казан и летци в Липецк.Именно в СССР се обучават Гудериан и други от елитните немски генерали.

 83. 83 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  че той Сорос е с леви убеждения - постоянно споря с хора които разпалено ми твърдят без нито еидн довод как се месел наляво надясно Сорос...

  www.soundcloud.com/x2805
 84. 84 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#73] от "dark'star":


  [quote#73:"dark'star"]Не съм чул ефрейтор Щайнер да е забил знамето със сватиката над Кремъл, [/quote]Не е,но виж сега колко мерцедеси си купуват от неговите внуци руснаците ,а руските девочки ще си изпотрепят крака да да ходят да се омъжват за внуците на ефрейтор Щайнер.

 85. 85 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Прав би бил г-н Слатински, но само в случай, че ние се бяхме натресли в Русия с нашите си виждания и си бяхме позволили да ги учим какво да правят и как да мислят, че наши хора бяха отишли там да развяват български флагове и да се кичат с български царски лентички - както правят руските представители и техните привърженици у нас. Нека си празнуват както си искат, но у тях си. И да не се сърдят на целия свят, че не им бил отишъл на празника.

 86. 86 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4952 Любопитно

  До коментар [#43] от "kihano":

  Нещо се опита да кажеш или просто кихна?

  Gunter glieben glauchen globen
 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#79:"kihano"]Що за глупост е, да избиваш или затваряш собствените си войници по време на война в условия, когато не ти достига ресурс! При това е известно кой е измислил тази демагогщина - Александър Яковлев - архитектът на "перестройката". [/quote]
  Указ №227 от 28 юли 1942 г. е издаден от Йосиф Сталин в качеството му на народен комисар на отбраната на СССР. Указът е известен още като Заповед „Нито крачка назад!“ (на руски: „Ни шагу назад!“).

  Указът разпорежда във всеки фронт да бъдат създадени от един до три наказателни батальона (на руски: штрафбат от штрафной батальон), съставени от офицери и политически работници, които са нарушили дисциплината от страх и психическа неустойчивост. Тези отряди трябва да бъдат изпращани на най-трудните участъци от фронта, „за да им се даде възможност да изкупят с кръв престъпленията си срещу Родината“.

  Заповядва се създаването във всяка армия на три до пет добре въоръжени заградителни отряда (на руски: заградотряд от заградительный отряд) за разстрел на всички, които отстъпват.
  Стига си лъгал хорат,а им обясни за тази заповед.

 88. 88 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#64] от "parishilton":

  Само че когато СНН, Дневник, Дойче веле и т.н. ми казват неща, които очевидно са лъжи, то тогава предпочитам да вярвам на Первьй канал. Кадрите от Украйна западните медии просто не ги предват. Дори репортери не пращат там. А кадрите по руските телевизии няма как да са фалшиви, щото трябва руснаците киностудия да са отворили и пак нямаше да могат да ги генерират като в реално време. Ама и малко мисъл трябва, мисъл. Иначе не можеш да разбереш кой лъже.
  Не че не лъсна за оръжията на Садам. Ама пак вярваш нали, вярваш. систематично те лъжат, ама вярваш.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 89. 89 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#50] от "Хриси":

  Да бе, празнуват, колкото ние празнувахме, при все че и ние сме воювали против Хитлер.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#78:"yanne"]Какво общо имат нашите жертви с руските празници?! [/quote] Победата е една и за руснаците , и за британците, и за американците ... и за българите били се на страната на победителите = партизани и фронтоваци. Лузърите нека не празнуват. Нека жалеят по Ади, Бени и Тоджо

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 486 Неутрално


  Трябжваше да си мъчлим че царя е гол и посран демек

  До коментар [#58] от "dark'star":

  Какви фронтоваци питам аз - прадядо ми е бил Полковник Бие се успешно и се връща от фронта със медали (Полковник Бонев - командир на 9-и пехотен пловдивски полк). На 10 септември, докато той води бой с немците край Кюстендил, въоръжени комунисти нахлуват в дома им с обвинението, че са „фашисти”. Когато съпругата му възразява, че докато мъжа и пази границата, със семейството му се отнасят като с престъпници, комунистите заявяват, че те следват телефонните жици, а който има телефон е фашист. Какво му се е случило няма да обяснявам. Не е останал жив де...

  www.soundcloud.com/x2805
 92. 92 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4952 Любопитно

  [quote#73:"dark'star"]ама червено знаме със сърп и чук над Райхстага съм виждал [/quote]
  А видя ли крадените чàсовници на ръцете на забиващия знамето?

  Gunter glieben glauchen globen
 93. 93 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#71] от "yanne":

  Да бе, нищо. Капитулацията на Германия е нищо. Евала!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 94. 94 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#73:"dark'star"] ама червено знаме със сърп и чук над Райхстага съм виждал [/quote]
  А днес Германия съществува и е високоразвита и уважавана страна, докато СССР с неговото знаме го няма, а неговият наследник Русия е една азиатска кочина.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 95. 95 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 543 Неутрално

  "...този ден за тях е една Задушница.."
  "Задушница е ден за възпоменаване на душите на починалите, църковен помен в чест на мъртвите. Обикновено задушниците са 4 в църковния календар, винаги в събота — деня, който в църквата е определен за ден на покойните. Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида. Камбаната бие траурно, с отмерен удар. (Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.) На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват го с тамян и след това носят жито и в църква и на гробищата, раздават жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.Споменават починалите, понеже в християнската религия изкуплението се простира над живи и умрели със силата на Светия Дух."

  За танкове,оръдия,ракети и пр.,и пр. убиващи железа-изобщо няма и дума.За маршируващи и управляващи железата войници-също.Каква Задушница?!

 96. 96 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 258 Весело

  До коментар [#88] от "kihano":
  [quote#88:"kihano"] До коментар [#64] от "parishilton":

  Само че когато СНН, Дневник, Дойче веле и т.н. ми казват неща, които очевидно са лъжи, то тогава предпочитам да вярвам на Первьй канал. Кадрите от Украйна западните медии просто не ги предват. Дори репортери не пращат там. А кадрите по руските телевизии няма как да са фалшиви, щото трябва руснаците киностудия да са отворили и пак нямаше да могат да ги генерират като в реално време. Ама и малко мисъл трябва, мисъл. Иначе не можеш да разбереш кой лъже.
  Не че не лъсна за оръжията на Садам. Ама пак вярваш нали, вярваш. систематично [/quote]

  Да, всичко съветско, пардон руско, като факти и информация е най-вярно, най-правдоподобно, най-истинно, както едно време "Работническо дело" и "Отечествен фронт"...

 97. 97 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "Хриси":

  Празнуваме Свети Валентин и Хелоуийн - чужди религиозни празници!
  Губим израза на религията си, която ни е съхранила по време на 5 века робство!
  Ти си взела да ми ревизираш коректността на паралелите!

  Дали ще отбелязваш 9 май, деня на свободата на гейовете или друг чужд политически или обществен "празник" е все едно! Това е паралела, а изводът е че сме били чеждопоклонници през цялата си история и за съжаление такива сме и до днес!

  Между другото и 1ви юни е "социалистически празник", но пък ще го празнувам!  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  [quote#91:"dj x2805"]Какви фронтоваци[/quote]От Уикипедия = "българската армия участва в освобождаването на Северна Югославия и навлиза в Южна Унгария и Източна Австрия. Във втората фаза България участва със 110 000 войници, обединени в Първа българска армия"
  ... Съжалявам за дядо ти. И това го е имало. Билите се по фронтовете българи обаче заслужават уважение, независимо от личните трагедии ... и преди 9.9.44 ... и след 9.9.44
  Фронтоваците нямат вина за убийствата .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#77] от "civis_eu_sum":


  [quote#77:"civis_eu_sum"]Победата в наши дни се изразява в това, къде има повече Мерцедеси и миални машини на глава от населението.[/quote]Победата се изразява в това един народ да живее по-добре от другите,и с нещо да допринесе в световния напредък.Кое от това е направил СССР?!За разлика от Гермяния или Япония?!

 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#80] от "kihano":


  [quote#80:"kihano"]Нито една валута не се покрива с нищо друго, освен с вяра.[/quote]Не вяра,а "доверие" .Доверието в икономиката на една държава е силата на нейната валута.Затова йената или еврото или доларът,или франкът са силни валути а рублата не е никога няма да бъде..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK