За победата и мира

На 9 май пред Паметника на съветската армия

© Георги Кожухаров

На 9 май пред Паметника на съветската армияСлед края на една война ключовите думи са две - победа и мир. И аз не знам на 8 май в Лондон и на 9 май в Москва кое е правило хората по-щастливи - тържеството от победата или радостта от мира, от това че след 6 години на неизброими страдания в Европа най-после е настъпил мир - няма да има повече убити и ранени, няма да има повече бомбардировки, ще може отново мирно да се работи, младите да се обичат, децата спокойно да ходят на училище. И така за мене празникът, отбелязващ края на войната в Европа (за съжаление тогава все още не в света), е празник преди всичко на мира, а не толкова на победата - победата е слугиня на мира. 


Този въпрос има и друга страна, видяна преди много години от американския президент Удроу Уилсън. В своето не толкова известно послание до Сената от 22 януари 1917 година, наречено


"Мир без победа"
той противопоставя двете понятия. Защото мир, при който има държави-победителки и държави-победени, при който ще има възмездие и наказание на победените народи, ще бъде несправедлив мир и ще роди реваншизъм. Не се вслушват в мъдрите думи на Уилсън. Егоизмът на британското и на френското правителство, олицетворявани от Лойд Джордж и Клемансо, създаде несправедливата Версайска система от договори. В резултат на това в унизената и опустошена Германия се роди реваншизмът, олицетворяван от Хитлер. И човечеството преживя ужасите на следващата световна война.


След нея се тръгна по друг път - по пътя на Уилсън - мир без победа. Германия не беше унизена и опустошена като победена държава - напротив с нея веднага беше установено сътрудничество във всички области. На нея й беше помогнато с Плана "Маршал". Франция пое инициативата за икономическо сътрудничество между двете държави. Проектът беше на екипа на Жан Моне. Неговите идеи бяха съгласувани с германския канцлер Конрад Аденауер. Така се стигна отново до 9 май - 9 май 1950 година, когато френският външен министър елзасецът Робер Шуман произнесе своята прочута реч във Френското национално събрание за сътрудничество между тежките индустрии на двете страни. Но това, което е не по-малко важно (и кой знае защо не са казва), е, че още същата вечер Конрад Аденауер от името на своето правителство декларира по "Дойче веле", че Германия веднага е готова да встъпи в преговори. Така се ражда


Европейският съюз. Това е великата реализация на идеята "Мир без победа"


Но историята продължава по-нататък. След Втората световна война имаше и трета - Студената война.


Носещите либерално-демократичните традиции западни държави извоюваха победа над безчовечния комунистически Съветски съюз. Разрушаването на Берлинската стена ознаменува освобождението от комунизма на народите от Източна Европа. През 1991 г. Съветският съюз се разпадна, а наследилата го Русия изпадна в положението на икономически слабо развита регионална сила, обхваната от постсъветски метастази и разчитаща само на своите природни ресурси.


Двуполюсният свят се трансформира в многополюсен.
Беше ли това "Мир без победа"? Не.


Въпреки мъдрите предупреждения на хора като Кисинджър и Бжежински. Не беше победен само комунизмът. Наред с това беше победена и унизена Русия. И така както егоизмът на Франция и Великобритания роди великогерманския реваншизъм на Хитлер, така в началото на 21 век егоизмът на Запада допринесе за възхода на великоруския реваншизъм на Путин. И този войнстващ реваншизъм е в настъпление - Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Крим, Донбас. До къде ще се стигне?


Надеждата е, че в Европа има политици, които осъзнават всичко това. Например Ангела Меркел. Война - мир с победа - реваншизъм - война или война - мир без победа - мир?


Текстът е публикуван във "Фейсбук" на 9 май. "Дневник" го препечатва с разрешението на автора. 

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "Не беше победен само комунизмът. Наред с това беше победена и унизена Русия."

  И с какво по-точно беше унизена Русия?
  И не е верно, че Русия беше победена. СССР се саморазруши и повечето от руснаците инстинктивно почувствуваха, че "са яли жабЕтата без пАри". Което вместо да ги вразуми, ги озлоби.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Беше победена и унизена Русия"?! Напротив - Русия получи изключителните право и възможност да трансформира политическата си власт в Източна Европа в икономическа. България е добър пример. Сега очевидно Путин желае и политическата власт.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Как е възможно да се сравнява наистина унизителната версайска система с отношението на Запада към постболшевишка Русия! Забравя ли Иванов повече от доброжелателното отношение, милиардните помощи за Русия и огромните инвестиции през годините, когато Западът се надяваше, че има насреща си нормална, цивилизована страна. Очевидно забравя.

 4. 4 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Така е. русия беше заслужено унизена и победена.
  Така ще стане и сега.
  русия няма капацитет да бъде велика сила. Нейната съдба е винаги да се стреми към равенство със Запада, но винаги да среща бетонната стена на реалността. Само с една територия и полезни изкопаеми не става.

  #KOЙ номинира бокова!
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  [quote#2:"beroe"]Русия получи изключителните право и възможност да трансформира политическата си власт в Източна Европа в икономическа. [/quote]

  И като получи изключителните право и възможност какво направи? Някъкъв проспиритет? Икономически възход? Свободни медии, реформи, правораздаване...? Или богатите още по богати а на населението му намалят цената на водката за да е доволно.

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#5:"citoplast"]И като получи изключителните право и възможност какво направи?

  Някъкъв проспИритет?[/quote]

  по проспИритетите ще ги позанете

  поне правописа научи ,за другото е Късно

  хора , научени да се навеждат и да чакат свобода

  никога не са свободни
  ...........

  Имаме много да учим от Путин.. както
  и от УСОфците Труман , Айк , Буш Старши

  .........
  мирът се Купува , не се подарява

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#5] от "citoplast":

  През последните 15 години, когато ватниците направиха по някой петро-газов долар и някои отидоха на почивка в Хургада и Патая, озлоблението и чувството на унижение се усили изглежда от другият свят, видян на живо. Нищо не може да помогне на тази нация.

  https://www.youtube.com/watch?v=1VCzFDJHy0U

 8. 8 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  "И с какво по-точно беше унизена Русия? "
  И аз това се чудя. Това е версията на Путин. Репарации ли са плащали? Не, даже им дадоха помощи. Разоръжени ли са били? Също не, не е имало такива искания.
  Тяхната управляваща върхушка ги ограби и станаха олигарси, като заграбиха каквото можеха.

 9. 9 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Разбира се, че е абсурдно (но за сметка на това модерно-левичарско с уклон на влияние от телевизия РТ) да се говори как по времето на Горбачов и Елцин Русия е била унижена.

  Но има нещо друго. По думите на Томас Бърнет:
  "Щатския Департамент казва, "Хайде момче, знам че можеш да се справиш." И бедната държава тича по този ръб, прави онази карикатура и след това пада."
  http://www.ted.com/talks/thomas_barnett_draws_a_new_map_for_peace?language=bg

  Хората в страни като Русия и България бяха неграмотни по отношение на това как трябва да упражняват свободата си (ние сме си все още така неграмотни по въпроси за финансова култура или гражданско общество). Това са форми на обща култура, които в западните общества са развивани с векове. В резултат на това изоставане у нас, някои партийни структури успяха да се адаптират много по-бързо към свободния пазар, отколкото масовото общество (предполагаемия участник в пазара). И така вместо пазар се получи олигархия.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 10 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#6] от "Новият УСО-вец":

  Ти да не си даскал по български и литература. Ако имаш нещо по темата кажи, не ми подмятай глупави клишета и да ми даваш наклон кое е рано и късно. А и след като Путин ти е отправна точка, няма какво повече да се коментира. Здраво си закъсал!

  Имало едно време ссср...
 11. 11 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#10:"citoplast"]Ако имаш нещо по темата кажи[/quote]

  кадАх ти го..но не го разбираш

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Не беше победен само комунизмът. Наред с това беше победена и унизена Русия."Там е проблема,че комунизма в Русия не беше победен,просто се трансформира в различни национал-популистки и шовинистични структури които постепенно си върнаха мечтаното управление на диктатура.То ние още в България не сме победили комунизма.

 13. 13 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  След като Меркел и Кери се видяха с Путин взеха да се появяват и такива анализи в Дневник. Не че са нещо супер оригинални и преди не се е говорило за това. Е, значи си имало си причина и виновни Путин да се държи така, а мнозинството от руснаци да го подкрепят, а?

  nègre littéraire
 14. 14 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И още нещо, всичко беше замислено добре - краят на Студената война беше двустранен процес и когато Рейгън и Горбачов сложиха край обявиха, че няма победители, няма победени. По-късно Рейгън се отметна и в предизборна кампания се обяви за победител. Обещанията дадени на Горбачов бяха забравени, особено за разширението на НАТО. Клинтън, като един типичен бонвиван и лъжец, съвсем си навири носа, бомбардира Балканите въпреки съпротивата на Русия. Все още имаше шанс за рестарт, след 11 септември, когато Путин предложи пълна покрепа на Буш в борбата срещу тероризма и създаване на общи механизми за сигурност. Колко ли американски животи са спасени, заради логистичната подкрепата на руснаците във войната в Афганистан? Но и след това САЩ не се възползваха от подадената ръка та .... да се стигне до безумието Украйна. А сега дали най-накрая им светна лампичката до къде я докараха след като на 70-годишнината след победата на фашизма в Европа до Путин нямаше нито един западен лидер, а той си беседваше приятно в компанията на китаеца?

  nègre littéraire
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#9] от "mapto":

  [quote#9:"mapto"]... някои партийни структури успяха да се адаптират много по-бързо към свободния пазар,...[/quote]

  Къде го "свободния пазар"?
  Дори таксиметровите услуги не са истински свободен пазар, дори тютюна, производството и продажбата на цигари не е свободен пазар. Да не говорим за енергетика, енергоразпределение или голямо строителство.
  Да похитиш държавата и да я ползуваш за създаване на монополи и далавери не е "адаптиране към свободен пазар", а бандитизъм.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 857 Неутрално

  След разпада на СССР руските власти постоянно унижават и побеждават своя народ, но все някой външен или вътрешен враг им е виновен.

 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#16] от "stein":


  [quote#16:"stein"]След разпада на СССР руските власти постоянно унижават и побеждават своя народ,...[/quote]

  А преди разпада?
  В добавка го и изтребваха.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4403 Любопитно

  Хубав и правдив анализ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#14] от "Осип Хармс-Манделщам":

  Осипе, а стига плакал. Никой не може да те унижи, ако сам не го желаеш. Западът им виновен, че в Русия не искат и не могат да се развиват като свободно гражданско общество.

  "Я з москалями не балакаю!"
 20. 20 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "Инспектор Стрезов":

  [quote#19:"Инспектор Стрезов"]Никой не може да те унижи, ако сам не го желаеш[/quote]

  Ако оставим това фундаментално изказване настрана (в момента руснаците се изправиха и заявиха, че не желаят да ги унижават, и затова тръгнаха да ги подиграват и наказват със санкции), бих препоръчал без клишета като "свободно гражданско общество". Къде е това чудо - "свободно гражданско общество"? Всяко общество си има вътрешни проблеми и напрежение. И американското, и английското, френското, и норвежкото. Балансите навсякъде са крехки, безредци избухват във всяко едно общество.

  nègre littéraire
 21. 21 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#20] от "Осип Хармс-Манделщам":

  Изправили се... Сега и вицове ли ще си разказваме? Що са били в калта досега? Кой им пречеше да са водеща сила на цивилизацията? Сами, щото си въобразяват, че правото на силата им е достатъчно. Дръжки! Водещите сили на човечеството са такива, защото са заложили на силата на правото. Докато това не го проумеят ще си седят в калта и ще се оплакват, че са велики, ама светът им пречи да го покажат.

  "Я з москалями не балакаю!"
 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Не беше победен само комунизмът. Наред с това беше победена и унизена Русия.
  ..............
  Унизена щеше да бъде, ако имаше Нюрнбергски процес-2 в Русия и сателитите и, ако беше окупирана, взети територии и раздадени на други, както тя самата правеше...
  Русия се срути под собствената си тежест, просто колос на глинени крака. Килотите на дядо Иван паднаха и се оказа, че му е малък и виснал.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":

  Държавата ни е с "окупиран суверинитет" ...

 24. 24 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 395 Неутрално

  нека всеки непрелубеден читател си направи извода,,какво щеше да стане'ако хитлер не загуби няколко месеца с окупирането на югославия и гърция,а нападна ссср ,,кълето за няколко месеца стигна до москва но пред зимата .немците нембяха подготвени за 'руската зима,,като помислеха че ще влязат в. москва през топлото време.това беше голямо предимство за русаците/калени/ о на студ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK