Меркел: "Няма такова нещо като българите или германците"

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела Меркел На среща с ученици в проблемния берлински квартал Нойкьолн, където живеят много чужденци (включително и българи), Меркел с прости думи се противопостави срещу клишетата. Ето какво каза Александър Андреев за "Дойче веле":


"О, българите, гърците - знаем ги какви са. - Такова нещо никога не бива да казваме" - с тези думи агенция Франс прес цитира германската канцлерка Ангела Меркел. А вестник "Берлинер Моргенпост" добавя още две изречения на Меркел: "Никога не бива да мислим, че всички гърци имат еднакви качества. По същия начин няма такова нещо като българите или германците."


Ангела Меркел изрича на глас нещо просто, което обаче за мнозина ще прозвучи шокиращо - за мнозина не само сред учениците в проблемния берлински квартал Нойкьолн, но и за потенциалната публика именно в споменатите от нея Гърция, България и Германия.


Алеко и Азис, Кант и Швайнщайгер
Как така няма такова нещо като българи или германци? - ще подскочат като ужилени мнозина патриоти. Нека най-напред да им обърна внимание на една на пръв поглед незабележима разлика. Меркел не казва, че няма българи и германци - тя просто обяснява на децата, че не може да има обобщен образ на българиТЕ и германциТЕ. Тоест - тя смело се противопоставя срещу кръчмарските клишета, които хвърлят в един кюп примерно Алеко Константинов и Азис или пък философа Кант и футболиста Швайнщайгер.


Репликата на Меркел бих препратил и към бурните дискусии в интернет-форумите, където често и без особена връзка с главния мозък плющят какви ли не клишета за "циганите", "руснаците", "евреите", "германците" и т.н. Специално в българските форуми почти никой няма проблем със съобщения като "ние, българите". Но в какъв смисъл милионите българи в страната и в чужбина могат да се мислят като едно цяло? Лично аз познавам стотици българи - лекари, физици, журналисти, юристи и т.н. - които имат много повече общи теми, интереси и манталитет със своите колеги от Германия, САЩ или Швеция, отколкото да речем с поредната българска фолкпевица, чието име завършва на -слава.


Хора в чекмеджета


И още: непрестанното вайкане, че в чужбина, видите ли, се отнасяли зле с "българиТЕ". Да, за вайкането има известно основание, но проблемът е другаде. Тъкмо мисловната нагласа, че има такова нещо като "българиТЕ", създава жизнена среда за предразсъдъци и лошо отношение. Криви са както онези британци, германци, французи и т.н., които мислят за всеки българин през клишето, така и самите потърпевши българи, които доброволно са се "заселили" в това клише.


Хората не бива да се натикват в чекмеджета - каза още Ангела Меркел пред децата в Нойкьолн. Тоест - гледайте отделния човек, а не паспорта или кръщелното му свидетелство. За децата това е много важно: за да успеят в живота, те трябва да престанат да се мислят на първо място като "турци" или "косовари", а да видят какво могат да постигнат сами, с таланта и усилията си. Но то е не по-малко важно и за споменатите "гърци" и "българи", които в обединена Европа без граници и в 21 век само ще спечелят, ако мислят за себе си като за индивиди, а не в лоното на клишето, изнервило с пълно основание дори иначе много спокойната Ангела Меркел.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По принцип съм съгласен, че в Германия има ужасна доза предразсъдък, дори в такова, на пръв поглед толерантно, място като Берлин.
  От друга страна, обаче, клишетата са верни в огромна част от случаите.
  И за да бъда съвсем в духа на статията: българиТЕ са в пъти по-големи ксенофоби от германциТЕ. За расисти пък изобщо да не говорим.

  #KOЙ номинира бокова!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Свалям шапка на фрау Меркел за това й изказване! И благодарности на автора, че ни го предаде - не знаех за него.
  Бих могла да се подпиша под всяка дума.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#1:"АНТИРАШИСТ"]И за да бъда съвсем в духа на статията: българиТЕ са в пъти по-големи ксенофоби от германциТЕ[/quote]
  Това е обратно на духа на статията

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Именно де. Преди кафето ме избива на самоирония.

  #KOЙ номинира бокова!
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#4] от "АНТИРАШИСТ":

  Сменяй "настроението". Изплющях ти един незаслужен минус, за което се извинявам

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#0:"статията"]за да успеят в живота, [/quote]

  Успех, успех, успех. Само че няма успех сам по себе си, както няма и надбягване без финал. Въпросът е какви са критериите за успех и кой ги задава, и в чий интерес?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Ми стойте си в родината.

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Любопитно

  На "нас, българите" както обикновено, някой друг трябва да ни каже истината, дори за самите нас ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Пияните мужици. Мързеливите гърци. Как може фрау Меркел да разбива с лека ръка всичко, в което вярват остриетата в нашия форум!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нам българите все някой друг ни е виновен!

 11. 11 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Какво ли означава тогава понятието "народопсихология"?

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Доколкото съм запознат във въпросният квартал живеят емигранти,които са български граждани,но не и българи по народност.Та предразсъдъците спрямо въпросните "българи" са съвсем уместни.

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#11] от "beroe":

  Натрупаната критична маса от дадени качества, която обаче не може да опише всеки от нас индивидуално.
  Примерно за мен част от "народопсихологията", която е много важна за българите и наистина може да се тълкува, е огромният процент притежаващи жилище хора. Важността на това "да изучиш детето", стигаща до абсолютни (според мен) извращения. Мисълта „какво ще кажат хората“, която и досега владее извън големите градове. Такива ми ти работи.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Права е кака Меркел. Докато не си сменим чипа за вайкане, оправия няма да видим.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Май е така, както пише №12. Едва ли немците са против българските младежи, които учат в университетите им, например.

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#0:"заглавието"]Меркел: "Няма такова нещо като българите или германците"[/quote]

  Е, как да няма - българи са тези, чиито майчин език е български; германци са тези, чийто майчин език е немски.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#12] от "kermit":

  Ах, такава ли била работата? А бе и аз се зачудих, какво ли пък толкова са проблемни тия нашенци в Германия, а то виж какво било.
  Някой трябва да каже на фрау Меркел, че българите на са черни и не говорят на ромски.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Българите сме "прусаците на Балканите". Изобщо не ни сравнявайте с мързеливите гърци. Както е видно, нещата си идват на мястото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "...гледайте отделния човек, а не паспорта или кръщелното му свидетелство."
  "...да видят какво могат да постигнат сами, с таланта и усилията си. "
  "... само ще спечелят, ако мислят за себе си като за индивиди..."
  Ангела Меркел
  "Не съществува такова нещо като общество.Има отделни мъже и жени,както има и семейства."
  Маргарет Хилда Тачър
  "Племето (или народът, или обществото) е само съвкупност от определен брой индивиди. Нищо не може да бъде от полза за племето като такова; понятия като “благо” и “полза” се отнасят само до жив организъм – до отделен жив организъм, а не до безплътна съвкупност от взаимоотношения.
  “Общото благо” е безсмислено понятие, освен ако не се разглежда буквално, а в такъв случай единственото му възможно значение е: сума от благото за всеки отделен човек, включен в цялото. Но в този случай това понятие е безсмислено като морален критерий: тя оставя без отговор въпроса какво е благото за отделния човек и как се определя?"А.Р.

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#1:"АНТИРАШИСТ"]И за да бъда съвсем в духа на статията: българиТЕ са в пъти по-големи ксенофоби от германциТЕ. За расисти пък изобщо да не говорим. [/quote]

  Като човек посетил Аушвиц и Биркенау съм на доста различно мнение.Кои избиват своите евреи и цигани-българите или германците?И не става въпрос само за Втората световна война-през вековете е имало масови погроми над евреи и цигани в Германия.То и самата дума"погром" означава масово насилие над евреи.Самият Мартин Лутер е бил отявлен антисемит.Не случайно в страните от Западна Европа няма големи групи местни цигани-имало е специални закони против тях.Така че -нека спрем с това самобичуване,че ние сме най-лошите пък видиш ли чужденците били най-толерантните.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#9:"tribiri"]Пияните мужици. Мързеливите гърци.[/quote]

  Кое е невярно?

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Браво на Меркел!

  Едно от първите неща, които научих като излязох от България е колко глупаво може да е стереотипното мислене.

  Първо го видях у колегите, които слагаха всички българи под един знаменател (дори когато знаеха и можеха по-малко от нас), а 2-3 години по-късно, по време на връщанията си в България установих, че българите имат абсолютно същия проблем - "американците са тъпи и ограничени" или "как живеят американците".

  В разговорния език няма как да е мине без обобщения и клишета. но човек трябва да внимава да не стане жертва на собствените си или чужди обобщения.

  Хората са си хора и и носят човешките белези във и над културата , която ги определя като нация.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#12] от "kermit":

  Ами не, напоследък започнаха и много българи, чийто майчин език е българския, да се заселват в Нойкьолн. Наемите в Берлин се вдигнаха наполовина за последните две години и Нойкьолн е единственото място, което много студенти или хора в началото на кариерата си и т.н. могат да си позволят, което е сравнително близо до центъра. Другата алтернатива са гедерейските панелки в Марцан, където се говори само на руски.

  #KOЙ номинира бокова!
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#17:"Bulgarische Motoren Werke"]Ах, такава ли била работата? А бе и аз се зачудих, какво ли пък толкова са проблемни тия нашенци в Германия, а то виж какво било.
  Някой трябва да каже на фрау Меркел, че българите на са черни и не говорят на ромски[/quote]
  Доколкото познавам българи в Германия всичките са интегрирани,работят,плащат си данъците и нямат проблеми.А познавам доста българи в Германия,защото съм завършил езикова гимназия и 80 процента от учениците в немските паралелки живеят в Германия.Ако имате друга информация-че българите създават проблеми в Германия я кажете.

 25. 25 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Добре де, съгласен съм.
  Точното изказване би трябвало да бъде, "повечето гърци, повечето българи, повечето руснаци" и т.н.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#23] от "АНТИРАШИСТ":

  Каква връзка има това с извода,който правите,че българите били по-големи шовинисти от германците?Напротив познавам много чужденци в Бългаиря,които са интегрирани-лекари,инжинери,търговци.Не съм чул някой да е имал проблеми заради това,че е чужденец.Дори и циганите,които спазват законите и са интегрирани не получават никакво негативно отношение.Аз имам трима колеги цигани,завършщили висше образование и мога да ви кажа,че няма алсолютно никакви предразсъдъци спрямо тях.Предразсъдъците знаете спрямо кои цигани са насочени.

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Меркел да ги обяснява тия на Боко. Той ще я слуша попивателно, а тука ще дойде да ни се кара... Тия в две войни вкараха света.....

 28. 28 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Авторът от "Дойче веле" какво "обяснява" точно ?
  Всеки (почти?) човек знае, че другиТЕ не са като него. "Сензацията" е явно в това, че го казва Меркел, тоест когато дадена истината се каже от така наречените "политици" се превръща в новина, за съжаление, вместо да е обраното - когато се каже неистина.

 29. 29 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#19] от "objektivist96":

  “Обществото е събирателно понятие и нищо друго; то е удобна дума за обозначаване на много хора ... Идеята за обществото е метафизичен възглед, който се разпада, когато отбележим, че обществото изчезва, когато съставните му части се разпаднат, както в случай на “призрачен град” или изчезнала цивилизация, за която научаваме от артефактите, които са оставили. Когато индивидите изчезнат, изчезва и цялото. Цялото няма самостоятелно съществуване.”
  Франк Чодоров


  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 30. 30 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нойкьолн е средище на български и румънски цигани. Фрау Меркел има предвит тях като казва българиТЕ

  http://www.dw.de/%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D1%8C%D0%BE%D0%BB%D0%BD/a-17041748

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 31. 31 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Значи някой се е оплаквал на Меркел от "българите" " гърците" .
  Кои са тия и какви зулуми са правили?

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе то няма такова нещо, ама българите за които държавата е платила 100-200 хил. за да ги отгледа и изучи са добре дошли в Германия, а другите да си седят в България, че много цапат. Същото и за бежанците, лекарите и инженерите ще ги вземем да вдигат БВП-то, общаците да останат България за да ги издържа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Шекер Байрам в берлинския квартал Нойкьолн
  https://www.youtube.com/watch?v=jVEGhNZOb90

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 34. 34 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Значи да се откажем от натрупания опит, превърнал се в обобщения, и да го караме на юнашко доверие? Аз не бих го правил. Знам какво може да се очаква от цигани, от българи, от германци, от японци. Правилното говорене=кастрирана мисъл. После интелектът закърнява и приемате наготово, каквото ви спусне началството, и сте едни такива доволни, и всички са ви братя.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 35. 35 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Винаги съм мислил че не е важно кои са ти родителите , а кой те е възпитавал .Ако българче трябва да израсне в циганско гето , като българин ли ще се държи или като циганин .И обратното ако циганите не живеят в гета и бъдат принудени да спазват всички закони на страните в които живеят , като какви ще се държат .Сещам се за един репортаж за български циганин в Холандия, където човека обяснява че не иска да живее с други цигани за да може децата му да не станат като тях. www.vbox7.com/play:932fb916?p=favourites&id...

 36. 36 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Любопитно

  [quote#14:"ПАВЛА"]Права е кака Меркел. Докато не си сменим чипа за вайкане, оправия няма да видим.[/quote]

  Е как хем "кака Меркел" е права, че няма такова нещо като българиТЕ, хем българиТЕ трябва да си сменИМ чипа !?

 37. 37 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Любопитно

  [quote#18:"EU defender"]Българите сме "прусаците на Балканите". Изобщо не ни сравнявайте с мързеливите гърци.[/quote]

  Значи фрау Меркел ("ЕУ дефендерка" се е объркала с това, че няма такова нещо като българиТЕ и мързеливиТЕ гърци ?

 38. 38 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вчера гледах по един немски ТВ-канал филм за следвоенното развитието на отношенията между ГФР и Израел. Група млади германци, след процеса „Аушвиц“ (началото на 60-те години – само 15 години след войната), решават да отидат в Израел и да поработят известно време в някой кибуц. Отиват и само един кибуц се съгласява да ги приеме. Децата работят наравно с жителите на кибуца. Накрая една еврейките казва на една германка: „Досега гледах на Германия като на един блок, който мразех и не исках да имам нищо общо с него. Добре, че дойдохте. Видях, че всеки от вас е отделен индивид. Това е добре не за вас, а за нас, евреите.“ Това всъщност е искала да каже и г-жа Меркел. Предразсъдъците към отделните нации се преодоляват чрез взаимното опознаване. Непознатото носи страх, а от страха до омразата има само една малка крачка.

 39. 39 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#29] от "russian78":
  ++++++

 40. 40 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#21:"EU defender"]Кое е невярно?[/quote]
  Явно не си разбрал какво казва Меркел.

 41. 41 Профил на ofamanaman
  ofamanaman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":
  [quote#32:"др. Иванов"] ама българите за които държавата е платила 100-200 хил. за да ги отгледа и изучи са добре дошли в Германия, а другите да си седят в България, че много цапат.[/quote]
  Таваришч, държавата е отгледала и изучила само деца от сиропиталищата! Другите са ги отгледали родителите им. Които са работили за жълти стотинки, та с "принадената стойност" от техния труд държавата "да им изучи децата". Понял?!?
  F***Y**!!!
 42. 42 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#41] от "ofamanaman":

  Това имагинерно членувано понятие "държаваТА" е много сбъркано. Нека се замества с "ние" и тогава ще лъсне картинката.

 43. 43 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Берлин. Германия 2013г.
  Стоим на кръстовището и чакаме да светне зелено.
  Но, не светва.
  Минута, две....пет. Светофарът нещо е блокирал.
  Германците са нация техническа, но и на тях понякога им се случва.
  Когато сфетофарът има проблем, защитата го блокира и свети червено във всички посоки.
  Стоим и чакаме. Колосално задръстване става, колоната не се вижда края.
  Стоим и чакаме. Германците са дисциплинирана нация, стоят и чакат. И въртят телефони, за да уведомят за проблема.
  Но от голямото задръстване явно и сервизните екипи трудно се придвижват до мястото на аварията.
  Стоим и чакаме.
  По едно време, чувам на чист български следното:
  "Абе, аз що не ви .... ..... немска!?!"
  И виждам как кола с нашенска регистрация потегля. На червено.
  И всички потеглят след него.
  Малко след това светофарът започва да работи нормално. Явно някакъв сензор е бил блокирал и при движението на първия отблокира.
  На следващият светофар нашенецът слиза от колата, а онези му ръкопляскат.
  Онзи обаче им крясна:
  "Тъпаци! Трудно ви е без фюрер!..."

 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#41] от "ofamanaman":
  ++" Понял?!? "
  Вряд ли.

 45. 45 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#41:"ofamanaman"]Другите са ги отгледали родителите им. Които са работили за жълти стотинки, та с "принадената стойност" от техния труд държавата "да им изучи децата". Понял?!? [/quote]
  Неть
  Значи викаш един студент по медицина сам си плаща образованито за целия курс на образование? И родителите не могат да му го заплатят, защото трябва да имат прилично състояние ако всичко се плаща индивидуално. За образованието на този лекар плащаме всички ние, чрез нашите данъци. Плащат и циганите, защото и те работят, и те консумират, а чрез консумация заплащат 20 % ДДС от които се плаща на медицинските университети за да обучат лекаря.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 46. 46 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 920 Неутрално

  няма как да не се съгласи човек с това, но има още много вода да изтече докато се случат нещата.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 47. 47 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Какви българи са мургавите цигани, освен че държавата ни (погрешно, според мен) им е дала българска лична карта ?!

 48. 48 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#43] от "Реформатор Пръмов":

  Велико! +++

 49. 49 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Един политик трябва да говори така! Изказването е политкоректно и тлкова! има ли "мисловна нагласа" в полза на клишета като българиТЕ и циганиТЕ напр.? Да! Има ли предпоставки за това - разбира се! За да изчезнат клишетата, трябва да изчезнат и условията за съществуването им. В противен случай, ще си фарисействаме, как всички са равни, но някои по-равни.

  I Want To Believe
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Най-обективната мярка за качествата на индивидите, съставляващи един народ, е онова, което е постигнал като нация и държава.

  Вярно е, че има съвестни българи, трудолюбиви гърци и прости германци, но нека сравним Гърция, България и Германия...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#12] от "kermit":

  Именно това е казала фрау Меркел - българите, които познавате тук, не са ИЗОБЩО БЪЛГАРИТЕ, а само себе си !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз съм живял в капиталистическа държава и семестъра за медицина беше 30 минимални работни заплати + държавните дотации, защото тези 30 минимални заплати не са достатъчни. В САЩ образованието на един медик, до започването на работа като лекар, струва стотици хиляди долари, ама много стотици и ако не ги плащаш с кредити, които ще изплащаш до 50 години, а си по стипендии, работиш за тези дето са ти платили учението докато не минат на печалба и ще ти скъсат трътката, ако заминеш за Германия без да са ти разрешили.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  Ей това им харесвам на истинските патриоти!
  Не като нас, ватниците, да ми хвалят и защитават някаква си България.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Голяма работа е кака Меркел.

  chavo64
 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#40] от "Richard":

  Напротив, много добре съм разбрал.

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#53:"др. Иванов"]Ей това им харесвам на истинските патриоти!
  Не като нас, ватниците, да ми хвалят и защитават някаква си България.[/quote]

  Тавариш, ако да бъдеш "патриот" означава да лъжеш нагло, че годините на Живковия застой са били "златен век" за България, или че "държавата" ме била "изучила" за "300 хиляди лева" (сигурно паднали от небето), или че неугледните бетонни гета на Сл. Бряг са "най-добрите хотели на света" - бъди си "патриот".

  Аз си оставам честен човек.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ze Roberto":

  а ми не, колко ДДС плаща един дето е на социални помощи с 15 деца? това ДДС е взето от социалните и детските дето вече са му дадени, взети от работещите.
  ти направо измисли перпетуум мобиле.

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "kermit":
  Миналото, послужило за урок, е история.
  Миналото, за което плачем, е признак на безсилие.
  Вперили поглед назад, пропуснахме почти всички влакове. Не искам България на три морета, искам България ТУК И СЕГА.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 59. 59 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#56:"Norman Granz"]Аз си оставам честен човек. [/quote]

  И честността ви е като патриотизма!

  Как се връзва с честността лъжата, че съм твърдял за цена от 300 хил. за обучение у нас? Писал съм 100-200 хил. Тези пари обаче не са ги дали родителите на изучения и драснал към Германия, а родителите на всички, както и тези дето не са родители и които получават средна пенсия от 140 Е, защото плащат на някой за да отиде да храни немските пенсионери.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#57:"rldkfl"]ти направо измисли перпетуум мобиле.[/quote]

  Комунист - човек, който се БОРИ държавата да му осигури статут на среден буржоа.

  Онези, които твърдят, че "държавата" им е дала - и то БЕЗПЛАТНО! - това или онова, обикновено са непрокопсаници, които нищо не могат да постигнат с лични усилия.

  С жена ми работим, плащаме данъци, изплащаме 400 хиляди евро ипотека, внасяме си здравни и пенсионни осигуровки в частни фондове и събираме пари (МНОГО пари), за да изучим детето си в престижен европейски или американски университет.

  Може да се каже, че не дължим нищо на държавата, а тя ни е длъжник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#59:"др. Иванов"]лъжата, че съм твърдял за цена от 300 хил. за обучение у нас? Писал съм 100-200 хил.[/quote]

  И едното е точно толкова вярно, колкото и другото. Моето преувеличение е стилистичен похват, ако знаеш какво е това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Това е човешката позиция и това е правилно.

 63. 63 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  ,,Меркел: "Няма такова нещо като българите или германците"

  Не знам има ли няма ли такова нещо като Българите или Гермавците. Ама аз лично от устата на Германец участник във ВСВ да казва, че единствено Българите да равностоини на Германците и те единствено Българите признават за равностойна на тях раса

 64. 64 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#32] от "др. Иванов":
  А ти какво предлагаш-да дойдат да чистят кенефите на коптора, който уж имаш, за 300 лева ли? Да се хвалиш на масата пред себеподобните ти червени крадци как мачкаш "вишистити' и не им даваш да се правят на по-умни от теб, крадеца?
  Боклук си, Иванов.
  От най-гадните и долните.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 65. 65 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#53] от "др. Иванов":

  "Не като нас, ватниците, да ми хвалят и защитават някаква си България."
  Нямам впечатление да хвалите България. Хвалите предимно Русия, а за България обяснявате колко е малка и нищожна.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#52:"др. Иванов"]Аз съм живял в капиталистическа държава и семестъра за медицина беше 30 минимални работни заплати + държавните дотации, защото тези 30 минимални заплати не са достатъчни.[/quote]
  и коя е тая държава бе др. Иванов? Тъй като знам много българи да учат в чужбина (дори и медицина), и ми се струва че не плащат подобни суми.

 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  [quote#11:"beroe"]Какво ли означава тогава понятието "народопсихология"?[/quote]

  До коментар [#11] от "beroe":

  Нродопсихология има когато си сред народа си в държавата си. Ако настояваш да си я носих тази "народна" психология с тебе в чужбина вместо собствената си лична психология тогава ... въобще не тръгвай. Стой си при народа.
  Няма нищо по-тъжно от токущо имигрирал българин в Европа който първото нещо което прави е да си пусне Българска телевизия. Това ясно показва че този човек не търси промяна в живота си, интеграция с друга, по-различна група от хора. Той просто търси парите и обагите н тези хора а не тяхната култура и начин на живот, работа и забавления. такива хора са гурбетчии и често паразити. Ако не искаш да спазваш правилата и порядките на един народ защо отиваш при него? Само за да му ядеш салама и да му пиеш бирата? Тогава отиди на туризъм там и след като се наядеш и напиеш се върни при собствения си народ. Аааа ама не ти харесва защото било мръсно и хората били простаци? По ти харесва при другия народ където е по-чисти и хората са по-любезни? Но искаш да те оставят да хвърляш боклука на улицата и да се държиш като простак защото ... това ти било народопсихологията, а? Но пък ако те идентифицират с народа от който ти идва психологията ... се обиждаш. Сложна работа а?

  California Über Alles
 68. 68 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3396 Весело

  До коментар [#59] от "др. Иванов":

  Еее а ти храниш пък Английските пенции, нъл тъй ве мите. Другите ранат немските пенции ти пък английските раниш, разлика нема, така бе къш

 69. 69 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ...поклон пред фрау Меркел!!!...като за форумните тъпаци е това послание, и би било изненадващо ако не го прочетат като дявола евангелието!!!...

 70. 70 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#65] от "aralambi":

  Един единствен мой пост намери, в който съм хулил Българя? Един единствен! И после намери един единствен на всички "патриоти", които в тема за България и Полша или Германия, да е писал нещо добро за България и да е критикувал Германия или Полша.

  Както винаги съм казвал българският и полският патриот си приличат по това, че и едните и другите искат всички тръбопроводи да минават през Полша.

  За вас България е най-гнусното нещо на земята, никога не сте го крили! Единственото, което мразите повече от България са българите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 71. 71 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#60:"Norman Granz"]за да изучим детето си в престижен европейски или американски университет. [/quote]

  Дано. Да не се пръкне български дървен философ като баща си.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 72. 72 Профил на ofamanaman
  ofamanaman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#64:"clutch"]Боклук си, Иванов.
  От най-гадните и долните. [/quote]
  Я кАжи нещо ново, това си го знаем
  До коментар [#64] от "clutch":

  F***Y**!!!
 73. 73 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Ангела Меркел изрича на глас нещо просто, което обаче за мнозина ще прозвучи шокиращо - за мнозина не само сред учениците в проблемния берлински квартал Нойкьолн, но и за потенциалната публика именно в споменатите от нея Гърция, България и Германия"

  Мнозина от нас са идиоти!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 74. 74 Профил на ofamanaman
  ofamanaman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#67] от "Pontif А":
  [quote#67:"Pontif А"]Няма нищо по-тъжно от токущо имигрирал българин в Европа който първото нещо което прави е да си пусне Българска телевизия. Това ясно показва че този човек не търси промяна в живота си, интеграция с друга, по-различна група от хора. [/quote]
  Не е точно така. Българската ТВ в чужбина го държи осведомен за какво се говори по медиите в България, където е живял до скоро. Което не винаги е пречка да търси промяна в живота си, интеграция с друга, по-различна група от хора. Това разбира се ако общува с други хора освен българите там където живее. Хора разни, нали знаеш?

  F***Y**!!!
 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#67:"Pontif А"]Няма нищо по-тъжно от токущо имигрирал българин в Европа който първото нещо което прави е да си пусне Българска телевизия.[/quote]

  За мен още по-необяснимо и противно е желанието на голяма част от българите в Северна Америка да ходят на чалга концерти.

  Коя ли българска "поп-фолк" звезда не се изреди да фърля гюбеци пред претъпкани зали в Щатите?!

  За мен, като емигрант, едно от предимствата на живота в Америка беше именно това - да съм колкото може по-далеч от Ориента и чалга културата. А тия хорица сричат английски и без чалга не могат...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Меркел е политик от най- висок клас, който с половин изричение казва цели програми и управленски решения. Тя и за това е откровенно мразена от комуноидите.

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  ОБЕДИНЕНА СВОБОДНА ЕВРОПА

  Прави са Европейските вестници, преси и списания.
  "Железен" е Германският Канцлер.

  В смисъл: Правдив, Дипломатичен и Справедлив.

  пп
  Единствено на комплексирани чебурашки е присъщо да кипазят Достойни народи на Европейското семейство

  "О, българите, гърците - знаем ги какви са. - Такова нещо никога не бива да казваме" - с тези думи агенция Франс прес цитира германската канцлерка Ангела Меркел.

  А вестник "Берлинер Моргенпост" добавя още две изречения на Меркел:
  "Никога не бива да мислим, че всички гърци имат еднакви качества. По същия начин няма такова нещо като българите или германците."

 78. 78 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#70] от "др. Иванов":
  ...аз ще ти цитирам образа на "българолюбеца" др. Иванов:

  "Тука се е разписала младостта, без житейски опит и следваща упадъчни идеи, но трудовият ми живот, минал в леярни, мини и въобще където се закаляваше желязото, ме е научил, че три са нещата носещи удовлетворение в миговете на почивка:
  1. Кьор софра;
  2. Чужда жена;
  3. Служебна кола."

  "Че в какво е доброто прекарване, ако трябва да си платиш?"

  ...е др. Иванов - това са твои писания, нещо да кажеш българолюбецо драг?!?...

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боби Колев":А гледал ли си Борат ? Това не е казахстански журналист. Това е мнението на американците за казхстанския журналист. Чистичките , беличките , добре говорещи на английски американци се сравняват с мръсния , невъзпитан , лошо говорещ Борат.

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#78:"puhcho7"]"Че в какво е доброто прекарване, ако трябва да си платиш?" [/quote]

  Пропускаш и "бизнес философията" на същия тоя индивид:

  ПЪРВИЯ ПЪТ МУ НАЛИВАШ, КАКВОТО Е ПОРЪЧАЛ, ПОСЛЕ ЛОЧИ, КАКВОТО МУ НАЛЕЕШ.

  И после врещят, че освен руснаци и трайно безработни от западните държави друг не им стъпва в "почивната база".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Меркел е абсолютно права. Защото очевидно това го казват някои от германците. Което в един момент може да предизвика проблем в Германия. Идеалният случай е когато политиците говорят това, което мислят. Вероятно в този случай е така. Това обаче не се случва често. Ето едно възможно продължение или отговор на казаното в тази стилистика -.... знем ги и германците какви са. Не всички са били нацисти.

 82. 82 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#70] от "др. Иванов":

  "Както винаги съм казвал българският и полският патриот си приличат по това, че и едните и другите искат всички тръбопроводи да минават през Полша. "
  Говорим за България и патриотизъм, а ти пак си баеш за руски тръби. И пак обвиняваш българите, че не ги искали. Даже в този пост хулиш българите.

 83. 83 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#80] от "Norman Granz":
  ...най ми хареса това, че го смята за исконно право това да не си плаща сметките, сиреч буржоазни предразсъдъци са това - сметките и тяхното плащане!!...а той и по бардаци ходел, и по "леки жени", ама и там не си плащал сметките!!...

 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#70] от "др. Иванов":

  Преди 5 год. яко хулеше българите да не ходели на красивото Черноморие за да не ти правели проблеми ине го цапали....по тази тема си изписал хиляди постове... ако искаш може да се разровя и да ти покажа някои от тях...

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Фрау не хока мужика за пиянство
  (или за турския му поток),

  а за друг негов порок:
  престъпно анексира Крим.

  До коментар [#9] от "tribiri":

  Пияните мужици. Мързеливите гърци. Как може фрау Меркел да разбива с лека ръка всичко, в което вярват остриетата в нашия форум!

 86. 86 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Подканвам фрау Меркел да го каже в редакцията на Дойче веле.

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  " По същия начин няма такова нещо като българите или германците."
  Защо ли споменаването точно и само на българите в такъв контекст ми изглежда като изглежда като особено мнение или приоритет някакъв? Дано не съм мнителен.

 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  А знаете ли какво е WASP ? Най-добрата част на човечеството според белите англосаксонци-протестанти. Останалите били второ и по-долни качества. Нещо да кажете ?

 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#84:"Ф.Нинов"]Преди 5 год. яко хулеше българите да не ходели на красивото Черноморие за да не ти правели проблеми ине го цапали...[/quote]

  Българите отдавна са се ориентирали и не стъпват на Слънчев бряг.

  За голямо съжаление на "хотелиера" Иванов, минаха времената на изходните визи и картите за почивка.

  И никога няма да се върнат.

  Е, преди години Емилия Масларова направи опит да понапълни хотелите след един особено слаб сезон, раздавайки ваучери на пенсионери (БСП активисти), но и това начинание се провали и повече не се повтори.

  Остава руският ол-инклузив (там маржът на печалбата едобър, защото и лакочистител да им сипеш, ще го къркат) и трайно безработните многодетни семейства от Западна Европа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ф.Нинов":
  ...преди 5 год. - толкова ли отдавна е във форума др. Иванов?!...имаше един бай Петко тогава, ама изчезна - досущ като на Иванов му бяха писанията...

 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#83:"puhcho7"]... най ми хареса това, че го смята за исконно право това да не си плаща сметките...[/quote]

  Приятелю, преди 20-тина години в Израел имах съмнителната "чест" да се запозная с Гиню Ганев, тогава председател на т.нар. "агенция за българите в чужбина".

  Чух го с ушите си да се хвали, че от 20 години (т.е. от средата на 70-те) не бил вечерял в къщи и не си бил купвал храна.

  Неотдавна го видях пак на един прием - вече едва ходи, трябваше двама гавази да го отведат до колата му - но все така сръчно обикаля блок-масите и товари в паничката...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#89] от "Norman Granz":
  ...да, сега със ваучери сигурно на бардак ходят, или пък бардакът е партиен, инак трябва да ги бият ако не си плащат сметките...

 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  Ден на победата на Путин над Русия

  В сайта на “Ехото на Москва” е публикувана статия на младия руски журналист Олег Кашин от неговия блог kashin.guru, в която обяснява ( вече и на българските жертви на руската пропаганда – в превод на Васил Костадинов за ivo.bg) основните параметри на отвратителната злоупотреба на днешния руски режим с прочита на историята по отношение на Втората световна война.

  Освен констатациите, под които може да се подпише всеки зрящ истината руснак или българин, най-важното в тази статия е прогнозата: един ден руснаците ще потърсят сметка на Путин, че превърна дори и Деня на победата в своя лична, но временна победа. Казва (ви) го един млад руснак!

  Ето една интересна статия от блога на журналиста Олег Кашин, публикувана в сайта на “Ехото на Москва”
  kashin.guru

  Съчинение за Деня на Победата

  Олег Кашин

  8 май 2015

  Юни 1941 г., западната граница на Русия, малкo човече в униформа на офицер от гранични войски гледа през бинокъла към настъпващите немски войски.

  Ние познаваме малкото човече – това е Владимир Путин. Той хвърля граната по вражески танк близо до Киев. Ето го и в бял маскировъчен халат бяга, стреляйки с автомат, по заснежено поле близо до Москва, а след това, седи зад щурвала на изтребител и сваля вражески самолети някъде до Ленинград. Виждаме Владимир Путин, който пълни в каската си вода от Волга в Сталинград, а ето го и като танкист около Курск – излиза от танка, бърше с ръкав подпухнало лице. Путин управлява подводница на дъното на Балтийско море, и умело изстреляно от него торпедо потапя германски параход до остров Рюген. И накрая, пролетта на 1945г., Берлин – на изпотрошения купол на Райхстага се изкачва умореният Путин с голямо знаме.

  Това е Победата.

  Мислите, че това не е вярно? Разбира се, вие сте прави, но за вашето мнение на никого не му пука. Това, което в Русия наричат Велика отечествена война, отдавна се е превърнало в лична война на Владимир Путин. Той беше този, който стреля от танка, лети на изтребител, плава на подводница. Убиваха го, но всеки път се оказваше по-силен, и винаги побеждаваше. Между другото, кого?

  Формално – Хитлер, но Хитлер може да не го споменаваме, Хитлер отдавна го няма. През 1945г. Владимир Путин победи всички – той победи Обама и Ангела Меркел, и опозицията в Русия, включително Борис Немцов, и международното LGBT движение и Pussy Riot, и Украйна и Грузия, и трите балтийски държави и Полша, и целия свят, защото всички по света – това са врагове на Русия. Русия има само един приятел – самият Путин. И само той е в състояние да победи всички врагове.

  Днес малко хора разбират реалната безпрецедентна историческа значимост на Втората световна война за Русия. Седемдесет години от съветската история беше най-бруталната терористична диктатура на болшевишката партия и нейния репресивен апарат. Съветския режим беше нехуманен и лъжлив. Хората лишени от не само повечето от гражданските си права, но често и от основни битови удобства, всеки ден по радиото чуваха от своите вождове, че живеят в най-щастливото и справедливо общество. Двусмислието, несъответствието между реалността и думите, в продължение на десетилетия беше задължително свойство на съветското общество, изолирано от останалата част на света.

  И само войната, само четири от седемдесет години са едно удивително изключение от всички правила на съветската история, срив в програмата. Да, войната беше трагедия и катастрофа, но тя също е и истински светъл лъч, дори и за тези, които никога не биха се осмелили да го кажат на глас.

  За четири години беше прекъснато и робството, и двусмислието. Довчера – безправен колхозник или строител, за канче супа изграждащ поредния „мегастроеж на комунизма”. Днес – войник, който наистина се сражава с най-голямото световно злото. Довчера партията решаваше вместо теб кое е добро, кое е зло, а днес се биеш на страната на Англия и Америка. Довчера обявяваха за врагове твоите познати, приятели, роднини и съседи, за които през нощта пристигаше колата на тайната милиция, за да те ги отведе в Гулаг, а днес твоят враг не е измислен, а съвсем реален чуждоземен нашественик, носещ на земята ти смърт и разрушение. Вчера ти беше винтче в огромен нечовешки механизъм, а днес – личност, от избора на която зависи във всеки един момент и собствената ти съдба и съдбата на страната, а дори и на човечеството.

  Четирите години война на съветския фронт, парадоксално, но станаха четири години на максимални за съветския режим истина, свобода и справедливост. Войната отне живота на милиони, но също така беше единственият светъл лъч за десетките милиони хора в безпросветното им съществуване. И в следвоенните години, съветската гледна точка за света беше пълна с лъжи и недомлъвки, палачите бяха считани за герои, честните хора за врагове, и само споменът за войната, когато врагът беше враг, а честните хора – честни хора, беше най-човечният и следователно най-важният исторически епизод. Отношението към войната като към особен период от историята – това е най-важният елемент от националната идентичност на всички бивши съветски граждани. Падането на комунизма през 1991г., разрушило всички съветски ценности, не оказа влияние върху стойността тази война, нещо повече – доколкото постсъветска Русия никога не успя да създаде собствена национална митология, то митологията за войната остана единствената общоприета и безспорна общоруска духовна ценност.

  И когато Путин дойде на власт, създавайки своя личен режим, не можеше да не разчита на военния мит. Митът за твърдия, но справедлив лидер се опираше на мита за войната и за засилване на режима на Путин се срастваше с него. Русия – това е Путин. Русия – това е победата през 1945 година. От тези две уравнения получаваме равенството – Путин вече е и победата през 1945 година.

  Обявеният за 9 май парад в Москва не е парад в памет на жертвите и героите от войната, това е парад на лоялността към Путин и неговото господарство. Георгиевската черно-оранжева лента, формално символизираща паметта – това сега също е знак за лоялност. С тази лента в Украйна се бият проруските сепаратисти, за тях е важно да се чувстват наследници на войниците от Втората световна, противопоставящи се не на съвременна Украйна, а именно на злото от 1941-1945гг., с което са воювали техните дядовци. Западната версия за войната, било то Холокоста, или разделението на Европа, или дори изчисленията на Тюринг, позволили да се разшифрова „Енигма” – всичко това дразни съвременна Русия, която е съгласна да смята за врагове от 1945г. тези, които за врагове днес смята руската държава – и Украйна, и Грузия, и Америка.

  Историческият експеримент на Владимир Путин унищожи паметта, заменяйки я с утилитарна политическа конструкция. Тази конструкция е краткотрайна, тя ще завърши с края на властта на Владимир Путин, и тогава руското общество ще трябва отново да формулира отношението си към Втората световна война.

  Но сега за това никой не мисли. Путин излиза от танка, избърсва подутото си лице, Владимир Путин лети на изтребител, Владимир Путин вдига знаме над Берлин. В тази война, на която сега се покланя Русия, победител е само един – Владимир Путин.

 94. 94 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  [quote#75:"Norman Granz"]Коя ли българска "поп-фолк" звезда не се изреди да фърля гюбеци пред претъпкани зали в Щатите?! [/quote]

  До коментар [#77] от "dnevnikar":

  Имай предвид че тези глупусти с "претъпканите зали" са измислица на БЪлгарските медии. Аз лично съм пращал молба до Американското посолство за туристическа виза за много известна и възрастна българска певица. Забележи - туристическа виза! Не виза за хора на изкуството както правят изпълнителите от други държави. Това го правят за да не плащат данъци и да не искар разрешителни за концерти в САЩ. Типична Българска тънка лайсна. "Концерта" на тази най-известна певица в Сан Франциско беше в един руски ресторант в съвсем нормален жилищен квартал който събира 125 човека. 125!!!! Аз лично не ходих защото не се интересувам от нейната музика. Казаха ми че било пъно с руснаци.
  Преди години ходих на "концерт" на Щурците. Беше в една малка заличка към Македонската църква в Сакраменто. Беше доста пълно но това значи около 75 човека. Изсвириха десетина парчета с една почивка през която седяха на пейката пред заличката и пушеха заедно с почитателите си, после повечето отидоха на гости на организатора български имигрант който има работилничка за гърнета за коли с 6 човека работници.
  И двата случая бяха отразени в българските медии като Щурците или Л Иванова запалиха сцената в Сан Франциско пред многобройни фенове и събраха очите на Америка ... и ред други глупусти. Като прочетеш че някоя фолк певица е побъркала публиката в Лас Вегас - става въпрос за българскя рестотант в Лас Вегас до една бензиностанция. В него могат да се съберат максимум 45 човека защото няма повече от 8-10 маси и в една стаичка отзад правят лютеница и луканки. И това го правят на орташки начала без разрешителни или лицензи. После си разделят по $1000 със собственика на кръчмето. Но пък могат да кажат че са "разбили" Америка.
  Не вярвай на всичко което се раздува в Българските медии.

  California Über Alles
 95. 95 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#90] от "puhcho7":

  др. Иванов е активен писач минимум от 2008 год.
  Може да търсиш в Гугъл ограничавайки период от време и: "www.dnevnik.bg др. Иванов Слънчев Бряг" или нещо подобно...

 96. 96 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Фактът , че не всички са разбрали идеята на г-жа Меркел доказва правотата на твърденията и.Има българи и българи.Едни са готови да се подпишат под казаното в интервюто, други се връщат 200 г назад , за да припомнят , че "немците са малтретирали циганите" , което "логически" означава , че сега нямат право на мнение и второ , щом са го вършили ,значи имаме право да го вършим ние сега.

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  [quote#93:"dnevnikar"]Казва (ви) го един млад руснак! [/quote]

  Всеки говори, каквото си иска. Ти също. Демокрация!

 98. 98 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#91] от "Norman Granz":
  ...Гиньо Ганев е известен с това си изказване, в тукашната преса широко се коментираше...др. Иванов е по-друга манджа, той е представител на широка група от хора "българолюбци", които се чувстват обидени да си плащат консумацията, и за отговорност също са обидени да ги питат...инак любят, тачат и милеят за всичко българско и родно - за лицемерието иде реч!!...
  "как искам да съм потник,
  на гърба на млад работник"
  ...гьонсурата-българолюбец Павел Матев го е писал горното...

 99. 99 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  [quote#79:"ahasver"]А гледал ли си Борат ? Това не е казахстански журналист. Това е мнението на американците за казхстанския журналист. Чистичките , беличките , добре говорещи на английски американци се сравняват с мръсния , невъзпитан , лошо говорещ Борат. [/quote]
  Нищо не си разбрал от филма. Той не е сатира на казахстанския журналист Борат а на Американците и е направен от Британец - Саша Барон Коен. Ако някой трябва да е обиден това са Американците. В интерес на истината, филмчето макар и смешно, малко несправедливо показва Американски клишета. Всеки може да направи такъв филм за Британците или за Германците или за Руснаците. Борат е само инструманта чрез който да се усмиват другите.
  Ако това не си схванал ... не се напъвай да пишеш дълбокомислени анализи.

  California Über Alles
 100. 100 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#56:"Norman Granz"]... или че "държавата" ме била "изучила" за "300 хиляди лева" (сигурно паднали от небето) ... [/quote]

  Добре де, Норман. Просто намирам за редно, ако някой е учил на държавна издръжка, да бъде задължен да работи еди-колко си години след дипломиране в държавата, която го е издържала. Това е. Ако не желае, да учи на собствени разноски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK