Меркел: "Няма такова нещо като българите или германците"

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела Меркел На среща с ученици в проблемния берлински квартал Нойкьолн, където живеят много чужденци (включително и българи), Меркел с прости думи се противопостави срещу клишетата. Ето какво каза Александър Андреев за "Дойче веле":


"О, българите, гърците - знаем ги какви са. - Такова нещо никога не бива да казваме" - с тези думи агенция Франс прес цитира германската канцлерка Ангела Меркел. А вестник "Берлинер Моргенпост" добавя още две изречения на Меркел: "Никога не бива да мислим, че всички гърци имат еднакви качества. По същия начин няма такова нещо като българите или германците."


Ангела Меркел изрича на глас нещо просто, което обаче за мнозина ще прозвучи шокиращо - за мнозина не само сред учениците в проблемния берлински квартал Нойкьолн, но и за потенциалната публика именно в споменатите от нея Гърция, България и Германия.


Алеко и Азис, Кант и Швайнщайгер
Как така няма такова нещо като българи или германци? - ще подскочат като ужилени мнозина патриоти. Нека най-напред да им обърна внимание на една на пръв поглед незабележима разлика. Меркел не казва, че няма българи и германци - тя просто обяснява на децата, че не може да има обобщен образ на българиТЕ и германциТЕ. Тоест - тя смело се противопоставя срещу кръчмарските клишета, които хвърлят в един кюп примерно Алеко Константинов и Азис или пък философа Кант и футболиста Швайнщайгер.


Репликата на Меркел бих препратил и към бурните дискусии в интернет-форумите, където често и без особена връзка с главния мозък плющят какви ли не клишета за "циганите", "руснаците", "евреите", "германците" и т.н. Специално в българските форуми почти никой няма проблем със съобщения като "ние, българите". Но в какъв смисъл милионите българи в страната и в чужбина могат да се мислят като едно цяло? Лично аз познавам стотици българи - лекари, физици, журналисти, юристи и т.н. - които имат много повече общи теми, интереси и манталитет със своите колеги от Германия, САЩ или Швеция, отколкото да речем с поредната българска фолкпевица, чието име завършва на -слава.


Хора в чекмеджета


И още: непрестанното вайкане, че в чужбина, видите ли, се отнасяли зле с "българиТЕ". Да, за вайкането има известно основание, но проблемът е другаде. Тъкмо мисловната нагласа, че има такова нещо като "българиТЕ", създава жизнена среда за предразсъдъци и лошо отношение. Криви са както онези британци, германци, французи и т.н., които мислят за всеки българин през клишето, така и самите потърпевши българи, които доброволно са се "заселили" в това клише.


Хората не бива да се натикват в чекмеджета - каза още Ангела Меркел пред децата в Нойкьолн. Тоест - гледайте отделния човек, а не паспорта или кръщелното му свидетелство. За децата това е много важно: за да успеят в живота, те трябва да престанат да се мислят на първо място като "турци" или "косовари", а да видят какво могат да постигнат сами, с таланта и усилията си. Но то е не по-малко важно и за споменатите "гърци" и "българи", които в обединена Европа без граници и в 21 век само ще спечелят, ако мислят за себе си като за индивиди, а не в лоното на клишето, изнервило с пълно основание дори иначе много спокойната Ангела Меркел.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK