Реформатори в хасковски капан

Радан Кънев

© Юлия Лазарова

Радан КъневИзбори 2023

Коментарът е от фейсбук


Реформаторите и Радан Кънев са в трудна, почти невъзможна ситуация, която беше предизвестена и в която те сами се оказаха, по собствена воля и разум. Още преди парламентарните избори се разгоря дебатът за листата в Хасково и взаимодействието с фигура – местния кмет – който има спорна репутация. Решението в крайна сметка беше да се поеме риск, за да се подобри изборният резултат за блока – поне това стана ясно на симпатизантите на новата формация.


Днес капанът вече е хлопнал – с наближаването на местните избори започнаха и "разследванията" на имотното състояние на кмета, множеството му прекратени преписки и т.н. – все неща, които не бяха неизвестни, въпреки липсата на дронове.
Не е въпросът дали тези разследвания са поръчани и от кого; не е и въпросът в това, че те наистина са част от атака срещу Реформаторския блок. В крайна сметка това е работата на медиите и другите партии – да атакуват опонентите си и политическото представителство за неговите слабости. Всъщност истинският въпрос е дали тези атаки са основателни и дотук РБ определено губи дебата по него.


Радан Кънев артикулира по същество едно извинение: така се прави в политиката, когато искаме да излезем отвъд зоната си на комфорт – столицата. Този аргумент просто трябва да бъде забравен след обстоен негов анализ и отхвърляне. Не е нужно тук да се решава домашното на РБ, за да бъде той улеснен – просто е редно да се каже, че аргументът е фактически грешен и дълбоко циничен от нормативна гледна точка. Този аргумент е самоходно отрицание на претенциите на РБ – да бъде по-експертен и по-морален от средното политическо представителство в страната.


Поради липса на други аргументи в защита на сътрудничеството с местната власт в Хасково истинският проблем на РБ се оказва как най-удачно да се дистанцира от нея, как да минимизира щетите, които вече са ясни. Без информация за конкретните отношения, за поемани ангажименти и договорености, много точен отговор на този технологичен въпрос не може да бъде даден. Но продължаваща политическа подкрепа за местната власт в Хасково би могла да се окаже пагубна за РБ, и то не само в контекста на местните избори.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK