Особености на българското македонстване

Пореден протест пред парламента в Скопие

© Reuters

Пореден протест пред парламента в СкопиеСлед месеци и години липса на какъвто и да е интерес, Македония изневиделица изскочи отново на преден план в българското публично пространство. Освен дежурните македоноведи с картонче от Държавна сигурност като Божидар Димитров, за насилието в град Кума̀ново (известен из родните телевизионни студия като "Ку’маново) се изказа къде-що имаше коментатор.


Пишман геополитици видяха в Македония
пресечна точка на глобални задкулисни интереси и митични газови трасета


Не остана длъжен и политическият връх. Ето вчера например премиерът Бойко Борисов ни увери, че армията и спецчастите били готови за действие, ако ситуацията оттатък Осогово се влошала. След заседанието на съвета за сигурност при МС пък министър Румяна Бъчварова посочи, че вече е разработен план за действие, с който да овладеем надигащата се бежанска вълна. От неблагодарен малък брат, който краде къс по къс нашата вековна история, Република Македония се превърна в рамките на ден-два в главна заплаха за националната ни сигурност. Но не се притеснявайте. Както за пореден път ни съобщи Божидар Димитров, изкуствената държава край Вардарот скоро ще се разпадне, а една част най-вероятно ще се присъедини към България.
Може би е обяснимо защо в София се събудихме, едва като при комшиите почнаха да отекват изстрели и да гинат хора. Че в Скопие от месеци се вихри огромен политически скандал, че студенти и средношколци демонстрират по улиците и окупират факултети, а лидерът на главната опозиционна партия е обвиняем по дело за държавен преврат са въпроси, които нас в България не ни интересуват особено живо. Те са си вътрешномакедонска работа, да се оправят както си знаят. Виж ако са намесени отношенията между македонци и албанци, тогава е съвсем редно и ние да си кажем тежката дума. А това дали разказите за бежанци и за някаква нестабилност, която прелива към България, имат някаква реална почва не е толкова съществено. Чакам с интерес отговор на въпроса колко македонски граждани потърсиха убежище на българска територия през лятото на 2001 г., когато в западната ни съседка наистина се разрази въоръжен конфликт. И също така някакви данни колко от притежателите на български паспорти в Македония отдавна са потърсили светлото бъдеще в Германия, Северна Италия и т.н.


Всъщност има една много важна причина защо у нас предпочитат да се фокусират върху междуетническите отношения при съседите. Управляващите показват, че отговорно бдят над националната сигурност. Националистите показно натриват носа на скопските крадци на минало. Лютви Местан размахва пръст и ни напомня гръмко за достойнствата на "българския етнически модел".


Рядко обаче ще чуете нещо смислено
защо Македония е в криза


Как една партия се окопа във властта, хвана здраво юздите на държавния сектор, раздаде бизнес на братовчеди, създаде си послушни медии и смачка несъгласните като оръдия на потайни чужди интереси. Записите на телефонни разговори показват фрапиращ цинизъм. Как например екс-шефът на контраразузнаването Миялков, иначе братовчед на Никола Груевски, урежда съдийски назначения, как се урежда ченгеджийска разправа с опозиционери и техните семейства и т.н.


Но защо да навлизаме в подобни теми? Такива неща в България, разбира се, няма. Ние сме страна-членка на Европейския съюз, при нас върховенството на правото е гарантирано, братовчеди не печелят държавни поръчки, медиите са напълно прозрачни и не следват опорните точки, спуснати им от властта. Службите се грижат само и единствено за сигурността на гражданите и не се занимават с мръсни поръчки. Когато нашите политици декларират, че следват европейските демократични правила, те са искрени. Не като Груевски, който пее една песен в Брюксел, а съвсем друга на роден терен. Де да можеше македонският премиер да се вслуша в съвета на българския си колега и да подаде оставка овреме, доказвайки колко са му мили гласът народен и принципите на демокрацията!


Въпреки думите на Местан,
в Македония българският модел е пуснал дълбоки корени
и се е развил до съвършенство


Като гледаме комшиите най-много да видим самите себе си. С тази разлика, че у нас като че ли думата на Брюксел тежи повече и възпира естествените импулси на политическите елити. И че партийната система и мащабите на страната по една или друга причина не позволяват свръхконцентрацията на власт буквално в ръцете на една фамилия като в Македония. При нас фамилиите са повече.


Това обаче са дребни кахъри. Важното е да няма бежанска вълна и да не внесем нестабилност от Македония.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Неутрално

  Всъщност като се съобразяваше прекалено много с гръцката позиция, Европейският съюз не даде ясна перспектива за присъединяването на Македония, а насърчи влиянието на Сърбия в региона. България се отдръпна от македонските проблеми .

  [email protected]
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  Освен че задълбочено е чел коментарите в Дневник, от автора на тази статия единственото смислено, което научих, е правилното ударение на името Куманово. Но не се притеснявайте, авторе, българските телевизии наричат съвсем българското село ЦалапИца "ЦалАпица", така че какво да им се сърдим.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Като гледаме комшиите най-много да видим самите себе си.

  Ами нали сме една кръв, кого друг да видим?

 4. 4 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 433 Весело

  "Като гледаме комшиите най-много да видим самите себе си."
  Много прав е авторът.
  Дали ние сме македонци или те са българи гаче няма особенно значение. Политиците са ни еднакви. Що така?

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Малко вероятно Албания да подстрекава. Тя е светска държава, хората са любезни и дружелюбни и не се делят по религиозен принцип. За разлика от албанците в бивша Югославия, които са коварни и агресивни и открито демонстрират сепаратизъм. То македонстващите и те са такива. Това си е резултат от дългогодишното Титово управление и сръбския шовинизъм. Раните много бавно заздравяват. Лошото е, че нашите управници изобщо не са в час и правят тъпотии на ръба на бръснача.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  И за врабците на село стана ясно, че Македонията е бащиния на Груевски и че пуцането в Куманово си беше селско театро...

 7. 7 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  Кратко, точно и право в десятката. Сега е ред на дежурните в момента да започнат да доказват как не е така и нещата, написани в статията, не са истини а лъжи на масоно-еврейския заговор.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 8. 8 Профил на Alchemist
  Alchemist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  "от автора на тази статия единственото смислено, което научих, е правилното ударение на името Куманово."

  Ами стига толкова за днес - или за този месец. До скоро сигурно не знаехте имената Груевски и Миялков, но от една седмица сте експерт по македонските проблеми.

 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  [quote#1:"karabastun"] България се отдръпна от македонските проблеми .[/quote]
  С Гоце и Боце - толкова.
  / Неврокопският комсомолец въобще няма какво да бъде споменаван./


 10. 10 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 501 Неутрално

  "...по една или друга причина не позволяват свръхконцентрацията на власт буквално в ръцете на една фамилия като в Македония. При нас фамилиите са повече."
  Според различни политически наблюдатели,анализатори и пр. експерти,фамилиите са 300/приблизително/.Тукашните фамилии.

 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Уважаеми г-н Бечев, с критиките добре, всеки има право както и вие, макар и лично да не съм съггласен със всичките ви констатаци, но , едно голямо НО, не прочетох нищо съществено и смислено от вас за, цитирам ви :

  "Рядко обаче ще чуете нещо смислено
  защо Македония е в криза"

  Та, хайде г-н Бечев, като сте казали "А", моля, кажете и "Б", ако можете и знаете, де, инъче прото не пишете по тази тема, щото олеквате в моите очи.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "България се отдръпна от македонските проблеми ."

  За да има отдръпване, трябва преди това да е имало интерес. От 1944 и до сега България няма адекватна политика към БЮРМ

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Заплахите на Местан за модела Македония у нас не са нищо ново.
  Македония има ресурс сама да си реши проблемите,стига Груевски да се оттегли,а самият опит на Македония да си приписва елементи
  от нашата история за тяхна история,както винаги ни дразнят и будят насмешка.Затова и младите будни македонци искат смяна на модела на корумпирания модел на управление в страната им.

  Tony
 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Хубаво е, че Бечев има размишления по въпроса със събитията в Македония. Лошо е, че аз загубих 2 минути от живота си за да ги прочета.
  Съжалявам, но не разбирам каква е идеята на автора. Да не обсъждаме Македония? Да се съсредоточим върху проблемите с авторитаризма на Груевски? Да научим къде пада ударението в името на Куманово?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  Чудесна статия на Бечев!

  klimentm
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 758 Весело

  [quote#2:"dogwoman"]Освен че задълбочено е чел коментарите в Дневник, от автора на тази статия единственото смислено, което научих, е правилното ударение на името Куманово.[/quote]
  Човекът казва че това,което е подпалило Македония,у нас го има в изобилие.Което е много смислено според мен.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Подвизите на Груевски поставят под здрав натиск средния партиен ешалон от всички наши партии. Тези дни шефовете им ги привикват за шокане на каските, с думите "Казах ви да се учите от Доган, а накрая какво става, онзи там с големия нос чак през границата изкълвал всичко за отличен (6), вие тук блеете ли блеете.."

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  До коментар [#17] от "bormashina":

  Хайде бе, пак ЦРУ ?! Брей да му се невиди!

  klimentm
 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Авторът е започнал добре...

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Корупцията е заплаха за националната сигурност.На това е акцентирал авторът.

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Неутрално

  До коментар [#12] от "daam":

  За съжаление според мен и преди 1944 година политиката на България не е била адекватна - 1903 - въстанието остава без подкрепа, 1912 - българската армия воюва около Чаталджа и няма присъствие в Македония, ПСВ - ВСВ -временна окупация и администрация , и през цялото време и досега Македония се използва само като демографски резерв - милиони българи са с македонски корени, а като на поразия раздава паспорти РБ смята, че това е достатъчно благодеяние.

  karabast[email protected]
 24. 24 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Корупцията за всичко е опасност. Но я да видиш сега комшиите гърци като почнат да работят за 500 евро дали няма да се корумпират бързо-бързо. Та и на митници, та и на други места...

 25. 25 Профил на Alchemist
  Alchemist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Г-н Бечев има право, но не назовава главния виновник за българското равнодушие и малодушие спрямо Македония . Не са читателите на този форум.

 26. 26 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 766 Любопитно

  Сега, ако бъда искрен, мога да обобщя статията и позицията на автора така:
  Като не разбирате, що приказвате и коментирате?

  Че огромното мнозинство от коментиращите не разбират, е безспорно. Длъжни ли са разбират и имат ли все пак правото да коментират, подлежи на обсъждане.
  Защо се изказва все Божо - ами защото го прави от 20 г. и се е натрупала инерция. Както в момента се трупа инерция за автора и след някоя друга година някой ще попита - абе, що все тоя ХХХ коментира. Впрочем, картонът от ДС не е доказателство за некомпетентност по темата, справка - В.Енчев, Коста Филипов и Красимир Узунов. Анализът на последния по сегашната кумановска случка беше повече от точен. Едно време беше така - де гиди балканска тематика без картон, нека да не прекаляваме с пуританщината.

 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  България изостави западните българи още от 1918 година.Там няма връщане ! Важното е да не се стига до промяна на границите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Уважам Бечев - наистина е ерудиран и знае много за Балканите. Но не виждам причина за възмущението му. Македония е една адски забатачена страна и е за наше добро да ги оставим да се оправят сами. Иначе пак ние ще сме им виновни.

  А иначе агентът Божо трябваше отдавна да го разкарат от шефското място на НИМ. Като обикновен гражданин тогава на спокойствие би могъл да си дърдори глупостите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 29. 29 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Като гледаме комшиите най-много да видим самите себе си. С тази разлика, че у нас като че ли думата на Брюксел тежи повече и възпира естествените импулси на политическите елити. И че партийната система и мащабите на страната по една или друга причина не позволяват свръхконцентрацията на власт буквално в ръцете на една фамилия като в Македония. "

  Ами значи чак такива дивотии като в Македония у нас не се случват. Освен това не е вярно, че хората не се интересуват какво става в Македония. Не се интересува продажната преса. Освен това не можах да разбера какво иска да ни каже авторът. Понеже и ние сме грешни, да не предиряме толкова ли, или да се интересуваме повече. Какво му пречи на автора всяка седмица да пише нещо за Македония и да го праща по вестниците. Все някой ще му го публикува. Да се заеме с въпроса дали тези стотина хияди с български паспорти могат ли да гласуват или него това не го интересува.

 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Истината е, че в Македония няма добри, а само лоши. Груевски е, разбира се, мошенник, но опонентите му (бившите югокомунисти) не са по-различни. Те даже са още по-зле защото са с най-антибългарската позиция измежду всички македонски партии. Така, че просто няма кого да подкрепим там. Нека се оправят сами.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1149 Весело

  Маам си македонска лютеница с поморийска ракия и...а да ми е зле. Те и двете са български.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 32. 32 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#14] от "johnniewalker":

  Да накара тези, които не мислят, да размърдат сивото си вещество. Зарежи го това уиски, като си пиян, не си ти

 33. 33 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всъщност всички македонстващи бягат от темата. Бягат по най неадекватния начин. Видите ли в Македония била корупцията голяма, имало вълнения. Правилно. Нима у нас не е така, ние които сме вече част от европейското семейство. Варварско разграбване на държавата, ха КТБ е само част от трагедията. Е ние не протестираме или си играем на протести и антипротести. Но главната тема за Македония пропускаме. Наемници терористи влизат в една суверенна държава и започват джихад. Е тази суверенна държава е Македония и хората си имат проблеми с властта и стачкуват. Няма лошо. Но не това е причината за случващото се или по точно джихадистите се възползват от политическата нестабилност и си вършат работата. Как ние българите реагираме. Пусти балкански синдром. Ние може да не сме добре, но комшията нека да е зле. Да, ама джихада тропа на вратата ни, ние сме уязвими. Но разни фолософи развяват тъпотии по медиите и заглушават гърмежите които отекват все по близо до нас.

 34. 34 Профил на Alchemist
  Alchemist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Николов":

  "Така, че просто няма кого да подкрепим там" - Има над 300 граждански движения. Има хора подкрепящи Амстрердамската тройка. Има независими медии, макар и малко. Има студентски пленум... ако има желание.

 35. 35 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 766 Весело

  До коментар [#30] от "Николай Николов":

  [quote#30:"Николай Николов"]Груевски е, разбира се, мошенник, но опонентите му (бившите югокомунисти) не са по-различни. Те даже са още по-зле защото са с най-антибългарската позиция измежду всички македонски партии.[/quote]

  Не бъди толкова сигурен, кой към днешна дата е най-най-анти и кой е по-по-юго.
  ДПМНЕ отдавна няма нищо общо с Любчо, Доста Димовска и Борис Трайковски, Бог да прости последните двама!
  СДСМ пък отдавна не е само Бранко-наркоманко и Тито Петковски.
  Но като цяло си прав - "наши" в тамошната политика няма, затова трябва да подкрепим... албанците.
  В смисъл - да работим за добри връзки и перспективи в неминуемо задаващия се комшулук!

 36. 36 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  една напълно безмислена статия! Ей така авторът да се намира на приказка. ЕСТЕСТВЕНО нито дума за избити хора, полицаи и тн. Това не е важно, важно е да кажем, че НИЩО НЕ Е ВАЖНО. А иначе по лингвистичния спор - нормално е корена на думата Куманово, да идва от КУМАНИ(племе приютено от Калоян в България). Така че ударението си е точно върху У.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#35:"forza"]СДСМ пък отдавна не е само Бранко-наркоманко и Тито Петковски.[/quote]Чувал сам само за Радмила, че с българи говори на английски, а със сърбите - на сръбски. Enough said..

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Македония е КНДР на Балканите. Страна, която страда от изолация и масова шизофрения. С такива трябва да се държиш като с лудите - заобикаляш ги отдалеч. Е, няма как да ги заобиколим защото са до нас, но поне може да ги игнорираме. От ангажиране с Македония нищо добро няма как да се получи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  И крайно време е да спрем да раздаваме паспорти na макетата. Това беше инициатива на "професионалния патриот" и агент Божо. Това няма нищо общо с патриотизъма, а си е просто бизнес за посредниците. Като вземат паспорта макетата автоматично заминават на Запад. От такива "сънародници" нямаме нужда. Който иска да идва при нас нека му дават зелена карта - да може да учи, работи и каквото си иска. Но паспорт само ако е живял поне 10 години в България.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#8:"Alchemist"]До скоро сигурно не знаехте имената Груевски и Миялков, но от една седмица сте експерт по македонските проблеми.[/quote] Е що пък така реши, че не съм ги знаела? Намери някой, дето не се интересува от външна политика, и на него му ги реди тия.

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Вярно, много посредствена статия. Авторът не е достигнал до разбирането за ролята на държавата като защитница на границите, когато медиите информират за стълкновения и тероризъм в съседна страна. Пък нека и да е Македония.

  Когато това престане да бъде правено, можем да започнем да се безпокоим.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николай Николов": Радмила Шекеринска е влахиня, също както и Бранко Цървенковски и много други политици и бизнесмени в Македония. Власите и децата на сръбските колонисти са най-големите българомразци, а на практика цялата власт е в техни ръце.

 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#44:"DOGFATHER"]Шекеринска е влахиня, също както и Бранко Цървенковски[/quote]Имената им не са влашки. А иначе българомразци в Македония дал господ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#2:"dogwoman"]единственото смислено, което научих, е правилното ударение на името Куманово.[/quote]

  Всъщност, това е относително понеже такова произношение е единственото възможно на диалектите, на които е базиран македонския литературен език. При тези диалекти ударението винаги е на третата сричка от края на думата. На нашия литературен език нещата стоят другояче. Името на града вероятно идва от 'к'умани', не от 'кум'ани'.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 47. 47 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На български се произнася Ку́маново, а на македонски литературен език Кума́ново заради правилото прието при кодифицирането на езика, че ударението се слага на третата сричка отдясно на ляво. Това правило променя по много лош начин произношението на думите и ги кара да звучат понякога гротескно. Целта е била новият македонски език да звучи колкото се може по-различно от българския. Знаете защо. Блаже Конески се е погрижил за това. Затова и повечето македонци си говорят на родния си диалект.
  Димитър Бечев много често пишеше във Фейсбук и явно си защитаваше македонизма, така, че няма да се учудя , ако се окаже соросоид.
  А иначе протестите в Македония не са спонтанни, а добре организирани от твърдите комунисти проюгословени от СДСМ. Те са македонското БСП. И не са китка за мирисане. Повечето македонци не ги подкрепят, защото вече са им яли попарата. Хората се опасяват, че ще стане "симни се мурто, да се качи Курто".

 48. 48 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Николов":

  Така е, на повечето имената им вече не са влашки, мимикрират и това е заблуждаващо за външни хора. Но като идеш в Македония питай, ще се учудиш колко неразпознаваеми са станали. Преди няколко години излезе книга за извесните власи в Македония, доста се озадачих като я прочетох.

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  При нас думата на Брюксел тежи повече, защото като прекалиха и започнаха да си мислят, че са намерили цаката и на европейците просто им спряха кинтите и наште се запукаха.

 50. 50 Профил на Kozzila
  Kozzila
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прекалено повърхностен материал, в който наред с многото ни вътрешнополитически истини, които не са новост, са казани и верни, и неверни неща за Македония. Най-същественото е, че според автора тя е изскочила "изневиделица" в публичното пространство, което далеч не е така. Македония винаги е била от съществен интерес за България и обществето ни, макар и с променливо по размер медийно отразяване. Ние добре помним, че допреди две години страната ни водеше доста активна политика по отношение на Македония, и същият този Бечев се изявяваше по медиите в защита на правителството на Груевски и разни неясни либерални ценности, като дори водеше полемика във в.Капитал против "червените линии" на външната ни политика. Впрочем, явно във вижданията му е настъпил "изневиделица" някакъв обрат, защото в последно време самият той настоява за "червени линии" по отношение на Македония, и то от страна на целия ЕС, не само България. Колкото до нелепото наежване за правилното произнасяне на гр.Кума̀ново, това е просто смехотворно - откога сме длъжни да произнасяме даден град в чужда държава точно както местното население? Да не би да авторът да казва Парѝ на Париж и Единбъръ на Единбург, ако трябва да дадем и ние някой банален пример?

  "Някои хора предпочитат да умрат, отколкото да мислят - и то така се и получава" Бъртранд Ръсел
 51. 51 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#50] от "Kozzila":

  Права си, че Македония би требвало да е от съществен интерес за България, но в действителност нашите медии недостатъчно ни информират за положението там.

  От друга страна и това, което Бечев пише, че "месеци или години" липсвал какъвто и да е интерес, е преувеличено.

  Примерно "Дневник" писаха за "бомбите" на Заев, бтв и други медии отразяваха отвреме на време студентските протести, Клуб Z напоследък писаха разни работи за протестите.

  За съжаление обаче много често нашите медии немат кореспонденти в Македония, немат хора, които следят положението отдавна и могат да направят самостоятелен смислен анализ, а разчитат на Ройтерс, АП и т.н., което е смешно, като се има предвид че това е съседна държава, езикова бариера на практика нема и - както вече казахме - това че Македония (би трябвало да) представлява особен интерес за България.

  www.zaednovchas.bg
 52. 52 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Като гледаме комшиите най-много да видим самите себе си. С тази разлика, че у нас като че ли думата на Брюксел тежи повече и възпира естествените импулси на политическите елити. И че партийната система и мащабите на страната по една или друга причина не позволяват свръхконцентрацията на власт буквално в ръцете на една фамилия като в Македония. При нас фамилиите са повече.
  =====================

  ++++++++++ Македония днес = България утре.
  Това е заложено във всички посттоталитарни Държави като крайно действие при загуба на властови позициии.
  Всички сходни на ДС - УДБА - Секуритате - Щази са предварително създали движения и партии на етническа основа което в повечето Конституции не е разрешено но ги има и това е за да гасят огъня с огън.
  КОЙ води партия ДПС ?
  Естествено ДС поне това сочат данните на Председателите им ДС агент Павел и почетния хидролог на Републиката ДС агент Сава.
  Това се лекува само с едно :
  ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ и ПЪЛНО ОТВАРЯНЕ НА ВСИЧКИ ДОСИЕТА както и сега задвижената процедура за отпадане на ДАВНОСТИЯТ СРОК за престъпленията от комунистическия режим.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 53. 53 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Николов":
  Корумпираните политици,особено на Балканските ширини са опасност за националната сигурност на всяка страна. В случая обаче за "антибългарски" грешиш. Ако СДСМ / бившите югокомунисти / дойдат на власт ще дадат на България и Гърция в политически план и на дипломатическо ниво каквото си поискат, стига да могат да направят някой краткосрочен политически дивидент и да крадат на спокойствие. Просто гражданите на Македония поддържат на власт по-малкото зло последните години. Но върхушката около Груевски / въпреки много позитивни промени в миналото / преяде с власт и започна да се ос*ра обилно. Премиерът трябваше да подаде оставка още в края на миналата година,но не е на това ниво. Спекулациите, че е предизвикал престрелките / всъщност сражение / в Куманово са смешни за тези запознати с македонската проблематика.
  П.с. Много добра статия от г-н Бечев,но мнозина от коментиращите явно не са разбрали и половината.

 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Николов":
  Това просто не е вярно. Ако имаш възможността да посетиш Македония,да се потопиш в атмосферата,да следиш медиите,никога не би казал подобно нещо....

 55. 55 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#33] от "baxter":
  +++++++++

 56. 56 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#33:"baxter"]Наемници терористи влизат в една суверенна държава и започват джихад.[/quote]

  Не мисля, че ислямизмът им е движещата сила на косовските и македонските албанци. По-скоро е албанският национализъм. Впрочем 'албанец' не задължително е равнозначно на 'мюсюлманин'. В Албания, например, 40% са християни - католици (на север) и православни (на юг).

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 57. 57 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#53] от "thepirineagle":


  [quote#53:"thepirineagle"] Спекулациите, че е предизвикал престрелките / всъщност сражение / в Куманово са смешни[/quote]

  Орле, прав/а си че престрелката в Куманово не е работа на Грую. Само че виновен все пак има. Половината проблем е че Грую се самозабрави и подпука целия бизнес в МК. Но другата половина е геополитическа. Просто тези флашки дето ги размахва Зоран наистина са от чуждо разузнаване. И така - кой би искал Зоран (комунистите) да дойде на власт? Същия гном, който плаща на БКП/ДПС/Атака за да злоупотребяват със застарели совоци и мурзилки, познати у нас като соц-носталгици и евфемистично наричани евроскептици. Идеята е проста - да се инсталира марионентно на СССР 2.0 правителство. Е сега идваме до криминалите в Куманово - за мен поне те са част от средствата за сваляне на и без друго одиозния Грую, но в същото време даване на властта на про-руски тролове, както в Сърбия например. Томислав Никулич вече дори не се опитва да играе проевропейски - на 9ти май не само че отиде в Москва, но и закара там един батальон да марширува ... Е, най-вероятно това чака и МК - проруска колония, имаща за цел да внася смут и разкол в южния фланг. Най-вероятно и с Гърция ще успеят донякъде. Така че моето мнение е че фойерверките в Куманово са част от руски сценарии. А че Грую е идиот - спор няма. И понеже той 10 години си създава само врагове, рано или късно ще свърши зле - или в затвора или в някоя канавка. Любчо Георгиевски поне си живее в Благоевград
  И преди съм споделял че единствения оптимистичен сценарии за МК е да намери решение с името и да престане с плюнките с БГ, след което евентуално може да получи пътна карта за ЕС и НАТО. Всяко друго решение (каквито фантасмагории са популярни в МК) е равносилно на връщане в Югославия 2.0, която обаче няма да е в необвързаните, а ще е на твърда връзка с Кремъл. МК е достатъчно малка и слаба за да бъде взривена за кеф на азитаския трол. Питай украинците, ще ти разкажат

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 58. 58 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#56] от "philologist":


  [quote#56:"philologist"]По-скоро е албанският национализъм.[/quote]

  И в какво се проявява този албански национализъм? Юго-шиптърите са криминали, никакви национализми не ги вълнуват. Още първата албанска държава се е издържала с пиратство, нищо не се е променило. И двете сегашни албански държави са абсолютен провал! Албанец и държава са несъвместими понятия. Шиптърите са родово общество и нямат патерналиситчен заряд.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#57] от "misho73":
  Горе-долу до "Любчо Георгиевски си живее в Благоевград" нямаме никакви различия в мнението
  Иначе бившия македонски премиер никой не го е виждал в Благоевград и ако вярваме на Лепа Брена живее в луксозно поселище,в къща за няколко десетки милиона долара и сигурно през останалото време се мота из Европа,София и Масква Да не забравяме,че се оказа агент на Магнаурската школа и Библиотекарския...

 60. 60 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Във къща във Флорида / изпуснах да дообясня/,сори

 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#57] от "misho73":
  Цялата върхушка на СДСМ са като БСП и с традиции с УДБА / това поне не е грях на ДПМНЕ,там премина сериозна чистка /. Проблемът е,че ЦРУ и други служби се оказват прави като още преди 7-8 месеца предупреждаваха,че Пут*ин ще търси реванш на Балканите,а той не е от скруполозните. Заев няма как да е получил записите от американците / колко и бесни да са му били заради авторитарните му и селски простотии / ,остава само едно / и това не са "доверени" хора на СДСМ в македонските служби / здраво прочистени от "старите кадри" /....

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#54:"thepirineagle"]Ако имаш възможността да посетиш Македония,да се потопиш в атмосферата,да следиш медиите,никога не би казал подобно нещо.... [/quote]Признавам не съм експерт по македонските дела. Не твърдя, че повечето македонци мразят българите. Просто има немалко такива. През 2012 активисти на СДСМ се противпопоставят на кръщаване на улица в Скопие на името на Тодор Александров. Налитат на бой крещейки "Българи!": http://bit.ly/1IBt1dr

  С тези хора по-добре да си нямаме работа.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  [quote#33:"baxter"]Но разни фолософи развяват тъпотии по медиите и заглушават гърмежите които отекват все по близо до нас. [/quote]
  Философи или политици? Макар че аз се сещам за един и философ, и политик. И един пожарникар.

 64. 64 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#56] от "philologist":
  Наемниците не са албански граждани, а косовари ислямисти. Нека не се заблуждаваме и не търсим под вола теле. Всъщност времето ще покаже че съм права.

 65. 65 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#61] от "thepirineagle":


  [quote#61:"thepirineagle"]Цялата върхушка на СДСМ са като БСП и с традиции с УДБА[/quote]

  Единствената разлика е че ДС, поне теоретично, беше българска служба, докато УДБА , макар и югославска си беше с твърд сърбошовинистичен профил. Т.е. пак агенти, пак комунистически, но в УДБА варианта в МК - и на чужда държава Което е двойно по-притеснителното за МК.
  И още един детайл - т. нар. антиквизация наистина изигра лоша шега на интеграционните процеси в МК. За съжаление Цар СамОил не се припознава от шиптърите и т'ва си е И Александър, какъвто и да го изкарваме няма да го докараме до илир Отделно че дразни отсам границата (и откъм гръцката), с което положението само се влошава. Накрая какво се получава - югославска идентичност - една за българи, македонци, сърби и шиптъри? Ми хубаво, само че върви в комплект със сръбски ченгета и руски цар. Май не това беше идеята, нали? Цунг-цванг май му се казваше на това
  Решение има и всички го знаем. Знаят го и гърците (Венизелос - дядо е министър-председател по време на Балканската), и сърбите (и затова ще подкрепят всички мирищещо на УДБА), знаят го и руснаците, които измислиха цялата история, за да накажат БГ че не им игра по свирката и след ВСВ си отмъстиха жестоко. Само около Скопие се развиват някакви страхотни теории, които водят до ... До какво? Дай Боже ще разберем.
  Жалкото е че БГ все повече се явява (граница на) южен фланг. Както е тръгнало, можем да загубим Турция, а дори и Гърция. Западните Балкани ги отписваме на този етап, само Хърватия успя да изплува. Свиленград - последната точка на ЕС и НАТО. Това само за контекст, не е повод за гордост

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 66. 66 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#62] от "Николай Николов":


  [quote#62:"Николай Николов"]твърдя, че повечето македонци мразят българите[/quote]

  Не е вярно. От Велес надолу ситуацията е много различна. Ако в Скопие може да те погледнат с подозрение (омраза - едва ли, поне аз не съм срещал), то надолу е по-различно. Стотици семейства имат по някой, който живее и работи в БГ и имат съвсем ясна представа за ситуацията, която все повече им се изяснява. Просто страха да се наречеш българин в Югославия е нещо непонятно за нас, отчасти защото ранното БКП по типично предателски начин съдейства на македонизацията и до ден днешен мълчи. Насаме много хора са ми казвали че са българи, но влезе ли някой в стаята включват на диалект и сменят темата. Страха е актуален и днес. Скопско е друго - там има и много сърби, както и автентични югославяни - хора без националност, каквито са и совоците в източна Украйна. Май шиптърите единствени са наясно какви са, та затова и се сепарират, защото не искат да са част от постюгославската шизофрения.
  Гражданите на МК в голямата си част не осъзнават че са част от неуспешен експеримент. Иначе са нормални хора, които искат същото като всеки един българин. Липсата на обективна информация и нивото на пропаганда обаче ги блокират в нормалния процес на взимане на рационални решения. И пак ще ги изтъргуват. И пак ще страдат. За съжаление.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#59] от "thepirineagle":

  http://www.kommersant.ru/doc/2726157

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 69. 69 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Николов":


  [quote#67:"Николай Николов"]А иначе трябва просто да ги оставим сами да се оправят[/quote]

  Оставили сме ги и точно в това е проблема. Македония като държава е замислена да инструмент СРЕЩУ България.


  [quote#67:"Николай Николов"]ако не можеш схванеш фундаментално нещо като своята национална идентичност значи си дебил[/quote]

  Зависи колко са били дядо ти в милицията и дали въобще е оцелял. Много хора в МК имат сериозна драма, когато открият истината за себе си. Никак не е лесна работа, а пък полза - никаква, особено ако живееш в МК.


  [quote#67:"Николай Николов"]дори и те осъзнаха, че са румънци[/quote]

  И тук не съм съвсем съгласен, пък и голяма част от молдованите НЕ са румънци. Като започнем с бесарабските българи и свършим с руснаците в Приднестровието. А съвсем отделна тема е що е то румънец. Наскоро осъдиха бившия кмет на Търговище - Павлов. Да де, ама става въпрос за румънското Търговище Да не говорим че официална Румъния твърди че деспот Добротица е основател на съвременната румънска държава, като малкия проблем е че е братовчед (или пък чичо?) да Фружин. И т.н. и т.н. Така че е съмнително какво са осъзнали, и ако все пак са осъзнали нещо - колко е вярно. Хлъзгава тема. Но понеже знам че живееш в УК - помисли как един чернокож може да е британец. Е, по същата логика друг може да е македонец или "античен югославянин", както се майтапеше Любчо Георгиевски, дето Орлето хич не го обича
  Хром браузера ми подчертава "македонец " като правописна грешка Факт е все пак че много хора се определят като македонци, и е редно да им признаваме това право, харесва или не. Друг е въпроса докога ще го правят и защо

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 70. 70 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#65] от "misho73":

  [quote#65:"misho73"] (Венизелос - дядо е министър-председател по време на Балканската)[/quote]

  Тук си напълно в грешка и се подвеждаш по имената - между този Венизелос и критянина от ПСВ няма абсолютно никаква връзка.

  Сегашният сам си сменя фамилното име - истинското му фамилно име е Туркоглу...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 71. 71 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Недоумявам, че много хора не разбират за какво иде реч в статията. Тя не е толкова за Македония, колкото за България. Матриал, кво да го правиш.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 72. 72 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Македонците наистина говорят с нас най- често на супер развален английски със силен български акцент.Това говори за особен вид, трудно разбираема комплексарска психика. Никой не ги кара да говорят на български, а просто да си говорят на родния език, както ние си говорим на български. Интересно е, че не само македонците постъпват така. Прекрасно си говорим и прекрасно се разбираме със словенците например, когато те си говорят на словенски, а ние на български, но в момента, когато им кажеш, че техният език прилича едно към едно на нашия архаичен български език, езика на нашите прабаби, те обръщат на английски. Ха сега! Очевидно всички се СРАМУВАТ, ИСКА ИМ СЕ ДА ПОТЪНАТ ВДЪН ЗЕМЯ, АКО С НЕЩО СЕ ПРИПОМНИ БЪЛГАРСКИЯТ ИМ КОРЕН!!! До толкова ли сме се орезелили пред света, че да ни наричат прости бугари и да не искат да имат нищо общо с нас?!

 73. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":


  [quote#1:"karabastun"]Всъщност като се съобразяваше прекалено много с гръцката позиция, Европейският съюз не даде ясна перспектива за присъединяването на Македония, а насърчи влиянието на Сърбия в региона. [/quote]Това е едната версия.Другата е,че е Скопие съвсем съзнателно искат отдалечаване от ЕС.Имам предвид просръбския елит.Наивно е да се смята,че Сърбия,която контролира всичко там,че допусне Македония да влезе в ЕС,като така ще изгуби влиянието си там до голяма степен..

 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#5] от "judjuk":


  [quote#5:"judjuk"]За разлика от албанците в бивша Югославия, които са коварни и агресивни и открито демонстрират сепаратизъм. То македонстващите и те са такива. Това си е резултат от дългогодишното Титово управление и сръбския шовинизъм.[/quote]Точно това щях да казвам.Всички народи и народчета в Югославия са такива.Иначе ако ги питаш,ще ти кажат как всички се разбирали и се обичали по времето на Тито.То се вижда как са се обичали.Дотам,че само се дебнат да е избият сега...

 75. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#17] от "bormashina":


  [quote#17:"bormashina"]е говори у нас и как американските служби подслушват целия полит. елит, бизнеса и журналистите в Македония [/quote]Я Груевски
  американски агент ли стана вече?!

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#54] от "thepirineagle":


  [quote#54:"thepirineagle"]Ако имаш възможността да посетиш Македония,да се потопиш в атмосферата,да следиш медиите,никога не би казал подобно нещо.... [/quote]Понеже съм се потапял ,и телевизия съм гледал,няма да се съглася.Има и много добронамерени има и такива,дето като чуят,че си от БЪлгария директно налитат на бой.А сърбизмът е вкоренен толкова дълбоко,че нямам думи.На сватба поне половината песни бяха сръбски.Това в Скопие.Един мой приятел ми казва:"На нас сръбският език ни е вроден!" .Така,че има го едното има го и другото.Само мога да ти кажа,че никъде,освен в МК няма да тръгнат да те бият,защото си българин.А какви гнусни анимационни филмчета имаше малко преди да влезем в ЕС(тогава беше най-гнусната медийна кампания срещу нас) .не ми се говори.

 77. 77 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#65] от "misho73":


  [quote#65:"misho73"]Единствената разлика е че ДС, поне теоретично, беше българска служба,[/quote]Те са се клели в "българосъвтската дружба" така,че...

 78. 78 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поздравления за статията!
  Явно, мнозина не я разбират!
  А македонците ще се оправят по - бързо от нас, както и сърбите!

 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#69] от "misho73":


  [quote#69:"misho73"]Македония като държава е замислена да инструмент СРЕЩУ България. [/quote]В това е проблемът.Цялата доктрина на мекедонизма е създадена с едничката цел-Сърбия да може да погълне тази територия,понеже чрез директно посръбване не успяха.Затова и днешната държава там намира смисъл в шизофренията да са антични славяни-потомци на Ал.Македонски...Както ми е казвал един приятел от там: "Ами то,ако излезе,че историята в България е истинската,а не нашата(в Мк.) то излиза,че за съм българин!" .Та тази страна и хората там имат огромен проблем с идентичността.Сядали сме на маса и приятели ми казват "сърбите ни казват,че сме сърби,гърците ни казват,че сме гърци,а вие,че сме българи,а ние не знаем какви сме" .така,че там проблемът ще се реши,когато хората и държавата започнат да лежат на своята истинска история и истинските си корени.Обаче точно това е проблем за просръбската върхушка там.Щото те властта и кариерата си на антибългаризма го дължат

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [quote#79:"yanne"]Сядали сме на маса и приятели ми казват "сърбите ни казват,че сме сърби,гърците ни казват,че сме гърци,а вие,че сме българи,а ние не знаем какви сме" .[/quote]
  Е, ама признават, че говорят на старобългарски. Не на старогръцки, не на старосръбски. А това значи много. Но имат право сами да решават какви са. Нека ги оставим на спокойствие.

 81. 81 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#69] от "misho73":


  [quote#69:"misho73"]А иначе трябва просто да ги оставим сами да се оправят- цитат на коментар #67 от “Николай Николов”

  Оставили сме ги и точно в това е проблема. Македония като държава е замислена да инструмент СРЕЩУ България. [/quote]
  А какво трябва да се прави тогава-да ги анексираме ли ?

 82. 82 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 388 Весело

  както всички знаем макетата са същите яйца, но погледнати отстрани

 83. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#69:"misho73"]И тук не съм съвсем съгласен, пък и голяма част от молдованите НЕ са румънци.[/quote]Официалният език на Молдова е румънския. Не молдовският, а именно румънският. И то при все, че руснаците над 150 години се опитват да ги обезличат, даже и молдовски език измислиха по същата рецепта както сърбите измислиха македонски. Но не хвана. А там също комунисти и хора с промити от идеологизация глави дал Господ. Само, че пораженията, поне що се отнася до етническото самоопределение не са толкова големи, колкото в БЮРМ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 851 Весело

  Македония я забравете и не я претакайте без нужда..... след това което направиха Фердо и царедворци на 13.06.1913 и трите войни след това, гарнирани и с три национални катастрофи, въобще нямаме място там....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Разстроено

  Видно е и за слепите, че македонците не ни долюбват. А, защо и да го правят. Как изглежда България през очите на съседите? Имаме ли нещо с което да спечелим уважението и възхищението на тези хора? Живота на българите, стандарта, икономиката, правовата ни система и другите институции, могат ли да бъдат добър пример за следване? Кое кътче на битието ни сме подредили, за да се погордеем и похвалим пред света?

 86. 86 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Засега, формулата на ББ е точна - повече да внимаваме и толкоз ...
  Няма да коментирам, защо ...

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс

  Сталин, Тито, Димитров...

  От 20 век - "с любов"

  До коментар [#10] от "objektivist96":

  "...по една или друга причина не позволяват свръхконцентрацията на власт буквално в ръцете на една фамилия като в Македония. При нас фамилиите са повече."

  Според различни политически наблюдатели,анализатори и пр. експерти,фамилиите са 300/приблизително/.Тукашните фамилии.

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс

  През 1918 царска Русия била анихилирана от германския агент Ленин.
  Вкл. международни договори от епохата на руски монархоимпериализъм.

  Страната на Ленин подписала безусловна капитулация...
  за да "тръгне напред"

  До коментар [#84] от "boby1945":

  Македония я забравете и не я претакайте без нужда..... след това което направиха Фердо и царедворци на 13.06.1913...

 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#88] от "dnevnikar":

  Е като искате помнете я Македонията, както тук там по кръчмите висят карти на България от времето на цар Иван Асен 2, въпрос на вкус и начин на мислене....
  Апропо, тогава голяма част от днешна Албания е била населена с православни българи, още ги има тук и там, .... ама се е позабравило....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 90 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Основната причина за кризата в МК в момента е съгласието на Груевски да участва в "Турския поток". Затова една световна сила, която е против ТП, даде на Заев тези записи за да направи скопски Майдан. Същата световна сила, която контролира косоварските бандити, прати последните да превземат Куманово.

 91. 91 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Авторе, пишман геополитиците може и да грешат, но икономистите - едва ли. Руска компания модернизира най-голямата електрана в странат и сега Македония биля изнася ток за комшиите си. Преди два месеца започна строежа на газопровод от Трансгазстрой, а тази отсечка може да се върже на юг и на север с друга и т. н. Сега вече нервите на САШ и ЕК не издържаха...

 92. 92 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#89] от "boby1945":

  Боби, езикът на тези "нашенци" не е нашия, а вярата им не е православна...

 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#92] от "venelingeologia":

  Ти първо по прочети после приказвай ....
  ......................................................................................
  Компактни български анклави в Албания са областите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора (Кукъска Гора), разположени по границата с Македония. Значителен брой българи живеят в градовете: Елбасан (4-12 000), Тирана (3-4 000), Драч (2-3 000), Пешкопия (около 1000 души)[3].

  Българите в областта Кукъска Гора, т.н. Горани, са около 7 500 души, и населяват 9 села, най-голямо от които е Шищевец (1 800 души). Освен тези села по поречието на река Дрин в околността има множество албанизирани български села[4].

  Концентрация на български преселници от областта Голо бърдо в столицата са кварталите: "Кодра е прифтит" (Попово бърдо), "Догана", "Али Деми", "Алияс", "Киностудио", и др
  ......................................................................
  То и варненлии казват на баба си "маминка", а на кюнеца-"бурия" и говорят мЯЕко, ама са си българи...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на bate_boby
  bate_boby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#48] от "DOGFATHER":

  Тук вече хората съвсем ще се объркат: До сега на сцената бяха македонци ( които всъщност са българи ама не си признават), албанци, които май не са ония албанци в Албания, май нещо от Косово ама не точно... Сега има и власи (и то влиятелни), които много мразят българите (сигурно и македонците в Македония, не е ясно). Те власите мимикрират и са си сменили имената за да не ги познаем. Власи май им викахме на румънците, ама тези като че ли не са румънци. Засега знаем само, че са много лоши и потайни...

 95. 95 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#94] от "bate_boby":

  Бегай бе, влахчо! Оди ги молзи овците, те чекат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK