Двойният стандарт на ВАС при насрочване на делата

Сотир Цацаров  и Георги Колев

© Дневник

Сотир Цацаров и Георги КолевОчебийното обслужване на компрометирани магистрати във Върховния административен съд (ВАС) чрез удобно за тях насрочване на делата им и забавяне на жалбите на министъра на правосъдието, за да изтече давностния срок за дисциплинарна отговорност, както и приносът на главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и мнозинството във ВСС за да избягнат те санкции от кадровия орган, минава между капките в публичното пространство. И поставя още по-остро въпроса за необходимостта от радикални конституционни промени. Обяснява и защо е толкова силна съпротивата.


Заради базисното значение на проблема за зависимостите, скритите обвързаности и произвола  в управлението на съдебната система, препубликуваме статията от сайта "Съдебни репортажи".
Вътрешните заглавия са на "Дневник".


Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров е обжалвал решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от началото на март, с което оставката му по негово желание като магистрат не бе приета.
Това показва справка на "Съдебни репортажи" в сайта на Върховния административен съд (ВАС).


Оказва се обаче, че


делото на Петров върви по бързата писта – то е образувано на 1 април, а първото заседание по него е било насрочено за 18 май


– понеделник (по него вече има две определения на тричленния състав с председател Наталия Марчева и членове Румяна Папазова и Николай Гунчев). Това означава, че делото е обявено за решаване за по-малко от два месеца – завидна бързина, каквато във ВАС е невъзможна, коментираха съдии от съда пред "Съдебни репортажи".


За сметка на това по жалбата на министъра на правосъдието


срещу освобождаването на Петров от съдебната система все още не е образувано дело


става ясно от сайта на ВАС. Ако пък делото, заведено от следователя срещу отказа на ВСС да го освободи, бъде решено в негова полза, то делото по жалба на министъра срещу приемането на оставката му вероятно ще бъде спряно, докато преписката се решава от съвета, обясниха юристи пред "Съдебни репортажи".


В началото на февруари  Върховният касационен съд окончателно потвърди оправдателните присъди по дело "Цонев, Сантиров, Попов", а в решението категорично се казваше, че основният прокурорски свидетел Петьо Петров е извършил престъпление - провокация към подкуп. Петров подаде оставка като шеф на столичното следствие и в прокуратурата бе назначена проверка на действията му, които бяха определени от три съдебни състава като незаконосъобразни. Проверката на прокуратурата не доведе до никакъв резултат, а


държавното обвинение дори отказа да образува наказателно дело срещу следователя за доказано извършеното престъпление


За сметка на това в началото на март главният прокурор Сотир Цацаров светкавично внесе във ВСС оставката на Петров като магистрат, а на възраженията на част от членовете на съвета, че решението на ВКС дава зелена светлина за образуване на дисциплинарно дело срещу скандалния следовател, обвинител №1 реагира гневно и обвини кадровия орган в "имиджови измивания". "Въобще не защитавам Петьо Петров, казах, че прокуратурата има интерес да се освободи от това лице. Къде ви е основанието при наличие на проверка да не го освободите? Що не му образувахте производство?", каза тогава Цацаров. Като пропусна да отбележи, че по закон главният прокурор също може да инициира дисциплинарно дело срещу следователя.


Тезата на Цацаров бе подкрепена и от председателя на ВАС Георги Колев


В крайна сметка единствено отсъствието на част от лобито на Цацаров и Колев в съвета предотврати напускането на Петров по негово желание (което му осигурява 18 заплати).


Линията на поведение на Цацаров бе последвана от Комисия "Дисциплинарна дейност" във ВСС (чиито председател е дядото на детето на депутата от ДПС Делян Пеевски), която предложи на кадровия орган да не образува дисциплинарно дело срещу близкия до ДПС следовател (предложението бе на петима членове на ВСС).


Последваха два отказа на кадровия орган да търси дисциплинарна отговорност от Петров


- по предложението на петима членове на ВСС и по предложението на министъра на правосъдието Христо Иванов.


Решението на съвета бе атакувано от министъра на правосъдието във ВАС, но междувременно оставката на Петров отново бе внесена за гласуване във ВСС и този път мина безпроблемно. На практика това обезсмисли жалбата на Иванов пред съда.


Така в акцията по спасяване на Петьо Петров сега се включва и ВАС. За разлика от бързината, с която съдът ще реши делото срещу отказа на ВСС да го освободи,


делото по жалбата на министър Иванов (образувано във ВАС на 13 май) е насрочено чак за 14 септември


Жалбата на Иванов е срещу решението, с което кадровият орган не образува дисциплинарно дело срещу следователя. До 14 септември обаче обаче  6-месечният давностен срок за образуване на дисциплинарно дело вече ще е изтекъл! 


И така


дори и съдът да се произнесе в полза на министъра, Петров няма да може да бъде преследван за извършеното


Напълно идентична е ситуацията и с друго дело, насрочено за 30 септември – това по жалба на министъра срещу отказа на ВСС да образува дисциплинарно дело срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради незаконни разрешения на СРС-та по разработка "Червей". На 19 март съветът реши да не търси дисциплинарна отговорност на Янева. Това означава, че 6-месечният срок за образуване на дело ще е изтекъл още преди първото заседание във ВАС, заради което процесът ще е напълно безпредметен.


За 15 септември е насрочено и делото по жалбата на Нели Куцкова срещу проваления избор за председател на Софийския апелативен съд (САС). Проточването на процеса в съда означава, че най-големият апелативен съд в страната ще продължи да няма титулярен председател. От началото на 2014 г. начело на съда е председателят на Търговското отделение в САС Стефан Гроздев, считан за близък до ДПС. Грозев оглави съда, след като с намесата на главния прокурор Сотир Цацаров ВСС бламира предложението на предишния председател на Върховния касационен съд Лазар Груев за изпълняващ длъжността да бъде назначена ръководителката на Наказателното отделение Петя Шишкова.


Необичайната скорост, с която минава делото на Петьо Петров във ВАС, изпъква и при сравнение с друго дело – заведеното от Панайот Велков, чието име нашумя в скандала "Белведере". Велков обжалва заповедта на министъра на правосъдието, с която след проверка и открити множество нарушения, той е изключен от списъка на синдиците. Делото е насрочено…за февруари 2016 г., тоест малко повече от година, след като жалбата на Велков е била заведена във ВАС.


За сметка на това съдът ще решава приоритетно делото на Мария Радева срещу решението на ВСС да не я назначи за съдия във ВАС. Делото е образувано на 13 май, а е насрочено за след по-малко от месец – на 8 юни. Както "Съдебни репортажи" писа, Радева, която е съпруга на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, бе единствената, която спечели съдийско място във ВАС във външния конкурс за съдии, без да е била съдию въобще. От началото на мандата на председателя на съда Георги Колев Радева бе главен секретар на съда. ВСС  отказа да я назначи без каквито и да е мотиви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Италианската мафия направо може да отиде в ъгъла и да се засрами пред нашите `убавци!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Партизанското му име -Еврото,показва,че Петьо знае как се прави правосъдие в България.

 3. 3 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Съдебната магистрала явно е с две ленти - бърза и бавна.

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Това не са съдии и прокурори, а адвокати на дявола. Начело с охранената Цаца.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7370 Неутрално

  Може ли конституционно да се въведе тарифа ?
  Когато обжалвахме отнемане на лиценз /5000 лева/, си поискаха 10 000 за да се отсъди в наша полза - никаква логика и здрав смисъл --разбира се изгубихме делото.

  [email protected]
 6. 6 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Шест месеца китайско правосъдие и няма да е нужна промяна в Конституцията! Ще са по хрисими от ангели господни.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  За съжаление в прокуратура, ВАС, ВСС работят СЪРАБОТНИЦИ на мафията

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  От мафиот садия,какво трябва да очакваме.

 9. 9 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 928 Неутрално

  до 3.не си прав даже не са 2 а 3 бърза обикновена и аварийна.На другарката Мазнярова делото отдавна е в аварийна лента-тя си плаща като милионер за това и резултата е -абсолютната давност наближава.

 10. 10 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Неутрално

  и при тези новини бб се обяснява, че нямало предприемчивост - как да я има?

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Maгнаурската школа и ЮЗУ в действие.Назначенията на Ц.Цв.

 12. 12 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Гневно

  искам всички тези хора да ги натоварим на една ракета и да ги пратим към луната. Баси и игричките играят... кой кого ще надхитри и прецака процедурно... народе, давайте да се събираме и да ги измитаме оттам!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Неутрално

  МАФИЯ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 14. 14 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 514 Гневно

  Не знам в кой момент ще взема сопата...

 15. 15 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Стандартите са двойни и тарифите -също!

 16. 16 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Явно ситуацията в "съдебната" система е патова в полза на откровенни престъпни групи. Изпълнителната декларира,че по закон не може директно да се намеси / което е и вярно до голяма степен /, законодателната е мудна / учудени? /. Остава масови граждански протести с искане на поголовни оставки - от Главен прокурор до ВСС,ВАС и т.н......

 17. 17 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  ВАС - ПЪРВИ ЧАСТЕН СЪД!

 18. 18 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма да се уморя да повтарям колко важен би бил приносът на гражданите в реформирането на съдебната власт. Първо, трябва да се отчете, че не всички в съдебната власт са маскари - има хора, отвътре, които информират за това, което се случва, борят се с него и се противопоставят с всички сили. Това усилие следва да бъде разпознато от хората отвън, които да подкрепят вътрешните съпротивителни сили. Ако последните се откажат или бъдат подведени под общ знаменател с другите, ще има пагубен ефект. Той се обобщава в една проста фраза - Когато отвратените напуснат ще останат само отвратителните. Затова недоволството следва да се канализира в отчетлива посока и да се подкрепят усилията на онези, които настояват за промяна в името на здравия разум и легитимния обществен интерес.
  Всякакви инициатива са добре дошли, сп.мен. Но, за да са смислени, трябва да има подход, основан на добра осведоменост, точен анализ и решимост да бъдат подкрепени здравите елементи. Ако обществото ги припознае като такива, редно е да им се довери и да ги подкрепи.

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Някой съмнява ли се, за необходимостта от реформа, която не само да измете тази измет, а и по-голяма част от тях да запокити в кауша ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Вече никакви далавери, тарикатлъци и шашми не ни изненадват от страна на съдебната система. Много бих се изненадала да науча нещо добро за тази система. Дотолкова се изтъркаха, като че ли са изтривалки за крака. Хайде изпълнителната и законодателната власт да направят нещо по въпроса. Да, ама надали. Борисов вече втори мандат държи в ръцете си изпълнителната и законодателната власт и нищо не прави по въпроса. Явно статуквото го удовлетворява. Сега предлагат някои промени в конституцията, но да видим какво ще излезе от тези напъни. Да не стане "напънала се планината и родила мишка".

 21. 21 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 213 Гневно

  Охххх
  то да беше само при насрочването на делата .......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK