savsemneznam.bg

Протест срещу матурите преди години - снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Протест срещу матурите преди години - снимката е архивна



Попаднах на няколко тревожни родителски въпроса за матурата по български език и литература и реших да погледна за какво става дума. Това, което видях, ме ужаси. Спонтанната ми реакция беше да напиша следното във фейсбук:


"Учениците трябвало да "създадат аргументативен текст" за Яворов. Опитах се да проверя какво означава това. Мойта тъжна констатация е, че от времето, когато трябваше да пишем за комунистическия мироглед на Вапцаров или тежкия живот на селянина при капитализма в творчеството на Елин Пелин, безмозъчието на изпитната система значително се е повишило. Изглежда, преподаването и изпитните стандарти по литература са поделени 50:50 между заблудени псевдо структуралисти от 80-те години и застарели учители, които претакат 100 изречения под формата на частни уроци.


Подобна коалиция е по-вредна от съглашението Пеевски - Василев




Включително и за държавната хазна. Това е дълбока конспирация на активно самовъзпроизвеждаща се неграмотност; авгиеви обори, задръстени с планини от доцентска неграмотност, които трябва да бъдат изчистени радикално, до основи."


Едва след това започнах да се натъквам на тягостни потвърждения на първоначалната ми реакция, като например темата на изпита, която била: "Любовта като храм в стихотворението "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов".


Този акт на безумие може да се преведе на български език така: Напиши нещо по начин, който не е ясно какво означава, за нещо, което няма никакъв смисъл. И имай предвид, че бъдещето ти зависи от това дали ще го напишеш по начин, който не е ясно какъв трябва да бъде.


Напоследък говорим за здравна реформа. Ако преведем историята с матурата на езика на здравната система, това е все едно здравеопазването да бъде дадено в ръцете на селски врачки и на доктор Менгеле.


Не преувеличавам, става дума за престъпление


Образованието е често представено на избирателя като медицина – специална сфера, от която простосмъртният не разбира, затова трябва да се довери на експертите. По тази причина родителите не протестират, когато не разбират за какво става дума. Те смятат, че не знаят достатъчно. Истината е, че причината за тяхното неразбиране не е тяхната неграмотност, а неграмотността на селските врачки и извратените доктори по етажите на академичния живот и в коридорите на частните уроци. (Нямам нищо против частните уроци по принцип.)


Ако приемем онази част от дефиницията за геноцид, която го определя не непременно като физическо изтребване, но и като координиран план, който цели разрушаването на основите на живота на една национална група с цел да бъде унищожена самата група (Лемкин), то изпитната система по български език и литература е част от именно такава конспирация.


Зад нея не стоят турците, руснаците, МОСАД или ЦРУ, а


собствената ни неспособност да се противпоставим на един очевидна нелепост, която руши бъдещето


на стотици хиляди.


Преди десет години се беше появил един сайт znam.bg, който с подкрепата на Министерството на образованието и разни други пламенни институции се опитваше да сее знание сред хората. По този повод бях написал нещо под заглавие neznam.bg, в което бях наизвадил сума енциклопедични определения от типа на "СЕКС - сексът както в живота, така и в литературата е част от шпионажа още от библейски времена." Тогава всичко изглеждаше по-скоро комично.


Сега пак се обърнах към този сайт, все още подкрепян от министерството, с надеждата, че ще разбера какво означава аргументативен текст. Дефиницията, на която се натъкнах, започва с думите: "Аргументативен е текст, в който се разсъждава или се доказват становища по значими проблеми." Като оставим настрана това, че самото изречение е написано неграмотно, идеята за въпросния жанр е напълно нелепа. Не искам да хуля просто този сайт, оцелял за мое учудване 10 години. Никой друг източник не предлага нещо по-смислено. 


Десетки хиляди ученици и техните родители сега треперят и се питат: Какви са резултатите? Учихме ли се добре? Достатъчно пари ли дадохме за частни уроци?


Защо ни трябваше да празнуваме Великден, можехме да стоим в къщи и да преговаряме?


От другата страна безмълвно стои кафкиански мрак, от който в един миг ще излязат резултатите. Без каквото и да било разумно обяснение.


И все пак какво може да се направи, за да бъде заличен кодът на новата неграмотност, който вече второ поколение се запечатва в главите на абитуриентите?


Каквото и да е, то трябва да е радикално. И не бива да се нарича образователна реформа. Става дума по-скоро за прочистване, дезинфекция, премахване на порок, който съсипва бъдещето на цели поколения.


Учениците трябва да се учат да четат и пишат, да разбират и да обясняват. Всички псевдонаукообразни и нищо незначещи термини и дефиниции трябва да бъдат безмилостно ликвидирани. 


Зад тези термини не се крие висока образованост. Крие се висока неграмотност, облечена в административна, академична и издателска власт. Това трябва да се прекрати с координирана, масова и безмилостна акция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK