Една майка за матурите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дали учебниците не са написани НАРОЧНО лошо? Кой ще ходи по курсове и уроци, ако попива всичко още в клас?

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Много е ядосана жената.Но нещата още не са се влошили толкова,че да започнат да се оправят.Работата е същата като с нашата изтребителна авиация.Чак когато останахме с два самолета разбрахме,че трябва да се купуват нови.Така е и в образованието.Както казваше Симо от Мадрид-Ще се оправи когато му дойде времето.

 3. 3 Профил на Deputat 241
  Deputat 241
  Рейтинг: 4392 Неутрално

  Смешен плач!
  И защо все някой друг ни е виновен?
  Този цитат казва всичко:
  "Познавам учителка с 30 години стаж, която ... нощем си подготвя уроците, защото, казва, децата вече знаят повече от нас и трябва да наваксвам."
  Което означава единствено, че учителите (които стачкуват за щяло и нещяло и губят часовете на децата) не са подготвени да преподават. Както и родителите, решавайки задачи и пишейки домашни, лишават децата си от възможността да се научат да мислят.
  Защото в посткомунистическа България все още е високо издигнат лозунга - Учи, мама, за да не работиш!
  Или както бих казал - по Парламента им ще ги познаете...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Уважаеми ГОСПОДИН БОРИСОВ, много те моля разкарай това невъобразимо интригантско явление Кастрева. Не само заради явната и принадлежност към образователната мафия. Не само заради това защото ти си избра това чучело. Не само заради имиджа на ГЕРБ и всички твои преданни привърженици. Заради себе си разкарай Кастрева ГОСПОДИН БОРИСОВ!
  Уважаеми ГОСПОДИН БОРИСОВ намеси се. Заради всички нас герберите се намеси. Нека трепери смъртоносната подлизурска експертна образователна сган от теб!
  Уважаеми ГОСПОДИН БОРИСОВ спри безобразията с матури външни оценявания директорски рекети, делегирани произволи и излапани от бюрократите бюджети. Никой не вярва в това образование, ГОСПОДИН БОРИСОВ. Никой не вярва на руските директорки, унгарските депутатки, разните фандъкови и дамянови. Даже в ГЕРБ започнаха да се съмняват заради тях. Спри вакханалията ГОСПОДИН БОРИСОВ. Върни училищата на децата ни ГОСПОДИН БОРИСОВ. Смаачкай ги ГОСПОДИН БОРИСОВ образователните пиявици!

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Добре де детето не му се отдава математика искали в определено училище а детето го влече друго примерно народни танци,испански език,художествено развитие някой питали го ???

  На мен ми беше интересна историята и я учих с интерес макар че я учихме на гръцки (такъв ми беше профила ) езикът е сложен но това не ме спря да се интересувам Ходил съм на уроци и аз точно по математика но просто неми се отдава и до сега

  Стига са искали родителите погледнете какво иска детето

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Явно на жената (Ралица Ковачева) не са ѝ силни страни четенето, смятането и писането, та се е поизхвърлила, но ... никой не е съвършен. Само по Конституция сме равни.
  На журналистите обаче (повечето - силно неграмотни) им е добре да представят подобни гледни точки, за да потриват доволно ръчички.
  Е аз какво да кажа, когато бях ученик, от 25 души клас, 23 съученици 3 години преписваха домашното по математика от мен в междучасието? И на тях им беше трудно, но и за мен системата на преподаване беше същата, както и за тях.
  Та... авторката да си гледа нейната работа (не разбрах какво работи) и да не дава глобални заключения на базата на собственото неумение да се справя с нещата които не разбира.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 7. 7 Профил на qus10358079
  qus10358079
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единственото нещо на което трябва да научите децата си госпожо е да различават доброто от злото и да ги обичате. Нищо друго не е ваша работа я тахна си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Темата за майките и матурите, малко ми напомня на темата за майките и еболата, майките и ваксините, майките и акушерката от "Софиямед" и т.н. И моята собствена майка бълва змии и гущери по адрес на работодателите ми, просто защото ми е майка- мнението й нито има претенция за общовалидност, нито става публично достояние
  Интересно ми е, някой от читателите, живеещи в САЩ/Англия, да сподели каква е там инвестицията в качествено образование- частни училища, колежи и т.н.

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Като цяло може да се приеме, че майката е права. Става дума за това, че амбициозни родители пращат децата си на частни уроци, за да успеят с висока оценка за да кандидатстват след 7-ми кл. Тук искам да отворя скоба, че когато нашите деца кандидатстваха, недвусмислено ми беше казано, че трябва да посетят курса по рисуване, който се организира от училището по изкуства. Цена-50 000 лв. преди 16-17г. Друго, с което искам да подкрепя госпожата е, че днешният тест по математика е бил много труден. Къде опонирам? Прехода 4-5кл. Не е толкова труден. Трудности изпитват деца с пропуски в началния курс. Второ. Познавам деца, мои ученици и на приятели,, които постоянно ровят нета и търсят примерни тестове. Сядат и решават. Деца математици. Ако имат затруднения, се допитват до учителите си в час или консултации. Гледните точки са различни, личното ми мнение е, че излишно товарим децата.

 10. 10 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Права е жената за нещата, с които родители и деца се сблъскват ежедневно. И нормално е да иска промяна в образователната система и най-доброто за децата си, но тази промяна изисква почистване на "авгиевите обори", а за това мераклии и смелчаци за сега не се виждат на хоризонта. Така че желаната промяна може да се случи по два начина: революционно или еволюционно и зависимост от спешността на случая родители и ученици трябва да направят своя избор!!!

 11. 11 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 492 Гневно

  До коментар [#8] от "newgenerations":

  Колкото на един апартамент. Затова се теглят и яко кредити.

  А иначе учителите са тотално некомпетентни, да не кажа идиоти. Това, разбира се, не ме учудва, тъй като в педагогическите специалности се записват учениците, които за нищо не стават. И това не е отскоро. Баща ми вика, че още от негово време било така. Значи преди около 30-35 години.

  Днес като гледам студентите, на които ми се налага да водя упражнения от време на врем, напълно се съгласявам с него. Елементарни познания по математика нямат, пъла трагедия са. И това са студенти, които са се записали във факултет по математика и информатика. А университетът е в топ три на най-добрият в страната (ако ли не и най-добрият), а не някой мектеп като Шуменския, Търновския, Варненския, Югозападния и т.н.

 12. 12 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Riker":

  Даскалите са полезни само като един вид роби на държавата и като такива трябва даси останат бедни иначе властта почва да се тресе.Обаче не бива да се прекалява с оплюването им щото ако много ги насмоташ ще земат да направат някоя глупост да се бъзикът с мозаците на сополанковците.От време на време трябва да се приласкават помалко и добре дасе фризират.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Много е права майката.Матурите /малки ,големи,външни ,вътрешни/ оценяват не Системата ,а паралелната система от частни уроци. Това ,че наши деца печелят конкурси и награди е въпреки Системата.

 14. 14 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#4] от "vicovnic":

  "Уважаеми ГОСПОДИН БОРИСОВ, много те моля разкарай това невъобразимо интригантско явление Кастрева"

  Кастрева е продукт и фаворит на Фандъкова, и ще си изкара мандата. Истината е, че всичко което се случва в образованието, се диктува от СО.

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Аз пък успешно се справях със задачите по математика на децата. Едната беше много добре, другата... не я търси.

 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241"]Защото в посткомунистическа България все още е високо издигнат лозунга - Учи, мама, за да не работиш! [/quote]
  Пълни глупости. Децата масово гледат навън, където този лозунг не върви.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  [quote#11:"Riker"]А иначе учителите са тотално некомпетентни, да не кажа идиоти[/quote]
  Ехо, нали при същите учители пращаш децата си на частни уроци? Частните уроци са начинът учителите, унизени от всички, да живеят прилично. Ако не ти харесва, не си пращай децата на уроци. Обучавай си ги вкъщи, ако искаш - има и такива родители в България. И аз съм против алтернативната система на частните уроци и смятам да си реша въпроса радикално - изнасяйки се някъде, където учителите в държавните училища са уважавани и добре платени. Но плюенето по българските учители е равносилно на местене на въздух.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 381 Любопитно


  Системата не струва ,факт, но това е положението за безплатно държавно образование. Колко от вас се влизали в час и са се изправяли лице в лице с 20 - 25 до 30 зрелостника, колко от вас са работили под стрес, унижение и психически тормоз за 500 лева.На колко от вас ежедневно някой им казва ''Не ме занимавайте с глупости"или "Кви са тия глупости литература и други ". Аз съм била ученичка и съм плащала за уроци и пак бих плащала. Държава, която няма уважение към учителите на нито едно ниво няма смисъл да съществува. Започнете с уважението от ранна възраст и тогава всяка една брънка от системата ще придобие по истински, елитарен характер.

 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  "и още по-лошо написани..." - и все така..., а НИЕ се впечатляваме от едни изключително елементарни тестове, наречени матури и го правим по такъв начин, все едно идва някакъв край, а край всяка година изглежда като старт от място към същото място.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  а за чий кеф е записала майката сина си в СМГ още от пети клас, питам аз?
  аре мола ви се...

 21. 21 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Разстроено

  [quote#1:"vandi"]Дали учебниците не са написани НАРОЧНО лошо?[/quote]

  Аз знам със сигурност, че методиката на учене на чужди езици по мое време гарантираше НЕнаучаването им. Дори и на руския език, колкото и лицемено да се кланяха вождовете ни на СССР. Еле пък английския! С тия 2 часа седмично... а и ако ти се случи мързелива даскалица с която заедно сме бягали от час да пием кафе!!!...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 22. 22 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Абе! Спрете си децата и от училище въобще като сте толкова отворени. Оставете ги да се влачат по чалготеки, да щракат с пръсти и да бичат гюбеци. Това го могат, но това не ви пречи. Матурите ви пречат. В този живот, в работа, във всичко, винаги идва ден, в който човек трябва да покаже на теория, а после и на практика какво е научил и какво може. Какво може да предложи на работодател накрая. То затова хората правят интервюта за работа преди да те приемат. Нещо такова са и матурите, само че накрая на образованието. Кое му е лошото? Но то в България - всичкото на самотек. Матурите ви пречат. На калпав кур, ПЪРДОН! На калпав курсист - матурите му пречат!

  Стига простотии бе, тате!

 23. 23 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#21] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Бягал си ти от час барабар с даскалицата.... по ОНУЙ ВРЕМЕ! Тогава нямаше къде да се пие кафе бе малечко.Сега можеш да бягаш, ама и никой не те гони.Тогава ако те видеше чичко милиционер по време на час в местната сладкарница и не ти мърдаше пионерското порицание, пък от там и до ТВУ се стигаше докато мигнеш.Да не говорим кво ставаше с даскалицата.На всичкото отгоре в сладкарницата имаше само боза, а кафето беше за баровците от райкома.Плямпаш без мисъл и въображение.Даже не си билА роденА тогава.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#11] от "Riker":

  Ами така е..., за съжаление! Съученичките ми от класа, които не можаха да учат друго, станаха учителки! Момчетата които за нищо не ставаха, станаха милиционери! После се чудим, защо ни е такова образованието и така нататък!
  Една майка открито заявява, че има паралелна система, която съществува с една, единствена цел - необлагаеми доходи за учителската мафия! Да, има всички черти на мафия, тоест срастване на държавен с частен интерес в името на едни пари! Цената е проваленото бъдеще на няколко поколения!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Аз вероятно имам голям късмет със синът ми. Вярно до 6-ти клас сме учили заедно с него, но в седми се взе в ръце и се справи както с матурите (малките), така и с приемните изпити за "елитна гимназия". В провинцията се намират не малко добри учители, а в сегашното училище учителите са на съвсем друго (по-добро ниво) и за моя приятна изненада дават всичко от себе си за децата. Та има надежда.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#5:"mititu"]детето не му се отдава математика [/quote]

  мисля, че за 7-ми или 8-ми път поправям някого тука - "удава му се" ,а не "отдава му се"...
  иначе по темата - призивите за орба са грешна тактика и стратегия - умните са по-възпитани, умеят едновременно да се адаптират към всяка система и да извлекат най-доброто от нея; който не го може, просто не е достатъчно умен. Въпросът не опира до моал, а до умения. И тъкмо заради липсата на умения, а не на морал, системата на държавното образование съвсем скоро ще предаде Богу дух и ще отсъпи заслужено мястото си, и парите си, на частниците

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 27. 27 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "franklin":

  Нали това казвам, де.Кастрева е въртилопата от класа.Това СДС, това НДСВ, това Тройна коалиция, това ГЕРБ, това БСП, това пак ГЕРБ плюс дезинформаторите, всичките ги овърша и навсякъде честно интригантски.Тея всичките са женки в климакс.От тях такива можеш да ги очакваш, че даже Господин Борисов да не може да се отърве.Затуй мястото и е на пързалката.Пък Фандъкова да си стои кметица там да краси София докато има още визия и да не си отпуска....Това само Господин Борисов може да го направи.Бе ти само като им зърнеш физиомутрите и ти се приисква да се целуваш с алигатор.На такова да повериш държавното образование...Дано Господин Борисов се справи.

 28. 28 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Разстроено

  5-и клас - много вярно е това! Помня как майка и татко стояха от двете ми страни и се измъчваха да ми обяснят някаква задача с едно неизвестно! Майка (висшист по икономика) по едно време каза: -И сега умножаваме двете страни на уравнението по -1... и аз вече бях в пълен шаш!
  Накрая ми намериха някакъв батко 8-класник, комшийче. Нямам спомен как ми го обясни (виж, стреса с нашите го помня), но оттам нататък ходех по олимпиади и даже ме приеха без изпит в ПМГ след 7-ми клас. И по математика, и по физика, та се заформи една дилема... 8-ми клас две 1-ви места на национални състезания...

  Естествено, ходех на школа по математика от... 3-и клас май беше, оттогава започнах и извънкласните занимания по математика. Без учител, математичката ни препоръча една книжчица, "Занимателна математика". Само 3 деца от класа ни я купихме. Същите трима и едно момче от друго училище формирахме отбора на града за националните състезания по математика. 3-и клас! Това не ме спаси от кошмара в 5-и клас. За "любовта" ми към историята и литературата няма да разказвам, тя избуя точно в 5-и клас (при нова, строга учителка) и горя чак до завършването на гимназията. Добре че тогава имаше освобождаване от матурата при успех от 5 и нагоре...

  В университета също без изпит, от олимпиада. Реших да не се занимавам за международната олимпиада през лятото. Така де, като при сантасето - имах достатъчно.
  От 7 години - в чужбина. А България тъне в корупция и посредственост Добре че парите които пращаме отдалеч завъртат икономиката поне малко... Лошото е, че много бързо се концентрират в едни и същи джобове (на банкери и капиталисти), и после ги изнасят към страни с рейтинг ААА като Щатите и Холандия...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  [quote#26:"hhhuuunnnn"]И тъкмо заради липсата на умения, а не на морал, системата на държавното образование съвсем скоро ще предаде Богу дух и ще отсъпи заслужено мястото си, и парите си, на частниците[/quote]
  И тежко им и горко на децата, чиито родители нямат пари за частници. Дано им стигне находчивостта на тези родители да идат в европейска страна, която не се е отказала от меритокрацията. По-добре да чистиш тоалетни и да береш домати някъде, където държавното училище е на ниво, отколкото да обричаш децата си на мизерия във феодализиращата се България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на Tsrif Tsal
  Tsrif Tsal
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Праве е вероятно. Но! Освен да ходят на допълнителни уроци, тия деца кога играят,кога намират време да са деца???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Изводът: частно образование му е майката.
  То и сега така или иначе е в частни ръце. Един вид корупция. Плащаш два пъти за да постигнеш нужното качество.
  Държавата както обикновено не я бива в нищо. Но много парадира с властта и контрола над образованието!!!
  Заплатите на учителите не се влияят от постиженията им (или от липсата на такива). И понеже са унизително ниски, мъжете учители са на изчезване, особено в точните науки и по техническите предмети.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#30:"cooperboy"]тия деца кога играят,кога намират време да са деца??? [/quote]

  Споко, лятната ваканция е доста дълга. Достатъчно дълга за да се забравят почти напълно наученото и навиците от предишната учебна година. В някои експериментални училища (знам за едно в Ню Йорк) програмата е доста натоварена (занимания до 5 в училище, всеки ден имат и по час и нещо свирене в оркестър!). Вкъщи домашни до 11 вечерта. В единия почивен ден от уикенда се учи до обяд, а лятната ваканция е умишлено скъсена. Резултатите смайват, дори за деца на бедни родители и самотни майки!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 33. 33 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "qus10358079":

  ГЛУПОСТИ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 34. 34 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#15:"pamela"]Едната беше много добре, другата... не я търси. [/quote]

  Първата стана ли за женене вече?

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 35. 35 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Разстроено

  [quote#17:"7777"]Ехо, нали при същите учители пращаш децата си на частни уроци?[/quote]

  Истината е, че има колосални разлики в качеството на различните учители. Има ужасно посредствени и изключително надарени. Тройкаджии и отличници. Втория вид обикновено са най-търсени в частните училища.
  При комунизма уж се наблягаше на равенството и разпределение на случаен принцип - на късмет, какъвто учител ти се случи, за всички предмети (иначе добрите учители щяха да са само за богатските деца), но... нали езиковите и математическите гимназии се въведоха още при комунизма?!
  Да, пълни лицемери излязоха нашите комунисти, сега най-върли капиталисти-изедници! И после защо циничен станал народът!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 36. 36 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#18:"desunka"]Държава, която няма уважение към учителите на нито едно ниво няма смисъл да съществува. Започнете с уважението от ранна възраст и тогава всяка една брънка от системата ще придобие по истински, елитарен характер.[/quote]

  Госпожо, еднакво ли да е уважението към учителите тройкаджии и учителите отличници?!! Всички знаем, че и те са били студенти и ученици, и те са имали бележници и студентски книжки! И оценките в тях далеч не са били само 6-5-6 при всеки един бъдещ учител!
  Сама знаете, че има набедени учители които само осакатяват децата! Психическия тормоз - отделно!
  За изначалното уважение към възрастния - ясно! Но щом учителят се издъни недопустимо - да си ходи! Нека да сме реалисти! Огледайте се - в момента обучавате някои от бъдещите учители на България! И не се ласкайте, че най-надарените от тях ще станат учители. Не, повечето от най-добрите ще станат лекари, инженери, мениджъри и финансисти. Защото животът е адски скъп, а учител къща не храни! Музикант - по-скоро да.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 37. 37 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#23:"vicovnic"]Тогава ако те видеше чичко милиционер по време на час в местната сладкарница и не ти мърдаше пионерското порицание, пък от там и до ТВУ се стигаше докато мигнеш.Да не говорим кво ставаше с даскалицата.[/quote]

  Е вярно, в 11-и клас вече имахме друга даскалица
  За бягането не лъжа. Беше само веднъж, юни месец, обикаляхме коридорите по високите етажи за да не се натъкнем на директора или други учители. Да е било 1990-91 г. примерно. Вече бяхме комсомолци, а каките от Комсомола ни обясняваха как вече ще се нарича "Българска демократична младеж". Сценарият е бил вече написан, артистите играеха театъра наречен "демокрация" докато други правеха пачки...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 38. 38 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#26:"hhhuuunnnn"]умните са по-възпитани, умеят едновременно да се адаптират към всяка система и да извлекат най-доброто от нея; който не го може, просто не е достатъчно умен.[/quote]

  Целта на образователната система е да направи от простите умни и годни участници в икономическия живот на страната! Дори и от циганетата дето не знаят български език! Но за тях трябва коренно различен подход. Системата трябва да е умна и загрижена (и честна, не лицемерна)!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 39. 39 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "tww09306483":


  До коментар [#24] от "tww09306483":

  Много тъпо изказване!!! Ти очевидно не си станал/а учителка или милиционер, ама пробвал/а ли си да научиш някого на нещо, па макар и да пуши?! Учител е призвание и талант!!! Да не говорим, че от мързел си изтървавате хайванчетата и после учителите не ги били научили! Исках да говоря още, и много неща, но ми се струва безсмислено...

 40. 40 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Майката е тотално права. Казвам го от личен опит с племенник, покрай когото отворих учебниците по математика за 6 и 7 клас. Не можах да повярвам на очите си как са написани! И сериозно се спънах в задачата да сложа ред в нещата, добре, че момчето ме има за идол покрай спорта, та си скъса задника да учи и решава, а на мен ми се наложи буквално да "напиша" нов, индивидуален учебник, който един човек на 13-14 може да сдъвче, без да си счупи зъбите.И все пак съм близко до математиката, представям си в какво положение са хората без специализирано образование в областта, искрено им съчувствам...
  На това положение трябва да се сложи край!
  /Поздравления на всички дедобаби без внуци, които са се изокали в темата, за да разкажат поучителни спомени от далечната си младост /

 41. 41 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#36:"Хитрата сврака - с двата крака!"]Госпожо, еднакво ли да е уважението към учителите тройкаджии и учителите отличници?![/quote]
  Еднакво, разбира се. И то високо. Само така ще се създаде високата вътрешна конкуренция, която след време ще вдигне нивото.
  В моя занаят е точно така - уважението / заплатата/ е голямо още на входа. И расте бързо, при доказани качества.Това осигурява избор на качествени кандидати за работа. И е база доказалите се като некачествени да бъдат отстранени поучаващо, ако се издънят. Ако уважение/заплащането беше на някакво средностатистическо ниво - и нивото на кадрите щеше да е никакво, точно както в образованието / извинявам се на свестните даскали, знам, че има и такива!/.

 42. 42 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#30:"cooperboy"]Освен да ходят на допълнителни уроци, тия деца кога играят,кога намират време да са деца?[/quote]
  Абе, деца са си, ама не играят, само разцъкват, текстват, фейсбучат, това им е детството...Племенникът ми казва един ден "Мишо днес няма да дойде/ Мишо идваше от време на време белким попие нещо от "проклетата" математика/, болен е" . Питам го от какво е болен - "ами пак е вдигнал кръвното!". Шашвам си физиономията, а моят човек философски ме успокоява - "Мишо не е толкова зле, пие хапчета , а / тука споменава две други имена на съученици/ са много по-зле - дупчат ги с някакви системи!"...

 43. 43 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#11:"Riker"]А иначе учителите са тотално некомпетентни, да не кажа идиоти[/quote]
  При заплати за идиоти ти какви очакваш да са ? Ще си късаш ли нервите с хлапетата, учебниците, програмите, администраторите, инспекторите, родителите за 4-500 лева? Аз - не!

 44. 44 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 488 Весело

  предполагам няма майка която да мисли, 4е детето и не е гениално?и такава която да допусне, 4е проблемът не в "системата","у4ителите","държавата""планетата"......а в капацитета му!
  и каква е тази бг мания за масов "елитизъм"??масовост и елитизъм не се вързаватна всяко публи4но квартално олющено у4илище за пелте4ене на 4ужди езици елитно му се вика? публи4ните у4илища са за да ограмотят и формират един среден 4овек,а които има капацитет и от там ще изплува нагорекакто обратното, колкото да плащат мама и тате в най-скъпият board school, където няма пипе за нищо не служи трошенето на пари

  Der Steppenwolf
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#1:"vandi"]Дали учебниците не са написани НАРОЧНО лошо? [/quote]
  Не мога да кажа как е по гимназиите защото първо, никога не съм бил в гимназия /завърших техникум/ и второ, това беше страшно отдавна. Впрочем много си уважавам техникума, онези години беше престижно и се смяташе с перспектива както за работенето така и за следване някакво ивженерство. А и нивото, бях първият випуск, млади и амбициозни учители, някои неща съм ги учил на по-високо ниво отколкото във ВУЗ-а. Е, предмети не по специалността естествено.

  Но преди години ми се наложи да разгърна учебници от техникум защото щях да водя курсове за разряд на работници. Ужасих се, и програмата и уроците бяха дословно копиране от университетският учебник! И дори единият от авторите беше професор от там. КРАЙНО вредно, това са абсолютно различни неща с различна насоченост.

  Да не говоря, че редица от хабилитираните и титуловани университетски преподаватели гледат на учебника като на средство да се изфукат пред колегите колко умни са. Разбирай че учебника трябва да е неразбираем и самоцелно усложнен, ако лесно се разбира значи е елементарно. Точно обратното, объркано всеки може да обяснява, класата е да се обясни така че да е разбираемо но без да се опростява и да става елементарно.

  Така че моето КАТЕГОРИЧНО мнение е - на университетските и въобще хабилитирани преподаватели трябва да се ЗАБРАНИ да пишат учебници за учениците. И като автори и като рецензенти. Тези учебници трябва да се пишат от дългогодишни преподаватели с добър педагогически опит. Може би доказали се с подготовката на ученици сполучливо представили се в олимпиади и сътезания.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Сега за авторката. Тя представя някакви титанични усилия които дори тя възрастен човек трябва да полага за да издържи на непосилните изисквания на матурите. Не знам, казах вече не съм в системата. Но категорично твърдя че изискванията въобще не са високи.

  Факт е, че при еднакви международни изисквания нашите ученици се представят на дъното, следователно изискванията не са високи, дори са занижени спрямо другите страни. 40% са "функционално неграмотни", четат но не разбират прочетеното, не могат да правят логически изводи. Ужасът при моите студенти настъпва когато поискам от тях да мислят, да правят логически разсъждения, не да ми рецитират назубреното.

  Факт е, че когато аз бях ученик на изпита трябваше да знаем формулите наизист и да си решим задачите, днес им дават да ползват справочниците и пак не могат. При мен за първи път научават какво е това азбучен и предметен каталог, как се използва списък на цитираната литература, това означава че те в библиотека не са влизали.

  От личен опит на университетски преподавател мога да кажа, че нивото на идващите от средното образование се е снижило приблизително с 2 единици спрямо 1989г, т.е. това за което преди се пишеше тройка сега се оценява с 5. Наскоро колега ми се оплака че не знаят как да решат правоъгълен триъгълник, синус, косинус, катет, хипотенуза, какво сложно има в това?

  Впечатлени от наш колега някъде 1995г идваха от западна фирма да набират кадри, половината от студентите се издъниха на английски език другата половина на задача от типа "в басейн влизат 2 тръби и излиза една", не взеха никой.

  Не е само при нас, в руски сайт работодател ужасен разправяше как студенти отличници не могат да му начертаят мостов токоизправител по схема на Грец, ако някой тук има с ел.техникум знаят за какво става дума. Макар че поне 30г не съм я правил тази схема от чисто любопитство седнах и я начертах, просто по логика и базови знания.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Понякога се зачудвам каква е целта на образователната система у нас ?! Ето например вчерана матурите за 7 клас по математика, на втори модул бе зададена такава задача с такива условия, все едно пишещият условията иска така да обърка децата, че да не могат да стигнат до правилният отговор. В стил"можете ли да ,предположите, ако не да отречете или в противен случай....."

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#47:"jovanoty"]на втори модул бе зададена такава задача с такива условия, все едно пишещият условията иска така да обърка децата, че да не могат да стигнат до правилният отговор.[/quote]
  Добре, приемаме че нашите съставят некадърно задачите, объркващи са и т.н. Как обаче ще обясните, че при международните тестове на PISA където задачите са еднакви нашите ученици се представят най-лошо? Защо за нашите задачите са объркващи а за учениците от другите страни не са?

  Тестовете PISA дават много обективно сравняване на знанията на нашите ученици с тези от чужбина и положението е, че последните 15-20г има страхотен срив, от 12-14то място деветдесетте години сега сме на 55-60то място. Дотолкова голямо срутване че специално са идвали да проверяват дали пък няма някаква грешка. Вземете си направете един експеримент, накарайте детето си да реши само правоъгълен триъгълник без да му помагате и подсказвате и да видим дали ще се справи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#46] от "Fred":

  Май че това е световна тенденция. В Канада студенти първи курс не могат да решат уравнение от вида sin(ax)=1. Ученик 9ти клас още не знаше да умножава и дели обикновени дроби и после му писаха 80% (т.е. 5 по шестобалната). Чертаеш му пица и я нарязваш и той не може да вдене и това си е. Да не говорим за познанията по физика или география. И мога да изреждам още и още. Само дето наистина талантливите имат шанс да учат и тикат нещата напред. Същото е и в Щатите. Гледал съм предаване по ТВ - уплашени са от Китай, и мисля с основание.

 50. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Да разбираме ли, че синът на г-жа Ковачева е успял на малката матура и ще учи в читава гимназия? Ако е така - честито! Но разказът прекъсва на най-интересното място.

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#6] от "nacheten":


  [quote#6:"nacheten"]На журналистите обаче (повечето - силно неграмотни) им е добре да представят подобни гледни точки, за да потриват доволно ръчички.
  Е аз какво да кажа, когато бях ученик, от 25 души клас, 23 съученици 3 години преписваха домашното по математика от мен в междучасието? И на тях им беше трудно, но и за мен системата на преподаване беше същата, както и за тях. [/quote]

  Дали писането и четенето на автора и вървят или не...оставам на хората да преценят, за мен повечето и работи са много смислени и разумни, при написани добре.
  Че математиката не и силна страна, това също е съвсем нормално.
  Но ако вие и доста други коментатори, се опитате да излезете от "личната страна" на теста и да го погледнете в обществения му смисъл, нещата според мен са пределно ясни.
  Така както в здравеопазването, хем не стигат пари, хем заплащането е лошо, паралелното заплащане влива много прилични ресурси, вярно за част, по-добрата част от лекарите, така и в образованието, добрите резултати на учениците, в повечето случаи се дължат на комбинираните усилия и средства на родители и паралелната образователна система.
  А че има и със сигурност ще има деца, които като вас, се оправят с някоя от по-тежките предмети, за които се изисква не просто запаметяване на някакви факти ( т.н. разказвателни предмети), не означава че не е редно и останалите, които имат по-малко възможности и интерес, трябва да излизат без поне средни познания и възможности по тях. Все пак, за да стане човек счетоводител, няма нужда да е победител в национални олимпиади по математика, но не може и да знае, какво е процент например.

 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#46] от "Fred":

  Приятелю, не забравяй, че българските ученици и студенти, дето са на дъното на международните изпити, са обучавани от български учители и преподаватели... Ако нямаше греда, нямаше да има и сламка...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Като цяло чай много хора не вдяват какво е описано като основен проблем в статията. Не матурата е тежка, не в нея е проблемът. Даже не е спомената тя самата като друго освен следствие. Проблемите:

  1. Преди 5ти клас се трупат основи, без които дете не може да научи нищо ново. В този период системата не набляга на това да натисне всяко дете да научи, а в папагалско повторение на глупости от лоши учебници и никоправене от страна на учителите, спокойствие на родителите от "успеха" всичко минава.

  2. След 5 клас се проявява липсата на основа и без частни уроци децата не могат грам да се оправят- не знаят основните постулати и определения, а и учебниците са калпави и с език като за хора с 2 висши при първия урок.

  Е, в това вече цялата истерия с матурите е следствие. Ученото от випуските до преди 2000 е много повече, изпит за ВУЗ или просто контролно от онова време са на светлинни години като сложност. Като сложим и висше как се взима, вече е ясно и защо 48% от завършилите поне средно ни учат, ни на по 25-30 никой не ги взима на работа, сервитьорки и таксиджии са с по 2 висши, а обяви за кадърни висшисти с 0 опит висят с месеци.

  Когато родителите поискат натиск за учене и реално оценяване от първия ден, връщане на занималните(като задължителни за деца с успех под 4), да виждат тройката като ненаучен материал и да натискат и детето, и учителя да поправят грешката, нищо няма да стане. Не може да не знаеш какво е правоъгълник и да ти тупнат да учиш Питагорова теорема, без ден практика с функции за си на интеграли(По мое време последната година в средното наблягаше яко на изследване на функции, днес на изпит за ВУЗ такива задачи няма. Но във ВУЗа първата математика е интеграли...).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Като майка на осмокласник, преминал миналата година успешно през процеса на кандидатстване в гимназия, мога да споделя следното: материалът не е труден и детето ми имаше добри учители. Причината, поради която не се осмелих да пропусна частните уроци, е че застъпените теми са много, а представянето му е хаотично. Не си въобразавям, че урок веднъж седмично може да компенсира непълноценни часове ежедневно. В този смисъл, според мен частните уроци са необходими само ако целта е отлично представяне. Оценки около 5, които са достатъчни за влизане в прилично, не елитно училище, са постижими и със самостоятелна подготовка. Разбира се, ако детето е амбициозно и организирано, може да се справи и само - имаше едно такова момиче в съседния клас, изкара оценки около 6. Живеем в един от големите градове в страната, предполагам в София конкуренцията за елитните училища е по-голяма и разликата в резултатите е критична, оттам истерията на родителите.
  Сега като прочетох поста си, ми звучи като опониране на авторката на статията. Всъщност я подкрепям, с уговорката, че алтернативното образование добавя стойност в нива на класирането над 5.30.

 55. 55 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Чета всичко написано дотук и ми се струва че вече сме с изцяло промити мозъци. Подхвърлят ни някой кокал и глутницата е на кълбо.
  Обществото е организъм с всички системи. Каква е ползата да лекуваме органите на възприятията когато имунната система е срината.
  Ако перефразирам Клинтън - Правосъдието глупако!

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#52:"gost22"]са обучавани от български учители и преподаватели... [/quote]
  И пак български учители и преподаватели са ги докарвали до златни медали на межднародни олимпиади. Просто трябва да се разбере, че от всяко дърво свирка не става, да се отсява здравото от плявата още от рано и който не може да отива на струга или зад щанда на магазина.

  Мinddestriction го каза много правилно, наблюдава се световен процес на оглупяване но в другите страни имат целенасочена политика на обучаване на тези 5% които ще тикат прогреса напред. При нас всичко в кюпа което води до демотивиране на свястното и жестоко спадане на общото ниво.

  Това с оглупяването го казвам съвсем сериозно, няма по-голямо зло от компютрите, те възпитават хаотично и накъсано мислене, липса на възможност за концентрация и полагане на продължителни усилия. Всичко се движи по повърхността, възхищение от анимацийки като за кретени и пукане по анимирани герои.

  Естествено не отминавам и вината на учителите. Спрямо тази професия се водеше целенасочен геноцид още от времето на социализма. Който не можеше да следва за инженер, икономика или подобно като последно спасение ставаше учител.

  Но основната вина я виждам в анархията и тоталната морална деградация която настъпи в обществото. Пълна липса на мотивация и вяра че се успява с труд и качества, идеал за това общество станаха мутрите и мутресите им, чалгата и гюбеците. Как да искаш от такива млади хора да полагат усилия да учат, те искат диплома не знания.

  По лични наблюдения мога да кажа, че нивото на постъпващите студенти беше най-високо в периода 1985-87г, започна плавен спад до 2005г и след него все по-бързо срутване докато днешно време вече е катастрофа.

  Няма рязка промяна в състава на българското учителство, нещо друго се промени. Не знам, може би министерства, програми, загуба на последните илюзии в учителите че нещо ще се оправи с труд и хвърляне в печалбарството на частните уроци, прословутата система "парите следват ученика" която просто изнудва да се замижава и пускат всички наред... Нещо има и положението е катастрофално, уверявам ви.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Образователната система в България си е много добра и дава отлична обща култура. Има какво да се подобри, разбира се, но това е друга тема. А това, че не всички деца се сравят отлично е абсолютно нормално- затова има оценки от 2 до 6. На едни им се удава литературата, на други математиката, на трети нищо А това, че амбициозните родители искат тяхното дете да е от умните, да учи в елитна гимназия, в елитен университет и т.н. си е чисто българска черта. Просто трябва да приемем, че не всички деца трябва да учат чужди езици и да влязат в университет- трябват и ученици за професионалните гимназии, трябват технически специалисти, дори и най-обикновени работници. По процент на завършили висше образование сме на едно от първите места в Европа, а икономиката ни буксува, защо ли. Но не, родителите не могат да се примирят, дават си парите за частни уроци, със зор детето влиза в елитна гимназия, там пак материалът е труден, системата е порочна, но избутва, пак с частни уроци. После университет- успява да влезе нещо си някъде, примерно право в Бургаския свободен, но после пък не може да си намери работа и разбира се пак системата е виновна...
  Не казвам, че това е конкретният случай- не познавам нито детето, нито майката. Но аз лично през живота си съм ходила само на кандидатстудентски курс и то защото в училище не те подготвят за кандидатстудентските изпити. Завършила съм не много отдавна елитна гимназия и гореописаното се отнася за доста съученици, на които просто не им беше там мястото, но с много родителски пот, сълзи и най-вече пари избутаха. А после? Продавач-консултант или държавна работа с връзки...

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#53] от "атанас":

  За мен най-разсипващо е липсата на нагласа и ЖЕЛАНИЕТО за самостоятелно и логично мислене. Зубрачество, зубрачество, зубрачество... Изпее ми каквото е прочел от учебника и в момента в който малко разбъркам входните данни и го накарам сам да намери пътеката и блокира напълно. Пишех петорка и за най-малкият проблясък на самостоятелно мислене, ако ще с грешка да е но важното е че може да мисли. Щом може да мисли самостоятелно значи винаги ще намери начин да се справи с новото и непознатото.

  Нямате си представа какъв тормоз е хем да го дърпаш хем да го риташ отзад да направи нещо самостоятелно а то не става. Елементарно да е но сам да се е оправил. Виждам че някои от тях полагат истински усилия и старание, но просто нямат този опит, за тях е това е нещо неописуемо трудно, голям тормоз. Хем се ядосвам хем ми е жал, все едно виждам безпомощни деца които трябва да водиш за ръчичка а те дангалаци на по 20г.

  Тук всички виждат частните уроци като панацея. Не знам, може да съм изключение но винаги сам съм се оправял. Ако в учебника нещо не ми е ясно намирам допълнителна литература. Още в средното образование четях свободно на руски /отново самоподготовка/, за физиката се подготвих по руски учебници и изкарах отличен на кандидат студентският изпит а се смяташе че тя е някакъв голям ужас, непосилно за вземане.

  Частните уроци според мен възпитават пасивност, някой друг да ти налива знанията в главата и да ги поднася сдъвкани на хапки. И отново когато се изправи пред проблем с който трябва САМ да се справи блокира, той е свикнал някой друг да го води за ръка, да му дава основните алгоритми наготово а не сам да ги открива.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На г-жата бих и препоръчал тя да работи в дома по индивидиална програма с детето. Знанията са бъдеща инвестиция.

 60. 60 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Истината е винаги с много лица ... обществото унижава учителите със заплащане, с отношение, с неуважение, всякак !
  Тези учители, на свой ред, няма как да дадат кой знае колко добро на учениците - нито като образование, нито като възпитание !
  Огромен проблем в държавните училища е ПЪЛНАТА ЛИПСА на дисциплина - имам наблюдения за какво става дума в някои т.нар. "елитни" софийски гимназии, и не ми се мисли какво е в обикновените ...
  80-90% от учениците са чалгари - това е отчайващо !
  Паралелната образователна система е факт - отлично организирана, обезпечена на всички нива /най-вече в МО и парламента/, и т.нар. безплатно образование е само за циганите и най-бедните ... и се получава, че като общество плащаме за държавното безполезно училище, и тройно и четворно - за частното !
  Същото е в здравеопазването !
  Известно е от римското право - който плаща зле, плаща два пъти !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 61. 61 Профил на su22m4
  su22m4
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Системата е направена така, че децата ни да затъпяват все повече и повече, да знаят все по-малко. Защо? Всичко е умишлено. Системата изстисква и последните стотинки от семействата. Няма родител, който да не даде и последното си левче за детето си в името на успеха в образованието. Но за да има успех в матурите , трябват частни уроци. На системата й трябват неграмотни и немислещи хора, за да могат да бъдат контролирани лесно. Затова "те" се полагат всячески усилия за постигането на целта. Всички искаме демокрация, да ви е честита.

 62. 62 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 433 Разстроено

  Какво образование, преди време бях чул един студент първи курс да се възмущава съвсем насериозно: "Ама аз съм влязъл да уча тука програмиране, за какво я уча тази математика?" Смятай колко ориентиран е "излязъл" от училище. Да беше само той...

 63. 63 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 433 Весело

  [quote#3:"Депутат 241"]Защото в посткомунистическа България все още е високо издигнат лозунга - Учи, мама, за да не работиш![/quote]

  Знаете ли как продължава този лозунг в наши дни?

  "Учи, мама, за да не работиш!" - И аз учИх, и сега не работя.

 64. 64 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#10] от "Emil Dimov":

  За това си говорим!
  ++++++
  На друго място писах-пълна подмяна на образователната система! Изцяло, наново-не само като учебници, а като визия, стратегия, минимално необходим материал, начин на преподаване и осмислянето му, цел на средното образование (мислещи и грамотни хора или зомбита?) и НОВИ хора в отговорните институции!

 65. 65 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  62,

  Не говори за програмиране, че ми е болна тема. По мое време учихме примерно макар и малко SQL за основа и на 2-3 езика да пишем по курсов проект. Днес масата нови(под 5г опит) кадри знаят един фреймуърк, в който всичко да е готово и да се налепи, фундаментално от езика не знаят нищо и за всичко търсят готова библиотека вместо да напишат 100 реда собствен код. SQL вече никой не учи и не ползва, ползват готови библиотеки с достъп ред по ред до данните. Даже огромни проекти се пишат така и качеството е 0- 10000 реда вече се обявяват за огромни данни(смешен обем и без БД за старата генерация на машини в пъти по-слаби от днешните).

  Днес младите програмисти не искат да учат фундаментите на програмирането, ти говориш за математика и знания за оптимизиране на задачи и алгоритми. Програмирането днес си го представят като редене на лего без мисъл и нужни знания. Днес средно 10-20 до 50 реда код на ден, като това вика само готови функции, и при по-сложна задача тя да се откаже заради лимити на технологията(фреймуърка) са нормални неща. Нивото е наистина плачевно и с вече 18 години професионален опит плюс 10 от кръжоци и т.н. преди това мога да кажа, че е паднало на под 5% от това, което преди се смяташе за нормално.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Не разбирам родители, които висят на главата на децата си още от първи клас.
  Аз с мойте се занимавах само в седми клас, щото беше важен.
  Частни учители ползвахме само в седми клас и единайсти.

 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#39] от "mnogoopak":

  Смотльо, може да научиш децата са да пушат, ако имаш такива!
  Да, точно за това става въпрос, че да си учител е призвание и проблема е, че в училищата има все по-малко хора по призвание!
  И едно от основните неща на които уча децата си е да не коментират изказванията на някой друг, като такива или онакива, преди да помислят малко!
  Говори, ама няма какво толкова да кажеш...!

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1968 Любопитно

  "А някога, може би, ще променят това, което ние не успяхме."
  - завършва полу-оптимистично майката.
  Как да стане това, уважаема госпожо, ако "Мнозинството деца и родители, които влагат в подготовката и полагането на изпитите след 7 клас цялата си амбиция и стръв, имат съвсем друга, конкретна и дългосрочна цел: шестици на изпитите - "елитно" училище – университет в чужбина. Ни повече, ни по-малко."
  Не Ви нападам, аз познах себе си в много от това, което споделяте. Само ми е тъжно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#60] от "роджър":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 70. 70 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#4:"vicovnic"]Уважаеми ГОСПОДИН БОРИСОВ, много те моля разкарай това невъобразимо интригантско явление Кастрева. [/quote]

  Първо, каквато и критика да се отправи към Кастрева, все ще е недостатъчна. Второ, какъвто и призив да се отправи към ББ, все ще е безсмислен. Досега нищо реално полезно не е направил.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 71. 71 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#56:"Fred"]световен процес на оглупяване [/quote]
  Мисля че към факторите за падането на средното ниво в света спадат:
  - достъпния интернет - "всичко можеш да провериш, всичко можеш да намериш...", и не разбират че трябва да знаеш какво търсиш, и че източниците са несигурни.
  - популярната култура, която рекламира спортисти, поп-музиканти и артисти. Печелят много милиони и "много лесно". В същото време учЕните - най-много нобелова награда - половин-един милион. Ами защо да учат тогава? Няма и как да разберат, че тези, които печелят милиони са няколко хиляди хора в целия свят и даже теоретично е невъзможно да станат такива.
  - рекламират се и такива, които са успяли без образование (Гейтс, Бъфет, Джобс) и не се обяснява колко това е истина.
  - сигурно има много други фактори.

  А за България си има отделно си има местни "изобретения" като мутри, чалга и т.н. които довеждат до релативистки ефекти.

  Далекоизточните култури обаче изключва много от тези фактори и притиска хората да учат и работят работят и учат.

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  [quote#56:"Fred"]Това с оглупяването го казвам съвсем сериозно, няма по-голямо зло от компютрите, [/quote]
  Няма по-голямо зло от "задължително и безплатно". Първите училища у нас са били платени, не са били задължителни, и не са били държавни. Въпреки това са дали старт на обществото ни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#48:"Fred"]Добре, приемаме че нашите съставят некадърно задачите, объркващи са и т.н. Как обаче ще обясните, че при международните тестове на PISA където задачите са еднакви нашите ученици се представят най-лошо? [/quote]
  Абе, човек, твърдиш, че си преподавател, а не можеш да стоплиш, че когато са те готвили сговнясано, върху сговнясан материал и учебници, със сговнясани задачи и от сговнясани даскали - няма как да се оправиш, ако по някакво чудо те пратят на изпит с нормални задачи / ПИСА е именно това/ - просто си вече изградено лайно, а лайната от математика не разбират, каквито и задачи да им дадеш.
  Това не ви ли го преподаваха в образцовия техникум, който си завършил в една друга геологическа епоха?

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#73] от "nenad":

  Изпускаш да добавиш, че и "мат`ряла/чипа в главите" е доста "сговнясан". Ако не беше такъв щеше да намери начин да се оправи въпреки "сговнясаната обстановка", казах вече как и руският език изучих самостоятелно и по физика се подготвих самостоятелно. Колко родители познаваш които казват на учителя "Искам да го научиш да мисли, сам да намира пътя, оценката не е толкова важна". Не, всички казват "Искам да изкара със шестица". И се тръгва по пътя на назубрените готови теми.

  Самият факт, че са се втренчили във фикс идеята "частни уроци" показва ясна консуматорска насоченост, някой друг да сдъвче и налее в главите готови шаблони, не да се научат да мислят и сами да се оправят. Такива ходещи наръчници на готови решения блокират при първият случай когато от тях се иска самостоятелност дори елементарна, онази задача за метрото и изборът на маршрут в него ясно го доказа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#74:"Fred"]Изпускаш да добавиш, че и "мат`ряла/чипа в главите" е доста "сговнясан". [/quote]
  Дедо, дедо, така и не успяваш да разбереш, че това в главите на децата / включително и прословутата им несамостоятелност!/ е отговорност и дело на нас - възрастните. Ние сме лайната, а не децата!
  Какво си въобразяваш - че всичко около децата ни ще е пълен шит / обществените взаимоотношения, мутрите, проститутките, очевидното беззаконие, корумпетата, кражбите,мързелът, безотговорността, липсата на справедливост, скапаната образователна система, оръфаните учебници, училища, даскали и още толкова много неща/ а те, като по чудо се родили с "правилни глави" и взели, че преодолели всичко това, което ежедневно ги вкарва в блатото?
  Няма как, чичка, или ние, възрастните, ще започнем да се държим по-отговорно, в т.ч. и към децата си, или има да си чакаме чудесата да се случат ей-така, от нищото!

 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Аз най-много се дразня, че системата кара децата да учат в 6 и 7 клас само бел и математика, защото другите оценки не играят при кандидатстването.
  Другото е ужасно дългата лятна ваканция и малкото часове за учене. Малко дни, много часове, по 7, децата се изморяват с големи амплитуди.

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#75] от "nenad":

  Никога не подценявайте гена, ако имате поне две деца ще ме разберете.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 593 Неутрално

  От цялата изповед на авторката съвършено ясно е, че става дума за тотално сбърканата ни Система на държавното образователно училище. Или както заслужилият американски учител Джон Гатоу определи скритата цел на държавното образование като "Затъпяване" в едноименната си книга. Всичко написано от него за американското се отнася изцяло и за българското. Но хора като -жа Кастрева със сигурност не е прочела тази книга и вероятно изпитва страх да се докосне до нея. А без такава стъпка и без осмисляне на описания от авторката тук опит няма как да се промени тази Система!

 79. 79 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Как може един учител (май по-правилно е една учителка, защото мъже учители почти няма) да научи на нещо сополнките и сополанковците след като нямат право да пишат двойки, нямат право да ги наказват! Освен това се вземат полуграмотни некадърнички за директорки (не всички разбира се).Директорът се държи с учителите като феодал! Прави какво то си иска, ако му кажеш че не е прав те уволнява мотамо! Университетите -- ами и там е същото. След като приемат инженери с матура по литература... Сигурно вместо да строи къща инженерът ще ти издекламира някое стихотворение за къщата! Пък и нали сложиха една полуграмотна Фандъковица за кметица...

 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#75:"nenad"]Ние сме лайната, а не децата! [/quote]
  Че кога съм казал обратното?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Майката е поставила съвсем правилно въпросите.
  След като всички учат допълнително, какво отчита Кастрева?
  Кастрева отчита откраднати разултати като свои.
  В магазина 200г. сирене е точно 200 г. сирене и нищо друго.
  В училище ако в шестицата влизат 200 часа частни урока, това се оказва постижение на "елитния" учител. Всъщност учителят е ощетен, защото в общата каша личния му труд няма смисъл или има все по-малко такъв.
  А Тя е сложена в МОН, за да подписва каквото и дадат. Тя повече не може. Малко хора знаят, че международното изследване се прави и за директори и резултатите са същите - функционална неграмотност на директори, които после стават зам. министри.

 82. 82 Профил на bokoto
  bokoto
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Г-жо Ковачева, на тези неща децата ви няма да <b>ГИ</b> научат в училище - тук имам предвид че никой друг освен Вас няма да научи децата Ви, а Вие е добре да ги научите: "Но след седем години ежедневно "ходене на училище" със сина си (а от три – вече и с дъщеря си), вече знам на какво наистина искам да науча децата си, въпреки Системата. <b>Да питат, да мислят, да обсъждат, да изразяват мнения, да правят открития. Да бъдат смели – да казват не съм съгласен, не ми харесва, не ми е интересно, не разбирам. Да бъдат уверени – да се борят за знанията и мненията си, а не за оценки. Да бъдат оптимисти – защото грешките са начин да се учиш, а неуспехът не е провал, а възможност да опиташ отново. Да си поставят цели, да имат мечти и да знаят, че единствено от тях зависи да ги постигнат. Да бъдат не добри ученици, а добри хора. </b>"
  Всичко което искате да ги научите зависи първо от Вас (включвам и бащата на децата). И един въпрост: Вие такава ли сте - смела, питаща, амбициозна, добър човек? Ако да, тогава не се страхувайте и не изпадайте в паника - "доброто" образование не е панацея и рецепта за добър живот. Учете ги на тези ценности постоянно и не се отчайвайте, че средата им изпраща други послания - след време ще видите резултата, това е бавен процес, а не състезание за добри оценки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK