Първо да вземем парите и да резнем лентичката

 

© Фейсбук профил на премиера

 Реформите после … ама то пък сега няма консенсус за реформи…


Христо е успешен предприемач. Успял е да създаде малък бизнес със своя партньор (Иван) за производство на медицинска апаратура, което продава основно за износ на големи компании. Преди 5 години купуват малка закъсала компания, за нещастие листната на борсата още от времето на масовата приватизация, за да разширят производствените мощности, но все още имат разправии с регулатора. Затова и поради твърдото си убеждение, че не трябва да дава пари в брой, Христо се отказа и от предложение за европрограма.


Бизнесът му е малък, няма скъпи имоти за обезпечение и заради сделката взема кредит от банка АБВ АД собственост на български акционери на 9% лихва и ипотекира основното си жилище.  Жена му Калина е учителка с ниска заплата, за съжаление с проблемна жлъчка и нужда от чести посещения в болница. За да разделят риска и да подсигурят двете си деца, те трупат малък депозит на преференциална лихва в клона на друга банка собственост на българи - ГДЕ АД, по съвет на техен приятел вещ във финансите, който е роднина с шефа на клона.
Световната финансова криза отшумява, еврото поевтинява и продуктите на Христо се търсят все повече в чужбина и затова всички печалби се инвестират в бизнеса. Калина, макар и в недобро здраве, успява да се грижи за децата и помага за матурите им дори с "вътрешна информация" от колеги с връзки в министерството – за образованието на децата пари и сантименти не се жалят.
В един безоблачен ден в началото на лятото банка ГДЕ е затворена от регулатора след намеса на прокуратурата. Христо и Калина нямат достъп до своите спестявания за месеци наред, а в същия момент децата трябва да си платят частните уроци за изпитите през есента, а Калина има нужда да направи неофициална вноска към болницата за операция на жлъчката си. Няма песимизъм в семейството – банковият надзор и регулатора на капиталовия пазар уверено обясняват, че няма проблем и скоро банката ще отвори. 


Фирмата на Христо е добре, но той не може да вземе пари дори назаем от нея – все пак банката прибира 9% лихва, въпреки спада на лихвите в еврозоната, отделно такси и комисионни и там няма свободен кеш. Затова молба за заем от Иван е най-логичната стъпка. Заемът, преди да е отпуснат е придружен с договор за залог на акциите на Христо във фирмата като обезпечение и с прехвърляне на определени права към Иван. 


За нещастие в същия момент банка АБВ изпада в ликвидна криза след затварянето на банка ГДЕ и притиска фирмата на Христо за предсрочно погасяване на заема, което е невъзможно. Иван решава да поеме контрола над фирмата, особено след като държи в залог акциите и правата на Христо. Иван е съученик и приятел с шефката на клона на банка АБВ и с общи усилия, и не без помощта на услужливи чиновници и проверки от данъчното и инспекцията по труда, превземат фирмата на Христо като управление.


Христо и Калина са разочаровани от институциите, бесни са на Иван, и в остра нужда на пари в брой за децата, за доцента и сестрите в болницата и за издръжка. Наемат техен познат адвокат, който да пусне сигнал до прокуратурата, да ги защити в съда срещу действията на банка АБВ и на Иван и да ги съветва как най-бързо да си получат спестяванията от банка ГДЕ, въпреки предупрежденията на адвоката, че поради съдебната система и двете процедури ще се проточат с неясен край и ще изискват доста пари в брой.


Не ми се мисли за болката на Калина и съдебния спор на Христо (надявам се Иван не му е пуснал контра сигнал в прокуратурата). Христо вече проклина банките и заемите, но поне децата са кандидатствали успешно, разбрах…


Та в този ред на мисли основният "успех" на това правителство и на това парламентарно мнозинство от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ е успешното замитане на наследените проблеми в: 


- независимите регулатори – висока цена на услугите и ниско качество на предлагането от регулираните дружества, допълнителна цена за бизнеса за регулаторни "услуги";


- финансовия сектор – некачествените активи и сделките със свързани лица при КТБ и другите банки с български собственици, пенсионните фондове, липсата на адекватно застраховане поне от 10 години насам – високи лихви, високи такси, ниско изплащане;


- съдебната реформа – липса на справедливо, прозрачно и своевременно правораздаване, бламиране на кадърните служители;


- здравеопазването – наличие на огромна сива част в държавните и общински болници и източване на здравната каса от привилегировани частни болници;


- образованието, надзиравано от държавата – остаряло и корумпирано;


Този безспорен "успех" е маскиран от три "стълба" в усвояването на пари – нов евтин държавен дълг, покрил дупката в КТБ и дал ликвидност на други местни рискови банки; възобновяване на притока на еврофондове – освежили фаворизираните строители и леко по-висока събираемост на ДДС, акцизи и мита в бизнес полза на два-три частни монопола (в бизнеса с допустимите пороци и с вътрешното горене). 


Това обаче е


наливане на пари в черна дупка с краткотраен ефект и само за избрани


защото липсват всякакви реформи в основните сфери на обществен живот, които биха направили разлика между задлъжняваща посредствена тоталитарна държава спрямо общество, което предоставя ползи и контрол на все по-голям кръг от своите граждани. Без реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването, без ясни правила за конкуренция - предприемачът Христо никога няма да търси заем от банка, напротив ще фалира, ще изгуби Калина и ще мизерства - естествено ако няма връзки за обществена поръчка или европрограма или пък връзки в съда или болницата.


"Успехът" на днешното политическо мнозинство има и още едно важно измерение –


мнозинството е в пълна съпричастност със зависимите и виновни независими регулатори


които трябваше да ни предпазват от пирамиди като КТБ (БНБ и КФН), от източване на пенсионните фондове и от застрахователни своеволия (КФН), от прогнили обществени поръчки и търгове (КЗК), от гнилите ябълки в съд, прокуратура и следствие (ВСС). За клиентелизма и популизма в енергетиката – това си е друга бомба със закъснител.


Напротив, въпреки препоръките и докладите на Европейската комисия основната партия на власт ГЕРБ бяга от реформите и от промяната в регулаторите – странно защо, сякаш има зависимост от важните хора в същите тези регулатори и в съдебната система.


Депутатите от тази партия ГЕРБ странят и от реформата в здравеопазването  - без да предлага алтернатива.


Няма как да има консенсус на всички засегнати, ако се прави реформа. Реформата е притеснение - разместване на хора, структури и интереси, а консенсус е удобство и статуквото.


В този контекст участието на Реформаторския блок в това управление и в тази коалиция не оправдава "реформа" и засега само легитимира усвояването на пари – нов дълг и нови евро-средства – раздадени по непрозрачни процедури при нереформирани финансови и пазарни регулатори, при липсваща корективна сила на съдебната система и сред анемичната здравна и закостенялата образователна системи. 


Надеждите на Христо и Калина бяха, че


това е коалиция на промяната, а не коалиция паричен импулс


на техен гръб. Калина знае и английски и въпреки болката успява да чете в интернет. Наред със здравните и образователни теми вижда препоръките на Европейската комисия за българската съдебна и финансова система, както и вижда лихвите в еврозоната - 1-2%, докато Христо изморен на дивана гледа по телевизора рязане на лентичка преди да започне важен български мач на обновен стадион.


ПС: Иван преживя няколко безгрижни месеца, понеже се беше назначил като главен директор в обсебеното предприятие на висока заплата и успя да направи няколко екзотични командировки придружен от директорката на банковия клон. Без Христо фирмата обаче не успяваше да изпълнява качествено и навреме поръчките, оборотите спаднаха, разходите се качиха и естествено беше непосилно да се плаща банков заем на 9% лихва. Банка АБВ имаше нужда да украси баланса си, заради държавната помощ, която получи в следствие на ликвидната си криза и така й се наложи да усвои залозите по кредита и придоби предприятието на Христо и апартамента му, за да избегне провизии по лош кредит. Естествено на банката (и на нейните вложители) нито й трябваше предприятие, нито още един апартамент, но пък оценките на тези придобити активи направени от наетия от нея "лицензиран оценител" бяха достатъчно високи. Иван и шефката на клона въобще не подозираха, че след време щяха да дават обяснения в прокуратурата, ако АБВ последва съдбата на ГДЕ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 409 Разстроено
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  За нещастие в същия момент банка АБВ изпада в ликвидна криза след затварянето на банка ГДЕ и притиска фирмата на Христо за предсрочно погасяване на заема, което е невъзможно
  --------------------------------------------------------------------
  Ами да, невъзможно е. Ама не това, което писателката на тоя пасквил внушава.
  Невъзможно е банка да те принуди да си върнеш предсрочно заема, ако си редовен платец, каквито и проблеми да има, колкото и това да се струва невероятно на финансово неграмотния БГ-матрял. На всичкото отгоре редовен платец означава плащане в рамките на до 30 дни от падежа...........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  [quote#0:"заглавието"] Първо да вземем парите и да резнем лентичката [/quote] защото имаме ниски стандарти иочаквания от политиците, и защото сме загубили вяра в доброто!
  И защото се фетишизира 25 години "етническия мир", който се крепи на НЕОГРАНИЧЕНАТА корупциа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  От целият памфлет на Ленчето става ясно, че когато Иван, Драган и Петкан вземат решения да стават бизнесмени, а БСП фалира банката, от която са ползвали кредит, виновен за това се оказва Борисов. Не че това е нещо ново - той Борисов си е виновен за всичко, откак се захвана с политика. Дори за глупостите, които пишат Ленчетата.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Кратко описание на абсурда наречен държавата Република България!
  Няма друга такава държава изградена на основите на социализма, комунизма, корупцията и бандитизма.
  Искаме си НАШАТА БЪЛГАРИЯ с горди и патриотично настроени Българи от всички етноси и националности!
  Искаме си истинската нашата конституция, а не тоя гиньо-ганевски парцал дето никой не сайдисва!
  Искаме законите да важат за всички еднакво!
  Искаме да не се срамуваме заради вас където и да сме по света!
  Да живее България и всички Българи по целия свят!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Неутрално

  Ако някой чака държавата да му дава , значи не е наясно с основни принципи..

  [email protected]
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Траянова, нали не искаш да кажеш че целта на премиера на републиката е "сега тук да се усвоят едни пари на всяка цена". Щото вие журналистите на Дневник малко леекичко обичате да се правите на гламави и да му приписвате де що има негативи в държавата. Нали не внушавате че Борисов е виновен за бамбока в работата на повечето институции и регулаторни органи? Нали се сещате че премиера не може да свърши на всички работата - трябва всеки един държавен служител да работи съвестно като него в полза на гражданите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Много средства се прахова за лентички. Да не се режат повече лентички. Вместо това да се садят дръвчета.

 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Весело

  ,,Първо да вземем парите и да резнем лентичката,,

  Другари, не губете кураж. Ще си изберете още веднаж коалицията БСП ЕООДДПС които не режат лентички и пренасочват парите в правилните джобове, за което брюксел наянова сметка ще ни резне сметката. След това пак ще докарате на власт този мафиот Борисов на чийто гръб ще стоварите всички недостатъци на тази групировка БСП и ЕООДДПС. Без да се сетите, че за да видите осезаеми положителни резултати на едно управление трябва да не се прекъсва цикълът на това управление. Ако ли пък резултатите са отрицателни то вече няма да бъде избирано

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#5] от "traveler1":

  , а не тоя гиньо-ганевски парцал
  ---------------------------------
  Много меко казано, въпреки че е вярно.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тази история е по действителен случай. Всъщност по много действителни случаи.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Малък депозит на преференциална лихва !

  Като стигнах до това изречение и ми стана ясно за предприемача и предприемаческата му далновидност да си сложи парите в пирамида !

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Весело

  [quote#0:"стаитята"] За нещастие в същия момент банка АБВ изпада в ликвидна криза след затварянето на банка ГДЕ и притиска фирмата на Христо за предсрочно погасяване на заема, което е невъзможно [/quote] Искахте демокрациа, те ви я на! В сялата и хубост! Който е луд да прави демокрациа с комунисти-така му се пада! Ако ще да е с комунисти-по-добре да е тоталитаризъм! Поне да се знае кой пие и кой плаща! Демокрациа без работещи институции не става! Само слободни избори и либерастна икономика, щото така видите ли било в най-богатата държава, нещо не сработи. Освен за растящата корупциа! Разградихте старите институции, не създадохте нови. Разградихте ги под натиск от вън, не създадохте нови работещи-щото никой от вън не ви е казал бей! Тук няма и грам демократични традиции, а 25-те години сега не са "натрупване на демократични традиции" , а само ПЪЛНЕНЕ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ НА ПРАВИЛНИТЕ ДРУГАРИ! Комунистите и американците-новия Голем брат-се разбират-за моя сметка! И за сметка на народа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Гневно

  Прочетох горното и още докато стигнах до половината ми се прииска да емигрирам бесен, че за пореде нът в България НИЩО няма да се случи. Затова, ако все още при РБ е останала капка мисъл за промени на горната картинка, с каквито надежди ни обсипаха предизборно, то е крайно време освен да плашат по медиите Борисов с напускане, надявайки се последният да го приеме на сериозно, да му поставят ребром целият Блок консолидирано, че и заедно с ПФ(щото и те от време на време медийно изразяват някакво недоволство, съчетано с намеци за напускане на кабинета Борисов 2), ИСТИНСКИ ултиматом за започване на вярно болезнени, но ИСТИНСКИ и драстични промени, в противен случай ще ги считам за поредните конформисти, които заради личната си изгода са предали хората гласували им доверие да свършат най-накрая нещо, освен за тях си, но и за целокупната ни България.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Гневно

  До коментар [#4] от "avatar": [quote#4:"avatar"] виновен за това се оказва Борисов. [/quote]
  Като си натиквал държавните пари в КТБ, срещу медийна подкрепа, като си назначил ИСКРОВ и Мавродиев, да виновен си! Много! За много пари! Дори ако плащаш на хора да драскат по форумите, колко си бил видите ли, невинен! Простотията НЕ Е оправдание за поредица от преднамерени рискови управленски решения в полза на някой честен частен олигарх! И накрая-да не беше идвал Джон, да му угаждате на акъла-това нямаше да се случи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Какви ти реформи?
  Единственото, от което се интересува Рапонът, е ДА НЕ МУ ВИКАТ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ.
  За да може да се шматка наляво-надясно, а гаулайтерите му да се оправят както могат.
  (Сигурно поради менискуса вече го няма да рита футбол на малки вратички в Спортна София в Борисовата градина В РАБОТНО ВРЕМЕ, разбира се).

 17. 17 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#4] от "avatar":

  Аватар, бих приел мнението ви само ако сте платен партиен кадър, в противен случай или не сте живял в България при кабинето Борисов 1 или сте живели в паралелна реалност насаждана упорито от и чрез медиите на Пеевски(Доган), услужливо и прагматично обслуждайки венцехвалейки безкритично управлението на Борисов 1.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Много болка и много вярно.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":

  До 30 дни след падежа!

  Историята е съшита с бели конци от край до край! Прилича на плакат, на който пише: Започнете да рекламирате при нас, че ще измислим още приказки за вас!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#15:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Като си натиквал държавните пари в КТБ, срещу медийна подкрепа, като си назначил ИСКРОВ и Мавродиев, да виновен си![/quote]
  Тъй ли? Държавните пари са си в КТБ от преди Борисов. Това, че по негово време оборотите и капиталите на предприятията са се увеличили, не е ВИНА, а ЗАСЛУГА на първия кабинет Борисов. А ако бяха дръпнали парите, както направи Орешарски, фалитът щеше да се състои при ГЕРБ. Искров е оставен на поста по настояване на ЕЦБ. Мавродиев няма нищо общо с КТБ. А медийната "подкрепа" я видяхме с ТВ7 и Костинброд. Отивай на Позитано за нови опорни точки!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#16:"ppopov_67"]РАБОТНО ВРЕМЕ[/quote]
  Ще ни покажеш ли в кой документ е регламентирано работното време на Премиера? И когато в 22 лети за Брюксел, след като цял ден ви е оправял бакиите, някой плаща ли му извънреден труд? А когато в събота и неделя, докато ти се наливаш с евтина пърцуца и муваш кебапчета, той е по срещи и конференции, това брои ли се за работно време? И ако да - как му го компенсират? Аман от кохозници със соц. манталитет!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 23. 23 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#17:"нуцо"]Аватар, бих приел мнението ви[/quote]
  Знаеш ли колко ме брига дали ми приемаш мнението или не? Точно никак!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Ъъъъ ...

  Историята като нищо може да се окаже и автентична.
  Но изводите и внушенията, за които е представена точно по този начин, са меко казано изкривени.

  И, моля, престанете с това, че в еврозоната лихвите били 1-2%, а в България са пъти по-високи, внушавайки, че и тук трябва да са толкова.
  Сорри, ама това е тежък популизъм, граничещ с цинизъм, ако проповядващите го вдяват за какво иде реч.
  Ако не вдяват - са лакардии на ниво хоремаг!

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Когато Борисов дойде на власт,един познат затвори фирмата си,и я пусна отново,когато г-н Борисов обяви оставката си от трибуната на Народното събрание.Понеже на някои колеги горната история им се вижда дълга и съшита с бели конци,тази е къса и по действителен случай.

 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Весело

  [quote#5:"traveler1"]Искаме си истинската нашата конституция, а не тоя гиньо-ганевски парцал дето никой не сайдисва! [/quote]
  +++ По Конституцията ще ги познаете чии обувки лъскат всичките.

 27. 27 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#25:"vjacho"]Когато Борисов дойде на власт,един познат затвори фирмата си,и я пусна отново,когато г-н Борисов обяви оставката си от трибуната на Народното събрание.[/quote]
  Това беше масова практика при всички червени "бизнесмени"! Те могат да правят "бизнес" само с обществени поръчки, а когато престъпниците от БКП-тата (БСП, ДПС, ДСБ...) не са във властта, няма и как да пускат гювеч на "бизнесмените". Така другарите осигуриха и мат'рял за платените медии, да вият колко се е увеличила безработицата при ГЕРБ. Всуе. Колкото и да виете, колкото и да се тръшкате, няма кой да победи ГЕРБ и дори пак да им спретнете преврат, ние пак ще ги изберем. Време е да се осеферите, че или ще влизате в правия път, или ще загивате икономически (за червено-синята мафия говоря). Среден път няма!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 28. 28 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Уж се разбраха да спират троловете, а пак гледам същите акаунти, подкрепят необосновано герп. Чак ме накарахте да си изровя акаунта и да постна.

 29. 29 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#23] от "avatar":

  Ей такова, с подобно на вашата арогантност и самодостататъчност, поведение беше управлението на Борисов 1.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 30. 30 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Надеждите на Христо и Калина бяха, че

  това е коалиция на промяната, а не коалиция паричен импулс

  на техен гръб."

  Ха-ха-ха. Това е някакъв сюреализъм - да вярват на Б.Б. че след като ги смачка първия мандат, няма да ги доубие през втория.

  Ленче, не си ли бясна за 15-те милиарда? Не си ли искаш парите?

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 31. 31 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "те трупат малък депозит на преференциална лихва в клона на друга банка собственост на българи - ГДЕ АД"

  "Калина знае и английски и въпреки болката успява да чете в интернет"

  Калина може и да знае английски, но български очевидно не знае, щото за банката ГДЕ АД всеки грамотен българин знае от години, че не е читава.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 32. 32 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#29:"нуцо"]Ей такова, с подобно на вашата арогантност и самодостататъчност, поведение беше управлението на Борисов 1.[/quote]
  А това на Орешарски и преди това на украинския съсел бяха консенсусни и с ушни миди, отворени за всеки вопъл на опозицията, да? Кой е длъжен да слуша простотиите на платените тролстващи несретници? Или на партийките с по 3-4% подкрепа? По-скромно, другарю, по-скромно...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 33. 33 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Иван и шефката на клона въобще не подозираха, че след време щяха да дават обяснения в прокуратурата, ако ГДЕ последва съдбата на АБВ."

  Тука Ленчето във фантазиите си тотално се е объркала, коя банка е ГДЕ, коя е АБВ. Коя бе изпаднала в ликвидна криза, коя беше давала преференциална лихва ...

  Карай, важното е да се плюе по банките с български собственици, нали са в един кюп.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 34. 34 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Поредното нихилистично, хайтърско пасквилче от човек, който е възпитаван от родителите как в България е зле, как трябва да се избяга в чужбина, за да е живее "като бял човек", и който като погледне назад, към България, вижда само мръсното и грозното, за да убеди и себе си и оправдае родителите, че е направил правилния избор за празния си, немил-недраг живот.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#27:"avatar"]Време е да се осеферите, че или ще влизате в правия път, или ще загивате икономически (за червено-синята мафия говоря). Среден път няма![/quote]
  Да де,нали и аз това казвам.Или влизаш в правия път или прекратяваш дейността на фирмата си за по-добри времена.Това послание от ГЕРБ се подразбира,само дето Вие го изричате на висок глас.Нямаше нужда.Знаем се,знаем се.

 36. 36 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 524 Весело

  като оставя на една настрана плачевната литературна история в която са намесени жената,жлъчката,децата,матурите,частните им учители,шуреят...... само липсваше и една сляпа баба с катаракта,за да е картината на виктимизма пълна!от друга страна, финансовата "драма"на героят така описана от авторката е приказка разказана за пълни финансови игнорантизатова важното е да звучи емоционално!

  малко ограмотяване!!като чета форумето мисля много подходящ,като за начало е Kiyosaki "Rich dad,poor dad"

  Der Steppenwolf
 37. 37 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#4] от "avatar":

  Аватарчо, от коя банка се обаждаш ти?

 38. 38 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "jig":

  Кое му е действителното на случая? Простотията на българина ли?

 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Българска история , уви и не единствена ...
  Никой не обвоинява Боко- че не може :) Не му стига акъл ..Знаем си го и затова се опитват да му наливат ум, акъл ..:))
  Обвиняваме го, че - НЕ иска , страх го, НЕ смее да засегне някои , пази се, мисли си, че така - пак ще спечели- президент, местни избори, все тая ..
  НЕ ИСКА и се прави се на ампе !! Затова го обвиняваме ..!!!!!
  Скри си и министрите - мижитурки и изпадна в ..захлас , от собственото си 'величие" ...Мързи го - да действа ...:
  А всяка реформа , освен акъл , е и ..действие ...:))

  BIG AL
 40. 40 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#22] от "avatar":

  Що пишеш простотии? Аз съм дребен бизнесмен. И работя и събота и неделя и всеки ден поне по 12-14 часа. От три години си мечтая да отида за риба, а миналата година избягах с жена ми един петък, та почивахме петък събота и неделя. Кой ми го признава това и ме компенсира по някакъв начин?
  Кой го е карал да става Мин. Председател? Като се е хванал на хорото, ще го играе! Явно има защо, щом се кандидатира за втори път!

 41. 41 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Това е вярно за фирмите и управлението на ГЕРБ.Много хора не са икономически активни , защото чакат по-добри времена.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 42. 42 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#40:"razlichen123"]Кой ми го признава това и ме компенсира по някакъв начин?[/quote]
  С това мислене, ще е чудо и дребен "бизнесмен" ако останеш. Да станеш едър - не се и надявай.
  Що за идиотщина е това, което си написал? След като си частен предприемач, кой очакваш да ти признава колко работиш? Ми работи по 3 часа дневно, два дни в седмицата. Аз ти разрешавам. А Борисов изобщо не е длъжен да блъска по 15-16 часа на ден. Може спокойно да каже работя от 9 до 18, през останалото време се оправяйте като големи. Има си отговорни лица, да си поемат функциите.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 43. 43 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#41:"Няма дясно в България"]Много хора не са икономически активни , защото чакат по-добри времена.[/quote]
  По-добри времена = наши хора да ни уреждат обществени поръчки и да правим "бизнес" по комунистически?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 44. 44 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#43] от "avatar":

  Обратното е!Като не си в България няма смисъл да тролиш.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 45. 45 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#44:"Няма дясно в България"]Като не си в България[/quote]
  Какво значение има дали съм в България или пиша от Конго?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#9] от "сидер":
  Другарю, ще следваме Вашия апел и Вашия светъл пример да се опитвате да ни лъжете и манипулирате.
  Като ни размахвате плашилото и опорна точка, с цел да бъдат оставени на спокойствие едните и другите лъжци, които съвсем успешно замениха модела Кой с модела Свой. И като съвсем плоско се мъчите да ни убедите, че може да се иска предсрочно прекратяване на мандата на едни , а други требе да се оставят докрая. Защото ги харесвате, макар и да са обикновени лъжци и трикаджии

 47. 47 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#45] от "avatar":

  Имал ли си фирма в България , по времето на ГЕРБ?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 48. 48 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#47:"Няма дясно в България"]Имал ли си фирма в България , по времето на ГЕРБ?[/quote]
  Ахх... я ми повтори сега др. Станишев, за "рекета над бизнеса", че да ми напълниш душата... После може да споменеш за страха, от който ни освободиха другарите ти от БСП и за финал да ни обясниш защо така "уплашените" и "рекетирани" българи дадоха три пъти от тогава вота си за ГЕРБ, а БСП клони като подкрепа към ДПС...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Автентична или не историята е правдива и показва точно положението . Уви.

  klimentm
 50. 50 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#48] от "avatar":

  Размътена ти е на тебе главата от тоя политика...Сега ще ти кажа...За герб гласуват само малоумници , криминалния контингент и заблудени пенсонери , няма човек , който има акъл и може да върти фирма да гласува за герб.Ти нямаш страх , защото си в Германия ела си насам да видиш , че хората наистина се плашат.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 51. 51 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Гневно

  "Калина има нужда да направи неофициална вноска към болницата за операция на жлъчката си."

  Пускай няколко термоядрени бомби и заличавай това жалко подобие на народ и държава!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 52. 52 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 498 Неутрално

  После...трябва да се работи качествено и да не се краде.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Затова,ако скоро нищо не се случи и не се направят реформите в правосъдната система,РБ няма място в това правителство.После всички негативи ше са за тях,Защото най-големите очаквания не са към ГЕРБ,а към тях.И интелигентните избиратели са техните.

 54. 54 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Много добър начин за навлизане в основната идея, но има една съществена слабост в изложението на основния проблем - за СРЕДАТА, създадена през 1989-1992години. Първото неточно нещо е опитът този период да се придвижи във времето, което е подвеждащо най-малкото. Ония обществени сили, които създадоха и бетонираха тоталитарната държавна система, не са днешните реформатори, гербери, бесепари и депесари, а старите кадри на БКП, органи и структури, които затриха социалистическите реалности и под командата от Кремъл въведоха строя на комунистите-капиталисти, предвождани от група олигарси/термин, въведен в обръщение от Путин и бързо възприет и в Бг, което не е нещо чудно/. И днес ние имаме неофициално регулиран пазар, неофициално съществуващи и работещи перфектно връзки и взаимоотношения, изградени на базата на старите връзки на партийно-роднинска основа. Те са закрепени и законово, и извънзаконово и бранени от всички части на системата - изпълнителна, законодателна и съдебна власт, плюс бизнес/бял, сив и черен/, синдикати/преки наследници на соц.профсъюзи/ и ПАРТИИТЕ/облажаващи се най-много от всички сектори, които са им на разположение/. И накрая - медиите, които са мощното средство за замъгляване на очите, слуха и мозъците. И съвсем накрая, но не последни по влияние - масони, библиографи и просто проводници на влиянието на великата братска страна, която не иска да ни изпусне от прегръдката си.
  Импозантната сграда на съвременна България не може да се промени от някакви реформи и "реформи". Само радикална, коренна смяна на СИСТЕМАТА може да нормализира страната. Но няма подобна структура, въпреки, че има отделни лица, които биха могли да се организират и задействат силите на малцината българи и представители на други етноси, способни да работят за страната. НО има едно наистина голямо "но" - системата и скритите нейни защитни органи не биха допуснали нещо такова те могат да проникнат веднага във всяка опасна структура, да я превземат и обезсилят. Това вече е ставало! Изтриване?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 55. 55 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 524 Весело

  единствената необходима спешна реформа, като чета форума е невъзможнареформата в главите!(реформирането на глави е една утопия
  от една страна всички се самооназовават десни и неолиберали?, а от друга страна са един пример колко Hayek e погрешен смятайки,че свободният пазар се развива спонтанно!системата на централно планифициране не съществува в Бг 25 години и би трябвало,ако е прав да има един автоматичен растежда, ама Hayek пропуска първичната материя(фауната) или както му казват в бг(материалът)!пролетарската глава чака да и създадат специална бизнес среда "от горе",да създадат работните места "от горе",да увеличат заплатите "от горе",та дори и да я защитят от фалити "от горе"........а най-сигурно е да си стои на заплатка и да се оплаквадържавата я правят хората ,не е абстрактно понятие и стига некомпетентните и посредствените да се извиняват с неязащото и когато дойдат тук пак за наемни работници се цанят! единствената "бизнес" дейност способни да развият е да докарат 10 лели от тяхното село-неусигурени и ги турят да чистят по къщите,а те парите да събират!манталитетО не се мени и с минаване на границата

  Der Steppenwolf
 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":


  [quote#24:"xm..."]Но изводите и внушенията, за които е представена точно по този начин, са меко казано изкривени. [/quote]

  И аз съм съгласен и още нещо, много важно, освен разочарование и насаждане на вече от години тезата всички са маскари, което води до това че хората не гласуват и се отвращават и после, като се обърне колата за кой ли път, се чудим какво да правим.

 57. 57 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 488 Разстроено

  реформите са ни скъпи, а дългът евтин
  наистина първо се усвояват парите ...
  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/05/26/2541241_beh_tursi_durjavna_garanciia_za_zaem_s_koito_da_plati/

  krastitel
 58. 58 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  До коментар [#2] от "qwertqwert":
  Не сте прав, не само че е възможно но има и отработени схеми за това. Най елементарната от тях е т.н недостатъчно обезпечение. Дообезпечаваш кредита защото е спаднала пазарната цена на имота и ако не можеш, предсрочноизискуем.
  Експерементирайте с забавяния до 30дни от падежа а после ми се обадете да ми кажете с колко са ви намалили лихвените плащания и как предоговаряте.

  Тиква под наем.
 59. 59 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":
  мога да Ви изредя една голяма група която много разчита на държавата да им дава и това не са само циганите. Като начало ще започнем от обществени поръчки...

  Тиква под наем.
 60. 60 Профил на Elena_Trajanova
  Elena_Trajanova
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Имате дълбоки джобове явно, а реформите са за по-нататък ...

  "За клиентелизма и популизма в енергетиката – това си е друга бомба със закъснител." И бомбата гръмна днес - БЕХ поиска гаранция от вас за нов 800 млн. заем, само месец-два след рекордния държавен заем от 6 млрд. лева.
  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/05/26/2541241_beh_tursi_durjavna_garanciia_za_zaem_s_koito_da_plati/

  Елена Траянова; Бясна съм и си искам парите!
 61. 61 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Неутрално

  До коментар [#59] от "CEO":

  Приятелю за ОП всичко ми е ясно - само че правете разлика между държава и мой човек на държавна служба /днес ще му върнете на него ресто/, а след следващите избори на друг - друг ще му дължи ресто...

  [email protected]
 62. 62 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Това е най-слабото четиво в "Анализи" което съм чел.

 63. 63 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 593 Любопитно

  До коментар [#42] от "avatar":Значи, казваш, управлението на държавата влиза само и единствено в рамките на чиновничеството? Сори, стой си на амбразурата, ама такива елементарни работи не пише, че и първолаците ще ти се смеят!

  Sic transit..
 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Не знам дали историята е автентична,но описаната действителност е....за съжаление.

 65. 65 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 803 Весело

  Аре стига плява. Тия неща са ясни от 15 години.Който е гласувал Конституцията, да си бере гайлето. Но има ли кой?
  Има разни манипулирани изцепки, на незнайни личности.
  Или?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 66. 66 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#2:"qwertqwert"]Ами да, невъзможно е. [/quote]

  Възможно е. Много зависи какви условия за предсрочна изискуемост са поставени при отпускане на заема.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#15] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Уважаеми колега,
  Истина е че банката главоломно порасна по активи точно по времето на първото борисово царство.
  Активи на банката = раздадени кредити
  Раздадени кредити = привлечени депозити
  Привлечени депозити = пасиви на банката
  Раздаването на кредити се случва под благосклонния Му поглед. През това време гуверньора пее песни с най-големия икономист и топ банкер, а др. Мавродиев - шеф на комисията за финансов надзор блее баирите и ходи на крака при този, който трябва да надзирава... сигурно да си говорят за "конвертируеми облигации" (алюзия от "convertible cars"...
  Така, че борисов подсили пасивите на банката, за да може тя като един исполин да порасне за няколко години по активи...
  Къде са обезпеченията по кредитите... там е заровено кучето
  А депозитите.. ми доста народ се полакомиха за големи печалби от лихви....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 69. 69 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  АВТОРА МОЛЯ ИЗПРАТЕТЕ СТАТИЯТА НА ОНЕЗИ ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВА6ТИ В МИНИСТЕРСТВАТА И МАГИСТРАТУРАТА ХАЙВАНИ 4Е ДНИТЕ ИМ НА ПОПУЛИЗЪМ СА ПРЕБРОЕНИ!
  СЛЕД ТОВА ИДВА ДПС И ИМ Е..МАЙКИТЕ

 70. 70 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#47] от "Няма дясно в България":"До коментар [#45] от "avatar":
  Имал ли си фирма в България , по времето на ГЕРБ?"

  Да има и сега: "Ординарец" ООД
  "Лъскаме чепиците на Слънчо, с език"🎃

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Нещо не ми се връзват фактите, човек достатъчно кадърен да вдигне на крака закъсала компания и се реализира на международния пазар да се набута в банки като АБВ или ГДЕ.
  Тва че имали лицензи от БНБ или закон там няма никакво значение.
  За да влезеш в подобна "банка" винаги има друга причина и наличието на лиценз е от най-малко значение.

 72. 72 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":

  По един договр за заем има много други условия освен вноските .... например да си представяш заверени фин. отчети на всеки 6 месеца.... това много често не се прави от длъжниците и банките си мълчат лукаво до момента, в който не им стане изгодно да те притиснат и да направят кредита предсрочно изискуем - защото винаги има условие по договора "...при нарушение на която и да е клауза от този договор..." и т.н.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 73. 73 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#72] от "mastikata":
  това много често не се прави от длъжниците и банките си мълчат лукаво до момента, в който не им стане изгодно да те притиснат и да направят кредита предсрочно изискуем
  ----------------------------------------------------------------------
  Който се върже на такъв номер, е пълен шаран и напълно заслужава да му го приложат.
  Съд признава заем за предсрочно изискуем единствено в 2 случая - просрочия и неизпълнение на задължение за обезпечаване ( в редки случаи банките кандисват първо да дадат парите, а в някакъв срок да се учреди обезпечението.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 74. 74 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#62:"tosho_toto"]Това е най-слабото четиво в "Анализи" което съм чел.[/quote]

  Ти си герой. Аз не можах и до средата да стигна. Четивото е интересно само от научна гледна точка. Прекрасен пример как глупавите хора правят анализи.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 75. 75 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Авторката е написала свободно съчинение. Не разбрах какво общо има със заглавието. Иначе реформите не се случват ,защото ние българите мислим ,че те са нещо хипотетично и се случват там някъде в пространството без да ни засягат.Например ,ако си полицай или военен, знаеш прекрасно ,че е цинизъм да се пенсионираш на 40 год. и да взимаш 20 заплати на куп ,но ако тръгнат да променят това пищиш. Ако си лекар, знаеш ,че не е редно да източваш здравната каса и да си искаш пари от пациентите, но го правиш. И ако искат това да се промени пищиш. Ако си съдя, прокурор и т.н. същата работа. Ето затова в Бг. реформи се правят трудно. Те трябва да започнат от всеки от нас, но затова са необходими манталитет, самосъзнание, дисциплина, възпитание и т.н. Все неща ,които, за съжаление са в дефицит на нашия народ.

 76. 76 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#71:"k_"]Нещо не ми се връзват фактите, човек достатъчно кадърен да вдигне на крака закъсала компания и се реализира на международния пазар да се набута в банки като АБВ или ГДЕ. [/quote]

  Това е щото аФторката си има теза и си търси/измисля факти които да я доказват. Но дори и това не прави добре. Да представяш частен случай и да правиш генерализации е глупост. Описано е още от древногръцките философи, защо не трябва да се прави така. А дори и измисления частния случай е нелеп:
  В първото изречение става дума за "производство на медицинска апаратура, което продава основно за износ на големи компании." А в третото изречение разбираш, че става дума, за собственик дето жена му е учителка с ниска заплата и си имала проблеми със жлъчката.

  Тук спрях да чета - и не можах да стигна и да разбера каква е връзката между статията и заглавието. Става дума за рязане на лентички, нещо - сигурно Борисов е виновен, нещо.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 77. 77 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":
  Верно ли са такъв наивник, та и 71 човека, дет са ти нацъкали минуси?
  Банката прави оценка на обезпечението и казва, че то е недостатъчно. От там насетне поканва кредитополучателя да го допълни или прави кредита предсрочно изискуев.

  Pivoley
 78. 78 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само се чудя, Ивановците не си ли дават сметка, че като свършат Христовците и те си заминават.

  Pivoley
 79. 79 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#77] от "pivoley":
  Банката прави оценка на обезпечението и казва, че то е недостатъчно. От там насетне поканва кредитополучателя да го допълни или прави кредита предсрочно изискуев.
  -----------------------------------------

  Оценката по закон се прави от лицензиран независим оценител, в най-лошия случай фигуриращ в някакви списъци на приетите.
  Има решения/указания, че служители на банката , дори и да имат лиценз, вече не са независми оценители по сделки на банката с трети лица.....
  Дори и поради незнание/невнимание/притиснат от обстоятелствата или просто от обикновена глупост да си се подписал на договор, че банката еднозначно определя стойността на обезпечението, същи я е невалиден и пада стой та гледай.....
  Божеееееей.....балъците верно са като тревата - колкото повече ги стрижеш, толкова повече растат...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 80. 80 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#79] от "qwertqwert":
  Има камара на независимите лицензирани оценители/КНОБ/ с 181лицинзирани фирми и 3635 физически лица оценители , и АБО /Асоциация на българските оценители / с около 2160 члена.
  При наличието на маломерен пазар , основен ползвател на който са Банките,няма начин да ме обедите в независимоста на независимите. Практиката на банките са доста сходни, като за някой активи /обикновенно ДМА/ дисконта стига до 100% и оценката я ползвата само като комфорт фактор. В договорите винаги присъства клауза за преглед на финасовото състояние дали на тримесечие дали на 6месечие , за което банката прецени че не е добро , може да ти поиска предсрочно погасяне.
  Накратко, ако има желание има начин. Ходи се съди после

  Тиква под наем.
 81. 81 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  При наличието на маломерен пазар , основен ползвател на който са Банките,няма начин да ме обедите в независимоста на независимите.
  ------------------------------
  Въобще нямам намерение да те Обеждавам ,правят оценка според това кой какво иска и колко е готов да плати.
  Няма банка , която да не е прецакана

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 82. 82 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1574 Весело

  До коментар [#81] от "qwertqwert":
  очаквах забележката за У-О , да банките прецакани,направо да ги зажалиш.
  За това говоря, лицензирани да ,независими трънки.

  Тиква под наем.
 83. 83 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#82] от "CEO":
  банките прецакани,направо да ги зажалиш.
  -----------------
  Ааа, не са жалене.
  Което не променя факта, че няма случай, в който пляскат с ръце, ако успят да продадат обезпечение за 50 % от оценката.
  И не , не става въпрос за неминуемите далаверки- говоря за казуса съдия изпълнител-търг-няма купувачи на цена -нов търг-пак няма - възлагане имота на банката-продажба.
  Някои даже дават % комисион за довеждане на реален купувач, който да купи имота

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 84. 84 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#83] от "qwertqwert":
  няма съдия изпълнител,има съдебен изпълнител
  Има кантори на съдебни изпълнители с повече персонал от средно предприятие,което говори че не са умрели от глад поради липса на бизнес. Търга не е панацея, особено след финансовата криза липсва кеш, а тези които го имат им липсва въображение.

  Тиква под наем.
 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#25:"vjacho"]Когато Борисов дойде на власт,един познат затвори фирмата си,и я пусна отново,когато г-н Борисов обяви оставката си от трибуната на Народното събрание.[/quote]
  Искаш да кажеш, че свалянето на Орешарски е грешка? Че единственото възможно и правилно управление е БСП+ДПС? Твоят приятел явно е от ДПС/БСП мафията и по някакъв начин не е могъл да върти далаверата другаде освен при тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ей мамустара, герберът луд става, ако някой докосне Бойча.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 87. 87 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#22:"avatar"]той е по срещи и конференции[/quote]

  Да не говорим, че има тендовагинит от рязане на лентички Жив да го ожалиш Картофчо.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 88. 88 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Разстроено

  До коментар [#60] от "Elena_Trajanova":

  Да, аз също останах с подобно впечатление. Както казваше баба (Светла ѝ памет!): "Широко им е около врата." Но никой не е недосегаем, особено когато обществото е болно от апатия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK