С потури на 24 май

Снимката е от профила на Кристалина Георгиева във "Фейсбук" за отбелязването на 24 май в Брюксел

© Профил на Кристалина Георгиева - Фейсбук

Снимката е от профила на Кристалина Георгиева във "Фейсбук" за отбелязването на 24 май в БрюкселКакво общо имат потурите и цървулите с българското просвещение? - пита Александър Андреев от "Дойче веле" по повод една българска проява в Брюксел на Деня на славянската писменост.


На 24 май българи се събраха в Брюксел за големия празник, за да припомнят на Европа за писмеността и културата си. Чудесно! Но защо се бяха пременили с калпаци, потури, беневреци и цървули? Какво общо имат тези неудобни, нехигиенични, отдавна изпреварени от времето и по същество грозни дрехи и аксесоари с писмеността и културата?


Духовност, пременена с цървули


Да, положително през столетията някакви хора са писали на кирилица с калпаци на главите, но всъщност ограмотяването, просвещението и културата навлизат в българската действителност с усилията най-напред на византийски първенци, а после - на монасите и на градските елити. И чак по-късно, при това не масово, достигат до селскостопанското население. Тоест, към азбуката и книжовността повече подхожда пурпурна тога, монашеско расо или дрехи алафранга, отколкото гайтани и навуща. Малко обидно е българската духовност и култура да се отъждествяват с турските селски панталони, наречени "потури", с шапките от нещавена кожа (калпаци) или с примитивните обувки, чието име "цървули" дори в днешния български език е натоварено само с подигравка и презрение.
Който иска да пренесе кирилицата и българската култура в 21 век, по-скоро трябва да ги свърже с модернизацията, а не с архаичността. Защото просветителите са дърпали обществото напред, докато потурите и цървулите са го вкопавали в почвата и в изостаналостта.


Фолклорна кашица


Нямам нищо против традициите и народните обичаи, включително и народните носии - те са част от най-вече невербалната история и също донякъде са формирали мирогледа на днешния българин. Но азбуката и просвещението са друга, вербална част от тази история. Смесването на двете в някаква умилителна, фолклорна кашица само омаловажа усилията на поколения просветители.


А пък Европа и модерният свят едва ли ще се развълнуват особено от една многовековна писменост и култура, които им се явяват насред Брюксел, пременени тъкмо с потури и цървули.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  По-необяснимото е,

  с ПОТУРЧИН

  МУЛТАК-МИНИСТЪР в Рим

 2. 2 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  все за нещо ще намери да се начумери.
  че даже и дневник да го публикуват.
  интересно защо няма и друга гледна точка, а само негативната...

 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Защо се дава трибуна на българофоба Александър Андреев, а не се публикува и друга гледна точка, която способства за възпитаване на патриотични чувства у читателите?

 4. 4 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Потурите стАнаха главния проблем на културата..
  По дрехите посрещат,по ума изпращат.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 5. 5 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Защото, драги постмодерни мулти-култи комсомолецо Андреев, 24-ти май е празник И на всенародната просвета, донесла училищата и кирилицата И до селското население.

  Защото именно масовостта, вкл. сред селското население, на образованието сред българите в епохата на българското Възраждане (когато се ражда празникът като такъв, но и в Третата българска държава по-късно) е характерната особеност на българската борба за независимост на фона на останалите балкански народи, налегнали повече кой на ножа, кой на интригите, кой и на двете.

 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 683 Весело

  До коментар [#3] от "Alkizeer":

  Постът е докладван на "Америка за България".

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "А пък Европа и модерният свят едва ли ще се развълнуват особено от една многовековна писменост и култура, които им се явяват насред Брюксел, пременени тъкмо с потури и цървули."

  Напротив, Европа се впечатлява точно от традициите и битността на народите. Внушенийцата на аФтора са еФтинки и плоски.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 8. 8 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Точно е написано. За съжаление, "селският" фолклор за много българи значи "български" фолклор. Градският такъв им е чужд, защото те самите са със селски произход и защото от край време "народните" песни и танци се отъждествяват с БГ. Дори и нашата комисарка игра "хоро" наскоро насред Брюксел. Нека прибавим и повсеместната ДПС-изация на БГ (не без помощта на Запада) и картинката е пълна. Май 25 години демократизация ни върнаха към османското владичество.

 9. 9 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1162 Любопитно


  "..а после - на монасите... "Истинските монаси,доколкото знам също ходят с цървули,а не с Ролекси и Линкълни.Живеят в пещери и килий.

 10. 10 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 270 Неутрално

  "Но защо се бяха пременили с калпаци, потури, беневреци и цървули?" Ми щото културата е на потури, бенервеци, цървули...Достатъчно е да чуеш как приказава куртурнио министър или първия такъФ и сите беневвреци са наяве. В БГ никога не е имало култура, се е било пропаганта я на куманисти я на турци, германци ...Коя е таа култура дето се поздравява с"честита баня" или с "лехким паром" !? Която по пътища и улици се "тепа и че те смажем бе"...която омразата до смърт към ближния е първо и основно съществование...!?!?

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#7:"Cherrie"]Напротив, Европа се впечатлява точно от традициите и битността на народите. [/quote]
  Европа да . ние обаче бяхме призовани от рп да изповядваме модерен патриотизъм . е писанието е точно в линия ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Прав е автора...първото българско училище е създадено през 1835 година от Априлов.То е било за тия с потурите и цървулите
  докато славянската писменост е зачената почти хиляда години по-рано

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4533 Неутрално

  [quote#12:"nikolaimi"]славянската писменост е зачената почти хиляда години по-рано [/quote]
  Ами по твоята логика и
  ЛАТИНИЦАТА СЪЩО Е СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ
  На нея пишат СЛАВЯНИТЕ ЧЕХИ,ПОЛЯЦИ,
  СЛОВАЦИ,СЛОВЕНЦИ,ХЪРВАНИ,че даже и СЪРБИ
  На това,което пишем ние пишат също и
  БРАТЯТА"СЛАВЯНИ" МОНГОЛЦИ И КАЗАХИ
  Още повече,това на което пишем ние
  НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ АДАПТАЦИЯ
  НА ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ
  Същотото,каквото е АДАПТАЦИЯТА НА ЛАТИНИЦАТА
  за ТУРСКИЯ...ВИЕТНАМСКИЯ...АЛБАНСКИЯ...и прочее езици

 14. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3986 Любопитно

  ,,Какво общо имат потурите и цървулите с българското просвещение? - пита Александър Андреев от "Дойче веле" по повод една българска проява в Брюксел на Деня на славянската писменост.....,,

  То бива бива сервилнечене но това на Александър не го бива вече хич. Ми ти като младо момче наестина не знаеш, че едновремешните мъжки, тракийски потури са много по хигиенични от това да си без долно бельо в дрехите както са се обличали европейците. Той май не знае, че дори най бедните траки са носели долно бельо и са го сменяли всяка седмица, докато европейците като културни са карали без бельо докато дрехата станела на ,,каиш,, и чак тогава е била хвърляна. Също ака не знае, че платът ,,кенар,, по начало е тракийски плат, това е тъкан памучен плат от който старите траки са си шиели ризи и долни гащи носени под потурите. Моят дядо до 1959 година, когато умря имаше пет чифта долни гащи шити от домашно тъкано памучено платно и също така домашно тъкани ризи от памук и всяка събота се къпеше, като се преобличаше. Това ако е липса на хигиена здраве му кажи

 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  А защо японците се явяват в кимоно, даже императорското семейство се облича такач, когато иска да подчертае тържествения характер на даден момент.

  Какво искаме да кажем, че беневреците не са така красиви?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Пази Боже сляпо да прогледа, пази Боже глупаво да се ограмоти, че и журналист да стане, на ум и разум да те учи.
  Абе , **** с **** такъв, с какво потурите , невреците са по-лоши от вмирисаните гвардейски кожени калпаци, мъжките карирани поли и смешните 3/4 панталонки с тиранти БЕ, ****** такъв ?????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":
  Още повече,това на което пишем ние
  НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ АДАПТАЦИЯ
  НА ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ
  ----------------------------------------------
  А нима латиницата всъщност също не е адаптация на гръцката писменост? Или просто различното графично изобразяване е вече достатъчно?
  Ако е така - глаголицата тогава не е ли адаптация на гръцката писменост?
  А нима самата гръцка писменост не е адаптация на финикийската такава ????
  Аре малко по-полека с глупостите, писани с главни букви и то.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4533 Неутрално

  [quote#17:"qwertqwert"]А нима латиницата всъщност също не е адаптация на гръцката писменост? [/quote]
  Да.Така е.
  И куп народи и държави,включително СЛАВЯНСКИ,се чувстват КОМФОРТНО,пишейки на ЛАТИНИЦА.
  [quote#17:"qwertqwert"]Ако е така - глаголицата тогава не е ли адаптация на гръцката писменост? [/quote]
  Тук вече изби рибата !!!!
  ГЛАГОЛИЦАТА НЕ Е АДАПТАЦИЯ НА ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ !!!!
  [quote#17:"qwertqwert"]А нима самата гръцка писменост не е адаптация на финикийската такава ???? [/quote]
  Гръцката писменост НЕ Е АДАПТАЦИЯ НА ФИНИКИЙСКАТА !!!
  Корените на гръцката са във финикийската писменост
  НО НЕ Е АДАПТАЦИЯ НА ФИНИКИЙСКАТА
  Това на което пишем в най-ранните му варианти е
  ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ В НАЙ-ЧИСТИЯТ Й ВИД
  ПРИСПОСОБЕНА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
  [quote#17:"qwertqwert"]Аре малко по-полека с глупостите, писани с главни букви и то..... [/quote]
  Това приемам,че си го написал на НЯКОЛКО РАКИИ
  Затуй от мен - наздраве !!!!

 19. 19 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#15:"Алф"]А защо японците се явяват в кимоно, даже императорското семейство се облича такач, когато иска да подчертае тържествения характер на даден момент. [/quote]
  Явно японците не са чували за адванс съжденията на автора, според които традиционните носии (които минават за официална дреха) са демоде и не биха впечатлили европейците.....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 20. 20 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Българска народна носия се свързва с потури и цървули, не разбирам какво се срамува Андреев от дрехите които са носили дедите му.

 21. 21 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Без да чета материала на Андреев искам да му напомня, защото като кореспондент на Дойче Велле би трябвало да го знае, че в Бавария хората си ценят традициите и националните носии. Баварците на всеки празник са пременени с народни дрехи и има цяла индустрия, която ги произвежда и нагажда към съвременните материали. Баварците провеждат даже и най-големият народен събор на света, Октоберфест, където приветстват и приканват всички гости да участват с народните носии на своите краища и страни. Баварският лозунг е >Компютри и кожени панталони (любима народна дреха)<. Така, че по-полека с критиките, защото има и други гледни точки и то съвсем модерни и успешни. Може би за това Бавария е най-богатата немска държава.

 22. 22 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 217 Неутрално

  не виждам защо пак се гледа от кривата страна??? само кусури търсим..

 23. 23 Профил на tanturka
  tanturka
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "ХФБ":

  Предложи ти една позитивна гледна точка.

 24. 24 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#23] от "tanturka":

  на мен ми стига и да ми спестяват мрънкането, че предците са носили потури, но за сметка на това са били неграмотни.

 25. 25 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Хигиенични или не, хората очевидно се върнаха към потурите, защото им се налага да носят това, когато може би няма какво друго да носят. Стрснното връщане към пред-модерната не цивилизованост произтича от иконически и културни причини - там където информацията не е качествена и не е управлявана качествено (а от некъдърни политици) има бедност. Бедните някога са ходили дори голи и боси, като някои снимки на Смирненеки от неговото детство. Потурите са вече признак за "замогване" в степен, в която Александър Андреев не може да си въобрази. От друга страна той също е лишен от информация и подава некачествена такава, което отново е причина за бедност. Ето така кръгът се затваря.

  От друга страна когато те вали "жълт дъжд" (виж Русия - Виетнам - химическо оръжие) един ден преди 24 май в София и учените информират (пак говорим за информация) че това са полени, но самите банаржии забегват по всички поленки извън София става ясно, че информацията не протича правилно, и че цървулите и потърите нямат значение защото нехигиеничността е напълно несъизмерима с хомическите оръжия. Но тъй като ние нямаме армия, а честно казано може би никога не сме и имали, за това няма нито Чернобил, нито виетнамски жълт дъжд за нас. А там където няма отбрана и има болести заради това, има и бедност заради болести, както и последващото болести от бедност

  Все неща които Кирил и Методий са си мислили, че ще разрешат като проблеми, тъй като езикът и особено писменатс му форма чрез азбука правят възможни _предсването на информация_. Но само при условие че ти пука за ближния, за съселянина от София, с или без цървули, или за съгражданина. И нещо нечувано! Понеже тук на никой за никой не му пука, за другите жители на планетата земя! Ако ни пуксше поне малко за тях, може би щеше да ни пука поне малко за нас и щяхме да знаем кога да излизаме или не на манифестации.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И още: ако на ДАНС им пукаше за българските граждани въобще, щяха да си вършат работата и да уведомяват българските граждани, когато някой отвън иска да нарани тяхното здраве. Това е работата на ДАНС, информацията чрез езика. Този, който честваме на 24 май.

  Ако на политиците им пукаше за нас, те щяха да наредят на ДАНС и дори на БАН да работят за българските граждани, а вместо това ДАНС никой за нищо не предупреждава, с БАН предупреждават само себе си кога да офейкат от София. Това е защото никой не го е еня за тези милиони български граждани, които освен тела, които обличат в потури, имат и души, за които евентуално някой трябва да се погрижи. Защото тези душички се интересуват премного от себе си, но понеже нямат качествена информация не знаят дори как да се грижат за себе си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK