Не съм песимист за Украйна, просто се страхувам за нейното бъдеще

Паметникът на Съветската армия в София, март 2014 г.

© Юлия Лазарова

Паметникът на Съветската армия в София, март 2014 г.Текстът е от сайта на Николай Слатински и е озаглавен "Не е вярно, че съм песимист за Украйна, просто се страхувам за нейното бъдеще"


Тези дни бях за малко в Украйна – в Киев и Харков.
И тук ми се иска да споделя някои свои впечатления и разсъждения след пътуването в тази ключова за националната, регионалната, континенталната и дори за глобалната сигурност държава.


Но най-напред да кажа четири нещица
за България – така, както я "видях" от Украйна


Първо, гледана дори от Украйна, България изглежда ужасно провинциална, анархистична, хаотична и живееща глупаво държава. Наистина няма такава държава! Дребни ежби, дребни теми, дребни страсти, дребни политици. Дребно и раздробено общество…


Второ, много от пейзажите в родната ни картинка са си чиста проба запуснатост, мръсотия, ориентализъм и зло отношение към всичко – към природата, към свободата, към сигурността, към държавата. А също така – към децата, към младите хора, към порасналите хора, към възрастните хора, към старите хора, към умрелите хора…


Трето, на България войни – за територии и хибридни, за история и за бъдеще - не са й необходими, защото тя самата знае как да воюва със себе си, ние сме самоизяждащи се, едновременно ужасно наивни тревопасни същества и кошмарно агресивни хищни създания. Заедно и поотделно, на големи стада и на малки групи само това правим – да търсим какво още може да се съсипе, събори, разруши, разграби…


Четвърто, територията ни се населява от непоправимо и неповторимо племе от клаустрофоби, махленски клюкарки, кошаревски свидетели и патриотари-непукисти за каквото и да е, което се ражда и изражда, побългарява и оциганява вътре в страната, а пък се управлява от високомерни нискостеблия, на които колкото повече някой отвън държавата им казва, че са голи като всеки измислен крал, че са прости, като всяка неподлежаща на усъвършенстване и себеактуализация амебовидна материя, че са демагози (каквото е първоначалното и все по-перверзно значение на народни водачи), че са срам за народа и за Европа, толкова по-страстно и сластно поощряват охулването на осмелилия се да им го каже в очите…


Наистина някой ден ще се откажа да пътувам в чужбина, защото като се обърна и се опитам да видя родината си оттам, получавам конски дози отчаяние, непоносими удари по последната ми надеждица, че нещо тук може да се оправи, инфаркти на българското си тяло, инсулти на българското си съзнание, убийствени спазми на българската си душа и необжалваща присъда на българската си вяра.


Гледана отвън, България е черна дупка, аморфна обтекаемост, безполезно съществуване и катастрофична отчужденост от самата себе си – пространство без съдържание и време без бъдеще…


Но нека сега споделя


какво видях, чух и преживях по отношение на Украйна


докато бях там и разговарях с редица хора – приятели и случайно срещнати, украинци и българи, такива, на които им плащат да живеят в тази страна и други, които постоянно плащат с всичко, което имат, за да живеят в нея.


Признавам си честно – аз се върнах от Украйна по-голям песимист, отколкото бях и по-малък оптимист, отколкото исках да бъда.


В България ние – вероятно с много малки изключения, - нямаме реална представа какво се случва в Украйна и какво преживява Украйна.


А и как да имаме – у нас пресата е отчайващо повърхностна, тя не мисли, камо ли да се замисля, хваща някои неща, други не може да хване, защото няма потенциала да ги разбере или поне да разбере, че са важни.


Освен пресата като нещо, което се прави, че информира, но не е в състояние да информира, понеже не знае какво е информация и си мисли, че отделни факти – то това е всъщност информацията, какво има у нас? Има две антагонистични пропагандни агитационни кампании. Едната е възпроизвеждане на тезите на руския геополитически фактор/полюс/център, другата – възпроизвеждане на тезите на атлантическия геополитически фактор/полюс/център. И помежду им – пропаст. Пропаст все по-дълбока и все по-широка.


Властта у нас няма политика спрямо Украйна


Да не говорим за стратегия, камо ли за разбиране, за хоризонт на осмисляне и вектор на целеполагане. Това, че някой нещо казва не значи нищо, защото на най-високо ниво има кухина, кухота, кухост, кухи фрази, кухо бръщолевене за всичко друго, само не за ножа, опрял до кокала.


Никой държавен чиновник, директор на дирекция, та даже министър не може у нас да компенсира слабата интелигентност, отсъствието на интелект, дефицитът на стратегическо мислене и сценарийно планиране, острата умствена недостатъчност на първите лица в държавата. Ако въведем коефициент на държавническа мъдрост като някакво изражение на ума, интелекта, интелигентността, способността за стратегиране, талантът за визионерстване, умението да се предлагат решение, аналитичността на ума, устойчивостта на разума на първите, например 4-5 човека в държавната йерархия, то България ще бъде не просто до нулата – нула градуса по Целзий, а до абсолютната нула – 273,15 по Целзий (най-ниската теоретично възможна температура, която едно тяло може да има и при която спира движението на атомите и молекулите). При абсолютната нула не се излъчва никаква топлина и следователно дори брауновото движение, т.е. стихийното движение на държавните и държавническите мисли и размисли не може да съществува.


Как да не възкликне човек в пълно отчаяние и изпълваща го горест: Господи, защо така наказа България!


Резултатът от некомпетентна (до циничност и безхаберие) преса плюс двете антагонистични пропагандни агитационни кампании по отношение на Украйна какъв е? За мое огромно съжаление този резултат е очевиден и очеваден – пропагандната война у нас се печели убедително, смазващо и почти размазващо от Русия и нейните протежета, фенове, фанатици, пети колони, платени агитатори и безплатни путинофили.


Малко по-късно ще видим, че е така не само у нас – донякъде е така и в Украйна.


На Украйна в момента й е адски тежко


Непоносимо тежко. Кошмарно тежко.
Ние в такова състояние бихме сме разпаднали, бихме се изпарили.


А Украйна някак диша. И все още съумява да има една красива и модерна столица, една чиста и забързана столица, една пленяваща и богата на уникални исторически и религиозни паметници столица. Аз бих предложил да пратят прехвалената наша столична кметица да види какво значи столица. Така поне ще си даде сметка какво би могла да направи, ако наистина искаше и знаеше как да го направи.


Основните параметри, които измерват здравето на една държава в Украйна са смайващи, в смисъл – смазващи.


Страната изгуби Крим – колкото и плакати и рекламни пана в Киев да пишат: Крим це Україна! (Крим – това е Украйна!). От Украйна практически са откъснати Донецк и Луганск.
Моите приятели в Харков спят неспокойно и преживяват, да не би путинистката експанзия да засегне и техния град.


БВП на Украйна падна в сравнение с предното тримесечие с 6.5%, а от началото на годината – с 17.5%. Промишленото производство падна с 21.5%, търговията – с 24%, селското стопанство – с 4.5%, реалните доходи на населението – с 25%. Външният дълг е огромен, в следващите 4 години трябва да се върнат 30 млрд. долара. Парламентът одобри закон, даващ право да правителството да спре да обслужва външния дълг (право на обявяване не фалит). Правят се опити да се разсрочат някак плащанията по този дълг, но понеже голяма част от него се държи от частни компании (например 6.5 млрд са към частния инвестиционен фонд Franklin Tepmpleton), то мнозина наблюдатели очакват в скоро време наистина да се обяви фалит на държавата.


Въпреки колосалния дълг, най-голяма тревога имат именно 3-те милиарда, които Украйна дължи на Русия, защото Русия не е склонна на никакви компромиси и се стреми да унижи Украйна и да я постави на колене не само във военно, но и във финансово отношение.


Парадоксите в Украйна са много и някои от тях са нерешими дилеми


1. Украйна воюва с Русия (а това е война именно с Русия, защото в Донецк и Луганск по различни сведения има между 5 и 25 000 високо платени руски войници, при това мнозина от тях са калени в сражения срещу военни и партизански части от Чечня, Грузия, Молдова и др.), но голяма част от украинците говори на руски език. Дори в Киев по-често се чува руска реч. Езикът е мощен идентификационен елемент и не е само въпрос на традиции, на навик, на удобство. Той е инструмент за въздействие, оптика за гледане и виждане, фокус за мислене и призма за анализиране.


 2. Украйна иска да проведе деолигархизация, но тази деолигархизация се провежда от олигарси (самият президент е олигарх и цялата страна е осеяна от неговите магазини "Roshen"). Вероятно е олигарсите на власт да "изядат" някои от изпадналите в немилост олигарси, а с останалите да се разберат, договорят и съвместно да преразпределят имуществото и позициите на "изядените".


3. Украйна иска да съхрани териториалната си цялост - поне по отношение на Донецк и Луганск – но с политиката през последните месеци тя допринася за отделянето на тези два града от нея – прекъсва връзките с тях, санкционира ги финансово, воюва с тях… Не зная доколко е уместно да се смята за достоверна и да се цитира гледната точка на американския професор Александър Мотил, който парадоксално смята, че в случая войната между Украйна и Русия не е кой да вземе Донецк и Луганск, а кой да ги пробута на другия. Защото, както показа много ясно Крим, който е голям залък, заседнал в гърлото на путинската власт, Донецк и Луганск с тяхната разрушена инфраструктура и безработно, стресирано, отчаяно и огладняващо население, ще са страшно бреме за онзи, при когото те "останат". Факт е, обаче, че масово в Донецк и Луганск хората започват да споменават близките роднини по майчина линия на Путин, защото го подозират, че той ги е "кинул", т.е. изоставил, а това значи – оставил на произвола на съдбата или поне в ръцете на своите "кучета на войната"…


Предполага се масово, че Путин няма да повтори анексията на Крим, защото за него Донецк и Луганск са вече непоносимо бреме, но пък той прекрасно би се ползвал от тях като меки подкоремия, уязвими слънчеви сплитове, ракови образувания в тялото и душата на Украйна, грозящи я във всеки един момент да започнат да дават нови метастази.


4. Украйна иска да влезе в Европа, но не желае да работи по европейски, да налага европейски стандарти, да следва европейски норми, да полага дълги и продължителни усилия за европеизацията си.


В страната се шири кошмарна корупция, в която освен тежките последици от бруталния клептократ, крадец, тънещ в материален лукс и разплут от алчност Янукович, има и нови, порошенковски елементи или поне елементи, появили се по времето на Порошенко.


Впрочем, направи ми силно впечатление масово ширещата се пропагандна уловка в Украйна, очевиден резултат от путинскските агитация и промиване на мозъци: украинците ме питаха защо така България пострада от членството си в Европа? Те са убедени, те са научени да мислят, че България е категоричен пример, сочен с пръст за тях – гледайте какво стана с България в ЕС и ако искате Украйна да влезе в ЕС, знайте какво я чака! Донякъде напразно се опитвах да им обясня, че всичко, което ние си развалихме, разпаднахме и разрушихме, беше ДО влизането в ЕС и точният въпрос е – Какво би станало с България, ако не беше в ЕС, ако не бяха дисциплиниращите мерки и фондовете на ЕС? Потресаващо е как Путинската пропаганда е втълпила на буквално всеки украинец, че ако иска да види колко зле става една държава в ЕС, трябва да се гледа България, бе България е най-лошият пример до какво може да доведе ЕС една нормална и функционираща чудесно страна…


 5. Украйна се опитва да провежда реформи, а на практика няма нужния административен капацитет за това. Реформите се осъществяват или от временно върнали се или пристигнали и то главно на висши постове чужденци или "външни" украинци, които като правило при първите трудности или заради ниското (150-200 евро) заплащане се отказват и си заминават, или от старите януковичови кадри – корумпирани, не знаещи езици, оплетени в разни мрежи, мислещи по старому…


 6. Украйна може да разчита реално и главно на военната и стратегическа подкрепа на САЩ, всъщност – единствено и практически само на САЩ, но в същото време масово украинците са срещу САЩ, убедени са, че всичките им беди идват от САЩ, че САЩ им съсипват и превземат страната, че САЩ предизвикаха техните беди и че скоро ще бъдат сведени заради имперската стратегия на САЩ до 10 милиона слуги на САЩ…


Сега не водя дебат за основанията да смятат така, просто констатирам всеобщата убеденост. И как в същото време се връзва това с надеждата, че САЩ няма да ги оставят в беда при тази война и путиновата експанзия?


Тук е мястото да кажа, че Украйна чрез своите лидери може да се разбере с Европа, да се сближи със САЩ, но тя – чрез своите лидери – несъмнено засега губи по отношение на своя народ пропагандната битка с Путиновата медийно-информационна империя. Даже думата "губи" ми се струва недостатъчно крайна – "поражение" към този момент е като че ли по-точната дума…


 7. Украйна е на колене, тя е в поза партер, трябва да се бори и да се бие за своята независимост, дори за съществуването си, а украинците като правило не искат да воюват, камо ли да мрат за свободата и демокрацията си, за териториалната си цялост и суверенитета си…


От друга страна имат един "мек" диктатор или най-малкото автократ – Путин – който с цялата си репресивна и пропагандна машина се разпорежда с живота на редовите руснаци, хвърля го на кладата на войната, прави си каквото пожелае, в духа на старата руска традиция – да не се цени отделния човек и неговия живот.


Даже си мисля, че ако отново, както и при Афганистан, не се надигнат войнишките майки в Русия, експанзията на Путин няма да спре – той разполага с неизчерпаеми ресурси от хора за пушечно месо и нищо не го спира да ги праща в огнищата на войната… През първите 3 месеца на тази година Русия е изразходвала за военни цели 9% от своя БВП, това е половината от целогодишния военен бюджет на тази страна, който гони 4.5% от БВП. А е добре да се знае, че само 9 държави имат в света военен бюджет по-голям от 4% от БВП е сред тях са Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Северна Корея, Израел… Дори САЩ, срещу когото Путиновата пропаганда насъсква Русия (и Украйна), имат военен бюджет от 3.5% от БВП. Ако Путин реализира всички свои военни и модернизационни по отношение на армията планове, той ще качи военния бюджет на Русия до 5-5.5% от БВП. Ясно е, че никаква Украйна не може да устои на такава еднолично управлявана военна фирма за експанзии в близката чужбина и за създаване на зони на управляем хаос и широко разпространени етнококтейли "Молотов" от руски и рускоезични населения…


8. Украйна се нуждае от консолидация на своя народ, но даже нужни закони в тази насока бързо биват преобърнати в негативи по отношение на тази консолидация. Така например неудачите на полето на материалните сблъсъци се компенсират от властите чрез настъпление в областта на символните битки – става дума за провежданата декомунизация, за законите, които осъждат комунистическото (съветско) и нацисткото минало, които отварят архивите на репресивните съветски институционални мелници за унищожаване на хора и съдби, а също за забрана на публично използване на съветска символика – химн, флаг – на СССР, на изображения на болшевишки лидери.


Украйна е една от най-жестоко пострадалите от кръволошката същност на сталинизма – репресии, унищожаващ и довеждащ до канибализъм глад, експлоатация на хора и ресурси. Но при все това като че ли тази неизбежна оценка на сталинисткото минало и на този жесток концлагерски политически манталитет се "прочита" от част от украинците не като жизнена необходимост на Украйна да даде оценка на своето минало и да се опита да излезе от неговите разделящи я и противопоставящия я бездни и адове, а като акт на отмъщение спрямо Путин и путинизма, които – Путин и путинизмът - в не по-малка, а дори и в по-голяма степен, отколкото у нас, се свързват в Украйна с Русия и се стига нерядко до поставяне на знак на равенство между Путин и Русия.


Ето това са първите мои впечатления и разсъждения след пътуването ми до Украйна. Нека се отчете, че човек за една седмица не може да разбере и почувства всичко, което се случва в тази прекрасна държава.
Освен това, нека се отчита, че аз чисто човешки съм силно пристрастен към Украйна, защото в Харков бях студент (1975-1979) и аспирант (1982-1986), затова съм вероятно субективен.


Но, както казах, това мое пътуване до Украйна ме направи повече песимист, отколкото бях и по-малко оптимист, отколкото искам да бъда.


Причините за подобно мое известно униние са поне няколко.


Най-напред, несъмнено такава причина е


асиметрията между силите на Русия и Украйна


Ние сме свидетели, най-често неми, нерядко – слепи, а почти винаги и глухи как боксьор тежка категория, при това без да спазва особено правилата, налага системно и безпощадно противника си, който е в средна категория. За съжаление, на грубата сила би могла да отговори ефективно само груба сила, но едва ли някой рационален играч в нашата европейска ценностна система, в координатната система на либералната пазарна демокрация би повярвал, че в средата на второто десетилетие би могло да се уповава на грубата сила. А това означава, че единствената работеща задръжка за страната, с манталитет на боксьор от тежка категория – това е общественото мнение вътре в самата тази страна. Докато Путинската пропагандно-репресивна машина успява да преработва пасивността на гражданското общество и послушността на обществото в патриотизъм, в силова представа за величието на нацията, в демонстриращи свръхсила военни паради и в безнаказаност в близката чужбина, Путин ще прави онова, което иска, и руският народ ще му бъде благодарен тогава, когато това, което Путин прави е добро и за самия народ, а когато то не е добра за народа, руският народ няма да може да го възпре и лицемерно, симулативно, имитационно и мимикриращо ще го аплодира на площада, докато го ругае, а много често и откровено псува в кухнята, но така, че никой да не го чуе, за да не вземе да се случи нещо…


Освен това, причина за леко нарасналия ми песимизъм е липсата на консолидация и сплотеност, задружност и заедност в украинското общество.


По всеки ключов въпрос – Украйна, история, Русия, анексия на Крим, де факто отделяне на Донецк и Луганск, Европа … - в Украйна има поне три, ако не и повече несъвместими, а дори и да не са несъвместими, то със сигурност отказващи се от диалог и търсене на съгласие мнения. Страна, която не е превърнала в стратегическа култура желанието да живее единно, трудно може да се противопостави на собствения си полуразпад. Нищо чудно Западна Украйна преди Киев и още повече преди Русия да "предаде" Донецк и Луганск на Путин – "да си троши главата с тях"…


Още нещо в този дух на обземащ ме песимизъм - трета причина за него е Европа. Тя от една страна, няма лидери, стратези, визионери, тя не е на нивото на своята геополитическа и цивилизационна мисия.


Европа не разбира Украйна, но вече не желае да плати цената за Украйна. Ако Европа не мисли за себе си като пространство на общи ценности, цели, идеали и интереси, много трудно може да играе ключова роля в сложната международна политика. Резултатът при Украйна е предаването … и за жалост – продаването на Украйна. Нищо че и независимо че географският център на Европа се намира в Украйна.


И накрая, последната причина (от тези, които днес искам да споделя) за песимизма ми е породена от


интелектуалното безсилие на учените, експертите, университетските преподаватели,
интелектуалците в евроатлантическото пространство


Досега те винаги първи разбираха какво се случва, накъде върви светът, в какви подвижни пясъци се намираме и по какви тънки кози пътеки трябва да преминем, за да оцелеем като цивилизация, като свят, като глобално общество, като народи. Днес няма велики умове, способни да осмислят случващото се и да го обяснят на политиците. Политиците са оставени сами да се ориентират, сами – по метода на пробите и грешките – да търсят изход, да намират брод. Но политиците по презумпция на се достатъчно адекватни за това. Те могат да обясняват какво се случва и какво да правят като то се случва. Докато интелектуалците, мислителите, философите са тези, които са в състояние да кажат защо това, което се случва се случва и какво се изисква от нас, за да избегнем негативните, още повече – катастрофичните сценарии.


Политиците се еднооките в царствата на слепите тълпи. Мъдреците са двуоките, окатите, зрящите, зорките, прозорливите. Само че днес и да има такива мъдреци, те са с широко затворени очи. Или защото нямат смелост да кажат онова, което мислят. Или защото се плаща за да казват съвсем различни неща. А най-вече – за да казват на политиците онова, което политиците искат да чуят.
Ето защо е трудно човек като мен да намери извори за оптимизъм.


Може би затова се утешавам с шегата на един мой приятел, който като го упрекват, че е песимист, казва: Не, не е вярно, че съм песимист, изобщо не съм песимист, просто се страхувам от бъдещето.
Така и аз – не е вярно, че съм песимист за Украйна, просто се страхувам за нейното бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Можеш да разбереш ,че обичаш България само ако поживееш малко по-дълго в чужбина!
  Искрено съжалявам автора !

 2. 2 Профил на idenev
  idenev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Украйна, за жалост, я чакат трудни години, и ще са още по трудни ако скоро не свалят от власт това измислено правителство.

  Зареждай в Лукойл, спри империалиста
 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Автора е написал 6 точка по добре и от руски "патриот " !

 4. 4 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много разхвърляна статия, която акцентира върху вече очевидни неща.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Частта за Украйна ми хареса, съгласен съм с повечето неща.
  Колкото до частта за България, стига с това черно, бе хора.
  Има и хубави неща тук, опитайте са да ги видите.

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Статия убиец !
  Браво на автора !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на holemden
  holemden
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Украйна е една изкуствена държава нарисувана от сифилистика Ленин и това че все още се държи е благодарение на ценностите и духа на руския човек какъвто е огромният брой население в държавата, въпреки смазващия натискт на Запада да използва този велик дух на народа в различна посока на неговите интереси!

 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това им харесвам на българските патриоти, лесно се познават! Чуеш ли някой да попържа България със сигурност е патриот!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 767 Неутрално

  И аз го съжалявам.

  Никога повече мутри начело на България.
 10. 10 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Ами авторът е обяснил по добър начин неща, които някои от форумджиите отдавна се опитват да обяснят на масовия нискочел форумен мат'риал. Че дори след 8 г. членство в ЕС България изглежда по-мръсна, по-западнала, и съвсем ориенталска, в сравнение дори със страни като Украйна. Дори в Беларус един западняк ще види повече Западна атмосфера, отколкото в ориенталска България. А констатациите за слугинските и елементарни като ниво медии в България са най-притеснителното нещо в цялата ситуация.

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар № 7 от "holemden":

  Да бе, руснакът все някой го смазва...

  И задължително Западът или САЩ.
  Но той - не, та не...
  И от мъка после - водка...

 12. 12 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Човек като теб, Слатински, е трудно да мисли, камоли да се изрази писмено. Буламач.

 13. 13 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  бе българия като пример за добре работеща страна в ес
  аре моля ти се ако бяхме добре работеща нямаше да сме на последно място в съюза и страни като румъния да ни влачат на буксир само и само да могат те самите да се качват напред

 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар № 13 от "vesko19":
  Ми на кое място да сме като си влязохме най-бедни.

  Или искаш да задминем Германия и Англия и Франция.
  Няма начин, освен ако не ни дадат богатството си.
  Но дълбоко се опасявам, че не искат...

 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Абе Слатински, ако беше за малко в Етиопия, как щеше да "видиш" България от там.

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Не съм песимист за Украйна, просто се страхувам за нейното бъдеще"
  И аз така...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 17. 17 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма как да има липса на мъдреци, като цялата хуманитаристика на Запад бе превзета от кречетала, предимно леви и материалисти, които до 3 десетилетия псуваха капитализма, а сега се борят за права и равенство на геевете.

  Ако Путин му се даде тази голяма държава - Украйна, Бог да е на помощ на цяла Европа! Защото в момента тя се управлява от глупави политици и говори самовлюбено за себе си, без да си дава сметка колко опасен, грозен е света навън и, че в него всеки ненавижда европейските ценности - свобода, равенство, братство.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  [quote#1:"rurade"]Искрено съжалявам автора ![/quote]
  Прав си,пълна боза му е в главата.
  Путин им бил виновен... Вчера пак имаше обстрел на Горловка, снаряд разкъса 11 годишно момиче как си е в къщи, и още 3-ма убити цивилни,
  http://vk.com/strelkov_info?z=video-57424472_171387365%2F022cf6a7e091ff6834
  Донецк също е обстрелван и така е всеки ден.
  Путин им правил пропаганда....
  Да, Путин ги предава, неговите парашутисти и другите на олигарсите в Донецк договарят с Киев...
  Гледай това 90% от населението на Донбас е взело оръжие.

 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#14:"theanalyser"]Или искаш да задминем Германия и Англия и Франция. [/quote]

  По времето на Тодор всеки плюещ по соца, вкл. и аз, казваха:
  Егати тъпите комунисти, че то в ГФР и Англия е по-хубаво!

  Как така дори сега соца се сравнява винаги с Германия, САЩ и Англия и се твърди, че бил лош, защото тогава сме били по-зле от тези държави, а сега се иска да се сравняваме с Бурунди (по-добре от нас) и ЧАД (малко по-зле)?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  изненадващо за Слатински . хмм. леко пропукване на ценности ли се усеща .
  "Украйна може да разчита реално и главно на военната и стратегическа подкрепа на САЩ, всъщност – единствено и практически само на САЩ, но в същото време масово украинците са срещу САЩ, убедени са, че всичките им беди идват от САЩ, че САЩ им съсипват и превземат страната, че САЩ предизвикаха техните беди и че скоро ще бъдат сведени заради имперската стратегия на САЩ до 10 милиона слуги на САЩ…"
  украинците са разбрали под подкрепа какво ги чака . война

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Мнго добре написано, казано, видяно... Поздравления за таланта!!! А тея с минусите, както се казва по "народному"- да търкалят аспирини.

 23. 23 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  След прочитане началото на статията, всеки българин може да се гордее, че е такъв.
  Автора се е изплюл в сурата на българина и българщината.

 24. 24 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "През първите 3 месеца на тази година Русия е изразходвала за военни цели 9% от своя БВП, това е половината от целогодишния военен бюджет на тази страна, който гони 4.5% от БВП."

  Какво трябва да значи това 9% от БВП? Че за три месеца русия е изхарчила за военни цели над сто милиарда долара?! Мисля, че е имал предвид "бюджет" вместо БВП, но както и да е.

  Ами г-н Слатински е прав, като цяло в оценката си за лошото положение в което се намира Украйна. Това, което бърка е колко готови са САЩ да оказват стратегическа подкрепа на страната. САЩ безспорно помага на Киев, но до момента помоща е много символична на фона на това, което руснаците слагат на масата.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Съветник на Гоце да ми обяснява колко е зле България малко в повече ми идва.

 26. 26 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар № 20 от "др. Иванов":
  Чад, Бурунди - хайде по-сериозно.
  Онова там е истинска бедност.
  И хората нямат интернет като нас.
  И много други неща нямат.
  А ние сме там, където сме заслужили да сме - трябва да се напънем и да изкачим по-високите стъпала. Никой не дава даром.
  И Съвецкия съюз не даваше...

 27. 27 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Никой в България и думичка не обелва, че за последните 8.5 години, откакто България е член на ЕС, дори проблемни страни като Сърбия и Македония постигнаха повече, отколкото България за същия период. Сравнете средните и минимални заплати и пенсии в тези страни преди 8 години и сега, с тези в България преди 8 години и сега. Ще се види, че те са се развивали по-добре от България. Това е нещо, което българските политици не искат никой да научи - резултатите от подобни сравнения.

 28. 28 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#27] от "kirsner":

  Глупости.

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  Много истини...една премълчана - никой не говори за НАТО...

 30. 30 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този път Слатински е изневерил на себе си, тъй като, текста на места е прекалено натоварен с определения и метафори, при това крайно песимистични, което води и до загуба на "червената нишка" на основната теза на автора.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 31. 31 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сравнително добре познавам украинската ситуация и мисля, че съвсем адекватно е описана от Слатински. А за България - за съжаление, за дълбоко съжаление - е много прав. Остана само да преорем и бетонираме Борисовата градина и да турим в нея Виенското колело. На 90% от популацията това ще хареса.

 32. 32 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Македония особено толкова е дръпнала, че ще литне.
  Особено, ако си на централния площад в Скопие...

 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Необяснимо е защо Дневник публикува тази статия. Автора нанася обида след обида на българският народ и българските управници. Били с умствена недостатъчнот, били със слаб интелект и какво ли не. Обида след обида и същевременно се чуди защо българите и управниците им не милеят за Украйна.

  МАЙНАТА им и на Украйна и на Русия. Българинът трябва да мисли САМО за България!

 34. 34 Профил на holemden
  holemden
  Рейтинг: 225 Неутрално

  реално единствената полза от ЕС че децата ни избягаха в Европа и ние покрай тях можем да припечелваме, реално нищо друго

 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  По принцип не си падам по материалите на Слатински, ама тук е уцелил десятката. И за България и за Украйна. Успял е да напипа болните места и на двете страни и ги е изложил така, както ги вижда и разбира, без излишна емоция, без да се влияе от различни течения или чужди мнения. Рядко се срещат такива убедителни и аргументирани безпристрастни анализи за украинската криза. Обикновено материалите по тази тема варират от Осанна до Разпни го и приличат на лозунги и опорни точки, отколкото на анализи.
  Поздравления за автора.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  [quote#33:"dissident"]Автора нанася обида след обида на българският народ и българските управници. Били с умствена недостатъчнот, били със слаб интелект и какво ли не.[/quote]

  Ами не е ли вярно? Кой интелигентен народ си избира вече толкова години подред все абсолютно неадекватни управници? Казано е, прост народ - слаба държава.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  До коментар [#33] от "dissident":


  [quote#33:"dissident"]МАЙНАТА им и на Украйна и на Русия. Българинът трябва да мисли САМО за България! [/quote]
  Тъй де, ма нашите управници за България ли мислят?

 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#36:"Barcelina #Je suis la libertad"]Ами не е ли вярно? Кой интелигентен народ си избира вече толкова години подред все абсолютно неадекватни управници?[/quote]
  Слатински е дал отговора.
  "Гледана отвън, България е черна дупка, аморфна обтекаемост, безполезно съществуване и катастрофична отчужденост от самата себе си – пространство без съдържание и време без бъдеще…"
  ТЕГЛЕТЕ СИ НОЖА!

 39. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#35] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Вярвам ти. Ще си направя труда най-после да прочета една статия с мерак

 40. 40 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  [quote#33:"dissident"]Необяснимо е защо Дневник публикува тази статия.[/quote]
  Вчера в Индипендънт имаше статия за Мозговой, интервю, и за смърта му, описват го като герой, голям идеалист, възхвали.
  Та вероятно имат нов курс,

 41. 41 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#25:"Yard"] да ми обяснява колко е зле България малко в повече ми идва.[/quote]

  Не бе. Супер е.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 42. 42 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Защо мислите Слатински напада управниците сега, а не преди години? Да не иска да каже, че когато той бе съветник на Първанов всичко бе по мед и масло и управниците са били умни?
  Отговора е, взели са му пълната паница и сега трябва да се "мъчи".
  И друг въпрос, кой би могъл да се "вреди" да е съветник на комунистически президент?

 43. 43 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Браво на автора!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 44. 44 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  До коментар [#41] от "civis_eu_sum":

  Викаш, ако не смяташ България за най-лошото място на планетата, значи трябва да я смяташ за най-доброто място? Няма нищо между двете, нали?

 45. 45 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  благодарим на Дневник, че ката седмица ни доставя високомъдрите слова на съветника на Гоце - а и високоморални, новаторски, вдъхновяващи и хич даже небанални

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 46. 46 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Слатински почти се е опитал да разбере мурзилките и да ги обеди в повърхностния анализ на "вътрешен" наблюдател на процесите в Украйна и отношението на света.
  И като си спомним, че беше Секретар по национална сигурност при президента Първанов, веднага ще прозрем жалките му опити да обясни, че Украйна без Русия е нищо...
  Това вече е рафинирана мурзилка.

  п.п. Учете се, ватници!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 47. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "kirsner":

  България тръгна надолу след 2009 година. Данните от 1997 до 2008 г показват непрекъснато повижаване на стандарта на живот на българина. Което означава, че ГЕРБ носи голямата, основна вина за сегашното положение на икономиката ни. Но тази година е обещаваща - за първи път ще има растеж при управлението на Баце и компания - почти цел процент! Хаирлия да е! Стига уверенията на Влади Горанов за колосални приходи в хазната да не са поредната партенка Но даже и сега България е далеч пред Сърбия, Македония, Украйна, Русия, па и Румъния. Защото който е ходил в Румънско знае за какво става въпрос.

 48. 48 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  ако някой не схваща, че съветникът на Гоце си работи за руските интереси - проблемът си е негов; мога да ви уверя обаче, че Дневник схващат; защо тогава публикават статиите на недоучили и не особено умни съветници на съветски агенти - аз се сещам, но оставям всеки сам да си преценява

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  [quote#46:"Депутат 241-Progresor"]опити да обясни, че Украйна без Русия е нищо..[/quote]

  Нищо не разбра от текста на Слатински, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#14:"theanalyser"]Ми на кое място да сме като си влязохме най-бедни. [/quote]
  Влязохме в ЕС в по-добро състояние от Румъния.
  Сега наистина изглеждаме (дори спрямо северната ни съседка) като безнадеждно изостанала, бедна и ориенталска провинция.
  Относно Украйна - вероятно нещата са описани точно. Това което виждам от репортажите е, че дори в Донецк и Луганск обществените пространства се поддържат по-добре отколкото в София (да не споменавам провинцията).

 51. 51 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  [quote#23:"dissident"]Автора се е изплюл в сурата на българина и българщината.[/quote]
  Явно е един поплювко...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  До коментар [#42] от "dissident":

  Нещо се мъчиш да изсмучеш от пръстите си. Съветниците дават съвети. Дали управниците ще се вслушат е друга тема.
  Много от съветниците са по-неумни и от тези, които съветват...

  Пример ли искаш? Яне Янев е съветник на Бойко...Красота ти казвам - интелект до интелекта...
  Та кажи какво мислиш за Украйна, а не разводнявай темата...
  По твоята логика ще стигнеш и до Лили Иванова, дето пяла на Тошо....
  За такива като тебе пише в статията, интриганте...

 53. 53 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  [quote#52:"Добрин ВЕЛКОВ"]Та кажи какво мислиш за Украйна, а не разводнявай темата... [/quote]
  112 е една от най-популярните медии в Украйна, е виж какво пише и си прави изводи, коментари в украински медии вече отдавна са забранени...

  http://tv.112.ua/novosti-kanala/otkrytoe-obrashhenie-andreya-podshhipkova-vladelca-i-generalnogo-direktora-telekanala-112-ukraina-k-ukrainskoy-i-mezhdunarodnoy-obshhestvennosti-smi-politicheskim-partiyam-i-vlasti-ukrainy-232473.html

 54. 54 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#8:"др. Иванов"]Това им харесвам на българските патриоти, лесно се познават! Чуеш ли някой да попържа България със сигурност е патриот! [/quote]

  Кво ти пука,ти нали си руски патриот...

 55. 55 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Което изключва да си Български такъв.По начало.

 56. 56 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Убава, годна оптимистична статия, евала!! Ма ще речете вий, ка така оптимистична?? Ми е го на, он Ейбрахам Линкълн го е рекъл:

  Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.

  Та га са зачете човек у статията, дека "це Еуропа" Украйна са деолигархизира от олигарси, де народа се мисли дека САЩ че им мамата... такова, дека има интелектуално безсилие на учените, експертите, университетските преподаватели,
  интелектуалците в евроатлантическото пространство, дека Украйна сака да влезе у Европа, ма не сака да работи, дека България им е на украинцити лош пример за Европейскийо Саюз, и дека България самата знае как да воюва със себе си, самоизяжда са, едновременно ужасно наивни тревопасни същества и кошмарно агресивни хищни създания и накрая стига до тва, дека Ейбрахам Линкълн го е рекъл, още во време оно.

  Оти оно да са види кое баш как е си требе винаги. Нема значение дали на тебе са изреждат пропагандни агитационни кампании - оно без да видиш и да почустваш кое как е не мое са ориентираш. Оно мое да та пропагандно агитационно кампанират дека си ти умен и европеец, ма или замалко, или не изцяло дека Ейбрахам Линкълн го е рекъл. Кога разбереш, че не си ни едно, ни второ, тогаз че ти светне кой си и какво си, и кво да праиш занататака. Блазе тому, дека го е разбрал.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 57. 57 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#14] от "theanalyser":
  а румъния скъпи ми колега къде беше нима не е имало време когато за румънците българия е била пример ?
  имало е само дето сега румъния е пример за бг
  лека полека румънците хванаха ритъма и бавно но славно си оправят кочинката
  а ние ? лека полека изтървахме ритъма и все по добре си цапаме нашата кочинка
  не мисля че ние сме примера за добре работеща държава система и въобще за нещо добре работещо
  ако бяхме такъв то щяхме да сме от порядъка на полша поне
  не ви говоря за страни като германия и англия говоря за средно богата страна
  ама не сме

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Цитат:"...Господи, защо така наказа България!..." и за това се питам.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8726 Неутрално

  Не мога да повярвам,че Слатински говори така за България.Ние не сме забравили,че беше съветник на Първанов.Какво го посъветва тогава?

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  пак цитат от статията: "... в същото време масово украинците са срещу САЩ, убедени са, че всичките им беди идват от САЩ, че САЩ им съсипват и превземат страната, че САЩ предизвикаха техните беди и че скоро ще бъдат сведени заради имперската стратегия на САЩ до 10 милиона слуги на САЩ…"
  ВЯРНО КАЗАНО...... курабийките свършиха....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  И аз съм краткосрочен песимист за Украйна! Но съм дългосрочен оптимист в разпада на руската империя, а тогава и Украйна, и България ще си намерят мястото в Европа! Без петата колона рубладжии ще се диша много по- лесно!

  "Впрочем, направи ми силно впечатление масово ширещата се пропагандна уловка в Украйна, очевиден резултат от путинскските агитация и промиване на мозъци: украинците ме питаха защо така България пострада от членството си в Европа? Те са убедени, те са научени да мислят, че България е категоричен пример, сочен с пръст за тях – гледайте какво стана с България в ЕС и ако искате Украйна да влезе в ЕС, знайте какво я чака! Донякъде напразно се опитвах да им обясня, че всичко, което ние си развалихме, разпаднахме и разрушихме, беше ДО влизането в ЕС и точният въпрос е – Какво би станало с България, ако не беше в ЕС, ако не бяха дисциплиниращите мерки и фондовете на ЕС? Потресаващо е как Путинската пропаганда е втълпила на буквално всеки украинец, че ако иска да види колко зле става една държава в ЕС, трябва да се гледа България, бе България е най-лошият пример до какво може да доведе ЕС една нормална и функционираща чудесно страна…"

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 62. 62 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  В случая Путин играе на страната на Украйна, той не искаше събитията в Донецк да стигат до там, малко пушек и да седне и той на масата на преговорите. Е той седна, ма започна да търгува с Донбас като че му е бащиния.
  Укрите пък си изляха цялата идиотщина и съдизъм на Донбас, но получиха по зъбите.
  И как ще живеят тия хора заедно? Путин ги продава, Киев пък се кани да коли и беси там като ИДИЛ.
  Путин реално унищожи цвета на командирите там, изби или елиминира всички командири-легенди
  Ето какво пише Стрелков за убийството на Мозговой, а Мозговой бе един от най-близките на Стрелков.
  http://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_60671

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  До коментар [#53] от ".":

  Нищо различно от това, което казва Слатински...Олигарсите не искат европейски правила. Не им изнася.
  В Украйна се играе невероятна театрална постановка и повярвай ми, режисьора е брилянтен...щото разполага с нищонеподозиращи актьори, яхнали патриотизма и една особена гордост...
  С това поколение е така...
  Ако съм бил ясен - добре, ако ли не - пак добре...

 64. 64 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3035 Весело

  Какво ли не прави пропагандата на рубладжийската мАмашка, ето заради това трябва да ви свършат веднъж завинаги петро- рублите дрОгарЕ:

  "Украйна може да разчита реално и главно на военната и стратегическа подкрепа на САЩ, всъщност – единствено и практически само на САЩ, но в същото време масово украинците са срещу САЩ, убедени са, че всичките им беди идват от САЩ, че САЩ им съсипват и превземат страната, че САЩ предизвикаха техните беди и че скоро ще бъдат сведени заради имперската стратегия на САЩ до 10 милиона слуги на САЩ…

  Сега не водя дебат за основанията да смятат така, просто констатирам всеобщата убеденост. И как в същото време се връзва това с надеждата, че САЩ няма да ги оставят в беда при тази война и путиновата експанзия?"

  Тук е мястото да кажа, че Украйна чрез своите лидери може да се разбере с Европа, да се сближи със САЩ, но тя – чрез своите лидери – несъмнено засега губи по отношение на своя народ пропагандната битка с Путиновата медийно-информационна империя. Даже думата "губи" ми се струва недостатъчно крайна – "поражение" към този момент е като че ли по-точната дума…

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 65. 65 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#44:"Yard"]Няма нищо между двете, нали?[/quote]

  Има. "Много зле". Човекът го е казал и като пътувал в и извън ЕС потвърждавам.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 66. 66 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  [quote#47:"Сиянието на Мрака"]България тръгна надолу след 2009 година. Данните от 1997 до 2008 г показват непрекъснато повижаване на стандарта на живот на българина. Което означава, че ГЕРБ носи голямата, основна вина за сегашното положение на икономиката ни.[/quote]
  А това свързано ли е с световната икономическа криза от същия период или България това не я засяга?

 67. 67 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  [quote#65:"civis_eu_sum"]като пътувал в и извън ЕС потвърждавам. [/quote]
  Къде извън ЕС си пътувал? Истанбул и Белград не се броят.

 68. 68 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#67:"Yard"]Къде извън ЕС си пътувал? [/quote]

  САЩ, ОК, Малта, Белгия, Гърция, Испания, Франция, Тайланд и Индия.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 69. 69 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#67:"Yard"]Истанбул и Белград не се броят.[/quote]

  Сигурно и там столиците изглеждат,
  по-добре от нашата.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 70. 70 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1124 Весело

  Ами, истини са за Украйна, как да не са истини като това са проблемите. Не им стигаха техните, ами Путин им натресе още. Предполагам на украинците им е ясно, че решението не е на изток в Евразия...

 71. 71 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  [quote#68:"civis_eu_sum"]
  САЩ, ОК, Малта, Белгия, Гърция, Испания, Франция, Тайланд и Индия. [/quote]
  Пиян ли си в момента? Защо пишеш тъпотии?

 72. 72 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#71:"Yard"]Пиян ли си в момента? Защо пишеш тъпотии?[/quote]

  Уф. "Извън" ЕС. Еми все тая. Там са си.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 73. 73 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Апропо, в Малта съм ходил още преди да я присъединят към ЕС.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 74. 74 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Тоя човек е много объркан. Може би му трябва психолог?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 75. 75 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#68:"civis_eu_sum"]САЩ, ОК, Малта, Белгия, Гърция, Испания, Франция, Тайланд и Индия.[/quote]

  Хайде сега бегай и в Русия! И след това може и да ти позеленее графиката.

  Имало едно време ссср...
 76. 76 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#75:"citoplast"]Хайде сега бегай и в Русия! [/quote]

  Мина времето, когато вие политкомисари можехте да нареждате на хората! Ако ти е мъчно за член. 1-ви другарю се утеши с коняче плиска и с малко приспивно четене на речите на Бай Тошо от пленумите.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 77. 77 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#69] от "civis_eu_sum":

  Там не са били кандидати за 16-та република на СССР !

 78. 78 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#77] от "adam1966":

  Сигурно, ама Украйна направо си е била република от СССР. Какво е извинението, ако наистина София излглежда по-окаяно от Киев?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 79. 79 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#6] от "EREBUS":

  Преди всичко самоубиец.

  Каква е логиката на автора, едва ли и той знае. Шепа числа - дано са проверени- и толкова. Останалото издава дълбоко неразбиране и отчаяно черногледство. Ми като му е толкова зле на автора, да ляга и да чака края на света. А ние, ще си останем да живеем и да правим нещо, за да има перспективи за по-добро.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 80. 80 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#76] от "civis_eu_sum":

  Плиска 5 звезди ли?

  Имало едно време ссср...
 81. 81 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#78] от "civis_eu_sum":

  Сравняваш кон със кокошка,Турция е над 70 млн ,Белград беше столица на Югославия пак в пъти с по голямо население..Киев е столица също на огромна държава и мога спокойно да кажа,че София определено сега е по хубава от времето на Бая Ти Тоша/има Метро,ново строителство,околовръстно и т.н.т..ще продължа и по натам .. Стара София от преди 1944 г е била по хубава от столицата на НРБ...

 82. 82 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#81] от "adam1966":

  Населението на една държава като бройка няма пряка зависимост с това колко добре ще изглежда столицата й. Справка Рига и Талин - други столици на бивши соц. републики.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 83. 83 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#82] от "civis_eu_sum":

  Няма ,ако си на Запад , но на Изток има голямо значение,а ние бяхме почти 70 г под огромната източна гравитация,която продължава и до сега !

 84. 84 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не коментирам статията , но просто ми е интересно: Слатински е бил студент и аспирант в Харков. После за малко да стане министър на отбраната ( твърди се ,че Сталийски е бил назначен защото името му приличало на това на Слатински ,който бил истинският фаворит). После стана съветник по националната сигурност на Гоце (Първанов).Някак си много подозрителни и неслучайни подробности се натрупват. И в момента Слатински го раздава ярък русофоб. В това няма нищо лошо стига русофобството му да е искрено. Иначе ще си помисля ,че някъде има клетвен лист, в който капитан Слатински се е подписал ,че ще служи вярно на партията , СССР и т.н и т.н. И още нещо: При всичките си публицистични изяви Слатински не намери време да обясни какво точно прави при Гоце, кой го покани, защо се съгласи и какво точно свърши там. Както се казва в стария виц: ще настанат едни съмнения , едни подозрения. Макар че за мен въпросът с лоялността на Слатински отдавна е ясен, просто се чудя дали има хора, които вярват на изказванията му на назначен , удобен дисидент.

 85. 85 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#81:"adam1966"]София определено сега е по хубава от времето на Бая Ти Тоша/има Метро,ново строителство,околовръстно и т.н.т..ще продължа и по натам [/quote]
  Глупости.
  София сега е по-мръсна, презастроена, с по-малко зелени площи (и много по-лошо поддържани), сградният фонд е в трагично състояние - занемарени сгради или санирани в 501 цвята панелни блокове и цели квартали добили вид на гето.
  За съжаление критерият за хубаво за българина е изкривен и доста занижен.

 86. 86 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#66:"Yard"]А това свързано ли е с световната икономическа криза[/quote]

  До коментар [#66] от "Yard":

  Нинам? Ти какво мнение имаш по втпроса? Уж беше криза, а дойде един, който наистина разбира от управление на паре и за нула време постигна цели 2% ръст. Затова казвам - който го може, го може. Който не може..си търси оправдания

 87. 87 Профил на kalinianev
  kalinianev
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Не знам през какви очила е гледал авторът като прави сравнения с България. Познавам руснаци и украинци, които живеят тук и за нищо на света не биха се върнали в Русия или Украйна. Имам и колеги от Украйна, които като дойдат в София казват, че тук е като в Европа и в Украйна всичко е много, много по-скапано. Просто автора приглася на Пеевските медии, които ни заливат с криминални хроники, възпяват Живковото време и не пускат никаква позитивна новина за България.

 88. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Слатински е прекалил с патоса и хиперболите. А и фактологията му не се връзва:

  "През първите 3 месеца на тази година Русия е изразходвала за военни цели 9% от своя БВП, това е половината от целогодишния военен бюджет на тази страна, който гони 4.5% от БВП"

  Излиза, че 9 е половината на 4.5. Ама и да сменя местата пак абзацът няма голям смисъл защото по-надолу Слатниски пише как военния бюджет щел да мине 5%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 89. 89 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 709 Разстроено

  Украйна беше изнасилена геополитически и захвърлена в канавката на историята.

  Евроатлантида
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#27:"kirsner"]откакто България е член на ЕС, дори проблемни страни като Сърбия и Македония постигнаха повече, отколкото България за същия период. Сравнете средните и минимални заплати и пенсии в тези страни преди 8 години и сега, с тези в България преди 8 години и сега. Ще се види, че те са се развивали по-добре от България. [/quote]Това е откровена глупост. БВП на Сърбия в момента е с почти $10 милиарда по-нисък от нашия при горе-долу същата големина на населението (нашия е $55 милиарда, техният е $46 милиарда).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#33:"dissident"]Необяснимо е защо Дневник публикува тази статия. Автора нанася обида след обида на българският народ и българските управници. Били с умствена недостатъчнот, били със слаб интелект и какво ли не.[/quote]Слатински явно е забравил, че само допреди 3 години той самият работеше като съветник на тогавашния Президент.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#87:"kalinianev"]Познавам руснаци и украинци, които живеят тук и за нищо на света не биха се върнали в Русия или Украйна. Имам и колеги от Украйна, които като дойдат в София казват, че тук е като в Европа и в Украйна всичко е много, много по-скапано. [/quote]И аз познавам украинци живеещи в България - не искат изобщо да се връщат. Един ми разправяше колко тежка е имиграционната процедура за чужденци в България. И въпреки това искаше да живее в България.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 93. 93 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 709 Неутрално

  [quote#78:"civis_eu_sum"]Какво е извинението, ако наистина София излглежда по-окаяно от Киев?[/quote]

  да оставим Киев, но на снимките Донецк, след поредния артилерийски обстрел имаше по-малко боклуци и разбити плочки по тротоарите от София. И коли, паркирани по тротоарите не видях. Осветлението работеше и нямаше не-светещи лампи (поне на снимките). Аз обичам София, но когато се върна в нея от някой известен европейски град, първите 2 дни съм в депресия.

  Евроатлантида
 94. 94 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1045 Разстроено

  Първо, гледана дори от Украйна, България изглежда ужасно провинциална, анархистична, хаотична и живееща глупаво държава. Наистина няма такава държава! Дребни ежби, дребни теми, дребни страсти, дребни политици. Дребно и раздробено общество…

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 95. 95 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.focus-news.net/news/2015/05/27/2070395/reuters-ekskluzivno-rusiya-razpolaga-tezhko-vaorazhenie-po-granitsata-s-ukrayna.html Reuters: Ексклузивно: Русия разполага тежко въоръжение по границата с Украйна 27 Май 2015 | 22:59 | Агенция "Фокус" Киев. Руската армия разполага войскови части и стотици тежки оръжия по границата с Украйна, включително мобилни ракетни установки, танкове и артилерия, съобщава Reuters. Според репортерът на информационната агенция Мария Цветкова, много от бронираните машини са с премахнати идентификационни номера, а голямата част от военнослужещите са със свалени опознавателни знаци. Те съответстват по външен вид на войскови части, забелязани в Източна Украйна, за които Киев и западните му съюзници твърдят, че са подразделения на руската армия под прикритие. Публикацията на Reuters твърди, че става въпрос за база на полигона „Кузмински“ на около 50 километра от границата и че това са конкретни доказателства за „съсредоточаване на руски войски в района“. Според репортера, количеството на военна техника в базата е три пъти повече от март тази година, когато е било предишното й посещение от журналисти. От руското външно министерство отричат да придвижват войски по границата с Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил на конференция, че намира словосъчетанието „подготвя се инвазия“ за „неподходящо“.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 96. 96 Профил на DL
  DL
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прекрасна статия! Благодаря, г-н Слатински!
  По коментарите виждам, че населението в България е объркано почти толкова, колкото и Украинското. А управляващите ни олигарси не могат да догонят украинските... Но опитите продължават... А руските империалисти не си губят времето!

 97. 97 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Ако трябва да си мерим гледните точки с Николай Слатински, мога да кажа следното.
  Погледната откъм Франция, където по силата на някои обстоятелства пребивавам и няма как да не сравнявам, България изглежда страна-жертва на азиатски режим, който нищо добро не е направил и не е разрешил на народа да изяви способността си да твори.
  Страна - жертва. Това е за мен България.
  Брутално повалена и брутално ограбена от брутални колонизатори, стоящи много под цивилизационното ниво на България, говоря за руските кагебейове.
  България има право на справедливо и милостиво оправдателно отношение при анализ и критика, защото е жертва на брутален насилник, който и до днес практикува това си брутално насилие срещу нас, българите.
  Но погледната откъм Франция, България никак не изглежда зле и перспективата ни никак не е безнадеждна, напротив.
  ...
  Авторът на статията - г-н Николай Слатински има друга оптика - женен е за рускиня, добричката и усмихната Наталия, няма как да не е повлиян от нейната носталгия по расия и от расиянската гледна точка към България - една страна, която е много апетитна за завладяване, но при цялата си апетитност се изплъзва на руския мир, колкото и да я изнасилват и ограбват расияните, някак все не може да заприлича на русссския мир и затова видите ли, има кусури, не за друго.
  Това, което казах за България, изцяло важи и за Украйна - страна-жертва на насилнически, брутален режим, режим, който по своята свирепост и перфидност няма аналог в историята - едно озъбено зло, което убива, краде, лъже, мами и хвърля отровни пръски наоколо си, а Украйна е в непосредствения обсег на злото.
  Но аз съм ОПТИМИСТ както за България, така и за Украйна.
  Колкото повече гледам прекрасната Франция, толкова по-голям оптимист ставам.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 98. 98 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1428 Весело

  [quote#97:"Торбеш"]Но аз съм ОПТИМИСТ както за България, така и за Украйна.
  Колкото повече гледам прекрасната Франция, толкова по-голям оптимист ставам.[/quote]
  Аз пък съм ОПТИМИСТ както за Замбия, така и за Ботсвана.
  Колкото повече гледам прекрасната Швейцария, толкова по-голям оптимист ставам.

 99. 99 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "rurade":

  Значи въобще не сте разбрали автора. Да обичаш България е идеал. Да негодуваш срещу отчуждението и неприязнения индивидуализъм на хората, живеещи тук, който се подклажда и използва от корумпираните властоимащи е нещо съвсем различно. Възмущението от това, че някой не поддържа идеал, който не съществува, е проява на късогледство или в най-добрия случай на прекомерна носталгичност.

 100. 100 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Мда. Мурзилките пак леят злоба и омраза към България.

  Gunter glieben glauchen globen
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK