Каква държава искаме

Снимката е архивна

© Видка Атанасова

Снимката е архивнаПолитологът Огнян Минчев коментира във "Фейсбук" случая "Гърмен"


Гърмен - държавата е неспособна да се справи. Около това се обединяват непримиримите полюси на правозащитни либерали и авторитарни "националисти" в оценките си за очевидно ескалиращите отношения между българи и роми.


Това, че българската държава функционира далеч под санитарния минимум на обществените потребности е известен факт. Но преди да искаме нещо от държавата, трябва да си дадем ясна сметка за това, каква държава искаме.
Има два основни формата държава, между които можем да избираме. Първият е ограничената държава - "нощен пазач". Тази държава има максимални пълномощия да осигурява ред и закон върху националната територия. Тя може и трябва ефективно да наказва престъпниците, да изолира и надзирава маргиналните низини на обществото, да пази имуществото и честта на гражданите. Тази минимална дефиниция на ефективната държава по необходимост генерира общество с големи - понякога екстремни неравенства. Както в богатите, така и в бедните общества. В Лос Анджелиз има Бевърли Хилс, има и South Central.


Тези, които се считат за консервативни "националисти" у нас, ентусиазирано биха прегърнали този модел - "силната ръка" държи циганите в гетото, а в "нормалните квартали" има закон и ред.


Проблемът е в това, че у нас нарастваща част от етническите българи също отпадат от "нормалните квартали" и все по-трудно връзват двата края. А фактът, че българската държава не може да налага закон и ред ускорява този процес на социална дегенерация и декласиране.


Вторият формат на държава, който можем да изберем е "социалната държава", която инвестира в благоденствието на всички свои граждани и поддържа на умерени нива разликите между бедност и богатство.


Чуйте какво говорят либералните правозащитници и се просълзете! Ромите били на този хал, защото държавата не давала, не строяла, не узаконявала, не тичала с кифла и мляко зад бягащото от училище циганче. Хубаво! Само че за да има такава държава, която тича навсякъде за всичко - трябва да се плащат данъци. Не 10 на сто плосък, а 40-50-60 на сто прогресивен. В Скандинавия обществата не познават гетото, но плащат такива данъци.


Вече виждам средния българин - как се хваща нервно за джоба и мълви - "Абе аз що не ви..." Протестират либерали, либертарианци, читатели на вестник "Капитал"... Всички те ценят правата на човека, но предпочитат защитата им в рамките на 10 на сто плосък данък.


Е-е-х, дами и господа - няма такава държава. По-добре да продължаваме да си играем на стражари и апаши, на правозащитници и "националисти". Едните ще псуват липсата на държава - строг пазач, а другите - ще плачат за отсъствието на държава, която да плаща масрафа. Междувременно - бандитите, които управляват и грабят остатъците от българската държава не възразяват нашите обществени дебати да си останат все толкова безплодни и спекулативни. Колко струва да купиш един цигански глас - нищо не струва. Още повече, когато не го плащаш ти, а обществото, което продължаваш да ограбваш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Прав е Минчев. И тези проблеми не са от вчера!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доста се повтаря господинът.Всичко това е очевадно.

 3. 3 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Колко струва да купиш един цигански глас - нищо не струва. Още повече, когато не го плащаш ти, а обществото, което продължаваш да ограбваш."

  Нищо не струва на купувача, защото го плаща обществото. Но не само ромите си продават гласа, стига с този расизъм!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Гневно

  Знам съвсем точно каква държава искам и тя не е сред изброените!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ми знам в каква държава искам да живея. Такава дето заплатите са като в Норвегия, климатът е като на Хаваите, жените са като българките и да не се управлява от ГЕРБ.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2560 Любопитно

  "поддържа на умерени нива разликите между бедност и богатство" - и то не е ли така?!? Умело се преливат нива след нива, само котите са различни - с много голяма разлика между вечните и маргиналите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "държавата е неспособна да се справи"
  Проблема е в това, че все още мисленето от комунистическо време е в сила. Народа очаква всичко от държавата.
  Сега вече е демокрация и свобода, или поне така се говори. При такива условия, хората трябва да вземат инициативата в свои ръце. Точно така е в много държави.
  В САЩ в много градове и щати полицията е частна.
  В Италия вижиланти са голяма сила и хората се боят повече от тях, отколкото от полицията.

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Без образование каква работа могат да искат циганите - черна.
  А такава се намира. Колкото до имиджа - сами са си го създали, сами трябва да го променят. И да покажат на всички, че искат да учат и да се развиват. Така ще имат и повече възможности и средства.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Искам държава,в която да живея.....не да съществувам....

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Какво излиза,че нито един от двата формата е неприложим за България.

 11. 11 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#7:"dissident"]Проблема е в това, че все още мисленето от комунистическо време е в сила. Народа очаква всичко от държавата. [/quote]

  не е вярно това, и по време на комунизма и сега хората оцеляват въпреки държавата. Разликата е, че сега могат да избягат, което е по-добре за тях - с това здравеопазване и правосъдие ситуацията е близо до геноцидна.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз не искам държава. Искам пряко самоуправление, тоест пряка демокрация; а за да работи тя, е нужна солидарна икономика.
  Държава е нужна на паразити като Минчев и неговите политически господари, те пък лобисти на едрите мутри, които е политкоректно да наричаме бизнесмени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Гневно

  Мичев, този път далеч на съм съгласен намекът, че видите ли на ниската ставка на дънъците била причината да не сме като Скандинавците.
  Та, Минчев, в държавата има , а и се събират достатъчно данъци и при този плосък такъв от 10%, но се краде Минчев , краде се безугледно от всичко що е обществена поръчка , краде се чрез фаворизирани олигополи или монополи, а пари изтичата или не влизат в икономиката и поради незаинтересованата и зле мотивираната администрация, от горе до долу.
  Та хайде опитай се да си обективен , а не инерционно да търсиши причината там където я няма, пък да плюеш вкл. по икономически субекти, от които най -малко зависи данъчната и социалната политика на държавата, но пък същите съществуват, освен да си плащат данъците, а и да ниинформират както за талантливите българчета, така и за недъзите на държавно партийното ни управление.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Винаги, когато чета подобни текстове, високопарно апелиращи към "държавата", се питам - а какво значи тази дума за автора? И още по-важно - как я разбират читателите?

  Държавате е една от възможните форми за самоорганизация на обществото. Тя е възможна само при едно достатъчно високо ниво на развитие на това общество. И нейното функциониране се намира в директна зависимост от него. А не от размера на данъците.

  Още древните римляни са илюстрирали това правило с гениалната максима: "Прост народ - слаба държава". Държавата не е нищо друго освен умението на нейните граждани да управляват общите им интереси.

  В т.н. "цивилизовани" държави това умение е на достатъчна висота, а у нас - не е. Българите се намират на такова ниво на развитие, при което сполучливото и едновременно самостоятелно управление на нашите си работи не ни е по силите. С тази забележка, че това не е нещо ненормално.

  В живота има множество хора, които не го умеят - най-вече децата. Трябва определена възраст, зрялост, култура, за да може един човек не само да има потенциал, а и да го реализира. Същото е и с нас. Ние сме народ - дете, което има още много, много да се учи.

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Проблемът е, че дори и тези данъци и осигуровки, които ес събират от тях се крадат МИЛИАРДИ.
  Примери:
  1. 4-5-6 милиарда за КТБ
  2. Близо 1 милиард "инвалидни" пенсии за ромите
  3. Източване на Здравната каса и бюджета
  4. Източване и кражби от бюджета от инфраструктурни проекти и обществени поръчки на държавата и общините и т.н. и т.н.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#11] от "carwindwrclir":

  Тя не е близо до, а си е чист геноцид. Комунягите нямат капацитет за повече, освен да създадат държава на мафията, която мачка матряла (българите) и неглижира електората (ромите).

 17. 17 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#12:"Николай Теллалов"]Аз не искам държава. Искам пряко самоуправление, тоест пряка демокрация; а за да работи тя, е нужна солидарна икономика.
  Държава е нужна на паразити като Минчев и неговите политически господари, те пък лобисти на едрите мутри, които е политкоректно да наричаме бизнесмени.
  [/quote]

  Вие мислите в друго измерение, но такъв феномен не съществува, доколкото в БГ няма държава(само изпълнителна власт, която обслужва олигархични интереси). Само Швейцария е близо до подобен модел, но това в БГ е невъзможно - като започнат да фалшифицират референдуми, ще се върне чл.1., ал. 1. от Конституцията и ще отворят лагерите, за такива като нас с големи усти.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Как мислите се постига ред в САЩ? Не се разчита на благоразположението и съзнанието на народа. Дори не използват морков, а само тояга. За най-малко престъпление се влиза в затвор, а за три "незначителни", по български стандарт, престъпления, затвора ти е гарантиран. И то затвор с години.
  САЩ са на първо място в света по брой затворници 700 на 100хлд от населението.

 19. 19 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#16:"Читател"]Тя не е близо до, а си е чист геноцид. Комунягите нямат капацитет за повече, освен да създадат държава на мафията, която мачка матряла (българите) и неглижира електората (ромите). [/quote]

  Малко по-завоалиран е от "Кланица #5" и "Списъка на Шиндлер", "Архипелаг ГУЛАГ" , но и аз го виждам като неумело прикрит геноцид.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 20. 20 Профил на Безспорна точка
  Безспорна точка
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Държава, в която най-обикновени зрелостни изпити се превръщат в национална конспирация, не може да бъде спасена.

 21. 21 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#20:"Безспорна точка"]Държава, в която най-обикновени зрелостни изпити се превръщат в национална конспирация, не може да бъде спасена. [/quote]

  Но не ни пречи да се опитаме.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 22. 22 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 711 Любопитно

  Мъдър, разумен анализ!
  Минчев да не е претърпял катарзис?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 23 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#9:"xmm"]Искам държава,в която да живея.....не да съществувам.... [/quote]

  Хайде сега, капризи...

  Форумът е в будна кома...
 24. 24 Профил на Безспорна точка
  Безспорна точка
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#21:"carwindwrclir"]Но не ни пречи да се опитаме.[/quote]
  Може. Обаче първото, за което се сещам при такъв опит, е свързано с термини като национализация, диктатура, геноцид, терор, референдум за излизане от ЕС...

 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#23] от "Yasur":


  Ама виж колко се фръцнаха и отидоха....на други места,където това не се брои за каприз....

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#17]
  Първо, не е само изпълнителната власт, законодателната и съдебната също изпълняват олигархични поръчки, както и "четвъртата власт" - информационно идеологическата; ама точно тези власти и се наричат ДЪРЖАВА, така че хайде да не повтаряме демагогемата "нямало държава"; това е плитко извинение.
  Второ, олигархични интереси обслужва ВСЯКА държава - и това е закономерно, защото бюрократите, тоест пълнежът на институциите, чиято съвкупност наричаме държава, с повече желание и повече полза за себе си изпълнява поръчките на богатите, а не на бедните.
  Трето, ако свеждаме пряката демокрация само до референдуми, значи не разбираме що е пряка демокрация и защо при нея фалшфикациите са невъзможни физически. Потърсете статията на Рудолф Рокер Федерализъм и централизъм, там е обяснено как функционира пряката демокрация.
  Четвърто, аргументът "това го няма по света" е смешен; според него не би трябвало не само робството да е отменено, а и камъните да са основни инструменти в производството и бита... Все отнякъде трябва да започне новото. При това предпочитаното от мен ново се е опитвало да поникне МНОГО ПЪТИ през вековете, но тъкмо началниците на разни минчевци са се постарали да го стъпчат и удавят в кръв всеки път, когато е възниквало.
  И пак ще го правят, и то именно с ресурсите на ДЪРЖАВАТА, понеже ГЛАВНАТА ФУНКЦИЯ на държавата е да задържа текущото положение, което е изгодно за тези, които си поръчват закони, министри, шефве на митници и полиция, медии и подбрани "гласове от народа".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Искам демократична, президентска република член на ЕС. И всички граждани да са равни пред закона.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#18] от "dissident":

  Напълно те подкрепям.В България извършителите на кражбите и грабежите са на 90 процента едни и същи.Само че получават много леки присъди.А на бандитите изобщо не им дреме от пробация или условни присъди.Тях ги плаши единствено затвора.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Статията е много добра, ама от твърде много либерали и либертарианци сме я докарали до под "кривата круша", както отбелязва г-н Минчев.

 30. 30 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#26:"Николай Теллалов"]Първо, не е само изпълнителната власт, законодателната и съдебната също изпълняват олигархични поръчки, както и "четвъртата власт" - информационно идеологическата; ама точно тези власти и се наричат ДЪРЖАВА, така че хайде да не повтаряме демагогемата "нямало държава"; това е плитко извинение.
  Второ, олигархични интереси обслужва ВСЯКА държава - и това е закономерно, защото бюрократите, тоест пълнежът на институциите, чиято съвкупност наричаме държава, с повече желание и повече полза за себе си изпълнява поръчките на богатите, а не на бедните.
  Трето, ако свеждаме пряката демокрация само до референдуми, значи не разбираме що е пряка демокрация и защо при нея фалшфикациите са невъзможни физически. Потърсете статията на Рудолф Рокер Федерализъм и централизъм, там е обяснено как функционира пряката демокрация.
  Четвърто, аргументът "това го няма по света" е смешен; според него не би трябвало не само робството да е отменено, а и камъните да са основни инструменти в производството и бита... Все отнякъде трябва да започне новото. При това предпочитаното от мен ново се е опитвало да поникне МНОГО ПЪТИ през вековете, но тъкмо началниците на разни минчевци са се постарали да го стъпчат и удавят в кръв всеки път, когато е възниквало.
  И пак ще го правят, и то именно с ресурсите на ДЪРЖАВАТА, понеже ГЛАВНАТА ФУНКЦИЯ на държавата е да задържа текущото положение, което е изгодно за тези, които си поръчват закони, министри, шефве на митници и полиция, медии и подбрани "гласове от народа".

  [/quote]

  Съгласен съм с Вас, но как ще го направите, конкретно в БГ?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 31. 31 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не, не съм съгласен с Минчев. Проблемът не е в държавата чисто абстрактно. Проблемът е че партиите и политиците нямат идеи. Те просто са се откъснали от народа, не познават неговите проблеми и нехаят за хората. Проблемите на ромите са същите като на нашите пенсионери, млади хора, работещи бедни, просто ромите се чувстват по-силни и ЗАДРУЖНИ и затова действат, докато нашите хора умират тихо. Но и едните и другите страдаме от една и съща болест - нехаещи политици и ЕЛИТ от проблемите на държавата и народа.

 32. 32 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#25:"xmm"]Ама виж колко се фръцнаха и отидоха....на други места[/quote]

  Е, на мен, кочинката ми харесва...харесвам си и политиците, за магистратите, една лоша дума не мога да кажа...виж, чалгата леко ме дразни, но за това пък, ше хода по галерии от днес до сетния си час...

  Форумът е в будна кома...
 33. 33 Профил на Безспорна точка
  Безспорна точка
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#28:"kermit"]Тях ги плаши единствено затвора.[/quote]
  Грешите. Не ги плаши.
  От затвор се излиза. От гроб - никога.

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  "Междувременно - бандитите, които управляват и грабят остатъците от българската държава не възразяват нашите обществени дебати да си останат все толкова безплодни и спекулативни."

  Докато умните се наумуват.......
  Всъщност, нещата не са толкова сложни - нужно е само законите да са еднакви за всички и не спазването им еднакво да се наказва.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лагерите и затворите впрочем са неизменен атрибут на всяка държава, разликата е само в режима "на свобода" и "зад решетките". Понякога почти няма разлика, но и когато има значителна, пак не е фундаментална - гражданите са подчинени на държавата така, както затворниците на надзирателите. Обратното, държавата да е подчинена на гражданите, първо че наистина не съществува, макар и рекламира, второ - ами просто НЕ Е държава, а именно пряко гражданско самоуправление, в него излишните институции и бюрокрация липсват, те само пречат.
  Тъкмо такова нещо са мислели и Левски, и Ботев - а последвалото след руската окупация, сменила османската, е ГАВРА с паметта им, разтурване на делото, за което умряха, и то в разцвета на силите си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  До коментар [#17] от "carwindwrclir":доколкото в БГ няма държава(само изпълнителна власт, която обслужва олигархични интереси).

  т.е. в България има олигархична държава!

  Дреме им на олигарсите, че в някое планинско село се заселват стотици ромски семейства с надеждата да се изхранят с бране на билки и гъби.
  Дреме им на олигарсите, че през мъртвия сезон, кога няма билки и гъби, изгладнелите роми тръгват да обират каквото могат от местните българи - щото гладът е по-силен от тока.
  Нали всичко това става далеч от техните квартали "в полите на Витоша"!
  Важното е да върви търговията /с билки и гъби!/
  Както казваше Хари Клин /гръцки сатирик/: "Да са живи и здрави овцете, че да ги доим и стрижем!"

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":

  Каква пряка демокрация те гони с избиратели като циганите и турците...

 38. 38 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#36] от "patsis":

  Харесва ми начинът ти на мислене.

  Форумът е в будна кома...
 39. 39 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  даже ще дам един пример със себе си. Вземам двама работници-роми за ремонт на село. Скъсаха се от бачкане и плащам надницата(цяла седмица работиха). Тогава Единия ми вика - ей какъв човек беше дядо ти(той бивш шеф на ТКЗС-то), грижеше се за нас, работа даваше, хранеше ни и тн, а ти нищо не се грижиш за нас. И аз единственото, което смотолевих - ами нали ви плащам(20лв), а викам, зад дядо ми беше БКП и Тодор Живков, а зад мен НЯМА НИКОЙ - гол съм като пушка. Та искам да кажа - че просто ГОЛЕМЦИТЕ са оставили народа да МРЕ, а те си гледат кефа и се СКЪСАХА да обикалят по света(с цялото си сем) и да водят лъскав живот. Въбоще за НАШТО ГОЛЕМЦИ, такова нещо като НАРОД не съществува. Те имат слуги, подмазвачи, черноработници, а те са БОГОИЗБРАНИТЕ.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#30] ох... Трудно. Много трудно.
  Има виждания как, ако ви интересува, потърсете страницата на вестник "Свободна мисъл", по добре да продължим дискусията там, щото тук ще довтасат модераторите. Друг вариант, пишете на пощата на Редколегията на вестника, ще приказваме без спънки и тролове.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Този път Минчев, много се изложи ..)
  Държавата , само "нощен пазач'-е Либералната теория :)..Никаъв национализъм и и прочие глупости ...
  ЛИБЕРАЛИЗМЪТ предлага тази теория ::))
  Като малко краен , за някои - се започва и с допълнителни намеси , на държавата или социалдемокрацията , която той не споменава :) Но държавата - нощен пазач - почива И на правилото : ЗАКОННОСТ , ред , индивидуализъм - но и СПАЗВАНЕ на правилата - установени от държавата ..
  ТОЧНО това не виждаме у нас ...
  В лошата Америка ти ОТНЕМАТ детето - малкото - ако НЕ се грижиш за него , ако го оставиш САМО , например да обикаля по улиците - и да събира отпадъци- като у нас !! :)
  Идват СОЦИАЛНИТЕ , преценяват и ти го ВЗИМАТ !!!
  И държавата започва да се грижи за него !!!
  КОГА и КОЛКО случая има в България , такива годишно ??? 2 - 3 - 5 ??? КОЛКО ???...))
  В либерална Америка има клубове, занимални -по нашему , сдружения , които работят по темата ..А у нас ??
  Събират се , там , настоятелства , майки, родители - психолози, учители и т.н...привличат ги със спортове и т .н...
  В "социална" България - по Конституция - кога и КЪДЕ го има??/ Дори и с парите от ЕС ???
  Голяма тема ...:
  С две думи -'здравата ръка " - не може да се асоциира с - Либералната теория - за минимална намеса на държавата :))
  Нещо основно бърка , минчев , тук ...)

  BIG AL
 42. 42 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Много точен анализ на Огнян Минчев.Ако искаме нормална държава,трябва да плащаме данъци и то доста по-високи.Що се отнася до циганите,не само в Гърмен,самите ние слагаме червена разделителна линия.Питам всеки от Вас:Ако сте работодатели и търсите кандидат и се явят 2 кандидати - 1 българин и 1 български циганин с еднакви качества,кого ще изберете?Сигурна съм,че ще предпочетете българския българин.Т.е. не давате шанс на бълг.циганин.
  И какво остава - да продължаваме по този начин до края на държавата. безкрайност

  Tony
 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4126 Весело

  До коментар [#31] от "nando":Проблемът е че партиите и политиците нямат идеи

  Как да нямат идеи? Основната идея - Нам една ни е целта - гювеча сам да да обера!

 44. 44 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#37:"Добрин ВЕЛКОВ"]Каква пряка демокрация те гони с избиратели като циганите и турците... [/quote]

  [quote#37:"Добрин ВЕЛКОВ"]Каква пряка демокрация те гони[/quote]
  Остави човекът да тъне в утопизма си...ами се чудя, що ние реалистите сме се натОпили до шия с непряката ни демокрация...

  Форумът е в будна кома...
 45. 45 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не че държавата и местната власт не могат, а не искат да решат подобни въпроси, е проблема на България. И тук не става въпрос за костовисти, комунисти, империалисти, демократисти, националисти, а за спазването на прости правила. Така, както огромната част българите, турците, арменците, руснаците и т.н. правят.

  Тролинг да върлд синс 681
 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Огнян Минчев е можел по-добре да се подготви по темата.Освен ако е знаел предварително,че каквото и л"йно да из"ере,пак ще го публикуват.

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#37] теб определено те гонят предразсъдъците на невежеството, щом си представяш пряката демокрация като сегашното безобразие с притурени референдуми за колорит... Все едно реактивен двигател на дървена каруца!
  Не, системата при пряката демокрация е ДРУГА.
  Ама щом циганите и турците са ти проблем, а не мутрите от всички етноси, надали ще разбереш какво ти говоря.
  Толкоз.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 48. 48 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#32] от "Yasur":
  [quote#32:"Yasur"]Е, на мен, кочинката ми харесва[/quote]

  Татковина-батковина, ко да прайш?
  Щом престанах да са реша, спестих от гребени и си джиткам по осовата линия...нема лево, нема десно.
  Секи ден си зимам по един гербер от кварталната градинка и в гнездото ухае, ухае на...

 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#12:"Николай Теллалов"]Аз не искам държава. Искам пряко самоуправление, тоест пряка демокрация; а за да работи тя, е нужна солидарна икономика. [/quote] Напляскал си един куп глупости, да ти кажа.
  Какво точно е "солидарна икономика", моля? Нали имахме "солидарна икономика", в която бачкаха стотина идеалисти, възнаградени с инфаркт на 50 годишна възраст, а плюскаха хиляди, милиони дори?
  Няма такова нещо като "солидарна икономика".
  Има силна икономика и слаба. Умна и тъпа. Интелигентна и изяждаща ресурсите. Това е по отношение на икономиката. А прякото самоуправление си го практикувай у дома. Другото се нарича "община" и там всеки жител на общината има думата. Наесен.

  Доброто е заразно
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#42] от "Free person":

  Ама аз не желая да плащам по-високи данъци, за да ги ХРАНТУТЯ! Отказвам! Ако ще плащам данъци, то ще е само за да си пращат те децата на УЧИЛИЩЕ, да не ги женят на 13 години, да се обучават, ако не могат да се образоват, за да бъдат полезни с нещо на някого! Не може всички да са професори, нито е нужно, но и не може половината да се чудят на коя кълка да се обърнат и какво да откраднат, докато другите теглят каиша.

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Минчев каза една истина.

 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4126 Весело

  До коментар [#42] от "Free person":Как кого ще изберем? То и циганските богаташи наемат само българска прислуга!

 54. 54 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#50] от "Consumer":

  Невъзможно много искаш.

  Доброто е заразно
 55. 55 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#37:"Добрин ВЕЛКОВ"]Каква пряка демокрация те гони с избиратели като циганите и турците... [/quote]

  Това ви е най-малкият проблем - все още са малцинство, може да се въведе и ограничения(образование......................, все пак не можете да оставите "Слепите да водят глухите", а при пряка демокрация ще взимат директно управленски решения). Ще се наложи разделение на патриции и плебеи, чисто хипотетично, едва ли ще се случи скоро.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 56. 56 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#10] от "rosiraycheva50._":

  че те и двата описани формата са ужасни.

  Изобщо напоследък Огнян Минчев много левее, жалко, че и той, и другите "десни" са обременени толкова от комунизъм и непознаване на пазарната икономика.

 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#45] апелираш за спазване на правила, които се спускат ОТГОРЕ? Които са функция от интересите на олигархията?
  Ами спазването на такива правила ще е още по-лошо, тъкмо позитивните нарушения на мутренския правилник правят живота ВСЕ ОЩЕ поносим.
  Пък и даже апологетът на държавността Русо е смятал, че неодобрени пряко от народа закони (същите ПРАВИЛА) не бива да се зачитат като закони, а диктат, антинароден и разруштелен за всяко общество.

  [#49] ами чети бре, моме, чети. Лесно е да наречеш всичко, което не ти се побира в главата "глупости", но чия е глупостта накрая?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 58. 58 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#50] от "Consumer":

  +++++++++++++++++ 100% те подкрепям!

 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За България ще кажа следното : НЕ бъркайте НЕГОДНАТА , корумпирана власт , администрация, начин на функционирането и, навици, история, психика и т.н. , НАСЛЕДЕНА , в ГЕНА ни ,
  от това , че ако СЕ СПАЗВА ЗАКОНА - дори и без промени -от същата тази администрация - нещата МОГА да бъдат други :))
  При либерализма - спазването на закона е издигнато в КУЛТ !!! Там при малки изключения - всички са равни , даже понякога богатите , именно защото са богати , известни - го отнасят - по- строго !!!
  Един вид, държавата ти е дала възможност да си богат и известен - банкер, министър , политик , спортист или артист - и ТИ НАРУШАВАШ ЗАКОНА ??
  Ела да видиш какво става :)

  BIG AL
 60. 60 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#59] и защо тогава затворите в "нормалните" държави не са пълни с богаташи?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 61. 61 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#59:"BIG AL"]При либерализма - спазването на закона е издигнато в КУЛТ !!![/quote]

  Прав си...но кога бе, Голям Ал, България ше помирише тази дума ???

  Форумът е в будна кома...
 62. 62 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Още си живеем с психиката , установена от комунистите ,дикатурата, тоталитаризма - че някои са НАД ЗАкона;)
  Няма го именно -либералното разбиране за прилагане на Закона - на всеки и за всички ..
  ТЕ , някои другари бяха над закона и днес просто се възпроизвеждаме - НЯКОИ не могат да влезат в пандиза !!???
  Голяма тема ...) Много може да с пише ..)
  НЕГОДНА прокуратура и част от Съд. система ...Възпроизвеждаща се - негодност ..)

  BIG AL
 63. 63 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  Минчев изпуска един важен факт. много хора са склонни да плащат по-висок данък, за да има "социална" държава. но нямат доверие на държавните институции, че тези допълнителни приходи в хазната ще бъдат използвани за изграждането на тази модерна държава. та нашите управници не могат един пеещ фонтан да направят, който няма да те убие с ток, или да му се излющи боятата, защото хвърлят буци негасена вар... а какво остава за висша политика и стратегии за развитие на модерна държава...

  До коментар [#50] от "Consumer":

  да, много искаш. в 21 век няма държава, която да е чиста и спретната. да не говорим, че България няма как да стане един малък Балкански Райх

  работата не е да сме чисти етнически българи-християни. а да има върховенство на закона. което не можем да получим нито с десетките хиляди милиционери и жандарми, нито с хилядите корумпирани прокурори и съдии, нито с некадърните депутати, крадливи селски кметове... да не говорим, че и голяма част от нас са прости селтаци...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 64. 64 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 634 Неутрално

  От Уикипедия:
  „Държавата — това е специализирана и концентрирана сила за поддържане на правовия ред. Държавата — това е институция или съвкупност от институции, чиято основна задача (независимо от всички други задачи) е охраняване на правовия ред. Държавата съществува там, където специализираните органи за поддържането на реда, като например, полиция и съд, са отделени от останалите сфери на обществения живот. Те са държавата.“[

 65. 65 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#50] от "Consumer":

  доста високо мнение имате за българите, хаха.

  Аз ако трябва да сме честни не искам никаква, или минимална държава. Минчев предлага някакви тоталитарни провалени измишльотини.

 66. 66 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Неграмотните определят КОЙ да ни управлява?! ЗАЩО? Чудно ли е тогава, че станахме циганска държава, в която правилата не се спзват, а безкруполни политици купуват техния вот и се уреждат за депутати? И същите депутати не искат те да се образоват, обещават им, че ще ги уредят да не плащат консумативите си и ги оставят да се множат, защото им трябват гласоподаватели?!

  Затова: Забрана неграмотните цигани да гласуват!
  Ограничаване на безконтролната циганска популация - строги закони! Химическа кастрация на бездомници!
  Тарторите им да се държат отговорни!
  Безработните да се задължават да полагат общественополезен труд!
  С това да се започне, защото циганията обхвана всичко и няма време за чакане! Борисов?

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 67. 67 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално


  „Правителството изпълнява функция на бранител на човешките права и прилага физическа сила, само и единствено в качеството си на наказателен орган, срещу лица употребили я първи, като престъпници и външни агресори. С други думи: държавата трябва да съблюдава за спазването на индивидуалните права,свободата и частната собственост, които произтичат от човешката природа.
  Единствената основателна причина за съществуването на държавата е да осигурява Правата на човека, защитавайки го от физическо насилие.Обществото трябва да надзирава за отделянето на държавата от икономиката, по същия начин и поради същите причини, както то е сторено с църквата."
  Толкова.

 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#66] по твоята логика и ти нямаш право на глас, при това нямаш и извинение като циганите, че не си могла да се изучиш...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#67] да, такава е рекламата.
  А реалността, и то практически навсякъде?
  Дори при фрмално спазване на всички цитирани от теб сладки приказки, как институциите защитават, например, индивидуалните права, без да питат самите индивиди?
  Сляпата вяра в абсолютната полезност и необходимост на държавата трябва да си отидат така, както си отидоха заблудите за плоската Земя, за "естествеността" на робството и второсортността на жените като човешки същества и "граждани".
  Впрочем, не са си отишли напълно...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 70. 70 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#4] от "etty1":

  Вероятно нищо не знаеш..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 71. 71 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Еми умните и красивите като автора не искат държава, а племенен съюз с Вожд. И си го получават! Да живей Вожда на племето!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 72. 72 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#61] от "Yasur":

  Следващия век!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 73. 73 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#72:"Captain Shakespeare"]Следващия век! [/quote]
  Капитане, ти си оптимист!

  Форумът е в будна кома...
 74. 74 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Драги Авторе,
  Ние отдавна се влачим в едната схема, имитирайки и "другата"...
  Живеем в еврогротеска на американо-балканския си модел на общ живот...

 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  Цитат: " Едните ще псуват липсата на държава - строг пазач, а другите - ще плачат за отсъствието на държава, която да плаща масрафа. Междувременно - бандитите, които управляват и грабят остатъците от българската държава не възразяват нашите обществени дебати да си останат все толкова безплодни "
  Докато не престанем да отричаме всичко на другата страна и не разберем, че бандитите грабят и леви, и десни = ТАКА ЩЕ БЪДЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Весело

  [quote#16:"Читател"]Комунягите нямат капацитет за повече[/quote]Помним величествените заводи на комунягите и ... сега виждаме бездарието на частниците

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ИСКАНЕТО ВЪРВИ С ДАВАНЕТО СЛЕДВА ВЪПРОСЪТ КОЙ КАКВО И КОЛКО Е СКЛОНЕН ДА ДАДЕ СРЕ6ТУ. КАКВО....?
  В БГ НИКОЙ НИ6ТО НЕ ИСКА ДАВА А ИСКА МНОГО ДА ВЗЕМА ... А ТАКА ДАЛИ МОЖЕ?

 78. 78 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ех, господин Минчев. В Скандинавия няма такива "политолози". Да изложат аргументи не просто срещу едната възможност, а против и двете - "защита на човешките права" и "спазването на законите".
  Позволете да не се съглася и да обявя коментара Ви за полуистина. Другата страна на монетата включва:
  1. Значима група българи работят и печелят не малки суми, но никога не са се осигурявали дори на 10 % ДОО.
  2. Всяка предприемчивост в страната е елиминирана от монополисти и тартори, подслонени от административен и прокурорско-съдийски чадър.
  3. Фундаментална корупция при разпределението на евро средства. Не тези нищожни няколко хиляди, които се дават на дребни земеделци, а милионите по програми като конкурентноспособност например.
  4. Струва ми се е досадно да се споменават двата ужасяващи грабежа-виденов и КТБ.
  5. Нашенецът вече приема самоуреждането като норма, а "седянки", включващи политик-бизнесмен-поп-магистрат, като еталон на клубното начало. За разлика от британските клубове, които са изградени на база интереси, а не като нашите - корпоративно-властови.

  Богати и бедни, господин Минчев, има и в Скандинавия, но това не им попречи да даряват на циганските банди, преселили се там от България и изхранващи се с просия.
  Не, не, не съм съгласна с Вас. Въпрос на манталитет е да признаеш правото на умния, трудолюбивия, почтения и осъзнатия да има. Въпрос на култура е да не принизяваш и унижаваш непрекъснато другия. Въпрос на нормалност е да очакваш институциите да осигуряват реда.
  Много бъркате, господин Минчев.
  Лошото е че народът ви вярва.
  Какъвто пастирът, такъв и агнецът.

 79. 79 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  В България държавата не е нощен пазач,а пладнешки айдук.Социална държава с нехомогенно население няма успешна.Във Франция има и високи данъци и преразпределение, и гета .Скандинавските общества са културно хомогенни и затова модела работи.С данъци гражданите си купуват публични услуги.Предоставяните от България са или с ниско качество и в недостатъчно количество или такива,за които по-скоро бихме платили да ни отърве от тях,а не да ни ги предоставя.Срещу това,което предоставя и сегашните данъци са и много.

 80. 80 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  " Момичето беше младо, хубаво като капка. На шията си имаше седем реда рубета и махмудии, облечено беше в атлаз и сърма. Вървеше сама-самичка - сама сред горите, сама сред зелените ниви. И ходи, и върна се с вода от Седемте кладенци. Вървя седем деня нататък и седем деня назад. Никой не посмя да я закачи, не падна косъм от главата й, не се изгуби нито едно рубе от нанизите й. Хората я изпращаха докрай село и я оставяха сама. "Щом тъй е казал Индже, нека... и много здраве!" Засмяно тръгна момичето, засмяно се върна.
  Нямаше хайдути по пътищата, нямаше лоши хора."-№1
  ...................................................................................
  "Индже сам гонеше сега кърджалиите, требеше хайдутите и обирниците по пътищата.
  Навред по пътищата увиснаха по дърветата избесени хайдути, всяка сутрин пред чадъра на Индже се търкаляха глави на хайдушки главатари. И не само за хайдути и за обирници беше страшен Индже. Аени, спахии и бегове, всички ония, които имаха власт и владееха земята, поотпуснаха коляното си и не притискаха тъй много раята. Кадийте по диваните, щом си спомняха за Индже, потапяха веднъж и дваж пачите си пера в дивитите, позамисляха се и съдеха право.
  Очистени бяха всички гори и дъбрави, развързани бяха всички пътища."-№2
  ...................................................................................
  Господин Теллалов,за да се случи това, което е описано в този откъс от "Индже"на Йордан Йовков,отбелязан с №1,е трябвало да се случи това,което е описано в откъс №2.Е,когато хората достигнат, до такова ниво на своето етично,морално,нравствено,душевно и пр., развитие и състояние,че да е възможно това от№1 да се случи, без да е необходимо да се случва това от №2,то тогава и нуждата от държавата ще отпадне.Даже и от минималната.
  А, "сляпата вяра в абсолютната полезност и необходимост на държавата"и моя милост, са две понятия осъдени на вечно разделение.Както казват в прекрасният град Одеса.
  До коментар [#69] от "Николай Теллалов":

 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#80] много плоско мислене. С избиване на хайдутите не се премахва причината хората да стават хайдути.
  За останалото - приканих да прочетете някои неща и да пренесем дискусията другаде, било в коментарите на вестник "Свободна мисъл", било (намира се с търсачката) във фрума на анархистите.
  Щом не искате, ваша воля. Тук не виждам смисъл да продължавам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 82. 82 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ами на мен ми се иска държава в която законът,добър или лош, е за всеки - от обикновенния циганин до премиер,главен прокурор,конституционен съдия.....

 83. 83 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изобщо, невероятна наивност е да се мисли, че моралното и всякакво друго на хората може да се промени към добро, при положение, че тъкмо средата на държавността поощрява тъкмо обратното, култивира съвсем противоположните черти у човека - и то против инстинктите му на потомък на стадни животни, сред които солидарността е генетично програмирана.
  Как да е.
  Пак поканвам да говорим за това във форума на ФАБ, ако желаете.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 84. 84 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#76] от "dark'star":

  Бате, ти си изостанал с поне 30 години, отстъпи и се покрий някъде без да пречиш.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Аз искам държава,чиито институции работят така,ч ехората да ги уважават.Решават проблемите им,създават равнопоставеност и всички отговарят еднакво пред закона.Всички си плащат данъците,тока и водата,няма привилигировани.За всички България е родина,грамотни са,говорят български и не парадират с религиозната си принадлежност.В такава България искам да живея.

 86. 86 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#51] от "dogwoman":
  Съгласна съм, че не желаеш по-високи данъци за да хрантутиш разни асоциални групи. Проблемът в Бг, обаче е, че данъци,акцизи и т.н. отиват за предварително договорени "обществени" поръчки,ненаяли се политици и едва някакви трохи за подкуп на определен "електорат". Циганите са последните, които имат глас при разпределението на обществените средства. Насочи гнева и недоволството в правилната посока - корумпирани политици,съдии,прокурори,неработеща и продажна администрация,престъпници изживяващи се като бизнесмени...

 87. 87 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Докато четете този уникален анализ, лидерът на протестите в Гърмен беше арестуван за "Подстрекаване към насилие". България вече официално е циганска държава.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 88. 88 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Текстът на г-н Минчев издава няколко слабости:чисто информативни и по-дълбоки,душевни.
  1. Не е вярно, че в скандинавските държави няма гета - просто те изглеждат по-"европейски" и чисто от такива на други места.
  2. Правовата ДЕМОКРАТИЧНА държава е една - САЩ или Швеция/Норвегия,Италия,Холандия и т.н. / са само нейни нюанси. Иначе и Китай е "правова" държава, но тоталитарна.
  3. Проблемът на България в този контекст не е, че и "етнически" българи отпадат все повече от т.н.общество,а че БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ отпадат.
  4. Точка 3 е показателна за тежкото национал-социалистическо мислене,оставило своите следи дори в реториката на такива като г-н Минчев.
  5. Подобни проблеми,в такава степен и с подобна острота не съществуват в страни с плосък данък или 60-70% данъчно облагане,ако законите са валидни за ВСИЧКИ....

 89. 89 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  е както всеки знае много са малко из между нас тези които биха жертвали време ,пари и прочие за да се опитат да променят настоящото положение...винаги мнозинството е по силно,но при нас всеки мисли само за него и близките си...а знаем приказката за мечката и прочие,енергията от 90г беше умело изпусната само в свирката...сега 'гордеем' ли се с 'нежната' революция дирижирана от БКП и ДС....както тръбяха преди почти всички така да наречем медии,всеки в тази държава трябва да плати по един или друг начин своята сметка за да можем да живеем по нормално..иначе края е все по близо..повтарям всеки или почти ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  рядък случай на мое несъгласие с минчев. значи, проблемът на Бг комай не е "дайте повече пари от данъци, за да се реши циганския проблем". защото, по същата логика, левичарите западни музиканти и интелектуалци ми говорят за "повече пари за развиващите се държави от нас". този механизъм не работи, защото системата, която усвоява тези същите пари, е отчайващо корумпирана. колкото и пари да се налеят, тя ще остане такава. проблемът е проблем на ценностите, не на количеството средства. затова и не можем да усвоим ЕС средства. и затова парите на Запада, например, в банановите републики отиват за мерцедеси на управляващите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#7:"dissident"]В САЩ в много градове и щати полицията е частна. [/quote]

  Глупости на търкалета

  BohrMottelson
 92. 92 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#76:"dark'star"]Помним величествените заводи на комунягите [/quote]

  Като Кремиковци, Плама, Химко?

  BohrMottelson
 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Когато си меритократ, имаш си собствен институт, защитен от всякъде и си с много пари, далеч от ромите и техните махали, е лесно да даваш съвети и да си готов да се съгласиш с установеното вече статукво. Но затова пък и твоите съвети и претеции за научност и за демокрация не струват ни пукнат грош. Защо Огнян Минчев не отиде да живее в село Гърмен, да поживее там година-две, без да ползва връзките си с властта и с политическия елит, а след това да дойде и да ни каже колко хубаво е да търпим безобразията, които се вършат от подобни хора при подобни условия?

  Някога на прословутото радио ЕРЕВАН бил зададен въпроса, дали може човек с гол задник да седне върху таралеж. Отговорът на радиото бил: Може, ако задникът е чужд. Та статията на Огнян Минчев не се различава много от отговора, даден от радио ЕРЕВА. Нали?

 94. 94 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#67] от "objektivist96":

  Ето това е отговорът на г-на Минчева. Всичко останало е комунизъм/социализъм (нов масонски световен ред). Виж ми подписа.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 95. 95 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Защо пишете на *ани* минуси?Не сте съгласни?
  Какво ще направите,ако кучето зад ъгъла,на което чат-пат хвърляте по един комат или скапан кремвирш,в един прекрасен ден за *добър ден* ви захапе по крака?
  А на ЦИГАНИТЕ се предлага доста повече не за благодарност,махане с опашка и подскачане около вас,ами за да са *доволни*!
  Всяко оправдаване с *няма работа* е толкова нелепо,че просто не ми се коментира.
  Няма работа за *началници*,работа за *бачкане* има предостатъчно,но БЪЛГАРСКИЯТ ЦИГАНИН стана *ром*,занимава се с далавери,има *джисем* за 500 лева и златни синджири за още толкова,но пък мързела му е в огромно количество!Както и чувството,че *гявурите българи* ще работят вместо тях,ще дупчат билетчета вместо тях и..
  Да продължавам ли,Минчев,че то до утре мога.
  Само едно ще ви кажа - човек,който не може да говори на български,не може да чете и пише,днес,в 2015 година,просто не може да има никакви права като гражданин.
  Я си спомнете за Захария Стоянов - какъв е бил и докъде САМ е стигнал,но е искал да го бъде!

 96. 96 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  МИНЧЕВ, икономиката, мой човек, икономиката, а после данъците 50%, защото с държавата трябва да сме партньори.
  Половината за нея, другата за нас.
  Ама не с тези избранници, а с действащи и отговорни в службата!

  Ние да ги знаем, че да ги изберем!

 97. 97 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Вървя по улицата тиха, мръсна,
  светът около мене е заспал
  и мисля си, че само ако фъсна,
  ще се събуди целия квартал...

  Birds of a feather flock together.
 98. 98 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  "Едните ще псуват липсата на държава - строг пазач, а другите - ще плачат за отсъствието на държава, която да плаща масрафа. Междувременно - бандитите, които управляват и грабят остатъците от българската държава не възразяват нашите обществени дебати да си останат все толкова безплодни и спекулативни."

  Чудесно казано, напълно съм съгласен и ще си позволя само една добавка, а именно, че тези две групи хора не са постоянни в своето мнение, а напротив, когато ги засяга в личен аспект едната позиция, пъргаво минават в другата.
  Пример е прост, искаш да паркираш и да не плащаш и ругаеш тези дето те глобяват. Но ако се прибираш вечерта и някой е паркирал на "твоето" място, ще оревеш квартала че няма държава и няма ред.
  Ако строиш незаконно и някой дойде да те бута или глобява, пак лошо, ако съседа построи незаконно нещо което ти пречи и никой не го закача, няма държава.
  И т.н., ама ако си правим държавата на този принцип и сме съгласни само в едно, че данъците са винаги по-големи, от колкото не се иска, само ще си приказваме за ред, за образование, за здравеоопазване, да не говорим за т.н. националисти, които плачат е сме били нямали самолети и не знам какви други, ужасно важни неща.

 99. 99 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":


  [quote#12:"Николай Теллалов"]Аз не искам държава. Искам пряко самоуправление, тоест пряка демокрация; а за да работи тя, е нужна солидарна икономика. [/quote]

  Прегледах следващите ви изказвания по-долу и няма как да се съглася с тях, не защото Минчев има нужда от адвокат или защото си харесвам чиновниците или техните политически началници, които избираме.
  Не нашето, според мен доста незряло общество, но и повечето от напредналите в социално-икономическо отношение държави не могат и не са му "пуснали" края и да се оставят на пряка демокрация и солидарна икономика ( за това последното, аз не съм виждал някакъв аналог).
  Второ и за съжаление много важно и бих казал определящо е, външно политическата международна обстановка. Дори и някоя нация/народ да узрее за нещо подобно, за което пледирате, кой от другите хищници, например Русия, Китай, Иран, Пакистан и сигурно и много други известни или нововъзникващи мераклии, няма да ги оставят и ще ги погълнат. Ако визираме една Швйцария, която между впрочем е доста далеч от вашия модел, то тя е резултат от нуждата на останалите, доста добре наточили се хищници, да имат някакво място за съхраняване на плячката.
  Въобще не коментирам на каква висота трябва да преобладаващата част от населението на една държава, за да се осигурят материално системи като пенсионната, здравната, образователната, транспорта ( публичния), някаква защита на населението от всякакви криминали ( даже и да няма родни, все някак трябва да се пазим от външните посетители), така ччче покрай всичко това ще има и хляб за хора като Минчев.
  Така че добре звучи, ама още преди повече от двеста-триста години на подобни идеи, са определени като утопични.
  Така че на този етап, може да говорим само за по-мека ( тип нощен пазачч) държаваза сега

 100. 100 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":

  аз искам и манекенка в леглото, ама да е различна всяка вечер

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK