13-те опорни точки срещу съдебната реформа

13-те опорни точки срещу съдебната реформа

© Анелия НиколоваКогато съдебната реформа се зададе, противниците й реагираха първосигнално и решиха, че с килограми и тъпота ще затрупат идеята. После разбраха, че не става. Сега вече ги е срам да са "против" открито. И ги е страх.


Прибегнаха към интелекта или онова, което го замества при техните организми.
И родиха. Да видим, какво. 


Новите опорни точки срещу съдебната реформа могат се обособят в четири групи.
Първа група: Отклоняване на вниманието и усилията към частни, ежедневни и сравнително дребни проблеми


Езикови проявления: 


- "реформата трябва да се съсредоточи към недоделките в процесуалните закони (ГПК, НПК)"


-  "проблемът не е във Висшия съдебен съвет, а на "друго място"


-  "реформа, да, разбира се… ама не точно такава, а малко по-инаква"


-   "трябва да помислим зряло, да преценим задълбочено и да преценим мъдро"


-  "не е там проблемът на държавата и няма да се свърши тази работа така".


Няма обаче да чуете, къде, аджеба, е проблемът и как ще се свърши работата.


Към тази група се включва и опитът за отклоняване и отсвирване на нещата към едно далечно и неопределимо бъдеще. Типичен представител е любимият ми "просветителски" аргумент: "дайте да наблегнем на образованието, та като го оправим, след 20-30 години ще вземат да излизат блестящи юристи. И тя системата, сама ще си се оправи". Разбира се, предполага се, че междувременно ще им преподаваме ние – че кой друг?


Цел – замазване, отлагане, изкривяване, обезсилване и най-добре – провал на реформата.


Хитрото на тая група опори е, че посочените проблеми безспорно съществуват; решаването им обаче няма да преодолее най-дебелите и болезнени в момента пороци на правораздаването.


По същата логика – да вземем първо да се преборим с диабета, озоновата дупка, бездомните кучета и ниските заплати на учителите, а после да се захванем със съдебна реформа.


Всъщност, всеки трябва да си копае нивата. Проблемите в едно общество се решават паралелно. Подобни призиви целят, да отклонят обществена енергия от съдебната реформа и да я оставят да потъне в пясъците на въпроси, които интересуват само част от хората. Това са опити за отлагане на неизбежното и приличат на уговорките между пенсионерки по телефона – "Айде, Ветке, да се видим най-после – ама като се позатопли времето". Вече е жега и се не трае, Ветке!


Втора група: Политически аргументи от тип "заклинание"


Езикови проявления: 


- "разделянето на ВСС е самоцелно" (и ние няма да го подкрепим);
- "нарушава се независимостта на съдебната власт";
- "цели се подмяна на хората" (?) във ВСС, ВАС, ВКС и т.н. и т.н.. 


Заклинанията са по дефиниция леко слабоумни. Те затова са и аксиоматични. Носителите на такива послания никога не аргументират, нито се задълбочават. Те стрелят с къси глупости. Всяко пояснение би им съборило картонената кула. 


Този тип аргументи са лозунгарски, аксиоматични и магически.


Те въздействат върху обичливи привърженици, защото са от типа "айде, наш`те!". Който си ви обича, няма да си ви и пита.


Ако накарате такъв аргументатор да обясни, какво точно е "съдебна власт" и има ли разлика между нея и "правораздавателна система", или като как всъщност точно и само по себе си се посяга на нейната независимост, или пък какво е съдържанието на тази независимост, ще чуете дълбоко хлъцване. Може да предизвикате и мозъчен инцидент.


Трета група: "Научни" аргументи


Носителите на тия аргументи са по-извисени. Някои от тях дори вероятно си вярват. Неразбрали или забравили, за какво става дума в правото, те са се опили от хълцаща публика, която шъпне "Леле, как сложно го каза!".


За да аргументираш така е препоръчително, да си поне доцент.


Изречения, по-къси от 17 реда са забранени. Обърканата пунктуация е предимство. Логическите грешки са задължителни. Връзката с действителността задължително трябва да е скъсана, а най-добре е, никога да не е била установявана.


Езикови прояви:


- Позоваване на практика на Конституционния съд, съгласно която "както е известно", е нужно Велико народно събрание за такава реформа. Обикновено се гарнира с вездесъщото решение № 3/2013 на КС. След клетва в решението и в значението му (без цитат, по възможност), се "обяснява", че въз основа на него, реформата може да се инициира само от Велико Народно събрание
Това е т.нар. "рестриктивен" аргумент.


Целта е да ни облъчат с идеята, че реформата е всъщност политически невъзможна – защото засега е практически немислимо, да се свика Велико народно събрание.


- Другият тип "научен" аргумент бие в точно обратната посока - че въобще няма нужда от промяна в Конституцията и реформата може да стане с просто изменение в Закона за съдебната власт.


С този аргумент пак се цели осуетяване на реформата, но по друг начин. Ако законодателните изменения не са предшествани от конституционна промяна, в удобен момент те ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. В зависимост от "подходящ" негов състав реформата ще бъде или осуетена, или осакатена, или най- малкото забавена. 


Четвърта група: Ниска топка


Най-тривиалният аргумент. От архаичен тип. Обидно ниска топка, но има своя публика.


- Първият тип от тази група е: "ние не сме корумпирани, дайте доказателства , че сме". Обикновено се настоява на договор за подкуп, искат се писмени показания с нотариална заверка на подписа (задължително и от далия подкупа, и от получилия го). Като не се представят, настъпва тържество.


Произнася се мантра за правовата държава, накърнени човешки права на заподозрения в корупция и той влиза целият в бяло – като Орешарски на прием при Иван Искров.


- Другият тип аргументит е на атавистично ниво. Копае под дъното с народностна ирония от типа "Ти ли па че ми кажеш на мене". С такъв тип аргумент се стреля предимно по чужденци. Негови мишени напоследък бяха френският посланик Ксавие дьо Кабан по повод казванията му за съдия Румяна Ченалова и за "гнилите ябълки" и Моника Маковей. На посланика му казаха да се държи прилично и дипломатично - т.е. да си трае. На Моника Маковей й казаха, че нея и в Румъния не я обичат; камо ли в България.


Что делать?


В това многоговорене как да отсеем плявата от зърното и как да разберем кого да слушаме и от кого да се пазим? Много е просто, всъщност:


Виж, кой говори. 


Ако лицето има дузина провали, десетки позори и плува в подозрения, просто спрете да слушате. Няма смисъл. Само ще ви облъчва с тъпота.


Ако някой говори неясно, това значи, три неща:


- или сам въобще не разбира, какво приказва;
- или ви лъже;
- или и двете.


По думите на големия наш професор по право – Живко Сталев –


"както лошата храна разваля стомаха, така и лошата духовна храна разваля разсъдъка".


И още няколко неща:


- не гледайте сутрешен блок, в който прекъсват събеседника по три пъти на изречение и осем пъти в минута;


- не гледайте интервю, в което водещият е отишъл на крака в злачно-сенчест кабинет с ненатрапливи следи от късен сталински барок, та да подаде удобни въпроси на благосклонен властник;


- не гледайте предаване от типа "Всички гледни точки", в който точките се представят едновременно и чрез надвикване на опонентите – минимум петима, без горна граница;


- не гледайте рубрика, която неизменно завършва с думи на водещия "това е тема с продължение";


- не гледайте разговор, в който бос в материята водещ смело обявява битка на крокодил в родното блато на крокодила и крокодилът го хапва на нафора;


- не изслушвайте допитвания до "обикновени хора" по улицата или "на пряката ни телефонна линия" по въпроси на атомната енергетика, рефинансирането на външния дълг и абстрактното изкуство;


- не бъдете аудитория на формати от типа "Срещи в градския нужник";


- не гледайте водещ, който е допускал някой от изброените грехове.


Кристиан Таков е преподавател, доцент и доктор по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Текстът е публикуван и в личния блог на автора


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Опорните точки са ясни, както и че бсп/дпс/атака и вероятно абв ще бойкотират до последно. Трябва да се мисли, какво може да се направи въпреки техния бойкот. И както каза Маковей - хора трябват. Т.е. да почват да търсят хора и да мислят как да ги сложат на правилните места, ако и срещу драпането на тройната коалиция (бсп+дпс+атака= вил)

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Весело

  Още една опорна лъжа на тема "Съдебна реформа"
  От готините търкалящи се по паветата.
  С основен лайтмотив:
  Ние сме най-умните и никога не грешим. Ни сме носителите на единствената и неповторима Истина
  Щом ние го казваме - значи е единствено верното и правилното
  Всичли други са смотани и нищо не разбират.
  Най силния ни аргумент срещу опоненетите /разбирай - смотаните / е: те имат само опорни точки, но само ние разбираме от Реформи /Щото употребяваме тази мантра непрекъснато/

 3. 3 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз вЕрвам в съдебната рИформа на Вожда! Щом и Христо Ковачки я подкрепя безвъзмездно, значи нещата ще се променят към по-добро! Вождът и Учителят най-добре знае как сам да си ги избере разбере му там прокурори, съдии и т.н. Да живей рИформата!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Това са стандартните номера на доносниците от ДС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Браво на Кристиан Таков! Особено последните "няколко неща" са
  култови! И абсолютно верни.
  Кратко и ясно е обобщил опорните точки на мурзилките. Тука ще е голям рев, ще го атакуват с всякакви "аргументи", ще се напънат и нови опорни точки да измислят.

 6. 6 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Съдебната реформа е задължителна!Сганта там,вътре,не трябва да се чувства безнаказана!

 7. 7 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Любопитно

  Бая тюрлюгювеч. Почваме с опорни точки и завършваме с това какви предавания да не гледаме. Нищо по същество, Кристияне - само леко самоизтъкване... като "формулата", свързваща крокодила и вторника от вчера. Защо просто не каза КАК ще се случи т.н. "реформа", щом няма да е с ВНС, просто с промяна на ЗСВ, просто с разкарване на Цацата и хората на Доган от ВСС? Какво искаш да кажеш, по дяволите?!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Илия,
  случаят КТБ, монополът Делян Певески и изобщо господството на олигархията са явленията, срещу които преобладаващо млади, креативни, интелигентни и морално по-красиви хора протестираха. Ако техният протест беше чут навреме, нямаше да има 4 милиарда дълг, който да плащаме всички.
  Ако дългът от 4 милиарда ти звучи красиво, перспективно и истинно, значи си най-ниска ниво слуга на облагодетелстваните от тези милиарди.
  Съвет към читателя: Когато видите някой да протестира срещу протестиращите граждани, да знаете, че или е зомбиран от ДС манипулациите или, по-вероятно, е дребен прислуга в двореца на корумпираните.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Съгласен съм с текста и затова казвам,че при гласуването ще видим кои са против реформите,кои искат да се запази статуквото.

 10. 10 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Много точни изводи, браво! Статията може да се причисли точно към посочената "опорна" лъжа.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#8] от "авторът":

  "Ако техният протест беше чут навреме..."

  Ако техният протест беше по-нареме, да кажем 2010-2011, нямаше да има фалит на КТБ, нито Пеевски. Защото КТБ и Пеевски израстнаха и станаха проблем точно тогава. Но тогава управляваха "добрите", както и сега. Да живей Вожда и Учителя!

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#8] от "авторът":
  А Вие знаете ли истината за КТБ, монополът Пеевски?
  Или сте просто жертва на информационната война/
  Или си мислите , чè като намесите ДС като аргумент, веднага се превръщате в красив, умен и готин, а останалите автоматично се класират в графата ''смотани''.

  О, санкта симплитас - както е казал древният мъдрец

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Истината за КТБ е част от много предишни истини, които извират от мрежите на ДС.
  А думите "О, санкта симплитас" ги е казал Ян Хус, който не е древен мъдрец.

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Какво? Аз не съм чул някой да протестира срещу т.нар. реформа. Тя и без друго беше скопена и се спаружи до разделянето на ВСС на колегии, което тоже не е сигурно. Доцента не разбира, че именно той и другите радетели на реформите имат нужда от опорни точки за да обяснят как така грандиозните им планове за категорична промяна в съдебната система се превърнаха в поредния блъф. И не, нямат извинение - всички те са във властта.

 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#11] от "fortunes":
  Пеевски израстна още при Симеончо, когато като 20-годишен студен в един провинциален университет беше вече член на борд на директори.
  А, в крайна сметка, срещу едно явление се протестира тогава, когато достигне апогея си. Апогеят на Пеевски беше времето, когато едно правителство реши да прибави към неговата медийна и икономическа власт и властта над секретната информация в страната.

 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#6] от "popovski31":
  Сганта там вътре най-после ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАНА.
  Има ли върховенство на заkона,ще живеем в бяла държава!

 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lemmy":
  Колега, коя реформа не се е провалила поради съпротивата на противниците й?! По-точно, кое беше реформирано така, че да даде положителен резултат? - Никое.
  Ти удовлетворен ли си от работата на съдебната система? Ако "да" - време е да бъдеш освидетелстван. Ако "не" (предполагам че това е твоят случай), тогава кажи защо реформата блокира. Предложи по-добро решение. Всички трибуни, включително и тази на "Дневник" са ти на разположение.

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ще бъда откровен с вас скъпи съфорумци и читатели - Не съм ги спуснал аз тези опорни точки. Кой кой кой ги спуска??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#15] от "авторът":

  Е радвам се, че сме на едно мнение, защото периодът преди апогея е свързан с най-бързото израстване. Или греша че КТБ растеше с 50% на година а Прас-Прес придобиваше нови и нови медии и ново и ново влияние в съдебната система? Кога беше избран Цацаров и КОЙ КОЙ КОЙ си го избра, а?

 20. 20 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Само ви трябва да видите писаниците на "анти-троловете" и ви става ясно, че сме на прав път с тази реформа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  България, къде е нашия change we can believe in?
 21. 21 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1000 Весело

  [quote#0:"Статията"]Когато съдебната реформа се зададе, противниците й реагираха първосигнално и решиха, че с килограми и тъпота ще затрупат идеята. [/quote]

  Тъпота и килограми. Звучи като един гл. прокурор. Както и като любимецът на правосъдната система, меценатът на жълтата преса, младият успял мъж на 33.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 22. 22 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#17] от "авторът":

  Решения има много. Изборност на съдиите чрез пряк народен вот. След 5 години - отново избор, ако е свестен остава пожизнено. Махане на парламентарната квота изобщо от ВСС - политическото влияние сред магистратите е отровно. Прокуратурата - вън от съдебната система. Индивидуална конституционна жалба както е в цивилизацията. Конституционните съдии чрез пряк вот. И т.н. Други въпроси?

 23. 23 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Едва ли има в момента дотолкова организирана и централизирана съпротива до ниво опорни точки и по-скоро някои хора с лична цел се опитват да се възпползват от обичайните страхове в тази ситуация. А моите страхове са че лицата на реформата няма да са хора като г-н Таков, а ще бъдат разните му Калпакчиев, П.Панова и други лансирани от медиите екземпляри които по нищо не се различават от Цацаров, Г.Колев и Я.Тодоров

 24. 24 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 874 Неутрално
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Хи - хи!
  Извадиха зъбите на подлогите на БСП/ДПС.
  Сега ще почнат да говорят като Константин Коцев в "Топло"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#19] от "fortunes":
  Първото правителство на Борисов продължи инерцията, набрана от предишните две правителства. Но сърцето на Пеевски все пак остава другаде.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Любопитно

  Абе тази Нинова (БСП) да не е чела от тук като оплюваше реформата днес по БТВ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#22] от "Lemmy":
  Съгласен съм с част от написаното. Бих доразвил някои твои идеи. Сега е моментът да ги публикуваш. Но това не означава, че авторът на статията не е прав.

 29. 29 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#26] от "авторът":

  Къде? В кабинета на ЦвЦв? Щото КОЙ доста често се е отбивал там май? Да живей Вожда и да пребъде дружбата му с КОЙ!

 30. 30 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  ако сравняваме интелектуалния капацитет и умения на протестиращите и на контра-протестиращите, все едно сравняваме безкрайност и нула.

  не е случайно, че мнозинството от вас са с ниско или некачествено висше образование, работите неблагодарна и лошо платена работа, обикновено във фирми на комунисти и доносници, получавате ниски заплати, осигурявани сте на още по-ниски заплати...

  чувствате се адски несигурни в конкурентна среда, сред хора, които говорят добре поне един чужд език, могат за 30 минути да напишат и изпратят един мейл на английски или немски, да проведат смислен разговор с чужденец, и да прегледат маркетингов отчет за седмицата, да си пуснат справка от SAP, Analytics, да направят 15-минутна Scrum среща и да вземат поне едно важно решение за работата на фирмата.

  вие, контра-протестиращите, всичкото това ще го свършите за 1 ден, ще бъде толкова некадърно и некачествено изпълнено, че до сряда следващата седмица някой друг ще ви коригира грешките и некадърните решения (но и този някой друг ще е от вашия калибър, защото вие не се заобграждате и не наемате умни и способни хора)...

  колкото до темата... съдебната реформа ще се случи. дано да започне още тази година, дано да е с нужното качество и държавническо поведение. колкото по-далече са БСП (вкл. Гоцко от АБВ) и ДПС от съдебната система, толкова по-добре да всички нас.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 31. 31 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "- Позоваване на практика на Конституционния съд, съгласно която "както е известно", е нужно Велико народно събрание за такава реформа. Обикновено се гарнира с вездесъщото решение № 3/2013 на КС. След клетва в решението и в значението му (без цитат, по възможност), се "обяснява", че въз основа на него, реформата може да се инициира само от Велико Народно събрание
  Това е т.нар. "рестриктивен" аргумент."

  С тази конкретна "опорна точка", Таков/манджа с грозде/ вероятно без да иска е уцелил в десетката. Само че от обратната страна на мишената.
  Колега Таков, така предложените промени/отнасящи се до ВСС/ в Конституцията, НЕ могат да бъдат направени от обикновено НС, а само от ВНС. Каквото обаче никой от парламентарно представените не иска/вкл. и реформаторите/. Защо ли? По темата има категорично и ясно Решение №3 на КС от 2003г. Вероятно сте го прочели. Ако сте го прочели и сте написали горното Вие пишете "опорна точка". Ако не сте го прочели, коментарът е излишен. Който не се съобрази с това тълкувателно решение и въпреки това извърши точно тези конституционни промени от обикновено НС, ще погази и макар и малкото съществуващо върховенство на закона, вследствие на което неизбежно ще бъде предизвикана колосална конституционна, политическа и институционална криза с всички произтичащи от това последици. Най - вече за авторите на подобна промяна/авторите на проекта са неизвистни/ и мандатоносителя ГЕРБ. Апропо, проблемите в работата на ВСС не са главната причина за лошото функциониране на независимата съдебна власт. Тази причина са конституционно заложените й дефекти/мястото на прокуратурата в "съдебната власт" и абсолютно ненужната Национална следствена служба, която също е част от "съдебната власт" - ето това е истинската "манджа с грозде"/, които упорито не се "забелязват".
  Изместването на фокуса на вниманието/рязката смяна на първоначално обявения курс за реформа от Хр. Иванов/ единствено и само към ВСС показва или неразбиране на заложените в сега действащата Конституция проблеми в независимата СЪДЕБНА власт или съзнателното им маскиране и отклоняване на вниманието на обществото от тях. Докато не се осъществи НЕЗАБАВНА Конституционна ПРОМЯНА/а не "реформа"/, от ВНС на СЪДЕБНАТА власт която да бъде единствено и само Съдът, и тотална подмяна на кадрите в нея, България ще продължи да бъде единствената държава - членка в ЕС, в която върховенството на закона все още е непознато понятие. Всички останали приказки са насочване на общественото внимание в множество погрешни посоки и имитация, че нещо се предприема, в резултат на което, още 25г. ще се водят едни и същи разговори за "реформа" на съдебната власт. А от състоянието на правната сигурност най - недоволни трябва да бъдат българските граждани.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Ако лицето има дузина провали, десетки позори и плува в подозрения, просто спрете да слушате. Няма смисъл. Само ще ви облъчва с тъпота.[/quote]

  Точно така направих, като видях че се показа Нинова и започна да чете от тази статия.
  Превключих на Диема.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#29] от "fortunes":
  Същият Пеевски в края на първото правителство на Борисов започна атаката срещу него и огласи протестите. Срещите с Цв. Цв. са компромис, който не прави чест на Цветанов, но не означава, че Пеевски му е предан.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  [quote#22:"Lemmy"]Махане на парламентарната квота изобщо от ВСС - политическото влияние сред магистратите е отровно[/quote]
  Като останете маргинална групичка след следващия парламентарен вот, а десните повторят, че и потретят мандата си, ще ви питам дали ще карате на същата честота.
  Щото до тогава на ръководно място няма да остане нито един от вашите платени "магистрати", а тогава - жална ви майчица!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#28] от "авторът":

  Много му е ниска топката на автора. И вместо да ни занимава с виденията си, като президентски съветник можеше да обясни защо Плевнелиев се кълнеше, че ще настоява да се отворят "досиетата на КТБ", а лично той не пожела да разсекрети стенограмите от разговорите си с Искров и Цацаров именно за КТБ? Ъ?

 36. 36 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  има 1 и само 1 опорна то4ка за команастите

 37. 37 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Сложно и нищо не казващо...
  И в крайна сметка какво каза? Искаш или не искаш рефирма или може би искаш реформа под формата на забрана ан реформите?

  www.soundcloud.com/x2805
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  [quote#1:"Некъф ужас, некъф ат"]Трябва да се мисли, какво може да се направи въпреки техния бойкот. И както каза Маковей - хора трябват.[/quote]
  Ето ти днес -Христо Иванов ще представи промените в Закона за съдебната власт: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/29/2542889_hristo_ivanov_shte_predstavi_promenite_v_zakona_za/

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Да знаем - лошия сорос/Пашата и США решиха да бутнат прекрасното правителство на Ореха, понеже сметнаха че такова честно добиче като Пеевски не може да е на ДАНС шеф

  www.soundcloud.com/x2805
 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Кристиян е перфектен в този текст !!!
  В "опорните точки" има една истина - безумията в процесуалните закони, но те са на съвсем друга плоскост, и за широката публика не вършат желаната червена работа ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#33] от "авторът":

  Като са такива големи врагове, защо Вождът не го сложи на мястото му по време на първия си мандат, а напротив му помагаше да се разрастне тогава? Пак да попитам, КОЙ КОЙ КОЙ си избра Цацаров?

 42. 42 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Разстроено

  "- Другият тип "научен" аргумент бие в точно обратната посока - че въобще няма нужда от промяна в Конституцията и реформата може да стане с просто изменение в Закона за съдебната власт."

  И третият тип "научен" аргумент взривява всичко - ако в НС липсва съгласие за промяна на КРБ (вж. изказването на Нинова и си припомни аргументите "против" на "РБ" да се обърне за подкрепа към ДПС), а свикването на ВНС с цел желаната от "реформаторите" промяна е химера (защото изисква отказ от власт, субсидии и неизвестност за това, представители на кои партии ще правят новата конституция), ТО какво искат от обществото хората, заявили предизборно, че ЩЕ правят съдебна реформа на всяка цена (даже с "ритане по кокалчетата", "извиване на ръце" и много празни "анти"-ДПС приказки)?! Не можело само с промяна на ЗСВ при очевидното му противоречие с КРБ по отношение правомощията на главния прокурор?! При очевадната опасност ВНС да се състои наполовина от БСП+ДПС+Атака (ПФ, АБВ) и от ГЕРБ и при реалното несъгласие за изменение на КРБ ДОРИ само в частта за ВСС, тогава какво? С Цацата (непипнат от "реформите" напред към светли сарайски бъднини?! Не трябва ли да се започне отнякъде при разчистването на "авгиевите обори"? Поне с хващане на лопатата откъм правилната й страна?!
  При отговора, придържайки се към фразеологията от статията, ще си позволим да изокаме на Таков: "Айде бе! Ти па ли че ни каеш!"
  С тази арогантност и оригиналничене ще я докарате до... под кривата круша, доценте! Не сте отделили още плявата от зърното, тъй че... по-кротко със сарказма!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 43. 43 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ясен си другарю, като брой на вестник Дума от 1995 година.

 44. 44 Профил на en44ev
  en44ev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много е трудно да се пише забавно за нещо отвратително, без да олекнеш откъм смисъл.
  Поздравления, доцент Таков, отличен анализ!

 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  На мен повече от анализа на опорните точки ми допада анализът на предаванията, в които се дискутират подобни теми. Теми които не могат и за часове да бъдат обхванати и изговорени са по кратки в сутрешните блокове от темата за някой напердашен продавач или контрольор. И докато гледаме сълзливите им историйки за какво ли не керванът си върви а темата остава с продължение (иначе казано слагаме я на трупчета). А водещите са крайно некомпетентни. Днес гледам поредната сълзлива историйка по бтв-то на културата за набитата касиерка в магазина и водещият заедно с репортерът се възмущават как за заканата а за кражбата понеже била малка глоба 5 лева (примерно) и се били допитали до юристи .. е или юристите им не са били юристи или лъжат щото по ясен грабеж от тоя (че и квалифициран) на камерата трудно може да има.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Когато си против нещо,"мотиви" винаги ще се намерят.И как да подкрепят реформа тези,дето първи може да пострадат от нея.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  СВОБОДНА И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Добър анализ.

  Може би трябва някой Нов БАН Университет да състави пост тоталитарен Тъпоречник на най-употребяваните думи и изрази за избягване на Евросъюзнически реформи

  "13-те опорни точки срещу съдебната реформа

  От Кристиан Таков"

 48. 48 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ей топа е. Умен човек , при това специалист в правото, да ви го каже простичко. Никакво тролско облъчване, никоя простащина неможе да скрие простичките истини.

  chavo64
 49. 49 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много приказки, доста от тях верни, но никакви конкретни решения!

  Аз предлагам само едно:
  Хващаме дебелите тояги и провеждаме "реформа по усмотрение"...
  Гарантирана 100% ефикасност и дълготраен ефект!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 50. 50 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Весело

  Кристиан ми осмисли деня!
  Бързи реакции по точки:
  едно: не забелязваме "димните" завеси;
  две: осмиваме заклинателите;
  три: науката е за университетите, няма място в политиката, псевдонауката е излишна навсякъде;
  четири: не четем нищо неграмотно, несвързано, затормозяващо всичките ни сетива;
  пет: много внимаваме кой говори и дали е последователен;
  шест: не бъди всеяден (цитатът от титана проф. Сталев е черешката на текста!);
  не гледайте телевизия (ако сте пристрастени, ограничете се с концерти и филми).
  Виртуална целувка от мен!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 51. 51 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#37] от "dj x2805":

  бачо Филия говори като Янко Янев, собствени на фирма за копърки: СК - Стилтранс (таксита за по 50 лева на 5 километра). никога не отговаря на конкретен въпрос, постоянно те обвинява в манипулация и доноси, и никога не говори конкретно какво харесва и какво не му харесва. уж подкрепя по принцип, но не и когато реформата ще накръни интересите му. комунист е. той има много ниска горна граница, която дори "на раменете на комунистически гиганти" никога не може да прескочи

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Да, качествен анализ.

  пп

  Тази идея е сериозна и в паралелна посока:

  Речник за (разпознаване на) пустословно дърдорене
  от страна на един или друг слуга на Народа.

 53. 53 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#41] от "fortunes":
  А Кой питаше Цветанов дали го е страх сега?
  Пак повтарям, сътрудничеството между Пеевски и Борисов беше тактически компромис, но съществените ангажиментите на Пеевски са в съвсем друга посока. Това не означава, че Борисов е цвете, а че Пеевски работи за оста Позитано - Сарая - Босфора - Москва.

 54. 54 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като гледам колко хора
  има вече за затвора
  воглаве със този бяс
  песимист оставам аз.
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4694709

 55. 55 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бойко обеща да надминем Румъния за четири месеца преди почти два с реформите .Вярвайте му бе? Царят нали ви оправи .
  Като гледам колко хора
  има вече за затвора
  воглаве със този бяс
  песимист оставам аз.
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4694709

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  N.B. "както лошата храна разваля стомаха, така и лошата духовна храна разваля разсъдъка".

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 58. 58 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Браво! Вадете им опорните точки да знаем какво казват и защо го правят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 59. 59 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#5:"aralambi"]Тука ще е голям рев, ще го атакуват с всякакви "аргументи", ще се напънат и нови опорни точки да измислят. [/quote]
  Всичко позна, като врачка си
  Отлична статия, благодаря.

 60. 60 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Уау. Много добър (реторичен) анализ на опорните точки и странни податки за ориентирането в спора: Да не се интересуваме какво става. Да не гледаме телевизия, да не четем и т.н. Не разбирам този текст, първата му част ни учи да мислим, а втората ни съветва да не го правим въобще. Това какъв тип аргумент трябва да е? "Ниска топка"? Само защото БСП са глупав опонент не означава, ме трябва да спрем да отстояваме позиции. Освен това категоризирснето на лица от вида - тоя става за слушане, тоя не става води до партийна затвореност и едностранчивост, да не говорим че в българската действителност на този принцип няма да е ясно кой въобще трябва да слушаме? Човек винаги преднята говорещия по това какво е и какво казва едновременно, но чак пък да си запушване ушите? Защо? Аз искам да знам какво говорят от БСП, за да знам и защо го говорят. А да забраниш на хората да слушат определени личности изглежда като репресивна цензура. И мисля, че е посегателство към демокрацията, заради което тази статия ми изглежда недемократична.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 61. 61 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#53] от "авторът":

  Ей, вие вождопоклонниците наистина сте напълно зомбирани от една невежа мутра като Вожда ви. Върти, сучи, ама Вожда все е прав и все е в бяло. Халал да ви е, ще ви оправи много добре! Да живей!

 62. 62 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Значи доктрината на К.Таков е да четем само вестник Дневник, да изключим всички други канали и да се доверяваме на доктрините "без опорни точки" само от кръга около Плевнелиев. Така изисква "дясната праволинейност", както се разбира от Хамериканадското посолство. Може би тези, които не мислят точно така трябва да се присъединят към в. Дума, БСП или да се хвърлят от някой небостъргач, за да не пречат на по-малките оборни фасади.

  Съжалявам за неправолинейното изказване, може и да не ме четете, но докато имаме различно от англосаксонското право без съдебни заседатели които се въртят, а само еди и същи съдии, които стават свръх корумпирани всичко е въпрос на партийни назначения, независимо от приятния праволинеен термин, който се слага на това като "реформа". Все едно е колко колегии има висшия съдебен съвет, когато правото ни не може да се позовава на случаи с нищи оскъдните текстове на закона. В това отношение Нинова може и да има за какво да е бясна, защото ще й сменят хората. С това обаче българското правораздаване няма да стане по-добро.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 63. 63 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Добра и систематична статия на г- н Таков ..) За глупостта българска : Ей, това момче не си смени фамилията :)
  Който е бил в разумна възраст преди 1989 година, знае , за какво става дума :
  Празнодумие, тъпота , нисък Ентелект , статии от др, живков или тези около него ..изобщо -пропилян живот на две поколения българи ..
  ЛОШОТО е , че тези хора , днешните , са еманация , продължение на онези тогава ..
  Няма и как да бъде друго - те там, се размножават - в политиката , в Съд. система ,в '"органите "на властта :

  BIG AL
 64. 64 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Разбира се, аз съм привърженик на американския модел - ИЗБОРИ, преки , на поне градски съдии ,прокурори- покрай кметовете - заедно !! и местните шерифи :))
  След като 25 години се продължава с комуно практиката - вижте синовете и дъщерите им - КЪДЕ са ПАК !!, то и няма друга начин ...
  Затова и тази реформна е половинчата , а и едва ли ще има друга - при ТОЗИ парламент ..
  НО, като начало - е добро ..

  BIG AL
 65. 65 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До [#63] от "BIG AL":

  Искаш ли да ти кажа каква топка да твоите аргументи: нихилизъм, песимизъм, никой и нищо не става, няма интелект, няма потенциал и по-добро развите не може и да има.

  И още нещо да ти кажа: има разлика между това да напишеш комунистите и наистина да си способен да измислиш или направиш нещо добро и ново, с не само да рушиш старото. Ти си от десните индивиди, които могат само първото, а когато стане време за мислене на нови неща или правене на нещо ново, твърдиш, че никога няма да стане. Всъщност с това искаш да ни закопаеш в неизбежния комунизъм, нали?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  " Ний ги фащаме, те ги пущат"

  Из мислите на Цицерон

  klimentm
 67. 67 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До [#64]:

  А, поразмисли. Значи можело и с избори на съдии. А дали е достатъчно?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  И в друго е прав таков - тъпота се леее- по доста телевизии - кой ли ги издържа ??
  Видиш ли Мая,. онова турче - от Сорбоната : , някой от атаката , другарката от БКП-БСП - можеш да не гледаш и слушаш ..Няма смисъл - едно и също е :
  КАК нещо да НЕ стане в нещастна България ..Как те 'искали" - ама не точно това ..и т.н...
  Крепенето на ВСЯКО статукво , с комуни "мирис" е основна задача на тези другари ..Но пропускат , хитро , да отбележат ; ДОВОЛНИ ли сте от сегашното статукво ?? прокурори и т.н. ??::) Не отговарят ..

  BIG AL
 69. 69 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#60:"Missyng Mai Kittie"] Да не гледаме телевизия, да не четем и т.н. Не разбирам този текст, първата му част ни учи да мислим, а втората ни съветва да не го правим въобще[/quote]

  Не мога да Ви разбера, как можете да гледате и слушате хора, които не казват нищо съществено или конструктивно? Само демагогия и простотии, лъжи и клюки, обвинения и хвалби(а няма с какво да се хвалят, даже да има не им е това работата, свършената работа говори за себе си), клевети, интриги. Аз гледам много рядко, като комедия, защото им знам повечето опорни точки, схеми и манипулации, но те не предлагат информация, а дезинформация що се отнася до политическата ситуация. За бедствия, вероятно може да им се вярва, ако не преекспонират реалността.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 70. 70 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Те са за всяка реформа , но АКО дъщерит и синовете им - са ВЪТРЕ в Системата ..СЪДЕБНА , законодателна , изпълнителна власт и по възможност - БЕЗ никакви конкурси, изпити, преценки ...
  ТЕ , просто "трябва " пак да са там - като негодните си родители .
  Те , другарите , вечно трябва да ви управляват , пак :)
  Те вече са милионерите , собствениците на държавата, "нАучните" институти ,Университети и т.н...
  И наукообразно ни обясняват - защо нещо НЕ може да стане ..)).

  BIG AL
 71. 71 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Да се говори против реформата и да се правят всякакви хватки, за да не се случи или поне отложи, трябва да си голям гьон.
  В края на краищата 94% от хората не вярват в сегашната правосъдна система и да ми говори няко, като Явор Тодоров например, как те във ВСС се трепели и какви хубави работи (аха-аха) правят, е връх на наглостта или доказателство за някакъв вид вдебиляване.

 72. 72 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не мога да разбра с какво Бате Бойко е по-добър за гледане от Нинова или пък Радан как може да е по-добър за гледане. Нито стават за гледане, нито стават и за слушане, въпросът е, че докато са политици е полезно да знаем какво казват, макар че при ББ това няма особен смисъл (понеже той плещи небивслици пред екрана, а накрая прави това което му снесат от съответното посолство и социологическите агенции, за да не падне от власт. Той дори не е нужно да мисли, камо ли да се изказва. Достатъчно е да се усмихва и да повтаря което са му заръчали в Европс и САЩ, и това донякъде е добре, понеже когато зсръките идват от Кремъл като при Гоце и Сидеров, нещата са трагични.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#68] от "BIG AL":


  [quote#68:"BIG AL"]И в друго е прав таков - тъпота се леее- по доста телевизии - кой ли ги издържа ??
  Видиш ли Мая,. онова турче - от Сорбоната : , някой от атаката , другарката от БКП-БСП - можеш да не гледаш и слушаш[/quote]
  ++++
  Точно така е и според мен, днес Корнелия обясняваше как ще ни се вдигнат пенсиите ако...замразим възрастта за пенсиониране, за сметка на по-голяма събираемост в НОИ.
  Аз не си спомням когато са били на власт, такова нещо да се случило, но да се отлагат нещата се случва редовно, щом се докопат до властта.
  Така е сега и със съдебната реформа - глупости, отклоняване на вниманието, общи приказки и т.н. Разбирам ги, за тях е "ден година храни" и всеки ден с тази система, прокуратура и ВСС е за тях жътва, но за нас си е огромна загуба.
  Затова не трябва да ги оставяме на мира, докато не започнат истинските промени.

 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Очаквам новите и допълнителни предложения на реформаторите - в залата на Нар. събрание ...
  И без това , ЕДВА ЛИ ще се постигне компромис и за тези 'скопени" предложения - засега ..
  Но , поне да ги знаем ..Да ухажваш БСП-БКП - да се съгласи с теб - е празна работа , според мен ..
  ДПС са ясни ..Следователно, всичко си виси пак на косъм и , тъпотата ,отвличането с празни приказки, демагогията на Раб- фаците , и т.н. , пак е на път - да ни закопае ..
  Дано се лъжа , но едва лИ :
  Някои все още не разбират , че САМО радикализмът СРЕЩУ тази съдебна мафия ,ще ни извади от блатото ..:))

  BIG AL
 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#72] от "Missyng Mai Kittie":

  Не мога да разбра с какво Бате Бойко е по-добър за гледане от Нинова или пък Радан ..0
  .........
  Много неща не можеш и няма да разбереш никога : особено ако си атакаджия : В Америка бият негрите ...))
  Борисов е по- добър защото ЗАСЕГА не пречи на идеите за РЕФОРМИ / не са негови / и съдейства за тези реформи ..
  Маята - няма такива намерения , нито ДПС ...
  В момента , в който Борисов започне явно да пречи на Реформите - той няма да е по- добър от горните / бсп и дпс / ...) просто е ..Ама нямам време днес :))- за атакаджиии...))

  BIG AL
 76. 76 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Всичко се отклонява в дребно темие.Много да се говори и нищода не се върши .Това Аденауер го повтаря от години.Последния човек ,който го потрети беше румънката М .Маковей .Бърборенето продължава по проблемите на малката истина ,както казваше ТАТО.Форумите са пълни с дребнавост и излияния по най.-различни подробности.Българина обича много да говори и спори по подробностите ,но не и за главното.Как да елиминираме комунягите и доносниците.Аденауер ,а и Маковей го казаха ,че с имитации нищо няма да се постигне.,само запазване на СТАТУКВОТО.Смяната на системата може да стане само по един начин Германския модел на тотална декомунизация ,Лустрация ,Национализация и Народен съд.Това е!..

 77. 77 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#61] от "fortunes":
  Ти мислиш ли, или си изпратен във форума да неутрализираш ББ?
  Забрави ли думите на Пеевски срещу Цветанов и по същество, срещу Борисов? Страх ли те е...? Това на приятелство ли ти прилича? По същия начин Пеевски атакува и Цветанов? Какво от това, че са действали заедно дотогава. Какъв е неизбежният извод? - Пеевски има стратегическа (гео)политическа линия, която не страда от скрупули, по отношение на когото и да е.

 78. 78 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#62] от "Missyng Mai Kittie":
  Ти защо не отидеш да почетеш други вестници, които са ти по сърце?

 79. 79 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Разчитаме на младите надежди на България като Кристиан Таков!
  Той още като ученик се изявяваше в областта на правото като противник на статуквото и явно си разбира от професията, политически необременен и свободен от роднински зависимости в съдебната система. Дано има повече такива хора!

 80. 80 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "реформата трябва да се съсредоточи към недоделките в процесуалните закони (ГПК, НПК)"
  Защо това е изведено като вредно твърдение.Докато сегашния идиотски ГПК,приет от тройната коалиция и допълнително идиотизиран от ГРЕБ е в този си вид,както и някои норми от АПК и ЗАНН,за никакво свястно правосъдие и дума не може да става.С някои промени в ЗСВ също ще бъдат решени доста проблеми.
  Дебилните практики в съдебната администрация също са сериозен проблем,който ако не се реши ,също за никакво свястно правосъдие и дума не може да става.
  И това да се оправи е по силите на едно компетентно и мотивирано правителство и подкрепящото го мнозинство в Народното събрание.
  Не казвам,че промени в Конституцията не са необходими,но много може при компетентност и добро желание да се направи и без тях.
  .Каквото може да се направи от правителството и подкрепящото го мнозинство в Народното събрание следва да се направи.Защото липсата на конституционно мнозинство е извинение,а то е като задника,всеки си го има

 81. 81 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#30] от "полувишис":
  Заболя Ви, чè осветих опорните лъжи. Нали?

  ПП
  А пишещите с малки букви и непознаващи елементарния правопис, с какво интелектуално ниво са. Не става въпрос за Вас - зная, че сте по, по, най...

 82. 82 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#56] от "истинският.груйчо":
  Това , което сте написали потвърждава категорично извода за опорните лъжи и техните автори и разпространители...

 83. 83 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Много точен коментар! Особено готини са съветите за гледане на телевизия. За моя радост, аз съм стигнал до подобни изводи за тях. И до най-важния - че е добре да се спре изцяло гледанията им.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 84. 84 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "ТРОЛ ИЛИЯ":

  [quote#2:"ТРОЛ ИЛИЯ"]С основен лайтмотив:
  Ние сме най-умните и никога не грешим. Ни сме носителите на единствената и неповторима Истина
  Щом ние го казваме - значи е единствено верното и правилното
  Всичли други са смотани и нищо не разбират. [/quote]

  А сега нека видим реалността:
  "Предлагаме най-амбициозната съдебна реформа във всички нейни аспекти. Това е цялостен пакет, координирана визия как да изглежда системата. Готов съм да отстъпя пред всеки аргумент по същество и призовавам към дебат."
  Христо Иванов, министър на правосъдието
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/29/2543279_hristo_ivanov_predlagame_nai-ambicioznata_sudebna/

  Мисля, че се вижда от горното колко струват думите на форумцът ТРОЛ ИЛИЯ.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 85. 85 Профил на think
  think
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво на Кристиан Таков. един от малкото светни и умни хора.

 86. 86 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#84] от "stupid_american":
  Ха-ха-ха
  Искрено ме развеселихте
  Неотразим и необорим аргумент

  ПП
  Това което съм написал е най верното. Щото съм Мойсей

 87. 87 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#81] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  е, не може всички да сме грамотни като теб и да си пишем името с големи букви, или да поставяме интервал пред точка, или пред запетая.

  но все пак сме по-свободни и по-способни от теб. но това, от което най-много се вбесяваш е, че получаваме по-високи заплати от вас

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 88. 88 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#87] от "полувишис":
  Безспорно
  Вбесен съм напълно.
  И удивен
  Моля коленопреклонно да извинете един с по-малки доходи от Вашите.....

 89. 89 Профил на veritas_
  veritas_
  Рейтинг: 5 Неутрално

  1. Конституция има!
  2. Съдебната система НЕ работи - абсолютна смяна на обслужващия персонал!
  3. Специалисти ИМА, не е нужно да връщате хора от чужбина за да ги пратите в лудница!
  4. Мноо внимавайте в картинката с точките, защото точките са мини!

 90. 90 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дискусията за Съдебна реформа заби глава в политическия си таван ...

 91. 91 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#88] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  ето, бесовете те правят и по-честен

  Илийка, не мога да преценя дали умствените ти възможности ограничават възможностите ти за по-високи доходи, или ниските ти доходи ограничават възможността ти да печелиш повече от труда си, а не от предателствата си.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 92. 92 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#90] от "dimko":

  нещата са свързани.

  съдебна реформа и прозрачна и работеща съдебна система, няма как да има, докат престъпниците и комунистите постоянно пречат на правилното функциониране на съдебната система.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 93. 93 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#91] от "полувишис":
  Сразихте ма.
  Нема какво да отговоря на един високодоходен.....

 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Точката, и то основателната, е една: съдебната система е основна част на държавния апарат, който е отживелица.
  Държавата притежава гражданите. И който иска да е обратното, при което държавата се запазва, е кух мечтател. Формата на управление "гражданите над държавата" означава, че няма държава, а прякодемократично самоуправление.
  И това е прогресивно, това е добро.
  Ремонти на старата таратайка само удължават агонията на обществото. Мястото й е на гробището на историята.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 95. 95 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Поздрави за написаното на автора!
  Имало и мислещи логично юристи! Това ме прави поне мъничко оптимист или ако трябва да съм точен и да използвам думите на един гладък мозък, една идея по-малко песимист.
  А си спомням времената, когато предлагах поне 2 /два/ семестъра от дисциплината "Математическа логика" (задължително при проф. д-р Скордев) за всички студенти от ЮФ на СУ.

  Още веднъж поздрави!

 96. 96 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#94:"Николай Теллалов"]Държавата притежава гражданите[/quote]


  Ето за това говорех! Много семестри Матемтическа логика и освен това и малко Теория на множествата!

  Какво е множество, какво е подмножество, какво е пълно множество и т.н.

  Красная кухая лейка си ми ти!

 97. 97 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#81:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Заболя Ви, чè осветих опорните лъжи[/quote]


  А БКП-ту щели да спират да плащат на тролове!
  Баси вица!

 98. 98 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#77:"авторът"]Пеевски има стратегическа (гео)политическа линия, която не страда от скрупули, по отношение на когото и да е. [/quote]

  Те тва ме израдва! Доста точен коментар и много силно ми напомня за товорищ Сталин! Е, малката разлика е, че наш шопар няма толкова власт.

 99. 99 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#97] от "rincewind":
  Ха-ха, трол да говори за тролене и плащане
  Не виц, ами трагикомедия в стил "кой ми с.. в гащите"

 100. 100 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#12:"ПРОРОК ИЛИЯ"]О, санкта симплитас[/quote]
  "О, санкта симплитас" се отнася най точно до примитивните постове на червения трол "ПРОРОК ИЛИЯ". явно силно комплексиран, защото съзнава че няма как да бъде от умните и просташки се изказва за хората които дават аргументи!! самом че неговата простота не е свещена!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK