Македонските медии: силно разделени също като обществото и политиката

Протест в Скопие, Македония, за оставката на Никола Груевски.

© Георги Кожухаров

Протест в Скопие, Македония, за оставката на Никола Груевски."Дневник" публикува текста от сайта на "Асоциацията на европейските журналисти в България" с тяхно позволение. Мери Йордановска е независим македонски журналист, част от BIRN и един от авторите на проекта MediaPedia за разкриване на собствеността в македонските медии.


Два напълно различни прочита на актуалната ситуация в Македония - страна, която е въвлечена в една от най-големите политически кризи през последното десетилетие, можем да видим в македонските медии днес. Палатков лагер бе организиран пред сградата на македонското правителство на 17 май с искане за оставката на сегашния министър-председател Никола Груевски. Пред централата на правителството са както членове на опозицията, така и представители на неправителствени организации и активисти за човешки права.


Само ден по-късно, на 18 май, членове на управляващата партия направиха ход, копиращ тактиката на противниците на премиера Груевски – разпънаха свой собствен лагер "за защита на Македония", на около 800 метра встрани от парламента.
Хората в тези два лагера са разединени. Така, както са разединени и медиите.


Напълно различни тълкувания на събитията


предлагат различните медии, в зависимост от това кой ги финансира - дали правителството или международни донори. На 24 май порталът "Курир" публикува заглавие: "СДСМ [опозиционната партия] има традиция винаги да бъде против Македония, парите са по-важни за тях". Това беше цитат от изявление на Тони Михайловски, актьор, който силно подкрепя правителството.


Друго заглавие от същата медия е: "СОРОС разполага с бюджет от 5 милиона евро за тази година, неофициалната сума е още по-голяма"."Директор на СОРОС Македония е Владе Милчин, лицето, което говори на партийния митинг на СДСМ пред правителствената сграда. Тези 5 милиона ще бъдат похарчени за медийно финансиране, журналисти и неправителствени организации, чиято единствена цел е да критикуват македонското правителство", продължава текстът.


Предишният собственик на "Курир" според официалните документи на Централния регистър е Ацо Мисайловски, брат на сегашния министър на вътрешните работи Владо Мисайловски. В деня, в който бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска подаде оставка (12 май 2015 г.) вследствие на скандал с подслушвания и в който Мисайловски бе избран, брат му се оттегли като официален собственик на "Курир", но медията продължи открито да демонстрира симпатията си към правителствените политики.


Докато проправителствените медии се занимават с опозицията и нейната "антидържавна" пропаганда, интернет портали, финансирани от други източници и международни донори, дават съвсем различна картина на ситуацията в страната.


Например критичният уеб портал Plusinfo изчисли, че протестиращите срещу правителството на 17 май са били около 100 000 души.


За същия протест проправителственият портал Netpress публикува информация за 15 000 души.


Каква е реалната картина, това трябва да решат гражданите


Кристина Озимец, журналист на свободна практика от Скопие, казва, че професионалните и обективни медии в Македония са много малко в сравнение с проправителствените.


"Професионалните медии и журналисти помогнаха много в тази нестабилна политическа ситуация в страната, като осигуриха проверена и обективна информация и истории. Най-големият проблем е, че тези медии са доста малко в сравнение с проправителствените, които са повече на брой и имат по-голяма чуваемост", казва Озимец и добавя, че Македония все още е страна, в която хората разчитат да получат информация от телевизията, не от интернет, а повечето от телевизионните станции имат проправителствена редакционна политика.


Тамара Чаусидис, председател на Синдиката на журналистите и работещите в медиите, твърди, че медиите не са извън, а точно в центъра на настоящата политическа криза в Македония.


"Страната е в трудна политическа криза, която покрива всички сегменти на обществото. Предвид задачата на журналистиката да бъде коректор на властта, всеки опит за професионална журналистическа практика се разглежда като "предубеден и опозиционен", казва Чаусидис.


От другата страна според нея са апологетите на правителството, които практикуват силно пристрастна журналистика.


"Това се вижда най-добре точно през отразяването на протестите. Структурата на собствеността играе абсолютна роля, защото собствениците на практика "продават" редакционната политика на тези, които плащат най-много. Това, разбира се, е правителството ", добавя Шаусидис.


Кой е собственик на македонските медии?


Защо някои македонски медии имат нуждата да крият своята собственост в далечни карибски страни? Защо някои журналисти се страхуват да подпишат статиите си? Защо имената на редактори и журналисти не са разкрити в  публикациите?  Дали даването на пари за правителствена реклама означава подкуп и контрол на медиите? Това са основните въпроси, на които независимият проект Media PEDIA  отговаря. Целта на проекта бе да разкрие собствениците на медиите, така че гражданите да могат да решат на кои от тях могат да се доверят.


Media PEDIA разкри сенчеста и корумпирана структура на собственост при медиите, обвързана с влиятелни хора, имащи близки или директни връзки с правителството. Едногодишното разследване разкри не само кои са собствениците на медиите, но и как пропагандата се финансира от държавата", казва журналистката Сашка Цветковска, един от създателите на Media PEDIA.


Проучването показа, че няколко души, близки до правителство, стоят зад най-влиятелните медии.


Така например собственикът на уеб портала Netpress (www.netpress.com.mk), чиито истории се цитират от всеки национален телевизионен канал, а също и от държавните служби, е компания, наречена Finzy DOOEL. Собственикът на тази компания е Finzy LLC - регистрирана в Албъни, САЩ. На адреса, където се намира Finzy LLC (41 State Street, Suite 106, Albany NY 12207), е регистрирана и фирма, предлагаща помощ при отваряне на офшорни филиали.


Според официалните документи от Централния регистър на македонските дружества първият директор на Finzy LLC е Владислав Стайкович.


"Този човек ни доведе до една много важна компания в Македония - NVSP. Стайкович притежава компанията. NVSP от своя страна е собственик на проправителствената радиостанция "Свободна Македония", а също и на други две регионални телевизионни станции, а също така е и първият собственик на SGS - агенция за сигурност, свързана с бившия шеф на тайната полиция, Сашо Миялков (първи братовчед на премиера Груевски), който подаде оставка на 12 май, след като опозицията разкри скандала с подслушванията", обяснява Цветковска.


Ако собственикът на Netpress се крие в Албъни, САЩ, собственикът на "Република" (седмичен вестник и уеб - портал) е избрал офшорния рай Белиз. Република има около 6 страници с реклами на правителството във всяко свое издание. Разследването на Media PEDIA показа близките връзки на изданието с македонски бизнесмен, свързан с правителството.


"Това само показва, че истинските собственици на медии в Македония не искат да бъдат намерени, защото зад всяка медия, финансирана с държавни реклами, стои високопоставен служител", обяснява Цветковска.


Правителството - най-големият рекламодател след Proctеr & Gamble


Според официалните данни македонското правителство е един от най-големите рекламодатели в страната, като се нарежда под номер 2 през 2013 г. с 4.99% (17 639 излъчени телевизионни клипа) от пазарния дял сред рекламодателите на национални телевизии - след Proctеr & Gamble (5.4%), но преди Coca Cola Company (4.89%). Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ е на пето място. В продължение на много години информацията за това колко харчи правителството за реклама и пропаганда бе една от най-добре пазените държавни тайни. През август 2014 г., в резултат на международен и вътрешен натиск по отношение на тежкото състояние на свободата на медиите в Македония и изправен пред предстоящия редовен доклад за напредъка на ЕС за 2014 г. премиерът Груевски реши да публикува някои цифри. Според правителствените сметки през 2012 г., 2013 г. и първите шест месеца на 2014 г. правителството е изразходвало около 18 милиона евро за 27 различни медийни кампании.


Медийният анализатор и журналист (част от Медийна обсерватория за Югоизточна Европа SEEMO) Сашо Орданоски дава много ясен пример за това как държавните пари могат да "вдъхновят" проправителствената редакционна политика чрез битието на националната телевизия "Алфа".


Основана през 2008 г. като независима сателитна телевизия, наземно разпространяваща своя сигнал чрез някои от кабелните и интернет оператори в Македония, редакционната политика на "Алфа" години наред беше по-близо до политическата опозиция в страната.


През 2012/2013 г. собствеността ѝ се промени чрез няколко изненадващи придобивания на дялове, собственост от офшорна компания, базирана в Холандските Антили - собственост на сръбски бизнесмен, близък до македонското правителство.


"Недотам изненадващо, това salto-mortale на собствеността и редакционната политика на тази медия бе последвано от внезапен пазарен успех", пише Орданоски.


След пълната промяна в собствеността през 2013 г., телевизията приключи с почти 85% повече финансови приходи в сравнение с предходната 2012 година, въпреки че общата годишна бройка на зрителите ѝ през 2013 г. не се промени и йота в сравнение с 2012 година.


В периода януари - септември 2014 г. македонското правителство рекламира 2-3 пъти повече в телевизия "Алфа", сравнено с рекламното присъствие на властта в който и да е от конкурентите й сред националните телевизионни разпространители.


"Как може някоя медия да остане независима и обективна, ако правителството директно я подкрепя финансово?! Следващото правителство трябва да забрани държавно спонсорираните реклами в медиите, защото те се използват само за корупционни цели", казва още Озимец.


Последният индекс за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2014 г. постави Македония на дъното в сравнение с други балкански страни  - на 117-та позиция от общо 180 страни.


"Ситуацията на медиите в Македония продължава да бъде лоша през 2014 г. - една година, белязана от неправилната употреба на законодателството за клевета и политически мотивирано разпределение на държавната реклама", се казва в доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  .....различните медии, в зависимост от това кой ги финансира - Учудващо ли е,че няма независима преса..?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  В коя страна държавата не толерира определени медии чрез финансирането от държавни реклами ? Нищо ново !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Македонските медии: силно разделени, също като обществото и политиката

  А при нас да не би да е по-различно?

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Македонците тепърва създават държавата си и е много важно кой управлява медиите.... едни ще спечелят, много ще загубят.... затова и напрежението.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Каквото тук, такова и в БЮРМ

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Що е маке све е юнак.

  Иначе и родната картинка е същата. И Сорос...

 7. 7 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пичове, явно не сте били там скоро. Там е доста сериозен комунизъм. Ние тук направо песен си пеем. Всеки следи всеки, внимаваш какво и пред кого казваш. Полиция, граничари и всякакви те разпитват за всичко, което се сетят. Съставят актове за щяло и не щяло (изключение са албанците разбира се).

  Един Българин
 8. 8 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Палатки, непалатки...демокрацията се реализира чрез избори...щом правителството е избрано на признати от всички страни избори, значи това е волята на народа... иначе всеки може да си тълкува събитията и да прави преврати...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 9. 9 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 495 Весело

  [quote#7:"Един Българин"]доста сериозен комунизъм[/quote]
  Дефинирай комунизъм в икономически апект и направи сравнение със ситуацията там! Оплюсилите твоята безмислица също да се включват активно

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 10. 10 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Само Румънското чудо Маковей може да помогне в случая.

 11. 11 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 495 Неутрално

  [quote#8:"graoveca"]демокрацията се реализира чрез избори[/quote]
  Един от лозунгите на глобалистите звучи така:
  Всеки, който се бори с диктатура, трябва да има мъжеството да извърши държавна измяна! С други думи, трябва да е мъжествен достатъчно за кървав преврат, използвайки социални протести

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 12. 12 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1650 Весело

  До коментар [#10] от "ret":

  ++++

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 13. 13 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Позната балканска посткомунистическа действителност...подобно и в България.

 14. 14 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело
 15. 15 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#6:"theanalyser"]Иначе и родната картинка е същата. И Сорос...[/quote]
  Не е така. Тук дедо ти Сорос и сие се намесваха докато имаше опасност страната ни да "облажи" с Южен Поток. Но ние сме послушни. Продадохме националните си интереси за да защитим американската антируска доктрина и нас ни оставиха на мира. Сега там а се активирали пък македонскте безродници да услужат на НПО-тата в които са възпитавани.

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 918 Весело

  После макетата не били българи. Глупости! ))

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  Ние пък,какво се чудим.Сякаш в България не е така.

 18. 18 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 760 Весело

  Е, в България все пак правителството, с помощта на еврофондовете, бие секви проктъри, гембъли, хенкели и менкели и уверено е рекламодател № 1 !

  Което води до известни... ефекти...

 19. 19 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 537 Неутрално

  В македонските сайтове има яка премодерация. И обикновено про-българските коментари не излизат. Реже се комай всичко, което не отговаря на официалната доктрина на медията, а тя е преди всичко про-сръбска.

 20. 20 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само като им четеш имената на цитираните журналисти разбираш, че те или не са македонци или са с македонски фамилни имена дето В-то го няма. Т.е. е ясно кой държи медиите в Македония. От тези обективна истина няма да чуеш. Само антибългарски псувни!

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Потискаща картина, за съжаление доста напомня нашата и като че ли я надхвърля, както се казва може да видим докъде може, но не трябва да с е стигне.
  И още един извод, когато става дума за медии, не трябва да се допускат никакви офшорки и/или спонсори било от правителството, били от разни други източници, като нашето КТБ например.

 22. 22 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Конфликтът в Македония е на Соросоидните космополити, които не искат Турски поток срещу наследниците сърбоманските коминтерновски интернационалисти - едните защитават албанците, които бавно, но сигурно превземат държавата като използват само... "онази си работа" за раждането на много деца... А сърбоманите са на страната на сърбо-комунистите...Горките българи в географската област Вардарска Македония са изоставени и забравени напълно... Особенно от правителството в София, което с двата си военни самолета е импотентно да направи каквото и да било...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK