Национални руини, катапулт и... барбекю

Премиерът Бойко Борисов по време на посещението му в Плиска през миналата седмица, където се готви възстановяване на комплекса

© Фейсбук профил на премиера

Премиерът Бойко Борисов по време на посещението му в Плиска през миналата седмица, където се готви възстановяване на комплексаКолко е хубаво да има поводи за национална гордост - те ни внушават, че сме древни, героични, уникални в Европа и света. Приятно е да вярваш в такива неща - нищо, че цялата бутафория е чист кич, напомня проф. Ивайло Дичев. Изказването му на учредения в петък (29 май) от 37 професионали, академични и граждански сдружения "Форум културно наследство", който си поставя за цел да се противопостави на бутафорната подмяна на средата, в която живеем, е разпространено от
  "Дойче веле". Ивайло Дичев е един от учредителите на "Форум културно наследство", който апелира да се прекрати строителството на крепости, църкви и дворци, което уврежда старините. 


Проблемът с масовото строене на бутафорно наследство има две страни, икономическа и културна. Да почнем с първата, която е по-лесна. Дотук става дума за десетки обекти и стотици милиони, наши български и пак наши, европейски пари. До сега са издигнати трийсетина такива обекта, готвят се още над сто. Уверяват ни, че строежът на крепости е инвестиция, която ще осигури приходи на общините. Обикновено като позитивни примери се дават места като Созопол и Белчин, където имало много туристи. Само че никой не си дава труда да направи разграничение между това колко човека отиват в Созопол заради бутафорията и колко – заради морето, респективно в Белчин – заради баните и планината.


В общия случай обаче


бутафорията не е доказала своята икономическа ефективност
Например една от първите крепости, така наречената Перистера в Пещера е отворена вече една година. За това време по информация от общината тя е била посетена от не повече от 15 000 души, практически само българи, четирима от които - специално поканени гости, което умножено по 2 или 4 лева на билет прави максимум 50 000 лева – крайно недостътъчно по думите на самия кмет. За поддръжката на крепостта, охрана, напояване, осветление, информация и пр. - по неговите думи - отиват към 80 000 лева годишно. При това положение избиването на три и половина милионна инвестиция е доста проблематично. Трудно можем да си представим какъв ще е притокът на туристи към Траянови врата край Костенец, а Кракра до Перник е пълно фиаско. Самата идея за бързи и лесни печалби от културен туризъм е нелепа: както отбеляза Георги Вълчев, съвсем запазената и добре известна крепост баба Вида не е помогнала особено на Видин, един град в много тежка криза.


Как се "превъртат" едни пари в безсмислени инвестиции


Става дума за специфичен случай на строителен балон, типичен за неолибералната икономика, където частни интереси обсебват и приватизират държавата. Не, това не е либерален пазар, където някой инвестира в атракциони и поема финансова отговорност за това: тук става дума за публични структури. Обикновено някакви безсъвестни експерти от София отиват в населеното място, уверяват ги, че са центъра на вселената, че крепостта им е мегаценност. Обещават да осигурят пари благодарение на връзките си на национално ниво, аранжират експертизите, контрират брутално всяка критика в медиите. Общините също имат своя интерес в това да превъртят едни пари и да създадат временни работни места - бедата е там, че наместо към нещо смислено, инвестицията отива неясно къде. Например в Белчин можеше тези пари да се хвърлят за прекрасните бани, в Костенец – за екотуризъм. А защо да не построят и един откровен декор, например замъка на баба Яга – но с инвенция, с талант, и по възможност – не върху археологически останки. Общините гледат една от друга, мерят си крепостите, кокетират с гражданите пред избори и тъй нататък.

 
Разбира се няма никакво проучване за потенциалния пазар на съответните обекти, хората, които се занимават с тях, обикновено не са ходили никъде по света и нямат идея за това, какво може да интересува съвременния турист. Обичайният репертоар на крепостите е удивително скучен и монотонен: имаме кули, зъбери, сводове, малко запазени руини, задължително катапулт, римски или средновековни одежди, с които туристите да се маскират и снимат, някой глинен съд, местна легенда, място за барбекю... Пропускам ли нещо? Трудно може да си представим човек, посетил две такива крепости, да иде на трета.


Самата стратегия по спечелването на финансиране е изключително хитра: за пред европейските спонсори крепостите са атракции, целящи устойчивото развитие на местните общности; за пред медиите в България и местните хора те се представят като културно наследство и гордост (над римските крепости гордо се вее българският национален флаг). В тази двойна хватка се улавят и потенциалните им критици: ако се възмущаваме от подмененото наследство ни се казва, че става дума за атракции, ако кажем, че тези атракции са ужасно скучни и глупави, - че не се гордеем както трябва с родното наследство.


Как се унищожава културно наследство


Откъм културния аспект на темата става дума първо за системното унищожение на археологическите обекти, върху които се излива бетонът. Специалистите у нас, а вече и в чужбина недоволстват от превръщането на археологията и реставрацията в прост строителен бизнес. Строежите се базират на хипотези, за да не кажем - на фантазиите на хора, явно лишени в детството си от строител "Лего".


По-тънък момент тук е самата подмяна на света, в който живеем – тъй както комунистите наситиха пространството с партизани, бронзови знамена и автомати, така сега неусетно ни опасват със зъбери и кули. Защо този период, а не друг? Защо средновековно, а не градско наследство? Защо камъни, а не екологични паркове?... Тези въпроси трябва да почнат да си задават местните общности – тъй както това стана в Пловдив, където позорно беше изгонен основният идеолог на бутафорията Божидар Димитров.


Другият момент тук е смисълът на операцията, културният хоризонт, в който тя се вписва. Много от тези обекти, в които се хвърлят милиони и надежди, нямат особен културно-исторически смисъл. Стражевите крепости край Белчин и Пещера дори нямат имена – "Цари Мали град" идва от една местна легенда, "Перистера" било измислено от архитекта Фърков, който системно изгражда тези обекти /името дошло заедно със съответната легенда за гълъб и девойка/.


Безмилостният културен популизъм


Възможно ли е в една съвременна европейска държава да се изграждат крепости, които дори нямат име? Но дори когато става дума за някакъв значим обект /готвят ни Плиска, Трапезица/ – представяте ли си в Париж да се хванат да възстановяват Бастилията, във Виена – крепостната стена, и двете разрушени през 18 век? Какво точно казваме за себе си с този жест? Че не приемаме историята си такава, каквато се е случила, и се връщаме назад за втори опит? Обектите, за които говорим, още по проект се мислят като сцена за възстановки и ритуали от типа на болярски сватби и всякакъв кич от този род (разиграването на някаква битка било условия за отчитане на проекта, например за Траянови врата). Ако някакви хора имат нужда от сцена, на която да играят, това разбира се е чудесно – нека наместо крепости има читалища, театри и зали. Но ако някой си мисли, че тук ще потекат германци, желаещи да играят на римляни, жестоко се лъже и най-добре бързичко да кажем на тези хора да не си трошат парите залудо.


Фантазии за величие


Накрая най-тежкият проблем: за кутурния популизъм. Колкото по-нелегитимно се чувства едно управление, толкова по-охотно отстъпва на граждански натиск. Излизат на улицата пет човека и властта оттегля съответната реформа, това ни е вече ясно. Как обаче функционира популизмът в сферата на културата? Ето как. Внушават ни, че сме древни, героични, трети по наследство, втори по мъжка потентност и тъй нататък. Ами приятно е да вярваш в такива неща, освен това – лесно е да убедиш в тях хора, които нямат пари да ходят по света, пък и да идат, едва ли харчат точно за музеи.


Нали забелязахте как ни продадоха тракийската изложба в Лувъра като българска? Ами колко хора знаят френски та да прочетат как точно е представена, кои са кураторите и тъй нататък. Е, така е и с националната гордост, каквото се каже тук – това е. И ако някой си позволи да се усъмни във величието на съответната бутафория - националните аятоласи тутакси насъскват медийните орди, критичният глас утихва и финансовите потоци пак потичат в правилната посока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много добре и точно написано.

 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 444 Разстроено

  Хайде още един да се изкаже за "възстановяванията". За съжаление, докато няма ясна секторна политика в държвата, всички ще се упражняват да говорят по теми, от които не разбират.
  Този проблем не е нито "културен", нито "исторически", нито "туристически" и всички изказвания по темата на отделните специалисти, правят само шум в пространството и изразяване на лични мнения. Трябва да седнат на една маса и да си поговорят. Иначе парата отива в свирката.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Много правилно написан текст, с аргументи!

  Действително ли това са иззидали в Плиска - това което е на снимката?
  Ако да - та това е кощунство! Какво искат да покажат? Как вместо аул сме имали къснофеодален замък? Нещастници! Аз съм горд с аула! Идват едни младежи, завладяват територия и карат Византия да плаща! Така се прави държава и империя - с икономическа и военна сила - не с ходене до Божи гроб!

 4. 4 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  ДС в историята. Лустрация и Божидар Димитров вън от НИМ.

 5. 5 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Светлин Русев, Вежди Рашидов, Божидар Димитров - културно-мутренско-криминално-историческия отдел на ДС

 6. 6 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Чалга политици, чалга нация. Естествено и подходът към културното ни наследство е чалгаджийски!

 7. 7 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е, недейте сега така! Няма как Вожда и калинките му да върнат БГ в средновековието без мутро-крепости! Пък и що евросредства ще се усвоят..., машала!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 251 Неутрално
 9. 9 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Неутрално

  подкрепям професора с три ръце!

 10. 10 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Извода е най добре нищо да правим/строим/ и няма какво да избиваме/ инвестиции/,смешното е че по време на соца се правеха огромни инвестиции в бутафорни паметници и местности,върхът на сладоледа е Летящата Червена Чиния на Бузлуджа !Не казвай какво не харесваш,а дай вариант какво да се прави,как и с какво ще бъде по добро !

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Великолепно написано и аргументирано - бетон!!

  Единствената полза от подобни бутафорни проекти е възможността да се краде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#3:"qwerty"]Действително ли това са иззидали в Плиска - това което е на снимката?
  Ако да - та това е кощунство! Какво искат да покажат? Как вместо аул сме имали къснофеодален замък?[/quote]

  Стига писахте ей така за участие.Що не питаш гугъл преди да пишеш "Ама наистина ли..."?

 13. 13 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На снимката:културен игнорант,водещ се по акъла на изкуфял и алчен созополски вампир.Рядко обективен текст,но колко ли ще го прочетат и разберат?

 14. 14 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Както е написан текстът, звучи смислено, а и публикуването в Дойче Веле вече трябва да ни срази. Чалга историци, престъпниците, които искат да крадат и прочее, не може да не настрои редовия български труженик против мафията в историята.
  Само че искам да спомена една история - шотландското село Рослин и църквата до него (Rosslyn Chapel). Там, според известния роман "Шифърът на Леонардо", бил намерен Светият Граал, което е литературна измислица. Но местната община, с помощта на държавата, реставрирала църквичката, направила реклама и сега имат по около 150 000 посетители годишно, прибират по минимум 20 £ на човек и печелят по над 3 млн. Паунда на година. Добре, че не са ги усетили от гореспоменатия Форум, щяха да ги съсипят от критики

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Снимката е много подходяща и казва всичко!
  Бойко Борисов на фона на бутафорна каменна стена...! Обяснимо е, човека е чел малко, образованието му е милиционерско, но за сметка на това с големи претенции и самочувствие! Тъжно, много тъжно...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#15:"tww09306483"]Бойко Борисов на фона на бутафорна каменна стена...![/quote]

  Ей го още един специалист.Тая бутафория е правена преди 1200г,мунчо.

 17. 17 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwerty":
  "Идват едни младежи, завладяват територия и карат Византия да плаща!"
  -----------------
  Моля ви, колега! Много примитивно - схематично и героично. В действителност става въпрос за част от гурските(не "прабългарски" - този термин е свидетелство за раболепие пред руската историография) племена, напуснали пределите на Велика Болгурия поради вътрешни дворцови междуособици, които са се отправили на Запад под предводителството на единия от синовете на Кубрат. Велика Болгурия се разпада не просто и само защото е била подложена на ударите на Хазарския хаганат, а заради вътрешна борба за власт. И за да не се стигне до братоубийствена вътрешна война Ежберих(Исперих) с преданите нему родове я напуска. Напускат я и други родове. Някои от тях стигат дори до Панония и Италия.
  Така че да се представя създаването на България като героична авантюра на младежка банда е нелепо! Било е борба за оцеляване и просъществуване на едно племе, на една народност, отломка от степните монголски народи обитавали Центална и Източна Азия.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Дано този текст отрезви ''патриотите'' по места. Далаверата е перфектна, но само за идеолозите и изпълнителите. Божидар Д. и Вежди Р. дават началото, близки гербави фирми се облизват на края.

 19. 19 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  С оплюването - до тук добре!
  А някакво предложение?
  Никакво!

  13 века и половина - все така!
  "Дръпни го този надолу, да не му стърчи носа над говната!"
  Имаме си земя, имаме си море.. и си правим кал...
  Ядем шкембе с чесън и боб със салам, но си говорим за Лувъра и Виена. (И розово масло, гюл демек...)
  Разсърдихме се на Давид Черни, но продължаваме да считаме, че тоалетните "с дупка" са по-хигиенични и продължаваме да ги строим и поддържаме...
  Акъл много, простотия до шия!

  Гърците сипват камъни със самосвали на хълма около Акропола и всеки си носи по няколко в къщи за сувенир...
  Турците сипват 1 самосвал пясък на "плажа на Клеопатра", ограждат го с въженце и 2-3 полицаи и оттам се "източват" стотици хиляди туристи...
  А ние гледаме, цъкаме с език... и така... 13 века и половина...
  Защото имаме "културно наследство"... само дето оттатък Калотина никой не е чувал за него.
  А дали имаме, наистина?
  Ами да! Другите пасти да ядат!


  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 20. 20 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Неутрално

  кучета си лаят а кервана си върви ,чалгата е всесилна ,чалгари са окупирали всички властови позиции в държавата и няма мърдане от бутафорията

 21. 21 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално

  обаче, "народа" си харесва кича и го смята за много яко

  отвратително, пампозно, пошло, дори само мисълта и самомнението, че сме първи и най-най е пагубна за нацията.
  Не сме, не сме били и никога няма да бъдем първи и единствени , жалко че се губи момента да бъдем нормални и горди с това, което действително сме - наследници на много и различни култури по земите ни, с европейска визия и светско образование, православно мнозинство и демократична политическа система и пазарна икономика.Жалко, че всичко изброено по-горе е заменено от псевдо подобия и се налага тотален кич, суеверия, лъжи, измами и простотия.

 22. 22 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не пипайте нищо че тези модерни грозотии за ужасяващи. Никакъв смисъл няма от надграждане с цел точене на пари...

  www.soundcloud.com/x2805
 23. 23 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Айде и ти.... Това, за което става дума в статията е съвсем уместно наречено "бутафория", което не същото като "реставрация".

  Много е тъжно, че в една европейска държава има хора, които не могат да схванат разликата между двете. И изпадат в ситуацията на туземците, описани например в тази статия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 24. 24 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#13] от "hmc12310991":
  Специално е адресиран до форумни професионалисти с характерни никове, лесни за проследяване и контролиране от възложител.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 25. 25 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Може ли да се посочи къде автора има разработени и практически осъществени проекти?
  .. с историко-научна, културно-туристическа и финансова реализация.
  За което иде реч в опелото.
  Изобщо нещо в реалния свят извън дрънкане на менчето по вестниците, в което разбира се той е блестящ

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 26. 26 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwerty":
  "Как вместо аул сме имали къснофеодален замък? Нещастници! Аз съм горд с аула!"
  ---------------
  Аз също съм горд с аула, колега! Но Плиска играе роля на духовен и религиозен център не само по времето на езическия период на Първото Българско царство. А след покръстването езическият аул(образуван от юрти) се трансформира в христянски дворец(образуван от помещения).
  Няма нищо лошо в обновяването на историята. Ако го зачеркнем, трябва да зачеркнем цяла професия в нашето съвремие - реставраторите. Въпросът е когато се реставрира нещата да се представят АВТЕНТИЧНО.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Весело

  [quote#19:"The Core"]тоалетните "с дупка" [/quote]
  Още от римско време всички тоалетни са с дупка, хахах... И с обща гъба на клечка!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 28. 28 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 388 Неутрално

  е тогава оставете ги на иманярите.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Щом Божо е замесен в нещо, работата е пределно ясна!

  klimentm
 30. 30 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Много точна статия,ама докато се възмущаваме,комунистическият агент Тервел си строи с благословията на Бойко и Вежди.

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Може и да си прав ама трябва да накараме Браун да напише "Шифърът на Ханку Брат"?

  klimentm
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Чалга историци,чалга политици и техните клакьори, и ето го резултата.

 33. 33 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#13] от "hmc12310991":
  "Рядко обективен текст,но колко ли ще го прочетат и разберат?"
  ---------------------
  Мдааааа. Не отвчера измисленият професор Ивайло Дичев усилено търси интелектуална чернилка под ноктите на Бойко Борисов. И сам попада в плен на слепите си търсения... Може би не знае, че още през втората половина на миналия век лидери в туристическия бранш добавиха още един елемент към мотивите на клиента - наред със слънцето, морето и развлечението, той има нужда и от КУЛТУРЕН туризъм. В момента навсякъде по Ривиерата автобусите откарват туристи във вътрешността за посещения на дворци, замъци и т.н. исторически забележителности. Нима те, на ЗАПАД, където всичко е частно, го правят без печалба???...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 34. 34 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Как па все едни и същи статии, новини и опорни точки излизат едновременно в Дневник и Медиапул? Какво е общото между двете медии та пропагандират едно и също, може ли некой по-запознат да каже? От едно и също место ли се финансират или какво?

 35. 35 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#31] от "klimentm":

  Няма нужда да караме Браун, преди около 10 години Елизабет Костова (няма нищо общо с Иван Костов, американка, омъжена за българин написа една книга - "Историкът", пак фантазия, за търсенето на гроба на Дракула, който накрая бива открит в малка църква в България. Книгата беше бестселър в САЩ и Европа, но не и в България. Та можеше да се реставрира тази църква и да се привлекат разни любопитковци да я видят. Само че това иска по-дълбоко мислене, организация, реклама и т. н. Неща, които у нас не са много популярни, за разлика от мрънкането колко е лоша държавата.

 36. 36 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  нас паметници кой знай какви ни не требат
  требат ни тумби с туристи да идват тука да снасят торби с мангизи
  мамка им туристическа
  да върви як бизнес - праим кибапчета от свинска мас и нишесте
  полузамразени недопържени картофки
  и бира в пласмаска
  малко кули мули и балкони с пешки
  и да идат туристи по повечеко
  че с една гьостерица по гъзо ке ги упалим
  да не ми се шматкат !

  veni vidi fugi
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  М-да, гледам дежурните възхвалители на ГЕРБ са по местата си...! Дума не дават да се издума, за вожда и учителя им!
  А това, че бил с милиционерско образование и си личи, че не чел достатъчно, ги изкарва от релси, ха-ха-а-а-а-а!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на kucarov_ic
  kucarov_ic
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Докато се лутаме между крайностите нека се сетим за музеите в Берлин и Дрезден и един тих ъгъл с парченца от които са възстановени световни ценности. Май лупането по гърдите ни е най големия враг.

 39. 39 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#3:"qwerty"]Идват едни младежи, завладяват територия и карат Византия да плаща![/quote]
  ...protection money, paid by the later Roman and Byzantine Empires to barbarian peoples to prevent them attacking imperial territory... тъй както давате 50 ст. или левче на цигането, напиращо да ви "мие" прозорците, за да не вземе да ги счупи или да одраска колата

 40. 40 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "agata_kristi":
  Не забравяйте, че т.нар. "професор" Ивайло Дичев продължава да слугува на ДС. Българският отдел на Дойче веле отдавна е "купен" - задграничните български дружества на ДС може би са по-богати от България... Чрез гигантската кражба на външния дълг.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#36] от "zabejko":

  Колкото и да е смешно , ужасно си прав!

  klimentm
 42. 42 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много вярна статия. Поздравления за автора.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 43. 43 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 225 Любопитно

  [quote#17:"Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!"]Велика Болгурия [/quote]
  ??? Вярно, че в днешна РеСпублика Татарстан (Волжка България) маат яко "гречка" (булгур), ама не знаех, че името на зърнената храна идвала от това?

 44. 44 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#35] от "aralambi":

  Беше "бестселър" след една доста сериозна рекламна кампания от издателите, точно когато този тип "литература" беше на мода покрай "Шифърът на Леонардо". Самата книга не е нищо особено, пък и не става ясно кой точно е този ми ти манастир в който е гроба.

 45. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Любопитно

  ,,...Проблемът с масовото строене на бутафорно наследство има две страни, ....,,

  А най голямата бутафория е велико Търновския царевец. Да всичко е възстановено с камъни според останки от руините, но камъните споени с цимент. Там където има запазени руини ясно се вижда хоросана между камъните. Като ученик за пръв път отидох на възстановения царевец. Като се влезне от главната порта и се тръгне по пътя наляво, някъде около стотина метра след портата в дясната страна на пътя, който вмеждувпрочем си личи, че е стар с неговата каменна ,,павировк,, видях две стари щерни за вода под един навес. Двете бяха наистина стари и иззидани от камъни споени с хоросан. При влизането ми през портата и вървежа по пътя ми направи впечатление, че всички камъни на портата са споени с наш Български цимент. Спрял пред щерните ми попадна един екскурзовод, който се връщаше към изхода за моменто го спрях, посочих му щерните, новите зъбери и му направих въпросителен знак, той ми вдигна пръст в знак да мълча и се разбрахме за цялата бутафория на целия велико Търновски Царевец. За Царевец съм учил по история, че след превземането му от турците бил разрушен напълно. Населението което се било разбягало при превземането след като се върнало на мястото на разрушените си домове е започнало масово да взима камъни от руините на крепостта за да си строи новите къщи. За 450 години безстопанственост при турците, царевец е бил оглозган до земята, камък върху камък не е останало. А тази бутафория в Плиска е правена за декор на трисерийния филм за Аспарух и новата Българска държава

 46. 46 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#36] от "zabejko":

  Забежко, нямаш представа колко си прав. Никакви туристи тука, а и на българите да се забрани със закон да ходят при онези простаци в Гърция, Италия, Турция да си дават парите за гледане на старини, та да мога те да плюскат сувлаки/макарони/шкембе чорба за наша сметка

 47. 47 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "sreta_shteta":
  Когато византийският императорски двор сключва договор с гурските племена да пазят източните му граници, той добре е бил информиран за войнските им качества. Споменът за Атила и нашествието на хуните, в което участват и гурските племена, тогава е бил твърде пресен. В едно обаче дворът е сбъркал: не са допускали, че за разлика от уседналите на Юг от Дунава склавини, гурите(оногури, котригури, угури...) ще се обединят, за да създадат държавна организация.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#43] от "sreta_shteta":

  Добре е да знаете, че т.нар. гречка не е булгур! Гречката е популярното наименование на елда-та, булгур-а е натрошени зърна пшеница!
  Колкото до това откъде идва името ни има писано много... Основното е, че не се е променяло през вековете и според мен ( а и не само! ), нашите корени са по-скоро някъде от териториите в днешен Иран и Пакистан...! Централна Азия остава по-на север!

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#44] от "nocomnet":

  "Шифърът..." също беше бестселър благодарение на активно промотиране, и също не беше с кой знае каква литературна стойност. Явно не си разбрал какво искам да кажа.

 50. 50 Профил на Aemilius
  Aemilius
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#16:"ret"]Ей го още един специалист.Тая бутафория е правена преди 1200г,мунчо. [/quote]

  Не думай. Аз пък си мислех, че оттогава са останали само основите, ама щом казваш.....

 51. 51 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#40] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Опорна ДС - точка

 52. 52 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "The Core":

  Гърците може и да сипват камъни за туристите или пък турците пясък, но нито първите са построили Партенона нито пък вторите - Троя (с бутафорното изключение на троянския кон, който по подразбиране е там за туристическа атракция). Особено при Партенона - около него има достатъчно материал - полегнали колони, фризове и тн, но там работят по него от доста години. И причината е защото възстановяването се извършва според приетите от академичната общност на археолозите правила сред които е и това възстановяване да се основава на достатъчна историческа информация. А ако при нас от някакви крепости са останали само основите и дори и имената им не се помнят ами и това е част от културното ни наследство и така трябва да го приемем... има достатъчно други неща на които да се наблегне. Авторът е дал някакви идеи за какво по-полезно и перспективно биха могли да "се усвоят" тези пари споменавайки Белчин и Костенец напр.

 53. 53 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Паметниците и реставрираните храмове,трябва да бъдат величествени,каквито са били,или изобщо да не се работи около тях.Кебапчетата и барбекютата и панаирите-всички увеселителни творения,да се забранят в близост до тях.

 54. 54 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#43] от "sreta_shteta":
  Бол е дума, с която повечето тюркски народи обозначават множество. В турския например наред с думата "чок"(много, но различни по род) се използва и думата "бол"(много, но сходни по род). Думи като например "пара бол" и "боллук" изразяват богатство.
  В историческия епизод, свързан с делото на хан Кубрат, става дума за обединяване на гурските племена. Куриозно за отбелязване е, че техни съседи по прародина в Средна Азия са били турските племена.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Много добре проф. Дичев е направил на пух и прах бутафорковците. Аргументирано и последователно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#50] от "Aemilius":

  Е, те откъде да ги знаят тези неща правоверните ГЕРБ-ери! Това на снимката си е реконструкцията, ама карай... По-важното е да се защити лицето на партията, с всички средства! Няма време да се ровят и да проверяват кое, как е! Даже съм сигурен, че тоя дето ме нарича "мунчо" крака му не е стъпвал в Плиска и на картата не знае къде е, ама се изказва компетентно...!

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#52] от "rossen_stoyanov":

  Когато има достатъчно останали артефакти и исторически сведения, известни по целия свят е едно!
  Но когато е както у нас - "едно голямо нищо", е трудно да убедиш някого в културната стойност на няколко камъка, за които няма и нищо написано никъде! България все пак не е "исторически титан" от калибъра на Елада, Троя или Египет.

  Съгласен съм, че балансът е труден, вероятно и невъзможен, но камъните, затиснати от пръст и бурени нямат никаква стойност!
  Още по-никаква е ако бъдат открити и изоставени да буренясат отново!

  Същевременно, не бива и всеки опит за реконструкция да бъде анатемосван като "Дисниленд"! По-добре ще е да се намери приемливата форма на експониране на нещата, вместо да се отрича напълно каквото и да било "осъвременяване"!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 58. 58 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gopeто":
  Въпросният "професор" Дичев е КУЛТУРОЛОГ. Това е една област на научни търсения, толкова разтеглива и всеобхватна, колкото например е областта на "тротоарната алабалистика"... Твърде много са агентите на ДС в научната сфера. За разлика от сферата на точните природни науки, където некадърността се открива лесно, като 2+2=4, в сферата на хуманитарните науки бъка от тях...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 59. 59 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Точно така, да се реставрира. И още, общините да се напънат повече и да инвестират и в нещо, което да даде перспектива. Да не търсят лесното. Точно те превръщат историята в бутафория.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 60. 60 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хвърлят се пари за театрални кулиси... хипотетични, колкото и статистиките, въз основа на които се всемат политически решения или прекриват грешки...

 61. 61 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#56] от "tww09306483":
  Никът ти е като код от софтуерна програма. Удобен за контролиране на форумната активност и заплащане на парче...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  До век-два и ние, като "Кракра" ще се патинираме - карай да върви, Професоре, добре сме ...

 63. 63 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Става дума за специфичен случай на строителен балон, типичен за неолибералната икономика, където частни интереси обсебват и приватизират държавата."

  "Желанието за прехвърляне на още власт в ръцете на политиците не стихва. Хиляди, ужким, независими организации, медии и журналисти продължават да убеждават как митичната ламя неолиберализъм е виновна за всичко и благородните политици ще я преборят, стига да им дадем още власт и пари в ръцете. Дали това, обаче, е вярно?
  Откъде идва терминът неолиберализъм?
  Терминът неолиберализъм е измислен от немския социолог и икономист Александър Рюстов през 30-те години на миналия век. Но имал ли е предвид Рюстов именно върховенство на частната собственост, оттегляне на политиците от стопанските взаимоотношения и ограничаване на тяхната власт единствено до запазване на сигурността и правораздаване?Рюстов настоява, че е нужна “силна държава, държава над икономиката”.
  Третият път на Рюстов може да бъде описан като днешната социалдемокрация. Смесената икономика, която той предлага, е на светлинни години от либералното общество, описвано от класическите либерали, в което политическата власт се ограничава (най-много) до полиция, армия и съд. Рюстов комбинира елементи на социалния романтизъм, характерен за много социалисти от неговия период, със собствената му критика към абсолютната власт на политиците и колективисткото общество.
  В есето си „Между капитализма и комунизма“ Рюстов пише:
  Стриктна държавна пазарна полиция във всяка част на икономическата активност, към която са валидни пазарните свободи и закони, за да осигури честна конкуренция и да отстрани възпрепятстваща конкуренция насочена към пазарните другари.
  В този цитат лесно се виждат елементите на класическия либерализъм, в който държавата трябва да отстрани всички елементи на принуда и насилие, както и тези на социализма, където политиците вече се изявяват като рефери, отсъждайки кое е „добро“ и кое е „лошо“ от пиадестала си на „всезнаещи” същества.
  Рюстов дори предлага научните открития, реализирани от големите компании да бъдат прехвърляни безплатно на по-малки конкуренти под политическа принуда.
  Още по-шокиращи спрямо това, което днешните журналисти разбират под “неолиберализъм”, са идеите на Рюстов за държавната собственост и директната намеса в стопанската дейност. Според него, държавата би трябвало да има монопол във всички сектори, които политиците сметнат за стратегически и съответно те трябва да бъдат национализирани – жп превоз, електроснабдяване, военна промишленост и други.
  Самият термин неолиберализъм се ражда на конференция в Париж през август 1938, когато 25 интелектуалци се съгласяват, че е важно да се намери среден път между провалилия се класически лайсе-феър либерализъм и колективизма и след дебати дали да нарекат новото движение позитивен либерализъм или социален либерализъм се спират на неолиберализъм.
  През цялото време на тази конфренция Хайек и Мизес гледат като гръмнати що за глупости се случват. Например Мизес през цялото време критикува Рюстов, че почти всички монополи към онзи момент са създадени от политиците със закони, а не са продукт на свободни пазарни отношения. Гласът му остава нечут, пък и вероятно самият той се е изнервил и си е тръгнал.
  През следващите години избухва война между неолиберала Рюстов и класическия либерал Мизес. В най-значимата си книга, „Човешкото действие” Мизес подлага на унищожителна критика, подкрепена с ясни логични и научно обосновани аргументи, идеята за неолиберализма и Трети път между класическия либерализъм и колективизма.
  Историческата ирония е, че финансовата криза през 2008 и 2009 е причинена от брутална политическа намеса в пазарните отношения, каквато е предлагана от неолибералите и Рюстов през 30-те години. Разбира се, целта на осъществилите тази намеса политици в края на XX и първото десетилетие на XXI в. не е била благородно да регулират пазарите, за да не се създадат монополи, а просто да осигурят политическо одобрение за себе си. След като схемата им се проваля в САЩ (и подобна схема рухва иронично по същото време в Европа), те инициират PR кампания, подкрепена от привидно независими медии, икономисти и журналисти, с която да обвинят класическия либерализъм, който, де факто, е точно противоположния на каквото е прилагано, за провала. Лепват на така и несъстоялия се класически либерализъм етикета „неолиберализъм“, който, парадоксално, означава точно обратното и по своето естество е идентичен именно с провалилите се практики на политически интервенции. Политиците нямат мотив да си признаят грешката – така ще загубят власт. Нямат и мотив да се върнат към принципите на класическия либерализъм, който винаги в историята е водил до силен и устойчив икономически растеж, защото това би означавало ограничаване на собствената им власт и правомощия. Съответно, те правят поредната гигантска лъжа и целенасочено убеждават избирателите, че е нужно да се гаси пожарът (причинен от политическа интервенция) с огън (още политическа интервенция). Резултатите вече ги знаем – 6 години безизходица, болезнено икономическо възстановяване в САЩ с огромна опасност от нов колапс на надутия от ФЕД балон на фондовите пазари и рецесия с двойно дъно в Европа.
  Историята е категорична
  Политиците манипулираха умно, но брутално, свободните стопански отношения в ипотечния пазар в САЩ и граждански такива в Европа, което доведе до най-голямата икономическа криза след Втората световна война. Същите тези политици прехвърлиха вината на свободния пазар, т.е. свободните потребители и предприемачи, за да оправдаят пред избирателите още от същото – политически интервенции и концентрация на власт и пари в политически ръце. За тази цел бе извадено чучелото неолиберализъм, чието значение бе подменено и отъждествено с така и несъстоялия се класически либерализъм. PR кампанията успя в доста страни и избирателите бяха излъгани – политиците си присвоиха още повече власт и пари, за да продължат да се правят на месии."

 64. 64 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#48] от "tww09306483":
  Интересно твърдение на един софтуерен ник!? Историческите летописи и хроники - ряпа да ядат... Защо тогава в Именника на българските ханове името на Авитохол(Атила) стои на първо място, като основоположник на царския род Дуло? Да не би гурите да са се срещали с него на ... Марс???... Защо главният бог и на монголските племена и на гурските е Тенгри(Тангра)? В Иран или Пакистан колкото и да се мъчи човек да открие името Тангра или производни нему, няма да успее. Но в Самарканд и навсякъде, където са минавали монголи - да!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 65. 65 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#10] от "adam1966":
  Извинете, но човекът си е казал какво е по-добре да се направи.
  Прочетете отново статията, неволно сте пропуснал предложенията на проф. Дичев.
  При това са в пъти по-смислени, перспективни и евтини и като изпълнение, и като поддръжка.
  И именно за това няма няма да бъдат приети
  Проф. Динев правилно е споменал, че повечето от тези "възстановки" се правят от хора, които..хайде да не съм краен като него, но са стъпвали в други страни, но за съжаление по маршрута Х-гара, хотел, шопинг, кръчма, хотел, Х-гара. И селфита на фона на местната забележителност от от туристическата диплянка "100 чудеса за 100 минути"
  Парвенющината, посредствеността и некадърието налазиха и тази позапазила се ниша. Калните галоши превземат всичко.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 66. 66 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#58] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":
  А да не би историята да е точна наука? Човека много добре е обяснил каква опасност представлява мегаломанското строителство на старини и защо е безмислено. И жалко за проф. Димитров (също от ДС), че не може да го разбере. По-скоро може би ги разбира, но не му пука за науката и за държавата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 67. 67 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#59] от "Алф":
  Навсякъде е така - неизбежна тенденция. Местните, в стремежа си да са самобитни и оригинални, привнасят романтична легендарност на паметниците си, разкрасяват ги и им създават така да се каже неповторим ореол, който понякога бяга от историческата истина. Нещо което изобщо не се връзва с твърдението на набедения културолог Дичев:
  "Обичайният репертоар на крепостите е удивително скучен и монотонен: имаме кули, зъбери, сводове..."

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#61] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Хе-хе, ника ми го сложиха "служебно" при регистрацията! И някак си, ми хареса! Оставих си го нищо, че ме подмятат от време на време...
  Не съм сигурен, как точно ще се контролира с едното име форумната активност, ама карай!
  И плащат на парче, казвате? Ами помогнете да изкарам някой лев, нямам нищо против! Ще съм активен, само дето ще пиша каквото ми е на сърце..., ха-ха-ха-а-а-а-а-а!

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Милиционерът Бойко Борисов в сравнение с Негово величество Симеон Сакскобурготски е просто жалък.

 70. 70 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#66] от "Gopeто":
  Историята, колега, е една от най-точните хуманитарни науки. Понеже почива на факти от миналото. Спекулацията в историята идва от два аспекта:
  1. Изопачаване на фактите в самите исторически извори - всички знаем например, че историята обикновено се създава от победените, но се пише за победителите.
  2. Свързването на историческите факти и тяхното съвременно тълкуване и интерпретиране - модата на мислене, налагана от съвременни политически ръководители с бедни исторически познания ражда смешни исторически понятия като "османско присъствие на Балканите".
  Но самия факт, че тези "подводни рифове" в историческата наука се знаят, показва, че тя си остава в сферата на действителните минали събития, със стремежа да ги пресъздаде точно.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 71. 71 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#68] от "tww09306483":
  Поставих ви "+", понеже се надявам, че сте искрен. Но това не отменя невежеството във вашето твърдение, че географските корени на българите трябва да се търсят в Иран. Не! Историческите летописи доказват, че произхода ни е от войнствените номадски народи от степите на Централна Азия, увлечени от хунското нашествие на Атила на Запад. Хегемонията на съветската интерпретация на нашата история забулваше в тайна този факт. Защото нямаше как да обясни пред нас руския геноцид над населението на Волжка България(наши събратя по кръв) при поредното разширяване на руската империя. Защото идеята да се акцентира на славянския елемент, на панславянството, беше една ЗАБЛУДА, наложена от Академията на науките на СССР. "Братя славяни" - дрън-дрън... Каква низост! Да обосноваваш ограбването на един народ с идеята, че бил по-малкия твой славянски брат...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 72. 72 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#15:"tww09306483"] Обяснимо е, човека е чел малко, образованието му е милиционерско, но за сметка на това с големи претенции и самочувствие! Тъжно, много тъжно...![/quote]

  Малко чел, но за сметка на това - нищо не разбрал...

  Поразиите, които творят тези малоумници, ще се усетят след години и няма да се учудя, ако тогава, умни хора, започнат да събарят тази бутафория.

 73. 73 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#10:"adam1966"]Не казвай какво не харесваш,а дай вариант какво да се прави,как и с какво ще бъде по добро ! [/quote]

  Ами, парк около руините - осветление, поддръжка, надписи... Прости и естествени неща. Дострояването е простотия от класа.

 74. 74 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#48] от "tww09306483":
  "булгур-а е натрошени зърна пшеница!"
  Булгурът е едно от сигурните исторически доказателства, че след своето обединение в държава гурските племена изоставят номадството - наред с конското месо въвеждат в менюто си житна култура, която изисква уседнал начин на живот, изисква постоянна територия, административно разделена и контролирана. За разлика от завоевателните номадски тактики постоянната територия изисква развитие на отбранителни тактики. Първите крепостни съоръжения в Онгъла, както и Големия отбранителен вал в Сев. Добруджа доказват, че болгурите от това време( около 680 г. сл. Хр) вече са познавали добре тези отбранителни тактики. Защото вече са били уседнал народ. Чиито произход няма нищо общо с Иран или Пакистан!...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 75. 75 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#65] от "clutch":

  Извинете,но не може така да се обобщава!Замъка на Баба Яга е много "разумно"предложение..имаме и опит от НРБ,тогава имаше много къщички на Баба Яга !Не е хубаво да се менторства с императивна форма,разбирам болката на потомствените културтрегери на соца,но е време да се отърсят от пророческите заклинания и да се впишат в една многополюсна интелектуална среда !

 76. 76 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#73] от "puknatastotinka":
  "Дострояването е простотия от класа."
  -----------------
  Дострояването е реставрация, която се прави по цял свят. Реставрация на историческите корени. За да не се срамуваме, когато се наричаме "болгари"(по Паисий Хилендарски). Може би не знаете, но на много места в Европа, в определени дни хората зарязват всичко друго(работа, семейство, приятели, хоби и т.н.) и отиват да пресъздават минали исторически събития, които са дали отпечатъка си върху следващите поколения. Обличат се с дрехи от съответната епоха, намират оръжия от съответната епоха и участват в тази историческа игра с ентусиазма на малки деца - просто показват, че знаят откъде идват.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 77. 77 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Като няма с какво да се гордеем от съвремието си ("управлявани" от долнопробни мафиоти) започваме да играем на други струни.
  И демострираме за пореден път балканска простащина.
  Защото не само на управляващите ни, но и на тия "културтрегери", които се угояват покрай тях, ИМ ЛИПСВАТ ПЪРВИТЕ СЕДЕМ (ПЪК И ПОВЕЧЕ) ГОДИНИ.
  Та се налага да избиват непрекъснато чувството си малоценност.
  Няма нищо лошо, СТИГА ДА НЕ БЕШЕ С НАШИТЕ ПАРИ.

 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Любопитно

  2 юни = ден на Ботев и загиналите за свобода.
  ПОКЛОН !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ами не. в белчин ходят заради бутафорията.

 80. 80 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Нали забелязахте как ни продадоха тракийската изложба в Лувъра като българска?"

  И по това си приличаме с македонците като две капки вода.

 81. 81 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#32] от "rosiraycheva50._":

  А може би трябва да кажем - чалга нация !
  Щото тези, които изброявате сме ги избирали ние !

 82. 82 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2307 Весело

  Статията е супер....право в десятката !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 83. 83 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  В този ред на мисли - за историческия кич - в други ден ще откриват "с всички държавни почести и в присъствието на всички държавни мъже и жени" паметник на цар Самуил.
  Дали ако македонците не бяха взели да дърпат чергата му към себе си щяхме да се сетим за него? А защо "държавните мъже и жени" не въздадат дължимото на основателя на българската държава? А на покръстителя й?

 84. 84 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Първо да попитам - какво е ТОВА на снимката зад Слънцето-Борисов? Каква е тази стена, изглеждаща като НАРИСУВАНА върху гипскартон; в какъв неизвестен стил е; от каква епоха!?

  Браво на Ивайло Дичев!

  Но нека гласът му зазвучи много по-силно; нека намери по-широка и мощна подкрепа, за да се сложи край на ЕРЗАЦ архиелогичното строителство, което заплашва историческите ни паметници!
  Нека не позволим на ПРОСТАЩИНАТА да си присвои и заличи архелогичното ни наследство. То е на ВСИЧКИ нас, а не само на шепа нискокултурни търгаши, които се самозаблуждават (но заблуждават и немислещото население), че реки от чуждестранна валута ще потекат от всички чужденци, които ще се втурнат да гледат нашите 'INSTANT' /'МИГНОВЕНИ' забележителности. Защото точно такива са тези фалшиви постройки, с които се смята да се привличат туристите - 'мигновени' и също като 'мигновеното' НЕС кафе, те са заместител, но за разлика от него, което е все пак дериват от истинското кафе, новопостроените 'НЕС'-забележителности са НАПЪЛНО ФАЛШИВИ, защото не почиват на никакви исторически факти и информация за въпросните паметници.

  Ситуацията е ужасяваща! Ужасяващо е, че хората, които взимат решения по въпросите за културното ни наследство са:
  първо - абсолютно некомпетентни;
  второ - липсва им елементарна обща култура, а за специализирана е дори смешно да се претендира от тях;
  трето - те са толкова НЕВЕЖИ И ПРОСТИ, че дори не знаят или (още по-отчайващо) НЕХАЯТ да потърсят съветите на КОМПЕТЕНТНИ специалисти;
  четвърто - провинциалната им мания за величие, както и мисълта за печалби, замъглява и без това примитивните им 'идеи'!

  Четейки поредната статия за поредната 'културна' издънка на нашите управници, човек се пита - 'а нима не са пътували; нима не са видели какво има по света'? Да, те са пътували, финансирани от нашите пари; видели са, но обикновено частните им пътувания са от същия парвенюшки характер, както и мегаломанските и строителни проекти.
  Жалваме се, че 45 години ни управляваха 'цървули', но за съжаление и сега не е по-различно - простащината е най-агресивна и побеждаваща в нашата страна!

 85. 85 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Примерът ти е АБСУРДНО НЕУМЕСТЕН - църквата си е била там, а не са я построили по ИЗМИСЛЕНИТЕ ПРОЕКТИ на някой местен култур-търгаш.

  И в България могат да се направят подобни неща - имаме предостатъчно АВТЕНТИЧНИ паметници, които плачат за реставрация и реклама. На това трябва да се обърне внимание; там трябва да се влагат пари, а не във фалшиви и ГРОЗНИ постройки, които НЯМА ДА СА ИНТЕРЕСНИ НА НИКОГО и няма да донесат никакви пари от никакъв туризъм!

 86. 86 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#33:"Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!"]усилено търси интелектуална чернилка под ноктите на Бойко Борисов. [/quote]

  Не знам дали има чернилка, но със сигурност няма да е 'интелектуална'.

 87. 87 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#69:"f31"]Милиционерът Бойко Борисов в сравнение с Негово величество Симеон Сакскобурготски е просто жалък.[/quote]

  И двамата са бутафорни!

 88. 88 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Споделям написаното от Ивайло Дичев.
  Твърдо съм против бутафорията.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 89. 89 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#45:"сидер"]А най голямата бутафория е велико Търновския царевец. [/quote]

  И особено Патриаршията с нейната диснилендовска 'архитектура'. А за интериора и' - това е друга тема.

 90. 90 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Изключително точно!
  Въпросът е защо допуснахме този чалга историк Б. Димитров да възседне вълната и да се понесе
  Простотия, простотия, простотия!
  Пяна ми хвана устата да повтарям, че възстановката на една крепост въобще не е устойчиво развитие!
  В същото време много бивши санаториуми си стоят празни и полуразрушени. Някои недостроени....
  Инвестиции! Жива кражба и трошене на пари са тези "европроекти".....
  Кого ще шашнем с римското наследство? Германците ли? Ми да иде този чалгар Димитров и да види Roemish Germanish Museum в Мюнхен!
  Какво ли съм се затръшкал като на върха на изпълнителната власт сме поставили възможно най-големия простак....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 91. 91 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#10] от "adam1966":

  Ами по-добре я!
  Задали ли сте си въпроса колко струва на бюджета на София издръжката на "Арена Армеец"?
  Ами хилядите "устойчиви" проекти??????
  И като ще правим нещо да си стегнем г.за, да докажем проекта пред банка и да ОТГОВАРЯМЕ ФИНАНСОВО!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 92. 92 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Я като сте толкова отворен защо не вземете да го направите тук?
  Ей го е - гроба на Орфей!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 93. 93 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Тук хората 2 лева за вход в музей не дават вие 20 паунда.....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 94. 94 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Друго е необходимо, друго!
  Но като не питат... Като не слушат...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 95. 95 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#50] от "Aemilius":

  Подсказваш и пак си му отворил устата.

 96. 96 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#14:"aralambi"]. Но местната община, с помощта на държавата, реставрирала църквичката, направила реклама и сега имат по около 150 000 посетители годишно, прибират по минимум 20 £ на човек и печелят по над 3 млн. [/quote]
  само да те питам с итонг ли са я реставрирали или с гипсокартон че не разбрах, не разбрах и не усещаш ли , колко неподходящ е примера с който доказваш тезата на автора на статията, а не твоята

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 97. 97 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тежко, брате, се живее

  между глупци неразбрани;

  душата ми в огън тлее,

  сърцето ми в люти рани...
  ................................
  ....................................
  Тежко, тежко! Вино дайте!

  Пиян дано аз забравя

  туй, що, глупци, вий не знайте

  позор ли е или слава!
  .....................................
  Христо Ботев .

  BIG AL
 98. 98 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "aralambi": Само че какъв тираж е "Шифъра на Леонардо" и за твое сведение църквата не е пипната, във сме си е автентична. Има само ограда,около нея и сграда дето продават сувенири и билети за посещение (винаги с екскурзовод).

 99. 99 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#96] от "stg":
  Нищо не е правено по църквата (всичко е напълно автентично, дори казват, че не знаят къде са свалените през не "знам си кой век" статуи) само задължително билетче да влезеш вътре. Пускат само на групи с екскурзовод. Беседата е много интересна, използва лазерна показалка.

 100. 100 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#57] от "The Core":
  Относно камъните (мързи ме да търся статистика колко души посещават Троя), но там има само камъни и един бутафорен "троянски кон" пред входа. И никой не очаква постройки, защото културните пластове са много.
  Пък е вярно, че нищо по нашите земи, не възпято от Омир. 😁

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK