Китай - политически пътепис

Единственият портрет на Мао, който забелязах

© Евгений Дайнов

Единственият портрет на Мао, който забелязахОще докато висях, седмици наред, за китайска виза прозрях нещо много важно. Няма как китайците да "настигнат и задминат" американците. Защото няма как човек, който е убеден, че силата – това е да криеш информация, да е по-ефективен от онзи, който знае, че силата е в това да споделяш информация.


На страницата на китайското посолство няма никаква информация какви документи се искат за виза. Не фигурира дори работното време на консулския отдел, което се оказа – дваж седмично по два часа. Опашката започва по изгрев слънце с импровизиран списък на чакащите, както едно време за съветски цветни телевизори "Електрон".


Документите ми ги пратиха от Китай, та не се лутах дълго в търсене на пълния списък необходими хартийки. Те включваха гаранция, от страна на канещия китаец, че ще живея при него и ще бъда издържан, хранен и лекуван от него; както и резервация за хотел. Ако нямаш едното и другото – няма виза. А как така китайската власт е способна да вярва, едновременно, че ще живееш при китайски гражданин и на хотел – за това питайте китайците. В крайна сметка не видях хотела "си", но пък ме регистрираха в местното РПУ на поканващия ме китаец.
На място, в Бейджинг (в училище сме го учили като Пекин) нещата изглеждаха по-добре от очакваното след сблъсъка с древната соцреалност на посолството.


Архитектурни чудеса

© Евгений Дайнов

Архитектурни чудеса


Още в първите секунди си дадох сметка, че обитателите на Пекин не са дребни. Средният пекинец е висок, колкото средният софиянец. Това веднага проваля обичайната тактика, предприемана от двамина големи бели човеци в третия свят: ако се разделите из тълпата местни, просто се оглеждаш. Все някъде ще видиш другия бял човек, защото той ще стърчи с две глави над тълпата.


Но пък и тази тактика в случая не беше необходима, тъй като Пекин вероятно е единственото място в Азия, където по улиците не се стеле и гъне огромна тълпа. Колите са повече от хората по огромните булеварди, обрамчени с високи блокове, заради което


Пекин прилича повече на Москва, отколкото на Делхи


"Къде са азиатските тълпи?" – питах учудено местните, които отвърнаха, че всички са на работа.


Липсват и други отличителни черти на Азия. Никъде (освен в един "стар" квартал, досущ наподобяващ софийското гето Абисиния) не миришеше на лайна; и почти напълно липсваше онази вездесъща азиатска кир, която в някои съседни на Китай страни отглеждат с любов и себеотрицание. По тротоарите, също така, не живеят цели семейства, подслонени под някой стар брезент. Това, обясниха ми местните, се дължи директно на властта.


Народната власт иска толкова лицензии за всяко твое движение, че няма как да проведеш операцията, типична за Индия, например: да клекнеш на някой ъгъл да продаваш захарен памук, после покрай теб да клекне семейството ти, после да започне и да нощува на място, а накрая да опъне над главата си въпросния брезент, заселвайки се трайно и сериозно.


Народната власт, също така, е забранила Фейсбук, Туитър, Гугъл, Яху, Ю-тюб, Май спейс и каквото друго се сетите. Полужива е единствено антикварната търсачка на Майкрософт, която обаче е в пакет с официалната китайска търсачка. И намира само онова, което народната власт е решила, че ще е добре за теб да бъде намирано.


Инструкция за правилно снимане на цветя в парка

© Евгений Дайнов

Инструкция за правилно снимане на цветя в парка


Изобщо, народната власт се грижи за теб на всяка крачка


Пейзажът изобилства от табели, на китайски и на китайски-английски, които те предупреждават: да се обличаш добре, за да не настинеш; да внимаваш при дъжд, за да не се подхлъзнеш; да стъпваш внимателно на стръмните участъци, за да не се препънеш; да не се прекатерваш през стени, за да не си навехнеш глезен.


Инак китайската столица изглежда просто като световен град. Ако нямаше надписи с йероглифи, нямаше да е ясно, в коя точно точка на света се намира човек. За да се ориентираш, трябва да гледаш присвитите очи на местните. Защото се познават, че са китайци, само по очите.


Освен, че не са ниски, хората в Пекин не са и жълти. Напротив, естественият им цвят е на варосана стена. Жълти, та чак оранжеви стават при продължително излагане на слънце. Такива са селяните около столицата. Те са и с една глава по-ниски от пекинчани. Очевидно последните са с наши размери, защото преди има-няма 30 години са решили въпроса с изхранването. И са стигнали до заложените в гените им размери. На селяните очевидно това още им предстои.


Макар в Пекин да са решили въпроса с яденето, засега не прекаляват. На практика няма дебели хора, освен тук-там по някоя натежала лелка. Малкото дебеланковци знаят, че са такива и имат съответното поведение. Ходят със ситни крачки, от време на време почиват, пуфтят и бършат пот от челото. А не са дори с размерите на някой наш корпулентен успял млад мъж. Ние бихме ги класифицирали като "пълни".


Не видях нито един човек, облечен с нещо "китайско"


Напротив, аз бях единственият в 20-милионния град, който ходеше обут с онези черни еспадрили, с които се бият кунг-фуистите по филмите. Купих си ги още първия ден в магазин за сувенири.


В следващите две седмици по улиците ме спираха усмихнати местни, за да започнат да сочат с пръст в краката ми и да ломотят на техния език. "Traditional Beijing shoe!" – отговарях на език, който там на практика никой не говори (което наистина ме изненада). Те се смееха, кимаха, махаха с ръце и обсъждаха помежду си. Най-вероятно са си казвали нещо като: "От тия кръглооки дяволи всичко може да се очаква..."


Не видях никой да ходи с такива обувки, защото всички са облечени като европейци. Дори – по-добре от някои европейци, цветно, но без да изпадат в азиатска шарения. Единствено идващите от селата на организирани екскурзии до мавзолея на Мао бяха облечени като в Москва през 60-те години – охлузени обувки от изкуствена кожа, панталон (някога имал ръб) и бяла найлонова риза.


Докато се мотаех из центъра ми направи впечатление, че никъде не видях


нито един паметник от ерата на Мао


Нито един вдигнат шмайзер, нито една яка колхозничка, нито един мускулест леяр. Явно са ги разкарали без много да шумят, защото не може да не е ги имало. Единственият портрет на Мао (т.е. освен на банкнотите) който видях с очите си, беше на входа на императорския дворец. За разлика от Русия, наример, никъде не видях и светлия лик на сегашния началник. Продължавам да не знам, как изглежда човекът.


Една от многото попарт скулптури в града

© Евгений Дайнов

Една от многото попарт скулптури в града


Липсата на комунистически монументи е изобилно компенсирана от поп арт скулптурите и инсталациите, пръснати из целия широк център на града. Това е общество, казах си, което е развило умението да си намига в огледалото. Няма ги – или поне не са толкова изнесени напред, като в Русия например – белезите на комплексарщина или на онова заравяне в "славното" минало, което иде, за да компенсира липсата на прилично настояще.


Напротив.


В Пекин се живее изцяло в бъдещето


Хората вече са свикнали, че през 3-5 години има някакъв рязък скок напред. Преди десет години за пръв път са взели книжки и са подкарали коли. Преди пет са се появили първите "затворени" жилищни комплекси на горната средна класа. Преди три – първите домашни любимци от кучешкия род. Почти видимо е очакването всичко да продължи в този темп и след още три години всички вече да имат и извън-градски къщи. Или поне – по две коли.


Домашните любимци са ново явление и са предимно с апартаментни размери

© Евгений Дайнов

Домашните любимци са ново явление и са предимно с апартаментни размери


С това развитие идва не само онзи поглед към бъдещето, който е характерен за страните, излезли на бързата писта; идва и нов начин на осмисляне на себе си.


Китай - политически пътепис

© Евгений Дайнов


По принцип, властта в Китай винаги се е държала от каста професионални управляващи, чиято работа е да се "грижи" за народа, но без да се допитва до него или да смята, че го представлява. Така е било при Империята, така е било при Мао, така е и днес, при "колективното ръководство" на Комунистическата партия. Този модел работи, докато хората, които не са от управляващите (т.е. 99-те процента) схващат себе си като безлични, еднакви и взаимно заменяеми пчелички в кошера.


А в Пекин не гледат на себе си като на безлични пчелички. Напротив, тъй като живеят "западен" начин на живот, с удоволствие осмислят себе си в "западни" категории. За тях обществото не е кошер, а сложна структура на социални класи. Безпогрешно отчленяват работническа класа ("сини якички"), долна средна класа, средна класа, горна средна класа. И всички, разбира се, искат да са средна класа с перспективата да станат горна-средна.


А това е проблем за Партията, защото със самочувствието на средна класа идва и претенцията, че след като си данъкоплатец и работодател, е редно да имаш правото да се месиш във властта. Като начало – поне да гласуваш, та било то за единствения посочен от Партията кандидат. Защото, за разлика от НРБ, например, при тях няма дори бутафорно всенародно гласуване. Гласува се единствено в рамките на Партията; и от това гласуване се раждат премиери, министри, областни управители, кметове и подобни. Които, разбира се, не смятат, че носят някаква отговорност пред своите избиратели, защото нямат такива. Отговорността е към Партията.


Още никой не го усеща, но


бъдещият конфликт между модерната средна класа
и традиционния режим е неизбежен


Четете, дето се вика, историята на Чарлс Стюарт и Кромуел, или на независимостта на Америка. Засега морето от китайци от по-долните класи очевидно продължава да се чувства като кошер, което отслабва напрежението, трупащо се в средната класа. Но и това е до време при положение, че все повече селяни отиват в градовете, за да престанат да бъдат кошер.


"Пекинско пресичане" – всеки се надлъгва с всеки

© Евгений Дайнов

"Пекинско пресичане" – всеки се надлъгва с всеки


Засега обаче пекинчани просто се опитват да свикнат с промените в живота си. Бидейки първо поколение шофьори, карат като в София, но на индийски разстояния един от друг – една боя. Буквално. Затова на всяко кръгово и на изхода към магистралите има двойки нацъфкали се автомобили. Приемането, че светофарите имат някаква важна функция, също е проблематично. Затова си струва човек да наблюдава "пекинско пресичане" на някое по-голямо (пет-шест ленти) кръстовище. Всички карат, ходят и въртят педали, както им се струва по-сгодно, независимо от цвета на светофарите. Резултатът е нещо като танц, при който по средата на кръстовището стотина пешеходеца и двадесетина велосипедиста се въртят в кръг, опитвайки се да нацелят пролука между минаващите от всички страни моторни превозни средства.


Има още какво да се желае в процеса на "озападняване"


Нямат, например, проблеми с това, да ти сервират онова, което си знаят – ядене, чай, бира. Излизането отвън този списък обаче произвежда парализа.


След дни търсене, най-сетне открих едно доста лъскаво "арт" бистро, в което имаше и джин, и тоник. Поръчах си. Седнах отвън. Зачаках. След 20-тина минути – дотичва келнерът:


"Дзин – ОК! Какъв? Чай, кафе, бира, кока-кола?"


Бре. "Джин!" викам. С тоник.


"ОК - дзин! Чай, кафе, бира, кока-кола?"


Станах, влезнах вътре с него. Посочих с пръст хладилника: "Тоник!". После – синкавата бутилка зад бара: "Джин, Бомбай сапфир!!".


След 10 минути получих тоника. От джина – ни следа, въпреки кратката оперативка, която по този повод си бяха направили всички членове на персонала, ръкомахайки и викайки "Дзин! Дзин!". Накрая си налях сам. Следващият път стана горе-долу същото, както и по-следващия. В последната вечер, когато посочих бутилката, настъпи бурен колективен смях. Най-вероятно до края не са повярвали, че жив човек – пък бил той и кръглоок дявол – може наистина да иска да пие това синьо нещо.


Не е трудно обаче да се забележат големите проблеми, които се намират зад видимото свръх бързо развитие, гарнирано с весели случки като гореописаната.


Опитах се да науча местните да свирят рокендрол, без особен успех.

© Евгений Дайнов

Опитах се да науча местните да свирят рокендрол, без особен успех.


Китайците не са ефективни.
Дори българите са по-организирани


"Китайското икономическо чудо" се дължи на организираното преместване на евтина работна ръка от селата, която обаче е на привършване. И вече не е толкова евтина, тъй като задържалите се в градовете селяни започват да имат претенции – даже да правят профсъюзи. Производителността на труда, според официалните данни, е осем пъти по-малка от американската и пет пъти под средното за ЕС. Огромна част от лъскавите данни за БВП се дължи на строителството на инфраструктура, което е проблем.


Както вече знаем и ние, съсредоточаването на всичко върху строителството винаги привлича организираната престъпност, която предпочита да краде от асфалтови магистрали, вместо да продава потайно белия прах, от който се правят "магистралки". Корупцията е феноменална, както е и произволът. Всеки местен тартор може да ти вземе земята и къщата, за да построи нещо. По-лошо – всеки строителен бум се превръща в балон, който рано или късно се пука.


Село край Пекин

© Евгений Дайнов

Село край Пекин


Пак по официални данни, общините – основните строители в страната – са затънали в дългове, които няма как да върнат. Само общинският дълг формира над 180 процента от БВП – малко повече от държавния дълг на Гърция. А в Китай, освен общинския, има и държавен дълг, както и дълг на големите компании, почти до една – под държавен контрол. Това е


цъкащата икономическа бомба


не по малко важна от цъкащата политическа такава, свързана с претенциите на средната класа.


Вход към "традиционен квартал", досущ приличащ на циганска махала

© Евгений Дайнов

Вход към "традиционен квартал", досущ приличащ на циганска махала


Партията не забелязва политическата бомба, но се бори с икономическата. Как? Както по времето Жан Виденов у нас.


В деня на заминаването си научих, че ЦК на Партията се е събрал и е взел следното решение. Общините да не бъдат притискани от банките (до една – държавни) да си връщат дълговете. Напротив, на банките се заповядва да им отпускат още пари, с които хем да могат да правят вноските по дълга, хем да им остане за още строежи. Очевидно е, какво ще става оттук насетне. Никоя община няма да има мотивация да си връща дълговете, а на опашката ще се наредят още кандидати за правоимащи, като например все по-закъсващите държавни компании, все по-неефективните железници и т.н.


Колегите-анализатори, които четох в англоезичните издания, са донякъде наясно с големите проблеми на обществото си. Обсъждат не само необходимостта обикновените хора да бъдат допускани до гласуване, но и други обичайни за модерността неща, като върховенство на закона, права и свободи, отношенията между религиите и държавата, подводните камъни в икономиката. Видно е обаче, че макар да схващат проблемите, имат доста смътна представа за решенията.


Представят си, например, върховенството на закона малко а ла Путин: "Партията да управлява не чрез укази, а чрез съда". Убедени са, че всички проблеми в икономиката могат да бъдат решени с девалвация на паричната единица, юан. Препоръчват декапитализацията на държавните фирми да бъде компенсирана, като в тях бъдат вкарани миноритарни частни дялове – нещо, което истинските частни предприемачи засега категорично отказват да правят. Съвсем сериозно се обсъжда работата на институцията, наречена "Институт за управление на обществените чувства чрез интернет". Громи се липсата на "Духа на Реформата" (с главни букви) в местната власт.


Искрено не разбират, каква е работата с частната собственост; и затова обсъждат, дали сегашното положение – да притежаваш къщата и земята, която си купил със свои пари, само за 30 години – да не бъде променено на 40. Но без правото на наследяване. Затова пък се оплакват от "технологическия монопол на Запада", което, след като разпитах, се оказа – неспособност да се разбере, каква е работата с авторските права. Щом веднъж е измислено – значи е на всички, разсъждават в малко индиански дух.


И никъде – нито дума за това, че свободата на словото е в основата на всички свободи и права; и че ако нея я няма, няма как да го има останалото. Включително – ефективна икономика.


Гледах усмихнатите и доволни, оптимистично настроени и гостоприемни пекински физиономии и си казвах, в деня преди отлитането: "Това общество не разполага с механизмите да се справи нито с политическа, нито – с икономическа криза. А и двете са неизбежни, макар най-вероятно няма да съвпаднат по време".


Защото, макар наистина да са отделна цивилизация (за разлика от руснаците, например, които не са, бидейки просто кална и невежа периферия на Европа)


китайците днес се опитват да се реконструират по "западен" образец.
Но в неговата основа, на китайска територия, са монтирали съвсем не-западни


неща, като липсата на елементарни права и свободи, демокрация, пазарни отношения, частна собственост. Западните стремежи няма как да не влязат в конфликт с източните инструменти на управление.


Решението е да изберат – или едното, или другото. Или, следвайки светлия пример на Ли Куан Ю в Сингапур, Китайската комунистическа партия да се отдръпне от властта и да отвори пространство за демокрация и пазарни отношения. Или, следвайки примера на Русия, да скъса с всякакви западни претенции и да се затвори в собствената си обида, обявявайки Запада за враг.


Мутри не видях, но един мутромобил – да.

© Евгений Дайнов

Мутри не видях, но един мутромобил – да.


Развитията от последните дни не са оптимистични. След като заповяда на банките да заливат общините с пари, народната власт заплаши Америка с война заради претенциите си към шепа острови в Южнокитайско море, които претенции американците не приемат, отстоявайки правата на своите съюзници Япония и Южна Корея.


Не знаем, какво ще стане, но китайският експеримент си струва да бъде постоянно наблюдаван и оценяван. Не е зле и да се помага, доколкото е възможно; защото ако Китай гръмне, парчетата ще падат и по нас. А и ведрите, миролюбиви и трудолюбиви (макар не много организирани) китайци заслужават приличен и цивилизован живот след кошмарите на "Културната революция".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Без коментар ...... да - ама не !

  Женята отдавна е забравил какви документи трябва да представя за руска виза .... но той е женен за рускиня и явно има дългосрочна.

  - Сподели бе Женя ..... !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело

  По тротоарите, също така, не живеят цели семейства, подслонени под някой стар брезент.
  ===================

  Влизат директно в програмата за помощи бе Миндя.
  Общинско "къщурка" (стая и кухня), обща тоалетна в края на "уличката" - споделяна с други 10 "къщи". Парцел във вилната зона с право да садят и да се самозадоволяват (дават им "място" като през БГ Соц-а) Малко джобни. Около 200 000 000 са в тази програма.

  Ходил си ама напразно ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1034 Весело

  Неорганизирани били китайците. Дрън-дрън. Щом и на село си имат червени фенери ...

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Още никой не го усеща, но
  бъдещият конфликт между модерната средна класа
  и традиционния режим е неизбежен
  ========================

  Много чувствителен си станал ... та ги предусещаш нещата ..... мдаа.
  В АОНСУ само за конфликти, сблъсъци и революции бръщолевехте и само това Ви е в акъла.
  Модерната средна класа е продукт на управляващата върхушка и не може да вирее без протекции отгоре. Навсякъде приватизацията е с миниритарни дялове, които се разпределят "нагоре".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Мутри не видях, но един мутромобил – да.

  Фотограф: Евгений Дайнов
  ----------------------------------------

  Мутрите са >
  =>Китайската Компартия !
  Нищо не си разбрал .... само си изтъркал черните еспадрили.

  1. Фото-матряла > бива.
  2. Текст-матряла > също бива ...
  не може повече да се желае от един фотограф.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Весело

  Производителността на труда, според официалните данни, е осем пъти по-малка от американската и пет пъти под средното за ЕС.Но пък са много и в един момент ще започнат да искат високи заплати и високи пенсии.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Весело

  Бай ви Таньо като ви пишеше за реалностите в Китай , ми се нахвърляхре на глутници с крясъци "там е турбо капитализм" = Ч Е Т Е Т Е сега тази статия , и като ви говоря си водете записки. И още = цитат от статията "Къде са азиатските тълпи?" – питах учудено местните, които отвърнаха, че всички са на работа"- това е

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да пази Господ Китай от помощници и съветници като Дайнов - професор от АОНСУ на ЦК на БКП, тоест Нов български университет, където преподавателите от апологети на комунизма и интернационализма се превърнаха в космополити и неоконсерватори. Високомерният тон на автора в тескта е забавен като се има предвид биографията му. Вероятно селяните в Миндя, Търновско, много се гордеят от рецептите за демократическо възраждане на Поднебесната предписвани от техния комшия.

 10. 10 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Автора Дайнов му е харесало, защото няма паркирали коли по тротоарите. В квартала на автора, Борово той редовно си качва Голфа комби на тротоара, чудесен паркинг. Майките с децата нека си ходят по улицата между движещите се коли. Ако искате и ще ви го снимам.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#7:"chicago514"]Производителността на труда, според официалните данни, е осем пъти по-малка от американската и пет пъти под средното за ЕС[/quote]Бачкат яко само в "икономическите зони". Във вътрешността живот си живеят, както ние при бай Тошо - не се напъват и заплатите не са големи = За сметка на това някои се чувстват заможни при заплата дори от 110 $ защото се сравняват с околните, а не с Калифорния.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1188 Неутрално
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Очевидно последните са с наши размери, защото преди има-няма 30 години са решили въпроса с изхранването. И са стигнали до заложените в гените им размери. На селяните очевидно това още им предстои."
  определено му е липсвал джина описан подробно по долу . не случайно китайците са го оставили насаме с бутилката . славно минало и настояща жажда , раждат подобни писания .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Евгени, не видЕ ли някъде там синчето на Иван Искров ?
  ========

  Синът на Иван Искров - от "Белведере" до Нингбо

  Над 100 хил. долара струва образованието на наследника на гуверньора на БНБ - Данаил, в Китай, разкри първо BIG5.BG

  http://big5.bg/skandal/sint-na-ivan-iskrov-ot-frenskiya-gigant-belvedere-do-ningbo,-kitaj.html

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "светлия пример на Ли Куан Ю в Сингапур "

  т.е. да управлява 50 години и да постави сина си като наследник /в момента той управлява Сингапур/ а приживе да е смазвал всяка опозиция в пресата и политиката. О, да г-н Дайнов, китайската компартия наистина харесва Ли и следва примера му.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 16. 16 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#4:"barcelonski"]Do not drink alcohol when you write articles in the newspaper !! [/quote]

  http://veselahata.com/wp-content/gallery/fotoprikoly/plakat-NET-9-2012.jpg

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Много изчерпателната статия за толкова малко думи

  подпис
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Малко може да се добави към написаното. Япония също впечатляваше света с растеж на икономиката си няколко десетилетия, но само няколко десетилетия. България също имаше висок растеж. И в България и в Япония растежът беше резултат от намаление на раждаемостта, което изпрати майките във фабриките. Този период за Китай е към края си.

  подпис
 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 674 Неутрално

  " ... бъдещият конфликт между модерната средна класа
  и традиционния режим е неизбежен ..."

  Това е така и е ясно и без да се ходи до Китай.
  Инак, благодаря за интересните споделяния.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Апропо за ефективността, г-н Дайнов е гледал най-вероятно БВП за час работа за да оцени ефективността на китайците. Ако така оценявате колко ефикасни са китайците, ето ви графика по тази формула, от която ще разберете че:

  За 2011 Ирландия е била близо 30% по ефикасна от Япония и близо два пъти повече от Корея /южна!/

  Ако изчилявате същото по паритет на покупателна способност, ще разберете че:

  Барбадос е по-ефективен от Тайван (!), Гърция е по-ефективна от Южна Корея (!!), Испания от Сингапур (!!!), Италия от Израел (!!!!)

  Сами виждате за каква глупост идва реч в текста на Дайнов.
  Апропо, беше ми много интересно как човек, който не е виждал Ши на снимка дори дава генерални заключения относно народопсихологията и политическата динамика в Китай. Клоунада.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 21. 21 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  http://www.bls.gov/ilc/intl_gdp_capita_gdp_hour.htm#chart04
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_hour_worked

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Материалът ми хареса, не знам много за Китай, затова го прочетох с интерес. Имам само едно питане - необходимо ли беше през цялото време да се правят сравнения и препратки към Русия? Така де, отишъл си в Китай, пък все Русия ти е в акъла. Нещо подобно на голяма част от форумците в Дневник, дето споменават Русия, руснаците и Путин дори и под тема за размножаването на дъждовните червеи, та и Дайнов така...
  Но, като изключим това, ми беше интересно. Само с едно не съм съгласна, не смятам, че в Китай скоро ще има някакви вълнения, както му се струва на автора, щото си е въобразил, че е уловил някакво тлеещо напрежение в хората от средната класа в Пекин. Просто защото големите градове, където хората живеят като европейци, не са чак толкова много там, основната (огромна) част от населението все още е из селата и малките населени места, където си се чувстват като мравчици, та няма как те да подкрепят някаква евентуална промяна, след като едва ли осъзнават нуждата от нея.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Няма какво да го критикувате автора, за едни дребно буржоа, ивеещ в България, Китай е прекалено голяма и сложна картина да я разбере....
  Те, владетелите на Британската империя не го разбраха Китай на времето, та Евгени ли за две седмици??? Китай е сложен пъзел.....

  Но пък се е постарал човека да напише, да сподели..... за което мерси....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#22:"Barcelina #Je suis la libertad"]отишъл си в Китай, пък все Русия ти е в акъла. Нещо подобно на голяма част от форумците в Дневник, дето споменават Русия, руснаците и Путин дори и под тема за размножаването на дъждовните червеи, та и Дайнов така... [/quote]

  Това си е вековна национална черта... от края на 17 век, чипровските възстания и битката при Поаревац на австрийци и османлии, единствената надежда за свобода е идвала САМО от Русия, от Кючюк каюнарджийския мирен договор насам....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  Браво!

  "Това общество не разполага с механизмите да се справи нито с политическа, нито – с икономическа криза. А и двете са неизбежни, макар най-вероятно няма да съвпаднат по време".

  Защото, макар наистина да са отделна цивилизация (за разлика от руснаците, например, които не са, бидейки просто кална и невежа периферия на Европа)

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#24] от "boby1945":


  [quote#24:"boby1945"]единствената надежда за свобода е идвала САМО от Руси[/quote]

  Дрън, дрън.
  Ако това е истина, то според теб излиза, че Левски не е съществувал.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  Китай е бомба със закъснител и за съжаление за да тушират вътрешните проблеми от пАртията се обръщат към национализма, който може да запали война:

  "Развитията от последните дни не са оптимистични. След като заповяда на банките да заливат общините с пари, народната власт заплаши Америка с война заради претенциите си към шепа острови в Южнокитайско море, които претенции американците не приемат, отстоявайки правата на своите съюзници Япония и Южна Корея."

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Хайде сега.Френската революция да не е подкрепена от селата?Възстава Париж.Рано или късно китайската средна класа ще иска сама да решава как да се управлява страната.

 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  "Не знаем, какво ще стане, но китайският експеримент..."

  В най добрият вариант поне 10 годишна стагнация, по- лоша от тази на Япония и Южна Корея! Просто няма как да се изтрие сегашният олигархо- корпоративен модел!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#27:"Realist"]Китай е бомба със закъснител и за съжаление за да тушират вътрешните проблеми от пАртията се обръщат към национализма, който може да запали война[/quote]

  Как бързо се обърна палачинката Китай сега е опасен и може да запали война. Вчера в темата за балистичните ракети не беше и дума не можеше да става за такова нещо Ама друго е да го каже Дайнов...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 31. 31 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#28:"kermit"]Рано или късно китайската средна класа ще иска сама да решава как да се управлява страната. [/quote]

  Ами по бегли спомени в европейската история средната класа решава, че иска да я управлява Наполеон, че иска световна война и че иска Дуче и Хитлер...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "kermit":

  Да де, ама разликата е размерът между Франция и Китай, броят на населението на двете и манталитета на хората.
  Иначе, ясно е, че някаква промяна ще има, но не смятам, че ще е толкова скоро, колкто му се струва на автора. Поне не и в следващите 50-ина години. Не, че няма китайци, които осъзнават нуждата от промяна, но те предпочитат да емигрират, отколкото да направят нещо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#23] от "boby1945":
  За това си прав.Това,което става в Китай е трудно за разбиране от един европеец.На мен ми е чудно как така безропотно са строили Великата китайска стена/всъщност стените са няколко/.Или как безропотно в днешно време приемат изселванията-заради строежа на язовира Три клисури са изселени над 10 милиона души.А китайското правителство има план да пресели 250 МИЛИОНА ДУШИ от селата в градовете,за да стимулира вътрешното потребление.

 34. 34 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Г-н Дайнов отново е написал интересен текст, прочетох го на един дъх. Не мога да коментирам тезата му за бъдещото развитие конкретно на Китай, защото не познавам добре ситуацията в страната. Но историята учи, че икономическото замогване на отделни класи винаги води до нови политически потребности и искания, което очевидно предстои в Китай.

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#32] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Размерът няма значение!!!!Виж за манталитета си права,но не е като да не са избухвали бунтове в Китай.Имат вековни традиции в това отношение.

 36. 36 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Весело

  [quote#30:"civis_eu_sum"]Китай сега е опасен и може да запали война. Вчера в темата за балистичните ракети не беше и дума не можеше да става за такова нещо[/quote]

  Какво съм писал другарю? Аз смятам, че няма да е лошо нашите азиатски съюзници да си направят НАТО в което Япония ще играе ролята на Германия в Европа! Япония, Корея, Тайван, Австралия са силни икономически държави, които могат да си позволят модерна защита! Виетнам, Филипините, Индонезия са многолюдни национални държави на които хич не им харесва китайската експанзия и правят всичко за да я спрат! Тези две групи са държави, които ще се обединят и ще се защитят!

  Единственият път на експанзия на Китай остава задният двор на Русия, становете и джановете от бившият СССР, както и Сибир.

  Китай не е съюзник на Русия, а съперник! Това няма как да се промени!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 37. 37 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересна статия, но не съвсем реалистична.....

 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  Ужасно си досаден!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  "На страницата на китайското посолство няма никаква информация какви документи се искат за виза. Не фигурира дори работното време на консулския отдел, което се оказа – дваж седмично по два часа. Опашката започва по изгрев слънце с импровизиран списък на чакащите, както едно време за съветски цветни телевизори "Електрон".

  Документите ми ги пратиха от Китай, та не се лутах дълго в търсене на пълния списък необходими хартийки. Те включваха гаранция, от страна на канещия китаец, че ще живея при него и ще бъда издържан, хранен и лекуван от него; както и резервация за хотел. Ако нямаш едното и другото – няма виза. А как така китайската власт е способна да вярва, едновременно, че ще живееш при китайски гражданин и на хотел – за това питайте китайците. В крайна сметка не видях хотела "си", но пък ме регистрираха в местното РПУ на поканващия ме китаец."

  Значи, не е толкова сложно.... трябва ти покана от китаец/ка, поканата може да бъде и от китайска фирма, след това трябва да покажеш разпчатка с това къде искаш да ходиш в Китай, нещо като план... примерно Пекин, Шанхай, Сиан или където искаш да отидеш. Трябва да покажеш разпечатка, че имаш резервация в местен хотел - примерно от сайта booking. com. Показваш и резервация от самолетния билет, който си купил за Китай.

  Попълва се и един формуляр, в който искат информация за тебе самия.... и накрая разбира се се плаща такса и за самата виза, която мисля, че беше около 70$. Даваш документ, че си платил таксата и след около 1-2 седмици визата ти е готова. Като пристигнеш в Китай още на летището пишеш някакъв формуляр с информация, каква е целта на посещението ти.... и след това вече... от летището в Пекин и метростанцията, която е там и свърза летището с града (летището е на около 10 км от самия град) си вече свободен да ходиш където си искаш.... няма проблем да правиш промени в списъка който си дал в посолството на местата които предварително си искал да посетиш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Весело

  "Още в първите секунди си дадох сметка, че обитателите на Пекин не са дребни. Средният пекинец е висок, колкото средният софиянец. Това веднага проваля обичайната тактика, предприемана от двамина големи бели човеци в третия свят: ако се разделите из тълпата местни, просто се оглеждаш. Все някъде ще видиш другия бял човек, защото той ще стърчи с две глави над тълпата."

  Това е така между другото... веднага като се смесиш с местните ти става ясно, че китайците хич не са дребни хора. Аз съм 188 см. и въпреки това видях десетки мъже, които бяха и по високи от мене..... в Южен Китай по правило хората са по-ниски от Северен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Много интересно, дори не знаех, че в Китай няма избори. А икономиката им явно е изтъкана от противоречия, особено по отношение на частната собственост, която е в основата на икономическите о.тношен

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "barcelonski":

  Сигурно поназнайваш нещо за Китай, но заядливия ти даскалския маниер ме кара да те сложа в групата на Ксали.

  Категория " Junk"

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 43. 43 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#22:"Barcelina #Je suis la libertad"]Така де, отишъл си в Китай, пък все Русия ти е в акъла. [/quote]

  Така де, коментираш за Китай, а все Путин ти е в акъла ...
  И тоята не е лесна, не е ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#43] от "G-man":

  Ами, аз коментирам материала, ти коментираш... мен! Е, кой от двама ни е по-зле?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#44:"ujc33369406"]Що в коментарите в Дума хич ви няма? [/quote]
  Там няма кой да ги прочете.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 47. 47 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#32] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  А дали някой през осемдесетте години е вярвал, че СССР ще изчезне?

  Нито за котел под налягане, нито за вулкан можеш да кажеш кога ще гръмнат.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 48. 48 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#45:"Barcelina #Je suis la libertad"]Ами, аз коментирам материала, ти коментираш... мен! Е, кой от двама ни е по-зле? [/quote]
  Аз, аз съм по-зле ... Обаче не можах да се въздържа да не се помайтапя, като видях как скочи на амбразурата да браниш Русия.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#48:"G-man"]Аз, аз съм по-зле ... [/quote]

  Браво! Първата стъпка - осъзнаването на проблема, вече е направена. От тук нататък е по-лесно, дерзай.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#47:"ujc33369406"]Нито за котел под налягане, нито за вулкан можеш да кажеш кога ще гръмнат.
  [/quote]

  В случая става дума за хора, за техните разбирания, манталитет, начин на живот, етс. Китайците не са като европейците, затова не може да се съди за процесите в тяхното общество, гледайки какво се случва в европейските държави.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Хареса ми пътеписа на Дайнов. Сега да напише един за Румъния.

 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Държава на няколко хиляди години и нещяла да приема англо-саксонския модел,деба тия изостанали комонизди деба...Успокоих се некак си,като разбрах че Китай никога няма да стигне Америка.И затова ще пребъде още 5000 години.

 54. 54 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#36:"Realist"]Китай не е съюзник на Русия, а съперник! Това няма как да се промени! [/quote]


  Има как, Русия става васал на Китай и последните се сдобиват с огромен смъртоносен арсенал в допълнение към огромния си мобилизационен потенциал.

  Eddie lives... somewhere in time!
 55. 55 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хм... Дъщеря ми беше в Китай - за разлика от автора не седмица или десетина дни, а на дълъг стаж в една от западните компании в Шанхайското финансово сити. Впечатленията й са доста по-различни. Иначе полицейската държава е безспорна, като особено в Пекин всеки чужденец си има сянка от службите, която го следва неотлъчно по петите. Но разлика от Дайнов, тя въобще не смята, че в Китай може да предстои революция или сериозни вълнения. Защото по естеството на работата си като финансов анализатор, а и от преките си контакти е добре запозната с икономическите данни, вкл. и за реални средни заплати и покупателната им способност в различни браншове. И въобще не смята, че ръстът на Китай е плод само на инфраструктурни проекти и строителни балони... Мисълта ми е, че авторът заради обективни обстоятелства - дефицит на време и контакти се е плъзнал по стереотипи и по повърхността.

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  Ти пъл си избра цитата на Дойнов в който има най-малко истина... защото Китай не е заплашвал САЩ с война заради тези малки островчета в Южно китайско море. Другото невярно в този цитат е, че Япония НЯМА териториален спор с Китай в това море, а в ИЗТОЧНО китайско море. Нещо повече Япония и Южна Корея имат сериозен териториален спор помежду си за няколко островчета в морето помежду им (мисля, че е Жълто море). Настроенията в Южна Корея са повече антияпонски, отколкото антикитайски.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До г-н Реалиста:

  http://rt.com/news/264033-japan-korea-threat-survey/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#41] от "Jessica":

  В Китай има избори за парламент и кметски избори. Има и различни партии, не е само ККП, но ръководната функция е на ККП. И разбира се кандидатите допуснати до изборите са првдварително одобрени от партията майка... което НЕ е хубаво разбира се. За съжаление изборите там са далеч от демократичните, честни и свободни избори, които трябва да има във всяка държава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#55:"Григор Лилов"]Но разлика от Дайнов, тя въобще не смята, че в Китай може да предстои революция или сериозни вълнения. [/quote]

  Е, на Дайнов, като комунистическо чадо, все революции му се въртят из главата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кво значи не можеш да посетиш Китай без да те поканят отвътре? Ами организираните екзкурзии? Голям праз - всеки гражданин на ЕС може да посети безвизово Хонконг. За Тайван не съм сигурен. А най-близкото място на която можеш да се потопиш в китайска атмосфера е някой чайна-таун.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#55] от "Григор Лилов":

  Хареса ми коментара ви с изключение на тази част:

  "Иначе полицейската държава е безспорна, като особено в Пекин всеки чужденец си има сянка от службите, която го следва неотлъчно по петите."

  Китай определено има солидно полицейско присъствие в централните части на градовете и особено много по ЖП и авто гарите и летищата. Но е абсолютно невярно, че към всеки чужденец има прикрепен местен правителствен агент, който следи всяка ваша стъпка. Такова нещо има в КНДР, но не и в Китай. Китай е посещаван от милиони западни и азиатски туристи всяка година. Мисля, че бройката на туристите беше над 10 милиона души, това е четвъртата най-посещавана държава в света след Франция, САЩ и Испания. Почти е невъзможно такъв огромен брой туристи да бъдат следени. Както написах по-рано след като минеш проверката на летището може да си ходиш където си искаш с изключение може би на някои забранени зони, където има обекти свързани с националната сигурност, като военни бази, пристанища, летища, изследователски центрове. Даже не е необходимо да спазваш програмата, която си представил в китайското посолство на местата, които искаш да посетиш. Така, че има свобода на движение в рамките на самата страна и няма правителствени агенти, които те следят на всяка стъпка.... поне що се отнася до обикновения турист. Виж за чуждестранни дипломати, за представители на чуждестрани НПО, за чуждестранни политици и крупни бизнесмени може и да има някакво следене. ^_~

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "dark'star":

  момче, ти бил ли си в Китай? видял ли си нещо там със собствените си очи?

  Китай наистина е изключително интересна, противна, готина, гнусна, смрадлива, красива, чиста и мръсна страна. може би крайностите не са толкова големи, колкото беднотията и лайнарщината като в Индия, но Китай просто е по-конфунцианска Индия

  и напълно споделям мнението на Дайнов, че там предстои политическа и икономическа криза.

  просто няма как комунистическа партия, пълна с корумпирани некадърни комунисти, да се справи с толкова комплексно нещо като икономиката на държава от 1.3 милиарда. всеки от които следва само и единствено личните си интереси. личните!

  та дано Китай да си остане една фабрика, защото иначе амбициите им ще нараснат много и ще трябва и с тях да се бием

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#62:"полувишис"]момче, ти бил ли си в Китай?[/quote]Баща ми беше на работа в Китай за 2 години в две различни провинции. Разправял ми е ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#60] от "bodhidharma94":
  И Шанхай, но това не значи, че ще получи истинска представа за Китай...
  Финансово - икономическите проблеми на Китай са точно такива, каквито ги посочва авторът / вероятно е направил и справка, защото данните и структурата на дълга са съвсем точни/ , но ... от друга страна или анализаторските способности на дъщерята на колегата Лилов са преувеличени или той не я е разбрал правилно...

 65. 65 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#63] от "dark'star":

  и? какво ти е разправял? освен тези две провинции, кажи кои са те, бил ли е в някой от големите модерни мегаполиси (говоря за "англоезичните" мегаполиси)?

  ако е, че: "китайците ще ни превземат", не го споменавай.
  ако е балансирана оценка за тях, можеш да го споделиш.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 66. 66 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#59] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  откога започнахте да наричате демократичните граждани - комунисти?

  Дайнов никъде нищо не е написал за революция в Китай. или вие пак четете, четете, четете, нищо не разбирате, ама си казвате:
  "ех, пак нищо не разбрах. но без революция и тук няма да мине..."

  вие, комсомолците, сте като в поговорката:
  "роди ме мамо комунист, пък хвърли на смет"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 67. 67 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#55] от "Григор Лилов":

  и какво казва дъщеря ти? която е видяла шанхайското сити в западна фирма?

  че "китайците ще ни превземат"?

  извинявай, че се повтарям. много ми е любима тази фраза на всичките суеверни комсомолчета. необяснимият и постоянен страх, че някой ще ги превземе, някой ще ги ограби, нещо ще ги нападне, нещо лоши ще им се случи

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 68. 68 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#66:"полувишис"]Дайнов никъде нищо не е написал за революция в Китай.[/quote]

  Не е използвал точно тази дума, вярно, но някои умеем да осмисляме написан текст:
  "бъдещият конфликт между модерната средна класа
  и традиционния режим е неизбежен

  Четете, дето се вика, историята на Чарлс Стюарт и Кромуел, или на независимостта на Америка. Засега морето от китайци от по-долните класи очевидно продължава да се чувства като кошер, което отслабва напрежението, трупащо се в средната класа. Но и това е до време при положение, че все повече селяни отиват в градовете, за да престанат да бъдат кошер."

  И още нещо, не използвайте лични нападки или обидни думи, това не само, че е безсмислено, ами говори и за липсата на аргументи и ниската култура на използващият ги.

  Относно Дайнов, баща му е бил кореспондент в Лондон и самият той също е живял и учил там, а нали знаете кои можеха да работят и живеят в капиталистически държави навремето?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 69. 69 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#44] от "ujc33369406":

  нали? защо в Дума никой от нашите тролове не коментира?

  защото простите им "интернет фабриканти" си мислят, че като изпратят 100 всеотдайни матросовски трола срещу нас, ще ни разколебаят и ще ни променят мнението...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 70. 70 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#68] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  да използвам аргументи в разговор с теб?
  ти се шегуваш, нали?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 71. 71 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Това общество не разполага с механизмите да се справи нито с политическа, нито – с икономическа криза."

  Това общество е на три хиляди години и е оцеляло през какво ли не. Просто напомням.

 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  [quote#22:"Barcelina #Je suis la libertad"]Така де, отишъл си в Китай, пък все Русия ти е в акъла[/quote]И на мен това ми направи впечатление...И Русия не е само в акъла му,ами е споменавана в доста обиден контекст:
  "..за разлика от руснаците, например, които не са(отделна цивилизация..), бидейки просто кална и невежа периферия на Европа"

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Икономическото сгромолясване на Китай ще бъде грандиозно и зрелищно, разбира се цунамито ще засегне всички и последствията са трудно предвидими!
  Хубав пътепис. Хареса ми.

  klimentm
 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Любопитно

  [quote#62:"полувишис"]и ще трябва и с тях да се бием[/quote]
  И кои сте тези, биячите?Полувишото отговаря на удара..

 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#70] от "полувишис":

  [quote#68:"Barcelina #Je suis la libertad"] говори и за ниската култура на използващият ги. [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#62:"полувишис"]та дано Китай да си остане една фабрика, защото иначе амбициите им ще нараснат много и ще трябва и с тях да се бием[/quote]

  Тъжно, но факт, няма как Китай да остане вечно "фабрика". Очевидно недемократичното управление не пречи на функционирането на "фабриката", но няма да способства за приспособяването на Китай към постфабричния му статус. Дали ще се революционизира, както преди 100 години, дали ще се зъби на света като Русия или плавно ще се демократизира като друга страна-фабрика - Ю. Корея?

  Eddie lives... somewhere in time!
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#65:"полувишис"] освен тези две провинции, кажи кои са те[/quote]Градовете са Нан Чан и Чун Цин - малки градове от половин до 1 милион души. Минал е само през Шанхай и Пекин при пътуването , но няма впечатления от англоезичните градове, а само от дълбоката провинция. Следи кометарите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#69:"полувишис"]ще ни разколебаят и ще ни променят мнението... [/quote]

  "Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения." - Бъртранд Ръсел

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  хаха, бай женя тръгва по света, само мускалите с розово масло дето ги няма... балгарски клет ентелектуалец.


  Липсват и други отличителни черти на Азия. Никъде (освен в един "стар" квартал, досущ наподобяващ софийското гето Абисиния) не миришеше на лайна; и почти напълно липсваше онази вездесъща азиатска кир, заключил бай ти Женя дълбокомислено, почесал се доволно по брадата и бавно продължил ленивата си разходка...

 80. 80 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  Готов съм да платя истински пари за още от "Бай Женя тръгна по Азията", дайте да му съберем фонд да обикаля и да ни весели.

 81. 81 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Още докато висях, седмици наред, за китайска виза прозрях нещо много важно. Няма как китайците да "настигнат и задминат" американците.
  --------------------------

  Дайнов, от теб пророк няма да стане, не познаваш никога!

  Китай вече е настигнал САЩ големина на БВП, но изостават по БВП на глава от населението!

  И вече минаха Германия и са световен шампион по износ!

  Само, че тези неща с прозрения не стават, гледаш сухите факти, а идеологиите ги оставихме в 20 век, ама Вие май още сте там?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#81:"такованка $-джия На баня съм до 27 май!"]Китай вече е настигнал САЩ големина на БВП[/quote]

  До 5 години Китай ще надмине САЩ по големина на БВП, но технологичното ниво на китайската промишленост е много далеч от американската.

  Eddie lives... somewhere in time!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#75] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  ти ако се подиграваш на Обама, че е мулат е забавно, готино, но щом те обиждам, значи имам ниска култура?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 86. 86 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#85:"полувишис"]ти ако се подиграваш на Обама, че е мулат е забавно, готино,[/quote]

  Посочи мой коментар в този смисъл? Критикувала съм Обама много пъти, заради неадекватността и левичарщината му, но никога не съм споменавала нещо за цвета му.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 87. 87 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#81] от "такованка $-джия На баня съм до 27 май!":

  то партизанчето свикнало само да събира...
  китайската икономика задминала американската...
  тя и японската беше "задминала" американската в края на 80-те.
  и китайската така ще я задмине. няма да разберете какво ви се случва и откъде ви е дошло.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 88. 88 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  Като не успя с рока, успя ли поне да ги научиш да пият Миндянска отлежала?

 89. 89 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  Освен, че не са ниски, хората в Пекин не са и жълти.

  Не случайно женята е учил в Лондон и е професор, личи си откривателския му дух и ястребовото око и за най- дребните детайли на китайския народ. Един забележителен мислител на 21 век.

 90. 90 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Най е бил впечатлен как хубаво говорят китайски и дори малките деца го говорят перфектно

 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  [quote#84:"barcelonski"]ДСБ-арка .... [/quote]
  обичаща джин с тоник,как позна?

  klimentm
 92. 92 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#81] от "такованка $-джия На баня съм до 27 май!":

  БВП на САЩ е 17 трилиона и 350 милиарда за 2014,а на Китай е 10 трилиона и 360 милиарда.7 трилиона разлика при 4 пъти повече население.Объркал си се с едни 7 трилиона долара.Дреболия.

 93. 93 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Анализа на улицата да го оставим за лично ползване на автора.

  Къде отиде средния и горния клас, има ли такива не се разбра, поне 1-2 срещи с тях от толкова движение по стъпките на Марко Поло

  С тези там 1-2 % от китайците, които могат да обядват с Бафет и да ни купят страната с парцалите няма ли да беседваме или те са толкова заети в "грижата за другите"?

 94. 94 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#39:"Иво"]Значи, не е толкова сложно[/quote]

  До коментар [#39] от "Иво":

  Може би не е толкова сложно, но съгласете се, все пак, че е нормално всичко това да бъде изписано на страницата на посолството, а не разказвано по форумите.
  Иначе може да означава само, че няма изработени критерии за прием на чужденци в страната, а всичко се решава по моментната "воля на Партията". Познати истории от едни други времена, които се мултиплицират днес в неясни условия за издаване на визи или секретни черни списъци.

 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Любопитно

  До коментар [#86] от "Barcelina #Je suis la libertad":Колективният "разум" на форумния мравуняк те оминусил набързо.Явно имат доказателства за съмнителното твърдение на колегата ,че си обиждала Обама на мулат...Категоричността и повърностност на
  дайновския до Пекин и обратно,явно намира добър резонанс тук.

 96. 96 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  След 20-тина минути – дотичва келнерът:

  "Дзин – ОК! Какъв? Чай, кафе, бира, кока-кола?"

  Бре. "Джин!" викам. С тоник.

  "ОК - дзин! Чай, кафе, бира, кока-кола?"

  Станах, влезнах вътре с него. Посочих с пръст хладилника: "Тоник!". После – синкавата бутилка зад бара: "Джин, Бомбай сапфир!!".

  Бомбай, бомбай повторил бай Женя, сбърчил вежди и нахлупил плетената си чанта на главата, зер да покаже иднииски тюрбан, та сервитьора да вземе да се сети...

 97. 97 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#26] от "simval":

  Васил Иванов е съществувал, но както знаем от историята, свобода не е донесъл, нито пък много от българите, по това време, са му вярвали..... Заверата или революционните комитети са били много малко и със слабо влияние сред българите / например прочети Захари Стоянов за историята на Бенковски и бай ти Вълко/...
  Всеки случай след къкринската история не са си мръднали пръста да направят нещо за него.... например да го откупят....
  А Бакшишът и Рушветът са били част от социалната действителност тогава, а и сега ако речем да влизаме в детайли....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#33] от "kermit":

  Така е хората по света са различни и не могат да "се стрижат под един гребен", както казват руснаците..
  Има много написано по въпроса, ама бат ти Евгени и форумното войнство не обича да влиза в детайли.... от Искъро по длибоко нема......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#93] от "2leva":

  [quote#93:"2leva"]Къде отиде средния и горния клас, има ли такива не се разбра, поне 1-2 срещи с тях от толкова движение по стъпките на Марко Поло [/quote]

  Средният и горният клас на Китай очевадно няма какво да си кажат с професоркия клас откъде Искъро, ако последния и длибок ..... затова и празно полето....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 100. 100 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#73] от "klimentm":


  [quote#73:"klimentm"]Икономическото сгромолясване на Китай ще бъде грандиозно и зрелищно, разбира се [/quote]

  Е, това не е съвсем сигурно. Виж Япония, вече къде 25 годин се гърчи и не се е сгромолясала.

  Аз не зареждам в Лукойл.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK