Патологията на медийната среда, или мамка му и бойкот

Местопрестъпление

© Георги Кожухаров

МестопрестъплениеТежка патология е завладяла медийната среда. Вярно е, че с времето журналистиката те прави претръпнал към насилието и жестокостта. Всекидневната сила на информационния поток може да изглади всяка грапавина на вътрешната ценностна защита. Рутината може да превърне журналиста в хладнокръвен разказвач на истории, а при загубата на ориентири за отговорностите в професията се стига до създаване на фикции в реалността. Всеки, загубил човешкото, се превръща в циник. Но, извинете - оправданието, че насилието и криминалните сюжети са интересни на обществото и "се продават", е долна лъжа.


Само в последните две години станахме съучастници в разказите за тежки убийства в цялата страна. Няма да ги припомням, защото не желая да превръщам ретроспекцията в нова травма. За тези с плитка памет - "Гугъл" помни повече.


Няма нищо нормално в това да отнемеш нечий живот. И всяко едно убийство е проблем на обществото, в което се е случило. Тенденцията на патологията в медиите обаче показва, че жертвите на престъплението и техните близки нямат никакво лично пространство. То се превръща още веднъж в обект на престъпление – морално и човешко.
Журналистическо престъпление


Цинични репортери и фотографи се надпреварват за екслузивни кадри и звуци. Безжизненото тяло бива обругано чрез публичното внимание в централни емисии и първи страници.


Професионалните стандарти в журналистиката са се преврънали в наниз на пирон в обществен клозет. Саморегулацията не работи, защото етичните правила се спазват от малцина. Журналистическите организации и комисията по журналистическа етика, въпреки позиции и становища, нямат нито достатъчно авторитет, нито влияние, за да въздействат. Но пък са усилие за някаква нормализация.


Професионалните стандарти могат да се спазват само, ако са признати от гилдията. Журналистическата общност е силно разделена на групи. Стандартите са обвързани не само с единството в гилдията, но и със самокритичността на всеки работещ журналист. Голямата част от репортери и редактори работят на граждански договори или ниски заплати, трудно отстояват лично мнение пред началници и издатели, защото се страхуват да не загубят работата си. Предпочитат да си махнат името от дописката, но да имат работа. Автоцензурата царува. Млади и неопитни репортери са предпочитани за работа в повечето масови медии, защото слушат и не питат. Описаното не е оплакване, а диагноза.


Медийните регулатори са станали
придатък на властта и издателския интерес


Приличат повече на тежки бюрократични машини, които политиканстват, за да избегнат актуални и остри позиции. Усукване с дълги и неразбрани изречения, ковани от термините на тежката френска философска школа.


Затова и очакванията ми са към публиките. Заглавия като "Скандално!", "Извънредно!", "Шок", "Ужас" – са словесна гад. Текстове за насилие и убийства без автор - са компромис със съвестта, който вече е направен. Не бъдете съучастник.   


Проблемът със собствеността на медиите – кой управлява и дава парите, допуска тази сериозна ерозия на стандарти и човешко отношение. Яснотата за това кой стои зад медията може да бъде поне един критерий да не се гледа, купува и слуша. Държавните институции продължават да бъдат длъжник за изясняване на тази собственост. А бездействието им крие съмненията за съучастие в триъгълника: медии, бизнес, политика.


Пазарните принципи създадоха медии, които се отказаха от един от най-важните принципи – да образоват. Вместо това пошлият вкус, алергията към "цъкания" в сайтовете върху снимки и дописки в духа на скандалното и извънредното, образуваха шлейф от посредственост.   


Циниците в журналистиката не се замислят, че снимките и кадрите от сцени на насилие, могат да причинят допълнителна травма на близките на жертвата. "Фейсбук" се превърна в "банка за снимки" - редактори без грам човешко съпричастие оскверняват и последния спомен. Няма да припомням колко потребители на социалните медии бяха "разкрити" като "убийци" и автори на престъпление от медии със съмнителна репутация, ровейки се в списъци с приятели или в търсачките на социалните медии. 


Някои журналисти до толкова са загубили чувствителност, че са превърнали журналистиката в криминален сериал. Изпадат в ненужни подробности за извършено убийство или насилие. Описват начина, по който е извършено, стъпка по стъпка, като наръчник. Пишат как жертвата е "накълцана", "нарязана", "разчленена", "разхвърляна", "заклан". Това медиен или литературен език е?


В медийните разкази деца, жертви на престъпления, се третират като възрастни. Без никой да се замисля, че са с висок праг на уязвимост – беззащитни откъм болезнени спомени, още по-чувствителни и нараними от дебелокожието на големите.


Проблемът е, че цинизмът в журналистиката създава циници. Купувайки вестници, гледайки телевизионни предавания, в които не се защитава човешкото достойнство, ти се превръщаш в съучастник. Ти си завършен циник. И при неработеща саморегулация единствено читателите, зрителите и слушателите могат да противодействат. Как ли? Чакам фалита на онези, които не уважават човешкото. Мамка му и бойкот!


Авторът е журналист в "Дарик радио". Член е на Комисията по журналистическа етика и на две журналистически организации (АЕЖ и СБЖ). Това е лично мнение и не ангажира нито една организация. Нито е част от каквoто и да е било медийно лоби.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Борбата за кликвания е жестока, медиите задоволяват вече и най-низките човешки страсти.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  Патологията на медийната среда, или мамка му и Бойко т...

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "... а при загубата на ориентири за отговорностите в професията се стига до създаване на фикции в реалността".
  =========================

  В повечето случай медиите "действат"

  като първосигнални дистрибутори на Опорните Точки на Библиотекарските Мутри.
  Подобно начин на политика и бръщолевене имат ДСБ-арките от Деформаторското Крило на Реформаторския.

  - Нещо неясно ... ??!!
  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 279 Весело

  "Усукване с дълги и неразбрани изречения, ковани от термините на тежката френска философска школа."

  Опитайте с немската класическа философия, да видим какъв ще е резултатът!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Вълков, интересна визитка имате, която ви задължава да знаете защо лошите новини продават.
  Вярвам, чели сте Bad News, More Bad News и Really Bad News на Glasgow University Media Group, да?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 7. 7 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичко това е така,но като види,че авторът се труди в проправителственото и кретащо благодарение на евросубсидии,една неприятно чувство остана..Спомням си,че преди 5-6 месеца Радев елейно обясняваше какъв гениален държавник и балкански лидер бил д-р Борисов.Сега като стара ДС хиена усеща,че вятърътсе сменя и бързада извърти г*за към новите господари.Изобщо,обикновена медийна проституция...ще спестя по-силни думи.

 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Браво на Илия Вълков!
  Адмирации!

  Но истинското място на този текст е някъде в лекциите на ФЖМК!
  Там се подвизаваше един тип - Борето Гъзо май беше, дето искаше "една цунка" и "гости" от студентките за заверка.
  Предполага се какво е искал за 5-ца!
  Ами тези, които са заверили, днес пишат по газетите...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  в една патологична държава ,няма как медийната среда да е друга

 12. 12 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#11:"Stewie"]в една патологична държава ,няма как медийната среда да е друга[/quote]

  Кратко, ясно и ... тъжно. Уви!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1055 Весело

  Тия финансово мотивирани медии ни разправят, колко хубаво ще стане след новите здравни реформи....
  Колко са ниски милионерските заплати на монополи, картели, банки, и колко са високи 10-те % данъци върху тях!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Народът харесва чалга във всички области.Медии ,култура , археология ,политика .И като капак клюкарникът ФБ. Такова ние обществото.Това иска.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 954 Разстроено

  Лошото е че публиката пое щафетата,и падне ли й поле за изява,в социалните медии,например,няма спирачки да покаже какво е научила от медиите,че и отгоре.

 16. 16 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#12] от "Je suis Haskovo":

  "В казана с гореща вода няма студено място" - Лао Дзъ, побългарен афоризъм: "Няма петзвезден хотел в еднозвездна държава".

 17. 17 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Много истина има в материала на Илия Вълков.Спрях да купувам вестници отдавна,предпочитам да слушам радио с предимно музикален формат,телевизията показва репортажи,за които тези които ги правят в една сериозна телевизия няма да има работа никого.Сутрешен блок-убити,катастрофи,природни бедствия,четене на вестници и политиканстване.Захапва се една тема и се върти около седмица,след което се започва друга и така.И при всичките простотии и глупости ако решиш да изкажеш мнението си няма как и къде.При плахи опити на зрители,журналистите се нахвърлят в/у обаждащия.Силно обидчиви и дежурно използват лафа: Пак ние сме виновни(когато някой им каже нещо критично),занимават цяла България,че не само България, с хонорарите и заплатите си-БНР.Дори и в този форум ако кажеш нещо критично изтриват коментара ти.Май почти всички се имат за недосегаеми и богове,каквито не са?

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Въпреки критиките и днес продължиха с убитото момче.Що за бездушни хора са това журналистите.

 19. 19 Профил на dji23354291
  dji23354291
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много добър анализ. Но хубаво е имената на медиите, които се имат предвид, да започнат да се казват в прав текст - Флагман, Блиц, Пик... И някои институции да вземат да се поразмърдат малко, да се самосезират и да глобяват. Само като им удариш по джоба на тези споменатите и още много като тях, може да си вземат поука.

 20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  хубава статия, жалко е , че журналята напоследък - не четат!

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#20] от "bestbuy":
  Но съм сигурен ,че гледат холивудски филми. Така и пишат.

 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Поздравления за автора!
  Натиснал е пръст в раната,но май журналистическата гилдия е толкова обръгнала,че е готова на папаращина,само и само да хване новината,та макар и ужасяваща!
  3-тата власт????Докога?

  Tony
 23. 23 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#22] от "Free person":

  Бързо няма да се промени, когато мисията на медиите е тираж и още тираж, и повече тираж...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 24. 24 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Този разказ на Аркадий Аверченко е писан през 1911 година.
  https://ru.wikisource.org/wiki/%D0%96%D1%91%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%8F_%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_(%D0%90%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE)
  Така,че ,тези неща не са от вчера и не са почнали от тук,а и всеки има право на избор-какво да чете,или какво да гледа и слуша.И как да възприема,разбира,осмисля и оценява прочетеното,чутото,видяното.
  http://www.dw.de/%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA/a-5365152

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK