Защо няма опозиция?

Премиерът и лидерите на опозицията

© Дневник

Премиерът и лидерите на опозициятаТекстът е от портал "Култура"


Една все по-отчетлива липса се усеща в българската политика. Липсата на опозиция. Властта, въпреки сложната коалиционна (или полукоалиционна формула), е в повече от комфортна ситуация.


Причината едва ли се крие само в стратегическия гений на "Борисов 2",  в отправяните от него молитви към Началника, в начеването на отдавна зациклили реформи, в нарасналите бюджетни постъпления или в общата умора на народонаселението.


Последните три неща няма как да не са от значение.
Ала и те, сами по себе си, не са в състояние да обяснят тази биеща на очи липса, която пък означава, че "големият механизъм" на демокрацията – баланс-контрабаланс на властта – в нещо е увреден и на практика не функционира.


За да докажа тезата си, ще тръгна от обратното, a contrario, както казват логиците.


Приемам, че не съм прав и че опозиция има. Че тя съществува, представена е в парламента, заявява политически позиции и ги отстоява.


Ала къде е тя, коя е тази опозиция?


И най-вече – какви са политическите й действия?


По простата парламентарна логика, щом в парламента са влезли осем политически сили, четири от които са в управлението (или го подкрепят), в опозиция би трябвало да имаме четири политически партии.


Поне така е според политическата логика.


На практика нещата изглеждат по-различно.


БСП е още в нокаут след "позора Орешарски"
и безумията на "кръга Станишев"


Тя е типичен пример за политическа неадекватност и трудно се побира в представите за алтернатива на властта.


Вземете изявите на левицата само от последната седмица. Основният проблем на БСП е как да накара Георги Кадиев да изтегли законопроекта си, с който се разрешава предизборната агитация на майчин език. Кадиев отказа. Парламентарната група на "БСП Лява България" с декларация го призова да се съобрази с колективното решение и така започна един "турски сериал", в който майката-партия се тюхка заради интимната близост на едно от чедата си с "чужд елемент", с който самата тя доскоро е съгрешавала.


Причината за тюхкането е социологически ясна. Сведена до подкрепа от 14-15 %, тоест до критичната маса на най-твърдото си и консервативно ядро (близко родеещо се с електората на "Атака"), застаряващата левица е обречена на две неща: на близост с Русия и на национал-популизъм.


Следователно Георги Кадиев трябва да бъде бламиран, макар и дългосрочно това да затваря за БСП комшулука към единствения доскоро съюзник в лицето на ДПС.


Ала това са сметки в дългосрочен план. А днешното ръководство на БСП няма такъв хоризонт за съществуване. Въпросът е "Лява България" (или както там се нарича съшитата коалиция) да стигне до местните избори относително непокътната, защото от две страни я пояждат едновременно "Атака" и АБВ. Цялото ръководство на БСП е наясно, че се задават избори, в които въпросът не е "дали", а с "колко" ще се загуби, затова стратегически трябва се отиграе време, потребно за физическото оцеляването на левицата.


Демографията на БСП отдавна е нейна политическа линия. Което я превръща във всичко друго, но не и в адекватна опозиция.


Партия, в която тече скандал кой е искал да подкупи лидера, за да престане той да председателства тази формация (!), е достойна единствено за съжаление.


А който има излишно време и му е интересно, може да продължи да търси отговор на въпросите защо някой ще иска да отстранява удобния за всички (включително и за Бойко Борисов) Михаил Миков, дали това е Корнелия Нинова, или е някоя друга червена Пасионария, кой би дал парите, защо информацията, тръгнала от Станишев и изтекла през Бриго Аспарухов, бе потвърдена от Драгомир Стойнев и полупотвърдена – полуотречена от Янаки Стоилов.


Но това е друг сериал, вече не "турски", а по-скоро реплика на първия телевизионен сериал на соцепохата – "Семейство Калинкови".


Проблемът на БСП е не само, че не знае що върши, но и че в безпътицата си се е превърнала в карикатура на отминали времена.


Така тя силно наподобява идеологически залутания герой, описан от Вацлав Хавел в знаменитото му политическо есе "Силата на безсилните". Става дума за зарзаватчия, който поставял на сергията редом с лука и морковите лозунга "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!"


Такова поведение, както твърди Хавел, е само политическо алиби, но в никакъв случай не е и позиция. Защото в разгърнат вид това поведение означава следното: "Аз, зарзаватчията ХY (председателят на една партия или даден неин член), се държа така, както се очаква от мен, правя се на истински, само за да мога да просъществувам". А иначе повече от ясно е, че истински са само "лукът и морковите".


В случая на БСП "лукът и морковите" са руската и популистката карта.


Останалото го има в "Комунистическият манифест", който и без това никой вече не чете, освен малка група млади радикали, но пък те са в своя си "хаспел", тоест извън партията.


Що се отнася до втората по-големина опозиционна партия в парламента –


ДПС – тя със сигурност може да бъде определена като полуопозиция


Формално ДПС е опозиция на ГЕРБ, но забележете колко щадяща към Бойко Борисов е цялата витиевата велеречивост на Лютви Местан, за когото "г-н премиерът" винаги е … изключение от атаките.


Отминаха времената, когато той беше Бойко Методиев Борисов и за разлика от експерта Орешарски бе само и единствено… пожарникар.


Днес вече не е така. А е съвсем иначе.


И ако ДПС е изобщо опозиция, то тя е категорична опозиция само по отношение на "реформаторите", заели ключовото място, на което ДПС е свикнала да вижда себе си в българската политика.


Затова за ДПС "реформаторите" са това, което са за Путин управляващите в Украйна – заплаха за гражданския мир, отявлени фашисти и реваншисти и какво ли не още. Даже са по-лоши от "патриотите", които пък от време на време позволяват на ДПС да държи опозиционно кресчендо.


Що се отнася до бившата формация на Николай Бареков, то тя, подобно на КТБ, се разми в някакви "преференциални списъци" за подкрепа на властта.


Самият Бареков, зарязан от депутатите си, от Делян Пеевски и даже от Нешка Робева, днес намира утеха единствено в  номинацията на "жената до себе си" за столичен кмет.


На партия "Атака" не си струва да се спираме

защото като проруска политическа сила, започваща кампаниите си от Москва, тя следва повелите на Кремъл и няма нищо общо с процесите в българската политика.


След изброеното дотук имаме обаче какво: една изветряла левица, една притихнала за препозициониране клиентелистка формация, един представляван от жена си бивш политически субект и една кремълска намеса.


С други думи, повече от съмнително опозиционно количество, което в никакъв случай не дава качество.


Вярно е, че проправителствеността е устойчив тренд на българската политика. И то не от вчера, и не от днес.


Разгърнете Дневника на Богдан Филов и няма как да не попаднете на размишленията му защо всеки депутат би искал да е в проправителственото мнозинство и кой глупак би останал в опозиция, когато може да е на власт.


Нищо ново под слънцето.


Както е вярно и че в така сложно сформираната управляваща коалиция отделните коалиционни партньори често са опоненти на ГЕРБ.


Ала това изобщо не отменя необходимостта от истинска опозиционна партия.


Стигна се дотам, Бойко Борисов подигравателно да заръчва на кметицата на Казанлък да отдели в Музея на розата специален кът на БСП.


Никой обаче не е наясно що за роза е БСП, не е ли прецъфтяла отдавна, има ли я въобще.


А има ли опозиция без бодли?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело

  След всичко казано от уважаемия Тони стигаме до извода, че моментната политическа конструкция е стабилна и няма алтернатива на мутро-наци-комуно-реформаторската коалиция. Стабилност - това иска Тиквата, това логично ни обяснява и автора. Истина е, че камуняките ще окапят с годините, но фактът, че все още имаме живи свидетели на "Семейство Калинкови" ни прави изключително предпазливи.

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  БСП събира 14-15% не толкова заради твърдото си ядро, а защото много хора гласуват като за единствената опозиционна партия. Твърдото им ядро е 4-5% и няма как да е повече при условие ,че и едно извинявай не казаха за това че пратиха Талев в концлагер и убиха Ч. Мутафов
  Процесът на роене на лявото започна и скоро ще имаме нова левица.

  Което е жизнено важно за всяка една демокрация. Най-малкото страха не, че ще слезеш от власт, а че следващият ще се справи по-добре от теб действа мобилизиращо.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  [quote#1:"Lemmy"]След всичко казано от уважаемия Тони стигаме до извода, че моментната политическа конструкция е стабилна и няма алтернатива на мутро-наци-комуно-реформаторската коалиция[/quote]

  Ти пак не разбрал. Седни си, двойка. Проблемът е точно в това - че нямат реална алтернатива и за това ще управляват още по-зле. Че за да управляват добре, столът на властта трябва да се клати

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Опозиция няма и не може да има защото всеки се е борил да хване кокала и да краде колкото се може повече,независимо в коя партия е.

 5. 5 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Защото има Вожд! Да живей!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Опозицията не се проявява много, много, щото Бат Бойко се научи да управлява.... има огромен напредък спрямо времето преди 2013.....
  Когато управляващите владеят положението в политиката, опозицията няма какво да плюе.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Е, така е, така е. Корабът захлеби заем, времето е добро, има попътен вятър. Я да вземе корабът да потъва, ще видите няма ли опозиция. Идва лято и хората мислят за ваканция, не за политика. Но пак ще дойде зимата.

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Защото всички са комуноидни креатури, затова!

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...На юнската сесия евродепутатите ще гласуват и две незаконодателни резолюции по отношенията с Русия. Акцентите от тях: ЕС и неговите страни членки трябва да следят за финансирането от Русия на европейски политически партии, да отделят средства за противодействие на руската пропаганда и да обърнат внимание на нарасналите заплахи за сигурността в региона на Черно море след анексирането на Крим. Очаква се и обсъждане на "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия. ..."Страсбург: Ще се проведат преговори за Трансатлантическото партньорство и преформулиране на отношенията с Русия 8 Юни 2015 | 08:08 | Агенция "Фокус"
  http://www.focus-news.net/news/2015/06/08/2075671/strasburg-shte-se-provedat-pregovori-za-transatlanticheskoto-partnyorstvo-i-preformulirane-na-otnosheniyata-s-rusiya.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 532 Весело

  След всяка смяна на артистите навлизат все повече аматьори, какъвто и режисьор да си в един момент материала е толкова калпав, че неможе да изиграе постановката до край!
  Пък и хората се умориха и им е все едно как ще им свалят още няколко кожи.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Защо няма опозиция?
  ----------------------------------
  Ами защото такива,като ИВАН КОСТОВ

  рано или късно ги обзавеждат с

  ДОГОВОРЧЕТА ЗА ПО ХИЛЯДА ЛЕВА НА ДЕН

  И С ПРИВИЛИГИРОВАНИ ВЛОГОВЕ

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Весело

  Малее,колко дълъг текст за един дребен проблем.Но така е,истината е кратка,лъжата трябва да се сипе с шепи,за да й се повярва.
  Моята истина е кратка: БКП посочва кой да управлява,другите си чакат реда да бъдат посочени.
  Такива дълги словоблудства имат за цел да прикрият все по-очевидния факт,че БКП нито за миг не е губила контрол върху властта и няма скоро да го загуби.
  А,колкото за реформаторите,след като се разбра че радикални реформи няма да има,най-добре да се придържаме към определението на Юлиан Войнов: "РБ е смокиновото листо на задкулисието."

 13. 13 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В интерес на истината тази опозиция, доколкото я има, поне влиза в пленарна зала, за разлика от онази предната.
  Иначе леви-център-дясно има само пред камерите на операторите и микрофоните на журналистите; зад кадър всичко е едно. Авторът това го знае много добре и не знам защо трябва да се прави на интересен, защитавайки "другия Началник".

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2034 Весело

  Ха ха! Е, как опозиция?! Нали всички управляват заедно.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "В случая на БСП "лукът и морковите" са руската и популистката карта"
  Да бе, с "американски лук" и "европейски моркови" "червените мобифони" останаха без пазар на "демократични ценности". Сега авторът се опитва да им придаде "пазарна стойност" с някакви, каквито нямат в ръкава.
  БСП и ДПС толкова са "сгазили лука", че ха са казали нещо опозициона, ха протежетата им в прокуратура, съдебна система или полиция са се обърнали срещу тях.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "позора Орешарски"

  -Позора е за тебе!

 17. 17 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Защо няма опозиция?" - Защото всички са алчни

  Все по-хубаво става :)
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  Защото сегашните люде в опозицията твърде дълго се гавреха с обикновения българин, манипулираха го и го обираха. Така те окончателно загубиха доверието му!
  Защото опозицията не е способна да произведе достатъчно качествен и конкурентен алтернативен модел за развитие на страната. Те просто предлагат да се върнем към старото статукво, а на всички им е писнало от старите мошеници в БСП/ДПС и вече искат перспектива.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има имаа Тони! Правят се на умрели лисици. Ще видиш как за бързо ще запеят всички : " Злото ГЕРБ не трябва да допускаме повече да управлява" и как "за доброто на народа " ще се обединят та хубавичко да разколачат дъжават пак.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Правилно в статията се отбелязва, че единствените отношения, като между политически опоненти са между РБ и ДПС!
  Медиите на Пеевски, все така необяснимо и за самия него (но не и за нас), леят хвалебствия за бате Бойко...! Кадрите на ДПС по министерства и агенции, продължават да се чувстват все така удобно... Обществените поръчки се печелят от фирми близки до ДПС и БСП... Енергетиката все така продължава да е оцветена в червено... Лукойл е все така необезпокояван за нищо...! Пълна идилия! За каква опозиция може да се говори в момента!
  Минат ли местните избори, РБ трябва да излезе от кабинета, ако искат да имат бъдеще!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защото трапезата този път е огромна - за предястие 16 милиарда (на бележка). Познай кой, ще плаща сметката.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Т.н. "опозиция" е нелегално образувание, наричано още "ДС-КГБ", Николов. Тя присъства навсякъде, не само в НС. Да не се правим на "ни чули, ни видели" и като уж демократи да търсим под вола теле (партии), след като е ясно, че хората им са по определените от началниците им места (където не ги сееш там никнат), а борбата е безмилостно жестока. Туморът е обзел по-голямата част от държавния организъм, хората не разбират какво се случва, реалността изглежда абсурдна - образ в криво огледало, което от близо век се държи от кремълски "винтчета". Докато сме слепи и глухи, докато намираме поводи да се противопоставяме (основно един другиму) и да се мислим за "нещо" (повече от другите) и да се издигаме на крилете на тяхната (!), подставената ни арогантност и наглост, когато сме сред развалините, останали от 70-годишното им управление, да не забравяме, че ... всеки ден и навсякъде те постигат целта си - да ни владеят чрез разделяне. Не онова, демократичното и желаното - на идеи и партии, а гнусничкото - на умни и прости, на свестни и луди, на слепи и зрящи, на добри и лоши, на хитри и загубени, на селяни и граждани, на турци и българи...
  Потърсете тези хора във всяка партия и ... ще ги намерите.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  ,,Защо няма опозиция?,,

  Много точна, ясна и неутрална статия. Няма какво повече да се допълни

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Любопитно

  ,,Защо няма опозиция?,,

  И защо РБ и ДСБ са партньори на ГЕРБ. РБ и ДСБ са партньори на ГЕРБ защото не могат да предложат друг, правилен алгоритъм на управление, а и нямат ресурса, избиратели, които да застанат зад тях, защото не предлагат алгоритъм, различен, но правилен, за управление на страната.
  А опозиция няма защото и тя опозицията в лицето на другите четири партии в парламента, няма общ и правилен алгоритъм на опозиция

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  ДСБ и РБ са партньори на ГЕРБ,защото само така могат да реализират,макар и малка част от реформите,така необходими на България.Защото ГЕРБ нито има намерение,нито експертиза да направи каквито и да е промени.Видяхме ги през първия им мандат.

 26. 26 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Авторът не е казал цялата истина. В рамките на една политическа олигархия няма опозиция.

 27. 27 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Автора от "отворено общество" ли беше?

  Защо не е на протест срещу паметника на Цар Самуил?

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Опозицията е различен начин за да се постигне някаква общо значима цел. Когато такава цел няма няма и истинска опозиция . Политическя живот у нас е сведен до елементарно обогатяване и политическо оцеляване .

  klimentm
 29. 29 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#25:"rosiraycheva50._"]ДСБ и РБ са партньори на ГЕРБ,защото само така могат да реализират,макар и малка част от реформите,така необходими на България.[/quote]

  Колко време мина? Кои реформи са реализирани досега?

 30. 30 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#25:"rosiraycheva50._"]ДСБ и РБ са партньори на ГЕРБ,защото само така могат да реализират,макар и малка част от реформите,така необходими на България.[/quote]

  Ти сериозно ли вярваш в това нещо ?!!!

 31. 31 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  От 15 години политическата система в майковината няма нищо общо с политиката. Това бе и целта на корпорация БКП/БСП/ДС/КГБ. Първо, разрушиха единствено работещия по територията, но крайно не желан ДВУПАРТИЕН МОДЕЛ. Той поставяше реална разделителна линия между опозиция и управляващи, но след червения провал през 1995/6 години БСП бе срината до някъкви 16%. Трябваше им нещо ново, и на сцената се появи НДСВ. Кой би могъл да предполага, че патилите от болшевиките монархисти и турци/ естествена опозиция/ ще влязат в съюз, после в коалиция със естествения си враг - БКП. Но, това се случи, именно защото тук няма политика, а има само откровен икономически интерес, разбирай - ДАЛАВЕРА!

 32. 32 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Защо да протестират комунягите. Техните олигарси правят луди пачки в момента. А шматките, те и без това нямат идея в главата. Не случайно Първанката дори е в коалицията.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#30:"general_patton"]Ти сериозно ли вярваш в това нещо ?!!! [/quote]
  ако те не могат, няма кой друг.
  В момента Бойко успешно ги финтира. Той знае как.

 34. 34 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не само в сегашното, то и в предишното нямаше опозиция ! Тогава ГЕРБ с всичките си напъни не беше припозната от протестиращите на улицата против Пеевски и Орешарски като опозиция ! В сегашното НС всички са хем опозиция хем нямат нищо против управляващите и само разиграват театро за пред матряла. То не е важно толкова каква е опозицията, а че няма истински знаещи и можещи да управляват партии и личности в управлението, а само такива стараещи се да не им пречи да доядат баницата, да изкарат безметежно мандата си и да си отидат по живо по здраво да продължат с далаверите ! Затова на такива Маковей им бръкна отзад със среден пръст и те скочиха като ожилени да ни убеждават, че ние отдавна сме пред румънците в борбата с корупцията и дрън-дрън глупости ! ГЕРБ и АБВ са твърдо за статуквото и само от кумова срама и за пред матряла изпускат някой лаф в полза на реформите и толкоз !

 35. 35 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В България няма опозиция ,но има временни партии които ще се смалят, до появата на следващия спасител с нова партия.Затова тази статия е боклук

 36. 36 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Няма опозиция, защото пътя води през борба с корупцията по високите етажи на власта. А, където и да боцнеш във власта през целият преход, няма здраво място, незаразено от болестта корупция. Да се заемеш с таз борба изисква да си неопетнен и чист. Такъв политик или представяната от него партия непознавам. Почтенните кандидати, мафията подкастря още в зародиш. Няма алтернатива или си като нас или няма път за теб в българската политика. Поради това ще продължим с рефрена за Боко: Да, ама няма, кой да го замести ?

 37. 37 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 682 Неутрално

  В този парламент всички партии с изключение на една - Атака, са производни на БКП, затова няма опозиция.

  Всъщност, реалната опозиция е именно партията на Сидеров, неслучайно нейната дейност е забулена в информационна мъгла, а лидерът осмиван. В крайна сметка "лудите", т.е. тези, които казват истината са недолюбвани от онези, които са се срасли с властта и печелят от нея.

  Когато политиката на на олигарсите се провали тотално, Сидеров ще бъде избран от народа с огромно мнозинство. Ако ли не, народът ще се топи.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  Няма опозиция, защото обществото иска социална политика , а никой не може или не иска да му я даде ... и губят подкрепа. Обикновените хора от корупция не се интересуват - кой бил корумпиран е интересно само за другите корумпирани, или кой какво бил откраднал е интересно само за други крадци.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Димитър Димов го е описал в Тютюн.
  Пазара е малък и играчите се картелират за да има за всички.
  Днес политиците са картел, слушат и папкат.

 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#4] от "mentra65":

  Няма програми, няма каузи само общ интерес; -)

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  А защо да има? Нима официална опозиция предлага нещо повече от кадрови промени и козметика в апарата и начина за управление?
  Смяната на чорбаджиите носи облаги само за партийните активисти и бизнес клиентите на дадена партия.
  Това е системата.
  Демагогията при представителната уж деморация има същото предназначение като сопата на откровените диктатури. И същият краен резултат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [#17] именно. И самата система поощрява алчността, дори наказва неалчните.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Явно на всички им е добре сега. Разпределили са баницата пропорционално и всички си траят. Пък и с тези два кредита от 24 млрда лева баницата е доста тлъста и има за всички. Аз не случайно често повтарям че у нас партията е една.

  Too much цензура Баце.
 44. 44 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 459 Неутрално

  няма опозиция защото нямаме лидери, а имаме дуп@давци и андрешковци

 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  "Няма опозиция" е единствено успокоителна констатаци. Истинската констатация, кой знае защо Тонката Николов се въздържа да я направи. Може и това да е целта, да прикрие истинската констатация. Тонката е Певец и Апологет на Управлението.
  Истинската констатация е: Установената политическа система е ТОТАЛИТАРНА!
  ГЕРБ е ТОТАЛИТАРНА ПАРТИЯ!
  Видимите демократични институции СА ПАРАВАН. "Демократичен ПАРАВАН!
  Същото каквото беше н НРБ преди 26години. Само че абревиатурата БКП е сменена с абревиатурата ГЕРБ. И разбира се няколко присъдружни, "опозиционни" партии, както беше с казионното БЗНС в НРБ.
  Тодор Живков е заменен от Бойко Борисов. И вече формален държавен глава е един пРезидент с друго име. Някога Тошо изпълняваше и тази роля.
  Някога ни управляваше Политбюро на БКП, сега - Изпълнителното незнамсикаквоси на ГЕРБ.
  Пръв държавен ръководител и партиен Вожд също си имаме - Бойко Борисов.
  Някога имаше партийна организация на работното място. Партията БКП беше формално разделена от мениджмънта и собствеността. Сега Мениджмънта е на ГЕРБ и едновременно е собственик на всичко. Някога на това му казвахме срастване на партийния и държавния апарат. Сега му казваме пазарна икономика. А реалното е срастване на политическата и икономическата власт - МАФИЯ!
  Тогава и СЕГА!
  Днес също има ДИКТАТУРА. Както някогашната диктатура на пролетариата, която си беше диктатура на партийната номенклатура. СЕГА имаме диктатура на "бизнеса", който си е парекселанс партийна номеклатура на ГЕРБ.
  Тогава си имаше управляваща класа - уж работническата. СЕга също има управляваща класа - уж Богатите, еБразованите, красивите, Моралните. И тогава и сега това си беше една красива легенда.
  Политическата ни система е ТОТАЛИТАРНА!
  Значи предстои истинската Демократична революция.
  Това означава да няма опозиция.
  Въпросът е КОГА ще стане новият "10-ти ноември"?
  Тонка, разбра ли?
  Как да не прикриеш такова нещо...

  !

 46. 46 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 409 Гневно

  Поредната удобна и будоугодна пасквилна статия в медия, която е в сговор с властта. Жалка картинка.

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [#44] май не си познавач на Елин Пелин

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":


  Предполагам, че ти си много по на ясно защото на матура преди 40 години ти се е паднал Елин Пелин. Сигурно имаш и висока оценка , тъй като си отговорил според тогавашните изисквания

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [#48] изобщо не съм имал матури в България, но пак съм наясно, че не си чел Андрешко, но щом те е кеф да се излагаш, повтаряйки чужди глупости (на едни седесарски лидери) - заповядай, блести с невежество, щом нямаш с какво друго...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Как ще има опозиция, след като сички им харесва сегашната система и статукво...

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  ББ няма нужда от опозиция, той е най-голямата опозиция на себе си, толкова вреди сам си е нанесъл със свои думи и постъпки че БСП бледнеят в сиянието му.

  Иначе ако говорим за истинска опозиция тя е в т.н. правителствено мнозинство, те едно 80% от времето си отделят да се карат и плюят един друг. Тони Николов с тях да се заеме и противоречията там щом е решил да изследва опозицията в БГ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#31:"yorddj"]Кой би могъл да предполага, че патилите от болшевиките монархисти и турци/ естествена опозиция/ ще влязат в съюз[/quote]
  И на мен ми изглеждаше невъзможно. Та тези турци имената им взеха, гонеха ги от България а начело им агент от ДС и в коалиция с партията наследник на БКП. Няма начин, ще се вдигнат на бунт! Те при социализмът протестираха та сега ли. Да ама не, спокойничко го преглътнаха и то не само един път но и много пъти още.

  Ами Симеон, родата му избиха комунистите а той в коалиция с тях. Още отначало го мислех за боклук но не вярвах че ще стигне дотам, сигурно баща му в гробът се е обърнал от срам.

  Така че в българската политика вече нищо не може да ме учуди, и най-голямата, най-немислимата мерзост са възможни, показаха го.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  БКП-то, Д (Х) С са отживелици. Трагични спомени от много близкото ни минало. Днес е нов ден. Жътвата е наближила, а работниците са малко.

 54. 54 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николай Теллалов":

  може да не си държал матури в България, но простотията ходи и по чужбина

 55. 55 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Наспроти мене, би имало опозиция, ако правителството имаше някаква позиция (дефинирана и постоянна във времето на мандата). Ама такава няма и ката нов ден министрите и ББ раждат нови идеи за реформативно бягане на едно место. Опозицията е дезориентирана и не сколасва с реакцията и редакцията на репликите и дупликите. И тогава взима думата окултурения Тони, който интереси скрити гони.

 56. 56 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Няма опозиция, защото всички до един са от едно котило, с една и съща закваска - Държвна Сигурност...

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 57. 57 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Защо авторът търси опозиция? Мисли, че ако имаше опозиция, тя щеше да е пълна с идеи, градивно критикуваща грешките и престъпленията на управниците? Такива неща може и да има в нормално развивалите се страни, но в България, където всичко е в руски стил с малки изключения, опозицията е невъзможна. Доколкото има такива противопоставяния, те са по-скоро протоколни и за това, кой да е по-горе в борбата за кокала. Политическата класа е съставена от хора с еднакъв или сходен произход и връзки. Те са капсулирани така, че на върха си стоят едни и същи лица. Само се сменят помежду си. Периодично пускат нови единици за очи, корумпират ги, ако не са или бързо ги елиминират поради негодност или непреклонна честност.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 58. 58 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Друга причина да няма опозиция е нуждата от малка стабилизация на лодката поне временно. Нека си припомним какво стана в последните 3 години. В края на 12 и началото на 13 година Станишев оглави една кампания против ГЕРБ и ББ. Обвиненията бяха като срещу една комунистическа авторитална власт - все едно, че срещу тази на БКП преди промените! Някои белези външно бяха сходни, повечето критики - неоснователни. Като "полицейска държава", рекет на бизнеса и като венец на всичко - сметките за ток, престъпно високи. Протестите, окървавени изкуствено и леко от "футболни фенове" - те предизвикаха полицаите, хвърляйки камъни, увити в напоени в бензин и запалени парцали. Бойко говори с Путин(?!) и подаде оставка. Знаменателен е факта, че по време на кампанията всички лидери на всички партии повтаряха тезите на Станишев! Естествено, всичко после се покри, все едно не е било! После дойдоха Бареков, Мая и Цацаров и "победиха" отчасти ГЕРБ. Някой да им потърси отговорност? Орешарски беше поставен да изпълни плана по-нататък. Целта: максимална дестабилизация и увеличаване на държавния дълг. Как - социални преразходи, отказ да се събират данъци с принуда, замразяване на отношенията с ЕС и спиране на парите оттам; аферата КТБ. Нито Василев, нито Пеевски, както и Искров и Цацаров, не са инициатори на съсипването на банката и над 10% от икономиката. Лодката беше разклатена от по-голяма сила. Сега Борисов и коалиция трябваше да стабилизират малко страната като решат неотложни проблеми с парите и икономиката, да уталожат малко възмущението от Разрушарското правителство. Сега, когато това стана, почва подготовката за сваляне и на това правителство. Игрите продължават...

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 59. 59 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Опозиция няма, защото няма пари. В днешното капиталистическо общество основна ценност са парите. Позицията се купува и продава. Затова всички наши парламентарно представени партии пеят една и съща песен - песента на големите пари, е може би с малки изключения - една партия пее песента на по-малките пари.
  И накрая, най-големите пари чрез НПО и платени медии задушиха всякакво политическо разнообразие и имат пълен монопол над съзнанието на хората. За такъв тоталитаризъм наивните комунисти на времето дори не са и мечтали. В интерес на истината, не са и търсили такъв ефект. Мечтаеха за "всестранно развита личност". А днес личността е смачкана от НПО, медии и политици. Или се конформираш или те правят на идиот.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 60. 60 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Опозиция има, когато има 'гладни' партийни и икономически лобита.
  Без оттеглянето на ДПС от властта кабинетът на Орешарския нямаше как да падне.
  А кой подшушна на ДПС да направи това е един друг въпрос
  Приказките за 'идеи' и 'концепции' са прах в очите на електората

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK