Тежкото бреме на националните травми

Патриархът и президентът на официалното откриване на паметника на цар Самуил

© Анелия Николова

Патриархът и президентът на официалното откриване на паметника на цар Самуил 
Текстът е от сайта на Николай Слатински


Последните събития и спорове (Цар Самуил, "Време разделно") не са причина, те са само пореден повод за следващите мои разсъждения. За тези неща си мисля отдавна и общо взето съм направил своите изводи...


Разбира се, няма да коментирам неща, които създават шум в системата:
-- ортодокси, за които каквото ни е набил в главите соц-ът, това е единствено възможното и несъкрушимо правилното разбиране за миналото незабравимо и българското и родното, което ако не се люби, тачи и милее, значи те записва в графата "национален предател" или поне "родоотстъпник".


-- псевдоисторици, които смятат, че История е само това, което в нея ги кефи, а останалото го игнорират на принципа – има ли нещо, което не ме кефи, толкова по-зле за него;


-- патриотари, за които родолюбието е шведска маса, край която те ще седят и замезват докато не дойдат шведите;


-- свръхинтелигенти, които се гнусят от самата мисъл някой да не мисли като тях;


-- западняци, за които дори най-плахият опит за нещо национално е обида и посегателство срещу единствено тям известната истина от последна инстанция за това как трябва да се разсъждава и в какво е нужно да се вярва...


За мен обяснението на всичко, което се случва с нас, край нас, заради нас и в самите нас, е дълбоката и задълбочаваща се пукнатина, разделяща обществото ни на две части – при това две силно асиметрични, диаметрално противоположни части.


 -- За далеч по-голямата част от нашето общество националните, народните, държавотворните, историческите травми са нелечими и непреодолими. Тези травми стоят в душите и съзнанията на хората от тази част от обществото и формират мирогледа й. Самата тяхна нелечимост и непреодолимост принуждава хората, които живеят с тях, да ги смятат за част от себе си, за национална идентичност, за нещо съкровено, задължително трябващо да фигурира във възпитанието и образованието.


Тежките травми са се просмукали толкова неотвратимо, че формират ограниченията на мисленето, обхвата на себеусещането, хоризонта на стратегирането, визията за настоящето и бъдещето.


Носителите на тези национални травми са пристрастени към тях, не могат да живетя без тях, за тях е изключително важно робството да е робство (а значи дедите ни са били роби), освободителите – освободители (а значи свободата ни е давана [почти] даром), признателността към някого – признателност (а значи едва на втори план остава признанието на нашите заслуги), великите личности – велики личности (а значи абсолютно всичко, което те са правили е чисто и свято и затова те са повече светци и светии, а по-малко хора, човеци, с човешки слабости, които те са преодолели и са се издигнали над тях)...


Всеки, които носи без вътрешна съпротива и почти със сладострастие, с някакъв исторически и родов мазохизъм тези национални травми, по някакъв начин е скован, неспособен да ги надрасне, да поеме лична отговорност за себе си, да преодолее зависимостта от обгрижващата го държава, да излезе от желанието си да живее в клетката на сигурността, вместо да иска да е свободен и поемащ съдбата си в своите ръце.


Пак казвам, друг е въпросът, че политиците, които стават у нас все повече циници, шмекери, мошеници, ловки играчи, манипулатори (една от причините завинаги да се махна от политиката) използват тези травми, експлоатират ги и се стремят да превърнат носителите им в стадо, нуждаещо се от пастири (или пастори), от пазачи (или овчарски кучета).


Не, думата ми е, че без да оспорвам съществуването на националните травми в душите на българския народ, аз искам да кажа, че за огромна част от този народ именно тези национални травми са координатната система, в която се лутат техните носители и не само се лутат, но не искат да ги превърнат в памет, в извор на поуки, в знание за историята, ами желаят да си ги носят като Баба Костенурка своята къщурка – "свикнала съм с нея, никак не ми пречи, с нея си живея сто години вече". А всъщност тежката къщурка от малко беди може да предпази Баба Костенурка, но пък я прави трудно подвижна, неадаптивна, вечно изоставаща и плашливо снишаваща се при всяко по-голямо изпитание.


Ето така огромната част от народа ни постоянно се взира в миналото и върви напред обърнала глава, изкривила шия назад и колкото по-назад – толкова по-добре, по-патриотично, по-национално отговорно, по-български!


-- Една значително по-малка част от обществото ни си е дала сметка, че с постоянно плащане на тежък данък на тези национални травми не може да се оцелее и развива, не може да се върви напред и към бъдещето. Затова тя ги помни и познава, но отказва да живее непрекъснато с тях. Тя не иска да се самоизживява като внуци и правнуци на роби, не иска да смята свободата си за дарена, не иска да е вечно признателна на други за собствените си дела, не иска да й внушават, че великите български личности са икони, светци и светии, безгрешни и безпогрешни, а се стреми да осъзнае каква е била тази вътрешна борба в тях, как те са се издигали над земните радости и страсти, за да постигнат нещо в името на България, на род и родина.


Макар и малка част от обществото ни, това е част, която не намира сили да спори до прегракване колко велики сме били преди 15-20 века, а се вълнува за това – и след 15-20 години да има България. Тази по-малка част от обществото знае, че с поглед, обърнат постоянно назад, с постоянно робуване на националните травми, България няма да се модернизира и развива. Живеенето с национални травми е като плуване с воденичен камък на шията. Националните травми трябва да се надрастват, те трябва да се загърбват, трябва да се излекуват. Здраво общество не може да се изгради от болни хора. А хората, победени и просмукани от националните травми са болни хора.


Днес родолюбието се мери не с метри паметник, а с това – какво допринасяш за бъдещето на България.
  ....
Така аз виждам днес България –


не времето е разделно, а България е разделена. Разделена на две


Едната й, огромната нейна част се храни с минало.
Другата, мъничката й част храни бъдещето.


Едната й част обича да страда, да се изживява за жертва, за обект на световни заговори, на антибългарски сценарии.


Другата й част си е дала сметка, че ако не запретне всеки ръкави, неволята няма да се преодолее, защото свободно общество се съзидава от свободни хора. А да си свободен човек означава и това – да познаваш своята история, но да не я превръщаш в букаи, в бреме, в непосилен товар, в извор на страдания и хленчене, в повод за оправдание и лесни обяснения, а да гледаш и вървиш напред. И да завещаеш на утрешните поколения такова минало, от което те да не получават и наследяват нови, все така жестоки и сковаващи съзнанието национални травми.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Йорданке що ти трябваше да се връзваш на частни организации ... Сега ела да видиш! Макар че ти отдавна си просиш за мощен шут с некадърното управление ....

 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Браво, много смислен текст!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Пак казвам, друг е въпросът, че политиците, които стават у нас все повече циници, шмекери, мошеници, ловки играчи, манипулатори

  Политиците не стават все повече циници, шмекери, мошеници , ловки играчи, манипулатори а все повече циници,шмекери, мошеници, ловки играчи и манипулатори стават политици. Ако можем така да ги наречем.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Ние обаче не знаем нашето истинско минало,затова и бъдещето ни,за което мечтаем, се отдалечава непрекъснато.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  има и трета част и тя е най-голямата- тези , на които въобще не им пука!

 6. 6 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 768 Весело

  Да обобщим словото авторово - той се разграничава от изброените в началото групи, но не по-малко категорично разделя - от висотата на собствената си последна инстанция - хората на ултрапрогресивно малцинство и хиперретроградно мнозинство.

  При това, разбира се, е ясно, че няма начин да не е прав, както няма начин и историческата победа да е на страната на прогресистите, към които и той самият, също така естествено, принадлежи.

  Победа будет за вами, тавариш Слатински, долу историческите реакционери, смърт на миналото и травмите!

 7. 7 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Това е така, понеже Историята на България е съзнателно изопачавана и фалшифицирана, телевизията не показва исторически документални филми, които да са с богата и неоспорима фактология.

  Към волните и неволни фалшификатори на историята ни са съпричастни много хора - Паисий Хилендарски, донякъде Иван Вазов, проф. Илчо Димитров (поне публикува дневника на Богдан Филов), цялата историческа гилдия от 1944 та досега. Защо не се публикуват книгите на Петър Мутафчиев, за да се разбере величието, мощта и ролята на Византия. Защо не се публикуват творбите на Вера Мутафчиева, за да се появи реалистично мнение за турското робство, защо се крие истината за Васил Левски и процеса в София - обвинението, документите, мотивите на присъдата. За псевдоисторика Божидар Димитров не ми се говори, толкова долно няма да падна!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 8. 8 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  подписвам се под написаното тук от Слатински

 9. 9 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Г-н Слатински - респект!!! Невероятно смислен и актуален текст. Просто,кратко,ясно...

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Страхотно! Просто препоръчвам! Нямам коментар, а и няма нужда от такъв. Опитвам се да бъда от "здравите" българи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  До коментар [#7] от "vxa15365434":


  [quote#7:"vxa15365434"]Защо не се публикуват книгите на Петър Мутафчиев, за да се разбере величието, мощта и ролята на Византия. Защо не се публикуват творбите на Вера Мутафчиева, за да се появи реалистично мнение за турското робство, защо се крие истината за Васил Левски и процеса в София - обвинението, документите, мотивите на присъдата. [/quote]
  Кое не е публикувано!??!?!? Коя истина се крие?!?!?!?!

 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#7] от "vxa15365434": В 10-ката. Много ми се ще като общество да успеем да надмогнем комплексите и травмите от миналото и да можем да погледнем зряло на историята си. Защото в нея има, както хубави, така и не толкова хубави неща. Говорим постоянно за това как съседните нации са ни "прецакали", а замитаме под килима нашите грехове. Напр. в учебниците по история се цитира Карнегиевия доклад от Междусъюзническата Война в частта му отнасяща се за издевателствата над българското население, но се премълчават мародерствата и разстрелите на цивилно население извършени от някои български военни части.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Няма просто какво да се добави. Проумяването на горния текст само би помогнало на българите и България.
  Трябва да се отървем от този мазохизъм и безверие .

  klimentm
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  България, господин авторе, слатински ли подуенски, е разделена на бедни, които се хранят буквално с боклуци, които поскъпват за капак, и на богати, които нямат проблеми с наплюскването. И наялите се подхвърлят надолу разни "теми" за т.на. Духовна храна, за да не личи същественото разделение, а само второстепенните.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  В ЮК са много популярни книгите от поредицата "Horrible History", които представят по един поносим (дори леко забавен) нелицеприятните моменти от историята на Британските острови. Така децата свикват с мисълта, че историята никога не е еднозначна - само позитивна или само негативна. Както си е в реалността. Докато нашите учебници все още имат лек привкус на възрожденска пропаганда сякаш все още съществува опасност да се "погърчим". Трябва просто да се чувстваме по-спокойно и уверено в кожата си. Стара нация като нашата е видяла много неща в историята си - и хубави, и лоши. И не бива едно или друго срамно петно (а такива за 1300 години са неизбежни) да ни изкарва от равновесие. Трябва да можем да говорим за тези неща без страх, че ще ни "падне пишката".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Източноправославието е религия на страдащите .Те просто обичат да страдат и да се оплакват.Малкото нормални бягат.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Браво на Слатински и за този текст!

  Задавени от гордост с 1300-годишната си история, ние рядко се запитваме какво сме ПОСТИГНАЛИ за 1300 години.

  Ако е ТОВА, което виждат очите ми - значи сме генетични ретарди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Напълно споделям написаното.
  Не е истина как някои хора са се вторачили в миналото, колкото по назад, толкова по-добре и със своето агресивно патриотарство отхвърлят всеки друго мислещ като предател.

 19. 19 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSmart":

  Чувал ли си за книгата на Петър Мутафчиев - Книга за българите. Има само едно издание.

  Чувал ли си, че Васил Левски не е осъден за революционна дейност, а за ... Ако беше съден за революционна дейност, то през 1880 щеше да е в България, освободен от Диарбакър.

  Чел ли си, какво се случило ПРЕДИ Баташкото клане. Прочети пътеписа - В недрата на Родопите - автор Иван Вазов.

  Но хайде да не отместваме темата.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 20. 20 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#17:"Norman Granz"]Ако е ТОВА, което виждат очите ми - значи сме генетични ретарди.[/quote]

  Е, премести се най-накрая от огледалото, де...

 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Браво, Слатински!
  Много точно е напипан проблемът в главите на българите, свързан с миналото ни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Добър, точен но за жалост песимистичен анализ на автора. След като мнозинството няма начин да промени социално-мазохистичния си начин на мислене, то едва след 20-30 години нацията като цяло ще просперира. и затова ние от малцинството се спасяваме поединично. С каквито живееш такъв ставаш.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#19] от "vxa15365434":

  Чувал съм я и съм чел! Когато учех в СУ( началото на 90-те) специално ни я препоръчваха. МИсля , че "Книга за българите" има най-малко 3 издания- през 30-те, от 1987 г. и едно през 2011 г. на издателство "Албатрос'!!!


  Всички знаят, че Апостола е осъден не само за революционна дейност ( той през цялото време отрича за ВРО) , а и за грабеж и убийство!
  И Вазов съм чел!
  Не Ви разбирам!!!

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#19:"vxa15365434"]Чувал ли си за книгата на Петър Мутафчиев - Книга за българите. Има само едно издание. [/quote]

  Тук може да се прочете:

  http://www.promacedonia.org/pm2/index.html


  [quote#19:"vxa15365434"] В недрата на Родопите - автор Иван Вазов. [/quote]

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=817&Level=1

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  Няма как да вървим напред докато няма смирение от всички страни. Все ще се намери един провокатор , който да каже нещо обидно за една от страните = и никога няма да се разберем за нищо ... не защото не го искаме, а защото сме обидени и няма да се оставим да ни мачкат !!!
  Или живеем заедно или умираме заедно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Аз също мисля, че повече и по-добре не би могло да се каже по темата. Адмирации за проф. Слатински!

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Точно, точно, тя и поговорката така гласи: "Тури му пепел" и животът продължава.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Изключително вярно и точно съждение!

  klimentm
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  За да има смирение и прошка трябва признаване на вината,а не само празни думи"Хайде да затворим страницата и да забравим"

  klimentm
 30. 30 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ЕС започва с това германците и французите да си помогнат икономически, вместо да броят кой коя война е спечелил и защо. Нещо непонятно за повечето българи. Дай Боже някой Деголов или Аденауеров...

  А с риск да получа рекорден брой минуси нека напиша нещо за Ботев. Да много добър поет. Когато Филип Тотьо стига след като Радецки е отплувал казва "Това момче ще ми погуби четата"; не че отричам героизма и готовноста да се умре за свободата, но все пак военното дело си има съответни изисквания освен поезия, емоции и патриотизъм. Когато бях ученик все още беше жив ботев четник, който не искаше да каже как е умрял Ботев; явно е имало причина и не е умрял геройски пронизан от турски куршум.
  И бих искал повече да се тачи паметта на Стамболов (макар и доста противоречива личност), който със сигурност е направил повече за България.

 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2022 Весело

  Явно сме обречени да четем глупостите на Слатински през седмица минимум. Като се почне от тъпата теза, че "живеем с национални травми", щото издигаме паметници. И като стигнем дотам, че авторът се тръшка за разделеността на нацията, от една страна, а от друга й дава още десетина опорни точки, по които да се разделя още повече, ако не се е сетила досега.
  Какво ли е съветвал Гоце, като му е бил съветник?
  Дали същите опорни точки?

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2022 Весело

  [quote#30:"Minddestruction"]ЕС започва с това германците и французите да си помогнат икономически, вместо да броят кой коя война е спечелил и защо. [/quote] Не е вярно. ЕС започва с това германците и французите да се КОНТРОЛИРАТ взаимно, за да не може никой да свръхпроизвежда въглища и стомана, готвейки се за война. Никак не си помагат икономически отначало.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Слатински е в десятката днес. Sad but true.

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Не лишено от логика есе, но и също от своя страна деформираща или поне силно стилизираща картина на обществото ни.
  Ще кажа, е най-малкото липсват една съвсем не малка чàст от обществото, за която подобна визия/есе си остава "терра инкогнита" и тази част въобще не е показана в него, а тя, искаме или не влияе силно върху живота ни.
  дали ще трябва да отделяме ресурси за социални помощи за нея, ресурси за интегрирането и и да не забравяме, че берем плодовете и на нейното "участие" в изборния процес и криминалната статистика.
  А принципния въпрос, поне за мен е нужно ли е и как влияе пространното коментиране по всички видове медии, от артисти, социолози, политолози и журналисти защо точно "Време разделно" е спечелила въпросната класация. Един наистина безсмислен, но за сметка на това доста опасен шум и съсредоточаване.
  Още нещо, при тези коментарии, търсещи причините в някакви наши национални исторически архетипове или други не по-малко трудно обясними причини, все неща които лесно могат да се изкажат, но трудно се доказват, та покрай тези (уж) дълбоки причини, не се коментира какъв е общия брой гласували, какъв е дела на гласувалите тоно за този филм и дума не се обелва за техния профил.
  И някак удобно се пропуска, че с тези коментарии, се предизвиква изкривяване на общественото мнение и внимание.

 35. 35 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#7:"vxa15365434"]Защо не се публикуват [/quote]
  Публикуват се, но малко хора ги четат...

 36. 36 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#14:"Николай Теллалов"]И наялите се подхвърлят надолу разни "теми"[/quote]
  По-скоро подхвърлят някакваи псевдопатриотични теми като паметник на Самуил и т.н.

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#35] от "jig":

  [quote#35:"jig"]Публикуват се, но малко хора ги четат... [/quote]


  МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА!

  С голям труд могат да се намерят, ако знаеш обаче, че съществуват!
  Но не прочитането им е важно, а говоренето на историците и тенденциите в Радиото и Телевизията!

  Никой не се осмелява да каже, че Кирил и Методий не са българи, а са създали славяно-гръцката си азбука по поръчка на Михаил - император на Източната Римска Империя.
  Не Борис Първи е покръстил България, а същий този император Михаил, който пристигнал в Плиска.
  Никой не казва, че се водят деца да полагат цветя пред паметниците на обесен убиец на едно дете, а има и футболен клуб, носещ неговото име.

  Историците ги знаят тези неща. Има и Кирило/Методиева Енциклопедия на БАН. Формално там всичко е казано. Нормално обаче за всичко това е наложена омертата на мълчанието. За да бъде оглупяването и ослепяването колкото се може по-голямо!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е,и?Сигурно е хубаво,човек да си мисли,че е в групата на "правомислещите",но какво от това?Живеем в България,каквото и да означава това!Николай Слатински само казва до болка познати неща.Какво да се направи та групата на" правомислещите" да се увеличи?Мълчание!

 39. 39 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#37] от "vxa15365434":

  Принципно сте прав за нещата които пишете в предходните коментари, но в последния малко се увличате.
  1. Кирил и Методий са ромейски духовници, учени и дипломати. Автори са на глаголицата, която е славянска, а не славяно-гръцка азбука.
  Кирилицата е създадена в България от Климент и вероятно наум и е със знаци взаимствани от гръцката, малко от латинската азбуки, но и с няколко оригинални български букви.
  2. Покръстването на Борис е от Михаил, но императора изпраща свои хора за целта, а не присъства лично. Има изображение на покръстването на владетеля на което присъства Михаил, но е по скоро символично отразяване на това, че императора е кръстник на Борис. борис покръства българите.
  3. Левски е осъден за революционната си дейност, но присъдата е смъртна, защото е извършил убийство по време на обир. Факт, който той не отрича както личната си кореспонденция, така и пред съда. Жертвата е младеж, а не дете, освен ако 22-23 години през Възраждането не са детска възраст. Момчето е българин и когато Левски влиза преоблечен като турчин(мюсюлманин) в дома на чорбаджията му, то оказва съпротива и вика за помощ. Левски изпитва силни угризения заради случая, но белята е станала и няма връщане назад.
  4. Учител съм по история и не съм давал омерта затова споделям всичко това с моите ученици и ги насърчавам да търсят и питат. Дори и неудобни въпроси! Впрочем моите учители в гимназията и преподаватели в университета също споделяха много подобни факти от историята ни.

  Демократ за силна България
 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#39] от "stoedin":

  +++++++++++++

  Имате плюс и от мен! Да, прав сте! Но в името на приличието и да не провокирам форума аз премълчах много факти, които са не само са нелицеприятни, но обясняват някои неща. Фактите, които умищлено премълчах са, че жената на Каравелов на име Милица предава на турския съд архивата на БЦРК с покайното писмо на Левски. Предава го умишлено, за да се гарантира смъртната присъда. Понеже Левски е отричал всичко. Писменните му самопризнания, прочетени пред съда обръщат делото и дори българите подписват присъдата му. Дейността на свещениконом Кръстю по елиминирането на Левски също не е за пренебрегване. Кръстю е уважаван и достолепен човек. Нелицеприятният извод е, че Левски е бил считан за враг на българското общество. Не му е работа да влиза преоблечен в чужд имот, ако е истина, разбира се. След Освобождението Стефан Стамболов изгонва Милица от България и я лишава от пенсия. Но деянията на Левски обясняват, защо църквата не желае да го канонизира, а сериозните държавници избягват церемениите за Левски. Виждате колко по-дълбоки са нещата. Трябва да Ви кажа, че основните факти, изложени тук, ги чух на 19 февруари 2012 по Радио София - локалният предавател. Намират се и достойни историци.

  Друг много смущаващ факт е пътеписа на Базов в В недрата на Родопите. В него той кратко отбелязва, че батакчани в началото на метежа са убивали мюсюлмани. Това той го споменава и в трогателното си стихотворение за сирачето от Батак. А това обяснява, без да оправдава в никаква степен, последвалото клане на невинни хора.

  Има много факти в нашата история, които не говорят добре за нас. Прикриват се, премълчават се. Премълчава се за истинската същност на Източната Римска Империя, така добре описана от Петър Мутафчиев. Насажда се омраза към римляните, подценява се периферната роля на българите в политиката на Римската Империя и се извеждат на преден план не това, че Римската Империя е била велика държава, а серия от кокошкарски конфликти с нея. А тя ни е дала писменност и религия. Ние сме едни от духовните наследници на Източната Пимска Империя. И трябва да се гордеем с това! Както германците се считат за наследници на Рим и са горди с това.

  Разговорът е дълъг ... аз бях дотук!


  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Естествено, че жената на Каравелов (а и той самият) ще го предаде Левски. Левски се отцепва от БЦРК начело с Каравелов и го критикува за русофилство. Самият Каравелов проповядва някакви панславянски идеи, вместо това Левски започва да работи вътре в страната, а Каравелов е учил в Москва и "тайно" е работил за това да бъдем "освободени от Русия", с не сами или от Западна Европа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Предателството на поп Кръстю в измислено от червените атеисти и безродници, които да омаловажат религиозния светъл ореол на Левски, който е бил дякон, и да очернят религията естествено. Цялата гадост е била подготвена и изработена от Каравелов и другите русофили в БРЦК. На вдичкото отгоре доколкото си спомням историята за поп Кръстю е "изфабрикъвана" от самия Каравелов в негови статии пост фактум.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Със сигурност Каравелов е писал най-долни доноси, с които Левски да бъде осъден, примерът му разбира се последван от комундерското ДС по-късно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Комундерите ги е страх от фигурата на Левски, защото той ги е прозрял още тогава! Бидейки вярващ християнин и истински патриот. И ги е страх още повече от репликата "Чиста и свята република", защото работят точно за обратното. И то от десетилетия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK