Човек без родина

В черквата в Несла

© Анелия Николова

В черквата в НеслаДиктаторите винаги се отъждествяват с родината. Да говориш срещу Живков в България или срещу Брежнев в Съветския съюз беше равно на родоотстъпничество. Същото е сега и с Путин в Русия. И българските "русофили" смятат, че да си на страната на голямата руска култура и против диктатурата на Путин е русофобство. Да говориш срещу Ким Чен Ун в Северна Корея е сигурно и богохулство, което се наказва със смърт.


Казвал съм и преди, че не се смятам за русофоб, въпреки че мразя руския царизъм, съветския (ленински, сталински, или брежневски) садизъм и сегашния путински империализъм. Когато живеех в САЩ, ненавиждах Джордж Буш-младши и съм писал – там – срещу него и срещу войната в Ирак. Това обаче не означава, че мразя Америка или американците.


Моята леля беше доктор по медицина и гръден хирург. Тя беше също така атеист. Но цял живот е помагала на хората, това беше смисълът на живота ѝ. И съм сигурен, че сега тя е в рая за разлика от някои хора, които ходят всяка неделя на черква, спазват всички пости, молят се по три пъти на ден, но носят в сърцето си злоба. Данте поставя и папи в Ада. Мисля, че натам са се запътили и някои православни духовници. Особено тези, които обслужват или са обслужвали Путиновата, Живковата или друга земна власт. Да не говорим за тези "социалисти", бивши атеисти, които станаха капиталисти след края на комунизма у нас и които сега канят свещеници да освещават новите им бизнес офиси.
Аз не съм нито социалист, нито атеист, но моето християнство и моята политическа вяра в личната свобода са много сродни с атеизма и социализма на един велик американец. Кърт Вонегът беше на 83 години през 2005 г., когато публикува брилянтната есеистична книга "Човек без родина" (А Man without a Country). Това беше времето на Джордж Буш-младши и неговата иракска авантюра. Вонегът почина две години по-късно.


Последната му книга прилича на сборник от фейсбук статуси (макар че той е пишел само на пишеща машина и на ръка). В един от тези неелектронни "статуси" Вонегът казва, че ако някои хора по света все още обичат американците, то е заради нещо, създадено от афроамериканците – заради блуса, това най-ефективно лекарство срещу депресията. Блусът е повлиял и джаза, и съвременната симфонична музика, и рок, и поп, и рап – цялата световна музика от началото на миналия век насам. Аз също бих казал, че обичам Америка най-вече заради блуса и джаза и заради истински свободните духове като Кърт Вонегът, които Америка е родила.


Ето един кратък "статус" от книгата "Човек без родина". (В текста се споменава проповедта на Исус на планината, част от която е известната фраза за плесницата и другата буза, наставлението на Исус да обичаме не само ближните си, но и враговете си, както и блаженствата. Проповедта на Исус се цитира в пета глава на Евангелието от Матея.) В деветата глава на своята книга социалистът и атеист Вонегът казва:


"Прави на другите каквото искаш и те да правят на теб." Много хора мислят, че Исус е казал това, защото толкова прилича на нещата, които той е обичал да казва. Но всъщност го е казал Конфуций, китайски философ, петстотин години преди да го е имало този най-велик и най-хуманен човек, наречен Исус Христос. Китайците също са ни дали чрез Марко Поло спагетите и рецептата за барута. Китайците са били толкова глупави, че са използвали барута само за фойерверки. И всички са били толкова глупави в ония времена, че никой в никое полукълбо не е знаел за другото.


Извървели сме доста път оттогава. Понякога ми се иска да не бяхме. Мразя водородната бомба и шоуто на Джери Спрингър.


Но да се върнем към хората като Конфуций и Исус и моя син доктора, Марк, всеки от които е казал по свой собствен начин как можем да се държим по-хуманно и може би да направим света по-малко болезнено място. Един от любимите ми хуманисти е Юджийн Дебс от Тер Оут, в моя роден щат Индиана.


Забележете това. Юджийн Дебс, починал през 1926, когато още не съм бил на 4, се е кандидатирал 5 пъти за президент от Социалистическата партия, като е спечелил 900 000 гласа, почти 6 процента от гласовете през 1912 г., ако можете да си представите такава бюлетина. Той е казал следното в кампанията си:


Докато има нисша класа, аз съм в нея.


Докато има криминален елемент, аз съм от него.


Докато има един човек в затвора, аз не съм свободен.


Не ви ли кара всичко социалистическо да искате да повърнете? Като големите държавни училища и здравната застраховка за всички?


Когато се събуждате сутрин с петлите, не ви ли се иска да кажете: Докато има нисша класа, аз съм в нея. Докато има криминален елемент, аз съм от него. Докато има един човек в затвора, аз не съм свободен.


А какво ще кажете за Проповедта от планината на Исус, за Блаженствата:


Блажени кротките, защото те ще наследят земята.


Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани.


Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.


И тъй нататък. Не точно дъски за републиканската платформа. Не точно материята на Джордж У. Буш, Дик Чейни, или Доналд Ръмсфелд.


По някаква причина най-гласовитите християни между нас никога не споменават Блаженствата. Но често със сълзи в очите те настояват Десетте Божи заповеди да се излагат в обществени сгради. И, разбира се, това е Мойсей, не Исус. Не съм чул един от тях да изисква Проповедта на планината, Блаженствата да бъдат излагани където и да е.


"Блажени са милостивите" в съдебната зала? "Блажени са миротворците" в Пентагона? Я не ме будалкайте!


(Vonnegut, Kurt. A Man without a Country. New York: Seven Stories Press, 2005, p. 95-98)


Това е социалистът Вонегът. Не Станишев, Първанов или някой от нашите социалисти милионери. А колкото до "човекът без родина", ето какво казва Исус за себе си, когато го обвиняват, че се е обявил за цар на евреите: "Моето царство не е от този свят."

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Казвал съм и преди, че не се смятам за русофоб, въпреки че мразя руския царизъм, съветския (ленински, сталински, или брежневски) садизъм и сегашния путински империализъм. "

  Ами това е руската история от Московското княжество до днес. Коя е Русията, която не фобите тогава ?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 2. 2 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 402 Весело

  И тука в форума си имаме няколко.
  Даже наскоро някой ги беше изтипосал,ама не се сещам кога точно.
  Милички русофилчета ТАКВИЗ

 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 783 Любопитно

  Левчев нещо се оправдава - неясно за какво, неясно пред кого, неясно защо.

  Излишна статия.

 4. 4 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Човек без родина - безродник по български.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  "Ето какво казва Исус за себе си, когато го обвиняват, че се е обявил за цар на евреите: "Моето царство не е от този свят."

  Е да, Христос е наш бог и има право да го каже това. Но всеки обикновен човек си има свой род и родина...

 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Хванаха се комунистите за гушите. Едните казват, че са антикомунисти, другите че са демократи. Но на края си остават същите л..а.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не съм патриот, за това не може да ме баламоса никой на тази тема. Тъпо е да делиш хората по месторождение и местоживеене - най правилно и единствено ги деля хората на добри и лоши.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#3] от "forza":

  Тежи му. Както на всички бивши комунисти и деца на комунисти им тежи. Представи си къде щеше да е сега ако комунизма не беше паднал. Син на член на ЦК на БКП не е малко нещо.
  Разпада на СССР и падането на комунизма бе голям удар за тях. Сега се опитват да се приспособяват, особено такива като В Левчев. Малко комунисти от висините забогатяха. Забогатя вярната им прислуга.

 9. 9 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Не схванах идеята на тези разбъркани мисли на Левчев - диктатори, музика, Исус Христос, американци, китайци...

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  Доживях пак да ни тикат Вонегът за пример , не благодаря!

  klimentm
 11. 11 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Не ми стана много ясна мотивацията на автора, изповед някаква, пародиране някакво интелектуално или просто убиване на скуката.

 12. 12 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#1:"civis_eu_sum"]Ами това е руската история от Московското княжество до днес. Коя е Русията, която не фобите тогава [/quote]
  Въпросът е и умен, и предизвикателен. Приемам го персонално и ще се помъча да измисля отговор.
  Обичам руския език за богатството му, обичам литературата, (вкл. и Илф и Петров и братя Стругацки), обичам симфоничната им музика, уважавам балета им (без да го разбирам, за да го обичам), обичам още няколко неща.
  Ненавиждам имперското мислене - дори на редовия руснак:
  - "ние сме велики, щото (2,3 или 50 причини)";
  - светът (САЩ, Китай, други) не ни разбира и ни мрази, даже и за това и ние ги мразим";
  - "ние имаме право да си разпространяваме величието/влиянието/владението сред други държави (вкл. и специално България, защото...)".
  От тук ненавиждам и поведението на управниците руско/съветски/руски, което следва същите "опорни точки".
  Е - "фоб" ли съм или "фил"?

  Поздрави
 13. 13 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  https://www.youtube.com/watch?v=-FoBrcwKA2o

  Айде един блус по български, поздрави на автора. Материала е хубав.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "soave":

  Целта е, хем да си изплаче болката, хем да е политически коректен.
  Мрази и Путин и Буш за да се хареса на повече хора.
  Имаше ги тези неща преди 30 години. Някой от семейство на изявени комунисти се представяше за "антикомунист", за да се застраховат ако палачинката се обърне. И тя се обърна и сега искат да им се плаща за това.

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  "Доживях пак да ни тикат Вонегът за пример"

  Няма как да не е така. Вонегът бе един от малкото които се печатаха в комунистическа България.

 16. 16 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Докато има нисша класа, аз съм в нея.

  Докато има криминален елемент, аз съм от него.

  Докато има един човек в затвора, аз не съм свободен"

  Това са думи, а социалистическата действителност включва обратното на всичко гореспоменато. Затвори ще има докато има престъпност(винаги). Живеем в глобален свят и имаме възможност да се учим от най-добрите примери в историята, реалният социализъм не е такъв. А всеки социалист може да има добри идеи, ако не се базира на опорни точки.

  "Блажени са милостовите" в съдебната зала? "Блажени са миротворците" в Пентагона? Я не ме будалкайте!

  САЩ са в правото си да имат армия, а повечето конфликти започват далече от САЩ. Не ми се мисли какво "блаженство" щеше да е, ако Светът се водеше от СССР или аятоласи?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  [quote#7:"oporna_to4ka"]Тъпо е да делиш хората по месторождение и местоживеене - най правилно и единствено ги деля хората на добри и лоши. [/quote]

  +!
  Не мога да не сложа поне един плюс, най-искрено!
  И за мен това е истината!

 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  [quote#1:"civis_eu_sum"]Ами това е руската история от Московското княжество до днес. Коя е Русията, която не фобите тогава ? [/quote]
  Много е просто, но не си го разбрал. Авторът харесва други неща на Россссия, не управляващите я. За разлика от тебе.

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 19 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "Аз също бих казал, че обичам Америка най-вече заради блуса и джаза и заради истински свободните духове като Кърт Вонегът, които Америка е родила."

  Бих казал същото, въпреки че не съм социалист, напротив.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 20. 20 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  [quote#11:"wallenstein"]Не ми стана много ясна [/quote]
  Нищо ново при тебе.

  Gunter glieben glauchen globen
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Объркани мисли , на един объркан ..човек :))

  BIG AL
 22. 22 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Кърт Вонегът... Никога не е излишно да прочетем още (един път) нещо негово.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 23. 23 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#10:"klimentm"]Доживях пак да ни тикат Вонегът за пример , не благодаря![/quote]
  Мисля да те подразня още малко с Вонегът
  " В градината си Сали пресява пепел в дъжд.
  Повдига крак високо и пръдва като мъж"

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 24. 24 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2320 Весело

  Три или пет са водките.

 25. 25 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#17:"batzdravo"]+!
  Не мога да не сложа поне един плюс, най-искрено!
  И за мен това е истината![/quote]
  Благодаря Клечо! Ма вие от отдела сте ми толкова интелигентни.. направа можна да падладееш

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  [quote#12:"Starec"]Въпросът е и умен, и предизвикателен. Приемам го персонално и ще се помъча да измисля отговор. [/quote]

  Да, много точно е описанието на "това, което любя и това което мразя" и съвпада с моето отношение и чувства, с едно малко допълнение: не обичам НИКОЯ имперска политика и имперско високомерие. Мисля, че това са и чувствата и отношението на всеки, разумно мислещ човек, със собствено самочувствие и достонство!

 27. 27 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Вонегът е социалист, защото никога не е живял в социализъм.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2110 Весело

  [quote#25:"oporna_to4ka"]Благодаря Клечо! Ма вие от отдела сте ми толкова интелигентни.. направа можна да падладееш [/quote]

  Няма защо!
  Добрите прояви трябва да се поощряват, това е целта на добрия пример!
  И с по-малко емоции, щото подсказваш "степния" произход на рода си.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  До коментар [#23] от "oporna_to4ka":

  Това не ме дразни , има автори много по значими от Вонегът писали за общочовешките ценности но щом ви харесват Чомски и Вонегът четете си ги.

  klimentm
 30. 30 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#28:"batzdravo"]Няма защо!
  Добрите прояви трябва да се поощряват, това е целта на добрия пример!
  И с по-малко емоции, щото подсказваш "степния" произход на рода си. [/quote]
  Върнах ти един +

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#27] от "Никола Георгиев":

  е то всичките ни "нови леви" измежду младежта са така. образовани на запад, получаващи финансиране от чужбина - предимо не руската - ще ми водят по хаспеловски "новата интелектуална пролетарска революция".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#12:"Starec"]Е - "фоб" ли съм или "фил"? [/quote]

  Разделението принципно е изкуствено. Аз пък не съм особен почитател на руската култура, независимо че отчитам стойността й. Руското кино като цяло ми е скучно /с малки изключения/ и съм безразличен към езика в страната. От друга страна, аз харесвам точно имперщината в руската история както я харесвам в немската, английската и френската. Смятам, че тази култура, която вие толкова харесвате нямаше да е същата, без усещането за имперското, за величието, за маниакалното ако искате и мегаломанщината.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 33. 33 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#3:"forza"]Левчев нещо се оправдава - неясно за какво, неясно пред кого, неясно защо. [/quote]

  Левчев е син на другия Левчев, дето много обичал Т. Живков! Т.е. има да изкупва стари родови грехове, затова е така надъхан в новите постулати!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 34. 34 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "Starec":

  ...в този ред на мисли, Русия е имперска по история и замисъл, нещо от което се гордеят повечето руснаци - включително хора като Михалков, в чието творчество имперското се е просмукало до краен предел. Вие или някой друг разбира се би могъл да обича някаква имагинерна, абстрактна Русия "изчистена" от това, което я прави страната която е и ще бъде занапред.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 35. 35 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":

  [quote#1:"civis_eu_sum"]Ами това е руската история от Московското княжество до днес. Коя е Русията, която не фобите тогава[/quote]

  Ами явно говори не за държавно управление и исторически събития. Намали малко путинофилската литература, че не се отразява добре на критичното мислене.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 36. 36 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "stupid_american":

  Руският национализъм, мегаломанщина и имперщина са почнали от Путин сигурно, илитерате.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 37. 37 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#8:"dissident"]Както на всички бивши комунисти и деца на комунисти им тежи. Представи си къде щеше да е сега ако комунизма не беше паднал. Син на член на ЦК на БКП не е малко нещо.
  Разпада на СССР и падането на комунизма бе голям удар за тях. Сега се опитват да се приспособяват, особено такива като В Левчев. [/quote]

  И сега правят същата грешка както бащите им, опитват се да станат вярна прислуга на други господари! А синът на тозьи Левчев пак ще пише подобни объркани мисли, ако пак се обърне палачинката!

  Родът им един път станал робски няма надежда да напуснат това "плуване по течението"!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "civis_eu_sum":


  [quote#36:"civis_eu_sum"]Руският национализъм, мегаломанщина и имперщина са почнали от Путин сигурно[/quote]

  Не разбрах, това чий аргумент е било?

  Повтарям: намали путинофилската литература. Вредна е за интелекта - от 1 година чета какви ги пишеш, има сериозен регрес.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на query
  query
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Този текст не е писан спонтанно, на един дъх, с емоция. Предизвикан е, да не кажа ..., е няма. Но има задни цели, много задни, да да са стряскащи като се прояснят. И някакъв страх долавям, от сибирски студ ...

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2454 Весело

  "Аз не съм нито социалист, нито атеист, но моето християнство и моята политическа вяра в личната свобода са много сродни с атеизма и социализма на един велик американец."

  Умряла циганката и нашия интелектуалец решил да се похвали!
  Та чак и до бог се е приравнил: "А колкото до "човекът без родина", ето какво казва Исус за себе си".
  Само не разбирам, що тия сълзи и терзания са турени в рубриката "Анализи".
  Вестникът що не открие рубрика "Делфийски оракули на нашето време" в частта за хумор и забава?

 41. 41 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#38:"stupid_american"]Повтарям: намали путинофилската литература. [/quote]

  [quote#36:"civis_eu_sum"]Руският национализъм, мегаломанщина и имперщина са почнали от Путин сигурно, илитерате.[/quote]

  Сега потрети ако искаш.

  [quote#38:"stupid_american"]Вредна е за интелекта - от 1 година чета какви ги пишеш, има сериозен регрес.[/quote]

  Каква е тая путинофилска литература апропо? Аз влизам само в западни сайтове и там няма такава. Бъди здрав.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 42. 42 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#35:"stupid_american"]Ами явно говори не за държавно управление и исторически събития.[/quote]

  Въпросът ми беше зададен по-скоро като шега, но в рамките на сериозното Русия и нейната култура, най-вече висшата в по-голямата част са имперски, родени в условия на авторитаризъм, мегаломания и репресия. В това число и балета Трудно е да направиш "екстракт" от някаква неимперска руска култура, която много да харесваш /на теория/.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Левчев е изказал мнение, че добрите хора дори и да са атеисти ще отидат в Рая (случая с лелята). Мисля че, огромната част от европейците намират това за справедливо и имат такава надежда. Дори наскоро германски учен уж доказа емпериално, че е така. Аз също се надявам, но дали е така? Все пак Библията ни казва че, Христос ще отведе само тези които вярват в него.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2454 Весело

  [quote#43:"maria_"]Левчев е изказал мнение, че добрите хора дори и да са атеисти ще отидат в Рая[/quote]
  Да де, ама реалността, бизнесът и икономиката показват, че хората, каквито и да са, отиват първо в гроба.
  Е, има едни търговци в бели престилки, които продават нишани било за "вечен живот" или връщане в "първа младост", но това се прави за пари.
  Едва ли не се смята, че Свети Петър е подкупен или участва в програма по социално, политическо и всякакво друго ромска включване. В тоя случай вярващите не са блаженни, а само спекуланти или обикновенни продажници, без родина.

 45. 45 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Освен, че преобладава цитат, статията като цяло ми се струва безсмислена, без ясна теза, някак хаотична и объркана. Какъв е бил смисълът да се напише това ?

 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#45] от "daam":

  Moже би е просто подкана за размисъл.

 47. 47 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":
  прав сте!
  още пове4е, 4е никой не идва на този свят с у4астие на волята си след като е разгледал няколко каталога за да избере къде да се появида не говорим, 4е си и отива против волята си (това е друга тема)
  авторът трябва да изживява някаква тежка ексистенциална криза???мислите са му много объркани,но донякъде го е нацелил несъзнателно-хуманизма(Vonnegut е хуманист) е религията на атеистите хуманизмът е друга доктрина за "спасението "

  Der Steppenwolf
 48. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Весело

  мразя руския царизъм, съветския (ленински, сталински, или брежневски) садизъм и сегашния путински империализъм. Когато живеех в САЩ, ненавиждах Джордж Буш-младши и съм писал – там – срещу него и срещу войната в Ирак


  Интересно кого и какво обича Авторът.

  Фобиите и Филиите са характерни за недоразвитите общества, каквото е българското. В развитите общества хората обичат жена си, семейството, виното, бирата, храната, комфорта, но не се занимават да оценяват чувствата си към разни страни.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  ???

  BohrMottelson
 50. 50 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1666 Весело

  Каквото и да напише Владо Левчев, този десен (та чак ляв форум) ще го охули. Но това, естествено, не е причина да спре. Беше малко 50:50 в съавторство с Вонегът, лично аз нямам нищо против. И се присъединявам към:
  [quote#27:"Никола Георгиев"]Вонегът е социалист, защото никога не е живял в социализъм. [/quote]

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Цитирането на Вонегут би било достатъчно, що го развали с разсъжденията си?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#27] че кое е живял при социализъм? Строят в СССР и сателитите му беше чист държавен монополистичен капитализъм с еднопартийно авторитарно управление.
  Няма нищо общо дори със социализма в "светото писание" на марксистите, лозунгите им бяха за баламосване.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#7] приятна изненада.
  +++

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  До коментар [#50] от "etty1":

  Левчев е добър автор и харесвам другите му неща но точно Вонегът " великия американец " ме подразни.

  klimentm
 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1666 Весело

  До коментар [#54] от "klimentm":

  Разбирам, но в бунта му срещу системата (съвсем искрен!), Вонегът е най-близкото до честен ляв човек.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#12] от "Starec":


  [quote#12:"Starec"]Обичам руския език за богатството му, обичам литературата, (вкл. и Илф и Петров и братя Стругацки), обичам симфоничната им музика, уважавам балета им (без да го разбирам, за да го обичам), обичам още няколко неща.
  Ненавиждам имперското мислене - дори на редовия руснак: [/quote]
  Поздравления, на практика чета моето виждане за проблема.
  що се отнася до имперското мислене на обикновения руснак, причините са едни и същи без значение - наличие на ограничени хора ( няма нация, която да не изобилства с такива, просто такова е разпределението, няколко процента елит, няколко десетки процента хора с неприлично ниско ниво и болшинството, което не е глупаво, но по-различни причини, подценява или е ангажирано с лични важни за тях неща и не обръща внимание.
  И когато сред елита някой иска да използва за лични и дори идеални цели имперски идеи, просто манипулира в началото хората, а след това връщането на нормалното е трудно.

 57. 57 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Социалистическата практика в източна Европа и Русия роди противоположни постулати: 1. Класата на средната и висшата номенклатура срещу нисшата класа. Баш социалистите искаха да са в нея. Не в нисшата. 2. Аз съм в криминалния елемент /но не джебчилък, а по-на едро/ 3. Аз съм толкова по-свободен, колкото повече врагове съм тикнал в затвора. Вонегът не ги знае тия работи. Затуй идеализира. Дали е чел Оруел, поне? "Животинска ферма" и "1984"? Хайде, не е битувал в реалния социализъм. Но Вл. Левчев е битувал.

 58. 58 Профил на Безспорна точка
  Безспорна точка
  Рейтинг: 233 Весело

  "Казвал съм и преди, че не се смятам за русофоб, въпреки че мразя руския царизъм"
  Хм.
  А мразиш ли орбитата на Сатурн?
  Или северната ширина на Гренландия?
  Щото по отношение на "руския царизъм" за тебе, умньо, е горе-долу едно и тоже.

 59. 59 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Tezi gluposti na avtora mi idvat v poveche, dokoga Dnevnik shte ni gi servira?

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  МОЧА без сесесере

  Нема спор.
  По е зле.

 61. 61 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":

  Периода на Горбачов може би. Но пък самия Горбачов е презиран от самите руснаци.

  Марс е изконна Американска територия!
 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4049 Весело

  Психологически - нормално.
  При Горбачов рухна СССР.

  Представи си: Без предизвестие се окажеш на свобода.
  Как ще ти е...

  До коментар [#61] от "michobeizadeto":
  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":

  самия Горбачов е презиран от самите руснаци.

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#11] от "wallenstein":НА ЩАТ Е !

 64. 64 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#12] от "Starec":

  "Ненавиждам имперското мислене - дори на редовия руснак"

  Все пак колко други /без имперско мислене/ познавате ? Аз се затруднявам да открия между моите познати. Може би са дълбоко законспирирани? По този критерий - би трябвало сте фоб?

 65. 65 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#61:"michobeizadeto"]Периода на Горбачов може би.[/quote]

  Би било странно, тъй като самият Горбачов е искал СССР да се запази. В случая не се подигравам с човека, просто е интересен парадокс.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 66. 66 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3108 Весело

  Най-после потомствената камуняка изплю камъчето! Чугунът е непробиваем - за набиваното със сърп и чук в хромозомите куршуми няма открити.

 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много интересна статия, в която авторът скромно дава себе си за пример как един умен (според него) българин трябва да мисли и какво трябва да бъде неговото отношение към една империалистическа Русия, която не иска да бъде зависима във външната си политика от САЩ, и към едни демократични и свободолюбиви САЩ, които водят десятки войни и изобщо правят всичко, каквото могат, за да наложат своя едноличен абсолютен хегемонизъм над един ограбван и дистанционно управляван от тях свят.

  Е, разбира се, той не е единственият прекалено скромен човек на света, който е сигурен, че именно неговото мислене и поведение трябва да служи като пример за подражание на всички хора по света.

  А сега нека да се изрепча и аз. Не обичам и не вярвам на държавата Русия. Тя често е водела антибългарска политика под маската на по-голямата славянска сестра на България. Не ми харесва и нейната сегашна политика към нас, която се стреми чрез корумпиране и компрадиране на българския елит да ни направи свой послушен троянски кон и попътно да ни направи нещо като своя политическа държанка. Но също толкова не обичам и не вярвам на държавите Англия, Франция и особено на САЩ, които под друг предлог правят у нас същото, което се опитва да направи Русия. Държави, които винаги, от времената на турското робство до 1989 че и чак до 1997 година са водили изцяло антибългарска политика. С едно единствено изключение: Подкрепата на Англия на политиката на правителството на Стамболов след Съединението на България, когато Русия решава, че трябва да направи всичко възможно, дори да води война с България, но да ни накара да се откажем от Съединението, за което не сме я питали и сме извършили против нейната воля. Особено антибългарска е политиката на тези държави при подписването на Ньойския договор, който цели всъщност унищожаването или вечното аутсайдеризиране на България като държава.

  А да споменаваме ли зверските бомбардировки над София по време на Втората световна война, макар държавата ни да води само символична, а не реална война срещу Англия и САЩ? И натискът при мирните преговори България да бъде наказана така, както, примерно казано и Германия, макар нейното участие във войната, повтарям, да е на практика само символично?

  Разбира се, това е част от миналото, а ние живеем в едно ново динамично развиващо се настояще. Но кой в това настояще плаща на хилядите соросоиди, удобно настанили се в най-различни НПО-та, хелзингски комисии и комитети и мозъчни центрове от породата на Институт за пазарна икономика, да работят за превръщането на държавата ни в политико-икономическа слугиня на САЩ и на ЕС? В суровинен придатък, в безгласен купувач на ГМО-та и на най-различни вредни боклуци и в безплатен доставчик на квалифицирани кадри и ценен генетичен материал за богатите западни държави? В полусуверенна държава, подарила основната част от своя суверенитет на Брюксел и на корумпираните и продажни европолитици?

  Съвременните държави все още са създадени и работят като етнически или като народностни общности. И макар Германия и Франция след Втората световна война да си внесоха компактни маси от ислямисти, за които религията е над народностната принадлежност, това е достатъчно за дестабилизирането на държавата, но не е достатъчно да промени тяхната народностна същност. И всяка от тези държави с нокти и зъби защитава, макар и в рамките на наднародностния ЕС, своите държавни (национални) интереси. Тоест, те водят жестока борба за защита на своите национални интереси дори в рамките на уж еднородния ЕС. Но рязко реагират, когато един Орбан например също решава да защити националните интереси на унгарците по начин, който може да си позволи и да реализира една от бедните държави и държавички на ЕС. Докато всички наши соросоиди, в това число и тези, като автора на разглежданата статия, ни убеждават, че трябва да защитаваме общите интереси на ЕС, които съвпадат с интересите на богатите ЕС държави, а не нашите собствени национални интереси, които са доста по-различни в това отношение.

  Суверенитетът за една държава е за нея това, което е имунната система за човека като личност. Без него държавата престава да бъде истинска държава и се превръща в политико-икономическа слугиня на държавите, които пряко или косвено са обсебили нейния суверенитет. А точно в тази насока срещу добро заплащане работят тези, които, подобно на автора, са част от соросоидните НПО-та или от финансираните предимно от чужбина мозъчни центрове на така наречените меритократи.

  В един такъв свят държавите, които се отказват от своя суверенитет, без да могат ефективно да защитят своите национални интереси по някакъв друг начин, са осъдени на прогресивно нарастващи бедност и мизерия. Затова аз съм за политика тип ОРБАН, само че по-смела и по-решителна. Политика на защитата на националните интереси, които ще съществуват до тогава, докато съществуват, макар и с ограничен суверенитет, и самите държави. И за добри и свободни, очистени от всякакъв слугинаж отношения с всички държави – както със САЩ, така и с Русия. Както с Германия или Франция, така и с Китай или арабските държави от Близкия изток.

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Весело

  До коментар [#67] от "glog":

  Фобиите и Филиите са характерни за недоразвитите общества, каквото е българското. В развитите общества хората обичат жена си, семейството, виното, бирата, храната, комфорта, но не се занимават да оценяват чувствата си към разни страни.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  За Горбачов е било нормално.
  Президент и генерален... на СССР.

  Страшилището СССР се цивилизоваше и Горбачов бе световен лидер "на ти" със Запада, Изтока и други.

  Тъкмо подготвяше за гласуване реформа за демократизиране на СССР в Съюз на Независими Републики.

  Тогава бе пучът срещу Горбачов, през август 1991,
  и страшилището... падна.

  Падна и Горбачов - от трона на Генерален секретар, президент и т.н. и т.н.

  До коментар [#65] от "civis_eu_sum":

  6500:2310 юни, 2015
  Периода на Горбачов може би.- цитат на коментар #61 от “michobeizadeto”

  Би било странно, тъй като самият Горбачов е искал СССР да се запази. В случая не се подигравам с човека, просто е интересен парадокс.

 70. 70 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Че идеалът на либералния капитализъм е именно такъв - човек без родина (както и идеалният пролетарий на Маркс). Какъв е проблемът?

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  СВОБОДНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Филия към екстремно изростяване
  издава простак, трол или нещо такова.

  Нема да се пуашите.

  Нема да се фобите

  Доразвийте се и настигнете българското общество.

  До коментар [#68] от "vxa15365434":
  До коментар [#67] от "glog":

  Фобиите и Филиите са характерни за недоразвитите общества, каквото е българското

 72. 72 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#48] от "vxa15365434":

  прав сте! това оби4ат хората
  само огромното вътрешно напрежение на 4овек напълно загубил надежда за щастие , може да породи такава мисловна буряот фобии,филии,леля ( доктор по медицинаВонегът и ПутинБуш и Данте новият завет Хесус и Първанов ....и вси4ко с поглед обърнат към отвъдното!

  авторът като е на вълна хуманизъм и така объркан от това какво оби4а, поне да 4ете Erich Fromm "The art of loving"

  Der Steppenwolf
 73. 73 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Аааа, Левчев как е разбрал какво иска да каже Христос? Да не го е питал случайно? Нали знаете за тази максима в литературата да не се опитваме да казваме какво е искал да каже авторът. За това е въведен терминът "интерпретация", понеже няма как да питате автора. И особено не е хубаво да му влагате думи в устата на един автор, още по-малко на Христос. Христос е "предсказан" в еврейските писания като техен пророк, но те отказват да го приемат. Тогава. Рано или късно ще то приемат, според мен, понеже ще им е трудно да оспорят фактите, когато такива са налице.

  Хубаво за диктаторите, те наистина са популисти чрез национализма.

  Но атеистичното говорене за Христос е неуместно, защото чрез него няма как да имаме добро разбиране за какво той ни е завещал.

  Изобщо не върви говорене от типа:

  Много хора мислят, че Исус е казал това, защото толкова прилича на нещата, които той е обичал да казва. Но всъщност го е казал Конфуций, китайски философ, петстотин години преди да го е имало този най-велик и най-хуманен човек, наречен Исус Христос. Китайците също са ни дали чрез Марко Поло спагетите и рецептата за барута.

  Да говориш първо за "човека" Исус, а той е Син Божий, не е един от хуманните просто хора, понеже те нямат "божествена власт" в Цярството божие, може и да отиват в рая, но има разлика. Второ да пишеш за Христос и веднага след това за спагети и барут е не просто безвкусица, ами обидно. Всички знаем за "религията на спагет едното чудовище" и че това имплицитно съдържа в параграфа подигравка с християнството. Не знам какво повече да кажа. Да не говорим, че само защото Християнстовото е _духовно смирена религия_ не е основание да се мисли, че християните трябва да сдадат всички начини за самоотбрана (Пентагон) и изведнъж да се смирят и то пред злото. Аз мисля, че Ирак беше поучителна история за всички световни диктатори и може би дори позабравена поучителна история, понеже Путин се прави че не я помни. Освен това мир се прави на приемлива социална и духовна почва, а не с диктатори, които нямат такава.

  И накрая искам да кажа, че харесвам Вонегът, но той не е авторът, с който да разсъждаваме за Християнството, според мен. Неговият сарказъм не е подходящ за тематика, която изисква уважение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 74. 74 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#73] от "Missyng Mai Kittie":

  Не видях в текста някой да обяснява какво е "искал да каже" Христос. Вонегът си позволява да каже какво "е обича да казва". Ето какво е казал, според 3 от четирете евангелия. (Матей, 5)http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_1.xml

 75. 75 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#68] от "vxa15365434":

  Очевидно руското не е от развитите общества. То се занимава главно с това да обяснява на света как Америка е виновна за всичко А силни политически пристрастия, особено предизборно, се изразяват в повечето страни, където има свободни избори.

 76. 76 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тази статия е прекалено атеистична. Изобщо няма база за сравнение обикновената човечност, която е важна, и божественото проявление на Светия Дух (сакралното), не може да положиш на една права (хоризонтала) един социалист, Христос и макар добър лекар. Нали точно това са направили тези, които са го разпънали? Сложили го между двама разбойника?

  Христос е бил много повече от лекар, той е церял сляпи, прокажени и какво ли не, което обикновен лекар особено за мигновено време никога не може да извърши, камо ли чрез "чудо". А Лазар? Христос ги е церял чрез вярата им. Но и той е имал огромно състрадание, мисля че каквото обикновените като нас хора е трудно да си представим или проявим. Освен това ако Америка има какъвто и да е било проблем днес, той не е Буш и неговата война в Ирак, а тооочно това атеистично говорене, особено с добавка ирония към религиозността. Това е много вредно и е основна причина да се вилнее путинизма, който по същество също отрича религията и използва точно тези течения и тежнения в западната мисъл. Такова говорене проявява неуважение към Бога. Това е нерелигиозни говорене, много странно обговаряне на Исус Христос освен това. Всеки човек, който е роден някъде има родина. Знаем какво се е случило с Вонегът и семейството му след Втората световна война и как са били низвергнати в САЩ, заради германския им произход. Просто хората не се вярвали вече на немците като преди. Вонегът е интересен, но да не го намесваме в религията, където има по-меродавни текстове. Освен това Исус Христос е пантократор, преведете си го и сами разберете какво значи това. От тсм нататъка всички съждения в статията са странни. Наистина това прилича на теологически спор, но мисля, че е добре да се говори за религия по уместен и интелигентен начин. С също и образован.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 77 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#72] от "La Loba Esteparia":

  До коментар [#75] от "dedalus":

  +++++++++

  Абсолютно сте прави!
  Както се шегуват икономистите авторът събира трактори с круши и като резултат получава дата ....

  Не само руското общество е недоразвито. Омразата на нацистите към евреите издигната в култ не само на германската, а и на световната политика е пример за това.

  Хенри Форд е също виден антисемит, макар и велик индустриалец.

  По времето на соца бяхме задължени да обичаме СССР и всичко руско, а Роналд Рейган бе обявен за враг номер 1 на Тутраканската селищна система. Опитай се да кажеш нещо срещу СССР или да се възхитиш от Рейгън в онези времена ... отлиташ в девета глуха или на заточение.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#76] от "Missyng Mai Kittie":

  ++++++

  Вашият постинг е силен текст.

  Но имайте предвид, че САЩ не са атеистична страна. Напротив - силно религиозна. Дори прекален - има секти, като сцинтолозите, мормоните и други. Те са и полирелигиозни - в смисъл на търпимост към други религии. В Стенфорд Юнивърсити в Калифорния редом с огромна христианска църква е изградена и една малка джамия ... В САЩ не позволиха да се поставят карикатури на Мохамед във Вашингтонското метро.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4049 Весело

  още толкова
  ++++++ за "Missyng Mai Kittie"

  До коментар [#78] от "vxa15365434":
  До коментар [#76] от "Missyng Mai Kittie":

  ++++++

  Вашият постинг е силен текст.

  Но имайте предвид, че САЩ не са атеистична страна. Напротив - силно религиозна. Дори прекален - има секти, като сцинтолозите, мормоните и други. Те са и полирелигиозни - в смисъл на търпимост към други религии. В Стенфорд Юнивърсити в Калифорния редом с огромна христианска църква е изградена и една малка джамия ... В САЩ не позволиха да се поставят карикатури на Мохамед във Вашингтонското метро.

 80. 80 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Този е страшно объркан! Много тежко бреме е да имаш баща-комуняга и подмазвач на режима. Цял живот синът се е заел да трие това петно с писанията си, но уви! Левчев, какво си правил тук в Америка, не знам! Тази държава не е за тебе и добре е, че си го разбрал. Това, че леля ти и баща ти са били атеисти е жалко нещо, а от тези " интелектуални" есета, които ни предлагаш, разбирам, че си далече от практикуване на православието. Това, че писа срещу Буш-младши, също доказа колко ляв си и аз тогава ти отговорих. Америка не е велика, поради твоя джаз и блус, а поради това че открито се дискутира какво едно управление е извършило правилно и какво е извършило неправилно. Когато твоят омразен, и на другите като тебе -левичари , Буш бе президент, България бе приета в НАТО, руските войски не бяха в Крим, в Ирак имаше контрол, в Сирия и Либия имаше мир и железен ред, християни не бяха кланиамериканският посланик в Либия не беше убит от главорези и обезглавявани и в Америка нямаше бунтове на чернокожи. Америка е велика и поради нещо друго, а това е че православни като мене, могат свободно да си практикуват вярата, да имат православен свещеник, да членуват в правослсвни организации заедно с гърци, сърби, румънци, украинци, руснаци, ливанци, сирийци, йорданци и палестинци, без да бъдем обвинявани и подозирани, че сме за Путин. Америка е също велика, че не ти отказа виза, знаейки кой е баща ти, по начина по който Народна Република България би отказала изходна виза на мен, знаейки кои са моят баща и дядовци. Защо не говориш с някой свестен православен свещеник, за да ти ги обясни тези неща. Има достатъчно от тях, които не са се поставили в услуга на Путин.

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  Преди да се упражнява нататък в "публицистика на човек без родина", Левчев би направил добре да вземе присърце публикация като тази на неволната руска изгнаничка дъщеря на Немцов.

  В дъното са от една и съща порода бившият сталинистки интернационализъм, хитлеристки нацизъм, путинистки рашизъм, африкански... и други.

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/06/09/2549721_dushteriata_na_nemcov_ruskata_propaganda_ubiva/

 82. 82 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1051 Разстроено

  Комунизмът бе форма на руския империализъм

 83. 83 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1051 Весело

  И нещо което ме развесели: хора, които по всичко личи, тачат бащата Левчев, мразят сина Левчев

 84. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#68] от "vxa15365434": ≪Фобиите и Филиите са характерни за недоразвитите общества, каквото е българското. В развитите общества хората обичат жена си, семейството, виното, бирата, храната, комфорта, но не се занимават да оценяват чувствата си към разни страни.≫

  Точно така, vxa15365434, само че нещата са съвсем други! А тези лъжи или недомислици ги кажете на някой друг, който, ако не познава историята и хал хабер няма от политиката, може и да ви повярва. Не на мен. Защото всички ЗАПАДНИ МЕДИИ, ЗАПАДНИ ПОЛИТИЦИ И ПЛАЩАНИ ОТ ЗАПАДА СОРОСОИДИ всъщност вече над година и половина само с това се занимават: Изливат чувствата си на омраза и отрицание към Путин и неговата Русия. А както всеки знае, омразата и отрицанието са оценъчни по своята същност, а не безотносителни към нищо релации. И всички те псуват Русия, защото тя не иска да се раздели с основната част от своя суверенитет, но кой знае защо не искат подобно нещо от САЩ. Как мислиш, защо е така? Или и те са изостанали като нас?

  А какво да кажем за отношението им към Орбан, респективно към политиката на Унгария? А сега вече и към новоизбраните ръководители на държавата Полша?

 85. 85 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#84] от "glog":


  [quote#84:"glog"]Защото всички ЗАПАДНИ МЕДИИ, ЗАПАДНИ ПОЛИТИЦИ И ПЛАЩАНИ ОТ ЗАПАДА СОРОСОИДИ всъщност вече над година и половина само с това се занимават: Изливат чувствата си на омраза и отрицание към Путин и неговата Русия. [/quote]

  Това, за което пишете е в сферата на текущата политика. Има конфликт със завладяването на Крим, има конфликт между Русия и Украйна. Естественно всички са заели страна в конфликта. Тяхно право си е да подкрепят Украйна или Русия. Както добре Ви е известно, България също подкрепи Украйна.

  А русофилството или русофобството е дълготрайно убеждение на хората. И не е свързано със злободневната политика.
  [quote#84:"glog"]И всички те псуват Русия, защото тя не иска да се раздели с основната част от своя суверенитет, но кой знае защо не искат подобно нещо от САЩ.[/quote]

  Кой иска от Русия да се раздели с основната част от суверенитета си. Нима Украйна, Прибалтийските държави, Полша са суверенна Руска територия. За Крим може и да се поспори. Аз лично смятам, че Крим е руска територия, но това си е мое лично мнение. Но Запада се съгласи с анексията на Крим мълчешком. Но войната около Донецк е друго нещо. там загиват хора и от двете страни. Там се води война между два славянски народа. Русия участва във войната и то на чужда теритирия. Защо Запада да мълчи. Така че друг път, когато пишете, първо помислете малко.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 86. 86 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 807 Любопитно

  Левчев за пореден път доказва еклектизма в убежденията си и разбирането за света. Но в едно не бива,според мен, да бъде обвиняван - в искренността си.

 87. 87 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#85] от "vxa15365434": ≪Така че друг път, когато пишете, първо помислете малко.≫

  Vxa15365434, не ме разсмивай! Твоят съвет първо да мисля, после да пиша, ми напомня за оня виц, в който яйцето учи кокошката как се снасят яйца. Защото аз винаги мисля, когато казвам или пиша нещо сериозно, и не пиша нищо, което да не мога да докажа – логически или фактологично. И го правя от времето, когато ти вероятно още не ни бил роден.

  Нашето настояще е продължение на нашето минало. Неговите корени са там, в миналото, и който иска неговото незавидно минало да не се повтаря, е длъжен да помни това минало и да се учи от него. И да не вярва на такива кретенизми, като този например, че в България никога не е имало турско робство, а е имало само съвсем приятелско османско присъствие. Поради което клането в Батак например било не исторически факт, а превърната в мит или в легенда измислица.

  Ако трябва да забравим историята, защо в такъв случай след като 25, че и цели 70 години западните държави признаваха ДЕВЕТИ МАЙ за ден на капитулацията на Германия във Втората световна война, сега изведнъж се отказаха от това и се запънаха като магаре на мост, като отказаха да уважат парада в Москва? Защо постоянно натякват на Русия за нейната пълна с абсолютистично управление история? Защо се сетиха за кримските татари и защо тръгнаха да доказват, че Крим бил украински от време оно, макар той никога да не е бил такъв?

  Но дори ако ви повярвам, че трябва да забравя историята и да се водя само от текущата политика, по какво се различава текущата политика на Русия спрямо България от тази на САЩ или на Англия? Ако Русия искаше да ни ограби с атомната електростанция в Белене, САЩ не се ли опитаха да направят същото при преговорите за 7-ми блок в Козлодуй? А кой сключи грабителските договори с България за ТЕЦ-овете около Марица, Русия или САЩ? И не е ли Англия тази, която вече няколко години води информационна война срещу България, като я представя като заплаха за нейната вътрешна сигурност и прави всичко възможно да не ни допусне на своя вътрешен трудов пазар, като в същото време не прави нищо подобно спрямо полските имигранти и настоява ние безпрепятствено да пускаме нейните бизнесмени на нашия вътрешен бизнеспазар?

  Съвременните държави все още са и още дълго време ще бъдат организирани на предимно народностна (етническа) основа. И САЩ, Англия и Франция например водят твърда борба в защита на своите държавни интереси. И така ще бъде докато има държави, независимо колко и за какво са проницаеми съществуващите между тях граници. Но за да могат безпрепятствено да ограбват другите държави в полза на собствената държава големите и богати западни държави създават лъжливата теория, според която другите държави трябва да свалят гарда и да не се борят за своите собствени национални (държавни) интереси. И тези от политическите лаици, които не разбират ни гък от политика или имат изгода от това, бързат да ни уверят, че докато Русия прави всичко възможно, за да ни направи свой троянски кон и да ни поограби, САЩ в ущърб на своите държавни интереси мислят само за това, как да ни помогнат да станем богати като тях.

  Блажени са верующите, защото, както казва Библията, тяхно е царството небесно. Тоест, техен е задгробният живот. Само че в реалния живот вярващите във всякакви идиотизми държави и народи просто биват ограбвани и изоставяни.

 88. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Весело

  До коментар [#87] от "glog":

  Количеството писания не означава и качество.

  Никой не е задължен да обича някого. Всеки на този свят си гледа интереса. А за да отстоиш интереса си, трябва да се замислиш над себе си, над своите знания, над своите финанси, над своите имоти и да ги развиваш непрекъснато.

  В момента съм на брега на Рейн и стъпка по стъпка уча германците да уважават знанията и уменията ми. Стъпка по стъпка им отварям очите за американски технологии в областта на софтуера. Нито те ме обичат, нито аз тях. Пазиме си периметрите и сондираме всяка възможност за взаимоизгодно сътрудничество. Така е и в политиката. Няма любов, няма уважение, има само интереси.

  Любов има към съпругите ни, към децата, към България. Останалото е враждебна среда. Дори обществото в България.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 89. 89 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#88] от "vxa15365434": ≪Така е и в политиката. Няма любов, няма уважение, има само интереси.≫

  Радвам се за извода, че основното, това са интересите. А всичко друго само ги обслужва. Независимо дали имам някаква заслуга за този ваш извод или не. Поради това считам, че темата на спора е изчерпана. Така че всичко най-хубаво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK