Изборите са, за да избираме

На парламентарните избори 2014 г.

© Юлия Лазарова

На парламентарните избори 2014 г.Коментарът е от портала "Култура"

 
"Ще бъде изключителна трагедия за българската демокрация, ако и този път Народното събрание се отнесе толкова национално безотговорно към референдума, колкото и предишното 42-о НС", категоричен е държавният глава.


Референдумът е пряка изява на волята на народа. Референдумът е пряка демокрация. Затова не е основателен демагогският страх, че народът може да вземе грешно решение. Нали народът е суверен.


Но в бюлетината за предложения от президента референдум трябва да има още един въпрос и мисля, че той е по-принципен от предложените три: за промяна на самата избирателна система –
изборите да бъдат валидни само тогава,
когато в тях са участвали 50 процента от избирателите плюс един


Писала съм за това по друг повод, сега го повтарям в контекста на предложения референдум – не е логично заседанията на Народното събрание и на общинските съвети да се провеждат при кворум 50 процента плюс един глас, а самото тяхно избиране да е валидно независимо колко избиратели са участвали в гласуването. Изискването за кворум важи за всички видове избори, на всякакво ниво, а не се прилага единствено при политическите избори. Това прави избирателната система абсурдна по същество.


И без това представителната демокрация ограничава участието на суверена във вземането на решения. А когато избраните са избрани с нисък процент, участието на суверена в управлението става повече от символично.


Избирателите трябва да бъдат мотивирани,
а не задължени да гласуват


Разликата е огромна и принципна. Единственото възражение срещу такъв принцип е, че когато няма кворум на избирателите, изборите ще трябва да се повтарят. При невалидни избори ще трябва да се провеждат нови, а това ги оскъпява. Но при изборите, провеждани по сегашните правила, дали не ни излиза много по-скъпо! Първите един-два пъти изборите ще се повтарят, но по този начин ще се научим на отговорност. Докато задължителното гласуване ще направи и избиратели, и избраници още по-безотговорни. Защото всяко нещо, което се върши по задължение, сваля отговорността. При социалистическата система всичко беше или забранено, или задължително и видяхме, че това провали и системата, и държавата. Днес нашето общество би трябвало да покаже повече зрелост. Иначе любимият ни национален спорт – да ругаем политиците, ще стане още по-масов и всенароден. Но няма да роди добър плод.


Наясно съм, че задължителното гласуване ще намали тежестта на контролирания вот, на купения вот, на етническия вот, тоест ще има положителен ефект, но той ще бъде кратковременен. Принципът стои по-иначе – може ли с недемократични средства да се постигнат демократични резултати? Задължителното, каквото и да е то, не е белег на свобода и демокрация.


Политиците никога няма да предложат избирателна система,
изискваща кворум


Политиците ще се стараят на всяка цена такава избирателна система да не се приеме, ще го правят преди всичко с премълчаване, все едно че не съществува такава опция, въпреки очевидната логичност на идеята, че без кворум няма как изборите да са легитимни. Политиците се възползват от факта, че вече са във властта и от позициите на властта диктуват и налагат правилата. Затова ние, гражданите, трябва да се противопоставяме на този диктат. Именно поради това ние гражданите трябва да настояваме за избирателна система, която не налага и не ограничава, а стимулира. И работи само тогава, когато стимулът е истински, а не фиктивен.


Такава избирателна система може би няма да проработи истински още от първия път. Най-вероятно при първото гласуване избирателите ще гласуват с негативните нагласи, натрупани от предишните избори, а политиците ще се стараят да прилагат познатите номера. Но и едните, и другите ще разберат, че за да гласуват мнозинството от избирателите, трябва да се издигат свестни кандидати и да се предлагат полезни идеи. И така избирателната система, изискваща кворум, непременно ще покаже положителния си ефект при следващите и още по-осезаемо при по-следващите избори.


За пропорционалната система се казва, че и магаре да сложиш в листата, то ще бъде избрано. Точно това демотивира гражданите от изборите. На първите избори след 1989 г. имаше надежди, еуфория и ентусиазъм и затова имаше масово гласуване. Но това, което хората очакваха, все не се случваше именно поради порочните избирателни системи. Корупцията стана повсеместна, във всички области и на всички нива. Ценностите се сринаха. В резултат – апатията замени надеждите.


Противопоставянето на порочното статукво чрез демократична избирателна система е много по-ефективно, отколкото с улични протести, които сменят едни, за да се възкачат други като тях, както стана след последните протести и последвалите ги избори, както ставаше при всички предишни протести и всички предишни избори.


Демокрацията освен всичко друго е и традиция. Нашата традиция е много крехка. Демокрацията се учи, както всичко друго в този живот. Нашият най-голям национален недъг е, че винаги търсим вината в другия. Сега политиците са се превърнали в най-удобното ни оправдание. Но от това нищо не се променя. Избирателна система, изискваща кворум, ще  научи на по-голяма отговорност и политиците, и избирателите.


Избирателна система, изискваща кворум, ще обвързва в много по-голяма степен избора с резултата. Такава избирателна система ще мотивира избирателите в много по-голяма степен, ще ги убеждава, че техният глас има реално значение, ще ги прави по-отговорни. Ще прави по-отговорни и политиците – предизборната кампания няма да бъде негативна или агресивна, а ще се залага на качеството на кандидатите и на идеите. Много по-отговорна ще бъде и работата им след избирането.


Никой, никога и никъде не е давал права на народа доброволно. Винаги и навсякъде властта се е стремяла да лъже и ограбва народа. Където народът има права и колкото ги има, те винаги са извоювани. Сега е нашето време да настояваме за провеждане референдум и да настояваме за въвеждане на истински демократична избирателна система.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Има логика.Но пък президентите ни,до един,са избирани с 30% от имащите право на глас.

 2. 2 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 577 Любопитно

  До коментар [#1] от "Вячеслав Атанасов":

  Те да бяха само президентите..На избори гласуват малко над 50 % от имащите право на глас. От тези едно 20 % са купени и какво се оказва? Че около 1 милион души избират рекламното лице на цирка..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2655 Весело

  Идеята е добра. Но как да стимулираме гласуването без вот насила. Половината избиратели по (непрочистените) списъци трябва да са някъде към 3.4 млн. За достигането на заветното число е необходимо първите 50% от гласувалите да получат по 100 лв в брой. Харчът ще бъде 340 млн. Уверявам ви, ще гледаме сутрешни баталии кой да се дореди първи. В 10 часа сабахлем резултатите ще са ясни, а купуването на гласове - почти невъзможно и безсмислено.

 4. 4 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1070 Неутрално
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Всичко това е така, но за да стигнем до там, трябва да има образовано население. Докато избирателни права имат хора, които не могат да четат и пишат, няма как да искаме гражданско самосъзнание и отговорност към обществото.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Общо взето браво, особено за последния абзац.
  В системата на представителната уж демокрация изборите са измама.
  Пряката демокрация не се свежда до назначавани от централните власти референдуми, тя е самостоятелна и съвсем различна система.
  До нея не се "дораства", тъпчейки на място в лъжата на представителната - пряката демокрация се учи в практика - така, както плуването се учи само във вода.
  Преходът към пряка демокрация няма да стане "в рамките на закона", написан от върлите противници на прякото самоуправление, мутрите (политици, бюрократи, бизнес тартори) доброволно властта си не отстъпват. Да очаквате, че ще ви я подарят, има да чакате, Александър II също подари уж свобода на крепостните селяни, но този подарък доведе до наколко вълни на глад, защото запази самодържавието - и накрая царя го избомбиха, кризата се проточи и завърши с взрив.
  Колкото повече отлагане, толкова повече хаос ще се получи при трескавия вид на прехода. Колкото по-малко разбиране има за смисъла на прехода, толкова повече шансове има контрареволюцията, маскирана като революция - болшевиките в Русия са ярък пример.
  Колкото повече мераци за "компромис" между представителното безобразие и пряката демокрация, толкова по-дълга ще е родилната агония.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  В момента (при тази избирателна система) не е толкова важно колко души избират. Много по-важно е измежду какво избират.
  Ако мога да ползувам една компютърна поговорка, докато изборът е измежду боклуци, крайният резултат не може да е нищо друго освен боклук, независимо от това колко хора за избирали.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  За президент се гласува мажоритарно. Ако президента назначава служебното правителство, което ще управлява до момента, в който отидат да гласуват 50%+1 човек аз нямам проблем. Представителната демокрация обаче може да се подобри и ако кажем, че всеки кандидат депутат трябва да е живял и работил последните 4 години в района, от който е издигнат, а самите райони да са по 30 до 35 хиляди човека, защото като разделя 7.5 млн на 240 депутата излиза 31250. Тоест хората ще могат да припознаят техния кандидат.

 9. 9 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ако се въведе задължително гласуване въпросът се решава автоматично. Иначе трябва да живеем в постоянна парламентарна криза и да чакаме да се появят кандидати, за които над 50% от избирателите биха искали да гласуват. Кризата във властта идеално устройва мафията.

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Властта е мафия.
  И що за криза ги мъчи ТЯХ? Те са си чудесно - разпределят пари, не забравят себе си, натрисат разни правила и процедури - за кого е кризата, несвършващата?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9009 Неутрално

  Цялата ни избирателна система е фалшива,още от 9.09.1944 г,та до днес.

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  От 1991 г. насам само на последните избори имахме под 50% гласували избиратели. Всъщност, ако избирателните списъци се обновяват редовно, може да се окаже, че винаги имаме над 50%. Това прави идеята на статията практически безсмислена. Интересно е разсъждението, че всяко задължително нещо не е демократично. Веднага ми идва наум спазването на законите: по логиката на авторката то е "недемократично".

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Спазването на закони, написани от мутри и мошеници, е чисто и просто глупост. Самоубийствена глупост.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Но неспазването на законите е именно това, което мутрите правят. И беззаконието за тях е слънце въздух и вода. Жъпросът е именно законите не само да се пишат и поправшт, а да се спазват.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Дрън дрън, 14. Законите са написани за удобството на мутрите.
  Аман от наивници.
  Когато всяко правило започне да се пише и одобрява пряко от народа, тогава биха били уместни хленчовете в стила на #14.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK