ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Гърците предпочетоха беднотията, оставете ги с избора им

Гърците предпочетоха беднотията, оставете ги с избора им

© ReutersОчевидно е, че гърците нямат желание да модернизират обществото си. Щом са избрали беднотията, ок - нека бъде тяхната воля, казва Франческо Джаваци в коментар за "Файненшъл таймс".


Преподавателят в авторитетния милански университет Bocconi посочва, че след като пет години Гърция е най-голямата тревога на Европа и съюзът се занимава със страна, даваща едва 1.8% от съвкупния БВП, вместо да се фокусира върху борбата с безработицата, имиграцията и предизвикателствата, отправяни от Владимир Путин.


"Би било интересно да се провери колко часа е отделила на гърците Ангела Меркел през последните години. Представете си президентът Барак Обама да участва месец след месец в преговори на най-високо ниво, в които единствената точка в дневния ред е съдбата на щата Тенеси. Точно това, в действителност, правят държавните ръководители на Европа от 5 години", казва Джаваци.
Той припомня, че в същото време светът около нас се е променил, Китай и Индия минават през големи промени, появи се заплахата от Ислямска държава и реваншизма на Путин. И вместо да обсъждат как да защитят общите си икономически и военни интереси, европейските лидери мъчително обсъждат какво да правят с Гърция.


Тъжната реалност е, че след 5 години преговори не е постигнато практически нищо - няколко малки реформи са започнати и като дойде правителството на СИРИЗА веднага ги отмени."Ясно е, че гърците нямат апетит за модернизиране на обществото си. Те почти не се притесняват за това, че икономиката им е съсипвана от системата на покровителство."


Джаваци хвърля вина и върху европейците, допуснали от спорното приемане на Гърция в еврозоната тя да получи 400 млрд. евро заеми, или 1.7 пъти БВП на страната от 2013г. "Да си го признаем - тези пари никога няма да бъдат върнати и е илюзия да си въобразяваме - както правят понякога финландците - че ще получим някаква компенсация като се сдобием с няколко гръцки острова, например. Епохата, когато Британската империя постъпваше така, за щастие, отминаха. Било каквото било. Колкото по-рано приемем реалността и забравим за тези кредити, толкова по-добре."


Авторът заключава, че партньорите на Гърция би трябвало са приемат нежеланието на страната да се модернизира и че 6 месеца след избирането на радикалната левица гърците продължават масово да подкрепят правителството ѝ. "Популярността му сред електората е знак, че това е нация, приемаща да остане с БВП на глава от населението наполовина от това на Ирландия и по-малко от това на Словения. След няколко години ще ги надмине и Чили. Надявам се само, че никой в Атина не си мечтае, че опрощаването на дълговете и излизането от еврозоната е алтернативен път към икономически растеж."


Джаваци смята, че без икономически и обществени реформи Гърция е обречена да остане относително бедна страна. "Не бива Европа да налага реформи на Гърция. Тя трябва пределно ясно да заяви, че без сериозни реформи, няма нови заеми. Единственият начин Атина за получи кредити, е да убеди пазарите, че ще си плаща сметките. Повече никакви гаранции от ЕС - явни или косвени!"


Като припомня, че напускането на еврозоната води и към напускане на ЕС, икономистът повдига и въпроса наистина ли е толкова важно Гърция да остане в съюза. "Критерият не бива да е защитата на нашите заеми - с това е приключено, независимо дали ни харесва. Не става дума и за риск от атака срещу еврото, защото благодарение на ЕЦБ днес валутният съюз би устоял на раздяла с Гърция."


Авторът призовава европейските лидери да прекратят с третирането на гръцкия проблем като чисто финансов, тъй като той достига до сърцевината на евроинтеграцията. Гърция е пречка на пътя на политическата интеграция в ЕС, без която еврото няма да оцелее като проект, смята Джаваци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK