Нашата монументална обсесия

Паметникът на връх Бузлуджа

© Юлия Лазарова

Паметникът на връх БузлуджаТекстът е публикуван в портала "Култура"

 
Защо темата за паметниците е тъй травматична за българското общество? Страстите около тях кипят, нагнетяват се по начин, почти несъпоставим с друго, освен със спечелването или изгубването на важен футболен мач.


Може би заради травмата от комунизма, който, като всяка диктатура, използваше за свой политически инструмент т. нар. "монументална пропаганда". В резултат на което България днес е осеяна с рушащи се "идоли на соца", стърчащи навред – от Бузлуджа, та до "многоъгълника" пред НДК – които не знаем що да сторим.
От една страна, това са "паметници-призраци", неспособни да произведат никакъв ефект на монументалност, защото бъдещето, което би трябвало да изразяват, е по-призрачно и от тях, и никога няма да се материализира.


От друга страна, тези "идоли на историята" така вампирясаха през последния четвърт век, че даже без светещи очи изпиват не малка част от силите и енергията ни. То не бяха караници и препирни около мавзолея, за паметника на съветската армия, за "Альоша", за "1300-те години пред НДК", за бетонната чиния на Бузлуджа. А дебатът е все в изходна позиция


Какво да правим с тези монументални призраци, низвергнати от своя идеологически пиедестал?


Отговор все още не сме намерили.


Ала междувременно прихванахме покрай тях монументална обсесия, изразяваща се в желанието за още и още нови паметници. Без значение какви. Важното е да са нови и наши, което със сигурност ги прави по-добри, защото ще коригират чуждите и предишните.


Така навлязохме в ерата на частните или публично-частните паметници. Всеки квартал с паметник – даже не с един или два. А щом гражданството настоява, общината узаконява.


Безумията по пътищата също намериха своя монументален завършек. Никнат като гъби все по-необичайни архитектурни форми, идещи да възмездят пълното незачитане на човешкия живот. Само дето скоро пътищата ще заприличат на гробища.


Но най-тежката обсесия, останала ни от комунизма, явно е в това, че историята е памет, само доколкото е въплътена в паметници. Че се крепи единствено на тях, като на монументални патерици, а не на словото, книгите и други носители от дигиталната ера. Сякаш нямаме и никога не сме разполагали с писана история. Сякаш Хилендарският монах не е съществувал. Сякаш никога не сме имали по-сетнешно знание за своя род и език, учебници, нито научна историография.


Впрочем има и такава теза в социалната история: за какво инак са паметниците, ако не (да освободят обществото от задължението му да се напряга и помни? Още Фройд е размишлявал колко по-лесно е да се "запечати" всяко събитие в паметник и така да се сублимира, което си е успешно разтоварване, колкото и то да обременява градската среда.


Така историята с лекота се превръща в монументална илюстрация.


И тогава разходката по улиците става нещо като задължителен урок по история от началното училище. Хващаш детето си за ръка и тръгвате по столичните улици: от точка А – от паметника на хан Аспарух (предстоящ, поне 15 метра – като основател на българската държава) – до точка Б (паметника на цар Самуил  – актуален, 6,5 метра, бележещ трагичния край на Първото българско царство). Оттам поемате към "цар Калоян" (със съответен паметник на него и Асеневци, поне в мащаба на цар Самуил). Продължавате към "цар Иван Асен II", комуто естествено подобава паметник на Орлов мост, между историческите кооперации "Царевец" и "Асеновец". И това, разбира се, не е всичко.


Ами българските ханове? Не подобава ли да имаме паметник на Омуртаг? Ами на Крум Страшни? А на хан Тервел? На Пресиян и Маламир? И ще посмее ли някой тук да сложи точка, дори след консултации с проф. Божидар Димитров?


Нали всички – и то с пълно основание – ще възроптаят: ами Възраждането? Назад към Възраждането! Ами българските хайдути – мъже и жени? Феминистките с още по-пълно основание ще отсекат, че няма достатъчно паметници на жени. И още следващото поколение ще започне да проектира, отлива и качва на пиедесталите Кера Тамара, Сирма войвода или Румяна войвода.


Съвременните технологии и 3D принтерите с лекота позволяват всяка историческа картина в стил а ла Димитър Гюдженовда се отлее в паметник от бронз или пластмаса, с резултат, почти равностоен на "Цар Самуил" на Александър Хайтов.


По този начин София бързо ще замяза на Скопие или на компютърни симулации като "Игра на тронове".


Дано се намери някой, който да не го допусне, някой, който да поеме риска да каже "стига", без да се побои, че тутакси ще му ревнат в лицето: "Че кой си ти, бе, дето си против да има още паметници на Велики българи?"


Можем само да се надяваме и на пробуждането на гражданското общество, което един ден би трябвало да се запита: а за какво ни е всичко това? И колко "още" ни е необходимо?


Ставаме ли "по-велики" с "много" и "още" такива паметници, издържани в подобна естетика?


Да уточня: става дума за естетиката на късния Пенчо Кубадински, дозапълнена днес с критериите на проф. Божидар Димитров.


Ето защо за финал искам да разкажа една "монументална история" отпреди 1944 г, която в светлината на случващото се днес изглежда направо като притча. В животописа на известния български юрист проф. Константин Кацаров "60 години живяна история" (издаден в Швейцария през 1970 г.), открих следния "паметен разказ" за дълго несбъднатия проект за мемориал на Незнайния воин.


Веднага след войните в 1912-1918 г. било решено да се издигне такъв мемориал, който да увековечи паметта на 150 000 български воини, паднали за отечеството. Конституирала се комисия, която си избрала председател, и тя започнала да заседава, да преглежда проекти, да се съвещава. Колко проекти била получила, проучила, хонорувала и отхвърлила комисията, така и никой не разбрал, а и колко пари изяла тя до 1926 г. – също.


Общественият ропот се засилил и тогава комисията обявила, че сменя "метода" си на работа. Вече нямало да се работи с "конкурси", а с "покани". Колко души били поканени, също останало загадка. Но дошла 1933 г., над Европа започнали да нависват облаци, а у нас комисията решила, че най-сетне е спряла избора си на големия български скулптор Андрей Николов.


Онези, които присърце следели въпроса с паметника, леко си отдъхнали.


Е, най-после паметникът ще бъде построен.


Ала, всуе. Оказало се, че именитият ни скулптор е в силни душевни терзания и все търси символа, който да придаде формата на тази национална светиня.


Лъвът

© Асен Тонев

Лъвът


Трябвало да минат още-година-две, преди да стане ясно, че символът е намерен. Един лъв. Българският лъв.


Ала какъв лъв? Лъвове много. Не можело да се иска националната светиня да бъде изваяна по книги и фотографии. Решило се скулпторът да се командирова в странство във връзка с построяването на паметника на Незнайния воин. И то не в Абисиния или някъде в Африка, а в Италия, страната на изкуството, където той неминуемо щял да открие онова, което търси.


Настъпила 1935 г. Изминал бил четвърт век от Балканската война и две десетилетия от участието на България в Първата световна. Гробовете на падналите български воини, дори на знайните, отдавна били буренясали и заличени. Много от имената им – забравени. Междувременно Андрей Николов се връща от Италия с нови творчески идеи. От този период датира и построяването (не без държавна подкрепа) на неговото ателие, известно днес като Центъра за култура и дебати "Червената къща-Андрей Николов", чието оцеляване все още виси из преписките на Министерството на културата. Ала това е друга тема.


На снимките от онази епоха виждаме как цялата площ южно от базиликата "Св.София" била оградена с тараби и над нея се е извисявало огромно скеле (от днешния мемориал към сегашния паметник на цар Самуил).


Паметна работа.


Тук е трябвало да изникне "Българският паметник". Мемориалът на Незнайния воин.


По онова време – сред края на Голямата война, наречена още Първа световна – възниква един нов начин за отдаване почит на воините, паднали в защита на отечеството си, доста по-различен от помпозната натруфеност на класическите пищни паметници и пантеони, характерни за Европа от XIX в. Създателка на този нов вид мемориал е Франция, страната дала 1 500 000 убити във войната. Преживелите кръвопролитията по бойните полета на Марна, Вердюн и Сома французи си дават сметка, че войната не е само дело на политици и пълководци и решават да сменят традицията. Взимат костите на анонимен френски войник, паднал за Франция, и тържествено ги погребват под проста бронзова плоча край Триумфалната арка в Париж. Оттук насетне този повече от скромен паметник става Мемориал номер едно на страната като символ на саможертвата. Просто и ясно. И днес той е символът на националното достойнство на Франция, пред който свеждат глави всички политици и чужди държавници. Този незнаен гроб е далеч по-важен от гроба на Наполеон и всички кралски паметници и мемориали взети заедно.


Ала не така става в България. Българският проект изисква мегапаметник, който така и не се появява на скелето до началото на 1944 г. А след 10 януари 1944 г. София е подложена на жестоки бомбардировки, които съсипват центъра на столицата. Сериозно поразена е Синодалната палата, засегната е и катедралата "Св. "Александър Невски". Целият площад пред базиликата "Св. София" е изоран от бомбите. Нищо не остава от скелето и загражденията пред несъстоялия се мемориал. Само малкият макет-лъв на Андрей Николов, наличен и днес, остава невредим, сякаш, за да даде израз на презрението си към обществото, неспособно да почете паметта на загиналите.


"Едва тогава, пише проф. Константин Кацаров, нашето поколение си даде сметка, че може би не бе необходим кой знае какъв мемориал. И бе достатъчна само една прилична плоча, на която да има думи на почит и признателност."


Същата идея се съдържа и в известния афоризъм на писателя Роберт Музил, който настоява, че "няма нищо по-невидимо от паметника". Когато е истински паметник. А не е плод на монументална обсесия за "още" и "още" знаци на минало величие, които не привнасят в настоящето друго освен от травмите на разочарованието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Плачете за нероден Петко, господине. София е осеяна с грозни монументи на соц-брутализма, нейните най-големи паметници са на а) съветската армия б) на руски влдетел в) катедрала кръстена на руски светец.

  Мисля, че внимателно можем да поемем "риска" и да сложим паметници на български владетели, които на всичкото отгоре за разлика от скопските са си абсолютно наши.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 2. 2 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Статистически все повече българи получават собствен паметник(в гробищните паркове) много от тях преждевременно и нелепо. Да се погрижим за живите, заслужилите ще си получат заслуженото някога. Относно чувствителността на българите - всяко управление в БГ завършва с катастрофа, живота на много българи е катастрофа, не защото са некадърни или непродуктивни, а по политически и други причини. По време и след катастрофа хората са в шок, а българите свикнаха толкова, че са само малко по-чувствителни.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 3. 3 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Интересна и добре аргументирана позиция, с която съм склонен да се съглася. Достатъчна е една "прилична плоча, на която да има думи на почит и на признателност". По-добре отколкото монументи по поръчка, със спорна художествена стойност.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 4. 4 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 450 Любопитно

  колко трябва да е Глу***во едно население

  за да му подменят "дневния ред" с измислени новини от сорта:

  какъв е паметникът на нам кой си
  кой е "КОЙ"
  кой с кого спи
  къде са парите от КТБ
  ............

  явно 45 Не само не стигат....
  5 пъти по 45 сигурно ще са малко

 5. 5 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"Рамадан"]явно 45 Не само не стигат.... [/quote]


  явно 45 ГОДИНИ Не само не стигат

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Паметникът на Цар Самуил не е мегапаметник, а е с нормална големина. Големината му е същата като паметинка на Иван Вазов. Авторът пише пълни неистини. Целта на комунистическата власт беше всичко да започва от септемврийското възстание с препратка към бореца за социални права Спартак. Затова сега имаме отвратителен паметник на Спартак пред гр.Сандански и отвратителни монументи на септемврийци и разни други. Целта на сегашните атаки е да се минира пътя на разумния патриотизъм и да се спре връзката с Първото и Второто Българско Царство. Затова, въпреки, че се знае точната дата на битката при Ахелой, тя не е дори празник. Докато Гергьовден е не само празник, а и почивен ден. Сегашната атака е от част от соросоидите/ другите от тях са си патриоти/ и от старата комунистическа номенклатура. Говори се само за възраждане на национализма чрез паметници. Стига се дотам Ивайло Дичев да счита, че цар Самуил нямал победи. Отново долна неистина, отново/като при червеното оксфордско отроче Дайнов/ грубо незнание на история, комбинирано с образование по ....политология,...социология или разни такива.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3852 Неутрално

  Ами България е най-старата държава в Европа и с най-дългата история, та затова е трудно да се отсее...

 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Трябва да си тотално обсебен , да наречеш издигането на паметник обсесия , граничи с лудост.

 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Паметника на Самуил е кичозен и грозен.Точка. Никой няма обсесия с изключение на неуки политици и бездарни "художници"..
  ..Можеха а направят един хубав параклис и толкоз..

  ..И няма да си мълчим за разни грозотии... Патриотизма не е оправдание..

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2269 Весело

  баце премиер ,божю баш историк ,веждю културен министър ,една особенно опасна комбинация

 11. 11 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хехе, значи като не стана нищо с отчаяната фронтална атака против паметника, сега минаваме в обходна - "хайде, нека да е плоча, ама да не е паметник".

  Поздрави в тази връзка: http://novinar.bg/news/kopeletata-na-soros_NTAzODsxNA==.html

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 402 Неутрално

  не бях попадал на тези размисли на Фройд, но да, паметниците за историята са като комиксите за книгите - синтезираш един образ, който да замени информацията, за да я запомнят и по-незаитересованите. И в двата случая има артисти, които правят шедьоври с тези изразни средства, но 99% са занаятчии, които пестят помнене и четене

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  МОЧА?
  Защо обсъждаме всичко друго преди срамния колонизаторски монумент?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Всички тези комунистически камънаци на партизани и на съветската окупационна армия трябва да бъдат съборени.Ако някои искат да си ги гледат,да си построят музей,да си ги преместят там и да им се радват.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Паметници призраци и паметници патерици .А ние? Какви сме? Духовни инвалиди.

 16. 16 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Запазване на паметта за минали личности и събития, не чрез строителство на паметници, а чрез съставяне на един малък, простичко написан, но свестен и интересен буквар, в който историята не е измислена от Сталин, а се основава на реални документи и факти и който би могъл да просвети наследниците ни - бъдещето на нацията, относно това кои са, от къде са дошли, къде се намират и къде отиват - каква еретична мисъл!

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Строенете на безсмислени грозотии, дето уж ни напомнят за славното минало, не е от вчера. От социалистическо време има доста, свързани например със 100-годишнината от руско-турската война. Или пък пограй 1300-годишнината от основаването на България. Все се питам какво например символизира бетонната арка на Беклемето. Май еднин скромен паметник с плоча, дето да обяснява историческия факт, е много по-разумен от многометров кич. Отделно, паметник на неща отпреди 1000 години е странна идея. Що не почнем тогава от траките и Римската империя?

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Комунистите трупаха грамади от камъни и бетон и на това сиво безличие викаха паметници. Сега нещата не са по-добри, но не ми харесва нито паметника на София, нито на Самуил. Всъщност материалът много добре обяснява всичко.

 19. 19 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 699 Весело

  Седя си аз снощи на терасата, гледам Витоша, направил съм си едно мохито... ама нещо ми е едно такова чоглаво, върти ме главата и ми притреперва лявата ръка. Викам си от времето е... и после се сетих!! Цял ден Дневник не са публикували мнението на никой политолог, културулог, социолог, антрополог или просто лаваджия с високо мнение за себе си за паметника на Цар Самуил. Аз съм се вкарал в някаква дива абстиненция заради липсата на нови градивно-критични мнения за този клет паметник!! Така че благодаря ви Дневник! Малко ми просветна тази сутрин. Между другото Даниел Смилов, също се изказа по темата... вярно с някакви плоски опити за шеги, ама да ви кажа ако сте го пропуснали случайно! Ще се радвам да го препечатате, така ще мога да изкарам още 1-2 дни преди темата да умре тотално.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 20. 20 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  Чудех се защо г-н Тони се забави с позиция по злобата на деня - паметника на Самуил. Явно е обмислял позицията си. Да отбележа няколко очевидни неща в нея:
  1. Г-н Тони не изпитва никакво притеснение от факта, че България е осеяна от чужди / основно руски и съветски/ паметници. Ни изпитва и най-малкото притеснение, че фундаментални булеварди в столицата се наричат "Дондуков", "Скобелев", "Тотлебен", " Мария Луиза" и пр., а в скромни улички около тях са набутани Аспарух, Борис, Симеон, Самуил и още толкова други...
  2. Това ярко непритеснение силно контрастира с огромната фрустрация на г-н Тони от предполагаемото "осяване на София с паметници на български владетели и национални герои", в халюцинациите на уважаемия автор се е надвесила ужасяващата петнадесетмвтрова фигура на Аспарух, гарнирана с камата на Сирма войвода и хомофоба Крум Страшни...Като оставим настрана факта, че всичко това никак още не се е случило или тръгнало да се случва, човек се чуди защо е този публичен травматизъм у г-н Тони, "проблемът" днес се свежда само до неуспешния опит на една миниатюрна, но гласовита част от обществото, която нададе бесен вой в опит да спре инсталацията на един повече от скромен и, най-важното, ПЪРВИ и единствен засега паметник на български владетел в столицата.
  3. Колкото и да се опитва да заеме позицията на "независим наблюдател" / мъдрец/, г-н Тони много трудно би могъл да обясни своя личен травматизъм, каращ го да търпи безсловесно чуждото, докато гласовито да предлага българското да се сведе до скромни паметни плочи. Примерът с Франция е комично неуместен - да, паметникът на Незнайния войн в Париж е минималистичен, ама преди да стигне до този минимализъм, Франция е осеяла столицата и страната с огромен брой монументи, пред които статуята на Самуил изглежда, меко казано, като фъстъче. Културният трегер така и не се е сетил за това, че огромна част от въздействието на посочения силно препоръчван паметник се дължи на факта, че е разположен в комплекса на гигантоманската Триумфална арка, която единствена може да претендира за статуса на "Паметник Номер Едно" на Франция. Очевидно авторът трудно може да се досети, че ако въпросният огън бе позициониран, например, в малката градинка до Стад дьо Франс - едва ли някой би му обръщал сериозно внимание...
  Голям смях с това упражнение по паметникопредпазване!

 21. 21 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вечната дилема за съдържанието, за важните незрими ценности и външната форма. За бедните духом и политиканстващите второто е важно. Прекрасен очерк на Тони Николов. +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 22. 22 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Бафмаму, как само в тоя форум са се събрали разбирачи, които смятат че паметника на Самуил е "грозотия" и "кич"? Хората, които се събират да го видят, на всякакви възрасати и от различни социални страти го харесват - вече два пъти ходих да го видя вечерта, отзивите на място от видимо културни хора са добри.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1067 Весело

  Добро-лошо-паметникът на Бузлуджа е едно от малкото неща, споменавани за България и в чужбина. Може да се използва за туристическа атркция, но управниците са нискочели нихилисти, които по-далеч от носа си не виждат. И заклеймяват всичко различно! Всичко, от което те НЕ МОГАТ да ДЕМОкрадНАТ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#20:"nenad"] " Мария Луиза"[/quote]

  Извинявам се, но Мария Луиза е наша, независимо че е от италиано-германско-австрийско потекло. В крайна сметка няма да чуете англичани да се оплакват от факта, че техните крале са де факто германци?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 25. 25 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#24:"civis_eu_sum"]Извинявам се, но Мария Луиза е наша, независимо че е от италиано-германско-австрийско потекло.[/quote]
  Разбира се, делото на Мария Луиза за България е несъпоставимо по-съществено от това на някакъв си Симеон или Борис? Поради което на тази уникална дама е отреден един от централните булеварди в столицата, а Борис, Самуил и Симеон се гушат комплексарски из тесните улички в околностите му / така, де, там е мястото на нещастните бедни роднини/!Даже разправят как Симеон силно се поласкал от факта, че му разрешили да се пресече с МЛ авеню, "най-после се омешах с европейците!", казал

 26. 26 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#21:"doneva_a"]Прекрасен очерк на Тони Николов. [/quote]
  Несъмнено - особено с примера за Вечния огън в Париж е много силен: малко са интелектуалците, които са в състояние да откъснат този минималистичен акцент от комплекса на Триумфалната арка. А г-н Тони го е направил с лекота. Браво на г-н Тони!

 27. 27 Профил на tartarenski
  tartarenski
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Интересно как монументът (паметникът) е против монументалното?

 28. 28 Профил на tartarenski
  tartarenski
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само кръгъл идиот ходил веднъж на екскурзия в париж може да твърди, че във франция има един паметник на загиналите във ПСВ и те са почетени от една плоча. За един автор не е задължително да пътува, но е задължително да чете, освен ако не родом чукча, а ако беше чел малко френски автори щеше да научи, че няма град или село във Франция без мемориал на загиналите.

 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stewie":


  [quote#10:"Stewie"]баце премиер ,божю баш историк ,веждю културен министър ,една особенно опасна комбинация[/quote]

  Ами това е българската действителност.
  Отдавна съм го споделил - основният проблем на България са българите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 567 Неутрално

  "Какво да правим с тези монументални призраци, низвергнати от своя идеологически пиедестал ? Отговор все още не сме намерили." Отговор не са намерили само онези дето се правят на луди ! Отговорът е известен до болка на всеки нормален човек : Тези "монументи" до едно трябва да се съберат в един музей на лайняния соц реализъм или музей на бунището на историята или както искате го кръщавайте. За да изследват идните поколения болестите на времето така както чумата и проказата се отглеждат в специални лаборатории за да не се изгуби познанието върху тях. Глас в пустиня за съжаление : само преди няколко години беше отркит нов паметник на онова нефелно недоразумение бай тошо малоумника докарал България до два фалита, организирал първото в историята етническо прочистване, заповядал стотици убийства между които и на най добрия ни писател от втората половина на 20ти век... какво да очакваш от популация способна овчедушно да търпи океани от издевателства и несправедливост

  veni vidi fugi
 31. 31 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#25] от "nenad":

  Това са два съвсем различни проблема! Мария Луиза е част от нашата аристокрация в България от преди 9-ти и като цяло един позитивен образ в нашата история. Дали булевардът трябва да бъде кръстен на нейно име е друг въпрос - спорно, съгласен съм че е далеч по-добре такива централни улици да носят имената на български владетели като Симеон, Калоян, Аспарух...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 32. 32 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Който не го мързи, да се изкачи на Хамамбаир в Сливен.
  За да се "наслади" на монумента "Вечна слава".
  На руските окупатори, естествено.
  До монумента има три паметни плочи с имената на загиналите за "свободата" на България "братушки".
  Първият е "загинал" на 28 септември 1944 г., а последният - през 1947 г.
  Голяма битка е паднала очевидно. С алкохола и мародерството.
  ЛОШОТО Е, ЧЕ С ПОДОБНИ "ПАМЕТНИЦИ" Е ПЪЛНА НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА.
  И не правят впечатление никому.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  МОЧА на секи км

  Срамен, но мономент чистичък и редовно безплатно саниран.

  Вероятно мономентална община или министерство за благо устройство на колонизатори разполага с детайли за
  срамния (според Вас) акт.

  До коментар [#13] от "Торбеш":

  МОЧА?

  Защо обсъждаме всичко друго преди срамния колонизаторски монумент?

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  До коментар [#31] от "civis_eu_sum":

  Симеон и Калоян не са ли соросоиди? Не са ли живяли твърде дълго във НПО Византия?

  klimentm
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  Пардон!
  Обсесията не е наша, а съветска и е следствие на невъзможността в съветска Русия да се извади на показ нещо по-старо от 1700 година.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Тони Николов накрая дава отговор.

  пп

  Вечна дилема.

  Духовно невидимо непознато непознаваемо...
  v. материално видимо познато.

  Памет видима ограничена материална...
  или по-дълбока широка съзвателна и подсъзнателна
  свързнана с близо... и далеч... с "отвъдно".

  Затова напр. в религии има аргументи против
  "профанизиране" на светци с графични изображения
  двумерни и особено - с тримерни... цветни.

  Последното, впрочем, е популярно в католицизма...
  особено в Латинска Америка.

  Атеизъм и пишман теизъм "решават" лесно дилемата:

  Духовен свят няма.
  Светът е материалистичен, "железен".

  Що се отнася за "здрав дух", в "здраво тяло",
  възможен е в "здраво тяло" (само) при подходяща
  мотивация и индоктринация.

  Имало такива (...Германия, СССР...), сигурно има други.

  До коментар [#27] от "tartarenski":

  Интересно как монументът (паметникът) е против монументалното?

 37. 37 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Как може някой да изгуби една торба време, за да напише сто метра текст за некви камънаци???

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Железария, тоже.

  Сложна материя.

  На Железарията пишеше:
  Времето е в нас и
  Ние сме във времето.

  На Железобетонната:
  Признателност...
  В крак с Времето.

  На Бузлуджанската:
  Лява БСП (вероятно).

  Директорите на интернационални и пр. музеи
  са способни да изгубят повече време по темата.

  Защото са професионалисти.

  Исторически музей...
  За социалистическо изкуство
  ...


  До коментар [#37] от "not_a_drill":

  Как може някой да изгуби една торба време, за да напише сто метра текст за некви камънаци???

 39. 39 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нищо не кипи.
  Тва са манипулациите на ченгетата - икономиката умря, а те се опитват да отвличат внимание.
  Когато НДСВ дойде на власт, ще строим заводи, а не паметници

 40. 40 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#34:"klimentm"]Не са ли живяли твърде дълго във НПО Византия?[/quote]

  Ами конкретно Калоян е имал житейската амбиция да остане в историята като "византоубиец" и е извършвал масови жестокости с пленените византийци, така че едва ли.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 41. 41 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да издигнем един паметник на ГЛУПОСТТА! Да вградим по един къс от всички ненужни и го завещаем на идващите след нас!

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Мнението на автора е според мен добре аргументирано, но с аргументи или не, света, не България е пълна с паметници, вклюìтелно родината на Фройд.
  От друга страна, много повече ме учудват мненията под статията, то бива страст и ярост, ама на мен ми изглеждат меко казано пресилено, подобна тема и тематика да вдигат адреналина на толкова много хора.
  Оправихме всички проблеми и остава само да наредим паметниците и да си метаме капите

 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#36:"dnevnikar"]Затова напр. в религии има аргументи против
  "профанизиране" на светци с графични изображения
  двумерни и особено - с тримерни... цветни. [/quote]
  И аз това си мисля, откакто се разрази този спор: има резон в религиите, които забраняват графичните изображения. Тук всеки, който посмя да каже нещо критично за паметника на Хайтов, беше нападнат така сякаш критикува самия цар Самуил.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Искате ли, господа (власт, медии и привилегировани граждани), да оставите паметниците на мира и да се съсредоточите върху обещаните, но неосъществени реформи, милиардите заеми, неразкритите убийства, корупцията, мафията, и т.н.?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1861 Любопитно

  До коментар [#13] от "Торбеш":
  До коментар [#33] от "dnevnikar":

  МОЧА да се махне веднага!
  ДА ГО ЗАМЕНИМ с Американски Бомбер, с колосален ръст, стъпил здраво върху изгорените, разкъсани, размазани тела на децата, жените, мъжете погубени в бомбардировките на София. Във високо вдигнатата му дясна ръка да разположим пълноразмерно копие на Б-24 "Освободител".
  И надпис: "Извиняваме се за героичният подвиг на Списаревски и още десетки наши пилоти"
  Да не забравяме че сме били ПОБЕДЕНИ от СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, победителите във ВСВ!
  Или държите по-още по-арогантен начин победителите да ни напомнят за нацистката ни обвързаност тогава?
  ?!

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  СВОБОДНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Има мегдан за паметници на български царе.

  Вашият опит е в чешмички, горско стопанство и кагебе.

  До коментар [#39] от "f31":

  Когато НДСВ дойде на власт, ще строим заводи, а не паметници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK