Европейски покер: Ципрас, Меркел, Камерън

Ципрас поздравява Меркел (на среща през седмицата) 

© Yves Herman, Reuters

Ципрас поздравява Меркел (на среща през седмицата) Свидетели сме на последното действие на едно проточило се надлъгване между Гърция и ЕС, между Ципрас и Меркел, между Варуфакис и финансовите министри на еврозоната. Гърция е заложила всички свои чипове на последното раздаване: когато картите бъдат сложени на масата, тя или ще спечели някакво облекчение на дълга (т.е. възможност да взема нови чипове на кредит), или ще си излезе разорена и играта ще свърши. За съжаление, политиката в ЕС и еврозоната наистина започва да прилича на хазарт, в който всеки блъфира или опитва да упражни психологически натиск върху другите. И не става дума само за Гърция: Камерън в Англия, а дори и Меркел са седнали около масата за покер. Да разгледаме основните стратегии на играчите:


Гръцки трикове


Сириза се позиционира така, че да е невъзможно Ципрас да се върне с празни ръце от Брюксел. Крайно лявото крило в партията заплашва, че ще го бламира, ако приеме някои аспекти от програмата за остеритет (като намаляването на пенсиите, например). До края на месеца заплахите за бламиране ще се увеличават, което има за цел и да окаже натиск върху ЕС за отстъпки.


Гърция спечели досега почти шест месеца отлагане на решението на дълговата си криза. За мнозина това беше загуба на време и допълнително изостряне на ситуцията: междувременно и Варуфакис успя да вбеси всичките си колеги, та се наложи в последно време той да бъде държан на задна линия. Смисълът от всичко това, от гледна точка на Гърция, беше в продължилото финансиране на гръцките банки от страна на ЕС. Голяма част от това финансиране се превърна в "бягство на капитал" обратно към банки в еврозоната. Тоест гръцки фирми и граждани – за да защитят спестяванията си от възможен фалит на Гърция – ги изтеглят и прехвърлят в банки в Германия или Франция. По изнесени данни това изтичане на капитал е достигнало 75% от БВП на Гърция.
В този смисъл Варуфакис и компания получават нов "коз" в наддаването: едно евентуално излизане на Гърция от еврозоната не би изличило (като цяло) спестяванията на гърците, а по-скоро само публичния дълг на страната. Но този блъф също е много рискован, защото парите на гръцки граждани и фирми ще се окажат под контрола на ЕС в еврозоната: тъй като правилата за излизане от нея са неясни, не е изключено гръцката сметка да излезе без кръчмар и парите да бъдат "загубени" по един или друг начин.


Всичко това подсказва, че рисковете от излизане на Гърция от еврозоната са твърде големи и за двете страни. За ЕС е важно да не допусне най-вече системен разпад на еврозоната. Опасността от такъв, дори при излизане на Гърция, е много малка, но пък репутационният проблем ще бъде сериозен. Еврозоната ще започне да изглежда като образувание с променлива геометрия, неясен брой участници, непредвидимо бъдеще. Мнозина твърдят, че Гърция може да бъде използвана като дисциплиниращ пример за останалите, но това не е сериозно: една гръцка катастрофа ще е просто много лоша реклама за еврозоната и ще създаде общо чувство за несигурност в гражданите на много държави, а и в инвеститорите от останалия свят.


Поради това, ако трябва да се залага, шансовете са в полза на оставането на Гърция в еврозоната с цената на компромис от страна на ЕС. Този компромис ще бъде малък, но достатъчен Ципрас и Варуфакис да могат да го опаковат като частична "победа" за собствената си публика. Никой няма да е доволен – ЕС ще си създаде допълнителен проблем от типа "морален хазарт": т.е. възможността други държави да използват гръцката стратегия в бъдеще. Но пък "печалбата" от тази стратегия ще е като цяло минимална. Гърция също ще е недоволна, защото ще остане "неразбрана" от своите партньори и няма да има никаква съществена промяна в общата финансова политика на еврозоната. Но всички ще почувстват облекчение.


Немският блъф


Меркел има един основен проблем и той е вътрешен: да убеди собствените си избиратели, че спасяването на еврозоната си струва и че то няма да доведе до загуба на фискален суверенитет от страна на Германия. Тоест – няма да струва скъпо и решенията ще се вземат най-вече в Берлин. Същевременно обаче Меркел трябва да има друго съобщение за останалата част от Европа – а именно, че еврозоната не е немски проект, че той има достатъчно механизми да стои на собствените си крака и да се самозащитава при криза. Външната и вътрешната задача на Меркел си противоречат. За да бъдат "решени" и двете, е необходим театър и психологически драматизъм.


Да вземем реакцията на Германия на действията на Европейската централна банка и Марио Драги – нейният шеф – като пример. През 2012 г. Марио Драги "спаси" еврозоната като съобщи на пазарите, че ЕЦБ ще осигури неограничена ликвидност (ще направи "каквото трябва") за търговските банки, ако се наложи. Това означаваше, че Драги ще завърти европечатницата (грубо казано), ако системни банки в еврозоната започнат да изпитват трудности (да речем заради фалит на Гърция). За да бъде възможна подобна намеса, ЕЦБ създаде различни програми за изкупуване на държавен дълг от търговските банки, което си беше индиректно подпомагане на закъсалата европейска периферия (например, т.нар ОМТ – Outright Monetary Transaction – програма). Самото въвеждане на тези мерки намали натиска върху еврото и успокои лихвите по дълговите инструменти на Италия, Испания и т.н. Печатницата всъщност не се наложи дори да бъде използвана.


Въпреки че действията на Драги бяха безусловен успех, те представляваха сериозно увеличаване на властта на ЕЦБ за сметка на националните правителства и Берлин. Драги – де факто – декларира че може с решение на ЕЦБ да предизвика високи нива на инфлация. По този начин тежестта от кризата би се преразпределила – губят страните със спестявания (Германия), а печелят страните с дългове (Гърция, Испания и т.н.). Това – поне на пръв поглед – противоречи на мандата на ЕЦБ, който е банката да се грижи за "ценовата стабилност" в еврозоната – т.е. да не предизвиква инфлация.


Какво трябваше да направи Германия в ситуацията? От една страна, Драги показа, че еврозоната е достатъчно жизнена да се справя с кризите си. От друга страна обаче това стана за сметка на загуба на контрол от Берлин. Ако Меркел се беше противопоставила на Драги, това би било краят на еврото. Ако му "признае" новите првомощия, обаче във вътрешен план тя започва да изглежда слаба и да губи правомощия.


В тази трудна ситуация стратегията на Меркел бе следната. Първо, Германия оказа натиск върху партньорите в ЕС да подпишат т.нар. Фискален договор, чийто смисъл е основно да убеди немския избирател, че за в бъдещедържавите в еврозоната няма да изпадат в опасност от фалит. Тоест засилват се санкциите за нарушаване на маастрихтските правила за дълг и дефицит. Този договор не решава с нищо настоящата криза, но "успокоява" немския избирател, че повторение няма да се случи. Второ, Германия започна поредица от съдебни процедури срещу действията на ЕЦБ и специално програмата ОМТ. Без да влизаме в детайли, посланието от окончателните решения на съдилищата най-вероятно ще е следното: действията на ЕЦБ не са незаконни, но те са извънредни и могат да се ползват само в изключителни обстоятелства. (В момента се очаква решението на Европейския съд в Люксембург, след което отново немския конституционен съд ще се произнесе.)


Ако трябва да обобщим, стратегията на Меркел е да проектира стабилност на еврозоната в международен план, а във вътрешен – запазване на максимално количество "суверенни" прерогативи за Германия и ограничаване на ролята на ЕЦБ и други евроинституции. Тази стратегия е рискована: и немският избирател, и европейските граждани в един момент могат да се окажат "излъгани". Първите, че немският суверенитет не е толкова еднозначен, а вторите – че еврозоната има достатъчно инструменти за доброто си функциониране.


Британски импас


Най-лошият играч засега се оказва Кармеън обаче, който успя да се вкара в почти невъзможна ситуация с антиевропейските си заигравания. Референдумът за излизане на Обединеното кралство от ЕС е вече неизбежен и резултатът му е трудно предвидим, макар че все още шансовете за запазване на статуквото са по-големи. Камерън стигна дотук в желанието си да отнеме гласове и влияние от антиевропейските популисти от UKIP, като за целта даде прекомерна тежест на посланията на собствените си евроскептици. Неговата надежда беше след изборната победа да си даде достатъчно време, за да може да гарантира един позитивен вот за продължаване на членството в ЕС. Проблемът е обаче, че популистките настроения и политическата динамика, която бе създадена, изглеждат неуправляеми и непредвидими. Основният коз изглежда ще е позицията на лондонското Сити – финансовото сърце на Великобритания – което ще получи аритмия, а може и да спре при евентуален Brexit. Така или иначе, очакват ни две години на изнервеност със сериозни последици не само за Обединеното кралство, но и за целия ЕС.


Защото не бива да се лъжем – евентуално излизане на Лондон би било шок върху ЕС многократно по-сериозен от едно напускане на Гърция. Вярно е, че Великобритания е труден член на съюза, но тя е и член с огромен принос в него и като икономика, и като политическа и военна тежест. Излизането на ключова държава не само би отслабило ЕС, но би повдигнало и екзистенциални проблеми – най-малкото формирането на групи от държави "на различни скорости" ще започне, което може да предизвика множество непредвидени последици. Подобно на Ципрас, Камерън разбира, че за самото Обединено кралство излизането – макар и не катастрофално – ще е със силно негативни последици. Затова са и неговите почти отчаяни опити да договори с партньорите възможни поправки на основните договори, които да продаде у дома като "победа". Проблемът е, че засега самият той не знае какви трябва да са тези поправки: предложенията за ограничаване на правото на придвижване например са абсолютно неприемливи и са "non-starter". А за промяна на политиката по социалните помощи, да речем, не са му необходими промени в договорите. Всичко това поставя правителството в Лондон в неудобно положение и не предвещава нищо добро на идващия референдум.


За по-хазартните по природа описаното по-горе може би изглежда нормална политическа игра. Но когато съдбата на цели народи зависи от високорискови стратегии, нещата стават проблематични. В игрите трудно могат да се предвиждат много ходове напред – вярно е, че с развитието на компютрите сложни досега игри –като шахмата – станаха до голяма степен изчислими. С политиката, обаче, не е така и поемането на прекомерни рискове с надеждата за "случването" на най-добрия вариант е обикновено рецепта за катастрофа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Не знам с/у фула на Меркел , къде е тръгнал Ципрасчо с неговата двойка !?

  Колкото до Камерън - чуди се с неговата разнородна ръка кво да изхвърли и кво ще му донесе бъдещето !

 2. 2 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отличен анализ! С удоволствие бих чел повече такива, па макар и успехите на Лилето в Брюксел да са също важни!

 3. 3 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Браво. Много задълбочен анализ. Не съм съгласна с всичко казано, но е изключително задълбочен опит за анализ на сегашната ситуация на много добро ниво. Надявам се по-често са четем такива информативни статии в Дневник.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Добър анализ на Смилов, но както и той казва политиката не е като при шаха!!!

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  ......Представители на няколко държави от еврозоната обаче призовали да не се губи време с подобни догадки и да започне подготовка за фалит на Гърция............

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Редакторът спи ли още?

  "Програмата за остеритет" и от простичък гугул-превод може да докараш по-точно на български.

  Програма за икономии.

 7. 7 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нема се плашите!Уповавайте се на късата си памет!
  Днес Гърция, след 10-20 години България!
  С банкери и политици,като Христо Бисето и свети великомъченик Цецо от Белград,да очакваме ли нещо друго!?

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2233 Весело

  Мам си джейс! А сега да видим кой пие, кой плаща и кой стиска флеш рояла в ръката.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  Не разбирам защо един съюз, ако има недостатъци, каквито определено има ЕС трябва да се запазва на всяка цена ?!? Ако един "брак" не върви, то по-добре е да се разпадне, отколкото да се стигне до насилие! За съжаление ЕИО от "брак по любов" се превърна в ЕС- "брак по сметка" ! Центробежните сили се засилват и Гърция е най-малкия проблем на това семейство! А от "паричен покер" в едно семейство никога не е имало добри последици !

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  Хубав анализ с който и аз съм съгласен! Харесва ми, както изводите, така и сравненията. Поздравления за автора...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Гърция е изключително непочтен партньор. Затова трябва ВЕДНАГА ДА БЪДЕ ИЗГОНЕНА ОТ ЕЗ и ЕС! По морални причини! Тия нанесоха такива морални вреди на Съюза, че всичко ненормално може да се очаква! Независимо от последствията, ако ще икономиката на Земята да се срине, Гърция трябва най-позорно да бъде изгонена! Пък и с мижавата и и бесперспективна икономика, изхвърлянето и дори няма да се забележи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1699 Любопитно

  Тройката няма да отстъпи на гърците и ще ви кажа много точно и ясно защо: Подемос, Фронт насионал и разни други опасни популисти само чакат пример за това, че е възможен техния заблуден и опасен "път за развитие на Европа".
  С други думи, че е възможна победа на "здравите сили" над здравия разум.
  Политиците от традиционните партии никога няма да рискуват да започнат тази игра, защото Испания например не е Гърция и при оплескване на нещата там може да стане наистина опасно за цялата европейска и световна икономика.
  Така че аз залагам на изхвърляне на Гърция от ЕЗ и ако не напускане, то временно замразяване на членството в ЕС.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Не разбирам гърците, ако въведат отново драхмата, обикновения пенсионер ще загуби всичко, богатия, с пари в ЕС, също. Къде са тръгнали? При толкова голям дълг, гърка трябва да се научи да живее като българин, друг изход няма...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3598 Весело

  [quote#14:"Коле Гурлеф"]Искаш да кажеш, гърците да се превърнат в роби!??? [/quote]
  Ха-хаааааааа.....
  Чак пък в "роби" ха-аааааааа
  КАКВО ЛОШО ИМА в това
  ГЪРЦИТЕ И ГЪРКИНИТЕ
  ДА ПОРАБОТЯТ КАТО ДОМАШНА ПРИСЛУГА
  И РАТАИ
  НА АЛБАНЦИ
  МАКЕДОНЦИ
  И БЪЛГАРИ ??!?!
  Или СЪВЕТСКИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ
  сочат друго ?!?!?!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Постоянните отстъпки за Гърция са по-опасни за Еврозоната,отколкото фалита и.От такива отстъпки може да искат да се възползват и Италия,Испания и Португалия.А и може да излезе по-евтино,отколкото перманентното наливане на пари в продънената каца.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  [quote#9:"vagabond66"]Ако един "брак" не върви, то по-добре е да се разпадне, отколкото да се стигне до насилие! [/quote]
  Брак е,когато са двама - мъж и жена.
  ЕС не е "брак"
  Това е ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ
  Когато ЕДИН ЧЛЕН НА СЪЮЗА
  НЕ ИГРАЕ ПО ПРАВИЛАТА
  И С ТОВА ВРЕДИ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ
  Мястото му на такъв НЕ Е В СЪЮЗА
  Просто КАЛПАЗАНИНЪТ ГО ГОНЯТ
  СЪЮЗЪТ ОСТАВА - ОЩЕ ПО-ЗДРАВ
  И ОЩЕ ПО-РАБОТЕЩ

 18. 18 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#14] от "Коле Гурлеф":

  Ами те отдавна са, с този дълг...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3598 Весело

  [quote#19:"Коле Гурлеф"]Ми убуо,ама нема как да стане.Гърците убави или лоши,немат робски манталитет! [/quote]
  Ха-хаааааааа......
  Ще поживеем и ще видим какво имат и какво нямат
  Най-хубавото тепърва предстои

 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#17] от "Hawaii":


  [quote#17:"Hawaii"]Просто КАЛПАЗАНИНЪТ ГО ГОНЯТ
  СЪЮЗЪТ ОСТАВА - ОЩЕ ПО-ЗДРАВ
  И ОЩЕ ПО-РАБОТЕЩ [/quote]
  -Ми да ги гонят, какво се лигавят?
  5 години слушаме кретенизми на тема какво ще стане с Гърция, ако ги изгонят или не ?!? И преди 5 години ми беше ясно, че гърците няма да ги платят тези пари. Е тези, които управляват евро-зоната вече узряха ли, или още 100 години ще ги чакаме???

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3598 Весело

  [quote#18:"charlesdegaulle"]Ами те отдавна са, с този дълг... [/quote]
  Ама вече иде време,
  ЕС да извади НЕГОВИЯ
  Хем ПО-КОРАВ...
  Хем ПО-ДЪЛЪГ....

 23. 23 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До [#9]
  — 13 юни 2015, 13:41
  Центробежните сили се засилват и Гърция е най-малкия проблем

  ----
  И кои са тези центробежни сили? Реакционният путинизъм, който не иска да има никоя друга политическа, военна и икономическа сила освен себе си и за това подкопава европейския съюз. Започнал преди години с Гърция, сега насочил усилията си към Италия? И тука рови, ама няма шанс.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Ако Гърция имаше достойнство,
  щеше досега сама да е напуснала Еврозоната, да не е в тежест на европейските граждани.
  С егото си дразни и става за смях, понеже работата и е "на гол г...з - чифте пищови".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Весело

  "Най-лошият играч засега се оказва Кармеън..."

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  [quote#19:"Коле Гурлеф"]Ми убуо,ама нема как да стане.Гърците убави или лоши,немат робски манталитет! [/quote]
  Да робуваш на парите си е робски манталитет. Пък и гърците и сега робуват на кредиторите. Така или иначе играят по свирката им и скапани врякат, да намалят малко темпото! Значи-ГЪРЦИТЕ СА РОБИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  [quote#24:"СДС"]Ако Гърция имаше достойнство[/quote]
  Гърците нямат ни морал, ни достойнство, ни гордост! Гордият човек казва: По-добре беден, но да не се моля и да ставам за смях! ...И ходи с вратовръзка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Българите като горди хора си плащаме сметките и не лижем подметки за още пари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Същевременно обаче Меркел трябва да има друго съобщение за останалата част от Европа – а именно, че еврозоната не е немски проект, че той има достатъчно механизми да стои на собствените си крака и да се самозащитава при криза."

  Еврото е френски проект, в който Германия беше принудена да влезе за да одобри Франция обединяването на Германия. Германия успя да наложи условия, които да забраняват спасяването на държави или обобществяване на дълговете, което е мечтата на южняците. Само, че тези условия са практически извън сила заради механизма на вземане на решения от ЕЦБ (всяка държава има един глас). И с право Меркел се опитва да върне топката където и е мястото. И не само заради гласоподавателите.

 33. 33 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Поради това, ако трябва да се залага, шансовете са в полза на оставането на Гърция в еврозоната с цената на компромис от страна на ЕС."

  Хахахахахааа!!! А Кой, Кой, Кой умен и красив учЕн политолог разправяше, че стратегията на Варуфакис била "дебилна"?? Как се обръща палачинката само при някои псевдоинтелектуалци вождопоклонници!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Меркел трябва да има друго съобщение за останалата част от Европа"

  Точният български превод на "message" тук е "послание", а не "съобщение".

  Не е ли идиотско, че дори журналистите ни мислят на английски и само си превеждат мислите на български?

 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Този път добра конструкция на Смилов.
  Една забележка - от изчислителна гледна точка шахмата е елементарна игра. Ясно беше, че рано или късно компютъра ще победи човека когато технологично се развие толкова, че да са изчислява всички възможни комбинации.
  Там е работата, че когато играе шахмат човека не изчислява всичко, а следва интуиция и инстинкти изградени в черепчето му в следствие милиони години еволюция. Ако в момента се направи турнир между да речем 20 най-добри човешки представители в играта и 20 най-добри компютри, не мисля че машините биха спечелили.
  Относно текущите европейски работи положението е ясно.
  Не е ясно, обаче какви са визиите в главите на основните играчи как би трябвало да изглежда Европа след 5-10години.

 37. 37 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Аз ще си купя една нива десетина декара и гърците ще ми бачкат докато се излежавам под някое дърво

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 38 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Добър опит за анализ на Смилов. Но в цялата ситуация едва ли Камерън е с най-слабите карти. Той просто е лош играч. Ципрас и Варуфакис, обаче, освен липса на козове, са изключително елементарни играчи. Ще загуби Гърция и то много. Всъщност вече губи.....

  ThePirinEagle
 39. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  И кое е това "малко",което ще осигури възможност на Ципрас да изглежда "победител" вкъщи? Намаляването на пенсиите и заплатите на администрацията и съкращенията там са червена линия, която СИРИЗА сами си поставиха. Приватизацията на държавни активи и нерантабилни обществени фирми автоматично повлича съкращения и това е НЕ. Откъде другаде пари? Скандинавски данъци за бизнеса и 99% събираемост на данъците? Първото повдига въпроса кой ще генерира БВП, второто - някой сериозно ли мисли,че е възможно при сегашната им администрация и манталитет?
  И какво остава?.....

  ThePirinEagle
 40. 40 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 595 Неутрално

  на ципрасчовци досега и чиповете и храната им даваха на версия!! А те казваха "като спечеля ще се разплатя, давай още пържоли и чипове"
  ама на другите им омръзна и вече им казват"
  "версията свърши -вече си купувайте и храната и чиповете и си платете старите борчове!!!"
  а ципрасчовци се вайкат " ама как така да си платя, нямам пари, давай още на версия"
  - "Ами много харчиш, вземи малко да пестиш"
  - "А не става - свикнал съм на качествено узо и пържоли! не ща да ям картофи и да пия кола!
  - е тогава вън от заведението, бегай в източното
  - А не ща - тук е по приятно, а и храната е по убава! Пък и ония са бедни и не дават на версия
  - ами това стой тук, но спазвай нашите правила!

 41. 41 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Повечето колеги казват, че Смилов е направил много добър анализ.
  Аз разбрах от това, което е написал, че не разбира нито от покер, нито от шах.

 42. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-важно за острова е, ЕС да не се държи като самостоен играч и приеме договора за свободна търговия със САЩ ...
  "Гърция" е само плашило, за пред "останалата част на Европа" ...
  Предлагания анализ не помага особено - измъкнат е от по-общия контекст на това, което се случва в днешния ни Свят ...

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Липсата на пари е неизлечима болест. Гърция е фалирала и това означава, че не може да плаща. Какво значи излиза от еврозоната, излиза от ЕС. Гърция може да си стои колкото си иска в Еврозоната, но с заслужената си репутация на разхитител. Може да си служи с еврото, но някое друго десетилетие без подкрепата на ЕЦБ и без заеми от другите банки. Гърция може да е член на ЕС, но на полагаемото се място - в ъгъла на тарикатите. И може да се каже, че тя печели 340 милиарда евро, но с тежка цена, много тежка, която аз не одобрявам, но тези пари тя не иска или няма как да върне.
  Загубата на кредиторите е много голяма - само Германия губи 80-90 милиарда евро. Остава да се види останалите 230 милиарда кой ги губи. И Европа печели един банков урок - не давай заеми по политически причини, проучвай кредитоискателя, за да плачещ накрая.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#14] от "Коле Гурлеф":

  " Искаш да кажеш, гърците да се превърнат в роби !??? "


  Пишеш без да мислиш ! Германците с тяхната пословична дисциплина и трудолюбие, роби ли са ? Вероятно отговорът е твърдо " НЕ " ! Е, тогава, защо трябва да хрантутят гърците и ЗОРЛЕМ да се превръщат в техни роби ?
  Айде, сега помисли и, ако считаш за нужно ми отговори .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Излизането от еврозоната не е фатално. Ето - България например въобще не е влизала (и скоро няма). Членове сме на ЕС, какъв е проблемът?

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 47. 47 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#39:"thepirineagle"]И какво остава?..... [/quote]

  Остава, фалитът роден, мил
  и кой каквото е дробил..

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гърция я чакат тежки изпитания! И БОГ не може да им помогне, ако сами не искат

 50. 50 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "vagabond66": ≪Не разбирам защо един съюз, ако има недостатъци, каквито определено има ЕС трябва да се запазва на всяка цена ?!?≫

  За един вагабонтин подобен въпрос граничи с гениалността. А на него може правилно да се отговори само ако се познават реалните, но обикновено неафиширани и дори прикривани, причини за възникването на ЕС. Всъщност началото на тези причини възниква още по време на Първата световна война, но тогава поради възникването на СССР и силния военнополитически изолационизъм на САЩ проблемът остава само на теоретично ниво. Тогава той е известен под името Европейски съединени щати.

  Истинският инициатор за сегашния ЕС са САЩ, а неговото реално начало трябва да се търси в Плана МАРШАЛ. Той е замислен и реализиран така, че ЕС да бъде нещо като политико-икономически паж (оръженосец) на рицаря-боец САЩ, който да му помогне да завоюва и да запази за постоянно (да им помогне да завоюват и да запазят за постоянно), чак до края на света, световния политически хегемонизъм на САЩ. И в периода 1990 – 2000 година това изглеждаше съвсем реално.

  Сега прерспективите не са чак толкова благоприятни за САЩ. Първо, защото Путин успя бързо да възстанови военните възможности на Русия, която отново е световна военна суперсила наравно със САЩ. А може би и не само наравно. Второ, защото Китай се събуди от многовековния си сън и е на път да стане трета суперсила, и то не само във военната област. Трето, защото възникналата някъде около 1970 година политико-икономическа управленческа система на неолиберализма предизвиква и поддържа процес на бързо нарастваща финансово-икономическа диференциация на обществото, при която колкото една държава (в рамките на планетата) или една социална група (в рамките на отделната държава) е по-богато, толкова тя още по-бързо още по-богата става. А колкото е по-бедна, толкова по-бързо още по-бедна става.

  За този процес се знае от около 1990 година, но той официално е признат едва на Форума в Давос през 2014 (после и през 2015) година.този процес предизвиква не само кризи като тази от 2007 или 2008 година, но и възраждането на национализма, а национализмът е смъртен враг на псевдодържавнически образувания от рода на ЕС. И на политически планове за завладяване на световен политически хегемонизъм.

  Това е, наедро казано, същността на това, което става на световната политическа сцена и е свързано с ЕС. Към това може да се добави, че Англия играе ролята на жива връзка между политиката на САЩ от една страна и политиката на ЕС от друга. И че натискът на САЩ за сключване на търговския договор с ЕС, който, ако успее, ще официализира господстващото положение на САЩ спрямо ЕС, ще ускори и усили процесите на възраждане на национализма в ЕС. И ще увеличи политическата нестабилност на ЕС.

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Кашата е пълна и по всичко личи,че ЕС ще преживее две-три трудни години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK