Цунамито на овеждирашидовяването и обожидардимитровяването

Вежди Рашидов и Божидар Димитров като министри в първото правителство на Борисов.

© Красимир Юскеселиев

Вежди Рашидов и Божидар Димитров като министри в първото правителство на Борисов.Мнението на Николай Слатински  е публикувано във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията


Ще мина покрай паметника на Цар Самуил, за да го видя отблизо и да реша за себе си харесва ли ми той или не – сам по себе си и като ключов детайл от едно натоварено и претоварено с история място.
Ето тук само няколко допълнителни нюанса в моето виждане за последната истеризация в обществото:


1. Да се нападат жестоко тези, които не харесват паметника, е отричане на правото на собствен вкус (същото важи и по отношение на другите – които харесват паметника).
Това, че огромното мнозинство заявяват, че паметникът е прекрасен (и точка!), не означава, че той задължително обслужва масовия вкус, нито пък че вкусът на мнозинството е задължително масов, т.е. на масата, на тълпата. Понякога мнозинството успява да наложи на елита правилното схващане за красиво и родолюбиво.


Но и това, че огромното мнозинство харесва паметника, не е еднозначно доказателство, че паметникът е безспорна по красота стойност.


Понякога огромното мнозинство греши. То харесваше твърденията на Николай Хайтов за костите на Апостола. То казваше: Турците да си ходят в Турция! То и досега харесва социализма повече от демокрацията. То, някога, правеше спонтанни демонстрации в подкрепа на "Народния съд", изтребил елита на нацията.


Преди няколко века във Флоренция мнозинството възхвалява възторжено и възбудено Джироламо Савонарола, а след няколко месеца абсолютно същото това мнозинство фанатизирано и френетично се радва при изгарянето му на клада.


2. Цар Самуил е съществена, съкровена част от българската история. Но той не попада, по скромното ми мнение, в така да се каже, Топ – 10 на великите български царе. И ако предрешен като Цар СамОил не се въздигаше в Скопие, вероятно нямаше да има такъв "достоен" отпор като метри и сакрализиране.


Да, драматична е, жестока е неговата драма, аз искам народът ни да я помни, но не ми се иска тази драма да продължава да бъде извор, подхранващ националната ни травма, да ни изпълва с някакъв исторически мазохизъм – че само от покрусите трябва да черпим родолюбие и да ги излагаме на показ пред чужденците. Народите пазят в душите си спомените от своите страдания, но участват в общочовешката надпревара с позитивните си дела, с победите си, с това, което са създали и което са завещали на човечеството.


3. Това, че става дума за голяма българска личност като Цар Самуил не бива да ни пречи да забележим една вярна диагноза, поставена по малко неулучил времето (политическото време – т.е. общата сидеровизация и патрЕотизация на политика, преднамереното изстискване на последния мобилизационен ресурс в обществото) начин от критиците на паметника – за нашата публична, обществена, градска, архитектурно-пространствена среда.


Тази среда е покварена, осквернена, профанизирана и оринтализирана. Тя не е съвместно, национално и общогражданско достояние, тя не е културно осъвременена и креативно одухотворена. Ние живеем в дълбока провинция, повечето градове, начело със столицата са кичозно-парвенюшки опетнени от брутално нахлуване в цивилизационното ни пространство. Достатъчно е да отидеш в Прага, Будапеща, Загреб, Киев, например, за да си дадеш сметка в каква убога, ючбунарско/син-сити-евска София живеем. Няма по-ориентализирана столица от Европа и това е така, защото я управляват с десетилетия хора без перспективно мислене и естетическо чувство, без разбиране за мисия и кауза.


Да, някои неща са направени хубаво, някои – много хубаво, но общата атмосфера е на анархия в архитектурата и хаос в строителството, на грандомански претенции и чалгаджийски вкус.


Аз така разбирам някои от критичните гласове, дочути в истеризацията около този паметник – хора, бдете, не може всеки да си прави каквото иска със София и в София, София не сме я намерили на улицата, това е лицето на България, това е духът на България, а не частна собственост на едни или други пишман политици, пишман бизнесмени, пишман архитекти и пишман културтрегери! Иначе София окончателно и безвъзвратно ще бъде овеждирашидовена и обожидардимитровена… Т.е. ще стане жертва на кич, маскирал се като Изкуство, и на ширпотреба, маскирала се като История…


4. Една сравнително тънка прослойка от обществото ни в своите културни, естетски, ценностни и социални идеи, размисли, позиции и възприятия е преминала изцяло в постмодерността. А в постмодерността всичко е различно, друго, своеобразно, нестандартно – в сравнение с живота, в който се намира, в реалността, в която изнемогва българският народ.


Проблемът възниква когато тази сравнително тънка прослойка се мъчи да наложи своята постмодерна матрица върху обществото, да го накара да мисли в категории, които след време ще станат норма. Но след време.


Тази прослойка живее в друго време, затова тя вижда и пространството по друг начин.


В това е и нейната духовна нестандартност и изтънченост, но в това е и нейната катастрофа. Между нея и широките народни маси има пропаст – етична и естетична, нормативна и ценностна.


В това не би имало никаква драма, ако не случваше това, което се случва – тази прослойка хора, прочели тонове и вагони книги, знаеща по няколко езика, сверяваща часовника си с висшите достижения на културата и литературата на Запад, с изкуството и творчеството на Запад, се опитва да мери българската реалност със своите постмодерни разбирания. И резултатът е именно катастрофа. Все едно в дебат, който се води на местен, регионален език, ти да говориш на английския език на лондонското Сити или на езика на крайхоливудните естети…


Аз изобщо не призовавам "постмодернистката" прослойка у нас да слезе при масите и да заговори на техния език, да започне да ги просвещава и дори да им доказва колко са изостанали и загубени. Не, категорично не. Хората от тази прослойка трябва да престанат да се агресират от това, че не са случили на народ и че са отишли далеч от застоялия се и изостанал наш народ.


Ако искат да намерят диалог с него, те трябва да изясняват вижданията си на достъпен за народа език, упорито и апостолски да просвещават народа в този език, в новата ценностна система. Защото постмодерността е общото ни бъдеще. Вината на тези наши "постмодернисти" е, че те вече живеят в това бъдеще или се подготвят за него.


Народът им се смее, мрази ги, хули ги, обижда ги по всевъзможен начин. А всъщност народът не разбира, че главната вина на "постмодернистите" е, че те просто са по-напред, по-близо до нашето общо бъдеще.


Точно така при цунамито в Югоизточна Азия хората, далеч от брега правеха прелюбопитни снимки – как загиват, как са връхлетени от вълните онези, които са на брега, най-близо до брега. Но докато правеха тези снимки, печално самодоволните и непредвидливи фотографи бяха също така връхлетени и пометени от деветата вълна. Защото бе само въпрос на време, докато тя достигне и до тях. Но като достигна, за тях бе вече печално и фатално късно…


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Кучето го е казало най-добре, облизвайки се под опашката - всеки има право на вкус.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Да бе, да! МОЧА щото е по убав!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  На мен паметника ми прилича на голяма играчка от шоколадово яйце.Аз обаче не съм художествено -творческа интелигенция и на мен ми е простено ако не мога да разбера понякога изкуството на един или друг автор.Овеждирашидовяването и обожидардимитровяването може да приеме много големи размери ако на всички велики българи започнат да се правят паметници в София.От това трябва да се пазим.А иначе,народ много,мнения всякакви що се отнася за естетическата стойност на паметника Самуил.

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Когато елитите пропаднат в мисията си на водачи, народите правят революции.
  Когато обаче елитите липсват, когато са заместени от менте-елит, то тогава ежедневието се превръща в чалга.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  В началото беше

  О В Г О Ц Я В А Н Е Т О

  Визираме същото това ГОЦЕ,

  чийто СЪВЕТНИК БЕШЕ СЛАТИНСКИ

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Без да иска, авторът много точно е описал именно онези които са против паметника на Самуил. Опитвайки се да наложат единствено "правилното и меродавно" мнение.
  И добре се получило...

 7. 7 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И все пак, защо точно цар Самуил?

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3127 Весело

  Постгоцевистът се е осирищнил опять.

 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]На мен паметника ми прилича на голяма играчка от шоколадово яйце.Аз обаче не съм художествено -творческа интелигенция и на мен ми е простено ако не мога да разбера понякога изкуството на един или друг автор.Овеждирашидовяването и обожидардимитровяването може да приеме много големи размери ако на всички велики българи започнат да се правят паметници в София.От това трябва да се пазим.[/quote]
  И на мен също така, ще добавя само, че играчката, със светещите си очи!!! наподобява робот, мейд ин Чайна.
  С всичко друго се съгласявам с Вас, Чикаго!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1004 Весело

  ПостмоДЕРТнизмът ще е постмодернизъм и след 100 г. !!!!
  ...............освен ако не измислят нова дума за това същото след модернизма!А традицията винаги ще има и ще е традиция!

 11. 11 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Хората от народа са по-умни и хитри от самозабравили се дърдорковци,които си въобразяват,че като са научили донякъде значението на израз ''пар ексаланс'' ,подгъзовали са на Гоце и са ходили до Киев са станали постмодерна,изтънчена,изпреварила времето си прослойка.А защо не и каймак на тази несъществуваща прослойка.Та родните ''интелектуалци'' от мизерия се продават за смешни суми на американски,руски,турски фондациии.При цялото си оскотяване последните години(дължащо се на елитните ни политици) не е паднал толкова ниско като преобладаващата част на ''интелгенцията''си.Та каква е тази интелигенция,която пълзи в краката на властта и произвежда единствено скандали за пари?

 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  В началото беше

  О В Г О Ц Я В А Н Е Т О

  Визираме същото това ГОЦЕ,

  чийто СЪВЕТНИК БЕШЕ СЛАТИНСКИ
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А във facebook СЛАТИНИСВАНЕТО събира "лайкове" ползувайки , КЪСАТА НАШЕНСКА ПАМЕТ ,като удобно прикритие за времето когато се изявяваше като съветник на ГОЦЕВЩИНАТА .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Авторчето защо не напише някоя и друга критична статия за МОЧА,Петоху..ка,Сатрапите на Позитано...? Това е само е София,да не говорим за един извисяващ се над Пловдив алкохолизиран изнасилвач и още куп паметници в малките градове на Ленин,Живков и т.н.
  На твърдението,че Самуил не е много успешен български цар,с презрение ще припомня,че именно този "неуспешен" цар наколко пъти разбива византийската армия и предотвратява поробването на България.Чудесен пример е битката при Траянови врата.
  Не само на Самуил,трябва да имаме паметници на всички български царе,които биха били по на място,а не окупаторски скулптори.
  Защото неведнъж се опитаха да ни отнемат историята и вярата,но за наша радост не успяха,нито турци,нито руснаци

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Нека си пишат хората,щом ги влече.Няма лошо.Чудя се само,Дневник защо го публикува!

 15. 15 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Абе стига с тоя паметник бе, писна ми! Нито е грозен, нито е прекрасен, но все е нещо.

  Престанете да отвличате вниманието на обществото от важните въпроси!

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#5:"Hawaii"]чийто СЪВЕТНИК БЕШЕ СЛАТИНСКИ [/quote]
  +++
  Именно !!!
  И за пореден път не разбирам, ЗАЩО Дневник постоянно ни навира в очите този елементарен слуга !!!
  Та той самият е еманация на всичко, срещу което се упражнява като "автор" !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Истината е , че на никого не му пука за паметника , естетиката и дали се вписва в ландшафта, той паметника е само повод , да си мерят еготата, а и за част от тях става въпрос за пари по грантове схеми на чужди организации и са длъжни да го правят не само заради спорта и четкане на собственото его , други пък са на държавна хранилка. Особено досадни са противниците на този паметник, надпреварват се кой ще измисли по помпозен текст да докаже тезата си , като някои достигат до крайности, патриотарите , които са предвождани от божо димитров също са доста неприятни , но са една идея малко по неприятни.

 18. 18 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  За мен всякакви дискусии като горната са абсолютно излишни до степен на безмислени. Не може в центъра на София да имаш паметник-тотем на маркобесието, визирам МОЧА и същевременно да отвличаш Фниманието на публиката с малко или повече реплика на комлексираните фиромци.
  Махнете МОЧА и докажате, че България е не само формален член на ЕС. Още повече, че няма нито един загинал червеноармеец на територията ни. Паметникът е създаден в "чест" на смазването на горянското движение. Открит в чест на РД на първият секретар на ЦК на БКП Тодор Христов Живков. 7.09.1954г.
  Фандъкова, теб най-паче имам предвид. Сложете на постамента хан Аспарух.
  На работа, господа общинари.

 19. 19 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Аз обаче не съм художествено -творческа интелигенция и на мен ми е простено ако не мога да разбера понякога изкуството на един или друг автор.[/quote]

  Немой да се косиш! Хуманитаристиката е хлъзгава материя, понякога опасна.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 20. 20 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Разстроено

  До коментар [#1] от "staska":
  [quote#1:"staska"]Кучето го е казало най-добре, облизвайки се под опашката - всеки има право на вкус. [/quote]Боже, каква убогост в понятията?!? Отврат!
  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Да бе, да! МОЧА щото е по убав! [/quote]
  До коментар [#13] от "sashobal":
  [quote#13:"sashobal"]Авторчето защо не напише някоя и друга критична статия за МОЧА,Петоху..ка,Сатрапите на Позитано...? Това е само е София,да не говорим за един извисяващ се над Пловдив алкохолизиран изнасилвач и още куп паметници в малките градове на Ленин,Живков и т.н.[/quote]Авеееййй, Мунчовци, "авторчето" може да е всякакво, но в случая го е казало перфектно:
  [quote#00:"Н.Слатински"]Достатъчно е да отидеш в Прага, Будапеща, Загреб, Киев, например, за да си дадеш сметка в каква убога, ючбунарско/син-сити-евска София живеем. Няма по-ориентализирана столица от Европа и това е така, защото я управляват с десетилетия хора без перспективно мислене и естетическо чувство, без разбиране за мисия и кауза.[/quote]
  Какво значение има дали е:
  -"ПСА",
  -"Пето... фалосника" или
  - "Кадавърът" на Цар Самуил със светещите очички?

 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#7] от "soul":

  [quote#7:"soul"]И все пак, защо точно цар Самуил?[/quote]

  Очевидно е.
  Заради македонците. Не си го даваме, наш си е.
  Те правят паметник, ние правим по-висок.
  Те правят нещо друго, ние - дваж по-друго.
  Те правят глупост след глупост, ние не се даваме.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#3] от "chicago514":
  +++++
  Много правилен коментар! Съгласен съм напълно!
  Р Е С П Е К Т !!!

 23. 23 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#14:"Вячеслав Атанасов"]Нека си пишат хората,щом ги влече.Няма лошо.Чудя се само,Дневник защо го публикува! [/quote]
  Аз пък се чудя , ти сериозно ли се чудиш или се правиш на ударен и задаваш риторичен въпрос. Ако сериозно се чудиш , отговора е пределно ясен , редакцията получва стабилни грантове от милиони помощи от чужбина да следва определени позиции различни казуси , на това се дължи не просто небалансираната редкционна политика по казуса, а можем да кажем крайно едностранчива, което не отговаря на претенциите за някаква журналистическа етика и баланс в позициите. Нормално е всяка медия да залита в дадена посока, но трябва да се запазва и минимален баланс, докато тук в Дневник той липсва.

 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Николай, без да искаш ли ги сложи в един кюп Божидар и Вежди? Недей с лошото!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Още едно мнение по спорния паметник. Не е лошо. Но по интересно би било да се публикува в "Дневник" позицията и разсъжденията в сутрешния блок за култура на БНТ (от преди няколко дни), на художника Недко Солаков. Много смислена, интелигентна и убедително защитена.Моля за извинение , ако е имало дебат по този разговор, а аз не съм го чел! 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#21:"simval"]Очевидно е.
  Заради македонците. Не си го даваме, наш си е. [/quote]

  И какъв проблема да е затова . Нали се сещаш, че след време подобен дребнав битовизъм , може да се превърне в сериозен академичен аргумент, колкото и смешно да ти изглежда в момента.

 27. 27 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Разстроено

  До коментар [#21] от "simval":
  [quote#21:"simval"]Заради македонците. [/quote]
  Явно сме на един акъл!?!
  [quote#21:"simval"]Те правят паметник, ние правим по-висок.
  Те правят нещо друго, ние - дваж по-друго......
  Те правят глупост след глупост, ние не се даваме. [/quote]
  Техният седнал на бял трон - като Император,
  Нашият приличащ на мелез м/у неандерталец и Робокоп...
  За да може Божо да им натрие носа на мáкедонските историци! Тъй де, няма да им се даваме лесно..., ама хааа!
  ***
  Но проблемът не е само, дори не е точно в това, а именно в цялостното убого "ЮЧБУНАРИЗИРАНЕ"(удачен термин е измислил Слатински) на София, че и въобще на България!

 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 546 Любопитно

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":
  Вие пък!
  Нищо ново под слънцето. Откакто свят светува, който плаща - той поръчва музиката...

 29. 29 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  +++++
  Това наистина е най-важното в дебата по темата!

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#23:"takeshi303"]минимален баланс, докато тук в Дневник той липсва. [/quote]
  ...
  +++
  Даже, струва ми се, съвсем умишлено и тенденциозно !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#25:"glaxo"]Много смислена, интелигентна и убедително защитена.Моля за извинение , ако е имало дебат по този разговор, а аз не съм го чел!

  [/quote]

  Тук се лее пропаганда , която цели да провокира отвращение в хората , тук смислени , аргументирани и поднесени по интелигентен начин мнения не вършат работа за целите на редакцията. Нямам ни най малка представа господина какво мнение има по казуса , но дори и да против , което е в унисон с редкционата политика , мнението му пак не е подходящо, защото е смислено по твоите думи. Ако дори и против , не извадил изводи , като българите са ориенталци, провинциалисти и изостанали диваци , мнението му не струва да се публикува в Дневник. Във всички мнения дето се пускат, уж паметника е в основата на статията , а се оказва, че той повод и не малко хора намерили повод да излеят фрустрацията си, графоманията или логореята си.

 32. 32 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#30:"роджър"]Даже, струва ми се, съвсем умишлено и тенденциозно ! [/quote]
  Не бива да ти се струва , то е съвсем умишлено и съвсем тенденциозно, без грам свян и срам. И тук не става въпрос за публикуване на само критични мнения и позиции , те са игнорирани, а на съзнателно търсене из мрежата на определени критични мнения, които са пасквили.

 33. 33 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ПостГоцевисткия провинциален интелектуалец защо не написа и не пише нищо за другия, също толкова кичозен продукт създаден под егидата на Гоце, паметника на Калоян във Варна?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Иначе, като изключим лекото лицемерие на автора, всичко казано е вярно!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#30:"роджър"]Даже, струва ми се, съвсем умишлено и тенденциозно ! [/quote]

  В интерес на истина , дори и когато правиш пропаганда , трябва да запазваш някакъв баланс , защото ако го караш през просото , както тези хубавци са го подкарали не си постигаш целите, но затова се иска поне малко мозък.

 36. 36 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Няма по-ориентализирана столица от Европа и това е така, защото я управляват с десетилетия хора без перспективно мислене и естетическо чувство, без разбиране за мисия и кауза."
  Вярно. Мсичко написано е вярно.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 37. 37 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Народите пазят в душите си спомените от своите страдания, но участват в общочовешката надпревара с позитивните си дела, с победите си, с това, което са създали и което са завещали на човечеството."

  Ето това голяма част от нашия народ никога, ама никога не го разбра. Предпочита да се самоунижава с вечни оплаквания колко бил нещастен, колко века роб бил, колко са му некадърни и крадливи политиците, колко другите го ощетяват, пък колко трябва да сме благодарни на разните му освободители. И ако изобщо реши да покаже мускули, то ще е на по-слабия, като в случая с Македония.

 38. 38 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"soul"]И все пак, защо точно цар Самуил?[/quote]

  Защото в Скопие го има, как защо.
  Иначе нямам нищо против това, че е цар, свързва с трагедията на поражението и ослепяването на войската. Т.е. това не значи, че е по-малко достоен за паметник. Но основната причина да се издигне паметник на Самуил е политическа - съперническтво с Македония, напъни да се приберат предполагаемите му мощи - все политически съображения. Не чиста историческа почит.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 39. 39 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Прочели ли сте в "Дневник" статия в защита на паметника? Ако има, моля пуснете линк. Защото ми омръзна да чета за това колко съм прост, каква интелегенция има /заедно са тази фурнаджийска лопата/, как този Самуил не е онзи Самуил и т.н. Омразата стига такива върхове, че очаквам разни интелектуални идиоти да залеят не само прожектора, но и паметника с боя.

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  овеждирашидовяване + обожидардимитровяване=МЕНТЕлизиране на България!

 41. 41 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Аз мисля,че за времето от поставянето на паметника всички,които смятаха,че трябва да вземат отношение към него, го направиха. Кому е нужно това ново подклаждане на огъня. Според мен ясно се оформиха три групи- подкрепящи го безрезервно, отричащи го безрезервно и такива, които по-скоро биха се присъединили кам първата група, ако не беше казусът с очите. Всъщност, на карта е поставена мъдростта на тези, които ще вземат крайното решение Сега някой ще попита-откъде да вземат тази мъдрост?. Защо да ви лъжа-не знам!

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  На тези, които мрънкат, че само с паметника на Симеон се занимаваме и че това е незначителна тема, ще отговоря така:

  Този паметник е само едно зрънце от пустинята на ментелизиране, която скоро ще зарине цялата ни страна. Трябва да гледате нещата в по-далечна перспектива. Обезпокоителните знаци са вече налице: бутафорно 'възстановени' крепости и други паметници на културното ни наследство. От друга страна и НОВОпостроените църкви и други монументи са ФАЛШИВИ и изградени с лошокачествени материали. Питам ви - нима не можете да си представите какво ще се случи след години; в какво ще се превърнат старите ни археологически и архитектурни паметници; какво ще представляват новопостроените? Не си ли давате сметка, че както е тръгнало, ще оставим наследство от ерзац-архитектура, от менте-архиология, от лъже-история; от бутафорно и безвкусно изкуство?
  Съвсем пресен пример: вчера разгледах и снимах новата църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в Пловдив, осветена преди около месец. Знаете ли какво беше първото нещо, което ми се наби в очите, докато си купувах свещи от магазинчето, разположено в основата на камбанарията? Олющената боя върху част от релефната 'украса', която е направена от ПОЛИСТИРЕН/стиропор!! И това ме накара да разгледам по-внимателно лъскавата фасада на църквата - полистиренът е бил използван доста обилно (а предполагам, че и в изолацията на стените пак има стиропор) като на места малките топченца се открояват съвсем отчетливо. Но камуфлажът не се ограничава само по външните части. Вътре на пръв поглед църквата те заслепява с позлатата и ярките цветове на иконите и другата украса. Но като се взреш по-отблизо, виждаш, че 'прекрасните' икони са тапети, изрявани по формата на фигурите и залепени върху стените. За тези по стените все пак може да се каже, че са доста сполучлива имитация, но иконите на иконостаса са откровени снимки, сложени под стъкло (или някаква пластмаса)!
  С една дума, църквата е изпълнена в неавтентични, евтини и НЕТРАЙНИ материали, които няма да издържат дълго. Може би така е по-добре. Но въпросът ми е - нима това ще оставяме на следващите поколения като 'културно наследство'? Горките, те дори няма да имат възможност да ментелизират оригиналите, защото и самите 'оригинали' са ментета!
  Пак да попитам - нима е толкова трудно да се разберат тези проблеми; нима е нужен суперинтелект?

 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дон Кихот":
  Пак ще напиша:
  Липсата на всякакви реформи или неориентираните идеи за такива /поради най-различни идеи за такива/, требе да се маскира и/или размие по някакъв начин. По добре да се говори
  за нещо и да се подгрява и насъсква електората с дълбокомислени "интелектуални"напъни - за да се забравят истинските неща.
  Стар комунистичèски номер. Прилаган, впрочем и чрез други "супер важни" теми....Например, как щяла да се казва разплащателната карта в Русия
  И перифразиран от максимата - като няма хляб, яжте пасти

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Като допълнение към казаното по-горе: след като не съществува волята да се посветят средства и усилия в изграждането и изографисването на църквата по АВТЕНТИЧЕН начин, с истински материали и в оригиналните техники, защо не се строят съвременни църкви, като се използват съвременни технологии и стилистика?


 45. 45 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Браво, Слатински, много верен анализ, но дълбоко се съмнявам, че "застоялия се и изостанал наш народ" ще те разбере.
  Чалгата и кичът са къде-къде по-смилаеми, а голямото изкуство иска усилия да се просвещаваш и да мислиш.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 46 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#42] от "princess_x":

  [quote#42:"princess_x"]Този паметник е само едно зрънце от пустинята на ментелизиране, която скоро ще зарине цялата ни страна.[/quote]

  Това е всъщност големия проблем!. Ниската образованост, лошия вкус и в крайна сметка чалга културата ни отнемат автентичното и го заменят, както сполучливо го наричате с ментелизация.

 47. 47 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#42:"princess_x"] Но като се взреш по-отблизо, виждаш, че 'прекрасните' икони са тапети, изрявани по формата на фигурите и залепени върху стените. За тези по стените все пак може да се каже, че са доста сполучлива имитация, но иконите на иконостаса са откровени снимки, сложени под стъкло (или някаква пластмаса)! [/quote]

  Звучи ужасно, но ме успокоява мисълта, че може да е временно и при намиране на средства ще поръчат икони на иконописци.

 48. 48 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#44] от "princess_x":

  На мен не ми допада и изграждането на църкви с изливане на куполи от бетон, има нещо грубо и изолиращо от лъчението на небето в този материал. Но едва ли някой ще ме послуша, пък и не знам дали съвременни майстори могат да направят купол по друг начин.

 49. 49 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Много грозотия, много безвкусица и много недомислица има в новите строежи в София, а се заличават хубави стари постройки и местенца. Малко са добрите примери, обликът на столицата все повече се разваля, какво да се лъжем.

 50. 50 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#6:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Без да иска, авторът много точно е описал именно онези които са против паметника на Самуил. [/quote]

  До коментар [#6] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Едва ли може да има по-точен коментар за този псевдоентелектуалски пасквил.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 51. 51 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#7:"soul"]И все пак, защо точно цар Самуил?[/quote]

  ....умира на 6 октомври 1014, 1000 години от тогава. Вероятно и на автора му е убегнала годишнината. Разбира се за СО некви месеци закъснение не са толкоз важни..

  Колкото повече, толкова повече!
 52. 52 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1950 Любопитно

  най неприемливото в кичът не е грозотията ,а арогантноста ,онзи наглец автора и негоподобните вече от дни крещят ,назидават и заплшват всеки който не харесва и не аплодира достатъчно техният уникален Кокорчо

 53. 53 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Проблемът възниква когато тази сравнително тънка прослойка се мъчи да наложи своята постмодерна матрица върху обществото, да го накара да мисли в категории, които след време ще станат норма. Но след време."

  Не бих разчитал на това, г-н Слатински. Постмодерността в рамките на естетическите и етични категории е въздух под налягане, който ще се спихне много преди изобщо да има някакъв шанс да прокопса у нас. По-скоро "тънката прослойка" ще се научи да мисли в пост-пост модернистични категории...които всъщност са класическите такива.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 54. 54 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Народът им се смее, мрази ги, хули ги, обижда ги по всевъзможен начин. А всъщност народът не разбира, че главната вина на "постмодернистите" е, че те просто са по-напред, по-близо до нашето общо бъдеще."

  Т.е. има някаква, как да кажа - историческа неизбежност, към която сме се запътили, леко марскистки, и постмодернистите, заедно с г-на Слатински знаят параметрите й? Ебаси наглостта.

  Не е толкова страшно, че българските интелектуалци пост-модернисти презират народа си, повечето интелигенции са го правили в някакъв момент. Страшното е, че тази прослойка е импотентна в културен аспект, не може да зачене и роди нищо, затова го кара от години на интелектуален онанизъм.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#13] от "sashobal":


  [quote#13:"sashobal"]На твърдението,че Самуил не е много успешен български цар,с презрение ще припомня,че именно този "неуспешен" цар наколко пъти разбива византийската армия и предотвратява поробването на България.[/quote]Почти 30 години води той война с най-могъщата държава тогава.Е културтрегерите не знаят история.Щото са елитни...

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":


  [quote#14:"Вячеслав Атанасов"]Нека си пишат хората,щом ги влече.Няма лошо.Чудя се само,Дневник защо го публикува! [/quote]"За пари ли?!За много ли?!" .Според мен цялата кампания си е добрео рганзирана и планирана и е част от предизборната кампания.Затова и в статията са вкарали с паметника и Божидар Димитров и Вежди Рашидов.

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#21] от "simval":


  [quote#21:"simval"]И все пак, защо точно цар Самуил?- цитат на коментар #7 от “soul”


  Очевидно е.
  Заради македонците. Не си го даваме, наш си е.
  Те правят паметник, ние правим по-висок.
  Те правят нещо друго, ние - дваж по-друго.
  Те правят глупост след глупост, ние не се даваме. [/quote]Глупостите сте ги писали вие.та сериозно-преди 1 година се навършиха 1000 години от неговата смърт(по-кръгла годишнина здраве му кажете) . Този паметник е част от отбелязването на тази годишнина.А е свързан със София.Затова сега е на Самуил,и то в София,а не на Симеон,Крум или Борис Първи.

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3661 Любопитно

  МОЧА имени ПСА

  Имени Ленина,
  имени Сталина,
  имени "зла"

  ник ник ник имени
  име Дабра.

  Ааа... не е така.

  Зарубежните стихии...
  Обиколен водобес

  подпомагат Запад-Исток.
  Евразийския ни ПЕС:

  Партия за Евразийски Социализми.

  Обиколни мономенти
  ключов принос носят "мент"

  за да крепне постамента,
  шпагина... Ансамблов строй

  на Савецкия херой.

  Главния ни Мономента.

  "Цунамито на овеждирашидовяването и обожидардимитровяването"

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#39] от "stedim":


  [quote#39:"stedim"]Омразата стига такива върхове, че очаквам разни интелектуални идиоти да залеят не само прожектора, но и паметника с боя. [/quote]Освен в дневник,ги слушам по Дарик и ги гледам в сутрешния блок на БНТ,но и по другите блокове..

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3970 Любопитно

  До коментар [#43] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#43:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Липсата на всякакви реформи или неориентираните идеи за такива /поради най-различни идеи за такива/, требе да се маскира и/или размие по някакъв начин. По добре да се говори
  за нещо и да се подгрява и насъсква електората с дълбокомислени "интелектуални"напъни - за да се забравят истинските неща. [/quote]?!?!Този паметник е замислен още преди повече от 2 години!Искате да кажете,че Врабвески е знаел преди 2 години,че през 2015-та ще управлява Борисов и няма да прави реформи,та е планирал да се направи този паметник,че да отклонява вниманието на хората?!

 61. 61 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  Да не говорим,че два пъти превзема Солун и България е пак на три морета.
  Василий е бит доста и взима превес чак,когато Добромир предава Верея и така Видин е обсаден.Освен това зет му(арменеца Ашот) на Самуил минава на страната на Византия,което допълнително отслабва позициите на България. И въпреки всичко на Василий са му нужни почти още 10 години за да победи армията при село Ключ

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално
 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#48] от "gogaroga":

  С бетон могат да изградят съвременни църкви, които да са в 'крак с времето', а не да фалшифицират миналото. Има много образци на съвременна църковна архитектура, които могат да се мерят и с шедьоврите на готическия или бароковия стил.

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  ''Една сравнително тънка прослойка от обществото ни в своите културни, естетски, ценностни и социални идеи, размисли, позиции и възприятия е преминала изцяло в постмодерността.''

  Слатински, това са глупости, с които само наливаш масло в огъня на филистерите! Има хора, мнозинството, които се грижат единствено за това, което е под носа им и от което зависи съвсем пряко техният и живота на близките им ДНЕС. И има хора, малко на брой, които са прозорливи; виждат нашироко и надалече; обхващат 'цялата картина' и разбират как днешните 'незначителни' проблеми ще се отразят на живота ни УТРЕ.

 65. 65 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#57:"yanne"]Този паметник е част от отбелязването на тази годишнина.А е свързан със София.Затова сега е на Самуил,и то в София,а не на Симеон,Крум или Борис Първи.[/quote]
  +++Именно!А защо някои колеги продължават да задават глупавите си въпроси,не знам.Аз престанах да реагирам.Вероятно тази абсолютно кръгла годишнина мина някак си вяло,та затова и все още има някои неразбрали.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8311 Неутрално

  От Божидар Димитров и Вежди Рашидов какво да очакваме,че ще се случи с културата,свен овеждирашидовена и обожидардимитровена…

 67. 67 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 546 Любопитно

  До коментар [#60] от "yanne":
  Не сте ме разбрали.
  Написаното от мен е отговор на следния въпрос:
  "Кому е нужно това ново подклаждане на огъня. " -
  в #41 ......

 68. 68 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Тези Вежди и Божо не са се появили след последния дъжд, както казват французите. Преди 20-тина години Вежди беше придворен склуптор на Мултигруп, имаше едно пряко предаване на БНТ на негов рожден ден, може да го намерите в Ютюб и Vbox7. В най-гладните години плюскаше печено прасенце в елитен ресторант в компанията на тогавашния политически и бизнес елит, включително и видни модернисти и постмодернисти. Напишете в Гугъл "рожден ден Вежди Рашидов 1996" и ще ги видите, отвратително е. Тогава никой не посмя да го критикува.

 69. 69 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Божидар Димитров беше член на висшия съвет на БСП, те го назначиха за директор на НИМ, и го величаеха като велик историк. И двамата са си същите и сега, нямат особена промяна. Какво ли се е случило, та ги ругаят толкова?

 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  Културната ни и историческа идентичност не се състои в паметници.Опитите да се вмени някаква общонационална идея и историческа гордост чрез паметници, възстановяване на археологични обекти и прочие хватки са много погрешни.Не става дори въпрос и за естетическата импотентност на тези опити а за отказа да се осмисли историята и културата на страната ни в истинските си измерения.

  klimentm
 71. 71 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#62] от "princess_x":

  Много лъскав изглежда наистина. Жалко, че с неподходящи материали, както пишете.
  Нямам против украинските църкви, но все пак не виждам защо да се прави копие на такава в Пловдив. Причините като да са политически. Остава ни да си пожелаем някой от големите украински градове да ни върне жеста и да построи с помощта на български майстори църква по български модел.
  Христос Вседержател от свода е по образеца на една златомозайка в "Св. София" в Цариград.

 72. 72 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#44] от "princess_x":

  [quote#44:"princess_x"]... след като не съществува волята да се посветят средства и усилия в изграждането и изографисването на църквата по АВТЕНТИЧЕН начин, с истински материали и в оригиналните техники ... [/quote]

  Толкова много иконописци, художници, резбари се прехранват от случайни продажби или даже от дейности, съвсем далече от творчеството. Има кой, но не му позволяват. Даже младите много хубави работи правят, хем по канона, хем свежи и ведри.

 73. 73 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Слатински започва да става все по-неадекватен. Този път с глупостите за постмодернизма. Не можах дори да му дочета статията. И е станал прекалено обстоятелствен. Едно и също нещо го повтавя във всички възможни варианти и възможни словосъчетания, но това не може да компенсира липсата на съществена идея. Имах един съсед, който като употреби в едно изречение шестнадесет пъти думата "таковата" и смяташе, че се е изказал достатъчно изчерпателно. Слатински изпада в подобни състояния.

 74. 74 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#71] от "gogaroga":

  Зависи кой е бил спонсорът на тази църква - нямам информация.

 75. 75 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#72] от "gogaroga":

  В Пловдив има и две други църкви, които реставрираха наскоро. Едната е Свети Димитър, за която е било образувано сдружение от местни благотворители и те са организирали и финансирали възстановяването и'.

  http://www.pravoslavieto.com/hramove/plovdiv/sv_dimitar.htm

  Другата е Света Неделя, за която са давали средства най-различни хора; разказват, че анонимен дарител е оставил повече от десет хиляди лева. Миналата година бях видяла, че привършват изографисването и', но още не съм ходила да видя крайния резултат. Но със сигурност не са използвани тапети. Отвън също напълно я преобразиха и укрепиха.
  Преди:
  http://gallery.mitov.org/albums/userpics/_IGP8176.jpg

  http://www.plovdiv.utre.bg/2013/05/14/167486-tayni_dariteli_spasyavat_sveta_nedelya_snimki

 76. 76 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2599 Весело

  "Достатъчно е да отидеш в Прага, Будапеща, Загреб, Киев, например, за да си дадеш сметка в каква убога, ючбунарско/син-сити-евска София живеем."

  При първия прочит не обърнах внимание на този бисер. Ако бях го направил,вече щях да съм напомнил на този "интелигент" (имам тази особеност , че правя разлика между интелигент" и "интелигентен", че София е столица отпреди 130-140 години, а преди това е била едно обикновено село в поробена от ориенталци страна. В нея не са живели с векове крале, царе и императори, не са строени с десетки години замъци и дворци, София не е имала столетия,за да гради инфраструктура. Обявена за столица, София е израствала 50-60 години по волята на новоизпечената буржоазия, в по-голямата си част парвенюта и първи братовчеди на бай Ганьо, и вносната аристокрация-бедни отломки от европейски династии. След това още 45 години е била изнасилвана от мандраджиите, налагащи й сталински стил и вкус, а след това попадна в ръцете на техните наследници - мутрите на прехода, господари и роби на вездесъщата чалга.
  Та имайки това предвид (от него няма как да избягаш), ще предложа на уважаемия писач да махне от изброените от него столици лустрото, наложено от вековете кралска, царска и императорска власт и да прецени, какво ще остане, за да го сравнява със София.
  Дано му стигне интелигентността.

 77. 77 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2599 Любопитно

  "В това е и нейната духовна нестандартност и изтънченост, но в това е и нейната катастрофа."

  Защо "нестандартност" задължително трябва да се свърже с "изтънченост". Например, ако го свържем с "глупост",за тази връзка има не по-малко доказателства и основания, отколото за първата. Глупакът затова е и смятан за такъв, защото говори и действа нестандартно.Какъв е критерият и кой ще бъде арбитърът в случая?

 78. 78 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  [quote#77:"Дон Кихот"]"В това е и нейната духовна нестандартност и изтънченост, но в това е и нейната катастрофа."

  [/quote]

  Това е само нищо не значеща стилистична гимнастика и трябва да бъде пренебрегната.

 79. 79 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#78:"princess_x"]Това е само нищо не значеща стилистична гимнастика и трябва да бъде пренебрегната.[/quote]

  Това важи за около 95% от материала на Слатински...Затова подобен стил е самозадоволяване, той е от него си, за него си.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 80. 80 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  [quote#14:"Вячеслав Атанасов"]Нека си пишат хората,щом ги влече.Няма лошо.Чудя се само,Дневник защо го публикува! [/quote]
  +++++++++++++
  Очевидно е, че пенкелерът Слатински коментира непонятна за него тема по политически съображения. Любопитна е позицията на Дневник, преди седмица излъчиха мнението "Стефан Попов: Това централно място в София не трябва да се пипа, камо ли да се плячкосва", което в най-голям процент беше оплюто в последвалия форум.

 81. 81 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Поредният материал които ни казва как не трябва да се правят, но не и как трабва да се правят нещата.
  бтв. Нещо за стилистиката на паметника на американските летци няма ли да кажете?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 82. 82 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 440 Неутрално

  че какво им е на тия двамата убавци. на хората им писна от тъпни,затова и взеха да блестят и те с бисери.

 83. 83 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  Но той не попада, по скромното ми мнение, в така да се каже, Топ – 10 на великите български царе.
  .........................................................

  Умрях от смях при сблъсъка с тази премъдрост...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK