Що за човек е Ципрас

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Сладко е 30 години да живееш на гърба на другите, и сега е много трудно изведнъж, за 1 година да се откажеш...
  Че и да си платиш дълговете..
  Направо двоен проблем - истинска гръцка трагедия...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ципрас сам възседна тая дилема, от която няма как да се измъкне.

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "Той отхвърли предложенията на еврозоната и МВФ като ги нарече "ирационални", "нелогични" или "абсурдни" (зависи кой ви ги превежда от гръцки)"

  "Безумни" ще да ги е нарекъл, защото освен кой превежда от гръцки, зависи и кой превежда и от английски след това.

 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Ципрас може да пробва и с референдум, като последен коз.
  Така би се очертала по-ясна подкрепа за някой от вариантите?!

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ципрас е арогантен тип, който смята, че е гениален, а другите са глупаци.

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Тръгнаха с прекалено голямо самочувствие и арогантно. Явно няма никакво доверие в ръководството на Гърция /от страна на Европейските институции/
  Все още си мислят, че всички са им длъжни. Не мога да разбера защо.

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Ципрас е "влюбен" в Меркел

 8. 8 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#0:"Статията"]мож еби [/quote]
  мож

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ципрас е типичен марксист, който смята че е част от елитен клуб от хора, които имат достъп до идеология обясняваща всичко и който си мисли че останалите хора са глупаци ,които могат да бъдат лъгани за всичко през цялото време.

 10. 10 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Фантазиите на Ципрас са за вътрешна консумация.Той се е поставил в положение, за което няма полезен ход! Трябва да реши фалит или оставка!

 11. 11 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В тази статия, както и в много други изказвания и публикации се смята за предпоставено, че при кредиторите има някаква особена форма на садизъм, която ги кара да плащат, за да си доставят удоволствието да гледат намаляване на пенсии, съкращаване на социални придобивки, увеличаване на данъци и т.н. Тоест, че сделката "пари срещу реформи" е справедлива и равнопоставена, че това е сделка при която и двете страни получават това, което им е нужно.
  Не, уважаеми лявомислещи, това дори не е сделка, това е едностранно предоставена помощ. Сходно с това е ако хванеш изпаднал просяк и започнеш да му помагаш с условието да се изкъпе, да си изпере дрехите, да подреди дома си, да се изучи на някакъв занаят и един ден да поеме живота в ръцете си. Меко казано, извратено е да се твърди, че с изпълнението на условията да се изкъпе и т.н. просякът дава своята част от "сделката" и тя вече става равнопоставена, а искането да се ползва сапун е посегателство върху суверинитета му. Точно по същия начин и с Ципрас. Всички искания на тройката кредитори са за мерки, които да помогнат на Гърция да стабилизира икономиката си, да се организира в нормална държава. И нито едно от тях не е насочено към доставяне на удоволствия за кредиторите.

 12. 12 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 697 Гневно

  Е как какъв ? То е ясно - арогантен левак.

  СЛАВА НА УКРАЙНА.
 13. 13 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Играят на много, много тънък лед...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 14. 14 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Не човек, а комунист.

 15. 15 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Типично гръцко комплексарско производство с левичарски фантазии и неприкрита арогантност неподплатена от нищо.....Ама и електоралните единици в южната съседка си ги бива...

  ThePirinEagle
 16. 16 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 602 Неутрално

  тази статия е платена от ципрас - намеква какви отстъпки да направят кредиторите!
  и то точно удобните за ципрас!
  никакви отстъпки!
  "бедните" гърци теглят милиони от банките - няма да обеднеят ако им намалят незаработените пенсии - получени от парите на немците! да си ядат спестяванията

 17. 17 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Професочето по теория на игрите докара Ципрас да се вкара сам в ситуация цугцванг. Много "успешна" партия за гърците! Оттук насетне изходът е катастрофа - все едно с колко кървава пот, но няма да е малко. Гърците, бидейки класици, очакват и класическо решение на трагическото действие чрез похвата από μηχανής θεός, сир. дéус екс мáхина. Съмнително е обаче дали кредиторите ще искат да са в ролята на бога, щото иначе опашката за божественото чудо ще стане безкрайна върволица от закъсали и тогава ще им е много трудно да бъдат бог...

 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Много добре написана статия, без словоблудство, кратко и ясно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Весело

  Не човек, а желязо!
  (Да видим кой ще яде дървото)

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всичко е добре, но има един тънък момент!
  Къде бяха тези финансови институции, когато гърците си раздаваха заплати по-високи от германските, когато стандартът на Испания надмина френския! Ние в България недоумявахме каква е базата на този висок стандарт в Ю. Европа, а финансовите лъвове се правеха, че нищо не виждат! Има ли някакви факти, които тук се заобикалят?

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Пораженческа статия, в нея през цялото време се говори какво да се даде на Ципрас и много малко какво той да направи. А малкото което все пак се иска от него е със съмнително изпълнение, все в бъдеще време.

  Примерно увеличаване на гратисният период означава, че след него /2-3-5г/ отново ще сме в сегашната ситуация. Само че с още десетки милиарди похарчени напразно. Непонятно ми е това упорито нежелание на европейците да тропнат по масата и да кажат кой определя правилата на играта. Явно и ние е трябвало навремето да сме нагли като гърците а не да си плащаме дълговете.

  С тази късогледа политика само се поощряват страни които са с нисък морал и склонни да вземат кредити с намерението въобще да не ги връщат. И накрая кой ще плаща? Дърпат дявола за опашката тези, на Ханс ще му писне да плаща заради крадци и ако той каже "Баста!" целият ЕС изхвърча през комина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 264 Гневно

  Какъв човек е? Хлебарка. Вчера заявил, че води война с европейските институции ("Our biggest battles still lie ahead and we must be ready to fight.", как ще води този война с институциите? Гърчолята 4 години воюваха със собствените си институции и държава докато накрая избраха анархисти или анархо-комунисти, които да ги управляват и които от тяхно име директно да воюват с европейските институции. Като на площадите там те се биха съвсем буквално с полицията.

  Аз знам че културните народи веднага си мислят, че тук и това е за борба за дългови договорки, но не. В анархизма не става дума за това - то е смесица от оплювки по МВФ и липса на уважение към институции като нея, а защо и не когато придобият политическа власт (което рядко, ако не и никога с изключение на Гърция не се случва) да водят "битки" с тези институции от името на всички "анархоси" (които той си мисли, че представлява в Европа или дори по света) в доста неуместен момент не за собствената си държавичка, а въобще за европейската политика.

  Това е така защото основна цел на анархизма е деинституционализацията, тоест премахването на институциите като център на властта и прехвърлянето на властта в ръцете на самоуправляващите се граждани, което за мене е невъзможно освен в племенен план най-много. Както и да е всеки знае какво значи анархизъм.

  Дори в най-елементарен символен план неносенето на вратовръзка е оспорване и осмиване на институцията чрез неспазване на нейния код на облекло

  Всички нападки за фашизъм и прочее произтичат от вечната обсесираност на анархистите с фашизма и навика той да бъде виждан навсякъде или също като извинение за собствения им реакционизъм

  Факито даже е правило самопризнания за

  http://www.anarkismo.net/article/27919

  Confessions of Yanis Varoufakis, Syriza’s Finance Minister

  reacting against the vicious effects of the “austerity” which has been imposed on them by European capital

  въй

  The election victory has inspired workers throughout Europe, at least.

  да те искат една революцийка най-вероятно

  аз предлагам да бъдат изгонени и то незабавно не само от ЕЗ, но и от Шенген и да бъдат оставени с минимум опции без право на глас в ЕС

 23. 23 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#20:"historama"]Къде бяха тези финансови институции, когато гърците си раздаваха заплати по-високи от германските, ко
  гато стандартът на Испания надмина френския! [/quote]

  Гърция все пак е суверенна държава, а не малолетен, който по закон има настойник. Пък и нали ги виждаж голко са горди - когато им назначиха 3-ма настойника, завиха на умряло.

 24. 24 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ТОЙ ще завлече страната си в бездната?!

  Момент - Европа наливаше пари без да гледа къде какво отива, а сега Гърците си били сами виновни.

  Като гледаш, че детето ти върви по грешния път заради подарени пари, като баща не му даващ още пари, а му казваш да отиде да работи, да се научи как се изкарват пари и разбере каква е стойноста на парите?! Но проблемът е тук, че парите нямат в днешен ден стойност и еквивалент. Ако един намери 5 лева на пътя ще се зарадва, а друг ще ги подмине...

 25. 25 Профил на Емил от Льонеберя
  Емил от Льонеберя
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва реформирана европейска Гърция, за по-стабилни Балкани. Не виждам при Ципрас как ще стане. Досега не се показва решителност, сила или желание за промяна.

 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1851 Разстроено

  "интелектуалните корени на крайната левица"

  Ужас! Неизкоренимо по нашите географски ширини, в Гърция поне левицата осигури добър живот за хората. Ципрас е талантлив търговец или пълен глупак, ще видим скоро.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#20] от "historama":

  Никакъв тънък момент няма. Никой кредитор не се меси за какво се харчат парите, все пак държавите са суверенни - може да ги харчат за узо и салати или за строеж на заводи. Важното е накрая да си върнат борча...което Гърция не прави. Вътрешна работа на Гърция е да открие къде са изтекли парите - най-вероятно в сметките на номенклатурата ( като при КТБ). И сега най-бедните ще платят тези дългове (както у нас). Ако имаха правителство на място да дисциплинира и реформира държавата биха имали шанс да се измъкнат ...

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Що за човек е Ципрас? И ще успее ли той поне донякъде в мисията, която сам, заедно със своята партия, си е избрал?

  Не се опитвайте да разберете това от предложената статия с това заглавие. Тя е манипулативна и нейните цели далеч не се свеждат до това, да даде обективна оценка на нещата такива, каквито те наистина са. А фактът, че до сега Ципрас устоява на огромния натиск на взривоопасната ситуация и на алчните си кредитори, които не са свикнали да се церемонят особено с аборигените от Южна Европа, показва, че прав или крив, той притежава завидни качества на политик и държавник. Което все пак не е достатъчно, за да му гарантира успех, защото силите срещу него могат когато си поискат да го смачкат, стига да преценят, че това за тях е по-изгодно, отколкото да го запазят и с това да намалят собствените си не толкова финансови, колкото политически загуби.

  Като изключим идиотизма една около десетмилионна държава да натрупа кредити от няколкостотин милиарда евро, за което Ципрас не носи никаква лична отговорност, защото не той е натрупал този дълг, и наглостта да се опълчи срещу своите кредитори и да се опита да ги накара и те да си платят за идиотизма да раздават на практика невъзможни за връщане кредити, в останалото Ципрас по принцип е прав. Защото МВФ (Международният валутен фонд) не е създаден, както ни лъжат, за да помага на изпаднали във финансова криза държави да се оправят от кризата и да просперират. Той е създаден за да постави затъналия в дългове кредитополучател в условия, които му позволяват да оцелее, но които го превръщат във вечен длъжник, който работи не за да печели и просперира, а само за да може да плаща лихви на своите кредитори чак до края на второто пришествие. И точно това ще стане с Гърция, ако Ципрас измени на своите предизборни обещания и реши да избяга от фалита, като превърне Гърция във вечен извор на лихви за МВФ и за финансовите корпорации, който са кредитирали Гърция.

  Така че след като е стигнал до тук, за Ципрас най-умното, което може да направи, вероятно е да защитава своите идеи и интересите на Гърция до край. Пък каквото сабята покаже.

  Ще отстъпят ли кредиторите пред един южноевропейски политик в една сравнително малка, а сега и бедна държава? Алах знае. А може и той да не знае. Проблемите са многостранни и сложни, имат не само финансово-икономическо, но и огромно политическо значение, което е особено важно в сложната международна политическа ситуация, възникнала през последните две години, която при това продължава да се усложнява. А сигналите, които излъчват такива институции, като западните медии или като МВФ, са почти винаги манипулирани и подвеждащи, поради което дори за хора, които ръководят тези институции, отговорът на този въпрос би бил доста затруднителен. А ние, слава Богу, нямаме нищо общо с тези институции и затова няма как да пророкуваме какъв ще краят на тази афера.

 29. 29 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  Давах, гледаш сеир и чакаш пак да ти поискат...

  Проблем е (в това число и нашата страна), че се дават пари на версия, а никой не се интересува за какво се харчат.

  Не е воновен само този, който яде баницата, а и този, който я дава...

 30. 30 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#27] от "debil":

  Тези думи важат и за България

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "...което мож еби" или не " мож еби"-това е въпросът!
  [quote#19:"xcheffo"]Не човек, а желязо! [/quote]

  Не човек, а ЧУГУН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  [quote#28:"glog"]аборигените от Южна Европа[/quote]

  Грубо и обидно и за аборигените и за нашия регион. Като какъв го казвате, северен колонизатор?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 33. 33 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#0:"Статията"]Макар Гърция да спечели от това и Ципрас да остане на власт, той може да се откаже от този избор, защото той би го откъснал от интелектуалните корени на крайната левица.[/quote]

  Комунизъм и "интелектуални корени"? Ай, стига, ве!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 34. 34 Профил на eddhunter
  eddhunter
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Докато кредиторите не излязат и не кажат защо не искат да върнат 200 милиарда укрити гръцки данъци в Швеицария - всичко е шменти капели...

  Колкото да мантрата с фалита влошаване на положението, май сме я слушали вече са Исландия...две години след отказа да плащат валутата им е стабилна и хората си живеят нормално.

 35. 35 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#34] от "eddhunter":

  Ако ти си ми дал 1 милион кредит , а аз съм го похарчил по казина, луксозни коли , яхти и съм си направил сметки в Швейцария и офшорни зони , и сега вместо да ти върна парите ти искам още за да продължа да живея все така - ти ще ми дадеш ли още един милион ? Ще тръгнеш ли да издирваш моите харчове и влогове които са защитени ?

 36. 36 Профил на eddhunter
  eddhunter
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "debil":

  Ако съм ЕЦБ или МВФ, очевидно ще ти дам. Нали го изграваш в моите казина и копуваш моите коли. Няма да тръгна да те те търся, щото ако те намеря, и други държави ще поискат техните олигарси да бъдат намерени. Очевидно това никой не го иска.

  Кредиторите са давали. Ако се бяха спрели след първия милиард който не могат да върнат гърците, сега нямаше да сме в тази ситуация. Все пак в момента ги натискат да вземат още.

 37. 37 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 371 Неутрално

  С византийците трябва твърдо, никакви бюджетни излишъци и бла бла.

  Пак ще излъжат с числата като последните десетилетия.

  Само конкретни мерки с измерими резултати - толкова съкратени разходи, тези промемени закони и т.н.

  Транша не се отпуска накуп а на части - толкова пари за тази мярка.


  Има и друг вариант - Гърция да се ползва за назидание какво става след 30 години комунизъм и за капак - малко ултра такъв. Май вървим към тоя вариант, Испания да гледа.

 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Никакви отстъпки за Гърция. Особено пък нов спасителен план, който те също ще провалят, усвоявайки новите заеми, както досега провалиха и двата спасителни плана. Това е ново наливане на парите на европейските данъкоплатци в джобовете на гърците без никакъв резултат за финансовата стабилност на страната.
  Трябва ли тройката да настъпи за трети път мотиката за да разбере, че по този начин нещата няма да станат.

 39. 39 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Тук малко като в покера стана ситуацията, но все пак, на някой няма да издържат нервите. Така мисля, но да видим какво ще се случи. Интересни дни предстоят.

 40. 40 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Що за човек е Ципрас
  ========
  Кажи му комунист...и не го обиждай повече...

 41. 41 Профил на Onion
  Onion
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако наистина милее за родината си ще остави Атина да обяви фалит. След 10-15 год. Гърция ще се изправи на крака и нещата ще се наредят. Всичко останало е да плуваш с воденичен камък.

  “Stars can't shine without darkness”
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Първо Ципрас няма вина за статуквото. Второ, той няма голям избор, даже никакъв. Все пак трябва да намери някакво решение и вероятно търси. Не случайно два пъти се срещна с Путин. Естествено че Русия няма да плаща дългове в евро, откъде накъде, но все пак са си казали нещо. А може би са си казали каквото трябва. Така или иначе Ципрас въобще не изглежда на човек, който не знае какво прави. Не само Гърция има проблем с дълга. ЕС също. Ако бъде обявен фалит, това ще засегне еврозоната. Много ще я засегне. Тъй че фалит няма да има.

  Judjuk
 43. 43 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много ясно - комунист.
  А комунистите, както отдавна е известно, могат само да лъжат и крадат.
  НО НАЙ-МНОГО ОБИЧАТ ДА ХАРЧАТ ЧУЖДИ ПАРИ.
  (Справка: нашите комуноиди - гробари).
  Освен това са готови да се наортачат и с дявола (в случая - ЛилиПутин), само и само да са отгоре.
  И да продължават лапането.

 44. 44 Профил на ncz42434040
  ncz42434040
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо Ципрас ще успее?

  Защото през октомври 2011 Папандреу падна от власт щом само отвори дума за референдум по условията за спасителния договор за Гърция. Тогава кредиторите смазаха гръцкия министър председател и диктуваха условията си.

  Сега гръцкият народ, инат като всеки народ, се връща, за да търси сметка. Затова Ципрас има такава подкрепа, каквото и да стане той ще спечели. Това е основната причина.

  Втората причина е, че когато дължиш пари трябва да дължиш много пари, като Гърция. Фалит на гърция ще е огромно бреме за ЕС, предвид оскъпяването на дълга на Испания, Португалия, Ирландия, Испания и не на последно място - Франция.

  Трето, фалит Гърция в конкретната политическа и икономическа конюнктура може да е много здравословен - та погледнете колко добре върви Турция извън ЕС!

  В заключение Ципрас е смел, разумен и неподкупен политик. Засега.

 45. 45 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  30 години на гърба на ЕС живели, яли, пили...
  Да не е виновен тоя дето яде баницата?

  СССР ако ви бяха поднесли подобна баница, а не тояги, вие нямаше ли да ядете?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  [quote#45:"Galata"]30 години на гърба на ЕС живели, яли, пили...
  Да не е виновен тоя дето яде баницата?[/quote]

  Нищо подобно. Преди олимпиадата дългът е 100 млд. Сега е 320. Само за 10 години. Дългът расте като лавина, без да ползват и един цент. То това е и проблема.

  Judjuk
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK