Михаил Екимджиев: Ноевият ковчег на Христо Иванов е по-полезен за България от Титаника на Близнашки

Михаил Екимджиев: Ноевият ковчег на Христо Иванов е по-полезен за България от Титаника на Близнашки

© Георги КожухаровАдвокат Михаил Екимджиев завършва право в юридическия факултет на СУ "Климент Охридски" през 1990 г. Той е българският адвокат, спечелил най-много дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Автор е на множество юридически статии, публикувани в авторитетни български и чуждестранни издания. Учредител е на Асоциация за европейска интеграция и права на човека. С него разговаряме за последните развития около съдебната реформа.

Като наблюдавате отстрани, забелязва ли се отстъпление или разминаване между заявките за реформиране на съдебната система и действията на политическото мнозинство?


- Струва ми се за съжаление, че силуетът на това, което наричаме съдебна реформа, започва да губи очертания. Като че ли се залага на твърде плавен, еволюционен подход. Такъв подход е по-подходящ за стари демокрации, в които съдебната система работи добре и само по-зорки наблюдатели забелязват повърхностни пукнатини в лустрото на системата, които могат да се коригират с меки еволюционни промени. Боя се, че този европеиден тип реформа не е адекватен на тежките системни и структурни проблеми на българската правосъдна система, трупани през последните десетилетия.


Точно заради дългия период, който е генерирал тази критична маса проблеми, сега се налагат по-решителни, радикални мерки за спасяване на правосъдието и надеждата за справедливост, които са основа и опора на държавността.
Какво конкретно имате предвид?


- Една от основните промени, с които дори бившият служебен премиер Близнашки се съгласява, е разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - на съдии и на прокурори. В дългосрочен план това вероятно ще укрепи независимостта на съда, ще подобри селекцията и кариерното израстване на качествени съдии. Резултатите ще усетим след години, а вероятно и след десетилетия. Големият въпрос е какво ще правим СЕГА с негодниците във ВСС и с марионетките, които от години тежат на ключови места в съдебната система. Благодарение на безкрайните си мандати те ще продължат да вредят, ако не бъдат неутрализирани.


От тази гледна точка съм привърженик на по-радикална реформа. Дори това, което премиерът Борисов каза - без да съм негов фен и без да имам особен респект към юридическия му капацитет, че ВСС трябва да бъде разпуснат, защото е доказал своята несъстоятелност. Това е най-компрометираният и най-вреден ВСС, откакто съществува тази институция в България. И няма причина - нито обществен интерес, нито здрав разум, той самоцелно да бъде съхранен.


Възражението, което публично се лансира, е, че трябва стабилност, че ВСС и друг път е разпускан предсрочно, но това не е довело до по-добро?


- Правораздавателната система е консервативна, но има смисъл нейните институции да бъдат съхранявани само когато работят в интерес на обществото. Когато обаче ръководителите на системата са доказали непочтеност, склонност към зависимости и корупция, очевидно няма смисъл и обществена нужда да бъдат запазени. Затова системата трябва възможно най-бързо и радикално да се изчисти, за да получим справедлив процес в разумен срок. Това е целта и смисълът на това, което наричаме съдебна реформа.


От друга страна, си давам сметка колко ожесточена е съпротивата на тези, които години наред са инвестирали в този порочен модел, за да го контролират и за да се ползват от властовия му ресурс. Без бой те няма да се лишат от своите протежета - административните ръководители и ВСС, които им осигуряват възможност за капитализиране и осребряване на този ресурс.


Но нали политическата власт е тази, която може да ги принуди, като промени правилата, които допускат сегашните зависимости?


- Политиката е изкуство на възможното. Реформаторите едва ли лесно са се отказали от първоначалните си идеи. Въпросът е какво биха могли да направят при тези политически реалности, в които се вижда нежеланието дори на мнозинството от ГЕРБ да подкрепи промените въпреки декларираната подкрепа на стратегията за съдебна реформа. Съпротивата наистина е жестока и тя може да бъде преодоляна само с вътрешен натиск от активните и отговорни хора и с подкрепа от европейските институции.


Съпротивляването на промените е феноменално и има страстни пропагандисти, и то професори и популярни лица от национални институции, а реформата  - един само говорител, министъра на правосъдието, и то в кротък експертен стил... Докато професорът по конституционно право обявява министъра за лаик, а реформата - за изнасилване на конституцията, гражданите не научават аргументите за тази съпротива?


- Има една забавна приказка за лаиците и професионалистите: аматьорите били направили Ноевия ковчег, а професионалистите - "Титаник". Ако това е така, Ноевият ковчег на Христо Иванов е много по-ценен от Титаника на Георги Близнашки.


Не съм се съмнявал, че хората, които докараха системата до сегашния й колапс, имат ресурс за пропаганда от Гьобелсов тип. Знаех, че ще използват медии и "специални" говорители, за да маргинализират идеята за промяна. Това се постига най-лесно чрез публично дискредитиране на опонента: ето дойде на власт един - новият министър на правосъдието, пълен лаик, който иска да разчисти едни ръководители в съдебната система и свързаните с тях кукловоди, за да стане той самият кукловод...


Такива елементарни, махленски тези очаквах, че ще бъдат развивани, но в жълтата поръчкова преса, която е разпознаваема. Иначе хората с добра памет и аналитичен разум не биха могли да приемат насериозно Георги Близнашки. Когато бях студент, той със същия невротичен апломб преподаваше достойнствата и демократизма на конституцията на Тодор Живков и нейния член първи за ръководната роля на комунистическата партия.


Ако въобще има феномен, той е, че министърът на правосъдието показа решителност, която не са очаквали. Решителност, която засяга интереси на мафиотски триади, градени години и десетилетия, които трудно се разделят с позиции, в които са инвестирали страшно много. Гротеската на тази хиперреакция може да се обясни и със страха от румънски пример – да не вземе някой тук да изпусне добрия дух от бутилката…


Еволюция на възгледите, защо не?


- Защото при почтените хора еволюцията става с катарзис и покаяние. Не може като цирков клоун, човек с академична претенция, с непосилна лекота да вади от ръкава подходящите за ситуацията принципи. Един път ще бъде Магна харта, втори път - конституцията на комунистическия режим, трети път - Монтескьо и правовата държава... 


"Конституционализмът" на Близнашки прилича на сергия в бит пазар. Върху нея има за всеки по нещо, но всичко е с кратък срок на годност. За да си професор в Алма матер, не е достатъчно главата ти да е побрала определено количество статистическа информация за конституционните модели. А означава да си преди всичко морален лидер и пример за студентите. Знание без етика не може да създаде академичен дух и традиция. Всъщност един от големите проблеми на обществото и на прехода ни е, че допускаме бивши ченгета, доносници и обикновени ренегати да се изживяват в публичното пространство като морални стожери и ментори.


Според опонентите на промените, включително и проф. Близнашки, скъсяването на мандата на ВСС и явното гласуване ще нарушат фундаментални принципи на конституционализма, а пипането на прокуратурата направо ще я подчини - кои са тези принципи, къде са записани?


- Трудно ми е да влизам в задочен спор, тъй като в подобни тези, и конкретно в твърденията на Близнашки, няма конкретика, нито логика, а се използва декларативно-заклинателен подход: Това е така, защото аз го казвам, а аз съм професор и аз знам, а министърът и премиерът са лаици и не знаят. Самопровъзгласяването за авторитет и ерудит при толкова обременено минало ми се струва нездравословно.


А иначе г-н Близнашки е прав чисто статистически. В повечето правни системи е прието прокуратурите да са в съдебната система. Това обаче не значи, че действа някакъв императив. Напротив - европейските правни стандарти дават значителна свобода на всяка държава да предприема мерки, каквито смята за подходящи за решаване на своите проблеми. Конституцията не е свещена крава, нито паметник, а е инструмент за регулация на обществени отношения. Тя е създадена от хора и хората могат да я променят, когато дефектира.


Няма смисъл да бъде търпян още две или три години един ВСС, който е показал своята несъстоятелност, неспособност или нежелание да изпълнява задачите, които обществото чрез конституцията и Закона за съдебната власт са му възложили. Вижте само последното решение на ВСС - избора на Ясен Тодоров за техен представител в националния антикорупционен съвет! Това е емблема на негодното и проблемното, което се случва в тази система. Изборът на такъв персонаж е с ясно послание – борбата с корупцията и новите антикорупционни органи са мъртвородени. Не поглеждайте към Румъния и забравете Моника Маковей, според която не законите, а хората правят промените. Същият извод се налага и от факта, че г-н Цацаров се самопровъзгласи за ръководител на мистериозното звено за борба с корупцията, съставено от прокурори, служители на ДАНС и МВР.


Що се отнася до гласуването във ВСС - в повечето случаи по кадрови въпроси то е тайно, но и това не е догма - всяка държава решава в зависимост от това какви проблеми трябва да разреши и какво цели да постигне. Аз бих поставил въпроса така: след като по закон членовете на ВСС са юристи с високи професионални и морални качества, какво им пречи да застанат с лицата и с имената си зад решенията, които гласуват във ВСС? Та нали всички във ВСС знаят кой как гласува! Защо обществото да не знае например кой е гласувал Ясен Тодоров да стане член на антикорупционния орган! Може би само изборът на Пеевски беше по-позорен от този...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  изключително точни епитети в цялото интервю! изкефих се!

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Весело

  Рангел Близнашки - Истината

  http://www.bgdnes.bg/Images/Cache/Image_4658085_128.jpg
  TAKE THE RED PILL!

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Весело

  Право, куме, в очите. Браво, адв. Екимджиев!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ами, за съжаление радикални промени в съдебната реформа не се предвиждат, засега.
  И, освен мощен шут отвън - друго не знам какво би принудило корумпарите, окупирали върховете на съдебната ни система да бъдат махнати.
  Ако няма мощен отвъдокеански шут - не виждам друг начин.
  "Френския шут" накара да падне една гнила ябълка, но.....дотам.
  Докато Цацаров не застане между двама американски конгресмена, и не проведе двучасова среща насаме, след което да мънка като уплашена ученичка - няма да стане, ще продължи да наглее безнаказано и да слага пранги на всеки опит да бъде променен и ВСС и съдебната система, като цяло.

 5. 5 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално
 6. 6 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Явно времето не работи в полза на комунистическите останки дори и в съдебната система. Израстват нови поколения, които не си спомнят с носталгия за соца на Т. Живков. Но това не значи да чакаме още 20 г. с надеждата проблемите да се решат от само себе си по биологичен път. Колкото една бивша соцдържава скъса по-рязко с комунизма, толкова по-добре е сега. Дори и Румъния.
  Време е и ния да скъсаме с комунизма в съдебната система.
  А аз ако съм студент на лекция на Близнашки няма да стъпя.

 7. 7 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Радват ме такива такива хора и ме обнадеждават за бъдещето, поздравления към г-н Екимджиев за смелата позиция, смела защото с нея си създаде много, и силни врагове:
  "Големият въпрос е какво ще правим СЕГА с негодниците във ВСС и с марионетките, които от години тежат на ключови места в съдебната система."
  От няколко дни в главата ми се върти текста на Васко Кръпката: "Храстът казал на дървото
  Слез и ниско залегни
  Виждаш, буря се задава
  Тук до мен и ти се наведи
  Ще преживеем дружно с тебе братко
  Ще се скатаем от ватърът студен
  Ще оцелеем сладко сладко
  Ден след ден
  Дървото, клоните разклати
  Погледна тъжно старата гора
  Обрасла от досадни храсталаци
  Вещаят бури, а цял живот пълзят
  И преживяват си под чужда сянка
  Така на завет от вятърът студен"

  ДОКОГА????

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 8. 8 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Весело

  "Той е българският адвокат, спечелил най-много дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург."

  Има защо!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 9. 9 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Съдебна реформа няма да има, защото наличните политичисеки партии в България са организирани престъпни групи, чиито интереси се обслужват от организирани престъпни групи като прокуратура, следствие, ВСС и т.н...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Хм ...
  Екимджиев даже е много мек в квалификациите си.

  На практика имаме система с номенклатура.
  Такива са грубо два "цивилизационни" типа в Европа. От "утвърдено демократичен тип", както споменава и сам Екимджиев какво "не е като "там", и които се контролират от изстрадани и изработвани с десетилетия морални критерии и системни процедури. И от "тоталитарни", включая посттоталитарни като нашата. На такива вече номенклатурата трябва да се "претръскава", иначе системата загнива. Това е правил, например, другарят Сталин с чистките си. Държал е номенклатурата "в кондиция". После ... после номенклатурата, отървала се от "претръскването" и наистина победила, изяде и срина цяла Империя.
  В нашия случай - не може да ги "претръскваме" като другаря Сталин. Но не може да си позволим и наричаното от Екимджиев "еволюционно" реформиране просто защото не сме достатъчно "еволюирали" като старите демокрации.
  Изходът е, според мен, е максимална радикалност до рамки, които биха били допуснати от балансиращите евентуални неизбежни "революционни" крайности и глупости "стари демокрации" от ЕС. Но трябва да се гони максимума!
  "Стабилността" в случая е смерти подобна, напълно неуместна.

 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  И все-пак, най-големият проблем си е в прокуратурата. Ако тя внасяше качествени обвинения, то съдът единствено може да издава по-малки присъди, но не може да откаже да ги издаде.
  Спомням си във времето на мутрите, някакъв прокурор по телевизията обясняваше, че като Ви хванат полицаите, да признавате всичко, за да не ядете бой "напразно" и да търсите прокурор за да Ви "оправи"... сега не са толкова директни и не афишират толкова смело своята корумпираност, но те са основният "препъни камък" в правораздаването. Не на последно място е и чудовищната некадърност на милиционерите, а често и тяхното съучастие, във всяко едно престъпление!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  [quote#0:"Михаил Екимджиев"]За да си професор в Алма матер, не е достатъчно главата ти да е побрала определено количество статистическа информация за конституционните модели. А означава да си преди всичко морален лидер и пример за студентите. Знание без етика не може да създаде академичен дух и традиция. Всъщност един от големите проблеми на обществото и на прехода ни е, че допускаме бивши ченгета, доносници и обикновени ренегати да се изживяват в публичното пространство като морални стожери и ментори.
  [/quote] Това лекетата на Живков успяха да направят за да го спасят от изритване от живота ни. Не разбирам защо в телевизиите не спират да канят подобни боклуци. Ясен Тодоров сигурно 10 пъти само последния месец е бил при Цветанка Ризова. Откъде - накъде?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  ""Всъщност един от големите проблеми на обществото и на прехода ни е, че допускаме бивши ченгета, доносници и обикновени ренегати да се изживяват в публичното пространство като морални стожери и ментори.""

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Напълно съм съгласна с г-н Екимджиев.

  "Всъщност един от големите проблеми на обществото и на прехода ни е, че допускаме бивши ченгета, доносници и обикновени ренегати да се изживяват в публичното пространство като морални стожери и ментори."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Респект, всяка негова дума е напоена със смисъл, всяко твърдение излага на показ уродливостта не само на съдебната систама, но и на обществото като цяло, ще се връщам към тази статия от време на време за да си напомням, че има хора които виждат истината и могат да назоват нещата с истинските им имена!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Цацаров и Я.Тодоров ще борят корупцията , а Боце каза ,че вече сме я преборили. Чакам момента , в който на много хора ще им писне.Затишие пред буря.

 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Този Адвокат е създаден за РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  Форумните юристки нещо по темата да кажат, или им е кът капацитета?
  Е това е адвокат, не е влюбен в Борисов...

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Този с удоволствие бих го назначил за главен прокурор. Макар че опитът ме е убедил, че не винаги красиво говорещите са и свестни /дори обратното/ но все пак бих рискувал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Не съм юрист и за мен беше удоволствие да прочета интервюто! Ясен поглед върху системата и нейните пороци, професионализъм и както съвсем правилно е отбелязал Зидан в #1 - много точни епитети. Без лични нападки, но право в целта.
  Щом има и такива юристи, може би има и някаква надежда за горката ни, все още отчайваща кривосъдна система!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 21. 21 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Големият въпрос е какво ще правим СЕГА с негодниците във ВСС и с марионетките, които от години тежат на ключови места в съдебната система.
  =============
  Ясно и точно.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  [quote#17:"Rim"]Този Адвокат е създаден за РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК... [/quote]
  Глупости!
  Човекът си има професия!

 23. 23 Профил на lans_armstrong
  lans_armstrong
  Рейтинг: 422 Весело

  Традиционно безапелационен и точен анализ, с нужната доза ирония! И обичайно за адв. Екимдиев - на правилната страна! Има надежда за българската адвокатура!

 24. 24 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Весело

  Поздравление за смелостта на Михаил Екимджиев .Без увъртания, назоваване на проблемите с истинските им имена .

  И един много важен цитат:
  "За да си професор в Алма матер, не е достатъчно главата ти да е побрала определено количество статистическа информация за конституционните модели. А означава да си преди всичко морален лидер и пример за студентите. Знание без етика не може да създаде академичен дух и традиция. Всъщност един от големите проблеми на обществото и на прехода ни е, че допускаме бивши ченгета, доносници и обикновени ренегати да се изживяват в публичното пространство като морални стожери и ментори."

  Респект.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Кажи му адвокат и не го обиждай повече... Куца му и метафората - ноев ковчег предполага ПОТОП, при който загиват почти всички, освен уредените на ковчега... т.е. нищожно малцинство.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  [quote#19:"Fred"]но все пак бих рискувал.[/quote]

  До коментар [#19] от "Fred":

  И аз.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  "....Но нали политическата власт е тази, която може да ги принуди, като промени правилата с нови, които да не допускат сегашните зависимости?...."

  Безкрайната промяна на правилата води до тия резултати. След като нямаме държавници с ум и отговорности пред Отечеството, всеки, докопал се до властта, ще иска промяна на правилата на играта по време на самата игра. В цивилизованите правови държави първо мислят, задълбочено и отговорно, след това предприемат действия и законите работят десетки и стотици години. Видяхме нашия "елит" как прави всичко "на коляно", без много мисъл, първосигнално и най-вече според думите на "вожда". Затова и резултатите са такива - станахме страна от Четвъртия свят, бедна, окрадена, васална на всеки, който ни пожелае, с тъпа, продажна и крадлива колониална администрация...

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Държавната система НЕ СТРУВА. Колкото и да я ремонтират, еле по рецепти на адвокати, пак ще остане същата машина за мачкане на едни (повечето) хора - и респективно облаждане на други (малцинството, сред които и разбира се адвокатите, оторизираните незаобиколими посредници между гражданите и нарочно написаните сложно, объркващо и лобистки закони, написани пак от юристи, подсигуряват си хляба, и то на дебели комати).
  Ето защо дрънканиците на господина пукната пара не струват, освен за неговото съсловие и платежоспособните му клиенти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на female
  female
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Малкият човек бива мачкан последователно от:
  1. Пренебрежението на администрацията.
  2. Пасивността на всички институции.
  3. Злонамереността на съдии и прокурори.
  4. Продажността на медиите.
  5. Лудостта на себеподобните.
  6. Наглостта на шаманите.
  7. Липсата на средства, с които да достигне до г-н Екимджиев, за да осъди гореизброените.
  Подкрепям идеята, че трябва да се действа радикално. Ако правителството не успее да генерира справедливост в съдебната практика, трябва да бъде принудително отстранено.
  Престъпниците в държавното управление и "независимия съд" продължават да вилнеят.

 30. 30 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много добро интервю. Между другото, не е зле да се даде силен медиен отпор с подобни материали, в които звучи гласът на разума и логиката, срещу бруталната атака, предприета срещу всеки, па макар и плах опит за промяна. А опитът наистина е плах – реформата трябва да е много по-категорична.

  Мисля, че целта на реформата би трябвало да звучи така: Създаване на условия, които ГАРАНТИРАТ, че магистратите изпълняват съвестно и безупречно служебните си задължения.

  Конкретизирана в две основни задачи: Първо, създаване на такива условия, че всеки магистрат ДА ИСКА (да се силно мотивиран) да си върши качествено и ефективно работата. Второ, създаване на такива условия, че нито един магистрат ДА НЕ МОЖЕ ДА НЕ СИ ВЪРШИ качествено и ефективно работата, дори и ако умира от желание да не я върши, т.е. ако е изключително силно мотивиран, стимулиран или принуден по някакъв начин.

  Всичко, което се предлага в реформата нататък, трябва да бъде СРЕДСТВО за реализацията на тази цел и решаването на нейните задачи. И заедно с това решаването или не на двете основни задачи е най-добрият критерий за смислеността на предлаганата реформата и за ефективността на съдържащите се в нея политики, механизми и мерки. Така реформата се превръща в постоянен процес на усъвършенстване.

  М. Екимджиев: „Политиката е изкуство на възможното... Съпротивата наистина е жестока и тя може да бъде преодоляна само с вътрешен натиск от активните и отговорни хора и с подкрепа от европейските институции.” Затова от всеки, който е против предлаганите мерки за реформиране на системата, трябва да се искат отговори. Дали е против ефективна и качествена правоналагаща и правораздаваща система или не. Ако не е против, но не му харесва предлаганото от Хр. Иванов и правителството, какви точно мерки и решения предлага самият той? И как те ще подобрят работата на съд, прокуратура, следствие? Анализ на всички предложения от гл. т. на целта и задачите на реформата. Трябва да се осветят скритите мотиви на съпротивата към промените и да се разкрие маскираният като предложения за промяна интерес от запазване на статуквото.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Любопитно

  ЗА ВСЕ ПО-СВОБОДНА И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Прав е адвокат-човека.

  Патриархът... На съда,
  плаващ към земя мечтана.

  Еврозона. На Съда,
  гдето болка рашка няма.

  Няма кражба и лъжа.

  "Михаил Екимджиев: Ноевият ковчег на Христо Иванов
  е по-полезен за България от Титаника на Близнашки"

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Весело

  МОЧА на секи км

  Тролщината се заплаща
  скъпо, ящно и изящно...

  ссср 2 и 3
  фюрер Влад ще построи

  с БРИКС пари
  все по-добри.

  Пукнатите - у земята
  ще ги тръшне

  с анти дата.
  "Задна", ще рече,

  когато,
  в предстоящо куку лято

  Всички Земни Континенти
  ще почитат Влади менти!

  До коментар [#28] от "Николай Теллалов":

  Ето защо дрънканиците на господина пукната пара не струват

 33. 33 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Докато в България има хора като Христо Николов и Михаил Екимджиев има надежда за правосъдието и държавата, но и те имат нужда от нашата подкрепа.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  още по темата

  "Заместник-правосъдния министър Петко Петков:

  Георги Близнашки се държи като агресивен тинейджър и само хули"

  http://www.mediapool.bg/georgi-bliznashki-se-darzhi-kato-agresiven-tineidzhar-i-samo-huli-news235505.html

  "Михаил Екимджиев: Ноевият ковчег на Христо Иванов е по-полезен за България от Титаника на Близнашки"

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/06/17/2554580_mihail_ekimdjiev_noeviiat_kovcheg_na_hristo_ivanov_e/?ref=interview

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  [quote#33:"Планинар"]Докато в България има хора като Христо Николов и Михаил Екимджиев има надежда за правосъдието и държавата, но и те имат нужда от нашата подкрепа. [/quote]
  Ъъъъ ... кой е Христо Николов?

  Та да знам кого подкрепям, ако те послушам

  А ако имаш предвид Христи Иванов ... щом му бъркаш даже името, то ...?
  Прочее ... Христо Иванов просто е начело. Иначе въпросната "реформа" само в България я мъдри екип от близо 60 човека ... Отделно съветите отвън ...

 36. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  откровен и истински анализ на въпроса "защо българската темида е долна ку..ва"

 37. 37 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]Цацаров и Я.Тодоров ще борят корупцията , а Боце каза ,че вече сме я преборили. Чакам момента , в който на много хора ще им писне.Затишие пред буря. [/quote]
  Затишието свърши. Събитията от Гърмен и Орландовци имат същият корен и той разсте изпод един повален на земята стълб. Един от основните стълбове на демокрацията: "Върховенството на закона".

 38. 38 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#4:"manu_chao"]Ако няма мощен отвъдокеански шут - не виждам друг начин. [/quote]
  Забравяш заветът на Дякона: "Тоз който ще ни освободи - той ще да ни и пороби. Трябва сами да извоюваме свободата си!"

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Хареса ми.Близнашки дали ще го прочете.

 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Петя Владимирова, ++++++++++++++++++++ !
  Толкоз ...

 41. 41 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  [quote#17:"Rim"]Този Адвокат е създаден за РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК... [/quote]
  За да го реформира нали !

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  "... Не поглеждайте към Румъния и забравете Моника Маковей, според която не законите, а хората правят промените ..." !

  Точно така! Но тука ни будалкат, че било точно обратното! Да не забравим, че бате Бойко и той много иска реформа, ама първо трябвало да има консенсус в съсловието...! Тоест, чака съдебното съсловие само да се реформира! Което само по себе си няма как да стане! Затова целия ВСС и 3/4-ти от съдиите и прокурорите, трябва да бъдат подменени!

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Единествено несъм съгласен с твърдението на Г-н Екемджиев:
  "не поглеждайте към Румъния и забравете Моника Маковей, според която не законите, а хората правят промените"
  Точно хората-личностите-лидерите правят промените.Каквито и закони да има, колкото и добри-лоши да са те, от хората които ги прилагат зависят крайните резултати за обществото .

 44. 44 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Моите комплименти, г-н адвокат !!!!!

 45. 45 Профил на Medesc
  Medesc
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "idiot_idiotov":

  И аз съм съгласен - доносник 'Ивайло' чудесно пасва на това описание!

 46. 46 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Изчетох статията с огромно удоволствие,което ми се случва не за първи път,когато говори адвокат Екимджиев.Неговите оценки са кинжално точни и този път.Все пак въпреки наличието на съпротива от корумпираното статукво,надявам се нещо положително да се направи>

 47. 47 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Не поглеждайте към Румъния и забравете Моника Маковей, според която не законите, а хората правят промените."

  Законите са инструмент, с който работят хора. За да работи правосъдието са нужни качествени инструменти и качествени професионалисти(хора). Да направим един конкурс за електронни съдии и прокурори?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#22:"xm..."]Този Адвокат е създаден за РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК... - цитат на коментар #17 от “Rim”

  Глупости!
  Човекът си има професия! [/quote]
  И аз съм забелязал, че свестните професионалисти бягат от политиката като дявол от тамян. Имаше един начален период 90-те години когато наивно искаха да помогнат на страната си, видяха какво смрадливо блато е родната политика и се махнаха. В резултат на което свестните хора там сега са голямо изключение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  "Реформаторите едва ли лесно са се отказали от първоначалните си идеи."

  Важното в това изречение е едно и то е, че "реформаторите" са се отказали от първоначалните си идеи. Лесно или трудно, не ни интересува! Само дето се пъчеха, че са единствените, които ще направят съдебната реформа, хахах... Наивници! А на др.Екимджиев - уж "защитникът" на човешки (и съдийски права на "ударените" от Цветанов магистрати) права, хак да му е! Друг път да си мери приказките.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 50. 50 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#43] от "radoslavivanov":Не сте схванали мисълта му - това не е негово, а активното послание на Ясен-Тодоровци и Цацаровци!

  Sic transit..
 51. 51 Профил на gg_01
  gg_01
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#0:"Адвокат Михаил Екимджиев"]конституцията на Тодор Живков [/quote]


  Тодор Живков е имал и конституция ? Негова, собствена ?

  Утре и Путин ще си направи...

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Основното в статията, че не може да се очаква радикална полезна реформа в съдебната власт, е напълно вярно. По две основни причини. Първо, защото при този пъстър парламент и почти толкова пъстро правителство това общо взето е невъзможно. И второ, защото за да се получи все пак нещо, което е наистина сериозно и полезно, министърът на кривосъдието трябваше да е толкова напорист, колкото здравния министър, че и повече. Или поне колкото социалния министър. Нещо, от което той е твърде далече.

 53. 53 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#12:"Gopeто"] Ясен Тодоров сигурно 10 пъти само последния месец е бил при Цветанка Ризова. Откъде - накъде?[/quote]

  От там че, Цветанка Ризова едно време беше "наш" млад журналиситически кадър под крилото на партията, а продуцент на предаването е Уляна Пръмова - потомствен убиец и античовек.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Весело

  Караул! Мачкат президента. Не се заблуждавайте, че адвокатът говори за реформата или за Близнашки случайно. Унищожителните критики към Близнашки са насочени преди всичко срещу президента Росен Плевнелиев, чийто личен избор за служебен премиер днес е окачествен като "нездравословно" "обременено минало" и цял вагон още черни етикети. Медийната бухалка очевидно цели дискредитирането на президента, неговите инициативи и шансовете му за втори мандат.

 55. 55 Профил на pes18317095
  pes18317095
  Рейтинг: 8 Неутрално

  хитричко. само че ноевия ковчег са го строили в приказно-библейски времена и е една метафора за новото начало. титаник е строен в днешните времена и е потънал не заради инженерни недостатъци, а заради човешката арогантност и лекомислие. тази ефектна аналогия е неприложима екимджиев. при ниския интелектуален ресурс на гроб настръхвам от идеята точно те да правят такива важни промени. поръчкова статия

 56. 56 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Най-накрая излезе някой и каза, че Близнашки е кръгла нула. Аз свързвам това лице с предоставянето на "Александър Невски" на Църквата, в рамките на служебен кабинет - хитра маневра, грандиозна злоупотреба с държавна собственост.

 57. 57 Профил на kirman76
  kirman76
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всичко е точно и ясно казано! Освен това,е и самата истина! И все пак,като се имат предвид дългогодишните взаимовръзки и зависимости,наистина радикална рефома е малко вероятна,макар и да е абсолютно необходима. Силните позиции на ДПС в съдебната система и усукванията на Борисов и ГЕРБ,ще доведат нещата само до козметични промени! А резултати като тези на Моника Маковей,ще ги видим "на макавей"! Жалко,но факт! Без силен външен натиск и остри мониторигови доклади,статуквото ще тържествува!

 58. 58 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#48:"Fred"]Имаше един начален период 90-те години когато наивно искаха да помогнат на страната си, видяха какво смрадливо блато е родната политика и се махнаха. [/quote]

  До коментар [#48] от "Fred":

  Именно за това ти говоря често: вината на вашето поколение. Просто бяхте прекалено страхливи.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 59. 59 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#6:"bawarec"]Явно времето не работи в полза на комунистическите останки дори и в съдебната система. Израстват нови поколения, които не си спомнят с носталгия за соца на Т. Живков.[/quote]
  Но без лустрация няма да стане. Трябва да се приложи тотална декомунизация и деДС-кация и то не само в съдебната сфера. Навсякъде в държавните институции - МВР, Военни, Спец. служби, Образование ..... и медиите.

 60. 60 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#9:"Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!"]Съдебна реформа няма да има, защото наличните политичисеки партии в България са организирани престъпни групи[/quote]
  И партиите трябва да минат през лустрация, но не както в ДСБ - да се разчита единствено на вътрешен механизъм за проверка и недопускане заемането на позиции от хора, съпричастни към БКП и репресивния й ДС апарат, а силова лустрация.
  Необходима ни е комисия а ла Маккартър, която да проверява всички кандидати и всички назначения и когато установи принадлежност - да ги изпраща в съда, който да постанови освобождаването им на основание, че комунистическият режим със закон е обявен за престъпен. Инак няма оправия.

 61. 61 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Всъщност един от големите проблеми на обществото и на прехода ни е, че допускаме бивши ченгета, доносници и обикновени ренегати да се изживяват в публичното пространство като морални стожери и ментори."
  Така е г-н Екимджиев, прав сте. Само трябва да добавите, че са ни необходими Закон за лустрацията, в съответствие със Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен и една комисия Маккартър.

 62. 62 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Възхитен съм от точния и коректен анализ, езикът, ерудицията и общата нагласа към света около нас. Поздравления и от мен!

 63. 63 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#18:"Добрин ВЕЛКОВ"]Е това е адвокат, не е влюбен в Борисов...[/quote]
  Би било много интересно, ако г-н Екимджиев даде едно интервю на оная "журналистка" гъзобойковблизка Илияна Беновска.

 64. 64 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Мишо е страхотен!!
  Още едно време се отказа от българската "парвова" система и реши да бъде юрист на Европа.Можем само да благодарим за анализа за погледа ,за морала му.А,и затова ,че не обремени карамта си/той знае.../!
  Още веднъж поздрави за мението .

 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#58:"stupid_american"]Просто бяхте прекалено страхливи. [/quote]
  Или прекалено гнусливи за разлика от вашето поколение което с лекота се продава. Да напомням ли пак за кметското синче на Хасково препоръчано от Радан?

  За страхливостта за разлика от вас 1997г щурмувахме парламента с павета, всички студенти се махнаха от университетите и мръзнехме по зимните барикади но свалихме БСП от власт. Докато вие подарявахте цветя на полицаите, едва насъбрахте хора да завземете по една аудитория, тичахте да търсите свободни аудитории за да си вземете изпитчето и дълбокомислено обсъждахте седнали на Орлов мост как ще управлявате подавайки от ръка на ръка саморъчно свити цигари... ясно с какво. Ако не беше ББ да се споразумее с Местан още щеше да ви управлява Орешарски.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на Колчо Българов
  Колчо Българов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бранейки като истински матросовец съществуващия порочен модел на съдебната реформа, Близнашки на дело доказва,че макар и напуснал организационно партията -майка БСП,той е останал верен на вътрешните мафиотски взаимовръзки,изградени още в началото на прехода от КОТИЛОТО НА ТОГАВАШНАТА ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА,ПРЕРОДИЛА СЕ В ДНЕШНАТА ОЛИГАРХИЯ! Котило,от което самият Близнашки бе част,като племенник на члена и секретар на Политбюро на ЦК на БКП Йордан Йотов и като един от групата специалисти,която партията натовари със задачата ДА ИЗРАБОТИ И НАЛОЖИ КАТО КОНСТИТУЦИОННА НОРМА ТОЧНО ТАКАВА НЕРАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА! И точно затова неговата яростна атака в личен план срещу министър Христо Иванов,при това по един недопустимо арогантен начин,който няма нищо общо нито с добрия колегиален тон,нито с духа на принципите,които се защитават,е проява на обикновена комунистическа наглост!
  Питам се само - кой подведе разумния Росен Плевнелиев да назначи Близнашки за служебен министър-председател и дали някой няма да се опита отново да го подведе,за да назначи за конституционен съдия един заклет противник на толкова чаканата от обществото радикална съдебна реформа?

 67. 67 Профил на Колчо Българов
  Колчо Българов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Моля,думата "реформа" от третия ред на моя коментар да се чете"система". Благодаря.

 68. 68 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#8] от "etty1":

  ..а ако кажеш и на кой съдия са тези дела , поне по голямата част ??!!Леко ще подскажем ... Ц......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK