Фантомната болка България

В квартал "Орландовци", 15 юни

© Георги Кожухаров

В квартал "Орландовци", 15 юни



Статията е от личния сайт на Николай Слатински. "Дневник" я препечатва с незначителни съкращения.


Не мога да кажа, че знам всичко за всичко, което се случва през последните десетина дни, но ще си призная, че изпитвам вътрешна съпротива срещу всеки опит нещата постоянно да се обясняват с някакви всесилни фактори, които могат във всеки един момент да натиснат даден педал и обществото ни веднага да пощръклее и изперка, с извинение за употребените думи…


Ако има такива фактори с такава способност, то ние сме окончателно загубени като общество, време е да гасим лампата и да обявяваме закриване и затриване на територията, която по инерция все още ние заедно наричаме България!




Някой организирал протестите, защото наближавали избори!


Колко лесно, наивно, елементарно и утешаващо обяснение!


Макар че ние винаги сме пред някакви избори. И въпреки че предстои лято, което ще спихне с жегата си сегашните емоции, ако те са дирижирани. Ако аз можех, бих натиснал въпросния педал 3-4 седмици максимум преди изборите…


Така с версията за дирижираните протести някак се снема общата политическа вина – на политиците и политиките – за агонията на България по етническото направление.


Не коментирам тук кой и за какво може да използва ескалацията на етническото напрежение, в която ескалация много силно е социалното измерение,


взривоопасната смес
между етническа изолация и социална маргинализация.


Разбира се, че повечето политици, за които няма нищо свято, ще използват тази етносоциална бомба с часовников механизъм!


Но като си казваме с лека ръка, че ескалацията на напрежението е само защото някой умело го дирижира и ескалира, ние си казваме, че ексцесиите са конюнктурни и само да се докопаме до дирижиращия и ескалиращия и всичко ще заспи, а обстановката в България ще се нормализира, ще цъфне и ще върже.
И така си заравяме главата в пясъка.


Защото проблемите са тук, бомбата цъка и е въпрос на време кога тя ще се взриви със страшна сила.


Тази бомба е от типа "мръсни бомби"


Т.е. това е своеобразен етносоциален коктейл "Молотов", който освен че нанася щети със своите осколки, гвоздеи, игли, ръждиви железни скобки, разхвърля във всички посоки радиоактивни отпадъци, които със своите излъчвания и облъчвания правят поразеното пространство опасно за живеене за дълъг период от време.


България е тежко болна.
Не, не неспасяемо, но тежко болна


Туморът се ражда, храни и стимулира преди всичко политически. Циганите са част от проблема, но проблемът е много по-голям, много по-дълбок. Неотдавна използвах сравнението на мой колега и приятел – че по отношение на тези "цигански" проблеми българското общество се държи като човек, който неистово мрази своя черен дроб, че страда от цироза. А цирозата е само следствие – тя е последица от злоупотребата с ментета политици и политики, от системния битов алкохолизъм с илюзии, комплекси, безхаберия и безотговорности спрямо България, нейното настояще и още повече – нейното бъдеще.


- Проблемите на България се дължат на отказ от стратегическо мислене; от търсене и утвърждаване на общи ценности, цели и идеали, които да ни правят от сива маса спасяващи се поединично индивиди в общност и общество; от намиране на смисъл да се "ручат жабетата" на безкрайния Преход – Преход, който в началото бе наистина Преход, но после настъпи подмяна и той се превърна в опазване на новото постпреходно статукво ("открадналият – откраднал, богатият – богат, хитрият – хитър, загубилият – загубил, бедният – беден, битият – бит…) чрез пропагандните и силовите ресурси на държавата, чрез медиите и финансите, културните псевдоартефакти и експлоатацията на носталгични соцобразци на имитационен, макар и словесно пищен патриотизъм и на жалба за тоталитарно минало, освобождаващо от индивидуалните рискове, независимости, отговорности и целеустремености, но гарантиращо обгрижването, подчинението на силова власт, липсата на редица права и сигурността на (под)платената с несвобода зависимост…


- Проблемите на България се дължат на липса на съвременно и модерно управление, имитацията и симулацията на власт, на управление се ограничава само до обезпечаването на идеални условия за сладък живот на 10% от обществото и фактическо оставяне на произвола на съдбата на останалите 90%. А много добре се знае, че оптималната пропорция за подобно разделение е 20%:80%. Всеки процент изкривяване на тази пропорция означава израждане на социума и разкъсване на социалната тъкан. Какво да кажем, когато у нас това изкривяване е почти чудовищно – то е 10%, а според някои социолози е дори 13-14, даже 15%, т.е. на практика ние имаме съотношение 5%:95%. Това вече не е общество, камо ли демократично, това е болен от социален рак с множество разсейки необществен, направо антиобществен организъм.


 - Проблемите на България се дължат на превърналия се във властваща норма всеобщ цинизъм по отношение на абсолютно всичко, което се случва в страната. Цинизъм като отношение към България, цинизъм като снемане на лична отговорност за България, цинизъм като всеобщо усещана принуда да се живее в България, ако не може да се спасиш извън нея.


 - Проблемите на България се дължат на фактическата липса на България. Ние упорито отказваме да забележим, че вече няма България. Има самозаблуда България, има спомен България, има призрак България. Нашето сакрално обвързване с България е една много силна и ужасно остра фантомна болка – каквато е болката в крака, който всъщност вече е отрязан, но тялото го "помни" и го чувства като болящ, като неистово болящ…


В такава липсваща България първи се отказват, отлющват и откъртват, отделят, отвръщат и отвращават от нея именно маргиналите, аутсайдерите, лузърите, социопатите, изключените от социума. И да ги обвиняваме за това означава да не ги виждаме такива, каквито са – следствия, последици, симптоми и синдроми на болестта, а да ги набеждаваме за причина за болестта, за самата болест!


Никакви програми и платформи, никакви стратегии и десетилетки на интеграцията няма да имат ефект, докато не се оздрави самият организъм


докато не си дадем сметка, че България липсва
и не започнем да си я отвоюваме от разпада, от ада


от небитието, от несъществуването. Т.е. ако не започнем да атакуваме самата болест, нейните метастази и разсейки.


Адски опасно е това, което тези дни се случва в страната ни, но случващото се има и един добър смисъл – то ни отваря очите за истината, за реалното състояние, за разпада, за липсата на България, за липсата на българско общество, за липсата на български народ.


А за да има български народ, ние трябва да си дадем сметка, че той се състои от българи, турци, роми, евреи, арменци. И бедата му е обща – на българи, турци, роми, евреи, арменци. И няма как да се спасим и възродим без някоя от тези съставни части на българския народ. В това е и нашето проклятие, в това е и нашето спасение. Ако все още не е станало късно, много късно, фатално късно…


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  Не съм я чел.Някой да я разкаже с две-три думи.

 2. 2 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Проблемът на България са нелегалните имигранти- МЮСЮЛМАНИ.
  Тези ни налазиха и ни заливат държавата

 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1433 Весело

  [quote#1:"chicago514"]Не съм я чел.Някой да я разкаже с две-три думи. [/quote]

  Циганите... бла... бла... бла... вината е наша... бла... бла... бла... политиците не правят нищо... бла... бла... бла... трябва да се вземат мерки... бла... бла... бла... те са нашето бъдеще... бла... бла... бла...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1870 Разстроено

  Прав е Слатински - България е много, много болна и се нуждае от спешно самопречистване на организма.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Неутрално

  Циганията не е етнос , а манталитет , който за съжаление обхваща все по-значителни групи хора в България.

  [email protected]
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Преди две години имаше такъв призив:
  -Да си върнем държавата.
  Може и да стане след още 15 години преход из пустинята...

 7. 7 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 508 Весело

  [quote#2:"stenli1"]Тези ни налазиха и ни заливат държавата[/quote]

  Държавата на Пеевски, Доган, Черепа, ТИМ... ?

  Ти кой от тях си точно?

 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Слатински вели:
  "А за да има български народ, ние трябва да си дадем сметка, че той се състои от българи, турци, роми, евреи, арменци."
  Само че вярното е:
  А за да има български народ, ние трябва да си дадем сметка, че той се състои от българи, български турци, български роми, български евреи, български арменци.

  Ако турците, ромите, евреите, арменците не желаят да са част от народа / нацията, не само няма как да станат такава, но и няма как да ги включваме като част от условията на задачата.
  При евреите, арменците, но и немалка част от турците идентификацията с българското като добавка към собственото е налице. Има го и при немалко роми.
  Въпросът е как от немалко да минем към много повече и да покажем на пожелалите го, че си струва и е добре и за тях, но и за нас.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Слатински плаща ли си, за да се публикуват през ден негови статии по всички въпроси?

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#4:"дедо Андро"]Прав е Слатински - България е много, много болна и се нуждае от спешно самопречистване на организма.[/quote]
  Проблемът е, че България не показва, че има някакви защитни сили и защитни механизми. Засилила се е яко надолу

 11. 11 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Всички се упражняват на тема;Многострадалната БГ...ако Света се движеше от песимистите и апокалиптиците още щяхме да живеем в пещерите,били сме 500 г в Османската империя и не можаха да ни претопят,няма да се предадем и сега,стига с тези депресивни констатации и пророчества.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  "...отказ от стратегическо мислене..."
  Че кой да мисли стратегически,Борисов ли,Местан ли или Мая Манолова.За тях е важно само днес и сега.

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Тезата на г-н Слатински има вътрешно противоречие...не може да се твърди, че България я няма, че болката която изпитва е фантомна, че обществото и е болно и видиш ли, за да се излекува трябва да прегърне циганите и турците, даже да се целуне с тях и хоп, принцесата ще се свестИ...
  Щото "принца", който чакаме да я целуне, изобщо не се самоосъзнава за българин и му дреме на ЖейСеМа за България...!!!

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Неутрално

  основният проблем с "налазването" е "изпълзяването" на "фелдфебелщината", нищо друго. и господин Слатински също има роля в цялата работа.
  когато единствено мерило за всичко е количеството войнстваща посредственост, водеща до количество видим "успех", нещата са изтървани принципно.

 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1870 Разстроено

  [quote#10:"stenli1"]... България не показва, че има някакви защитни сили и защитни механизми.[/quote]

  С неприятно чувство се съгласявам с това Ваше твърдение...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Не съм я чел.Някой да я разкаже с две-три думи.[/quote]
  И аз се отказах да го чета този автор. На посоки ще стрелям един коментар - автора рисува черна картина и няма идея за подобряване на положението. Да ми кажете дали съм познал!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Не съм я чел.Някой да я разкаже с две-три думи. [/quote]
  Дайте да дадем.
  Точно с три думи.

  Може и с други три ... думи, думи, думи ...

 18. 18 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Как да има стратегическо мислене, като повечето от българите твърдо вярваме, че изборите се правят САМО от хладилника. Левичарският начин намислене у нас е взел тотално надмощие;почти всички парти у нас ВНУШАВАТ пълен хладилник, с един замах, т.е декрет: напр. арестуване на ВСИЧКИ цигани,/няма да ги храним/ или излизане от ЕС /така няма вече кой да ни потиска и държавата ни се само-изстрелва във висините.../ , България -ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР /лежим под крушата , пускаме и спирме кранчетата на съседите, те не само плащат но и коренопреклонно благодарят/. ВСИЧКИ БЕДНИ и по равно - на първо място сме на глава, по болници -ура и по полицаи също. И НЯМА значение , че сме и на първо по болести и битови престъпления. Искаме промяна,към по-добро, но тя да не започва сега и от нас. Е няма как драги сънародници.

 19. 19 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Проблемите на България се дължат на отказ от стратегическо мислене !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ++++++++++++++++++++++++++++

 20. 20 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Авторът е прав, но наред с изброените причини за проблемите на страната, аз бих добавил и една много съществена:

  "Простотия, невежество, безхаберие".

  Това е директна последица от неучастието на българите в европейския ренесанс и идеите на хуманизма през 16 - 19 век.

 21. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#20] от "easy63":

  [quote#20:"easy63"]"Простотия, невежество, безхаберие".

  Това е директна последица от неучастието на българите в европейския ренесанс и идеите на хуманизма през 16 - 19 век.[/quote]

  Тук се говори против негово величество най-толерантния, мултикултурен и прогресивен за времето си султан, чието присъствие по нашите земи е донесло единствено и само просперитет, така че аз си излазям!

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  Не е болна България.„Няма я“ не е точно.Няма държава.Кой ръководи? Има ли виждане за поне 5г.напред? Мисли само за „Усвояване“.Лемурите са се уяли и не си мръдват пръста да свършат за 5 ст.работа. Сутринта Фънъкова нещо мрънкаше за районните кметове.Тя не е от тоз свят.Само с ленторезане и гасене на пожари не се управлява.

 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Седят на една маса олигарх, ‪псевдопатриот‬ и циганин. Пред тях - купа с 12 бисквити. Олигархът се пресяга, прибира 11 от бисквитите и подшушва на националиста:
  - Виждаш ли го оня. Иска да ти вземе последната!

  С любезното съдействие на ДС и роякът "партии".

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Някой организирал протестите, защото наближавали избори!
  Колко лесно, наивно, елементарно и утешаващо обяснение!
  .............
  Кашпировски, седмица преди да издаде последната си книга, Владо Даверов нае двама да го набият пред дома му, дори се престарали, та му чупиха носа.
  Идеята му бе, да се обяви за жертва на заговор, понеже книгата му разкрива тайните на ДС, на началниците му. Хм, колко лесно, наивно, елементарно...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#12] от "rosiraycheva50._":

  .. и колко $ !!!

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  И най лошото е че всичко това е възможно да продължи още много години.

  klimentm
 27. 27 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "klimentm":

  А нима някой си мисли, че ще свърши със свършека на тази кризичка ? Това е системен проблем на обществото ни!

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Проблемът е един и той няма нищо общо с политиците,българското общество или състоянието на държавата.Проблемът е манталитета на циганите.Защото навсякъде ,където има цигански малцинства амт същите проблеми-Унгария,Словакия,Румъния,Сърбиь,Албания,а в Чехия им изграждат и стени на циганските гета.Не се е намерил политик или народ,който да реши този проблем.Няма и да се намери.Нека си кажем нещата с истинските имена.

 29. 29 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#20:"easy63"]"Простотия, невежество, безхаберие".

  Това е директна последица от неучастието на българите в европейския ренесанс и идеите на хуманизма през 16 - 19 век. [/quote]

  Съгласен съм с простотията и невежеството, но абсолютно не съм съгласен че причината е в 16-19 век.
  Ако сте по възрастен и сте контактували с хора живели и учили преди 09.09 1944г бихте констатирали че един човек от онова време с четвърто отделение образование е много по умен от хората със средно и висше образование от късния социализъм, да не говорим за сега.
  Опустошението на българската нация беше осъществено от втората руска окупация на нашата страна.
  А защо тя беше успешна (за руснаците) за разлика от първата
  причините са много.

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#11:"adam1966"]били сме 500 г в Османската империя и не можаха да ни претопят[/quote]
  А дали е искал някой да ни претопи?Щом във високопланинските села безпроблемно е станала ислямизация, и чиито потомци и до днес изповядват исляма,то какво остава за градовете или селата в равнината,където турците лесно са можели да вкарат войски при нужда.Не са ни претопили,защото не са искали.

 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3533 Весело

  Голяма мъдрост в тази статия! Проблемите на България били, 4е вместо да се осигурява райски живот на 20% и да се изоставят 80% от населението на произвола на съдбата, се осигурявал райски живот само на 5% и се хвърляли зад борда 95%. Демек - аз, виден журналист и анализатор, съм отстранен от хранилката - като допуснете до хранилката 20% от населението, вкл. мене и си4ко ще бъде ОК!

 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  "Никакви програми и платформи, никакви стратегии и десетилетки на интеграцията няма да имат ефект, докато не се оздрави самият организъм, докато не си дадем сметка, че България липсва и не започнем да си я отвоюваме от разпада, от ада, от небитието, от несъществуването...."

  Абсолютно вярно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#30] от "kermit":

  Ами и вашата теза не е вярна.
  В планините ислимизацията е станала със сила защото там бог високо, цар далеко,но в равнините например североизточна България са ислямизирани огромни групи българи с помощта на икономически методи.
  Но турците са оставили местното управление на българските общини в ръцете на българите, което е било решаващо за оцеляването на нашата нация.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#27] от "Радио Марс":

  Когато си прав, си прав!

  klimentm
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#29] от "pomnesht":Стига с тези глупости за опустошаваща "руска окупация".Да не дискутираме друго за сега,но поне по отношение на образованието не можем да се оплачем, с изключение на определена идеологическа промивка ,която всеки средно интелигентен човек преборваше рано или късно със скептицизъм Като се огледам за сънародниците си в моя новоанглийски щат..установявам,че има поне десетина преуспяващи професори,компютърджии или математици и всички са се образовали и изкарали значителна част от кариерата си по...кумунистическо време.

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#31] от "patsis":

  Съгласен съм.Този бърборко и многознайник си измисля някакви
  странни проценти за ...нормалност.Що се касае за циганското население.Преди големите промени повечето цигани честно и почтено се трудеха из разни заводи и производства,които бяза закрити по-късно поради икономичес ка нецелесъобразност или безхаберие.Четох разисквания в Народното събрание,където представител на интересите на ломчани ( на циганите там..) пита Костов,как си представя той последствията на за закриването на
  заводи в града,които ще оставят на улицата и маргинализират едно 80% или от този порядък от работещите там хора?Отговорът на Костов беше за някакви там незначителни компенсации с краткосрочен ефект..

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#36] от "тулса":Този бърборко и многознайник си измисля някакви странни проценти за ...нормалност.

  Бърборкото и многознайник не си измисля, а добре е усвоил маркс-ленинското у4ение за държавата и протестира, и вижда, 4е днешната българска държава е държава на едрата буржоазия (политкоректно "олигархия". Иска му се тя да би била държава и на дребната буржоазия и буржоазна интелигенция, към която при4ислява негласно и себе си - в такъв слу4ай вси4ко би било нормално!

  Костов също - нали е бил преподавател по маркс-ленинизъм. Просто той ве4е се отъждествява с определена класа, която ясно декларира "Държавата - това съм аз! Какво ми пука, 4е 80 или 95% ще бъдат изхвърлени зад борда?"

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#37] от "patsis":

  Не го знам аз кого точно включва Слатински в 80%,но нарастването на имущественото разслоение,при което практически няма вече средна класа или тя е обедняла много,се наблюдава и в други страни,където либералната и нерегулирана икономика е на почит.Олигархичният модел не е наш патент и сме свидетели на безобразията в Русия,породили като естествена реакция на 90 % те процента одобрението на недемократичния путинов режим и силовците ефесбешници

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#38] от "тулса":
  Хм, щом 88% от заетите в България са наемни работници и служещи, ясно е, че 80-те процента на Слатински включват предимно тях.
  Понятието "средна класа" за мен е измишльотина. Включва това, което едно време се наричаше "работническа аристокрация", евентуално и най-дребната буржоазия. Съществуването и добруването на този слой бе необходимо за да служи той за опора на буржоазните държави в периода на конфронтация помежду им, с колониалните народи и особено със социалистическия лагер. В момента необходимостта от съществуването му за световния и местния елит е отпаднала. Резултатът - отново обедняване и изхвърляне зад борда на огромни маси.
  Тези 20% избрани Слатински ги е заимствал вероятно от Бил Гейтс, който преди 15-20 години бе казал, че са достатъчни 20% от човечеството за производство на материални блага и услуги, "златният милиард", другите са ненужни. Но никъде не е казано, че този "златен милиард" трябва да бъде концентриран в няколко страни, нито, че България трябва да бъде една от тях, нито, че във всички страни би трябвало да има по 20% в "златния милиард".
  Русия си е отделен пример на развитие на олигархично общество, по модел описан от Иван Ефремов в "Часът на Бика" преди близо 50 години.

 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Идеята за общо Развитие липсва в нашия модел на "общуване" ...
  Има нещо недовършено в "РанЪт" ...

 41. 41 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "pomnesht":

  Е как защо беше успешна.Защото тоя път избиха всичко читаво и интелигентно, което можеше да им се противопостави.И после раята селска я поробиха на бързо.

  Още дълги десетилетия ще се лекуваме от опустошението на комунизма.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Не съм я чел.Някой да я разкаже с две-три думи. [/quote]
  Няма смисъл. Нито да четеш нито да ти я разказваме, поредните кухи словесни пируети на Слатински. Изглежда Дневник се чувстват задължени да тормозят читателите си с определен брой статии в кух претенциозен стил, ако не е Слатински ще е Дайнов и обратното.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  https://youtu.be/vYlBWGB4_pk

  Втората руско-съветска ОКУПАЦИЯ на България, създаде всички тези предпоставки и условия, с които се сблъскваме днес, като невъзможност да бъдем атрактивно привлекателни дори и за самите себе си.
  СССРОССИЯ представлява отделна от света развиваща се самостойност, която закъснява с развитието си 2 века.
  За съжаление у нас не се намериха здрави и алтернативни сили, които да изведат страната ни от наложеното статукво на неокомуноидното безалтернативно мислене, връзвайки отново статуквото с усвояване на помощи, а не развитие на ИКОНОМИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛИ.
  Отук и следва естествения ни провал като европейска държава, управлявана без идеи за развитие, а само надяваща се някой да и "помага"...
  Затова и структурно определените групи на нацията ни, немогат да се отъждествят с нея.

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  ДЕВОЙКО, нещата трябва да стават в България, а не в новоанглийски щати извън окупираната задунайска губерния, управлявана от съветско-руски васали в продължение на 70 години, похабили самочуствието и достойнството ни на българи и националност.

 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#37] от "patsis":

  Оформеното слабоумие, вследствие на дългогодишното съветско-руско подтисничество и концлагерна затвореност, не ни позволяват изглежда да проумеем, че ставаше дума за БЕЗАЛТЕРНАТИВНОСТ, а не за пожелателно изграждане на личности и кариера във времена на самоцензуриране и безпомощен страх след 9.9.1944 до първата половина на 90-те.

 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Весело

  [quote#44:"convince"]ДЕВОЙКО, нещата трябва да стават[/quote]
  Може, може..Само дето вече отдавна не съм девойка, а дядо на една прекрасна почти 4 годишна внучка.

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#45] от "convince":Не мога да приема, че алтернатива за запазването на достойнството нямаше. Е, кариерата на някои хора бе забавена с 20 години /например моята/- но кариерата не е всичко, не е идол!

 48. 48 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#47] от "patsis":

  Не става въпрос за каквато и да била кариера, камо ли за достойнство на някому, а за анормална среда на икономическо развитие, унищожило нацията като менталност и манталитет...

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1433 Весело

  [quote#46:"тулса"]Само дето вече отдавна не съм девойка, а дядо[/quote]


  Да видим дали съм разбрала правилно... значи, навремето (отдавна) си бил девойка, а сега вече си... дядо? Бахмааму... кви неща имало по този свят...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3994 Весело

  До коментар [#51] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Това е още едно доказателство че Америка е страната на неограничените възможности.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK