Времето на националпопулизма

В "Орландовци"

© Георги Кожухаров

В "Орландовци" 
Текстът е от портала "Култура"


Това време настъпи далеч преди лица от футболни агитки и малки групи обществено-възпалени граждани под звуците на един и същ тъпан да тръгнат на политически турнета насам-натам из страната. Все едно дали в Гърмен, "Орландовци" или другаде. Все едно дали част от тях през февруари 2013 г. под името "Сила", "Мощ" или някое друго име "сваляха" цените на тока или тези на бензина, а година по-късно заедно с Бареков и Нешка Робева сновяха из България, за да я чуят "без цензура".


В случая детайлите и конкретните персонажи не са от такова значение. Важна е приливната вълна на разочарование и реакциите на много хора пред телевизорите, щом се заговори за "политика".
Дойде време, в което започва да надделява нагласата, че проблеми,
трупани с десетилетия, трябва да се решат с един замах


И то "популярно": сваляме цените, вдигаме пенсиите и заплатите, прогонваме разни "изроди", та да си заживеем охолно и на спокойствие  Постижимо ли е всичко това е друг, "непопулярен" въпрос, който отива отвъд днешната популистка вълна.


Това ново време най-добре се описва с термин като "националпопулизъм", който се използва отдавна в Европа. Още от 80-те години, при надигането на първата вълна от популистки партии – Льо Пен във Франция или Хайдер в Австрия. За да съм съвсем точен, трябва да кажа, че негов автор е френският политически философ Пиер-Андре Тагиеф, който, така да се каже, го патентова през 1984 г.


И още тогава политолози описват парадигмата на "националпопулизма", с лекота мобилизиращ "масите" въз основа на добре познати политически лозунги, които няма как да не бъдат популярни.


Постулат номер 1: Народът е добър, а всичко, свързано с  политиката, изцяло скапано и мръсно. Затова трябва да се измете до дъно. Опитите за възражения, че политиката е резултат от избори, са "непопулярни", следователно неприемливи. Както и плахите възражения, че "избраниците" също се избират от средите на "народа"; както и че лидерите на новите популистки партии определено живеят в разкош и охолство, ходят по скъпи курорти или пък пушат пури, чиято стойност се равнява едва ли не на седмичната прехрана на човек на социални помощи.


Постулат номер 2: Освен политиците за всичко са виновни разните му там "смачкани интелигенти". Те все се съмняват. Все опонират. И заблуждават "народа", който инак бързо ще разсече възела, ще линчува и безпощадно ще накаже виновните. Популистката ярост срещу "скапаната интелигенция" е не само идейна, но и естетическа. "Всезнайковците" никога не харесват онова, което се нрави на "народа". Примерно – паметника на цар Самуил. И крайно време е да им се смачка фасонът. Пример за което е статията на един от рупорите на популистките нагласи – Мартин Карбовски – срещу Ивайло Дичев, в която той в упор го пита какъв "професор" е. Един "професор" явно трябва да изразява вкусовете на "народа", инак не е "народен професор", а всеки "ненароден професор", несъгласен с монументалните глупости на нашето време, явно си проси наказанието на площада. Или пък трябва да бъде "разжалван" публично от "професорството" си. Ех, какви "професори" имаше след 1944 г., които бяха "удостоявани" с научно звание тъкмо защото имаха здрава връзка с народа, а не с някакви измислени научни или естетически концепции.


Всичко това вече сме го виждали.


Съответно вълната на "националпопулизма" в България се съпътства от класически постулати на популистката пропаганда, описани отдавна, ама наистина много отдавна.


Още от Гюстав льо Бон в неговата "Психология на тълпите" (1895):


Формулирането на някакво твърдение, дори лишено от каквото и да е основание и доказателство, е вече сигурен начин, че тази идея може да проникне в духа на тълпите. Повторено многократно, то в крайна сметка се вкоренява в тяхното подсъзнание и се превръща в мотив за действие. Нещата се казват и просто се повтарят, докато не се усвоят.


А какви са тези твърдения? Ето поне три от тях, които популистките партии в Европа повтарят вече близо едно столетие. Все едни и същи, макар и като нов рефрен. Селекцията не е моя, а е на френския историк Мишел Винок.


Въпросът е звучат ли ви познато и разпознавате ли нечие родно "авторство" зад тях:


1. Ние сме в упадък.


Не сме в криза. Европа, а и светът само си мислят, че са в криза, а всъщност стремглаво се срутват. Никой не знае накъде да поемем, живеем по инерция. Културата ни е изчерпала своите основания, отвред нахлуват нашественици и не е ясно защо агонията продължава. И т.н., и т.н.


Плахите опити да се каже, че това са само реплики на тезите на Освалд Шпенглер от "Залезът на Запада", публикуван през 1918 г., срещат ироничните усмивки на "катастрофиците", които снизходително ви препоръчват да прочетете новите съчинения на путинския идеолог Александър Дугин за "архео-модерна", пък тогава да говорите. Едва тогава ще ви се проясни "геополитиката на нощта" и целият песимизъм на ситуацията. И най-вече песимизмът на българската ситуация, защото ние вече не съществуваме. Няма ни. Изобщо. Според един роден социолог-катастрофист ние сме само територия, на която няма и изобщо не може да има държава, щом сме извън ареала на руската политика.


Ако читателят на тези редове е убеден, че реално съществува и има достатъчно свободно време, би могъл да прочете нещо от тези катастрофични излияния. Дори като оспорващо доказателство. Lego ergo sum. Чета, следователно съществувам.


А иначе не едно поколение в Европа е живяло със съзнанието, че всичко е на ръба да се разпадне на съставните си части и да се сгромоляса в небитието. Между двете световни войни кой ли не е твърдял, че парламентаризмът е болест, съпоставима с алкохолизма и даже със сифилиса, че упадъкът е всеобщ, че навсякъде се ширят престъпност и корупция. Така възникнаха тоталитарните диктатури, в които същите тези недъзи се ширеха поголовно, без някой да посмее да обели и дума за това. Не само поради цензурата, а поради страх от жестоки репресии.


2. Виновните са известни.


Те са добре известни. Отдавна и винаги. Виновността е част от упадъка и решението също е добре известно: да бъдат събрани политици, магистрати, журналисти, протестъри или даже хора с очила на един стадион и после… Финалът е също известен.


А трикът на лесното обяснение е, че всичко се свежда до "дяволската причастност" на всички тези лица до злото, а не до конкретната и доказана виновност на едни или други лица от всички сегменти на обществото. Най-лесно е да опростиш света, вместо да се опиташ да го видиш в цялата му сложност.


И за да стане ясно, че всичко това е вече вършено, и то в България, ще се върна към прословутия "Народен съд" от 1945 г. Все си мисля, че кинокадрите с масовото искане на мъст не са само дело на комунистическата пропаганда. Причините тук са по-дълбоки. Всички тези 2730 смъртни и 1920 доживотни присъди зачеркват целия дотогавашен елит, който според мнозина е бил корумпиран, негоден и вреден. Представете си как с един замах изчезват всички регенти, министри от последните три правителства на България, всички депутати от 25-ото обикновено народно събрание, как в затвори и лагери загиват всички водачи на старите буржоазни партии, а после и на земеделската опозиция. С какво обаче това е подобрило живота на хората? Станали ли са те по-свободни, по-богати? Дали новите комунистически управници са били по-компетентни и по-чувствителни към болките на хората? Национализирано и отнето е било имуществото на богатите. Станали ли са бедните по-щастливи, а обществото – по-справедливо?


Едва ли. Тъкмо обратното. Така че резултатът от този кървав експеримент е вече известен.


3. Провиденциалният спасител.


И тогава идва Той. Кой – в случая не е чак толкова важно. От значение не са и физическите му данни. Може да е с размерите на агресивно джудже с характеропатични жестове, сипещо ядни клетви пред микрофона. Да е дългуч без коса, облечен в бяла риза, която майка му е изпрала, за да иде да се жертва за народа. Или пък да е плещест здравеняк, хитро присвил едното си око, докато разговаря с народа чрез отсечено-гърлени фрази. Това изобщо не е важно.


Важното е, че сме в упадък и търсим Мойсей, който да ни изведе от пустинята. За чест на вечните български оплаквачи трябва да признаем, че всеки припознат от масите спасител тутакси бива низвергнат от тях като лъжемесия, ляв или десен анекдот, помръкване на политическия разум, така че безизходицата става все по-голяма.


За масите обаче тези досадни медийни гласове започват да губят значението си. Човек се нуждае от надежда и те започват да търсят в провиденциалния човек единственото, което може да им гарантира спасението: волята.


Този човек демонстрира воля да ги поеме от безизходицата и да ги поведе нанякъде. Тях, които не знаят накъде да поемат.


"Мнозинството винаги търси човека с силната воля", пише Гюстав льо Бон. И все някъде го открива. Този човек няма съмнения и има вяра поне в себе си, което го прави човек-маса, а тълпите се скупчват около него. Като всички демагози този човек е роден оратор. Не в класическия смисъл на доброто говорене, ала той умее да наелектризира тълпите, придавайки им онова напрежение, което им е потребно.


В края на краищата всичко се свежда до обещанието за парче хляб, ред, чистота (физическа или етническа), знаме и някаква идентичност.


4. Употребите на демагогията.


А проблеми има, кой безумец би казал противното. Има трайна безработица, растяща необразованост и престъпност, социална занемареност на цели слоеве от населението (най-възрастните, най-младите, най-бедните).


В сърцевината на проблема не са само нашите собствени бъркотии и невъзможност за държавна подредба, но и дълбоките трансформации на съвременното постиндустриално общество, което трудно намира своя функционален модел.


Новите технологии дават нови надежди, но и заличават цели стари сектори на труда и това носи не само нови предизвикателства, но и нови проблеми.


Едни рязко тръгват напред, а други сериозно изостават. Днешният свят трудно намира социалното равновесие.


Общественият баланс не е невъзможен, но изисква време и нови социални политики.


А какво е решението на националпопулизма?


Изхвърлянето зад борда или прогонването на едни в името на щастието и спокойствието на други.


Само че къде да отидат прогонените или изключените от обществото? От Гърмен или "Орландовци" – в гората, откъдето ще стигнат до друго място и там всичко ще започне отначало. Като след нов футболен мач – гонки с полицията, димки и ръкопашни схватки. Съпътствани от кражби и насилие, докато всичко не пламне в далеч по-големи мащаби.


И онова, което ще зазвучи тогава, ще е далеч по-стряскащо от тъпана на националпопулизма, дето сега буни духовете. Въпросът е има ли кой да го чуе.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Ама това време е преминало през вековете.Е,не винаги се е казвало националпопулизъм и ще го има винаги.Носи дивиденти за лидерите си.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3254 Весело

  Г-н Николов , не „смачкани интелигенти “ , а „задници ,соросоиди“

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Отдела, балъка искам хуубаво да го люлеете в люлката "да чака да го оправят" ...и "безплатен обяд" щедро да раздавате! Ай - скъсайте им джуките!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  нищо ново ,когато народа е крайно необразован,беден и отчаян той се фашизоира ,вижте онази германия в която хитлер печели изборите

 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Не, не си правете труда да пишете сложни текстове. Просто хората искат държавата да работи. Това не е нито "национал-", нито какъвто и да е друг "популизъм". Нещата са прости и ясни. А дали ще вземем нещата в ръце си зависи от нас. Знаем от кого не зависи.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Много добро!
  Браво!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":Да, и да работи не за 5%, нито дори за 20% от населението /вижте статията на Слатински днес за "фантомната болка"/, а за поне 75% от населението.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Съгласен съм с повечето от нещата в статията.Но все пак авторът не е наясно,че вече в голяма част от страната на хората им са дошли до гуша циганските зулуми.И изобщо не става въпрос за националпопулизъм-ако беше така тези атаки щяха да са насочени срещу турското малцинство и българомохамеданите.Но никъде няма такива сблъсъци,а конфликта е цигани срещу всички останали.И този конфликт тепърва ще се задълбочава.И най-лошото е ,че няма решение.Приказките за образованието на циганите си остават приказки,защото няма как да образоваш хора,които не желаят да го правят.

 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Много добра статия на Тони Николов. Страшното е, че дори хора с образование тръгват по вълната на популизма - Б. Димитров, който нарича опонентите си "задници," вместо интелигентно да ги оспори, е само един от скорошните примери.
  [quote#8:"kermit"]на хората им са дошли до гуша циганските зулуми.[/quote]
  Те са само едно проявление на неработещата държава.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Господин Николов е доста откровен в посочването и характеризирането на заразата/не единствената/,която души българското общество. Поздравления за текста!

 11. 11 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  ''статията на един от рупорите на популистките нагласи – Мартин Карбовски – срещу Ивайло Дичев, в която той в упор го пита какъв "професор" е.''

  Тази 'статия' на Карбовски е чиста проба ЧАЛГА! Но трагичното е колко хора са изразили възхитата си от него и долнопорбния му пасквил! Което, разбира се, е напълно логично - хора, захранвани постоянно с чалга, вече не са в състояние да я разграничат като такава. За тях чалгата става нормата и за да им се възстанови нормалният вкус, те трябва да бъдат подложени на пречистваща, детоксикираща терапия. Мнозинството на българския народ е отровено с чалга и пошлост!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Ами то повечето партии в парламента са националпопулисти.

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  "...Дойде време, в което започва да надделява нагласата, че проблеми, трупани с десетилетия, трябва да се решат с един замах..."

  По мое скромно мнение,това са единствените правдиви думи в пледоарията...

  Да, времето дойде и ако то отмине неусетно в подготовки на нови домакинства за световни първенства по футбол, международни симпозиуми за защита правата на бежанците, локални декади по присъединяваняване на циганите и прочие абсурди...ще отмине и след това ще се чудим за Марс, Венера, или на ма*ната си да отиваме...

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1432 Весело

  [quote#6:"The Core"]Много добро!Браво! [/quote]
  [quote#9:"7777"]Много добра статия на Тони Николов. [/quote]
  [quote#10:"thepirineagle"]Господин Николов е доста откровен[/quote]

  Тони Николов, апологетът на МИЛИЦИОНЕРОПОПУЛИЗМА на ГЕРБ добър ли е? Не е добър.
  ПЕРФЕКТЕН Е! И ловък!
  Успява ли да прокара психореформинга на менталната промивка?
  Успява!
  Насочва ли в "ПРАВИЛНАТА" посока мисълта? Да. Коя е тя?
  Как коя - НА ФОНА на дребните социални мизерщини ИМА ЕТНИЧЕСКА НЕПОНОСИМОСТ?!
  А това не е вярно. ИСКА ИМ СЕ НА КОМПОЗИТОРИТЕ на Николовите "песни" ДА СЕ МИСЛИ ТАКА!
  За да прикрият истинската същност на сблъсъка.
  Сблъсъкът между БОГАТИТЕ и Бедните.
  По-точно сблъсъкът между Бедните, инспириран от БОГАТИТЕ!
  За все по-голямо забогатяване на последните, разбира се.
  И в ход влизат ревове за омразните интелигенти, онеправданите "герои", "народния съд", комунизма, национализма, плашилото на силната ръка, парламентаризма междеу двете световни, академични препратки към Льоблон....
  А постулатите на последния се приложиха тъкмо против интелигенцията през четвъртвековната "демокрация". Но понеже се прилагаха от правилните хора като певеца, нямаше кой да заплаче...
  !

 15. 15 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#14] от "AzDebil":
  Това,че преповтаряш очевидни факти в част от речите си,не означава въобще,че тезата ти е вярна. Аз бих казала - напротив,грешиш, и то много.....И изместваш темата в друго русло

 16. 16 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#14] от "AzDebil":
  Всъщност прав си в едно / макар и, може би, не го осъзнаваш / - светът не е толкова сложен,има основни неща, които са вечни и изначални. Но това не означава, да опростяваме до елементаризъм и класова борба реалностите. Доказано тъпо е. От живота.
  Поздрави!

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#15] от "thepirineagle":


  [quote#15:"thepirineagle"]. Аз бих казала - напротив,грешиш, и то много[/quote]

  Възможно е. В какво?
  ?

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#16] от "thepirineagle":

  Светът е простичък. Даже елементарен, по отношение на движещите човешки мотиви. А за класовата борба не си прав. Освен ако не я приемаш елементарно, както в демагогските учебници от едно време, като пролетарии с/у капиталисти.
  ?

 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "AzDebil":
  Да, "светът е простичък",но човешката психика/душа е нещо мъничко "по-сложно" За разлика от марксическите класови глупости и преопаковането на елементаризма "разделяй и владей" и "богати срещу бедни"/ последното според теб :инспирана от "богатите" борба между "бедни срещу бедни"/.....Призивите за човечност и цивилизованост могат да бъдат определени като "милиционерпопулизъм" единствено в едно изкривено "евразийско/посткомунистическо" съзнание,неотървало се от старателната работа на червените кагебистки пионки, днес гордо развяващи отново знамето на ДС / т.н."разузнавачи"-"патриоти" - отделните кавички не са случайни/.......Та така...

 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#19] от "thepirineagle":

  Колко емоция.... Оставям я на страна./ не се сърди иначе пак ще ме обвиниш в дълги речи/
  Николов привидно апелира за човечност. Съвсем привидно. Не забравяй конструктът "Богат, Образован, Заможен, Плащащ си сметките, Красив и Морален". Николов е част от създателите на този конструкт. Идеолог. Не е шега работа.
  Сега за марксистките глупости. Без да се впускам нашироко, но това което беше в учебниците за "любовта" на Маркс към работниците и т.н. не е истинската марксова доктрина за класовата борба. И съвсем не е вярно че марксовите писания са в полза на работническата класа. Това е желаното привидно. Класовата борба за Маркс е действително между Богати и бедни. А работниците са само инструмент в тази борба. Тези, които ще "свършат работата" на борещите се.
  Можеш ли да се сетиш, кои са бедните?
  ?

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  [quote#20:"AzDebil"]Класовата борба за Маркс е действително между Богати и бедни.[/quote]

  Поправям се: Класовата борба за Маркс е действително Богати СРЕЩУ бедни.

  !

 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#20] от "AzDebil":
  Неомарксизмът / или както там го наричате / е също толкова мъртво роден,както и идеологията-майка. Няма емоция. Единствено емпиризъм и малко логика

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#22] от "thepirineagle":

  Изглежда не ме разбра. Не говоря за никакъв неомарксизъм. Нито го наричам така. Порнографиите не са ми интересни. Говоря за класиката. В истинския и вид. Не за "шлифованата" от разни идиоти "максисто-ленинци" през времето на "победилия" "социализъм". Маркс не е писал теориите си за благото на работниците. Маркс е писал за благото на Богатите. Нищо че е представено да изглежда обратно. Замисли се, кои са бедните?
  ?
  И изведнъж нещата от нашата действителност и писанията на Николов и подобни си идват на мястото.
  !

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  [quote#8:"kermit"]Но никъде няма такива сблъсъци,а конфликта е цигани срещу всички останали.[/quote]
  Дори не е с циганите /т.е. срещу всичките цигани/ а само срещу криминалната част от тях. През улицата насреща ми баничарят който прави банички е циганин, нямам никакви проблеми с него, прекрасни банички. Тези цигани които минават да ровят боклука в кофите им изнасям сортирани пластмасовите бутилки и хартията, според мен вършат полезна работа. Дори прословутите каруци не ме ядосват много ако не замърсяват, използвал съм ги да се отърва от някои ненужни за мен неща но полезни за тях.

  Да спазват правилата на нормалното съвместно съществуване и няма да има никакви проблеми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#23] от "AzDebil":
  И какво е "класиката","в чистия й вид"??? Нищо, че я наричаш другояче,как???
  Приспа ми се.....

 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#25] от "thepirineagle":


  [quote#25:"thepirineagle"]И какво е "класиката","в чистия й вид"???[/quote]

  В чист вид? "Чичко" Маркс в оригинала на онова време...преди близо двеста години.
  Но наистина е време за сън. Надявам се да има и други поводи да си продължим разговора. Тонката пак ще напише нещо. И другите от групата идеолози ще изскочат на тези страници...
  Лека нощ.

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred":
  В последното ти изречение е целият проблем.Ако спазваха законите и не нарушаваха правата на останалите,нямаше да има никакви проблеми с циганите.Само че те предпочитат да си живеят по собствени правила.Познавам доста цигани,които са напълно интегрирани,живеят сред българи или са женени за българи или българки.Нямат никакви проблеми с българите.Само че са прекъснали всякакви връзки с гетото.Именно в гетото циганите могат да си позволят неща,които другаде не могат,защото всички наоколо са като тях.

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  [quote#27:"kermit"]Само че са прекъснали всякакви връзки с гетото.[/quote]
  Точно това е проблемът, социалният модел. Аз съм твърдо убеден, че няма някакви особени генетични дадености които непреодолимо да правят циганите такива каквито са. Следователно проблемът е в социалният модел който те попиват в съзнанието си от околната среда, в "първите 7 години".

  И който има удивителната възможност да се самовъзпроизвежда, при това капсулирайки се, отказвайки промяната и интеграцията. Ние българите гледаме колкото се може повече да приемем от чуждото, да се адпатиране, стигаме дори до чуждопоклонничество. В гетото няма мърдане, щампова те да си като другите.

  Все пак истината изисква да кажем, че и тези 25г доста допринесоха за силно влошаване на средата в това гето в сравнение със социализмът. Безработица, мизерия, безнаказана анархия, пълен отказ на държавата от дори елементарните и задължения да поддържа ред и порядък, забогатяване на тези които нарушават законите а не тези които се трудят, всичките пороци на т.н. "демокрация" в тези 25г но силно засилени през увеличителната лупа на мизерията. Когато човек е докаран до ръбът на пропаст той е готов на всичко и го виждаме.

  Въпросът е какво да се прави, пределно ясно е че всякакви програми от вида на "Десетилетие на включването" са АБСОЛЮТНО безполезни, парите ще бъдат окрадени от нагли посредници между бедният циганин и държавата, самозвани "ромски лидери". Един такъв неописуемо нагъл и гаден непрекъснато се пъхаше пред камерите тези дни и размахваше някакви програми. Не се решава проблемът според мен и с изкуствено създадени работни места колко да се отчете дейност от типа "размахвай там метлата".

  Трябва нещо което да създава работни места но и да носи реална полза. Примерно залесяване, строителството /укрепване на свлачища/ и др. подобни. И връщането на Трудови войски в някаква адаптирана форма за тези които нямат постоянна работа.

  Много може да се говори, изгледайте например този линк, човекът има практически опит и говори разумни неща. Такъв бих го назначил за шеф на програмата за ликвидиране на "Гетото".

  http://btvnovinite.bg/article/tazi-sutrin/razgovori-s-gosti/grazhdanski-patruli-sreshtu-romski-bareti.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#7] от "patsis":
  Държавата работи за населението си къде му дава поръчки, постове и благини, къде праща жандармерия, прокурори и инспектори но работи

 30. 30 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  - Интелигенцията наистина има принос в поддържането на статуквото, включително и чрез тази статия
  - Западният свят наистина е в упадък, по -точно се опитват да направят разни декадентски идеологеми идеология на Източна Европа
  - Всичко свързано с политиката наистина е мръсно
  - Виновните също са известни. Впрочем дай да отменим затворите и наказанията, че лошото вече е станало, а те няма как да върнат нещата назад и само вредят на бедния, нещастен, онеправдан извършител, а и трябва обществото да го издържа
  - Спасители наистина се появяват от време на време - въпрос на цена и на време, в което се определя дали тя е приемлива

 31. 31 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Няма никакъв национализъм,ако за автора опита на хората да защитят имуществото си от крадци е национализъм,това е отделен въпрос.
  Държавата я няма да защити хората от римските набези.Имало е времена когато тук по нашите земи са вилнеели кърджалии и хората са били принудени да се защитават сами,щом не ги е защитавала официалната власт.Сега е същото с циганските набези.

 32. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Подобни проблеми съществуват навсякъде по света. Има ги в Германия - Пегида и неонацистите, има ги в САЩ - бунтовете на тъмнокожите г-жи и г-да срещу полицейските акции, завършили с убийства, Брейвик в Скандинавия и много други. Там обществата се защитават, но никой не е достигнал до низостта да обвини Обама или интелектуалците за случващото се.

  У нас положението е друго. Негодуванието срещу ромите се използва за политически цели. И се подклажда от ловки политически манипулатори. Ромските кокошкарски кражби могат да се ограничат от полицията с повече активност. Но къде по изгодно е да гониш рушвет за превишена скорост, отколкото да дебнеш дребен кокошкар, откогото рушвет няма да получиш. Това е всъщност проблемът - бездействието на полицията. За това не са виновни нито интелектуалците, нито Маркс, нито Путин, нито Обама, нито Рейгън.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1892 Гневно

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  да абсолютно съм съгласен с теб и ми е се тая кои ще го направи това ,Сидеров ли Станишев ли Костов ли Йоло Денев ли
  Просто държавата трябва да започне да работи

  гошо
 34. 34 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#4:"Stewie"]вижте онази германия в която хитлер печели изборите [/quote]
  За Хитлер през 1933 годита в Германия гласуват работниците!!!!

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#34] от "Вели":Потърсете чрез Гугъл и Уикипедия в кои избирателни райони на Германия са гласували за Хитлер и ще видите, че основните му избиратели не са били в работническите промишлени области, а в изостаналите аграрни!

 36. 36 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И при нас един популист нарита "очилаткото Станишев" и професорът по финанси Орешарски с омайни приказки за "филии с мас", "циганите и пенсионерите са материал", "магистрали, спортни зали" и т.н.
  А всъщност остават встрани близките му приятелства с олигарси, скъпите му пури и др.

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3311 Весело

  До коментар [#29] от "agl52316780":Работи тя, работи, благинки раздава - кому геврек, кому дупка от геврека!

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  "А какво е решението на националпопулизма?

  Изхвърлянето зад борда или прогонването на едни в името на щастието и спокойствието на други."
  Ха, ами това е същото решение и при посяването/търговията с "демократични ценности", къде с "Шок и ужас", къде с "Арабска пролет" или обичайната "наказателна процедура".

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Любопитно

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Колега, защо така "дискриминационно" изпускате другите "синоними" - мурзилки, ушанки, чугуни, НПОшки, дудуци, флигорни, тикви, калинки ... ?
  "Смачканата интелигенция" е сътворила толкова сравнения да изразява себе си, че не е чудно нормалният човек да й тегли една ...

 40. 40 Профил на lrq00677938
  lrq00677938
  Рейтинг: 402 Весело

  Нито дума за медийния любимец - селски хитрец Буда. Когото 14 години разни оглупели и огладнели медии дундуркат като нацупено дете. Никакъв Бареков, никакъв Сидеров - най-вредният политик в България е Борисов.

 41. 41 Профил на asenvidenov
  asenvidenov
  Рейтинг: 458 Весело

  From Russia With Love:
  Цыганизация. Самое грязное место в Европе...
  http://fishki.net/1571113-cyganizacija-samoe-grjaznoe-mesto-v-evrope.html

 42. 42 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "patsis":

  Вместо да гледаш какво работят, що не видиш от каква религия са били избирателите на Хитлер. Това твоето марксистко виждане едва ли прави разлика между католици и протестанти.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#42] от "kamaelsh":Ние с Бас брудерщафт не сме пили и свине не сме пасли, така 4е благоволете да се обръщате към мене на Вие.
  Много добре правя разлика между католици и протестанти - богословските ми познания едва ли са по-ниски от Вашите - всяка събота и неделя пея в църква, а при социализма съм репресиран за религиозна пропаганда.
  А избирателите на Хитлер са главно в протестантските области, но като съдя по един от химните на СС "Ние мразим дима на кадилниците, той разяжда немската душа и т.н." едва ли може да се определят като християни.

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":


  [quote#1:"chicago514"]Ама това време е преминало през вековете.Е,не винаги се е казвало националпопулизъм и ще го има винаги.Носи дивиденти за лидерите си.[/quote]

  Така е, но освен дивиденти за лидерите носи и големи негативи за средния човек и данъкоплатец.
  Но по въпросите засегнати в статията, ако не се лъжа и самия автор, но и много от хората, които по едни или други причини свързваме с интелигенцията, без открито да застават на такива, националпопулистки позиции, насаждат, подсилват и подчертават как и тези и другите и всичките са маскари. И както се казва, демокрацията не допуска да им се отнема правото да ги лансират тези тези, а те имат и добро владеене на езика и доста големи възможности и достъп до медиите. Не бих и засягал този въпрос, ако на тази теза се оказва, е кълве и изповядва повее от половината наши сънародници, при това не става дума за неграмотни или ужасно бедни хора, което вече става истинска беда и дава възможност на т.н. лидери на популистките партии и сдружения да влизат в органите за управление на държавата с гласовете на ограничените, не мислещи и корпоративно притиснати хора.
  Затова е наистина опасно, за да не стигнем до фаза, връщането от която исторически доказано е доста трудно.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#11] от "princess_x":


  [quote#11:"princess_x"]Тази 'статия' на Карбовски е чиста проба ЧАЛГА! Но трагичното е колко хора са изразили възхитата си от него и долнопорбния му пасквил![/quote]

  Разбирам подкрепям условното използване на термина "чалга" във връзка със статия или изказване, но само искам да отбележа, че няма страна в света, в която интелигентните, разумните и мъдрите да са много на брой, да не говорим за някакъв вид мнозинство. И останалата част от хората населящи дадена страна, дори и когато са добри в някоя от много възможни дейности - бизнес, наука, литература, спорт или дори някакъв занаят, за съжаление не гарантира желание и/или наличие на вникване в събития извън преките им занимания и с това ги прави жертви на псевдо-интелигентското високомерие и замеряне с обиди и квалификации по адрес на хората свързани с политиката и управлението на страната.
  И след като тези, иначе не глупави хора "кълват" на подобни тези, какво остава за откровено глупавите , необразовани и с ниско социално положение хора.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Една интересна статия по повод последните стрелби в щатите, но доста неща са напълно валидни и за нас. Казва се ''Анти-интелектуализмът убива Америка''. Спокойно може да се смени на ''анти-интелектуализмът убива България''.

  https://www.psychologytoday.com/blog/our-humanity-naturally/201506/anti-intellectualism-is-killing-america

 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  Какво по-точно искаш да кажеш?
  Кого имаш предвид: ''И след като тези, иначе не глупави хора "кълват" на подобни тези, какво остава за откровено глупавите , необразовани и с ниско социално положение хора.''

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#47] от "princess_x":

  Искам да кажа, че познавам не малко хора, а и виждам по мненията в нашия форум подобни хора, които по едни или други причини, се отнасят до голяма степен високомерно и без много да се замислят, стигат до извода, че "всички са маскари", "няма да им гласувам ( един вид да не ги легитимирам допълнително)" и в някаква степен безотговорно не си дават гласа и мнението и фактически оставят резултата в ръцете на твърдите електорати, заплатените и/или корпоративно изнудени хора, като в общия случай особено последните две категории, са обикновено с доста нисък умсвтен и социален статус.
  Принципа на по-малкото зло за хората, които подминават политическите въпроси, понеже се чувстват в някаква степен над ситуацията (добра професия, приличен бизнес или други подобни), според мен не могат да са много сигурни в необратимостта на ситуацията, а ако и е дай Боже когато тя се обърне, ще се окаже късно или поне много трудно да се оп-равят нещата. Все пак не сме нито в Германия, нито във Франция, за да се кажем да се оправят с политиката, аз ще си гледам моя живот.
  На такова нещо разчитат тези, които внушават и затвърждават подобни тези.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK