Наистина ли Гърция ще изгуби, ако каже "не" на кредиторите

Наистина ли Гърция ще изгуби, ако каже "не" на кредиторите

© Yannis Behrakis, Reuters"Преговорите между Гърция и кредиторите ѝ достигнаха момента, в който на премиера Алексис Ципрас бе заявено, че офертата е окончателна. Как трябва да постъпи той? Редовните парламентарни избори трябва да са чак през януари 2019г. и каквото и да избере, ще има ефект през следващите 3 години, а може би и по-малко."


Това напомня от страниците на "Файненшъл таймс" Волфганг Мюншау в един от най-обсъжданите и разпространяване коментари тази седмица. Негови колеги предупредиха, че аргументите му само подхранват нагласата да бъде оставена Гърция да отпадне от еврозоната, докато мрачните последици от това бързо ще охладят приповдигнатия дух на решителност на европейците.


Ето какви аргументи излага в анализа си Мюншау:
"Първо, нека очертаем разликата между двата крайни сценария – приемане на окончателната оферта на кредиторите или напускане на еврозоната. Като приеме офертата, Ципрас ще трябва да се съгласи на т.нар. фискално адаптиране, равняващо се за 6 месеца на 1.7% от БВП.


Наистина ли Гърция ще изгуби, ако каже "не" на кредиторите

© Yannis Behrakis, Reuters


Двойно самоубийство


Колегата ми Мартин Сандбу изчисли как корекция от такъв мащаб би се отразила на гръцкия растеж. Аз включих в това цялата 4-годишна програма за реформиране, за която настояват кредиторите. На базата на допускането му как си взаимодействат двупосочно фискалната политика и БВП, стигнах до извода, че за този период Гърция ще изгуби 12.6% от своя брутен продукт, а съотношението дълг спрямо БВП ще наближи 200%. Заключението ми е, че приемането на програмата на Тройката е двойно самоубийство – за гръцката икономика и за политическата кариера на премиера.


Ще постигне ли по-добър резултат напускането на еврозоната? Да и то по три причини.


Най-важният ефект е, че Гърция ще се отърве от откачените фискални мерки. Страната ще трябва да поддържа малък първичен бюджетен излишък, за което вероятно ще е нужна еднократка фискална корекция, но нищо повече.


Гърция ще спре да обслужва всичките си задължения към институционални кредитори – МВФ, ЕЦБ и Европейския механизъм за стабилност (ESM), както и двустранните си заеми от европейски кредитори. Но тя ще обслужва всичките си частни заеми със стратегическа цел да получи след няколко години достъп до пазарите за свободно кредитиране.


Втората причина е, че ще се намали рискът. След напускане на еврозоната, вече никой няма повече да се бои от риска от деноминация. Шансът за внезапен фалит ще е силно намален, тъй като Гърция вече ще е фалирала спрямо официалните си кредитори и много ще иска да си върне доверието сред частните.


Третата причина е ефектът върху външната позиция на икономиката. За разлика от малките икономики на Северна Европа, гръцката е относително затворена. Около три четвърти от БВП се създава на вътрешния пазар. Останалата една четвърт идва от туризма, който всъщност би спечелил от девалвацията. Сумарният ефект от девалвация няма да е толкова силен, колкото при отворена икономика като Ирландия и в крайна сметка ще донесе ползи.


От изброените три последици най-важна в краткосрочен план е първата, докато втората и третата ще доминират в дългосрочен.


Наистина ли Гърция ще изгуби, ако каже "не" на кредиторите

© Yannis Behrakis, Reuters


За махмурлука и грозотата


Разбира се, в Grexit има много заложени капани, особено в краткосрочна перспектива. Внезапното въвеждане на нова валута ще бъде хаотичен процес. Може да се наложи правителството да въведе контрол над капиталите и временно да затвори границите. Тези едногодишни загуби ще са значителни, но след стихването на хаоса икономиката бързо ще започне да се възстановява.


Сравняването на тези два сценария ми напомня за думите на Уинстън Чърчил, че напиването, за разлика от грозотата, преминава. Първият сценарий е просто грозен и винаги ще си остане такъв. Вторият причинява махмурлук с последващо изтрезняване.


Така че, ако гърците са пред такъв избор, те имат рационални причини да предпочетат да напуснат еврозоната.


Това няма да е решение, взето тази седмица. Изборът е между приемането или отхвърлянето на офертата на кредиторите. Grexit е потенциална, но не и задължителна, последица от второто.


Ако Ципрас отхвърли предложението до последния срок – срещата на 18-19 юни на финансовите министри от еврозоната – той няма да може да плати дълговете през юли и август. В този момент Гърция все още ще бъде в еврозоната и ще е принудена да я напусне, единствено когато ЕЦБ спре да налива ликвидност в гръцките банки под приемливия праг. Това може да се случи, но не е сигурно, че ще стане.


Наистина ли Гърция ще изгуби, ако каже "не" на кредиторите

© Yannis Behrakis, Reuters


Загуба на 160 млрд. евро


Кредиторите от еврозоната може да решат, че в техен интерес е да преговарят за облекчаване на гръцкия дълг. Просто вижте тяхната позиция. Ако Гърция фалира по всичките си заеми от официални кредитори, само Франция и Германия ще изгубят около 160 милиарда евро. Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще влязат в историята като най-големите финансови лузъри.


Сега кредиторите отказват да водят каквито и да е разговори за облекчаване на дълг, но може да размислят, когато Гърция видимо потегли към фалит. Ако преговарят, всички ще спечелят. Гърция ще остане в еврозоната, а фискалните мерки ще са по-приемливи за Атина, тъй като ще обслужват по-малък дълг. Кредиторите ще могат да избегнат иначе гарантирани загуби.


Изводът е, че Гърция наистина не може да изгуби, ако отхвърли офертата на кредиторите си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Глупости! Как ми се иска да излязат и да се самоубият за има няма 10 години и ще са на нашата тука ако не и по-зле.....

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 2. 2 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 889 Весело

  Хайде гърците да напуснат най-после еврозоната, та да видим как ще се отрази на всички засегнати страни. Стига празни приказки! Нали се учим от опит.

  heruvim
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  1-ви мит, че Гърциа ще напусне € зоната, ако каже не нба кредиторите! Това НЕ Е така! Излизане от еврото НЕ Е в интерес на гърците, и изисква сециално решение на паламента
  2) всички пари, които кредиторите ще дадат, ще отиват за плащане на стари дългове, нищо няма да остане в страната!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Но тя ще обслужва всичките си частни заеми със стратегическа цел да получи след няколко години достъп до пазарите за свободно кредитиране."

  И си вярват

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  И то много. Да видим дали в правителството има реалисти.

 6. 6 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще влязат в историята като най-големите финансови лузъри."

  Трудно е да стане поради това че щом те няма повече да дадат трудно ще даде друг на поносима цена

  Не може да се правиш на тарикат и да си мислиш че си по умен от другия

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Автора е напипал основното, всички губят и при двата сценария!
  Изход от така създалата се ситуация няма!

  Само не разбирам, защо автора си мисли, че все още има желаещи да кредитират Гърция...държавите са много по-силни от "частния кредитор".

  ПП:
  Гърция ще си плати всички дълогове! И то, чрез раздържавяване на безценица!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3028 Весело

  "Може да се наложи правителството да въведе контрол над капиталите и временно да затвори границите."

  Може също така да въведе принудителен труд, насилствена колективизация и разни други прелести на комунизма...

 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Гърция вече е загубила всичко! С тези пари и подкрепата на ЕС можеше да се развие като средно добре развита европейска държава. Вместо това остава бедна балканска недоразвита държава с неприемливи навици на хаселението и безотговорни политици - имам предвид политичискети предшествници на Сириза. Самата Сириза е отборче от аматъори, пратени да играят ролята на бушон след ограбването на дълговете от предишните управляващи. А анализа е нещо като анализ на възможните селски хитрости след фалита - не че е глупав, но е дребнав.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 476 Гневно

  Ей, много съм фен на разни кейнсианци марксисти, които градят утопии! Като изключим, че не е минфин на Гърция, този "анализатор" е същата откачалка като Варуфакис!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Това задмина по продължителност дори и турските сапунки...

 12. 12 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Нещо, доверието го няма споменато...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 13. 13 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В момента свърши пресконференцията на финансовите министри от Еврогрупата, още нищо не е загубено, изглежда наистина последствията от фалиране на Гърция ще бъдат разрушителни за всички, така че най вероятно да се стигне до приемливо решение с много отстъпки и от двете страни.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3028 Весело

  "Ако Гърция фалира по всичките си заеми от официални кредитори, само Франция и Германия ще изгубят около 160 милиарда евро. Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще влязат в историята като най-големите финансови лузъри."

  Едва ли техните гласоподаватели в Германия и Франция биха ги нарекли така. Въпросните 160 милиарда се заработват от техните икономики за няколко часа и проблемът приключва веднъж завинаги. Да му мислят сиризаджиите...

 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#7] от "dustman":

  Програмата за финансова помощ на Гърция е продължена до края на 2015 година
  Така поне пишат немските вестници

  гошо
 16. 16 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 367 Весело

  Абе те гърците нека лежат на тази кълка и ще затънат яко киреча.
  шЪ плащат и...сиртаки ще играят.

 17. 17 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  "Преговорите между Гърция и кредиторите ѝ достигнаха момента, в който на премиера Алексис Ципрас бе заявено, че офертата е окончателна."

  Ще ми се да няма правописна грешка вместо Преговорите, да е трябвало да се напише ПреДговорите...

  Форумът е в будна кома...
 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Прекалено оптимистичен е този сценарий за гърците ,ако излязат от еврозоната.При нвата драхма ще има рязка инфлация и огромна стагнация на иконмиката.Чак когато инфлацията поутихне ,то тогава може да се говори за икономически растеж.А като фалират гръцките банки много интересно ми е как точно след това в бързи темпове ще се възстанови финансовата система в страната и доверето към нея................?!Едно нещо съм сигурен и от е,че гърците ги чака стахотно обедняване и при двата сценария.

 19. 19 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 370 Весело

  До коментар [#13] от "danail1972": ти как го вижаш това да пращам ноа Гърците дълга, освен ако в притивното си мозъце си помисли, че е възможно, помисли си, нали

 20. 20 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#15] от "гошо":

  "Председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика извънредна среща на лидерите на страните от еврозоната за гръцката дългова криза, след като преговорите на финансовите министри завършиха без пробив, предаде AFP. „Предвид резултатите от днешната среща на Еврогрупата, реших да свикам среща на върха в еврозоната за понеделник, 22 юни в 19,00 часа“, се казва в изявление на Туск, в което се добавя: „Време е да обсъдим ситуацията в Гърция на най-високо политическо ниво“

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 21. 21 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 472 Неутрално

  С наближаване на развръзката лека-полека взеха да публикуват и по-софт прогнози за бъдещето на Гърция.
  Досега масовата истерия вещаеше страшен апокалипсис,
  а на тези, които говореха непредубедено не се даваше дума.

  Естествено, че никаква катастрофа няма да има.
  Гърция ще се справи. Шест-седем месеца суматоха, но после ще се стабилизира.
  Да му мислят онези, които досега лъгаха и блъфираха.
  Техните патърдии тепърва започват.

 22. 22 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 370 Весело

  До коментар [#21] от "Слав":ми че много ясно че шсе справят...продават Родос на Русия и имат и за внуците...

 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  От най-стари времена гърците са се оправяли с критични ситуации, след като сами са си ги създавали. Примерно мита за амазонките на остров Лемнос. Тъй като местните жители почитали бог Хефест, били ядосани на жена му Афродита дето му слагала рога. На свой ред Афродита си отмъстила като наказала жените с противна миризма. Поради тая причина мъжете се отдръпнали, жените ги погнали и избили. Станало женско царство. Работата оправил в буквалния смисъл Язон, който на път за златното руно се отбил на острова. Заседяли се толкова, колкото да възстановят прираста на глава от населението че и от горе. Така че споко, все нещо ще идмислят.

 24. 24 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика извънредна среща на лидерите на страните от еврозоната за гръцката дългова криза, след като преговорите на финансовите министри завършиха без пробив, предаде AFP. „Предвид резултатите от днешната среща на Еврогрупата, реших да свикам среща на върха в еврозоната за понеделник, 22 юни в 19,00 часа“, се казва в изявление на Туск, в което се добавя: „Време е да обсъдим ситуацията в Гърция на най-високо политическо ниво“.

 25. 25 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#20] от "dustman":

  е какво пък от Доналт зависи ,финансово ,а политически лакърдии колкото щеш

  гошо
 26. 26 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 480 Неутрално

  А Веско Топалов днес отново победи!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Да бяха германци, да повярвам, че с труд ще тръгнат от 0 и за 5 години ще са ок. Ма са гърци.

 29. 29 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Никакво споразумение още не се вижда на хоризонта. Към момента твърде малко мерки са предложени и оценени като надеждни и сериозни. Още има време за удължаване на спасителната програма преди края на месеца. Изцяло от Гърция зависи да използва този последен шанс, заяви Дайселблум.

 30. 30 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  В този форум,напомнящ манифестация на трудещите се във фирми за бързи кредити,тази статия няма да се коментира.Последно- Гларусът или Гедерейката?

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Гърция да бъде влачена на буксир, докато се изправи - тази ще е присъдата за безогледната алчност, над империалистическия финансов капитал - човечеството ни все още живее по Съвест и Морал ...

 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#28] от "Big_Villager":

  Нека не възнасяме "германците" - зад труда им не стои, само и единствено, техен капитал - трябва да отчитаме всички камъчета в мозайката на днешния ни живот, иначе, с нищо няма да сме сетили глобалното на Империализма ...

 33. 33 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Спекулативното на тази статия е, че той казва една цифра - спекулативна финансовата корекция от 1.6% до края на годината (ако наистина я има, а няма удължение на програмата, защото с удължението има отлагане на финансовата корекция и проекцията и става съвсем различна) ще доведе до дългосрочни 12% загуби на нереализирано БВП (това е поредна спекулация между впрочем). След което казва че ако гърция въведе драхмата, ще има неиминуема ударна финансова корекция надолу (но не изказва колко ще е тя), но смята че няма да е жестока (ще има нарастване сред 20% ако туристите не се отдръпнат, 40% запазване, и срив след останалите 30%). Ако използваме неговите бази, и разумна валутна девалвация от 30-40%, то можем да очакваме най-оптимистично по собствените му думи, еднократна ударна загуба от 10-15% БВП. Тоест то се равнява напълно на проектираната от него загуба ако не напуснат еврозоната. Няма съществена разлика. И то в статия, която определено фаворизира напускането.

 34. 34 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Струвами се, че Варуфакис и Мюншау са двете лица на една и съща фалирала парична единица наречена драхма...

 35. 35 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 470 Весело

  Гърците са си направили сметката !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 36. 36 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Гърция така или иначе няма намерение и няма възможност да връща заемите. Знаят го и те, знаят го и кредиторите. Единственото което ще загубят е възможността да крънкат нови заеми които кредиторите така или иначе не са склонни да им дават.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 37. 37 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#32] от "dimko":
  Бачкат си те, за разлика от гръцките дървени философчета и техните фенове от комунистическия интернационал.

 38. 38 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#35:"E_E_U_"]Гърците са си направили сметката ![/quote]
  Мда сметка без кръчмар.

 39. 39 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#37] от "Big_Villager":

  Говорим на различни езици - съжалявам ...
  Дано това не се случи на германците ...

 40. 40 Профил на xhj27355504
  xhj27355504
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Едва ли ще бъде толкова страшно...ако Гърция напусне еврозоната и дори Евросъюза.
  Западните банки които от алчност наливаха милиарди в Гърция преди кризата за да стимулират потреблението,а от там и собствените си икономики,сега ще трябва по някакъв начин да се освободят от "лошите" си кредити.А това няма да бъде никак лесно и ще трябва отново да бъдат спасявани от собствените си правителства.Загубите ще са още по големи.
  Гърция им беше удобна и използвана като плашило...Но тези оздравителни програми в същност са още по заробващи и неизплатими.
  Освен това тази цялата сага има и друга страна.На Брюкселските бюрократи и "умни"глави,не им трябват ляво ориентирани и социални правителства.Неолибералните момчета не искат,точно тази социална и лява вълна да залее Европа отново.За това бързат и с подписването на транс атлантическото търговско споразумение с по големия брат от въд океана(той в същност е най големия длъжник).
  А ако гърците го направят,същото много лесно може да стане и в Испания и в Италия и в много други страни в Европа.
  Целата е не само да си вземат парите обратно,но и да смачкат СИРИЗА изобщо.

 41. 41 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1315 Любопитно

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Да не си правиш кумири! Нито на Земята,нито на небето,още по-малко Германия,дето сме гризали дръвцето няколко пъти заради нея .160 милиарда за няколко часа! Посмали,Роме може би е новата редакция!

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 42. 42 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Тотален упадък на гръцката политическа власт, това виждам. Станали са путинисти, за смях и срам на всички разумни хора.

  Отделете време навреме.
 43. 43 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#13] от "danail1972":

  От двете страни???

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 44. 44 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#29:"Георги Стоянов"]Никакво споразумение още не се вижда на хоризонта. [/quote]
  И за двете страни, лошото споразумение ще е по приемливо от липса на каквото и да е споразумение.

 45. 45 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За 3 години 150 съботника да бяха направили и дълг нямаше да остане! )

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 46. 46 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Министрите на финансите на Финландия и Ирландия заявиха при пристигането си за срещата на Еврогрупата в Люксембург, че работят усърдно по "План Бе" за гръцки дефолт в края на юни, който да предизвика Грекзит.

 47. 47 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1315 Любопитно

  160 милиарда БВП в Германия се правят за 19 дни,във фалиралата Гърция за 267,а в просперираща България за 1145.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 48. 48 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Мдааа, анализът е точно в десетката! Гърция да излиза от еврозоната! Възстановяването й ще изненада всички. Особено неприятна ще е изненадата за най-яростните пазители (и основни печеливши) на сегашото статукво в Европа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "danail1972":

  Да не си пророчицата от Делфи /или от Позитано/?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#40] от "xhj27355504":

  Бре комуне,защо на теб не ти наливат пари?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  явно ципрас действа като путин - купува западни публицисти и икономисти с надежда да настрои общественото мнение там в своя полза. и У нас това се вижда по ТВ - лавчис и ЧенГарелов, поръчковия Димитър цонев кани сашо апашо и вариант на варуфакис да говорят за гърция... дори по БОА един бивш царски замминистър се опита да прехвърли вината на банките!
  та вече освен рубладжии се появиха и "драхмаджии"

 52. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Явно господина е облъчен от "теориите" на Варуфакис. Ако ЕЦБ и министрите от ЕС отстъпят с нещо реално пред СИРИЗА ще отворят Кутията на Пандора за Европейския съюз. Вече нищо няма да важи за никой. ПОДЕМОС и НФ ще изметат останалите. Какво ще се случи в останалите страни-членки можем само да предполагаме...

 53. 53 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Аз лично, след клякане пред гръцките изнудвачи, нито смятам, че ЕС има реално бъдеще като фактор,нито повече ще гласувам за проевропейски партии. Ще загубят лоялността ми. И смятам,че това се отнася за стотици милиони европейци....

 54. 54 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Заблудите ще доведат до нови непрятности!

 55. 55 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Гърция ще спечели от излизането от ЕС ОТКОЛКОТО да остане .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 56. 56 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 841 Неутрално

  най-накрая трезв анализ на ситуацията. за съжаление ЕС има повече какво да губи от Гърция. затова Варуфакис и Ципрас играят този покер. всъщност фалитът в дългосрочен план е добър за Гърция. ако гърция напусне еврото, дълговете (поне голяма част от тях) ще бъдат отписани, и след първоначалния спад от девалвацията, икономиката им ще тръгне нагоре. ЕС от своя страна ще отпише заемите и ще допусне прецедент който може да бъде последван от страни като Португалия и Испания. тогава еврото ще е обречено. изборът пред ЕС е отписване на дълга + излизането на Гърция от еврозоната, което ще подкопае еврото или само отписване и то без реформи. Варуфакис се държи нагло, защото владее теорията на игрите. така че не злорадствайте, гърците имат компетентни икономисти и хитри политици.

  Истината ни прави свободни.
 57. 57 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 439 Неутрално

  "......ПП:
  Гърция ще си плати всички дълогове! И то, чрез раздържавяване на безценица! .....

  И един мармот ще завива оферти към известни български приватизатори...

 58. 58 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Абе като правиш държава , или съюз , или като си се хванал да водиш група у планината, се съобразяваш с последния... или го носиш на гръб!. Еб@ти нахалните вандали!

 59. 59 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 990 Любопитно

  Кредиторите отново направиха остъпки на Гърция днес

 60. 60 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#49:"Captain Shakespeare"]Да не си пророчицата от Делфи /или от Позитано/?[/quote]
  Ти май си замръзнал в 1917 година и още гониш революционери. Съчувствам на затруднението ти да осмисляш и анализираш какво се говори през 2015г., но дерзай имаш шанс да успееш.

 61. 61 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#40:"xhj27355504"]Западните банки които от алчност наливаха милиарди в Гърция преди кризата за да стимулират потреблението,а от там и собствените си икономики,сега ще трябва по някакъв начин да се освободят от "лошите" си кредити.[/quote]

  Банките отдавна са се отървали от това. С изключение на гръцките. При отписване на гръцкия дълг обаче ще се увеличат неимоверно бюджетните дефицити на държавите от еврозоната с всички отрицателни последствия за данъкоплатците. На пример австрийски банки ще трябва да отпишат някакви мижави 153 милиона евро, което не ги засяга особено.

  heruvim
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8124 Неутрално

  "Ако Гърция фалира по всичките си заеми от официални кредитори, само Франция и Германия ще изгубят около 160 милиарда евро."
  А ако не фалира,ще трябва да налеят още толкова с неясна съдба.

 63. 63 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Еврогрупата е опасно близо до това да приеме катастрофата - излизане на Гърция от еврозоната. За това предупреди гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, пише DPA

 64. 64 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#18] от "bat_plamen":

  Ще караме по месеци:
  1м. 1 евро = 1 драхма
  2м. 1 евро = 2 драхми
  3м. 1 евро = 4 драхми
  4м. 1 евро = 8 драхми
  5м. 1 евро = 16 драхми
  6м. 1 евро = 32 драхми
  7м. 1 евро = 64 драхми
  8м. 1 евро = 128 драхми
  9м. 1 евро = 256 драхми
  10м. 1 евро = 512 драхми
  11м. 1 евро = 1024 драхми
  12м. 1 евро = 2048 драхми

 65. 65 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Интересното е как в тази статия приемат, че като фалират някак магически кредиторите ще приемат отписване на дълга на 100%?!? И защо, ако Гърция спрат обслужването може да им ги удържат от еврофондовете, а ако си спрат и вноската за ЕС може да ги извадят от съюза. Е тогава няма какво да ги спаси от мизерията и положение като на БЮРМ и Албания, защото нямат производство нямат шанс без внос - ще останат само на маслини.

  Цялата изтория е игра на нерви. Накрая ЕС ще отстъпи малко, а гърците повече или ще потънат бързо за 6 месеца.

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  "Най-важният ефект е, че Гърция ще се отърве от откачените фискални мерки. Страната ще трябва да поддържа малък първичен бюджетен излишък, за което вероятно ще е нужна еднократка фискална корекция, но нищо повече."

  Фасулска работа, как не се сетиха преди година-две?!
  Сега всичко щеше да е зад гърба им и сигурно(заедно с нас) щяха да кандидатстват повторно за въвеждане на еврото!

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#32] от "dimko":

  Викаш там е помогнал и планат Маршал, в който мебду прочем участва и Гърция, и който случай се изучава като учебникарски пример (Гърция срещу Италия, точно приключили граждански войни, близки култури, еднакви социални проблеми, едно и също количество помощ като съотношение към БВП - гърция ги раздава като помощи, много потъват и в корупция, италия строи инфраструктура и постига италианското икономическо чудо, което им държи дикиш и днес).

 68. 68 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 990 Любопитно

  Програмата за финансова помощ на Гърция е продължена до края на 2015 година

  http://m.blitz.bg/news/article/343507

 69. 69 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#65] от "hellwitch":

  Маслини. А ?
  а кой държи значителна част от корабния транспорт... А?

 70. 70 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 493 Весело

  Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще влязат в историята като най-големите финансови лузъри.

  Тръгнали да се надлъгват с византийци

 71. 71 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#67] от "Делян (delian) Делчев":

  Едно на ръка през цялото време - ние не познаваме практиката на империализма във финансите и апашите от глобалното могат да ни "изработват" на всеки негов ъгъл ...

 72. 72 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#64] от "a4kataaa":
  2^15=? ?

 73. 73 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Аз не разбирам от икономика, но не ми стана ясно от статията, как така, гърците не се оправиха когато им помагаха, а щели да се оправят като спрат да им наливат пари? Как така, сега не могат да си плащат дълговете, но като минат на драхми ще почнат, поне на частните кредитори? Ама, явно в мен е вината, трябва повече да чета.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 74. 74 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 439 Неутрално

  И аз не разбирам от икономика, ама само като наблюдател гледам какво представляват например европейските програми наоколо...
  май и за Вуте е по-добре без тях...

  Абе тя и топлофикация-София си смята , че има да взема некой-друг милиард лева от стотиците хиляди изпълнителни дела, а отгоре си смята и "законните" лихви ...

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Браво Дневник! Страхотна статия, най-после нещо истинско. И на мене ми се струва, че на гърците не им пука от заплахите. Защото единственото, което могат да загубят е огромния дълг и колониалната си зависимост от т. н. демократична общност. Освен това към момента гърците демонстрират завидно национално единство. Сигурно имат и обещана подкрепа от Русия и Китай и даже САЩ. Но аз мисля, че фалит няма да има. Западняците не са глупави, няма да изпуснат Гърция.

 76. 76 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  До коментар [#64] от "a4kataaa":
  ++++++++++++++++++++++
  Натам отиват нещата..............


 77. 77 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#75:"Judjuk"]Браво Дневник! Страхотна статия, най-после нещо истинско. [/quote]
  Да, макар че Гърция най-вероятно ще постигне добра сделка, отколко да излезе от еврозоната.

 78. 78 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Тоя малоумен анализатор май никога не е харчил СОБСТВЕНИ пари... Тогава щеше да знае, че е по-добре КРАЙ С УЖАС, ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗКРАЙ... Безкрайно наливане на пари на наглеци, които поставят условия на даващите пари.... Къде дават така? Ами ако навсякъде стане така?

 79. 79 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Бих се притеснил истински за еврото, ако се говореше за ГЕРЕКЗИТ... ГРЕКЗИТ не ме притеснява ни най-малко... Готов съм да се хвана на бас, че еврото след първоначалния шок ЩЕ СКОЧИ с около 20%... Некой мераклия да спечели 100 лв.?

 80. 80 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Безумният "анализ" на Мюншау гледам е дал глътка въздух на изтормозените задунайци. Темата с дълговете на Гърция започва някак си от края, а си има завръзка, развитие, кулминация... Е, до епилог е още далечко. Заемите са вземани от правителствата на Гърция, но не трябва да се забравят многогодишните и многолюдни митинги, стачки, манифестации, бунтове и прочие с които се искаха накратко казано и незаработени блага. Тогавашният уличен натиск се оказва успешен и благата са взети на заем и изконсумирани. Сега е дошъл редът за плащане и стана неприятно. Само дето сегашните гласоподаватели на Сириза са били в първите редици на искащите де факто заеми, а сега лук не консумирали и лучен аромат не долавяли. При това водачите на митингите и стачките на бяха прости орачи и копачи, а хора с университетски дипломи. Освен това, да вземеш пари, които да не върнеш умишлено е доста близко като морал до кражбата, а това няма да бъде търпяно, колкото и да струва. За да няма недоразумения, връщането на дълговете няма да доведе до жизнен стандарт като в Сахел, а до нещо по-височко от сегашния български стандарт при това с наследството на десетилетия охолен живот. Впрочем и у нас има гръмогласни поклонници на вземането на заеми за плюскане, а когато и при нас заиграе същата мечка ще са първите дето ще искат революция за да не си платят. Има и част от представителите на една етническа група у нас която изповядва подобни идеи, но за щастие не може да се добере до кредити. Има и доста хора не принадлежащи към тази етническа група, но изповядващи съвсем сходни идеи..

 81. 81 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 492 Весело

  сега е моментът да теглите от пиреос по голям кредит

  за чиста и свята република-но не с този народ
 82. 82 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 732 Неутрално

  В статията се подхожда към проблема с типичен рационален стил , който обаче трудно издържа на анализ. Тезата на автора е: Гърция фалира спрямо публичните кредитори и печели от това, след което взема заеми на частните кредитори и понеже вече е фалирала много ще иска да им се хареса защото иначе няма друг избор за финансиране.
  Дотук добре. А на частните кредитори ще им се иска ли да отпуснат заеми на Гърция? Пазарите забравят вярно ,но пазарите ще искат рискова надбавка базирана на политиката водена от правителството. И как точно Гърция ще се хареса на частните кредитори? Те случайно да са алтруисти и да искат да издържат гръцки пенсионери? Нали за да отпуснат заеми ще поискат същата политика, която искат публичните кредитори в момента: намаляване на разходите, работещи институции, приватизация, събираемост на данъците. Проблемът на Гърция си е много прост, но е политически некоректно да бъде изказан на глас. А той е: Слаби и корумпирани институции, морално разложение и хора ,които се грижат единствено за благото на себе си и семейството си. Това не се оправя от днес за утре. И всякакви приказки за последствията и стратегията на фалита не казват нищо за причините му.Дори и сделка да има, дори и фалита да се избегне засега, дори и 100 млрд. дългове да се отпишат това пак няма да реши проблемите защото не засяга причините.

 83. 83 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Много странен "анализ", да не кажа глупав
  Проблемите на Гърция са:
  1. Несъбираемост на данъците
  2. Непазарна, а на практика кланова икономика
  3. Раздути държавни разходи
  Напускането на еврозоната и нерешаването на тези проблеми не разбирам как може да има положителен ефект

 84. 84 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Представи си някой ти дължи. Дал си му (и) назаем с уговорката, че ще ти върне дължимото. Ти не си ги наследил тези пари, а с пот на челото си, си ги изработил. Същия съсед не само че не възнамерява да ти ги върне. Но започва да ти се противи, като събира още цяла тълпа за да се оправдае. Кво можеш да направиш на такъв човек. Ще продължаваш да го(я) любиш или ще го (я) подсетиш за първоначалната уговорка. И ще настояваш на своето, като посочиш определено последния срок. А същия си е въобразил (а), че заради черните му (и) очи, ще си промениш становището.

 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  То си е така "приемането на програмата на Тройката е двойно самоубийство "

  Затова кредиторите ще пият една студена гола вода и този път....
  Да му мислят Меркел и Оланд, те завариха кашата в 2009.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#84] от "Nazlim S":

  Кредитните отношения м/у държавите не са като тези м/у съседите...
  На практика държава няма как да фалира.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Баф мамата! Кои точно са тези икономики дето заработват 160 милиарда за няколко часа?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 88. 88 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#86] от "boby1945": Точно това правеше Гърция до в момента. Заемаше на кредит със лихвите.
  Ако не си изплатиш дължимото на кредитора си, на следващия месец първоначалния ти заем ще се е увеличил и така нататък. Докато стигнеш до умозаключението, че не си повече в състояние да се изплатиш на кредитора си, или кредиторите си. И трябва да декларираш официално банкрупция (bankruptcy). Това е положението с гърците.
  Ако имаш покритие в хазната си, можеш да си позволиш на кредит с лихвите. Нямаш покритие, ще трябва да се простираш според чергата си.
  Явно Гърция няма пари в хазната си, за да се изплати на кредиторите си и нагло говори глупости, в смисъл че
  Европа я "унижавала". В реалност, Европа даже много я изтърпя. 89. 89 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#40] от "xhj27355504":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#88] от "Nazlim S":

  Не се пали толкова, нищо особено не станало...

  А къде и какво има Гърция ще разберем до две седмици....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  [quote#78:"iq146"]Ами ако навсякъде стане така?[/quote]

  Ами навсякъде е така.

 92. 92 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  "Шансът за внезапен фалит ще е силно намален, тъй като Гърция вече ще е фалирала "

  БЕЗУМНООООО

 93. 93 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#90] от "boby1945": Казваш, че нищо особено не е станало. Особеното е че на Европейския съюз да гуша и дойде от Гърция = едно говори, съвсем друго върши.
  Изгарям по Гърция, нищо особено.

 94. 94 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Както казва народната поговорка, НЕ Е ЛУД КОЙТО ИЗЯЖДА ДВА ЗЕЛНИКА, ЛУД Е ТОЗИ, КОЙТО МУ ГИ ДАВА.

  По дяволите, нима немските, френските и специалистите на МВФ не знаят, че една десет-дванайсетмилионна Гърция с не особено силна икономика няма как да облужва дълг от почти половин трилион евро? На какво са разчитали, когато са ги давали?

  Но те знаят, че поставена под пълния контрол на МВФ, който е създаден именно с тази цел, подобна държава се превръща във вечен длъжник и съответно във вечен източник на печалби за кредиторите. Длъжник, който при това постепенно се превръща във финансов или в икономически придатък към съответните кредитори.

  Така че за това, което е направено и което става сега в Гърция, са виновни както кредиторите, които са давали кредите без да мислят (впрочем, те и без да мислят знаят, че това е в техен интерес), така и досегашната политическа класа на Гърция, които по аналогични причини вземат без да се замислят предлаганите им кредити. А не Сириза и Ципрас.

  В краткосрочен план едно фалиране на Гърция би стоварило доста трудности върху гръцкия народ. Но при умна политика това открива реални перспективи пред Гърция тя да се нормализира и след един не много продължителен срок да се възстанови и нейната икономика да започне да просперира. Докато приемането на ултимативно налаганите правила на МВФ заробва гръцката икономика и нейните финанси за неопределено дълъг период от време, който може да продължи много десетилетия.

  Единствената правилна политика на Цепрас с оглед на неговото политическо бъдеще, е да издържи до край. Защото иначе, ако се предаде, с него като политик е свършено завинаги. Ако не се предаде, има сериозни възможности не само да остане в политиката, но дори и да увеличи своето политическо влияние. Разбира се, ако наистина разбира от политика и ако може да постави началото на възраждането на Гърция.

  Колкото за кредиторите, от стола, на който съм седнал, за мен не е ясно, кое е за тях по-губещо: Доброволната загуба на няколкостотин милиарда евро рискови кредити или тяхната загуба, допълнена с политически загуби, чийто стойност вероятно е многократно по-голяма. Но както казват руснаците, ПОЖИВЬОМ – УВИДИМ!

 95. 95 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#75] от "Judjuk": Оказване на помощ едновременно от Китай, Русия и САЩ?

 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#93] от "Nazlim S":

  Е това дето пишеш си е проблем на самия ЕС. Оланд и Меркел в 2009 се втурнаха да спасяват спекулантите с гръцки държавни облигации, в резултат днес спекулантите имат "експозиция" 37 млрд.ЕВРА, а финансовите институции на ЕС 187 млрд.ЕВРА и проблеми на главата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Доста екзотичен коментар. Само, че нещо не разбрах какво правим с банковата система? И как смятаме, че ще се развива изобщо икономиката без банки? А изчисленията за връзката между фискалната политика и БВП направо избиват рибата. Ако тази връзка наистина съществуваше, то САЩ трябва да растат с по 10%-15% нагодина. За съжаление, тази връзка си остава най-обикновена социалистическа заблуда, причина за голяма за почти всичси икономически кризи.

  Pivoley
 98. 98 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  [quote#95:"Nazlim S"] Оказване на помощ едновременно от Китай, Русия и САЩ?[/quote]

  Никак не е задължително да е едновременно. Американците имат специални отношения с Гърция.

 99. 99 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#96] от "boby1945": Знае си тя кого да спасява от даване. Що не е хукнала нас да спасява. А ние горките си плуваме на собствени разноски. Понякога посокота ни е на произвола на съдбата. Още не сме потънали де, кретат е някъде си със 100 зора. Че затова Европейския съюз не са алармирани, за да стоят прави на двата крака и безсънни от 2009 г. насам.

 100. 100 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#98] от "Judjuk": Що тогава не са и подарили Кипър? Що викаш, нали са им много специални.
  Приятели-приятели, ама сиренето е със пари. Ех, как ме ядосват тези гърци, че на Българското сирене му викат гръцко. Още се мотаме насам-натам, за са им докажем, че е Бъргария . Те гърците кандърдикали орталъка с лъжите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK