Половин година реформаторство…

Радан Кънев

© Анелия Николова

Радан КъневКраят на политическия сезон наближава, а тази година той съвпада и с малко повече от половин година работа на правителството и мнозинството. В сърцето на демокрациите от западен тип стои преди всичко друго идеята за отчетността (да, преди представителността, преди свободата на индивида, и преди интереса на мнозинството или групата). За това е подходящ момент хората, които пред две години излязоха на протест, същите тези общности, които използваха обществения си глас за да бъде впоследствие избран настоящият парламент и той (от множество възможни комбинации) да избере точно настоящата управляваща коалиция, да поискат отчет за това кой какво е свършил. Този въпрос между другото е и големият успех на протестите от 2013-та година – вече можем спокойно да попитаме повече "Какво?", отколкото "Кой?".


Първо, след като вече живеем в един малко по-прозрачен свят, в който поне се знае кой взима решенията и отговаря за резултатите, да локализираме главните действащи лица.


Лицата на реформаторството
Различни политически актьори планират реформи, но накрая парламентът решава. И това е фундамент на демокрацията. За това на първо място трябва да се види каква работа е свършена от различните управляващи парламентарни групи и тъй като приемаме, че реформаторският заряд на управлението се носи от подобно именуваната политическа коалиция, решаваме, че това е и мястото, което трябва да поведе отчета.


Радан Кънев – претендент за титлата  "главен реформатор". Не защото е съпредседател на средно голямата парламентарна група на Реформаторския блок, а защото нарича себе си "реформатор" (в една консервативна партия), откакто политическата му значимост беше равна на домоуправителя в съседната двуетажна кооперация. А правителството, съставено с негово участие, дойде на власт с идеята да е реформаторско.


Христо Иванов – защото от неговия ресор зависят две важни неща. Първо дали идеята на протестите от 2013-та година, а именно България да бъде правова държава от европейски тип, ще се осъществи. И второ дали Европа ще приеме България за правова държава от европейски тип или иначе казано – равнопоставен член на европейското семейство.


Петър Москов – защото е реформаторският език на коалицията. Министерството му е най-тежкото и неговият успех или провал ще бъде усетен и запомнен от най-много хора.


Меглена Кунева – защото е в центъра на събитията по няколко основни въпроси – съдебната реформа, отношенията с ЕС, влизането ни в Шенген, вътрешните отношения в Реформаторския блок.


Румяна Бъчварова – защото е реформаторското лице в най-голямата управляваща партия. И защото тази една трета от протестиращите срещу кабинета и модела "Орешарски", които гласуваха за ГЕРБ, привиждат нея, а не инициали като Цв. Цв. и Ц. Ц. за техен политически представител.


Успехите, провалите и многото несвършена работа


За да не разваляме лятното настроение, да започнем с положителните за страната неща, които реформаторското управление направи дотук. На първо място политическата атмосфера е значително по-добра от краткото правителство "Орешарски", по-добра и от първия кабинет "Борисов". При водената от социалистите и ДПС коалиция ясно личеше пропастта между обществените настроения и политическата власт, а при първия парламент, доминиран от ГЕРБ, бързо стана ясно, че надеждите за нов морал в политиката са били напразни. В момента повечето социологически агенции дават около една трета доверие в правителството, което говори най-малкото за поносимост към управляващите. Реформаторското управление все още не е изхабило обществения потенциал да бъде изтърпяно, докато свърши работата си. Нещо, в което и Костов и Борисов се провалиха по веднъж.


Второ, сегашното управление се справи с това да отговори на поне едно от исканията на протестите, които започнаха с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС – направи политическата власт една идея по-персонализирана и способна да носи отговорност.


Трето, гарантирано е минималното ниво на политическа стабилност, необходимо за постигането на целите, които правителството и мнозинството си поставят. Стабилността, разбира се, не може да е цел сама по себе си. И в крайна сметка, ако резултати от реформите няма, или се окажат по-скоро негативни, е по-добре стабилността да бъде пожертвана.


Трите успеха на сегашното мнозинство са видимо много общи и плод не толкова на някакви конкретни политически усилия, колкото на контекста и липсата на фрапиращи управленски грешки.


Най-големите трудности, които реформаторското управление среща до момента, са предимно от вътрешно естество. Въпросите около някои от кметските кандидатури и други подобни и до днес имат потенциал да взривят блока във всеки момент. Допълнително реформаторите трябва да хабят енергия и ресурси за да се оправят в още по-комплексната коалиционна ситуация в парламента и правителството. А времето за големите стъпки в реформите тече и


ако по-трудната част от работата не е свършена до идващите местни избори,
няма да има кога след това да се свърши


В работата на парламентарната група на Реформаторския блок се забелязват две тенденции – една положителна и една противоречива. Положителното е, че значителна част от депутатите са сред най-активните народни представители и видимо участват (без значение дали със законопроекти, въпроси или изказвания) в работата по повечето теми, към които имат професионално отношение. Положителните примери са хора като Мартин Димитров, Петър Славов и Вили Лилков. Допълнително по-голямата част от работата им не прави впечатление да е свързана с някакви задкулисни интереси, а представлява обективния интерес на избирателите им. Такива примери са предложенията за отпадане на давността при престъпленията при комунизма, предложенията за промени в закона за ДДС, които да облекчат най-малките фирми и други.


Противоречивата тенденция е, че в парламентарната група, изглежда, се работи на парче и липса енергия и мотивация депутатите да работят по-активно във връзка с големите реформи, които управлението е поставило като своя цел. Разбира се, такава е политическата култура в страната – историята показва, че реформи се правят от министри, а не членове на парламентарни комисии или редови по отношение на конкретния сектор депутати.


Реформата в правораздаването изглежда е
най-невралгичната точка на сегашното управление

Първият голям проблем в реформата е, че Министерството на правосъдието се нуждаеше от повече от половин година за да представи пред обществеността конкретните идеи за промени в законодателството, които да гарантират по-ефективно правораздаване. Положителното е, че представеният от министър Христо Иванов проект изглежда като сериозна стъпка в правилната посока и дава възможност да се проведе значима дискусия. Най-важният момент от предложените промени е въвеждането на нови механизми за недопускане на корупция в системата, като например идеята софтуер да следи за несъответствия в притежанията на магистрите и автоматично да алармира за такива случаи.


По всичко личи, че промените целят да направят системата по-прозрачна и отговорна, но големият въпрос е дали министърът има необходимата политическа воля и умения за да ги прокара преди да бъдат разводнени от заинтересованите страни. При всички положения това трябва да се случи преди местните избори в края на октомври, защото това е времевият лимит, с който правителството разполага за да постави начало на големите реформи.


И докато Министерството на правосъдието завършваше конкретните си предложения за промени в законите, другият участник в изпълнителната власт, който е натоварен с реформата в сектора – Меглена Кунева – се опитваше да прокара проекта си за създаване на обща структура за борба с корупцията. Идея което вероятно е много добра и важна, но силно впечатление направи, че противниците й успяваха да я разводнят и забавят във времето и към днешна дата е спорно дали подобна институция ще бъде ефикасна.


На съвършено различно място се намира другият основен реформатор в изпълнителната власт – Петър Москов. Със значително по-директния си стил на работа,


здравният министър направи предложенията си по-бързо и към днешна дата вече личи
какво представлява реформата, кой е против и кой е за


Покрай това, че си подсигури висок /в един момент и най-високия/ рейтинг в правителството, Москов е в позицията да прокара визията си и вече въпросът не е дали ще има или не здравна реформа, а дали ще даде очакваните резултати.


Другата функционална държавна система, която е в най-окаяно състояние
и се нуждае от спешна реформа, е образователната

За половин година проектът за Закон за предучилищното и училищното образование все още е само на нивото на ресорната парламентарна комисия. А след него има да се работи и по още няколко важни за ресора закони. За съжаление и в този ресор времето за реформи изтича, а всяко забавяне увеличава опасността политическите въртележки да не позволят закон изобщо да бъде приет.


И докато в другите сектори враговете на реформите са и политическите играчи, които нямат интерес от промяна в статуквото, в областта на сигурността се разиграва типичният сблъсък между общия интерес и този на пряко засегнатата група. Свидетели станахме на протестите на служители на МВР с искане за оставка на министър Румяна Бъчварова и запазване на различни специални облаги. От това до каква степен отговорните лица от изпълнителната и законодателната власт ще защитят идеите си за промени, ще зависи в голяма степен и какъв ще е стилът на настоящото правителство в неизбежните ситуации, в които една група от хора трябва да бъде ощетена за сметка на по-големия интерес на цялото общество.


При първия кабинет на Бойко Борисов беше ясна тенденцията при най-малкия протест промените да бъдат разводнявани, докато не се стигне до практическото им зануляване. За това от Бъчварова зависи не само дали системата за сигурност най-сетне ще започне да действа по-ефективно и ефикасно, но също и дали ще се създаде инерция за провеждането на другите реформи, или страните с интерес да се запази статуквото пак ще намерят методите за това да го бранят успешно.


Така за повече от половин година реформаторско управление остава чувството, че в някои сектори работата се върши значително по-бързо от други. Това само по себе си е нормално. Днес изглежда, че за да бъдеш реформатор трябва да се справиш с две основни трудности – да наложиш волята си върху групите от хора, които нямат интерес от това да има промени, и да се пребориш с неминуемия им натиск да те бавят и да се надяват, че обществените нагласи ще се променят и вече няма да е модерно да се правят реформи.


Проблемът е, че изоставащите сектори нямат кога да наваксат


Сериозните стъпки в една реформа се правят в първата година на едно управление, когато общественото доверие е най-високо и търпимостта към грешки е най-голяма. В случая на това правителство първата година изтича с местните избори през есента, а дотогава ще е необходимо да се виждат ясно първите резултати от реформите. Дотук единствено здравната реформа е достатъчно напреднала за да се очаква да бъде успешна. Другите сектори се нуждаят от спешен приток на политическа енергия. Ако не го получат, единственото логично решение би било отговорните лица да бъдат заменени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Надявам се, че не сте плащали хонорар за това...
  Иначе сериозно сте се минали

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 2. 2 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Че работа се свърши, свърши се. Не може да се отрече, обаче чак пък реформи.... Нещо не ги виждам реформите. Или поне резултати за сега слаби се виждат.А за закона за гласуване само при завършено средно образование, кога ? Защото това не е по малко отговорна дейност от карането на кола.

 3. 3 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1298 Весело

  Не знам реформатори ли са или не,но след Орешарски,всички изглеждат професионалисти

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Любопитно

  Какво й е напреднало на здравната реформа не разбрах?Ако това,че е най-изприказвана,е някакъв напредък,да го приемем,но положителни резултати да не чакаме.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се внушава :" Сергей Дмитриевич, Пеевски, Първанов и Сидеров имат желание да реформират законите и правилата така че държавата да работи по добре в полза на гражданите".

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  извода е , ако нещо добро се е случило тези осем месеца ( ръст на икономика , събираемост ..) то е заради липсата на псевдо реформи . просто спазване на закони и правила .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "...тъй като приемаме, че реформаторският заряд на управлението се носи от подобно именуваната политическа коалиция, решаваме, че това е и мястото, което трябва да поведе отчета..."

  Кои сте вие дето приемате и решавате. Петьо Щурм Грац в множествено число ли си говори?

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Весело

  Хубаво че се е сетил за предложението на Петър Славов за промени в закона за ДДС.Друг,освен мен,да говори за това отдавна не бях чувал.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "...И защото тази една трета от протестиращите срещу кабинета и модела "Орешарски", които гласуваха за ГЕРБ..."

  Как ги сметна една трета. Щото по мои сметки са над четири пети някъде

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#5:"oporna_to4ka"]Да се внушава :" Сергей Дмитриевич, Пеевски, Първанов и Сидеров имат желание да [/quote]
  Защо повтаряш този коментар под различните статии ?Не че виждам изброените от теб, като добър вариант за реформатори. Просто ми е странно, че се повтаряш на различни места.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "The Dark Prince Of Bankya":

  +++
  Много по-слабо от действията на реформаторите, които са /уж/ предмет на "анализа" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Правителството е на 8 месеца , но реално една година от мандата изтече , защото изборите бяха на 5 октомври, а сега в оставащото време до 5ти октомври предстои лятна ваканция и докато се съберат никаква робота няма да се свърши. Рекапитулацията до тук , една напълно загубена година за дъжавата.

 14. 14 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Се чудя преобладаващата част от списвачите от някоя череша ли са паднали или просто пишат и коментират за каквото им се плаща. Като вляза в Дневник все едно влизам в паралелна вселена. Вече така и го приемам.
  Вселената на небивалиците. Малка, но упорита.
  Но не забравяйте, че всяка дълго поддържана роля ви превръща в даден момент в себе си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  "Половин година реформаторство…"

  Мисля,че коментар от типа : половин година "РЕФОРМАТОРСТВО" е достатъчен!
  Доказателство за кавичките- след половин година ялова дейност на "реформаторите",съпроводена с ритане по кокалчетата под масата, "Патриотичният Фронт" вече ги изпреварва в електоралната нагласа.

 16. 16 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#12:"oporna_to4ka"]Виж сега, таковатаа....аз имам работа тук - трябва да баламосам читателя, да го объркам като малко дете в гора. [/quote]
  Ок, сорри. Маи аз нали съм от прстолюдието, не съм наясно с много неща, ще простиш моето невежество, а аз няма повече да ти се бъркам. Поне докато не забравя де, щото освен всичко съм и много разсеян. Успех с начинанието !

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Само да попитам, някой помни ли примерно министъра на правосъдието или здравеопазването в правителството на Орешарски? Щото аз не.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

   "големият успех на протестите от 2013-та година – вече можем спокойно да попитаме повече "Какво?", отколкото "Кой?"."

  Не, г-н Щурм Константинов. Иска ни се да е така, но не е. Можем да си питаме сичко и Кво? Статуквото е запазено. Отчетност и отговори все така няма.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 833 Весело

  не може да искате кой знае какви рИформи от парламент съставен от една партия Снеанска /ГЕРБ/ и седем партийки-джуджета....
  А по същество и не се налагат колко знае какви рИформи....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#17] от "Николай Колев":

  Знаем го министъра д-р Таня Андреева, знаем че и скандалите в здравеопазването бяха къде, къде по малко от днес.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Апология за паравана наречен менте реформатори. Добре че поне протестърът си признава, че умните и красивите сновяха по жълтите павета, за да върнат баш реформатора - Вожда и Учителя - на власт. Щото разни други протестъри отказват да признаят своята роля за това, което се случва и ще се случва на територията. Също добре, че това нещо излиза точно ден след като великомъченик Цецу Големото Ухо получи индулгвнция. Да живей Вожда, протестъри!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Заели са се със задачата да изпразнят от съдържание думата "реформа" и се справят успешно.

 23. 23 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Весело

  [quote#13:"takeshi303"]Рекапитулацията до тук , една напълно загубена година за дъжавата[/quote]
  Лъжавата България.

 24. 24 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#4:"Вячеслав Атанасов"]Какво й е напреднало на здравната реформа не разбрах?Ако това,че е най-изприказвана,е някакъв напредък,да го приемем,но положителни резултати да не чакаме.[/quote]
  Ами вече разделиха здравеопазването в два пакета. Доскоро срещу здравните си вноски неофициално ни отказваха да получим здравеопазване. Сега вече ще ни отказват официално, щото ще се окаже че сме плащали само за основния пакет, а не за допълнителния, а в основния пакет ще са само заболяванията, дето се лекуват с аспирин. Всъщност никой не знае какво ще съдържа основния и допълнителния пакет - това е нещо типично за българското законодателстване - приемат се едни закони, в които не пише нищо конкретно и след това всичко се доуточнява с подзаконови нормативни актове.

 25. 25 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това не е точно анализ,а актуално състояние.
  С някои от оценките не съм съгласна.
  Реформаторите срещат съпротива дори в собствените си редици,нещо,което говори за амбиции тип КОЙ е по-по-най!
  Иначе реформите,макар и малко по-бавно от онова,което очакваме,започват да се случват!

  Tony
 26. 26 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Другарски "анализ" в "Капиталистическо дело"... щеше да е смешно,ако не беше тъжно!

  Liberate Your Mind!
 27. 27 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С 8.9% изборен резултат - толкова, даже е много. На следващите избори повече.

 28. 28 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този тигър го бяхме забравили...Поредната порция до нищо и доникъде неводещи парфюмирани приказки.Полупроправителствени,полуопозиционни-най-новата стратегия на умните и красивите от ДПС за запазване на статуквото.

 29. 29 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  "Радан Кънев – претендент за титлата "главен реформатор". Не защото е съпредседател на средно голямата парламентарна група на Реформаторския блок, а защото нарича себе си "реформатор" (в една консервативна партия), откакто политическата му значимост беше равна на домоуправителя в съседната двуетажна кооперация."

  Много добра характеристика. На Раданчо му се клатят крачетата или само на мен така ми се струва?!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  В статията са пропуснали "реформатора" Борисов.А ,както казва той,всичко е в негови ръце.

 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Народ, чиято средна възраст е над 40 г. и непрекъснато нараства, не иска реформи. Иска да докрета до пенсия и да си прати децата в чужбина, та да го подпомагат на старини. И това облекчава работата на защитниците на статуквото. Този филм го гледаме вече 25 г.

 32. 32 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#29:"Прогл@дна."]"Радан Кънев – претендент за титлата "главен реформатор". Не защото е съпредседател на средно голямата парламентарна група на Реформаторския блок, а защото нарича себе си "реформатор" (в една консервативна партия), откакто политическата му значимост беше равна на домоуправителя в съседната двуетажна кооперация."
  [/quote]

  Консервативна партия създадена от перестройчици в посткомунистическа среда! Да разбирам ли, че ДСБ са ултра-консервативни комунисти? Като им гледам "приватизацията" вероятно не съм далече от истината, която е, че не са консервативна партия, останалото е някъде там(истината имам предвид). Оказа се, че българите са доста консервативни(няма как да станат либерални в мизерията, в която живеят), а ДСБ не са им любимци.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 33. 33 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Изобщо нищо не е и помръднало към по-добро, освен за политиците

 34. 34 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 217 Весело

  Да живее леля Кунка.
  Ако не беше тя, да отцепи половината електорат на драгалевската теменуга (ония дето по-късно се самонарекоха "умни и красиви" - ДСБ щеше да влезе в кабинета Орешарски вместо Атака. И още щяха да си управляват.
  Сега нямаше да говорим за реформи, Цв.Цв щеше да е в затвора, Б.Б. в изгнание при Меркел, а ние твърдо да стоим в орбитата на Путин.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 35. 35 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  Лицата на реформаторството у нас са до един с комунистически род и произход и задължително обвързани с ДС.Нищо добро не очаква България с такива хора ако простият ни и наивен народ в края на краища не ги изхвърли на комунистическото бунище ,където отдавна се намира комунизма ,като теория и практика.Само и единствено тотална декомунизация на обществото,Лустрация на повече от 850 хил.червени комунистически бандита за срок от мин.35 год.НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко ,което са откраднали -повече от 100 милиарда долара /Евростат/ и Нроден съд по Германски модел ще спасят страната ни от комунистите и комунистическата чума ,която е завладяла България от 70 год.

 36. 36 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  [quote#32:"carwindwrclir"]Да разбирам ли, че ДСБ са ултра-консервативни комунисти?[/quote]
  Цитирала съм статията, тъй че спорите с автора й, ако спорите.
  Моят отговор на въпроса Ви е - да, ДСБ са по същност комунисти (прилагателните оставям на специалистите) заради:
  1. насадения култ към личността на един съмнителен от всяка гледна точка "бивш" политик, понастоящем "ограбен човек", отдал се в служба на банката на КГБ, на която изцяло доверил милиончето си "спестявания" от пенсията на жена му (друг е въпросът, дали партийните секретари заслужават такава);
  2. нетърпимостта им към чуждо мнение;
  3. арогантността и високомерието спрямо всички останали, "непосветени" в култа, които биват наричани "необразовани, прости, простаци, пожарникари, синове на шофьори" и т.н.;
  4. отмъстителността към политическите противници и злорадството при чужда несполука;
  5. самовнушението, че са единствени и неповторими и никой, даже избирателите, нямат право да ги изваждат от определеното им "свише" място начело;
  6. нежеланието да виждат и чуват "народа", който според тях е неук и прост, а следователно трябва да бъде "воден" към "светлите бъднини" под ръководството на "Партията", начело с "вожда и учителя" - др. Иван Костов;
  7. цупене, сърдене, подсмихване под мустак, използване на мутренски сравнения ("ритане по кокалчетата", "извиване на ръце" спрямо потенциални партийни съюзници;
  8. лицемерието и вождизма, лидерското място се наследява чрез посочване като в Северна Корея...
  И така нататък, и така нататък.
  Та Раданчо бил с манталитет на домоуправител на ЕС? Това си е даже комплимент за него.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  А аз виждам една година на преливане на пусто в празно.Засилване на "патриотичните" настроения,заиграване с етнически вражди,мълчаливо и упорито съпротивление на жалките опити за реформи там където определени министри се опитват да ги провеждат.
  Главата на правителството реже ленти, открива трибуни,разхожда верните му журналисти и министри до Париж,Рим и Цюрих.

  klimentm
 38. 38 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 847 Весело

  Бате Борисов защо го няма в списъка на реформаторите? Че той е най-главният реформатор!
  Баси! А авторът е направил списък само на секретарките му!

 39. 39 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  с тоя парламент и баце начело няма да има реформи ,каквото ще да става,само дъвче и си търси причини да не направи нещо което ще ядоса сокола...и това показва колко е зависим от дпс макар че бяга от тях като дявол от тамян...ще има реформи колкото и в първия мандат на герб.....0

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 40. 40 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Проблемът е, че изоставащите сектори няма кога да наваксат"
  Да наваксат изоставането в сравнение с коя година или в сравнение с коя страна? Или с плана? Те с кражбите наваксват най-успешно.

 41. 41 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Благодарете се на ГОСПОДИН БОРИСОВ дето още ви търпи зулумите.Нацвъкахте де що има ваши трикаджии на сладки местенца ама нищо не вършите.Тоя "анализатор" е кръгла нула.Вместо да даде дължимото на ГОСПОДИН БОРИСОВ, напротив ехидно му се подиграва.

 42. 42 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Някой вижда реформи ли?
  Къде - в съдебната система, в здравната или образователната? Или в пенсионната?
  Това, което прокара д-р Москов е катастофално и ефектът му ще се усети от масата пациенти много скоро. Пък нека си му вика и реформа...


 43. 43 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#9] от "Олд Шетърхенд":

  След оставката на Орешарски по паветата в София се мъкнеха около 200 човека на иначе "националния" протест. Малко навалица имаше покрай белия автобус и още 1-2 събития, но имаше периоди от по 1 седмица, в които нямаше жив човек да протестира. Ако бяхме народ щяхме да свалим Ореха на първата седмица, а не да чакаме ДПС да го сваля.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 44. 44 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Този оберштурмбанфюрер на РБ се е скъсал да пише общи приказки и повърхностни анализи. Дневник, наистина ли плащате хонорари за това, защото ако е така, и аз искам да пиша локуми

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Реформи на този етап няма.

 46. 46 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 326 Весело

  Радан Кънев – претендент за титлата "главен реформатор".
  --------------------------

  Как е станал претендент за тази титла, господин Щурм?

  Като стреля от засада от Твитер? Защо не стана правосъден министър и да се заеме с реформа на съдебната система?

  Да стои настрани и да критикува и аз го мога, без да съм претендент за никаква титла!!!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 47. 47 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Реформите са като хубавата жена-всеки има свой поглед! Прекритие без критерий за изпълнение!

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Колкото и да направи това мнозинство теглено от Реформаторския блок ще бъдем благодарни пред вид това, че българските избиратели не са гласували за реформи. Ако бяха гласували, сега щеше да има много по-впечатляващ резултат.

 49. 49 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Най тежко е в съдебната система и МВР. Там комунягите набутаха де що има мошенници с дипломи. Трудно се размърдват Донкова "дембели". Ей ги и митничарите недоволни, че по трудно се краде.

  chavo64
 50. 50 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 617 Любопитно

  [quote#3:"popovski31"]Не знам реформатори ли са или не,но след Орешарски,всички изглеждат професионалисти[/quote]
  Хъммм...Ама .....и ''Будата'' , и Той ли ?!?!?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 51. 51 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 617 Весело

  ''Реформатори''...Аз бих ги нарекъл ''Дезимформатори'' ....Подлоги на ''принца'' от Банкя ....И негови...бушони ,разбира се ...Демек,да има КОЙ да ги обере негативите ...А ''принца'' отново-целият в бяло Хак да им е !!! Заслужават си я съдбата !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  моето мнение до голяма степен съвпада с това на автора, включително и за забавянето на част от нещата.
  Но ако само прочетем списъка на областите, би трябвало да е ясно на всеки що годе запознат с подобни въпроси човек, че няма как лесно и организирано да се стават такива многобройни промени.
  Ако работата беше толкова лесна и проста, може спокойно да си зададем въпроса, какво правиха всички правителства последните 10-15 години.
  И още нещо, всичко това трябва да се свърши от събраната с толкова труд коалиция. Някой по-горе правеше сметка, че едва ли не година била минала от изборите, но колко време беше необходимо и в каква атмосфера се създаде тази коалиция.
  В тази обстановка и при такъв екип, направеното не е никак малко и за мен основния въпрос е да не позволят да започне оглеждане и забавяне, а да продължат напред и само такова действие и поведение, може да им помогне и в изборите.
  Всичко друго е от лукавия.

 53. 53 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Разбира се, такава е политическата култура в страната – историята показва, че реформи се правят от министри, а не членове на парламентарни комисии или редови по отношение на конкретния сектор депутати." - реформи се правят от министри, но не защото министрите се мислят за много умни или най-малкото революционери, а защото са постигнали обсъждане и състезание по теми. Състезание и обсъждане от специалисти и дори със съвети от международни експерти.

 54. 54 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Разбира се, такава е политическата култура в страната – историята показва, че реформи се правят от министри, а не членове на парламентарни комисии или редови по отношение на конкретния сектор депутати." - реформи се правят от министри, но не защото министрите се мислят за много умни или най-малкото революционери, а защото са постигнали обсъждане и състезание по теми. Състезание и обсъждане от специалисти и дори със съвети от международни експерти.

 55. 55 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аз реформа за тази година не видях - само голи приказки в пространството и уреждане на свои хора.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 56. 56 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Твърдението, че правителството имало една трета доверие според социолозите е една опашата лъжа. Онзи ден излезе последното проучване на "Алфа Рисърч", агенция която меко казано е добре настроена към управляващите, в което ясно пише, че доверието към кабинета е точна 20%, колкото впрочем бе и към кабинета "Орешарски" за сравнение. Къде е една трета и къде е една пета?

 57. 57 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Половин година реформаторство - почти никакви реални реформи.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 58. 58 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Словесният Тарзан на небивалиците, отново се опитва да бъде актуално нищо.
  Не знам кой му чете статийките, но който му плаща, има лош вкус.
  Да да..

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 59. 59 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#2] от "jovanoty":

  Гласуване със задължително средно образование - това ще е огромна крачка към изграждането на по-адекватна политическа система, по-демократично общество и реален прогрес за страната ни.

  Задължително е , но политягите няма да могат да си пазаруват власт.За това и не приемат такъв закон

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 60. 60 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1378 Разстроено

  Първо мислех че остването на ДСБ в РБ е грешка. После когато Радан се съгласи да участват в правителството реших че е некадърник или глупак. Сега вече си мисля, че това си му е политиката, така е искал и само ни е говорил преди изборите, това което сме очаквали да чуем, за да ни баламосва.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Впечатлението от статията, предложена за коментар, е двойствено. Авторът безспорно честно се опитва да направи верен и точен анализ на сегашното състояние на държавата ни, но поради това, че той очевидно приема за истина няколко основни манипулирани изходни предпоставки, вместо верни, някои от най-важните му оценки са полуверни.

  Да започнем с това, че, според него, тъй като ≪… вече живеем в един малко по-прозрачен свят, в който поне се знае кой взима решенията и отговаря за резултатите, ….≫, нещата били вече значително по-лесни. Проблемът обаче е във факта, че на практика ние, обикновените хора от народа, не знаем това, а е съмнително дали и след закона за КТБ ще го научим. Защото цялата ни политическа и едрата част на бизнескласата ни са изцяло фалшиви като тридоларова или седемеврова банкнота. Толкова лъжливи, фалшиви и мошенически, че след масовите стачки на едрия бизнес с големи консумации на електрически ток се оказа, че на практика по време на тези стачки те са консумирали долу-горе толкова ток, колкото и когато не стачкуват. Нагла измама, от която дори медийните деятели, които по професия са длъжни да ни лъжат и манипулират, се засрамиха от тях. И внимателно, но все пак разкриха пред народа тяхната нагла измама.

  Освен това авторът очевидно е повярвал, че след като се е нарекъл РЕФОРМАТОРСКИ, реформаторският блок наистина е такъв. И че неговите цели са точно такива: Реформи, които да са полезни за държавата и за народа. Всъщност истината е, че тяхната истинска цел е властта, до която толкова отдавна не ги допускаха, а направата на истински и полезни за държавата и за народа реформи е път към сигурна загуба на властта, до която все пак успяха да се докопат. И затова от всички реформаторски министри всъщност само здравният министър наистина иска да извърши реална, полезна за народа и за държавата здравна реформа, като не се страхува да засегне дори интересите на корумпираната част от гилдията на лекарите. Доказателство за това е фактът, че именно корумпираната част от лекарската гилдия е негов основен опонент. Което, дори ако министърът допуска някаква неволна грешка в своите реформи, е достойно за адмириране.

  Всъщност стабилността на политическата система, на парламента и на правителството, се дължат именно на тяхната инертност. На тяхната слабост. На отказа от реални реформи. Системата е силно отслабена и по мълчаливото съгласие между всички парламентарно представени партии те просто се стремят да стабилизират готовата да рухне политическа система, затова никой вътре в нея не прави особено резки движения, за да не катурне лодката. От това се пазят дори такива ярко изразени ястреби, като министърът на несъществуващата отбрана и министърът на външните бъркотии. Единственият, който не спазва това условие, е президентът, но той го прави не нарочно, а защото толкова разбира от политика и от държавно управление. Пък и защото от него и без това нищо не зависи.

  Така че авторът на статията може да бъде спокоен. Ако изобщо бъдат направени някакви реални реформи, били те полезни или не, те ще бъдат само в областта на изпадналата в кома здравна система и в забатачената до уши социална област. И те ще бъдат заслуга не на една или друга политическа партия, а лична заслуга на съответния министър. Но това, разбира се, няма на никого да попречи да си играе на реформи чак до следващите парламентарни избори. А до тогава държавният кораб спокойно ще продължи нормално да потъва.

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 833 Весело

  Не може да искате кой знае какво от този шарен парламент съставен от една Снежанка (ГЕРБ) и седем партийки джуджета...
  И за това което правят, берекет вересин......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK