Смешно-срамният край на БСП и опасността от всякакви Сиризи и Подемоси

Михаил Миков и Мая Манолова на празненството на БСП за 1 май

© Юлия Лазарова

Михаил Миков и Мая Манолова на празненството на БСП за 1 майКато всичко у нас, стигнало до своя край, БСП умира по смешно-срамен начин.


От години с недоумение наблюдавам как загиват в България големи организации. Дали ще са институти, академии, университети, медии, бизнеси или партии – начинът, по който се срутват към небитието, е един и същ. Инфантилен, жалък, парцалив, провинциален, дребен, себичен, зъл и глупав.


По особено глупав (и достоен за всяческо презрение) начин изчезват партиите. Веднъж оказали се в екзистенциална криза, освен с междуличностни разправии, доноси и всякакви подлости и калтащини партиите започват да се занимават и с имитационна магия. От която, разбира се, нищо не отбират.
Имитационна магия


ще рече (според речника на Колинс): "вид магия, при която се търси постигането на мащабен ефект, често – от разстояние, чрез провеждането на нарочна церемония, която прилича на търсения ефект – като например заливането на църковен олтар с вода с цел постигането на дъжд".


Когато преди време удари кризата в СДС, вместо с анализ и преструктуриране седесарите се занимаваха с имитационна магия. Възстановиха антикомунистическата патетика от 90-те, когато "синята идея" беше на върха. Което беше церемония за спасение от политическата смърт. Правиш онова, което си правил, когато си бил на върха – и отново се оказваш на върха.


Все едно, когато един ден се погледнеш в огледалото и видиш възрастен, подпухнал и шкембест чичко, да се навлечеш в абитуриентския си костюм, за да станеш пак онова, което си бил на 18. Това няма как да стане по този начин, защото номерът не е да магьосничиш, а да спреш да пиеш, да тръгнеш на фитнес и да свалиш излишните кила. И при СДС магията не се получи. Развъртяният наново антикомунизъм просто се изля във вътрешнопартийна вакханалия от злоба, при която всеки седесар викаше по всеки друг: "Комунист!".


Днес при БСП спектакълът е подобен, макар с разлики в подробностите.


"25 години се опитват да ни убедят, че трябва да се срамуваме. Ние сме горди с хилядите болници и училища, които нашата партия построи, с това, че построихме хиляди километри пътища, които не се разпадат, а думата бедност беше само в учебниците" – бил казал кой? Някой си Лено Петканин, лидер на Младежкото обединение на БСП. Който, съгласете се, няма как лично да е строил пътища, болници и пр. Освен ако при социалистите може да си шеф на младежите до пенсия.


На същата сбирка партийният шеф Михаил Миков (който може и да е строил пътища като пламенен млад бригадир; а може и да не е) изтърсил някакви неща за "хиляди млади хора, които след години не само ще идват тук, но и в Ковачевци, на Бузлуджа, по партизанските пътеки..."


А накрая извикал като един същи Владимир Ленин преди точно 98 години: "Есть такая партия!"


И трите цитирани реплики са прозрачен, макар крайно аматьорски опит за имитационна магия. Ритуалът има за цел, както винаги в такива случаи, възстановяването на минало величие чрез преповтаряне на негови ключови жестове; в случая – заклинания: "нашата партия построи"; "партизанските пътеки"; "есть такая партия".


Въпросът е: постигането на кой точно минал период на величие на БСП се цели с този точно ритуал? Все пак в последния четвърт век БСП управляваше по един или друг начин пет пъти. Ако се целеше обаче връщане към някакъв период след 1989 година, заклинанията щяха да са съответните. Неща като "модерен социализъм" (Луканов), или "чорбаджии и изедници" (Виденов), или "евроатлантическа интеграция" (Първанов), или "европейска лява партия" (Станишев).


Посланията обаче са


от съвсем друга опера – отпреди 1989 година


когато под името БКП партията управляваше завинаги и единолично според Член 1 от тогавашната конституция. И "партията-строител", и "партизанските пътеки", и препратките към Ленин – всичко това е от репертоара на Тодор Живков.


Усетила полъха от вдигнатата над нея коса на Мрачния косач (на онзи, който ГОВОРИ САМО С ГЛАВНИ БУКВИ), БСП инстинктивно си представя спасението като връщане към времето на Народната република. Затова, вместо да се опира върху заклинания, свързани с Европа и модерността, рухва 25 години назад, когато по три-четири пъти годишно благодарните трудещи се минаваха с ведри лица и китки цветя пред трибуната на мавзолея, а от нея видните Дейци на Партията снизходително помахваха с ръчички.


А БСП рухва точно в това тресавище, защото не разполага с онази тъкан от рационални мисловни конструкти, която обикновено се нарича идеология; и с помощта на която партиите, дори изпаднали в криза, остават в света на реалното и разумното, вместо да пропаднат в света на въобразеното и на неразумното. Както например стана с британските консерватори, които вместо да отмрат в полза на ЮКИП, разгромиха всички останали на последните избори.


Очевидно липсата на рационални конструкти визира дългогодишният член на ръководството на БСП Юрий Асланов, когато твърди: "Все повече партията демонстрира немощ и липса на идея, сякаш няма кауза..." А непожелал да се спомене името му социалист оня ден изтърси правилната диагноза: партията действа така, сякаш не й трябват никакви идеи, а "илюзорно завръщане назад към отдавна забравено минало".


Всъщност точно такова поведение би следвало да се очаква от всяка нереформирана посткомунистическа партия, отстояваща тезата, че "преходът" е грешка; и че по-добре би било онзи социализъм да не е бил никога изоставян – с болниците му, с липсата на бедност, с интегрираните му щастливи цигани, с москвичите и манифестациите му. Очевидно въпреки всичките си опити за влизане в модерния свят, БСП остана точно такава партия.


Което не би било никакъв проблем, ако беше се изяснило още през 1990 година, докато БКП метаморфираше в БСП. Защото тогава,


преди четвърт век, разумното и родолюбиво дело би било
разделянето на БСП поне на две партии


на посткомунистическа, проруска организация; и на модерна, социалдемократическа партия от европейски тип. По този начин, от една страна, България би се сдобила с полезна за развитието си лява партия; а от друга, чугунените комунисти, поклонниците на Москва и носталгиците биха имали свое представителство в демократичната политическа система.


Тогава обаче те избраха да направят друго – да последват Александър Лилов, който ги успокояваше, че няма нужда нито да се цепят, нито да избират между Москва и света, нито – да се променят. Под шапката на "модерната лява партия", измислена от него, имаше място за всички.


За този опит да бъде надхитрена историята партийците наградиха Лилов с титлата "Стратега". А той дори за тактик не ставаше (тактикът беше, разбира се, Андрей Луканов). Когато две десетилетия по-късно Сергей Станишев се опита да избута цялата си партия в посоката на "Европа", беше вече прекалено късно. Партията му вече беше решила, че не иска да направи тази крачка.


Има обаче неща, които непременно трябва да се случат. Ако не се случат тогава, когато им е времето, ще се случат по-късно, по друг начин и приемайки други, уродливи форми. Избягвайки да се промени изоснови, със закъснение от 25 години БСП все пак се разкри като носталгична, посткомунистическа партия. Уродливото в случая е, че на терена няма сериозна европейска социалдемократическа партия. А няма, защото БСП не допусна появата на такава. А не допусна, защото през цялото време претендираше само тя да е "носител" на всичко ляво, вкл. – на социалдемократичното. Междувременно успяваше да убие всеки опит покрай нея да поникне нещо подобно. Затова днес


умира сама, обградена от бурени


Липсата на "нормална" левица винаги е бил огромен проблем за България. Шансовете оттук насетне да бъде градена такава, извън и въпреки БСП, клонят към нула. Защото времената са други. Вляво, както и вдясно, никнат фундаменталистки, ирационални конструкти – тип "бесове", по-опасни от самата БСП. Затова можем да очакваме теренът, освобождаван от БСП, да бъде заеман не от разумни и отговорни леви люде, а от всякакви Сиризи, Подемоси и прочие "нови леви". Които и в Европа, и в България вече демонстрираха своя бяс, обявявайки се за съюзници и последователи на Путин, а в българския случай – и на Държавна сигурност.


Както е тръгнала, БСП безпроблемно ще се влее в този мътен поток.


Когато в България рухна отговорната десница, последва царско-генералският хаос, родил огромното и усилно хранещо се туловище на ГЕРБ. Към днешна дата, след монтирането на Реформаторския блок като един вид глава към това тяло, нещо като стабилизация вдясно като че ли се получава.


Вляво обаче става крайно опасно


Там тепърва предстои да се раждат политически чудовища. И това е отново резултат от липсата на родолюбива и разумна политика в БСП.


Единствената надежда е да се окаже, че вляво има някакви модерни и разумни хора, подобни на РБ вдясно, които да могат да ограничат щетите за националното тяло.


Има ли такива? Или там всичко е "заводи-партизани-Ленин-Путин"? И – смешни опити за имитационна магия...


Предстои да разберем и това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  Ако сред избирателите с леви разбирания има модерни и разумни хора, като избирателите на РБ, ще има и такива лидери.
  Аз обаче виждам само хора, циврещи по доброто старо време, когато бозата струваше 6ст. и всички ходеха на море по небетонираното ни Черноморие.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  БСП е в кома. А с такива реаниматори като Мая, няма надежда да се събуди!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1963 Неутрално
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Закривай всички БКПета по всички земни кълбета!

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Трагедията на БСП, както и на всички комуноиди, е че дават за пример за развитие Расия и КНДР, а самите комунисти все към гнилия Запад ги влече. Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Весело

  Черепа няма ли да ги вземе, или поне Ганчев?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Родиха се по жалък начин , жалко живяха и сега ги чака жалка смърт. Живот достоен за презрение.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  За КУКЛОВОДИТЕ,
  БСП се оказва недостатъчно руска и путинистка
  Затова я отстрелват
  Споко,обаче.
  Нови чудовища,по-големи от вече известните ни
  АТАКА, АБВ на ГОЦЕ и СИРИЗЧИИТЕ НА ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
  не се очакват
  Поне за България,репертоарът на КГБейовете е изпят вече
  ха-хаааааа...

 9. 9 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Ако се саморазпусне ще направи добра услуга на България!

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3001 Любопитно

  Много съмнителна е тази загриженост за "нормално" ляво у Дайната. Доколкото лявото може изобщо да бъде нормално, каквито и форми да възприема... Зад облака сапунени мехурчета пак не става ясно кой ни говори - либералстващия многознайко, зеления екстремист, руския зет или номенклатурния отрок?

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  "Ние сме горди с хилядите болници и училища, които нашата партия построи, с това, че построихме хиляди километри пътища...."

  Е, остана за 45 г. нищо да не се построи. Абе, тези хора нямат нито срама, нито мярка

 12. 12 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Много добър анализ.Поздравления.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#9] от "Косьо":

  Не сте прочели статията бе форумци, авторът критикува и герб, и рб, и бсп! Всъщност критиката е кън цялата политическа система!

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#11] от "daam":

  А виж ти, друга опорна точка, е тогава за 25 години какво се построи, два теца, стотина фотоволтаици и толкова частни болници!

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 923 Неутрално

  БСП хем се опитва да се разграничи от срамното си минало, когато беше БКП, и твърди, че нямат нищо общо, хем се рекламира като столетница и продължава да натяква какво били постигнали. Само че каквото е постигнато, е постигнато от народа, с цената на огромни лишения и изоставане от нормалния свят, който по същото време се развиваше поне 2 пъти по-бързо. Като почнат да ми разправят как Бай Тошо бил построил болници, училища, газопроводи и далекопроводи - да не би в Швеция и Дания да са необразовани и да нямат газ и ток? Всичко си имат, и живеят далеч по-добре от нас. Само че там никога не е имало социализъм, изводите си ги правете вие.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#13:"ban"]Не сте прочели статията бе форумци, авторът критикува и герб, и рб, и бсп[/quote]

  Ама само последните се затриват

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#15] от "today":

  Бравос, и ти сменяш опората, от писанията че при соца нямяше хляб, до това че все пак доста се е построило, и разбира се до признанието че това дето се е построило, 25 години не можем само да го боядисаме! Швеция и дания викаш, че то там си е баш социализъм, само че са нямали османско присъствие, нямали са и три национални катастрофи, макар и в миналото са били велики сили!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  БРП/комунисти/, БКП, БСП ... НИКОГА не са имали идеи, НИКОГА не са били партия - те са ПЛАТЕНИ служители на Коминтерна, назначени щатни терористи до 44-та, и НАЗНАЧЕНИ за управляващи от името на КПСС след това !
  Престъпници, убийци и неграмотници - това им е идеята !
  Да вървели по партизанските пътеки ... и ние все още ги търпим, с промитите мозъци !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Аз много се надявам, че голям брой политици ще прочете и главно - ще разбере посланието на тази статия. Защото участта на всички партии може да бъде същата като на БСП в момента, ако не се придържат към потребностите на народа.
  Вие, политици вдясно, разберете това:
  [quote#0:"Статията"]Когато в България рухна отговорната десница, последва царско-генералският хаос, родил огромното и усилно хранещо се туловище на ГЕРБ. Към днешна дата, след монтирането на Реформаторския блок като един вид глава към това тяло, нещо като стабилизация вдясно като че ли се получава. [/quote]
  и действайте правилно!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ей, комуне, я се банни само , а ? Сега е 2015 година бе чугун ! Мандрите ги обрахте 1944 ! Никой не носи вече каскети ! Нямате наяждане това комунделите - сега внуците и правнуците ви искате да ни цоцат , наглеци савеЦки !!!

 24. 24 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да изчезват. Но лошото е, че на мястото на едната глава на ламята БСП ще израснат три нови гладни и лакоми глави, захранвани от общото туловище, миришещо на газ, петрол и мърша.

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Ами диагнозата която поставя Дайнов е доста вярна и се потвърждава от действията на по-изтъкнатите и говорещи под път и над път дейци. дали е Мая, която се явява като някакъв главен говорител, но с цел да уреди само себе си, дали е Миков, който съвсем губи връзка с реалността или разните енергийни експерти като Куюмджиев, които нямат срам от всичките си безумни и фалиращ действия и продължават да се правят на експерти.
  И се вижда как все още в една партия съжителстват чугуни живеещи в съветското пространство, правоверни комунисти ката Янаки Стоилов и маскирани социалдемократи като някои от по-младите, като Добрев. За Станишев не ми се и говори, въпреки че Дайнов го споменава, като уж теглещ партията към Европа - пълна маскировка и самоуреждане на единствената работа която може да върши - дребен и тесногръд партиен чиновник.

 26. 26 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 1087 Разстроено

  А за популисти и леви във България ,почва много .В държавата останаха почти само пенсионери и цигани ,и глупаците като мен които мислеха че нещо ще се промени .

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 988 Весело

  Евгени,хората поддържат в бойна готовност електоратите си,та когато БКП реши да заложи на партията им,да кажат:"Те ни го електоратът,давайте задачите!" Сега БКП-то е заложило на ГЕРБ,утре на някой друг.Не се хаби! Take it easy!

 28. 28 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Ти пък кой беше? А, оня, Пророка! Чиито фантазии просто не се сбъдват.
  "А БСП рухва точно в това тресавище, защото не разполага с онази тъкан от рационални мисловни конструкти, която обикновено се нарича идеология" - не че Дайнов не я споделяше...идеологията, де. Триглодити?

  effi
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  [quote#8:"Hawaii"]Поне за България,репертоарът на КГБейовете е изпят вече [/quote]

  И аз мисля, че поне докато Путин и хунтата му са на власт, шансовете в България "русофилска" партия да спечели избори клонят към нула в период.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#24:"tokkay"]Да изчезват. Но лошото е,

  че на мястото на едната глава на ламята БСП ЩЕ израснат

  три нови гладни и лакоми глави, захранвани от общото туловище, миришещо на газ, петрол и мърша.[/quote]

  прав си ,но защо в Бъдеще време ?

  те са израстнАли още на 11.11.89 год..

  само им сменят местата..за да има шоу за матряла

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lemmy":


  [quote#10:"Lemmy"]Доколкото лявото може изобщо да бъде нормално, каквито и форми да възприема... Зад облака сапунени мехурчета пак не става ясно кой ни говори - либералстващия многознайко, зеления екстремист, руския зет или номенклатурния отрок?[/quote]

  Не съм от феновете на Дайнов, дори много пъти съм го обвинявал за тезите, които хвърля в пространството и които според мен не носят полза за нас, хората които не само етем ат-пат, но и от време на време трябва да правим своя избор гласувайки.
  Но принципния въпрос към вас ми е, че не обсъждаме произхода и живота на Дайнов, а предложение ни текст.
  Та ако имате несъгласие или считате нещо за невярно, лъжа и т,н., давайте конкретно, защото другото с произхода е доста ретро.

 32. 32 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 229 Неутрално

  БСП не рухва, просто върхушката и загива - както и другите"модерно мислещи" шмекери от ГЕРП,СДС,ДПС и пр. Реставрацията на капитализма в най-дивата му форма се провали - доведе до национална катастрофа. В исторически план националните катастрофи завършват по един и същ начин - Народен съд, конфискация на заграбеното и върхушката на историческото бунище. В Белене демек.

 33. 33 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Къде Станишев тегли партията към Европа?Хубавеца гледа да избива собствените си комплекси,като се надпреварва сам със себе си(председател на ПЕС)!Как БСП ще привлече млади хора-със спомени за партизански пътеки?Или може би като направи младите хора,някои от които завършили на Запад ятаци?Смях......

 34. 34 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":

  Ти май не рабра коментара - знаеш ли какво би се построило ако го нямаше комОнизма?

  www.soundcloud.com/x2805
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  [quote#34:"dj x2805"]Ти май не рабра коментара[/quote]

  Човекът е учЕн - нека не очакваме от него кой знае какви когнитивни способности...

  Там, дето не е имало "партизани", хората и без юзини си живеят, и без далекопроводи за ток, и Перник-Волуяк няма кой да им пострОи, и лебът е от мъката по-чер...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lemmy":


  [quote#10:"Lemmy"]Доколкото лявото може изобщо да бъде нормално, каквито и форми да възприема... Зад облака сапунени мехурчета пак не става ясно кой ни говори - либералстващия многознайко, зеления екстремист, руския зет или номенклатурния отрок?[/quote]

  Не съм от феновете на Дайнов, дори много пъти съм го обвинявал за тезите, които хвърля в пространството и които според мен не носят полза за нас, хората които не само етем ат-пат, но и от време на време трябва да правим своя избор гласувайки.
  Но принципния въпрос към вас ми е, че не обсъждаме произхода и живота на Дайнов, а предложение ни текст.
  Та ако имате несъгласие или считате нещо за невярно, лъжа и т,н., давайте конкретно, защото другото с произхода е доста ретро.
  До коментар [#26] от "lout66":


  [quote#26:"lout66"]А за популисти и леви във България ,почва много .В държавата останаха почти само пенсионери и цигани ,и глупаците като мен които мислеха че нещо ще се промени .[/quote]

  Дори само нашия форум показва, че се намира все още някой друг човек, който да не част от почвата за лявото и популисткото.
  Що се отнася до това, дали хората които се надяват, искат и действат за да се промени нещо са глупаци или не си остава открит въпрос.
  Поне от това което виждаме и наблюдаваме, очевидно има сили и ресурс, които искат страната да се променя, придвижва и развива по своя европейски път и ако сте станал жертва на внушенията, че всички са маскари и е някакви тайнствени "ТЕ" са се наговорили и ни правят на маймуни, а ние невинните, сме поставени в ролята на малоумниците, дето сме нещо като торта, на чиято почва те се множат и живеят.
  Поне според мен, нещата далеч не изглеждат така и дори няма как да бъдат така.

 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Оха, тук ли ще е днес купона? Трябва! БСП трябва да се погребе!

  Между другото, днес преди 74 години Обединена Европа започна борбата срещу комунизма!

 38. 38 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дайнов е учил с пари на Фондация “Людмила Живкова” вОкфорд. Върни парите, Дайнов, не е честно лартията да те хрантути , а ти да плюеш по майка си.Също имам въпрос къмДневни" - платен ли е хонорар за горната статия-боза?Е, затова сме в криза...

 39. 39 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Каквото ни е лявото, такова ни е и дясното. То няма как едното да е много зле, а другото много добре. Липсата на конкуренция води неизбежно до отслабване на всички играчи. Особено пък при наличието и на "лошия материал", от който се изграждат и партийните ръководства.
  Затова ДПС ще си ги върти на малкия пръст и БСП и ГЕРБ. Ще помага ту на едните, ту на другите колкото да не изчезнат от сцената и разделяйки си електоралната подкрепа що-годе по равно, да гарантират ключовата позиция на етическата партия.

 40. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И в дясното почти всичко попада в графа "така наречено",но поне има някаква идейност и визия какво би трябвало да се направи - съдебна система,корупция,повече евроинтеграция,НАТО-Русия и т.н. У лево е батак и мирише на мумии,съветски маршове и евтина водка....

 41. 41 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#8:"Hawaii"]Поне за България,репертоарът на КГБейовете е изпят вече
  ха-хаааааа...[/quote]

  МНОГО НАИВНО !!!

 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#34] от "dj x2805":

  Разбирам че за разтрояване става дума дижей, даам, грънчев! Та последния реститут или от дс, а!

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  [quote#37:"Реформиран Соросоид"]Между другото, днес преди 74 години Обединена Европа започна борбата срещу комунизма![/quote]

  Хаха, браво бе!

  На този ден преди 74 години двама приятели и политически сродни души - един комунист и един социалист - дето уж си бяха поделили Европа, сритаха достлука и единият се скри на вилата си в Гагра, та 10 дена не изтрезня, докато танковете на другия пълзяха към столицата му.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вляво обаче става крайно опасно - за кого? За "модерните и разумни" хора , зачудили с патологичната си алчност и простотия света? Да, опасно е. Обирът на века завършва, тоспода, дами, мадами и госпуджи - никакви баяния няма да помогнат. Както в Гърция изхвърлиха върхушката на боклука, така ще стане и в България. Феодално-капиталистическият строй умира.

 45. 45 Профил на today
  today
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#17:"ban"]Бравос, и ти сменяш опората, от писанията че при соца нямяше хляб, до това че все пак доста се е построило, и разбира се до признанието че това дето се е построило, 25 години не можем само да го боядисаме![/quote]
  Вие, комунистите, разбира се, че не можете и да боядисате каквото и да било, вие просто никаква работа не можете да свършите. Каквото е било постигнато, е било постигнато въпреки социализма 1945-1989, с цената на огромни страдания за народа и с голямо изоставане от "загниващия капитализъм". Комунизма/социализма са лузърски строеве, и това е много елементарно, щом все още не го осъзнавате, това не говори добре за вас.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 46. 46 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Погледнато политически коректно на България наистина и трябва модерна лява партия за да има конкуренция с дясното и да стъпи здраво на краката си...но като знам корените на лявото у нас, предпочитам да си куцаме само на десния крак...

 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#24:"tokkay"]Но лошото е, че на мястото на едната глава на ламята БСП ще израснат три нови гладни и лакоми глави, захранвани от общото туловище, миришещо на газ, петрол и мърша.[/quote]

  И тях ще убием. И такааааа до края на светааааа.

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#5:"EU defender"]Расия и КНДР[/quote]
  Хай, честито! Първи успя да ги намесиш в темата. Печелиш 10 ст. бонификация.

 49. 49 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  Еми, бате, цитирам статията "Европа като жизнена творческа общност" на д-р Ханс Бер от списание "Сигналъ" брой 15 от август 1942 г. -

  "Днес ние воюваме, за да постигнем трайна общност на европейска фамилия, чрез която европейците ще могат най-успешно да проведат своята жизнена борба и по този начин не само ще се запазят и ще могат да се размножават, а на първо място ще могат да изпълнят победно и величаво своята мисия, поверена единствено на тях на земята."

 50. 50 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#48:"bilbotorbins"]Първи успя да ги намесиш в темата.[/quote]

  Расия и КНДР са необходими за БСП както въздуха за всяко живо същество.

  The best way to predict the future is to invent it.
 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3001 Весело

  До коментар [#36] от "tsvetko_51":

  С какво можем да си обясним, че според автора "Сергей Станишев се опита да избута цялата си партия в посоката на "Европа". Станишев, съветският гражданин? Аз лично не мога да си обясня подобна идиотщина с друго, освен с произход, бит и душевност. Та затуй, драги. Нещата са навързани като свински черва. Наскоро Левчев джуниър се изповяда в социализъм, сега и Дайнов плаче по някакво "нормално" ляво. Чакаме само Йотов да цъфне в прав текст.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  [quote#45:"today"]Вие, комунистите, разбира се, че не можете и да боядисате каквото и да било...[/quote]

  ... освен себе си.

  Според архивите на полицията, към 8 септември 1944 г. партията им е наброявала около 3,000 души.

  В "дните на всенароден възторг" (вартоломеевите нощи от есента на 1944-зимата на 1945) е набъбнала на 300,000, не на последно място за сметка на освободението от правителството на Богдан Филов криминални затворници, които моментално са се ориентирали към копанята и са се включили в "борбата" за "разкулачване" на "буржуйте".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Ти така няма и да разбереш кой е отбор Б....и така още 25 години, щото сте много умни.
  ха-хааааааааааа...

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  [quote#52:"Norman Granz"]освободението от правителството на Богдан Филов[/quote]

  Извинявам се! Да се чете: освободените от правителството на Кимон Георгиев - още не съм си изпил второто кафе...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#48] от "bilbotorbins":

  Извините таваришч, ама по света, БСП е известна, като "Проруската партия на България"!
  (Е, сега АТАКА ви ритна столчето, но то е, защото руснаците се осефериха, че за нищо не ставате!

  Да разлая троловете!!
 56. 56 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#48] от "bilbotorbins":

  Ушанке, не се помотвай а бягай да лягаш под веригите на абрамсите в Бургас.

  The best way to predict the future is to invent it.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#10:"Lemmy"]Много съмнителна е тази загриженост за "нормално" ляво у Дайната.[/quote]
  Не му е за първи път. Помня как развиваше теории, че ДСБ и БСП трябва да се обединят да се борят с ГЕРБ и след победата да станат основата за "нормално ляво и нормално дясно", нещо в този дух беше. Въобще колкото по-рядко го пуска Дневник толкова по-добре за вестника ще бъде.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Весело

  [quote#55:"lone_wolf"]Извините таваришч, ама по света, БСП е известна, като "Проруската партия на България"! [/quote]

  Така е, наистина е така известна По същият начин Реформаторският блок е известен като "генерален дистрибутор на нов морал и евроатлантически ценности" :Д

 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  [quote#15:"today"]Като почнат да ми разправят как Бай Тошо бил построил болници, училища, газопроводи и далекопроводи [/quote]
  Ами бай Тошо наистина ги построи, и те ти 26 години реститутския капитализЪм с всичките си рИформи не може да ги затрие, не е да не се стараят...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#58:"Реформиран Соросоид"]Реформаторският блок е известен като "генерален дистрибутор на нов морал и евроатлантически ценности" [/quote]
  И на реформи тип "Стани та да седна".

 62. 62 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#61] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Естествено То това е смисълът на реформите. Останалото е "запазване на статуквото!" )

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#62] от "Реформиран Соросоид":

  Много тънко се бъзикате, а е рано сутрин в понеделник... още не са се разсънили...

 64. 64 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#63] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Казвате, че ще им приседне кафето? Не мисля никому злото. Пък нали сме се събрали да говорим истината?

 65. 65 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#60:"Каишков - Гласът на Америка"]Поредно изригване от сина на червения разведчик Дайнов. Пише, пише антикомунистически, а малката червена звезда на челото гори ли гори.[/quote]
  Далеч не съм съгласен с много от писанията на Дайнов, но това няма значение. Това което има е следното: според уважавания Каишков трябва след/преди всяка статия да искаме и справка за автора - баща, майка, дядо, стринка и пр.; политически убеждения; имотно състояние; връзки с вражески централи и пр. И едва като прочетем справката и се убедим в "правилния произход" на автора, да четем и да си съставяме мнение за същността на самата статия.
  Така беше уважаеми К. цели 45 г. И за това се пръкнаха цели дълги поколения от наследствени простаци (Мако, Дако, Пеко и др.), от които днес едва се отърваваме. Но - Дарвин е "измислил" противоотрова: след всяко второ поколение богаташи, в рода се явява поредния прахосник, от който нещата трябва да започнат едва ли не отначало.
  Та - и от партизанските поколения излизат умни и образовани хора, които скъсват с червените дивотии. Случва се и обратното - син на богата фамилия да залитне по Че Гевара и сродниците му.
  Накъсо - не плюй по Дайнов, а обсъждай тезите му. Поне в това отношение комунизмът окончателно приключи. И спечели "Гласът на Америка", когото комунистите забраняваха.

  Поздрави
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  [quote#65:"Starec"]според уважавания Каишков трябва след/преди всяка статия да искаме и справка за автора - баща, майка, дядо[/quote]

  Каишкова просто е сбъркала времето, в което се е родила. В мътните години след 9.ІХ.1944 от нея щеше да излезе чудесна "табельщица" - като руска възпитаничка тя знае какво е това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Весело

  До коментар [#59] от "boby1945":

  Абе Боби!
  Тоя Бойко да не е кръстен на тебе? И той като тебе е влюбен в Бай Тошо, та се чудя, да не сте рода?
  ....... И той строи кат' Бай Тошо!

  Да разлая троловете!!
 68. 68 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  след монтирането на Реформаторския блок като един вид глава към това тяло
  -----------------------------------------------------------
  Мдам, конопената реколта в с. Миндя явно е добра ...........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 69. 69 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всъщност не виждам защо трябва да се тревожим за рухването на столетницата. Тя всъщност изглеждаше гротесктно като старица навлякла тийнейджърска премяна. Ако се замислим, родила и възпитала всички останали партийки и движения, тя опорочи прехода ни и създаде олигархичния модел на управление по руско подобие. Сриването й е необходимо и важно събитие, от тук натам може би и да започнат някак си да се случват нещата. Кой знае?

 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  БСП не е СИРИЗА, няма нищо общо. БСП е наследница на БКП, майката-кърмилница на СДС, ДПС, на Боко, на Цецо и двете Цецки и безброй други знайни и незнайни туморни образования. БСП ще умре и на никого няма да липсва, проблемът е че даже и торът от нея е токсичен и трудно нещо ново ще се роди.

 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#67] от "lone_wolf":

  Далечко си от истината. Но старае се човекът, учи бързо политиката бат Бойко, но по строежи е още далечко от бай ТОШО, ако и да набляга на "европейски" средства......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Има в БСП проевропейци, но те са много малко. Болшинството ги влече към Русия и Путин, както и носталгия по "незабравимото" минало. Затова и политиката на БСП е шизофренична: от една страна трябва да се преструват, че са модерна лява партия, член на ПЕС (за в чужбина), а от друга - старите лозунги от татово време за пред симпатизантите-пенсионери.
  След като ДПС бавно и полека им зарибява циганския електорат, бъдещето на БСП изглежда още по-мрачно. Поради естествените процеси поддръжниците им стават все по-малко с всяка изминала година.

 73. 73 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Абе тоя Дайнов е прозрачен. Пише за БСП, пише верни неща, една безпощадна, но в същото време добронамерена критика,(загрижен е за липсата на лява партия, а това си е трвожно) а накрая завършва с "туловището ГЕРБ". Елементарен похват от наръчник на манипулатора. Нямам нищо предвид да критикува ГЕРБ, но да го направи така, както прави това с БСП - аргументирано и интелигентно. А то така "туловището ГЕРБ"... малко на заклинание бие.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 74. 74 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "модерни и разумни хора, подобни на РБ вдясно"

  това вица на седмицата ли е?

 75. 75 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Състоянието на уникалната абстрактна сграда на арх. Георги Стоилов на връх Бузлуджа отразява най-добре лицето на престъпната червена сбирщина - БСП!! Очи нямат да събират глупците, които ги следват баш там - ха-ха... Не им пука на тези за идеали, дайте да се обличат със скъпарските парцали!! Пък бедния народец - кучета го яли!! - за съжаление думичките се римуват добре!! Закривай червената МАМА!!

  www.commcrime.blogspot.com
 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  [quote#72:"pamela"]Има в БСП проевропейци, но те са много малко. [/quote]

  Откак се помня, в БКП/БСП винаги е имало само тарикати.

 77. 77 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Браво проф. Дайнов: "посткомунистическа и уродлива партия" - точно това е червеният мастодонт БСП - Боклук Сринат в Пепелта!! Амин за покойницата - за умрелия или добро или нищо - нека отиде директно в Музея на соца, какъвто все още нямаме за съжаление!

  www.commcrime.blogspot.com
 78. 78 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#15] от "today":

  БСП - това е пасмина от шизофреници...

  www.commcrime.blogspot.com
 79. 79 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Весело

  Само като прочетох заглавието, разбрах кой е автора

 80. 80 Профил на koko4ko
  koko4ko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Този анализ ми звучи като "Реквием за една мръсница" в негативен план.

  Хора съжалете са над БСП! Нали знаете, че за умрелия или добро, или нищо.

  Всяко нещо си има начало и край. Колкото и да им се иска на комунистите да са вечни, няма как да стане. Повече от достатъчно време бяха на власт и тровиха въздуха.

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  [quote#80:"koko4ko"]Хора съжалете са над БСП! Нали знаете, че за умрелия или добро, или нищо.[/quote]

  Ма много заразен трупа, бе!

 82. 82 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  дайнов пак е преживял катарзис.

  да се чуди човек на кой политически "господ" се кланя ...

 83. 83 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Когато една търговска марка не се препозционира своевременно и съответно не се управлява правилно , та неминуемо си превръща в посмешище.

 84. 84 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#34] от "dj x2805":правилното е комуонанизъм

  за чиста и свята република-но не с този народ
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  "заводи-партизани-Ленин-Путин"?
  Засега, само Путин е още налице.Но да не бързаме да отписваме още БСП.Наивните в България още не са свършили.

 86. 86 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ала-бала = Дайнов, както винаги, когато пише с особена омраза за собствената си кръвна група.
  Поне да беше написал какво разбира под "нормална лява партия".

 87. 87 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  "Като всичко у нас, стигнало до своя край, БСП умира по смешно-срамен начин."
  Това ми е предостатъчно!
  Достигнали границата на некомпетентността!

 88. 88 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3994 Весело

  Социален, къде си да прочетеш пламенно надгробно слово за любимата си партия?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 89. 89 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  "Шансовете оттук насетне да бъде градена нормална левица, извън и въпреки БСП, клонят към нула."
  Би трябвало да е точно обратното. Тъкмо на етапа, на който вече сме построили някакъв що-годе функционален капитализъм и е настъпило социално разслоение, ще е напълно нормално да възникне и лява партия.

 90. 90 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Освен ако при социалистите може да си шеф на младежите до пенсия."

  Всъщност, навремето за шефовете на младежите - комсомолските секретари от най-високо ниво, не важеше ограничението за възраст до 28 години. Беше май до 40, а после преминаваха на "отговорна партийна работа" отново във висшия ешелон, разбира се. И, доколкото си спомням, бяха едновременно членове на ДКМС (младежката организация) и на БКП.
  Колкото до основната тема, мисля, че нормална левица скоро няма да има, просто защото политическата класа не може да излъчи нормални леви хора. Ще трябва да почакаме те да се изградят тепърва сред активната младеж (не тази от организацията на БСП, там са само номенклатурни внучета и кариеристчета), а за това ще трябват много години. Ние с Дайнов едва ли ще го видим.

 91. 91 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Най-сетне един добър анализ на политическата импотентност в БГ. През призмата на изчечването на БСП могат да се видят доста родни явления, засягащи и други партии без ясно изразена идеология (защото точно такава е БСП), включително ГЕРБ.

 92. 92 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Дайнов отново се опитва да провокира мислене у хора, които са свикнали само да изпълняват партийни поръчения. Много трудна задача!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 93. 93 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  След големи кризи на власт идват аматъори-патриоти или непатриоти като Хитлер, Сириза и подобни. Хитлер пое разорена и унижена Германия и натвори чудеса. СИРИЗА пое фалирала Гърция и се мъчи да прави магии!

  Ако политическият елит на България допусне криза в България е напълно възможно БСП и Атака да се докопат до властта с популистки лозунги. Видяхме през 2013 колко лесно е да се организира подобен путч.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 94. 94 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Дайнов се зае да джазира и политологията и социологията, но реалната ситуация си иска турбо-икономическо диско. Но, както заключи на времето Радичков: "В България араламбенето му е майката!".

 95. 95 Профил на lrq00677938
  lrq00677938
  Рейтинг: 395 Весело

  Много добре казано за ченгетата и туловището на мутрата буда.

 96. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Иво Беров

  ......
  Обстоятелства, които би трябвало да припомнят друго едно робство под което попадат българите. Робство в истинския смисъл на думата. Робство, при което робите не са имали право нито до говорят, нито да мислят, нито да разсъждават, нито да се сдружават, нито да пътуват, нито да вярват свободно в Господа-Бога, нито свободно да възпитават децата си дори.

  Защо ли за това робство никой не говори? Защо ли не се празнува тържествено освобождението на България от българското комунистическо робство? Може би защото си е наше. Българско и родно.

  Което по никакъв начин не го прави по-малко гадно, отблъскващо, срамно и унизително. Напротив, прави го още по-гадно, отблъскващо, срамно и унизително.

  ......

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  На БСП едва ли и трябва идейна и политическа легитимност, тях ги интересува икономическата такава, те я имат отдавна на лице особено по места в малките градове, вярно другаря Луканов заложи новият курс на партията раздавайки куфарчета, съчетано със силата на ДС , какво друго им трябва?!

  klimentm
 98. 98 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Много ми е странно как много възрастни пенсионери казват, че по време на социализЪма са успели къща да построят (без значение, че е с външна тоалетна и първобитна баня) и кола са успели да си купят (пропускайки, че това е Москвич, ЗаЗ, Трабант...)
  Казвам странно, защото те приемат, че ако не е бил социализЪма, то те нямало да имат тези "придобивки".
  Въпроса е, защо изключват варианта, при който България оставайки от Западната страна на Берлинската стена, щеше да бъде средно развита Западна страна и същите тези пенсионери щяха да карат среден клас западен модел кола ала 70-те 80-те години и къща несравнима по удобства от това което са имали. Да не говорим, че голяма част от тях, сега като пенсионери с натрупаните пенсионни фондове през тези 45 годни, можеха да ходят на почивка в чужбина...
  Отделно, се пропуска колко повече неща щяха да се построят, ако бяхме от другата страна на Берлинската стена и как заводите които биха се построили, щяха да са с икономически обоснована логика, а технологиите в тях щяха да се обновяват през 5-6 години както в една нормална западна компания...

 99. 99 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Накратко, вождовете си отиват, а идеологиите остават. Проблемът на нашите партии е, че те са вождистки.

 100. 100 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Хетеросексуален съм, затова не мога да кажа дали харесвам или не харесвам Дайнов, никога не давам ухо на клюки от типа "леля Пена ми каза", така че не ме интересува идейната ориентация на баба му, или миналото на стринка му... А анализът му иначе е ПЕРФЕКТЕН!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK