Искаме ли съд като Цветанов...

Цветан Цветанов в пленарната зала

© Юлия Лазарова

Цветан Цветанов в пленарната залаТрети ден в интернет, по телевизии и радиа гърми възмущението: какъв е този съд, оправдал Цветанов?! Запомнете имената на съдийките! Те се сложиха на силните (силния) на деня! Това правосъдие ли е?! Това ли е съдебната справедливост...


Надявам се, хилядната агитка срещу съдийките ще ми даде право на мнение.


Не, Цветанов не е оправдан
Аз нямам експертната компетентност (а и моята работа не е тази) да оспоря или защитя решението на Върховния касационен съд (ВКС) - съдиите Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Жанина Начева, взето при особеното мнение на съдия Начева - затова няма да анализирам подробно мотивите, нито особеното мнение. Решението на ВКС отменя 4-годишната присъда на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за шестте отказа да приложи специални разузнавателни средства (СРС) спрямо бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама заподозрени и връща делото на Софийския апелативен съд (САС) да го разгледа отново.


Нямам експертната компетентност, но имам логиката да видя, че "отменя решението на САС" не означава оневиняване на Цветанов. В мотивите на върховните съдии чета друго - че ВКС връща делото, защото е преценил, че мотивите към решението на въззивната инстанция - Софийския апелативен съд - "не отговарят на субективния критерий за безпристрастност".


Забелязвате ли, че ВКС не казва същото (че има пристрастност) за мотивите на първата инстанция - съставът на Софийския градски съд (СГС), който произнесе първата осъдителна присъда на Цветанов.


Напротив - върховните съдии отхвърлят възраженията на защитата относно мотивите на първата осъдителна присъда


и надълго и нашироко аргументират защо съдия Тони Гетов от СГС не е бил предубеден (другите двама членове на първоинстанционния състав са съдебни заседатели).


ВКС на този етап не се занимава с действията на Цветанов. 


А ето какво казва САС за "деянието" (шестте отказа за СРС) на бившия вътрешен министър: "... Деяние, което се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, деецът е проявил едно изключително грубо незачитане на разделението на властите и неспособност да изпълни законовите си задължения."
Върховните съдии не оборват този извод на апелативния съд, но указват, че той (и присъдата) трябва да бъдат мотивирани, без да оставят съмнения за пристрастност - така тълкувам решението на ВКС.


Дали ме убеждават съдиите Кънчева и Чочева, че


"не е изпълнен субективният критерий за безпристрастност"


от апелативните съдии, или е по-убедителна съдия Начева, която твърди обратното - е отделен въпрос. Но и този въпрос не е основание да вдигаме олелия до бога и да се възмущаваме от различната практика на съдилищата - как така един съдия и един съд казва едно, после друг съдия и съд - друго. Този въпрос е решен преди векове със създаването на трите съдебни инстанции, което означава, че различното мнение е изначално заложено в правосъдието като гаранция срещу съдебните грешки. Ето какво казва Европейският съд по правата на човека в Страсбург - цитирам го, защото е съвсем скорошно решението - от 25 февруари 2015 г. по дело "Боровска и Форай срещу Словакия":


"Изискванията на правната сигурност и защитата на обществено доверие обаче не гарантират право на последователна съдебна практика. Развитието на съдебната практика не е само по себе си в противоречие с доброто правораздаване, тъй като липсата на динамичен подход би могла да попречи на реформите и усъвършенстването."


"Последователна съдебна практика" в тези високоувъртяни, сякаш предназначени за богоизбрани редове означава - да го кажем така - еднакви решения на различните съдебни инстанции; а "динамичен подход" означава различия в решенията (преведено аматьорски). А преведено още веднъж, означава, че правото на съдилищата да мислят различно не е вреда, а дори ценност, защото чрез пробив на различното мислене се развива правосъдието, възникват нови идеи и разбирания, които го усъвършенстват.


Най-сетне - при всички положения, дори да изоставим всички други съображения, с решението за връщане на делото ВКС елиминира риска някога Страсбург да ни осъди - и то заради същото, за което други биха съдили Цветанов.


Но масовото възмущение от връщането на делото заслужава внимание в далеч по-широк смисъл.


Масовото възмущение по делото "Цветанов" показа, че искаме от съда да свърши нашата работа


Когато вътрешният министър Цветанов - в зенита на победата, силата и славата, влизаше с тържествен марш от едно телевизионно студио в друго и оттам обявяваше акциите и арестите на МВР, кръщавайки ги с имена на съдии, и произнасяше присъдите, обществото мълчеше и помпаше рейтинга му - на МВР и личния на министъра. И не се впечатляваше, че министър на вътрешните работи, черпейки кураж и вдъхновение от своя върховен партиен вожд и премиер (че "съдиите били воденичните камъни на шията на държавата") дели съдиите на лоши и добри, с емблематичната за манталитетния дефицит на един властник мярка - че добрите са онези, с които можел да си говори...


А журналистите и медиите, които разобличаваха действията му като "в изключителна степен обществено опасни и като грубо незачитане на разделението на властите" (по  САС), бяха заклеймявани от властващата безпардонност като рушители на обществения интерес и на борбата с престъпността.
Министър и премиер, които си позволяват това, зрелите общества даряват ли ги отново с власт?
Нашето обществото не се възмути, а махна с ръка...


Сега на онази част от обществото, която не харесва Цветанов, й се иска съдът да свърши работата по елиминирането му - тук и сега, според нейната мярка за справедливост.


Съдът няма "нашите права" на възмущение и възторг, отхвърляне и подкрепа - съдът е длъжен да отсъди според закона независимо дали харесва или презира Цветанов. Обективно се получи така, че Цветанов ще посрещне изборите с отменена присъда - и това го пишем на сметката на съда....


(А прокуратурата се скатава и използва случая да се присламчи към възмутените гласове, но премълчава своята отговорност по другото шумно дело срещу Цветанов - подслушването с кечърите, т.нар. цецомобили, за които самата прокуратура сне обвинението, понеже деянието на обвиняемите било междувременно декриминализирано от парламента и оставало престъпление само във военно време. Прокуратурата обаче премълчава  базисния принцип, че служителите на МВР отговарят по общия ред за престъпления по служба, когато специалната разпоредба е отменена. Но няма кой да зададе този въпрос на главния прокурор - отговорните прокурори дават само договорени интервюта, за да си спестят неудобните въпроси в неконтролирана среда.)


Мярката на съда е различна от масовата - написана е в законите и в градената с векове традиция на правото и цивилизацията


- неудобно е да се припомнят азбучните истини... Специфичното в нашия, българския, случай е, че възмущението в момента е срещу най-битата от Цветанов и компания система, най-обругаваната, най-мачканата и обявявана неведнъж от него за грешника на държавата - системата на съда. Вместо да съзрем в решението на върховните съдии достойнството на тази система да отговори от позицията на закона, както е задължена от конституцията и правото, ние си представяме правосъдието като в праисторическите епохи  - съдиите, които бяха наричани от Цветанов престъпници,  да му прегризат гърлото - веднага и на място - на принципа "падна ли ни в ръцете!" - за да повярваме, че има справедливост.


Пък правовата държава кучета я яли...


Да, възмущението, което съдът предизвика с връщането на делото "Цветанов", заслужава внимание -  то говори по-ясно от всичко друго колко дълъг път има да извърви българското общество, докато разбере в какво се състоят качествата и в какво пороците на българското правосъдие днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Неутрално
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Добра статия. Но е важно да може да се чете и между редовете. Понякога истинският смисъл се завоалира.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Искаме ли съд като Цветанов"
  НЕ!
  И не прехвърлям отговорност никому!

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Любопитно

  Съда е бил пристрастен. Има ли такъв правен аргумент?

  klimentm
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да се внушава : " Цветанов е престъпник"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 521 Весело

  Съдът трябва да е безпристрастен. Щото иначе става много лошо. А че Цветанов в крайна сметка ще го оправдаят е ясно на всеки. У нас управлява Бай Ганя. Така че...

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По две отвличания на месец имахме преди Цветанов да поеме МВР. Да не говорим за Крокодили, Брендовци, Сумисти и какви ли не.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  Когато трябва да се тупка топката до изборите -има.

 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кой коЙ КОй "изпусна" Брендо??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Така е, с малката подробност, че връщането на делото отначало елиминира и малката възможност да се стигне до осъдителна присъда.
  Някога...
  Дори и чисто теоретически.
  И отново доказва, че съдът много внимава с политиците, знае ли се кой ще е на власт утре...

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  А искаме ли съд, който оправда башибозука от НДК, който се опитваше да убие пред камерите на телевизиите Октай Енимехмедов? Или искаме съд, който признава, че министър-председатели като Станишев могат да си губят секретните доклади срещу смешна глоба?
  Аман от поръчкова журналистика!!!
  Не защитавам Цветанов. Просто всеобхватно и последователно попържам съда. Това е.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Колко пари и обществена енергия изконсумира Цветанов със скандалите около себе си?
  Не ме интересува вече как ще се прознесе съдът, време да спрем да се занимаваме с този човек., необходим само за сглобките на герб.

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 833 Любопитно

  случаят цветанов е знаков за криминалното сливане на съдебна и политическа власт в България .затова и възмущението е толкова голямо


 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  [quote#4:"klimentm"]Съда е бил пристрастен. Има ли такъв правен аргумент?[/quote]
  Пристрастността на конкретния магистрат е онази предпоставка, която го прави автоматично наказателно-отговорен.
  След като с акт на съда е установено, че магистрат е пристрастен, то цацаратурата незабавно трябва да му сложи белезниците!
  Ех, мечти...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Това дело изначално е сбъркано! Просто никой няма кураж да опере пешкира и ще го тоооочат за да дават материал за журналисти, анализатори и пр.

 19. 19 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  съдът пасти да яде пред проверката на НАП, след благополучния резултат от която шефа на НАП Красимир Стефанов стана депутат от герп.

  Та къде ше си мери съда конфликт на интереси, клиентелизъм и пристрастност?

 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Тая статия като един магнит привлече веднага комунетата и цецомразите. Или по-точно и фигуративно казано, като едно фекално освобождаване - мухите.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#18:"ralita68"]Просто никой няма кураж[/quote]
  То голям кураж трябва в БГ-то да съдиш справедливо....баси

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Съд като Цветанов?

  Цветанът не е съд, а съсъд!
  И в този съсъд безценен е сбрано, добре разбъркано и вече ферментирало джибрето от всички пороци на горкия ни Преход. Та като го подгря това съдебно преследване джибрето и даде пърцуцата, на която се наслаждаваме в момента. Фермента, абсолюта на преходарската управленска мисъл, технология и практика - в един глас всички защитници, впиенчени от този фермент, се разпищяха с "аргументите" ... че те всички така били правили! Не бил само Цветанът!

  А съдиите ... те какво?
  И те на практиката се облягат! За да се избавиш от горещия картоф - зарови се в буквоедството! Идеалната скатавка!
  А още по-добре да се занимаеш с колегите си съдии от долната ти, (sic!), инстанция, отколкото по същество ...
  Пък и дори да бяха потвърдили - наистина ли мислите, че Цветанът щеше да лежи? Аз - не!

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Цветанов просто няма за какво да бъде съден. Политичèските му опоненти му спретнаха дела по абсурдни обвинения. Всеки нормален съд ще го оправдае.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Комарницки е велик!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много думи за нищо!

  Просто е - искаме съд, прокуратура и полиция които РАБОТЯТ СПОРЕД ЗАКОНА. Нищо друго!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241":

  Виждам че не липсват и естети, които оценяват по достойнство жълто кафявата конусовидна купчинка сътворена върху билярдната маса от предишното правителство на Герб!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#12] от "Депутат 241":

  А какво направи прокуратурата с разследването на големия обир на Станишев по договора със "Сименс-България", по който държавата плати по-скъпо с близо 80 млн. лева за изработването на новите български документи за самоличност от МВР (с министър Миков по това време, подготвил условията за т.нар."обществена поръчка" по този скандален договор) ? Защо няма никаква информация докъде е това разследване? С този обир Станишев си купи шефското кресло в ПЕС тогава, защото управител на "Сименс-България" беше дъщерята на на неговия ментор в ПЕС

 28. 28 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Петя, нима не помниш "Случаят Лупи"?
  И тогава съдът също така "не отмени", а върна за ново разглеждане делото.
  Прегледай съдебната практика на второинстанционните дела от подобен характер.
  Ако намериш една /поне една/ осъдителна присъда, непременно ми звънни. Може и от скрит номер.

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#27] от "gaudien":
  Станишев или Петков?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Няма нищо по-съмнително от едно дело и една присъда, ако съдиите са на различно мнение.

 31. 31 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#27] от "gaudien":

  Айде бе! Ти още малко ще искаш да разследват Бисеров, Доган - хидроинжинера, Мони горския и Милен финансиста, Енергийната мафия у БиеСиПието и още хиляди знайни и незнайни герои на капиталистическия труд... Ех мечтии, мечти...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  [quote#30:"rosiraycheva50._"]Няма нищо по-съмнително от едно дело и една присъда, ако съдиите са на различно мнение. [/quote]
  Амиии ... има!
  Цветан!

  Макар че ... от друга страна може и да сте права ...
  К'во ти тук съмнение! То лъска кат' тиква на месечина!

 33. 33 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е-е, а стега бе! Такава физкултурна душичка да бъде осъдена? Ама той нали ръководеше държавна структура, гонеща бандитите, разбойниците, крадците и мускетарите на бакшиша. Той е невинен, плачи...народе!

  effi
 34. 34 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":
  А аз виждам как червените ципокрили много бързо долитат до заветната хранителна банка...
  п.п. Да бях извикал :"На крадеца шапката гори!", ефектът ще да е значително по-малък!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2452 Гневно

  "Специфичното в нашия, българския, случай е, че възмущението в момента е срещу най-битата от Цветанов и компания система, най-обругаваната, най-мачканата и обявявана неведнъж от него за грешника на държавата - системата на съда."

  Другарката авторка, на всичко отгоре лаичка в материята, взела да обяснява на разочарованите ОТ СЪДА, че не трябва да губят надежда... В СЪДА, тоест в осъждането на Цветанов поради неизписаните (според нея) в отменителното решение на ВКС насърчения към САС точно за това - Цветанов да бъде осъден на всяка цена и за пореден път! Все пак госпожата е "знаме" на цяла сюрия "правоусещащи", жаждащи тържеството на Справедливостта в ЕДНО измерение - пращането на ЕДИН човек... при техния "Бай Ставри"! Гладните за ТАЗИ справедливост очакват от някой, загрижен за тях, да им обясни ЗАЩО да нямат право да ликуват и да наричат "ЦЦ" с любимото им определение "престъпник". Чакаха този момент толкова дълго, а.... този съд (по-точно две от трите върховни съдийки) им удариха незаслужена плесница, като, забележете, ОТЛОЖИХА техния "триумф", лелеян цели 2 лета... с няколко години. "Дотогава я камилата, я камиларя", "Цветанов е виновен, НО...", си казват повечето, наточили ножовете. Ще има едно "НО", нали?! Вселенска скръб и горчива чаша, опитана за всеки случай от г-жа Владимирова, преди да бъде изляна върху нажежените от негодувание страсти.
  Сега да видим, защо на някои им се струва (дебело подчертано!), че могат да четат закона, решенията на ЕСПЧ или на ВКС и после да ги обясняват на агитката под поокъсаното "знаме" с останалите по него неясни символи и цветове. Ами защото ТАКА СА СВИКНАЛИ - нещо да се случва, първо да им го обясняват на тях, а после те да го сдъвкват с каквито зъби са им останали и да го поднасят в смлян (повърнат) вид в широко разтворените човки на гарджетата от низините!
  Разбирам, че горчивината в "дълбокомислените" заключения от рода на "Пък правовата държава кучета я яли..." иде от невъзможността на един неспециалист да разбере след няколко "превода" (хаха!) изречения, изразяващи смисъла на простички понятия, които трябва да са ясни и на децата. Не са Ви ясни много неща, Владимирова! Ако беше така, щяхте да се радвате на нефелото решение на ВКС, а не да ревете и да ... повръщате омраза. Щяхте да се сетите, че съдът, чиито председател днес открито заяви, че във времената на Цветанов сме живели в голям "Биг брадър", (но и че реформата "ви" е "загубила лице", разбирай, че е на страната на Цацаров срещу "вашия" министър) съвсем целенасочено и отмъстително върна делото за ново разглеждане от друг състав на САС. Щяхте да усетите, че този, "мачкан" от Цветанов, СЪД ще смачка всичко и всички, които дръзнат да му се противопоставят. По всякакъв начин, не само по законния! Но що ли Ви отварям очите, след като после трябва да Ви превеждам...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#17] от "Депутат 241":

  И аз така разбирам нещата, съда да не е другарският съд на кварталното ОФ.

  klimentm
 39. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  ,,...Вместо да съзрем в решението на върховните съдии достойнството на тази система да отговори от позицията на закона, както е задължена от конституцията и правото, ние си представяме правосъдието като в праисторическите епохи - съдиите, които бяха наричани от Цветанов престъпници, да му прегризат гърлото веднага и на място на принципа "падна ли ни в ръцете!" - за да повярваме, че има справедливост...,,

  Значи така дрогарко владимирова, съдът бил според вас безпристрастен като иска да осъди според закона министър Цветанов. А КАКВО ЩЕ САЖЕМ ЗА ПРИЗНАНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КОСТОВ, ЧЕ И ТОЙ Е ПОДПИСВАЛ С НЕ ИСКАНИЯ НА СЪДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА СРС-та. Значи според вас и тукашните лай...ни мухи оня министър е невинен, а Цветанов е виновен.
  Ма то е така като комунистите и техните съдии изакат едно голямо г.....но как всички техни мухи се събират да го ровят

 40. 40 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#5:"oporna_to4ka"]Да се внушава : " Цветанов е престъпник"![/quote]

  Е, няма нужда. да се внушава. Той си е.

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Весело

  “Масовото възмущение по делото “Цветанов" показа, че искаме от съда да свърши нашата работа"

  Масовото възмущение по делото означава само едно - хората не вярват че правосъдивето може да въздава справедливост!
  Това ли прокламира г-ца Владимирова - да започнем сами да раздаваме справедливост?! Решението се бави толкова дълго точно за да го извъртят по този начин! Хем да не бъде открито срещу предишните инстанции, хем да не закопаят и Цвецо:

  “не е изпълнен субективният критерий за безпристрастност"

  Това е пълна десятка!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  "правото на съдилищата да мислят различно не е вреда, а дори ценност, защото чрез пробив на различното мислене се развива правосъдието, възникват нови идеи и разбирания, които го усъвършенстват."
  Те това е. Сладурско е и по-скоро адвокатско, отколкото другото...
  Абе заболя ме корема, туйто...

 43. 43 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Др. Владимирова пак не е разбрала какво всъщност му се случва на Цветанов, с това връщане на делото. "Мачканият" от него съд просто го обърна на другата страна и започва отново да си го пече на същият бавен огън, за назидание на всички, които се объркат и решат да му се бъркат(на съда, вие на кого си помислихте?) в хлебопроизводството.
  Нещастни ми Цветанов! Дори и тези дет те мразят по професионално задължение, превърнаха се в твои бардове, докат" те громяха в правни празнословия!?
  Грехът ти спрямо тогите видя се, е колосален, неизкупляем...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 44. 44 Профил на joseph_levi
  joseph_levi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Супер! Браво, Петя, браво, Владимирова! Друго си е такава дълбокомислена пледоария в слава на Цветанов, а не просташкото "Цецо е невинен, Цецо е герой!". Сега направо ще получи одобрението и на "реформаторите", които се чудят как да си измислят още оправдания за слугинажа си. Екстра!

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "Прогл@дна.":

  Що гневно се изказваш? Има свобода на словото, писането, изказа... Малко като пледоария ти се е получило, но е безсмислено, когато е извън зала... Не хаби напразно енергия, ще ти трябва скоро...

 46. 46 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Веднъж съда да вземе правилно решение и то с условности , и пак зацвилихме до небесата как може ,ето защото ГЕРБ е на власт и затова го оправдават ! А някой замисли ли се за какво изобщо го съдят ? А дали това не е политическа поръчка за саморазправа на Тройната коалиция с противника ГЕРБ ? Както знаем веднага след като БСП и ДПС взеха властта чрез Костинбродската уйдурма, изведнъж почнаха делата срещу Борисов и Цветанов . А дали тези дела не са начин да стиснат водачите на ГЕРБ за топките за да не виждат смисъл от съдебна реформа ! Защото ако сравним деянието на Цветанов(отказал разрешение за СРС) и деянието на Станишев (изгубил секретни документи) , то на последния трябва да се иска доживотна присъда с оглед заплахата за националната сигурност ! Без да съм адвокат на Цветанов то деянието му е в рамките на служебните му задължения и от него не са произтекли никакви заплахи за сигурността на държавата или материални щети ! Внормална страна това нямаше да се случи или съдията издал първоначалната присъда щеше да си търси работа ! Проблема е съдебната система която съди за измислени престъпления ! Спомнете си на какво осъдиха Максим Стависки за убийство и причинена кома в пияно състояние - 2 години условно и глоба !

 47. 47 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Каква смешна статия от гуспужата в жалкия й опит да обясни как Цветанов е престъпник, а пък съдът се е подложил на "силния на деня". И не, нямало да коментира мотивите гусжата, щото не се връзват на многогодишните и жалки напъни срещу Цветанов. А че първите две инстанции бяха "мотивирани" и изпълниха поръчка на мафията е видно и от самолет.

  Няма шики-мики.
 48. 48 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Трети ден в интернет, по телевизии и радиа гърми възмущението: какъв е този съд, оправдал Цветанов?! Запомнете имената на съдийките! Те се сложиха на силните (силния) на деня! Това правосъдие ли е?! Това ли е съдебната справедливост...

  Надявам се, хилядната агитка срещу съдийките ще ми даде право на мнение..."

  Твоето мнение го знаем , другарке... а хилядна агитка и гърмящото възмущение са само в нечив не особено плътна глава . И запомнете имената на съдийките, както призовава другарката. Защото не се поддадоха на натиска на мафията.

  Няма шики-мики.
 49. 49 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Разбирай - ако искаш нормален живот и бизнес - слагай се на ГЕРБ. И да сгазиш лука - на теб ще ти се размине, щото си с властта.
  И при комунистите беше така.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 50. 50 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Любопитно

  Съдийките билЕ виновнЕ ? Не! Системата е такваз! Искате я, имате я! Сега обяснете, че се различаваме по нещо от социализЪма, различно от разпищолилата се корупциа на всички нива на властта!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 51. 51 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Петя, а искаш ли да те съдят за катерушки, докато всъщност си единствената дръзнала да каже истината за правосъдната система и си единствената, която е имала кураж да посегнеш към най-недосегаемите?

 52. 52 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пете, а обравдаването на Доган за Цанковия хонорар предизвика ли те за статия?

 53. 53 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Когато срещу лица, като Цветанов, Станишев и подобни се водят дела, които да имитират равенстви прсд закона, да се успокои обществото, че няма недосегаеми, резултата ще е подобен. Тези индивиди газят закона, вече почти десетилетие, трупат пари и имоти, но ги обвиняват по членове от НК, чрез които да им се размине. Парлама, цирк и фокуси за лековерна публика. Ма, то друга липсва по територията.

 54. 54 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За всички е ясно, че обвиненията срещу Цветанов са политическа поръчка и продължение на Костинбродската афера. Само предубеден съдия, изпълняващ указанията на Позитано 20, може да произнесе осъдителна присъда.

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Тази докато я чете човек и ще заспи. Тук едва ли става дума за проявена небрежност от страна на Цветанов или себичност даже. Подозрението е за съучастие или даже участие с организираната престъпност. Не просто е отказал да подпише някакви документи, а може би съзнателно спира следствени действия. Следва калпава работа на апелативните съдии и използването и като аргумент от касационните съдийки. Е то никой не очакваше, че ще осъдят Цветанов, но съдебната система получи още една двойка.

 56. 56 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 777 Любопитно

  [quote#54:"ambros"]За всички е ясно[/quote]

  Някакво пълномощно да се изказваш от името на всички? Всички,всички,колко всички- 1 милион наивника,гласували за Първа Частна Партия.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 57. 57 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Тези съдий,които върнаха делото на Цветанов,представляват голяма социална опасност

 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  Да-а-а калпав е българският съд! Вкара в затвора всички престъпници-от съветниците на Първанов, та през Отопода, през Маргини, Баджовци,Батковци, Станишевци, Масларовки, Цоневци, въобще всички знайни и незнайни герои на прехода. А виж, на Цветанов запецна! Има нещо гнило...в поръчковата журналистика!

 59. 59 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Нищо лично, но авторката от 5 или 6 години изкарва пари, пишейки за тези проблеми и с цинично удоволствие напипва слабите места на съдебната система. Но НИКОГА не предлага конкретни решения. Само един коментатор, който води своите монолиз, правещ се на загрижен. Демагогия и фалш се нарича подобно поведение. И садизъм, когато е рецидив. Съжалявам, но тези статии крепят статуквото и бетонират злото. С помощта на медиите, които ги публикуват (или поръчват), в случая тази.

 60. 60 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Цялата каракачанска сюрия се задавя от възторжен лай и непреглътнати лиги, от решението на ВКС!🎃
  Могат да бъдат доволни, че посещението на Шамана при бай Ставри, се отлага за неопределено време,😎 но забравят приказката за забавянето и забравянето!😧
  Мафията, и захапалите кокала покрай нея, си мислят, че това е "приказка без край"😄, забравяйки, че всяка и най-хубавата има край,😰 който не винаги е според приказката😉!

 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#59] от "rco14365113":

  Доста точна характеристика! Ще добавя само,че нивото на интелекта на автора не й позволява да се оцени интелекта на четящите нейните писания. Нямам предвид някакви суперлативи относно последния. Статистически го оценявам на средно ниво, включително и на моята скромна личност. Но авторския интелект оценявам на няколко идеи по-ниско!

 62. 62 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 777 Любопитно

  До коментар [#59] от "rco14365113":
  До коментар [#61] от "Дон Кихот":

  Ако една журналистка трябва да предлага решения,оня вагон пълнеж дето сте го пратили в Парламента,за чий получава заплати,бонуси,екстри и субсидии? Ще я поканят ли на края на месеца да се разпише във ведомостта?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 63. 63 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Да, добре ,Петя Владиморова е права в много от заключенията си относно българското общество. Но. Предвид цялостната обстановка в страната,чисто формалното решение на съда отново създава чувството за политически слугинаж и шантажи. Някак си много неясно става как точно Цецо би могъл да осъди България в Страсбург - решенията на втора инстанция са били "субективни" и явно тотално различни от първа? Какво следва за съдии, които си позволяват субективност и защо всъщност си са позволили? Обективно нищо не следва за никой в България,който си е избрал "правилните" спонсори

 64. 64 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Не щем нищо като Цветанов.

  Неизтребима милиционерщина? Не, благодаря.

 65. 65 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#56] от "Майндърбайндър":

  Ясно е за всички, които носят глава на раменете си и се възмущават от използването на съда за разчистване на политически сметки. Също така тези процеси показват колко прав е бил Цветанов в критиките си срещу съдебната система.

 66. 66 Профил на kotoni913
  kotoni913
  Рейтинг: 272 Гневно

  питам се: извървя ли петя пътя на падението си! пътя на националното предателство! защото само един национален предател може да хули и клевети един национален герой - повярвал и показал че в българия може и да има държава! дали някога петя ще си каже е спечелих вече доста, човек за едната чест живее....или ще продължи да се залъгва: "колко е красив света и колко са щастливи хората".

 67. 67 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Няма място за хпрактически коментари - дискусията е сурната по стъпалата на учреждението ...

 68. 68 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#65] от "ambros":
  [quote#65:"ambros"]Ясно е за всички, които носят глава на раменете си[/quote]
  Глави бол! Пълнежът е важен.Моят не ми дава да си правя идоли,да си скъсам ризата и да се просна по очи пред тях.Герб обаче е друго нещо.Там може.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 69. 69 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#12:"Депутат 241"]Не защитавам Цветанов.[/quote]
  Аз пък го защитавам! Защото в дъното на цялата интрига стои разрешаването на СРС поради това, че е преместена една катерушка. Поредното прокурорско безумие! Като онова с отвертката, с която били коригирали софтуер или като другото с микробусите с двойни дъна. Пази боже България от прокурори, които се правят на полицаи и нареждат на полицаите как да си вършат работата! Знае ли Петя Владимирова, че в белите държави прокурорите нямат право да смучат факти от пръстите си, а следват фактите, подадени от полицията? Как Цветанов да разпореди СРС за катерушка, след като на свобода толкова едри престъпници в комбина с политици вършат престъпления за милиони? Не са ли нужни първо там СРСта? Да не би СРСтата да извират в МВР?...
  Не Цветанов, а Сотир Цацаров трябва да бъде изправен пред съда! Като слуга на мафията.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 70. 70 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Поредното опело.
  Покрай Цветанов и на тая влъхва й научихме името.

 71. 71 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  "Нямам експертната компетентност..."

  А как имаше, Петя! А как имаше!

 72. 72 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Ох! Дано се върне експертността на Петя, защото всички страдаме от увъртяните текстове и уклончивите послания. Моля се да се завърне непреклонната експертност на Владимирова, която само до преди седмица беше непреклонна:

  "С предложените промени в Конституцията се осигурява независимостта на съда - а без независимост на съда няма правосъдие. Но без реформа на прокуратурата правовата държава ще продължи да се срива до пълното й унищожение."

  Пириъд!

 73. 73 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#34] от "Депутат 241":

  Интересно,под червени ципокрили и комунета Буда,който е бил член на Бкп ли разбираш,или Цецка,която е била член на Бкп,или Цвък,чиито баща е бил обслужващ персонал на Бкп,или....да продължавам да изброявам комунистическите връзки на ГЕРБ с БСП-БКП,срещу която вие се....борите,гласувайки за ГЕРБ най -прясното и разклонение?
  Герберски комуноиди,натресохте ни "Б" отбора на БКП,удавихте България и Темида в простотия,идиотия и безхаберие и имате наглостта да размахвате пръст срещу всеки,който се възмущава от цинизма ви, туряйки му вашата собствена болшевишка принадлежност за обида.
  Комунисти.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 74. 74 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Само че, когато се връщат дела по вина на съдебната "система", би трябвало да има санкция за тези, по чиято вина персонално е върнато делото. Иначе всичко казано е много хубаво, но липсата на отговорност е, което обръща колата.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 75. 75 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 820 Неутрално

  мисля че е много простичко-щом законът е дал възможност единия да даде разрешение,другия да пише "не" значи законът е сбъркан.Не може Цецо да е виновен и то в престъпление.И аз не го харесвам много но съдът си е съд-не може да бърка по такова дело и май путкурватурата и сгс са се поизхвърлили с обвиненията.

 76. 76 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Да съдим ли Антигона или да не я съдим. Има писани и неписани закони. Ние винаги искаме милост, да ни бъде простено, на нас самите. Същевременно, когато се касае за другите смятаме, че трябва да има възмездие, отмъщение и сурово наказание. Затова народът на Америка е въвел съдебна система със съдебни заседатели (ЖУРИ!). Ролята на журито в класическата трагедия "Анитогона" е поета от ХОРА: " за да бъде щастлив този земен живот, първо мъдри да бъдем! Да не грешим пред небето, защото заплащат с големи беди горделивците своите дръзки слова и така на старост се учат да бъдат разумни!" Цветанов формално е нарушил закона, но може би мотивите му са били правилни. След като няма жури, кой да каже!? Ако съумееш да убедиш - 100 - 200 души съдебни заседатели, че си прав, те ще те оправдаят, ще отсъдят "НЕВИНЕН"; или пък гласуване във файсбук, или на вашата страница. Човекът е несъвършен, а законите още повече.

 77. 77 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ние ги хващаме, те ги пускат...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 78. 78 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Владимирова, патосът ви е смешен и наистина подценявате аудиторията. За последен път си губя времето с прочит на почти истеричните ви изхвърляния.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 79. 79 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Великият Комарницки го е казал без думи - http://www.segabg.com/pic/11834/757076-l.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 80 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В ИМЕТО НА БЕЗПРИСТРАСТНАТА ИСТИНА/А НЕ ПАРТИИНАТА/ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ БУДНИЯ БЪЛГАРИН СЕ УВЕРИ ,ЧЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК ,ЗА КОРУПЦИЯТА ,ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.КОИТО НЕ СА ОСХДЕНИА ДРЕБНИ КОКОШКАРИ.ТЯ НЕ НЕЗАВИСИМАЦВЕТАНОВ БЕШЕ НАЙ ЕФЕКТИВНИЯ ШЕФ НА МВР ,В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ.ОБВИНЯВАТ ГО ЗА ТОВА КОЕТО СА ПРАВЕЛИ И ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ МУ.

 81. 81 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ''ОБВИНЯВАХА ''ГО ЗА ''ГОЛЕМИТЕ ''ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ИМОТНИТИТЕ НА РОДА НА ЖЕНА МУ.'МАГИСТРАЛНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЗЧЕЗНАХА,НА ГРУПАТА НА НАРКОБОСОВЕТЕ,И УБИИЦИТЕ БЯХА ДОКАРАНИ ДО СЪДА НО ОПРАВДАВАНИ.СЪЩО И НА ВИДНИ ННАШИ ПОЛИТИЦИИ ОЛИГАРСИ КОИТО НЕ СА ОСЪДЕНИ.ТАКА ЧЕ ДАЛИ ОТ СТРАХ ОТ ВЪЗМЕЗДИЕ ,ОТ СИЛНИТЕ ГИ КАРА ДА ПРАВЯТ КОМПРОМИСИ СЪС СЪВЕСТТА СИ.ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ ЗАЩИТАВА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА ИМ. А ТРЯБВА.СТРАХА Е ГОЛЯМО И СИЛНО ЧУСТВО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK