Искаме ли съд като Цветанов...

Цветан Цветанов в пленарната зала

© Юлия Лазарова

Цветан Цветанов в пленарната залаТрети ден в интернет, по телевизии и радиа гърми възмущението: какъв е този съд, оправдал Цветанов?! Запомнете имената на съдийките! Те се сложиха на силните (силния) на деня! Това правосъдие ли е?! Това ли е съдебната справедливост...


Надявам се, хилядната агитка срещу съдийките ще ми даде право на мнение.


Не, Цветанов не е оправдан
Аз нямам експертната компетентност (а и моята работа не е тази) да оспоря или защитя решението на Върховния касационен съд (ВКС) - съдиите Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Жанина Начева, взето при особеното мнение на съдия Начева - затова няма да анализирам подробно мотивите, нито особеното мнение. Решението на ВКС отменя 4-годишната присъда на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за шестте отказа да приложи специални разузнавателни средства (СРС) спрямо бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама заподозрени и връща делото на Софийския апелативен съд (САС) да го разгледа отново.


Нямам експертната компетентност, но имам логиката да видя, че "отменя решението на САС" не означава оневиняване на Цветанов. В мотивите на върховните съдии чета друго - че ВКС връща делото, защото е преценил, че мотивите към решението на въззивната инстанция - Софийския апелативен съд - "не отговарят на субективния критерий за безпристрастност".


Забелязвате ли, че ВКС не казва същото (че има пристрастност) за мотивите на първата инстанция - съставът на Софийския градски съд (СГС), който произнесе първата осъдителна присъда на Цветанов.


Напротив - върховните съдии отхвърлят възраженията на защитата относно мотивите на първата осъдителна присъда


и надълго и нашироко аргументират защо съдия Тони Гетов от СГС не е бил предубеден (другите двама членове на първоинстанционния състав са съдебни заседатели).


ВКС на този етап не се занимава с действията на Цветанов. 


А ето какво казва САС за "деянието" (шестте отказа за СРС) на бившия вътрешен министър: "... Деяние, което се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, деецът е проявил едно изключително грубо незачитане на разделението на властите и неспособност да изпълни законовите си задължения."
Върховните съдии не оборват този извод на апелативния съд, но указват, че той (и присъдата) трябва да бъдат мотивирани, без да оставят съмнения за пристрастност - така тълкувам решението на ВКС.


Дали ме убеждават съдиите Кънчева и Чочева, че


"не е изпълнен субективният критерий за безпристрастност"


от апелативните съдии, или е по-убедителна съдия Начева, която твърди обратното - е отделен въпрос. Но и този въпрос не е основание да вдигаме олелия до бога и да се възмущаваме от различната практика на съдилищата - как така един съдия и един съд казва едно, после друг съдия и съд - друго. Този въпрос е решен преди векове със създаването на трите съдебни инстанции, което означава, че различното мнение е изначално заложено в правосъдието като гаранция срещу съдебните грешки. Ето какво казва Европейският съд по правата на човека в Страсбург - цитирам го, защото е съвсем скорошно решението - от 25 февруари 2015 г. по дело "Боровска и Форай срещу Словакия":


"Изискванията на правната сигурност и защитата на обществено доверие обаче не гарантират право на последователна съдебна практика. Развитието на съдебната практика не е само по себе си в противоречие с доброто правораздаване, тъй като липсата на динамичен подход би могла да попречи на реформите и усъвършенстването."


"Последователна съдебна практика" в тези високоувъртяни, сякаш предназначени за богоизбрани редове означава - да го кажем така - еднакви решения на различните съдебни инстанции; а "динамичен подход" означава различия в решенията (преведено аматьорски). А преведено още веднъж, означава, че правото на съдилищата да мислят различно не е вреда, а дори ценност, защото чрез пробив на различното мислене се развива правосъдието, възникват нови идеи и разбирания, които го усъвършенстват.


Най-сетне - при всички положения, дори да изоставим всички други съображения, с решението за връщане на делото ВКС елиминира риска някога Страсбург да ни осъди - и то заради същото, за което други биха съдили Цветанов.


Но масовото възмущение от връщането на делото заслужава внимание в далеч по-широк смисъл.


Масовото възмущение по делото "Цветанов" показа, че искаме от съда да свърши нашата работа


Когато вътрешният министър Цветанов - в зенита на победата, силата и славата, влизаше с тържествен марш от едно телевизионно студио в друго и оттам обявяваше акциите и арестите на МВР, кръщавайки ги с имена на съдии, и произнасяше присъдите, обществото мълчеше и помпаше рейтинга му - на МВР и личния на министъра. И не се впечатляваше, че министър на вътрешните работи, черпейки кураж и вдъхновение от своя върховен партиен вожд и премиер (че "съдиите били воденичните камъни на шията на държавата") дели съдиите на лоши и добри, с емблематичната за манталитетния дефицит на един властник мярка - че добрите са онези, с които можел да си говори...


А журналистите и медиите, които разобличаваха действията му като "в изключителна степен обществено опасни и като грубо незачитане на разделението на властите" (по  САС), бяха заклеймявани от властващата безпардонност като рушители на обществения интерес и на борбата с престъпността.
Министър и премиер, които си позволяват това, зрелите общества даряват ли ги отново с власт?
Нашето обществото не се възмути, а махна с ръка...


Сега на онази част от обществото, която не харесва Цветанов, й се иска съдът да свърши работата по елиминирането му - тук и сега, според нейната мярка за справедливост.


Съдът няма "нашите права" на възмущение и възторг, отхвърляне и подкрепа - съдът е длъжен да отсъди според закона независимо дали харесва или презира Цветанов. Обективно се получи така, че Цветанов ще посрещне изборите с отменена присъда - и това го пишем на сметката на съда....


(А прокуратурата се скатава и използва случая да се присламчи към възмутените гласове, но премълчава своята отговорност по другото шумно дело срещу Цветанов - подслушването с кечърите, т.нар. цецомобили, за които самата прокуратура сне обвинението, понеже деянието на обвиняемите било междувременно декриминализирано от парламента и оставало престъпление само във военно време. Прокуратурата обаче премълчава  базисния принцип, че служителите на МВР отговарят по общия ред за престъпления по служба, когато специалната разпоредба е отменена. Но няма кой да зададе този въпрос на главния прокурор - отговорните прокурори дават само договорени интервюта, за да си спестят неудобните въпроси в неконтролирана среда.)


Мярката на съда е различна от масовата - написана е в законите и в градената с векове традиция на правото и цивилизацията


- неудобно е да се припомнят азбучните истини... Специфичното в нашия, българския, случай е, че възмущението в момента е срещу най-битата от Цветанов и компания система, най-обругаваната, най-мачканата и обявявана неведнъж от него за грешника на държавата - системата на съда. Вместо да съзрем в решението на върховните съдии достойнството на тази система да отговори от позицията на закона, както е задължена от конституцията и правото, ние си представяме правосъдието като в праисторическите епохи  - съдиите, които бяха наричани от Цветанов престъпници,  да му прегризат гърлото - веднага и на място - на принципа "падна ли ни в ръцете!" - за да повярваме, че има справедливост.


Пък правовата държава кучета я яли...


Да, възмущението, което съдът предизвика с връщането на делото "Цветанов", заслужава внимание -  то говори по-ясно от всичко друго колко дълъг път има да извърви българското общество, докато разбере в какво се състоят качествата и в какво пороците на българското правосъдие днес.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK