Имало едно време

Калайджията /снимката е архивна/

© Надежда Чипева, Капитал

Калайджията /снимката е архивна/Статията е от портала "Култура"


"Ста-ари вещи купува-а-а, продава-а-а…" Разказвали са ми, чела съм, имам смътни спомени от детството как цигани обикалят улиците с този вик. "Кошници продава-а-а!" – захлупен под десетина кошници, само гласът на циганина се чува изпод тях. Майсторски, прецизно изплетени кошници, малки, големи, с различни размери, форма и предназначение. Само циганите са можели да плетат такива кошници. Със собствените си ръце, с традиция и умение. Или: "Калайджията-а-а!". Всичко това днес е забравено. Днес в обществото и в интернет е "време разделно".


Било е време когато българи и цигани са живеели нормално. Циганите са живеели като номади,
в катун – керван от няколко каруци, покрити с брезент. Идват в някое село или град, разпъват шатри в края на селото или града и прекарват там няколко седмици или месеци. Тръгват да обикалят улиците с познатите викове. Който има нужда ще си купи кошница, който има нужда ще му калайдисат домакинските съдове. Тогава не са съществували хромирани тенджери, нито стъклокерамични съдове, нито тигани уок. Всички съдове в домакинството са били медни и периодично са се калайдисвали. Калайдисвали са ги циганите. Не съм чувала за българи калайджии. Дървени корита за месене, всякакви дървени съдове, дървени лъжици за бъркане, вретена – всичко това са изработвали циганите – копанари и са продавали стоката си по улиците на градовете и селата. Циганите бургуджии били майстори ковачи, обработвали са метал, правели са бургии с качество, каквото днес не можем да си представим. Жените обикаляли от къща на къща, врачували, просели, хората им давали боб, яйца, брашно… който даде и колкото даде. Вечер запалвали огньове, танцували, пеели. Млади циганки били наемани като дойки за кърмачетата, чиито майки нямали достатъчно мляко, за да ги кърмят. Дойката се настанявала в дома на новороденото кажи речи с цялата си фамилия. Българите приемали циганите, използвали труда им, възнаграждавали го колкото могат, живеели в разбирателство. Циганите са били интегрирани в българското общество именно като цигани. Никой не се е мъчил да ги прави българи. Обществото ги е приемало като цигани. От тях се е искало само да не пристъпват законите. Имало е и дребни кражби, разбира се, но не е имало насилие. Не са ходели на училище, но не е имало социално напрежение. Не е имало етнически проблем.
Днес всичко това го няма, отминало е, разпаднало се е. Както Елин Пелин описва Гераците като една цяла разпадаща се епоха, така се е разпаднал и отдавна е забравен номадския цигански бит. Днес повечето цигани живеят в затворени, изолирани гета, в коптори без канализация, в мръсотия, в неграмотност и невежество. Нападат домовете на самотните пенсионери по селата, разбиват мазетата им, обират зимнината им. Превърнали са се в напаст, в бедствие за беззащитните хора, заключени с девет катинара и въпреки това прекарващи нощите в несигурност и страх.


Как се случи всичко това, как се промени онзи идиличен патриархален бит от не толкова далечното минало? От обективното анализиране на този въпрос трябва да започне решаването на проблема, така както всяко лечение започва с точната диагноза.


Между тогавашния и сегашния бит на циганите има един междинен период от няколко десетилетия – от края на 50-те години до края на социализма. Струва ми се, че именно през този период с циганската общност се случиха промените, горчивите плодове от които берем сега.


Това беше период на разпад на вековния им традиционен бит. Циганите бяха принудително заселени в села и градове с цел да бъдат под контрола на властта. Заселени бяха в български квартали, които постепенно се циганизираха. Повечето от тях работеха в заводи и ТКЗС-та, тъй като в онова общество на принудителното равенство не можеше да има безработица. Ала беше прекъснат и разрушен техният традиционен бит и поминък. Бяха принудени да живеят по този наложен, чужд на манталитета им модел, но той можеше да съществува само в общество, в което всичко се налагаше с принуда. И моделът се разпадна в мига, в който принудата отпадна. Бедата и за цигани, и за българи дойде от това, че разпадането на обществото на принудата беше последвано от общество на беззаконието. Циганите бяха преименувани на роми. Това преименуване стана не по тяхно желание, а беше наложено заради някакви мъгляви интеграционни проекти и програми. Векове наред те са били наричани цигани и само по себе си това никога не е било обидно или дискриминиращо. Но проектите за ромска интеграция им осигуриха безнаказаност и автономия, от която те се възползваха в посттоталитарния хаос. На практика изолацията им в гетата стана пълна. Циганските гета станаха държава в държавата. Станаха анклави с отделни закони, в които държавните закони не важат и преминаването на чиято граница е равносилно на преминаване на държавна граница.


Ромският проблем само на пръв поглед е извън контрола на държавата. Всъщност държавата го контролира само доколкото й е изгодно.


Изгодата идва от използването на ромите като евтин и лесно контролируем електорат. От тази изгода се възползват всички партии и затова нито управляващи, нито опозиция нямат интерес порочният модел да бъде променен. От това следва, че ромският проблем само на повърхността си е етнически, а в същността си е политически. Не само партиите са заинтересовани от запазване на изгодното статукво. Заинтересовани са и ромите, защото продължават да живеят корупционно и паразитно, да не плащат данъци, но да се издържат от помощи, които идват от данъците, да не плащат здравни осигуровки, но да са редовни пациенти на спешните отделения. За политиците изгодата идва освен от осигурените бюлетини в урните, още и от това, че ще бъдат похвалени за етническата си толерантност. Поради тези и ред още причини сме свидетели на "политически коректно" полуговорене, полуказване, полудействие. Обществото ни така и не успява да намери верния тон, верните думи и вярното решение.


В резултат – все повече нетърпимост, напрежение, протести, екстремизъм. Но местните бунтове няма да решат ромския проблем. Расистките призиви само могат да го задълбочат и окървавят. Походите на скинари, щурмоваци и ултраси могат да запалят фитила. Има законови и етични средства, с които този проблем може да бъде решен, но има едно много важно условие за това – да има желание. Проблемът опира до нашата национална сигурност, но въпреки това той не се обсъжда на необходимото ниво. Нима не е ясно, че ромският проблем няма да бъде решен нито от държавните и общинските чиновници, нито от неправителствените организации, тъй като докато съществува, за тях той е източник на доходи и то добри доходи. Милиони са потънали в тази каца без дъно, а проблемът се задълбочава и напрежението нараства.


Проблемът трябва да се дискутира на специални заседания на Парламента, на Министерския съвет, на Консултативния съвет за национална сигурност.


На тези заседания трябва да присъстват и авторите на обстойните изследвания, монографии и статии в медиите, защото е престъпна безотговорност техните професионални анализи да не бъдат взимани под внимание.


Ясно е, че проблемът не може да бъде решен с машина на времето, която да ни върне в онази идилична епоха, с която започнах. Но това не означава, че проблемът няма решение. Това не означава също, че неговото решаване може да бъде отлагано безкрайно. В една или друга степен проблемът е решен в много държави. Решим е и в нашата държава. Необходими са само едно условие и един инструмент – условието е добро желание, а инструментът е добър закон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колко трогателно.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Обективен и точен анализ. Лошото е че нема решение...

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "Между тогавашния и сегашния бит на циганите има един междинен период от няколко десетилетия – от края на 50-те години до края на социализма."

  Любопитно ми, е какво е битието на циганите, живеещи в държави, в които не е имало социализъм? Дали е коренно различно? Или пък не?

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За каква обективност говорите, след като дори не си правите труда да споменете колко са се увеличили циганите като население от преди половин век?

  Или че в индустриалната епоха едва ли едно население ще може да се нахрани с калайджийство и дялане на лъжици?

  Или че, очевидно, едно застаряващо и намаляващо население като българското не може, пак очевидно, да изхрани с помощи, неработещото но увеличаващо се циганско население?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 818 Любопитно

  [quote#3:"Beyond"]Любопитно ми, е какво е битието на циганите, живеещи в държави, в които не е имало социализъм?[/quote]
  Живеят в каравани. Поне в Англия и Франция съм виждал такива за техните цигани...

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Хубаво написано, но не можем да спрем времето заради циганите. Моят прадядо е бил майстор на каруци (араба), и то много добър. Но нито синът му, нито синът на синът му са взели занаята, защото каруци вече не са били нужни. Не може да се вайкаме по миналото до безкрай. А през годините, за които си спомня авторката, немалко българи също са живеели по драстично различен начин - женили са се на по 15, момичетата не са ходили на училище, раждали са по 11 деца, живели са също без канализация, носили са вода от 1 чешма в селото, спели са всичката рода от по 20-30 човека в една "соба" през зимата, жънали са на ръка, сами са се хранили и са купували едва ли не само газ, сол и кибрит. Сега всичко е различно. Така и за циганите - или се променяш, или изпадаш от клона.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  На тези заседания трябва да присъстват и авторите на обстойните изследвания, монографии и статии в медиите, защото е престъпна безотговорност техните професионални анализи да не бъдат взимани под внимание.
  ------------------------------------------
  Пази Боже !!!
  Престъпна безотговорност ще е , ако някой вземе под внимание мнението на автора на тези редове : "
  "Не са ходели на училище, но не е имало социално напрежение. Не е имало етнически проблем."

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Защо се променят онези цигани които стават евангелисти или се помохамеданчват? Скоро четох за това, статия от Веселина Седларска в "Редута" за циганското гето в Сливен.

  klimentm
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Неутрално

  ''При тая безсрамлива дързост на циганката Василица позеленя и се спусна въз нея с намерение да я удуши.'' Иван Вазов
  Толкова за идилията 40 години преди социализма !

  [email protected]
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Има законови и етични средства, с които този проблем може да бъде решен, но има едно много важно условие за това – да има желание. Проблемът опира до нашата национална сигурност, но въпреки това той не се обсъжда на необходимото ниво.

  Ами докато политиците се натуткат може да стане късно и положението да излезе извън контрол. А вижда се, че някои имат интерес точно от такова развитие на нещата.

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Единственото решение е създаването на циганска държава !

  Добре оградена , обаче !!
  Където братята роми спокойно да си спазват традициите - да си се женят малолетни , да си се крадат , самоизнасилват и избиват на воля (сега а се е тръгнало към м/у кланово меле и МВР ги разтърва , а е тръгнала малолетната да ражда с усложнения и чичо доктор я спасява и т.н.) - та там ако щат да се самоизяждат ако им го повеляват традициите и ромският въпрос ще се реши от самосебе си !!!

  ПП. Въпросът е обаче , че Европа не може да се справи с емиграцията от Африка и близкия изток , камо ли с една новосъздадена Ромиландия

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":
  А през годините, за които си спомня авторката, немалко българи също са живеели по драстично различен начин - женили са се на по 15, момичетата не са ходили на училище, раждали са по 11 деца, живели са също без канализация, носили са вода от 1 чешма в селото
  ---------------------------------------------
  Съгласен, но"
  1. Авторката въобще не си спомня за такива тези години, минало преразказано идеализирано.
  2. А по-големия проблем е, че въобще не вдява в какво всъщност е проблема. На снимки на български селски семейства и цигански такива от началото на 20-и век доста трудно се разбира кои са циганите и кои са българите...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 457 Любопитно

  [quote#2:"palav_nik"]Обективен и точен анализ. Лошото е че нема решение...[/quote]

  Тъй де, и аз това очаквах да прочета. Статията свършва там, където трябваше да започне.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#12:"qwertqwert"]На снимки на български селски семейства и цигански такива от началото на 20-и век доста трудно се разбира кои са циганите и кои са българите... [/quote]

  До коментар [#12] от "qwertqwert":

  В края на работното лято същото важи за немалко български села и до ден днешен.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Мда. Навремето имаше кеч, строителни войски. И там циганите "случайно" получаваха занаят. Ау, много недалновидна политика...Както каза доган на едни избори "Вие си мислите, че нашият електорат е беден. Но те работят в стр-то, а всички знаем какви са заплатите там"

  Имаше и други неща. Ау колко лоши са били...

  Каката е в огромна заблуда..........


 16. 16 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Повърхностна статия. Констатира някои проблеми, но не всички, сетне заключва мъдро, че проблемът трябва да се реши, но не казва как.

  Горе-долу дотам стигат и останалите опити да се даде някаква реална сметка на положението, поне от страна на Българите. С тая разлика, че расистките коментари преобладават. Което ме навежда над мисълта за желанието, споменато по-горе. Политиците е въззможно да нямат желание да решат този проблем, не знам. Знам обаче, че самите българи не искаме да го решим, или поне не искаме да го решим чрез еманципация на ромите. Необходим е обществен дискурс по историческата дискриминация и омраза към циганите, която дори се засилва. Необходимо е да не се правим на света-вода ненапита. Щото авторката твърди, че "циганин" не се използвало дискриминационно, обаче фактите са, че всеки от нас традиционно си служи и ежедневно слуша изрази като "циганска работа", "лъжеш като циганин", "цигания" и т.н. и т.н.

  Всичкото това неразбиране на проблемите издава само една липса на желание от страна на българите да положат усилия към циганската еманципация. Интеграция че няма да се случи е очевидно, ми поне еманципация да има. Но с нивото на жестокост, невъзприемчивост и най-вече предразсъдъци, няма как това да се случи. Време е да си признаем, че не смятаме циганите за равни.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 17. 17 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#6:"dogwoman"]Моят прадядо е бил майстор на каруци (араба)[/quote]

  Аха, значи от там идва "Арабаджиев" като фамилия.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Идиличната картинка от началото не взема под внимание развитието на цялото общество. Новите времена, 21в никак не се връзват с номадския начин на живот на ромите. Така че не е само държавата, която им разруши бита.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#17] от "civis_eu_sum":

  Да, точно оттам идва.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Човек трябва да умее да се приспособява към промените. Не може вечно да се живее 'по - старому'. Хубаво е било, но вече е в мин.св.време.

 21. 21 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 567 Любопитно

  До коментар [#20] от "Nazlim S":
  Назлим, може ли да те питам нещо? Ще задам въпроса, когато ми разрешиш, понеже не за мен, но за някои хора е деликатен.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 22. 22 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#21] от "G-man": Понеже поиска разрешение. Да.


 23. 23 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 567 Любопитно

  [quote#16:"stupid_american"]С тая разлика, че расистките коментари преобладават. [/quote]
  Човече, расистките коментаи преобладават поради една много проста причина - тъпанарите, които не могат да оправят живота си, търсят виновник, само да не са те самите. Проста работа.
  Винаги съм казвал, България е Европа и можеш да живееш добре, стига да си свободен човек и да поискаш.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 24. 24 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 567 Любопитно

  [quote#22:"Nazlim S"]Понеже поиска разрешение. Да.
  [/quote]
  Следвам те, защото ми направи много добро впечатление с мненията си. Агресивни и провокативни. Аз самият пиша така.
  Та въпросът ми е - ти туркиня ли си?
  Когато ми отговориш, мога да обясня защо те питам, та да развенчаем заедно мита за българския национализъм.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 25. 25 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Изходът е ясен - забраняваме алпаката и порцелана. Така ще създадем масово поминък на калайджиите и копанарите. Недоумявам само за бургуджиите - как може днес образован човек да напише, че скитащи ковачи правили желязо с "такова качество, което днес не можем да си представим"? То бива глупост, ама чак толкова...

  Защо са се държали кротко и не е имало нещо повече от дребни кражби - ами защото мъжете, по традиционната ни култура, поголовно са носили оръжие. Ако не са стигали парите за револвер, за нож и кама са стигали. И самите мъже са били по-други.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Повърхностна статия. Голямата част от българските цигани са ерлиите - 90%, а те са отседнали още преди векове /Орландовци, например, се споменава ва османски данъчен регистър от 1490 година като част от един тимар заедно с уседнала циганска махала, която по-късно изчезва като самостоятелно селище, т.е. слива се с Орландовци/. Вярното, обаче е, че тези отседнали цигани също са имали своето място в обществото - мястото, което в Западна и Средна Европа заема малоимотният и безимотен "подселски слой" на надничари и дребни селски занаятчии /от споменатия вече данъчен регистър се вижда, че жителите на циганската махала обработват свои парчета земя, от които и плащат данъци, но техните стопанства са твърде малки - около и под 10 декара на семейство, докато в собствено българските села, вкл. Орландовци, са обикновено през епохата 20-30 дка на семейство/.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Авторке, невъзможно е да се върне идиличната картина, която описваш в началото. В нея се крие и проблемът с циганите - те са работели занаяти, които в днешно време не са необходими. Децата, както правилно забелязваш, не са ходели на училище, те са учели от родителите си занаят. Точно тук се къса веригата - в съвременното общество изброените занаяти вече не са нужни, а децата все така не ходят на училище и няма откъде да научат нови професии, които да им дадат хляб.

  Ама понеже трябва нещо да се яде, циганите засилват другите познати им източници за набавяне на средства за живот - кражби, просия, гадаене. И понеже и вече гадаенето отмря, та останаха кражбите и просията. Постепенно отмира и просията, та се налага да се прехранват предимно с крадене. В идиличните времена краденето е било ДОПЪЛНИТЕЛЕН източник на средства, затова е било на дребно и спорадично. Циганите са добивали основната си прехрана с практикуване на споменатите от теб занаяти, но днес е коренно различно. Та това е причината за нарастване на напрежението.

  Впрочем, какъв закон би решил проблемите на циганите?

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#3:"Beyond"]Любопитно ми, е какво е битието на циганите, живеещи в държави, в които не е имало социализъм? Дали е коренно различно? Или пък не? [/quote]
  Неудобни въпроси задаваш

  Авторката е типичен представител на родната полу-интелегенция. Измисля си някаква схема удобна за доказване на предварително приета теза и започва да я развива. Логичните грешки във фундамента на тази схема се премълчават и отбягват.

  В нейната схема виждам поне 2 основни грешки:
  Първо, циганите са много трудни, на практика невъзможни за интегриране дори в държави в които не е имало социализъм. При това много по-богати от нас и готови да дават достатъчно ресурс за това интегриране. Просто катунарският стил на живот от който така романтично се възхищава авторката /и впрочем резултат на художествената и измислица не на реални наблюдения/ е напълно несъвместим със съвременната организация на обществото. Която предполага уседналост на трудовата сила и специализация в индустриалните умения или поне в областта на услугите. Т.е пълно отричане на традиционният начин на живот на циганите.

  Второ, в съвременният свят всичките тези калайджийство, копанарство /та дори кърменето на бебета!/ са абсолютно ненужни. Да не говоря за заселването в дома на стопанина, можете ли да си го представите в една гарсониера? Казах го вече, художествени измислици изсмукани от пръстите и представени като социологически анализ.

  Истината е, че циганите с традиционният си бит и умения са НЕНУЖНИ в съвременният свят. Проблемът е, че те не искат да го осъзнаят, малцина от тях са тези които искат да научат нови умения и да се адаптират. Приличат ми на гърците, така повече не може но те упорито не искат да го разберат и приемат за да се променят.

  И идваме до най-важното - Какво да се прави? Е тук безпомощността на авторката напълно лъсва, нищо конкретно освен голи лозунги. Нищо чудно, тя просто се е заела с тема в която не е компетентна. И май че никога не е работела нещо реално освен да пише романтични измислици.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#16:"stupid_american"]обаче фактите са, че всеки от нас традиционно си служи и ежедневно слуша изрази като "циганска работа", "лъжеш като циганин", "цигания" и т.н. и т.н. [/quote]
  И като кажем "лъже като ром" какво ще се промени?

  Днес гледах поредното ТВ предаване от поредното село пропищяло от цигани. Намерил се един смелчага който се снабдил с пушка и прострелял един циганин който искал да краде в двора му, дори го заплашвал с брадва. Дават и циганина, твърди че не било така, застреляли го когато бягал /не отрича факта че е бил в двора на човека/. Ама раната отпред на корема.

  За първи път чувам за човек който бяга заднешком, защото иначе раната трябваше да бъде в гърба или задника. Това как ще го наречем, "лъже като циганин" или "лъже като ром"?

  Впрочем като ще говорим за американската политкоректност защо не вземем от там и правото да притежаваш оръжие за да се защитаваш? И също че ако някой навлезе в имота ти с криминална цел имаш право да го застреляш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  [quote#27:"luda_krava"]какъв закон би решил проблемите на циганите? [/quote]

  Такъв закон има - Конституцията. Не се прилага еднакво към българските граждани и това е проблемът.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  "От тях се е искало само да не пристъпват законите."
  Ние и сега това искаме от тях.Издържаме ги,тях и децата им,даже не ги караме да работят,но искаме да спазват законите.

 32. 32 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  С тази различка , че там циганин не е етнос, а човек без постоянна адресна регистрция.

 33. 33 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от "G-man": Да.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK