Ясен Тодоров се съпротивлява срещу съдебните промени с неверни твърдения

Ясен Тодоров - член на ВСС и председател на Етичната комися

© Красимир Юскеселиев

Ясен Тодоров - член на ВСС и председател на Етичната комисяВ обширна статия, публикувана в агенция BGNES председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров се обявява - очаквано, тъй като вече го е заявявал - срещу предложените в проекта на Министерството на правосъдието промени в структурата и организацията на ВСС, но този път посочва аргумент, който обаче не е верен (като факт).


За да се противопостави на промените в проектозакона за съдебната власт, които предвиждат членовете на ВСС да не се откъсват от магистратската си работа и да се подпомагат от постоянни комисии към съвета, Тодоров казва:  "... Ще идват един ден тук (членовете на ВСС - бел. ред.) и ще гласуват нещо, подготвено от други магистрати (комисиите към ВСС - бел. ред.), които не са избирани от парламент или общи събрания на различните магистратски професии, а на практика изземват функциите на членовете на съвета. Това е една подмяна на волята на законодателя."


Твърдението на Тодоров не е вярно. Членовете на постоянните комисии към ВСС са предвидени в проекта да бъдат избирани на същото общо събрание, на което се избират и членовете на ВСС - това предвижда проектът на правосъдното министерство, по който вече текат обсъжданията на магистратските гилдии по райони.
Останалите съждения на шефа на Етичната комисия са вече изказвани многократно - че само Велико народно събрание може да раздели ВСС на съдийска и прокурорска колегия и че явното гласуване ще попречи да изразяват свободната си воля магистратите. Но по тези въпроси конституционалисти са изказвали и противоположни мнения.


Прави впечатление и все по-натрапващото се твърдение на противниците на промените: че магистратите се плашели от началниците си да гласуват явно.


Прокурорите ще се страхуват от главния прокурор да гласуват свободно,  а съдиите ще се страхуват от председателя на ВКС, ако вотът е явен, смята най-свободно Ясен Тодоров и не се притеснява да го изрази.


"...Представете си как ще гласуват членове на някаква колегия, която се оглавява от главния прокурор или от председателя на ВКС, който им е пряк началник през 28 дни в месеца. Три-четири пъти в месеца сядат на заседателната маса, той изразява становище и при явно гласуване дали ще посмеят да противоречат на волята на началника си."


Така пише Ясен Тодоров, употребявайки два пъти думата началник, като единия път е даже "пряк".


Ако Тодоров приема за безапелационно ясно и нормално в прокурорската йерархия да се слуша и трепери пред думата на началника, интересно защо той - шефът на комисия на върховния кадрови орган, и то на етичната  - си представя същата взаимоподчиненост и в съдилищата, след като би трябвало да е наясно, че съдиите нямат и не могат да имат началници! И това е заложено именно в конституцията, която Тодоров ревностно брани в статията си от посегателствата на "палячовците".


Да, палячовците... Така определя той евентуалните нови членове на ВСС, които биха били избрани от общите събрания на магистратите, ако се приемат промените, и биха заменили сегашните. Които, естествено... не са палячовци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Тоя си търси "народната любов". Който търси, намира... Дано да е скоро!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Тодоров се явява като говорител на КОЙ. И този ще се бори с корупцията...

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Весело

  Липсата на обективен подход към проблема говори за политическа пристрастност и икономическа зависимост.
  Пази си стола....и връзките!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Този...е говорител на задкулисието и статуквото.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 5. 5 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По най-отговорните длъжности е държавата е пълно с кукли на конци без собствена воля или морален компас. А #КОЙ дърпа конците? На пръв поглед - Цацата, шефовете на висши съдилища (избрани от същите кукли), главатарите на ордите в парламента. Зад тях стоят точно пипалата на задкулисието. Моделът може да бъде разбит само ако от отделен човек не зависи много, затова предлаганите правни реформи са крачка напред. Остава и стадото да се оттърси от внушавания с десетилетия култ към личността на поредния бащица и да нарита всички личности-партии. Но това означава да се мисли, с което народът не е свикнал, нали партията-закрилница и бащицата/началникът мислят вместо тях...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Снимката кърти!

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  [quote#5:"el_duderino"]По най-отговорните длъжности е държавата е пълно с кукли на конци без собствена воля или морален компас. А #КОЙ дърпа конците?[/quote]
  Това е следствие много-мандатното царуване на мафията БСП/ДПС.....Още доста време ще изтече, докато бъдат премахнати всички плевели засети по време на тяхното властване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  По същество човекът сие прав..... предлаганата промяна на ВСС цели само политическото му подчинение на тези които са на власт...
  Смисълът на контитуцията от 1991 е съвсем друг, ВСС, както и съдебната система да са максимално независими от тези които са на власт... (Гиньо Ганев го обясни пространно по ТВ-то и в парламента по онова време)

  Това, което сега предлага министъра, е политическо квази управление на съдебната власт от тези които имат политическата власт в даден момент... Така беше при бай ТОШО, оти тогава ручахме жабетата?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Този ДПС-арски приятел да не се обажда много - омерзява

 10. 10 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  "Които, естествено... не са палячовци."

  Дълбокомислен извод, няма що. Било "естествено" кое?! "Котката в торбата" да не е котка?!
  Пропуснали сте най-скандалните части от интервюто на Тодоров, като например:
  "Зад думите за "съдебна реформа" като че ли се крие опит за овладяването на съдебната власт от определени лица. Да оставим настрана, че целта е да бъде сменен този състав на ВСС, който явно поради някакви причини не е удобен някому. Това е ясно за всички вече. В самия закон прозират на втори план опити да бъдат сменени отделни административни ръководители, назначени от този ВСС... Г-н Борисов, освен, че е премиер, е и гражданин. Има право на позицията си. Магистратите са много по-въздържани, може би, мнозина от тях през годините не са били доволни от дадено правителство или състав на парламента, но никой не си е позволил да критикува и да иска смяна... Имал съм лични разговори с магистрати в страната. Много от тях бяха учудени и стресирани от внесения законопроект. В петък е имало събрание в Района на Апелативен съд-Пловдив, на което са присъствали Христо Иванов и членове на Съвета, но разбрах, че е имало доста критики към текстовете. Христо Иванов си е позволил в понеделник в едно телевизионно студио да нарече това събрание нещо от рода на севернокорейско партийно събрание, което звучи доста неуважително за магистратите. Явно това е стилът на изказа му."

  Последното изречение не Ви ли напомня за "един друг случай от Вашия ресор, Владимирова?! Магистратите са обидени, съдебната система е "мачкана", стресирана, правят се опити да бъде "овладяна"...
  Ако не се сещате, отворете предишната си статия и гответе перото си за яростна защита на Иванов. Само гледайте да е със същата сила, с която нападате Цветанов... Иначе, егати и "справедливостта", нали!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Досега си мислех,че е само зависим,сега разбрах,че бил и некомпетентен.

 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":

  Предложен и подкрепен от Атака! Думите са излишни!

 13. 13 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":
  Този....също корпулентен тип е един от много слабите говорители на КОЙ. Проблемът е че има и много власт в ръцете си / обратнопропорционално на интелектуалните и моралните си качества /....

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#13] от "thepirineagle":

  Нали той пусна Еврото да си ходи с благодарности

 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Ми той изтъкан от лъжи, сплетни и женски прийоми, как няма да използва неверни твърдения. Къш бе!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Цаца, ти ли си бре....плондер?

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#8] от "boby1945":Кое от предложенията за промени отнасящи се до ВСС ще го направи политически зависим?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 813 Разстроено

  [quote#11:"rosiraycheva50._"]Досега си мислех,че е само зависим,сега разбрах,че бил и некомпетентен. [/quote]
  Антивирусната система е създадена да пропуска само НЕвируси!
  Партийно-апаратната система е създадена(у нас) да пропуска само пълзящи(пред когото трябва)!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#17] от "Gopeто":
  По същество всичките предложения и особено срокът от 4 години, който съвпада със срока на избрания парламент..

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#19] от "boby1945":

  Това са проблеми измислени от сегашните защитници на статуквото. Срока може и да се промени, ако е толкова голям проблем. Зависимостта обаче не идва от правилата, а от големите очи и задници.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#20] от "Gopeто":

  Когато се промени нагоре, тогава ще говоримв.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#21] от "boby1945":

  Няма как срока да повлияе на истински независим и отговорен човек.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#22] от "Gopeто":

  Като не разбираш нещата със срока на правомощия на независими от партийните котерии институции, не се пъни като пале пред майка си.....
  Партийните изборни срокове на пълномощия не трябва да съвпадат с институционалните такива, за да има гаранция за независимост на последните от първите..... ферщеен?
  Иначе се получава като по времето на ТАТО, който има политическата власт, реди и институциите......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#23] от "boby1945":Много добре знам каква е целта на сроковете. Но те не са единствената гаранция за независимост на магистратите. Сега като има срокове повечето ръководители и членове на ВСС са зависими. А ВСС не е съд, а звено занимаващо се с кадрите. И в него следва да влизат истински независими съдии и прокурори. За да са такива на тях вече им е гарантирана независимост. Важното е да не са се отказали от нея, както е направил главния прокурор и няколко негови приятели.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#24] от "Gopeто":

  Не тряскай свободни съчинения, едно от основните условия за независима от политиците институция е (ВСС например, но може и всяка друга като КЕВР, АЯР, главен прокурор) е сроковете на избор да се "разминават" със сроковете на парламентарните избори, второто условие да имат фиксиран срок за който са избрани.....
  [quote#24:"Gopeто"]в него следва да влизат истински независими съдии и прокурори. За да са такива на тях вече им е гарантирана независимост.[/quote]
  Глупости на търкалета, такова животно "истински независими съдии и прокурори", няма как и да има, щото не можеш да надникнеш в душата на хората.... това се компенсира от по големия брой членова 10-20 и повече, малко е вероятно всичките да са имат една и съща или близка "зависимост"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#25] от "boby1945":
  Не е нужно да бъркаш в душите на хората за да разбереш дали е зависим. А разминаване на сроковете с парламента не е проблем. Не всеки изкарва 4 години и е само едно от условията. Ако няма парламентарна квота във ВСС например, все едно е какъв срок ще имат. А че трябва да има ограничение във времето, в броя (не повече от два), в отговорностите - напълно съм съгласен. С по-големия състав - също. Макар че при по-малък брой ръководители има по-ясна отговорност. Истината е в баланса.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK