Власт на народа или власт на закона

Лъвът пред Съдебната палата изрисуван през юли 2013 като клоун, а посланието отдолу беше "20г. цирк"

© Велислава Попова

Лъвът пред Съдебната палата изрисуван през юли 2013 като клоун, а посланието отдолу беше "20г. цирк"Демокрацията е власт на народа. Това означава хората да избират своите управници или сами да управляват чрез референдуми, да изразяват свободно мнението си и да се информират oт свободна преса. Но нищо от това не може да съществува, ако няма власт на закона.


Там, където няма закони, цари законът на джунглата: по-силният изяжда по-слабия. Ако хората не са равни пред закона и ако законът не се спазва, изборите, както и медийната свобода, се превръщат в някакъв театър. И на практика управлява задкулисието.


В този смисъл предложеният от президента Росен Плевнелиев референдум за изборната ни система, както и предложената от правителството съдебна реформа, особено отделянето на прокуратурата от съда във ВСС, имат решаващо значение за бъдещето на нашата демокрация, за нейното функциониране – и като власт на народа, и като власт на закона.
Отлагането на реформите обаче
продължава вече четвърт век


И се опасявам,че мнозина в сегашния парламент имат за цел именно да продължат да отлагат и спират реформите. Особено тези, за които е нужна конституционна промяна.


Гьотевият Мефистофел е "от тази сила част, що зло желае, а добро създава". За съжаление (или за щастие) при простосмъртните по-често се забелязва обратното: желаем уж нещо добро (за себе си), а създаваме само зло. Това особено важи за лошите политици, за овластените некадърници, които се самоубиват от жажда да властват. Но лошото е, че те повличат и много други хора – понякога цели народи – след себе си.


Иван Кръстев е много прав, когато казва в едно интервю за "Дойче веле", че щом вестникарският пазар беше овладян от една медийна група, той на практика се срина. Унищожавайки всякаква конкуренция, прекалено алчните за власт и пари монополисти унищожават в крайна сметка целия пазар, от който зависи тяхното богатство и власт.


И тези партийни активисти,
които вече започнаха война срещу съдебната реформа,
са в крайна сметка неволни самоубийци


Защото липсата на ефективна съдебна система, липсата на доверие в съда и прокуратурата, разочарованието на хората от липсата на правов ред изкарват на политическата сцена екстремните партии и съсипват традиционните. Какво ще спечелят за себе си БСП или ДПС, ако се противопоставят на съдебната реформа? Няма ли да изгубят много повече, отколкото ще спечелят? Няма ли на практика да стимулират възхода на екстремни националистически партии и собствения си залез?


Разбира се, съдебната реформа не е някакъв философски камък, който изведнъж, по магически начин ще превърне ръждясалите от корупция институции в златни еталони. Защото институциите се правят от хора. Държавата се прави от хора.


Постоянно чуваме, че за всичко у нас е виновна системата. И враговете на реформата на системата цинично казват същото. Наскоро чух по телевизията една учителка да казва, че за всичко било виновно "обществото", а не отделните хора ... Но какво друго е "обществото", ако не съвкупността от отделни хора? И кой друг създава системата в една държава, ако не обществото, т.е. хората?


Системата – това сме ние


Различни ли сме ние, избирателите, от нашите избраници в парламента? И когато говорим за корупцията и неефективността на системата у нас, замисляме ли се дали самите ние не участваме по някакъв начин в това, което критикуваме? С подкуп на чиновник (защото нещо ни е жизнено важно, а не виждаме друг начин да го получим) или със затваряне на очите пред корупцията (защото работата и заплатата ни зависят от корумпиран началник)? Или просто от немарливост, нехайство и бездушие на работното място? Или като не гласуваме и така оставяме на власт тези, които купуват гласове?


Това е дяволски кръг. Системата е виновна за всичко, но системата е такава, каквато сами си я правим. Дори ако вярваме, че не ние, а някой друг прави системата, не можем ли сами да направим нещо, за да я променим? Нещо дребно – като пускане на бюлетина в урната или изпълнение на работните ни задължения, дори в личен бизнес, в рамките на закона? Не е вярно, че това нищо няма да промени! Ако всички го правят – всичко в държавата ще се промени.


Демокрацията е власт на закона. Но ако погледнем държавите, в които има демокрация и има власт на закона, ще видим, че всичко до много голяма степен зависи от навиците и житейските разбирания на народите на тези държави.


Но законите, както и обществата постоянно се променят. Преди два века робството е било законно. Жените не са имали право на глас до началото на миналия век. Когато спрем да се променяме, когато спрем да се реформираме, когато поискаме мигът да спре – идва Мефистофел да ни поиска сметката. Застоят не е устойчивост, а изоставане и гибел.


Законовите реформи ще направят обществото ни по-демократично, по-жизнено и по-устойчиво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "...За съжаление (или за щастие) при простосмъртните по-често се забелязва обратното: желаем уж нещо добро (за себе си), а създаваме само зло.."
  Английският писател Самюел Джонсън го е казал това отдавна: пътят към ада е постлан с добри намерения.

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Единственето смислено решение е да има ИЗБИРАЕМОСТ на Съдите и Прокурорите от НАРОДА. Не от тях самите на тайни съвещания, а от народа..

  Отиваш веднъж на 2 или 4 години и избираш - Областен/ Градски Прокурор, и Шеф на Окръжния съд.. Поне това заслужаваме в демокрацията.

  А не тази червено-синьо-лилаво мафия да се самоназначава, и да се възпроизвежда, чрез децата си, чрез сестрите и братята си.. Те са вече на кланове в съдебната система - не виждате ли?

 3. 3 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Кой стои над закона?

  1. Политически клики.
  2. Силови ведомства - полиция, съд прокуратура.
  3. Местната администрация - положението в общините е ужасяващо. Див феодализъм.
  3. Църквата. Достатъчно статии има в публичното пространство за имама и злоупотреба.
  4. "Капиталът". Парите отвярят всички врати.
  5. Клубове - тамплиери, масони, ротарианци и какви ли не.
  6. Всеки, който може да постави други лица в зависимост.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2258 Весело

  До коментар [#2] от "bestbuy":

  Тук си много прав. За да се види какво иска народът, трябва наистина той да избира пряко. Не само 240 мажоритарни депутати, съдии, прокурори и шерифи. Трябва да се избират държавните агенции, училищни настоятелства и прочие, и прочие... Местни допитвания и референдуми трябва да допълнят националните и суверенът да взима решенията. Задължително гласуване всеки 6-8 месеца за да няма недоволни.

  Тогава най-ясно ще се види защо досега и 4-те национални референдума са давали плачевни резултати и защо българският съд все още съди "в името на народа", а не например в името на справедливостта.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Само ПРЯКАТА демокрация е власт на народа, представителната е камуфлаж на олигархията.

  А където има закони, силният изяжда слабия ЛЕГАЛНО, понеже кой пише законите, а?

  Референдуми, лепнати към системата на представителната демокрация, са извращение, а не крачка към пряка.

  Не реформи, а революция.

  Кадърни или не, политиците винаги са против народа и за себе си, за партиите си, за спонсорите на партиите си.

  Не конкуренция, а сътрудничество. Надпреварата за средства за съществуване води до неравенство, при това се издигат нито работливите, нито читавите, а психопатите. Единствено конкуренция на идеи е здравословно явление.

  Съдебната система е порочна, когато съдиите не са избирани пряко на всички нужни нива.

  Не, Левчев, системата - това са ТЕ. Но щом си от измекярите й, можеш в този смисъл да кажеш "ние", но ВИЕ не сте народа, вие сте паразитите над народа и техните адвокати.

  С една дума - статията е голяма демагогия и оправдание на безобразията. Ако законите не се творят пряко от народа, това не са заони, а правилата на рекетьорите, написани от лобисти по поръчка на едрите паразити, т.нар. Задкулисие.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 594 Весело

  Проблемата не е "Народ или Закон", а КОЙ се отъждествява с тях в общностната ни Практика ...
  Политическа е, та дрънка дори ...

 7. 7 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  "Но ако погледнем държавите, в които има демокрация и има власт на закона, ще видим, че всичко до много голяма степен зависи от навиците и житейските разбирания на народите на тези държави."
  За съжаление това е трагичната, пораждаща цялото ни нещастие, причина. Андрешко, бай Ганьо, чичо Денчо, в момента се сещам само за тях. Който се сети за още национални образи-герои, да допълни.

 8. 8 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Ква власт на народа бе! Власт на наследниците на ДС генералите!
  72% от народа иска одържавяване на ЕРП-тата, точно когато Боко разпродаде миноритарните пакети там.
  90% от хората са против ВЕИ-привилегиите.
  90% от хората са против безнаказаността на политици, висши чиновници , олигарси
  70% от хората са портив привилегированото положение на картели, монополи, банки, топлофикации, и какво ли още не.
  85% са да можеш да се защитиш, вкл. и с оръжие в собствения си дом!
  80% са против приватизация на болници и прехвърлянето на огромни средства в частни джобове в здравната система. Както и за конторол на разходите в здравеопазването, енергетиката, и навсякъде, където финансира дърежавата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  "Здравите сили", винаги побеждават здравия разум. Това е истината за Държавата на Мафията! Безцелните лутания, в дебрите на законотворчеството, могат да донесат и полза, но обикновено са ненужни! Необходими са точни, целенасочени промени и безапелационно изпълнение на законите. Търсене на отговорност, от всички нива на държавното управление, съдебна власт, и всички други структури, свързани с корупционните "практики" на шуробаджанашките ни "кланове"! Периодичния контрол над "независимите" органи, трябва да се извършва с участието и одобрението на гражданите! С последващи санкции на одобрение или ...👺 разследване и съд!

 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#1:"eurogi"]Английският писател Самюел Джонсън го е казал това отдавна: пътят към ада е постлан с добри намерения. [/quote]
  А, аз мога само да добавя, че пътят към личното щастие на някой си, задължително минава през нещастието на всички около него.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [#7] пак някой приказва наизуст за Андрешко, без да е чел разказа

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [#10] в тази социално икономическа система - да.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4914 Неутрално

  И пак попадаме в порочния кръг кое е първо яйцето или кокошката. Изглежда по нашите географски ширини равенството пред закона е несъвместимо с народопсихология, житейски възгледи и морал. След 25 години кошмарен преход всякакви оправдания с други външни или вътрешни фактори са неуместни. Ако искахме друга държава отдавна можехме да я имаме.

  klimentm
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#13] от "klimentm":" След 25 години кошмарен преход всякакви оправдания с други външни или вътрешни фактори са неуместни. Ако искахме друга държава отдавна можехме да я имаме."

  Брат'чед, ама ний си я имаме, тази, "другата" държава, на шуробаджанащината, тарикатската, мафиотско-мутренската, и каквато в този смисъл си представиш!😎 Каква друга да искаме? Другата не е за нас, тя е само хоризонта, към който нашите "Мойсеевци" ни водят, но както знаеш, предполагам, хоризонта се отдалечава, със скоростта с която се движиш към него!😰

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Осъзнайте се малко! Какво равенство пред закона може да има, след като законите ги съставя едно малцинство в своя полза - и неравенството е заложено в тия закони!
  Аман от приказки наизуст, без мисъл, повтаряне на демагогеми!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  "Отлагането на реформите обаче
  продължава вече четвърт век"
  Имаше години,когато се правеха реформи,но следващи правителства ги спираха.Не е вярно,че 25 години не са правени никакви реформи.В политиката трябва да има надграждане и приемственост,а не противопоставяне.За жалост, в България не можем да не се делим на наши и ваши.

 17. 17 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов":

  Няма случай революция да е довела до нещо друго освен до кръвопролитя и страдания за народа, с цел една шепа бандюги да вземат за себе си властта от друга шепа бандюги. Освен ако не говориш за научна или технологична революция, но тя не се прави с насъскшане на тълпата да убива класовия враг, а с мозък.

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [#17] не революциите даведоха да това, за което говориш, а контрареволюциите.
  Научнотехническа революция - добре, но когато тя обслужва реакционен строй, ефектите са ужасяващи. Без социална революция нищо не спира използването на науката и техниката за потисничество.
  Малко ограмотяване що е революция не би навредило. Особено изучаването на критерия за разграничаване на революцията от контрареволюцията. Малка подсказка на примера на Руската революция 1917-1921: февруари 1917 е революция, октомври - преврат, от началото на 1918 набира обороти болшевишката контрареволюция, която до 1921 смазва революционните сили, като преди това максимално ги е използвала срещу класическите реакционери.
  Революцията провъзгласи тогава основи на пряка демокрация, а червената контрареволюция наложи централизирана тоталитарна държава.
  В най лошия случай революцията би превърнала Руската империя в подобие на Швейцария, в най добрия случай контрареволюцията изгради държавен монополистичен капитализъм, от който вземаха пример фашстите и нацистите.
  Ако не виждаш разликата - жалко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Пък и какво значи "няма случай"? Историята на Франция, на Англия, на Нидерландия, на САЩ дори - нищо ли е? При все че и там контрареволюцията наложи видим отпечатък.
  От какви книги учите история бре, хора?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Ами българското освобождение? Ролята на контрареволюция изигра руската окупация; преди това руската полиция прекъсна каналите за доставка на оръжие за Априлското въстание, а руската дипломация предупреди султанската, че нещо се мъти. По какво Княжеството прилича на целите на БРЦК?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Теллалов":

  Не бъркай национално-освободителна война ( американската революция, например - нашето "освобождение", уви, е война между Турция и Русия - въстанието не успява) с кървави граждански войни като френската революция, да не говорим за болшевишката, които водят само до мизерия и сменяне на една шепа грабители с друга ( комунягиите) - това са кървави войни, довели само до мизеря, смърт и ужас. Не ги бъркай също с религиозните войни от 17 век, като тази на пуританите на Кромуел. Докато французите правят револят революция и гилотинират на конвейр, в Англия буржоазия и аристокрация се споразумяват по мирен начин да споделят властта. Затова и Англия е най-развитата индустриална държава през 19 век. Не само четете , но и мислете за историята с главата си, а не с комунистически клишета!

 22. 22 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "М.Георгиева":

  ++++++++++++++

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1989 Любопитно

  Ким I, II, III...
  Фарони... рапони... галфони...

  Век подир век,
  добре си е добрата стара Англия
  откакто през 13 век възприела Магна Харта.

  Братство и равенство за аристократи.
  Законно законът "феса да клати".

  Законни права постепенно за всички.
  И за най-обезправни работни "пчелички"!

  Така с Харта англо за човешки права
  добрували англо все повече, да.

  Индийци восточни...
  West-инди... по-точно:

  В Америка... Азия... Европа... да,
  Англо добруват. С Човешки права.


  "Власт на народа или власт на закона"

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  ЗА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!

  Да... работата на Съдилище е да търси Истина и Справедливост за конкурентни лица страни, съобразявайки се с действащите Закони и достоверни фактически данни.

  Но некои тоталитарци продължават да произвеждат решения "в името на народа" защото не познават действащата Конституция
  на Република България и/или по навик или мързел:
  копират и допълват стари формуляри от стари НРБ папки.

  До коментар [#4] от "Lemmy":
  До коментар [#2] от "bestbuy":

  Тук си много прав. За да се види какво иска народът, трябва наистина той да избира пряко. Не само 240 мажоритарни депутати, съдии, прокурори и шерифи. Трябва да се избират държавните агенции, училищни настоятелства и прочие, и прочие... Местни допитвания и референдуми трябва да допълнят националните и суверенът да взима решенията. Задължително гласуване всеки 6-8 месеца за да няма недоволни.

  Тогава най-ясно ще се види защо досега и 4-те национални референдума са давали плачевни резултати и

  защо българският съд все още съди "в името на народа",
  а не например в името на справедливостта.

 25. 25 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Власта не е нито на народа нито на закона , а на мафията.

 26. 26 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Власт НАД народа (А.К.А. мат'рияла)...

 27. 27 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Трябва фундаментална промяна в ценностната система на народа. Народ, който няма страх от Бог и не се срамува да краде на поразия, как ще се страхува от властта?

 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1451 Весело

  До редакцията на Дневник:

  "Съдебната реформа е наложителна, и не може да се отлага. Някой се опитва да лови риба в мътни води и да извлича политически дивиденти. Социалния и етническия мир в страната трябва да са приоритет. Евроталантическата ориентация на България няма алтернатива. Трябва да се борим за за строга финансова дисциплина и привличане на чужди инвеститори"

  Колко ви е хонорара за такива приказки. Готов съм да ги ви пиша по две на ден за 3 пъти по нисък от този на Левчев.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  [quote#2:"bestbuy"]Отиваш веднъж на 2 или 4 години и избираш - Областен/ Градски Прокурор, и Шеф на Окръжния съд.. Поне това заслужаваме в демокрацията.[/quote]

  И премахване на ВСС и длъжността "Главен прокурор"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  На крива ракета Космоса крив...

  В теб си започни Промяна,
  ценен да си "по" и ти

  и не крий зад чужда смяна
  без полезността си.

  Той... Народът, Суверен е.
  Той... Народът е властта.

  Еманация на Ценност,
  на Човешките Права.

  До коментар [#27] от "conventi0nal":

  Трябва фундаментална промяна в ценностната система на народа.

  Народ... как ще се страхува от властта?


 31. 31 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#30] от "dnevnikar":

  Не говоря за човешка власт

 32. 32 Профил на jasminka
  jasminka
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#21] от "dedalus":
  Струва ми се, че не бърка нищо. Революциите навсякъде имат приблизително еднакви основания - опит на потиснатите да се освободят. Реакцията е различна, в зависимост от това кой реагира - църковна власт, светска власт, капитал или английската буржоазия - като съвкупност. В крайна сметка, това, което се е случило с американските фермери след революцията, доста прилича на това, което се е случило с руските селяни след болшевиките. От френската все пак сме наследили някои добри неща, въпреки гилотинирането. Един принцип от три думи и някои трайни привилегии в социален план, от които съм сигурен, че се възползваш.

 33. 33 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Близнашки иска власт на закона. А защкона е обладан от ДПС. На първа линия.

  Христо Иванов иска власт на закона под контрола на общественото мнение. Единственото, което работи, що-годе , вББългария.

 34. 34 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  "Демокрацията е власт на народа. Това означава хората да избират своите управници "

  "Но нищо от това не може да съществува, ако няма власт на закона."

  Нищо друго , освен опит за оригиналничене . Или непознаване на словесната същност . Хората трябва да са много глупави , щом , разполагайки с власт , си избират УПРАВНИЦИ . Демек , хора , които да ГИ управляват . Умните хора СИ ИЗБИРАТ управители - хора които да управляват от ТЯХНО име . За което съответно ИМ ПЛАЩАТ . Както на всеки управител , на хотел , да речем.
  А колкото до втората "гениална мисъл",, че демократичната власт на народа не може да съществува без ЗАКОНА , пропуска да каже , че законите се коват от ИНСТИТУЦИИТЕ на ВЛАСТТА
  В полза на суверена - притежателя на властта .

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4570 Неутрално

  [quote#16:"rosiraycheva50._"]В политиката трябва да има надграждане и приемственост,а не противопоставяне.За жалост, в България не можем да не се делим на наши и ваши. [/quote]
  Докато има личности, които си мислят че властта им е бащиния, ще има разделение!
  Точно тези личности желаят разделение.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 36. 36 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#8] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Всички идват в името на народа, но народа никой не го пита за каквото и да е. И мнозинството от тези, които са в "политическия елит" не иска дори да има възможност народа да бъде питан. Даже и след референдумите, които минаха, пак не са причина някой да каже: "не обсъждайте повече въпроса, резултатът от референдума е задължителен!".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 37. 37 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Не му се удава политическата тема и проза на Л.-син! А много му се ще да влезе в тия области. Може и да стане депутат, ако се кандидатира в "подходяща листа и партия". Има толкова много депутати, които остават неизвестни и след много мандати.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 38. 38 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 384 Любопитно

  Отличен материал?! Наистина?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 39. 39 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#28] от "biss Mark":

  Прима! Идеята е чудна! Но каква е фамилията, от кои от нашите е кандидатът? Това е въпросът!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 40. 40 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Когато матрияла е нефелен се получава това, което виждаме. Не е вярно, че само политиците и съдиите са корумпирани. Всички в България са корумпирани, т.е. крадливи. Не краде само този, който няма достъп да обществени блага. Няма честни хора, които не биха се облажили, ако имат възможност.

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [#21] знаех си, че си губя времето с теб.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах