"За" силно държавно участие в управлението на здравната каса

Министърът на здравеопазването Петър Москов

© Георги Кожухаров

Министърът на здравеопазването Петър МосковАвторът проф. Божимир Давидов е доктор на медицинските науки


Неотдавна в Народното събрание не бе прието предложението на министъра на здравеопазването Петър Москов броят на членовете на Надзорния съвет на здравната каса /НЗОК/ да се увеличи с нови двама представители на държавата. Така той се запази на 9 души - един представител на организациите за защита правата на пациентите, по двама представители на организациите на работниците и служителите и на организациите на работодателите и четирима представители на държавата.


Какви бяха основните аргументи на противниците на засиленото държавно участие?
Първо, че Касата е създадена като независима обществена институция, за да защитава интересите и парите на здравно осигурените.


А "държавата" винаги и във всичко е лош стопанин, в нея политиците правят каквото си искат и Касата трябвало да се опази от вредното им влияние. Затова представителите на държавата в надзора на Касата трябвало да са по-малко от тези на гражданите и работодателите.


Чуха се и "аритметични" съображения  – държавният дял в общия бюджет на Касата е по-малък от този на другите участници-осигурители. Изказалите такива съображения изглежда забравиха, че НЗОК не е акционерно дружество.


Но от икономическа гледна точка такива тези звучат логично. И с гласовете си повечето десни народни избраници се съобразиха с дясната политическа и икономическа логика.


Но... идва ред за "но"-тата.


Първо


Мантрата, че държавата била лош стопанин, трябва да се преосмисли. В цял свят на държавата се поверява да управлява данъците. Чрез тях тя финансира и управлява редица важни сфери като отбраната, вътрешния ред, образованието, социалните грижи. Освен това дофинансира  културата, пенсионното осигуряване и здравеопазването.


Защо тогава някои смятат, че от всички видове сфери, управлявани от държавата, тя не трябва да се допуска в управлението на по-голямата част от българските пари за здравни услуги?


Второ


По закон министърът на здравеопазването ръководи националната система за здравеопазване  и осъществява контрол върху голяма част от дейностите на институциите в нея. Но НЗОК и лекарският съюз /БЛС/ не са включени сред описаните от закона институции, следователно той не ги контролира и не носи отговорност за дейността им.


В Касата се събира основното количество пари за здравни услуги – над три милиарда лева, срещу малко над 400 милиона, управлявани от министерството. Касата и БЛС, посредством разпределението на парите, управляват здравната политика на страната. Как така министърът "ръководи", но Касата и БЛС се разпореждат реално с лъвския пай от парите за здравето на българина?


Как е разпределена отговорността? Касата и БЛС или министърът отговарят за прочутото "недофинансиране" на някои "клинични пътеки"? А за прочутото "надфинансиране"? Министърът ли отговаря за това, че болниците се напълниха с над 2 милиона пациенти годишно? А пред кого отговарят?


Трето 


Всяка календарна година Касата прави план за приходи и разходи, утвърждаван от парламента. Към края на всяка година този план се оказва преизпълнен в частта за разходите и правителството, пред риска да спре лечението на пациентите, дава допълнително от "нашите пари" – т.е. от бюджета, по няколко стотин милиона. Кой отговаря за преразхода – министърът или ръководството на Касата и БЛС?


Четвърто


За целите на контрола министърът разполага с Изпълнителна агенция "Медицински одит". Но Касата също има своя собствена система за контрол. Към контролните органи трябва да добавим още: Изпълнителна агенция по лекарствата, регионалните здравни инспекции, съсловните организации. Дотук станаха пет. А ако добавим и многобройните неправителствени организации, които също наблюдават и подават сигнали? А Държавната финансова инспекция, а Сметната палата?


Дали не се е изпълнила народната поговорка "девет баби – хилаво дете"? Всеки чака на другия, а парите не стигат и пациентите са недоволни...


Това са само четири от многото съображения за необходимостта да се преразгледа политическата мантра "НЗОК се одържавява, значи комунизмът се завръща".


Принципите, на които е изградена здравната система у нас, са социалност и солидарност, а отговорността за работата й е възложена на държавата. Затова е логично тя да държи повечето лостове за управлението й. Нека десните политици не се престарават да ни доказват колко са десни.


В социалните и солидарни сфери място за свободен пазар няма.


Поне у нас няма...

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Само да не се пълни бюджетът от там, иначе не е лошо да има държавен контрол.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Проблема е, че в БГ държавния контрол не е контрол. Публичния контрол, също не е контрол.

  Всичко е въпрос на матриал. Ония в здравната каса, да не са паднали от небето? Ония в парламента да не се дошли от Марс?

  От лайн.а боя не става. Народа го е казал, ама един народ, дето има малко общо с днешния .... матриал.

 3. 3 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някакви работодатели изтъкнаха, че давали пари за касата и затова имат най-голямо право на мнение. Ами да направят касата частна тогава. Каква е отговорността на министъра???

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  1. Докога ще бъркате понятието 'държавата' с понятието 'правителството'. Държавата са всички български данъкоплатци, а правителството са едни други хора, поставени от данъкоплатците да изпълняват задачи. Държава сме всички ние. Никъде по чуждите медии не се употребява 'държава' когато се говори за управление. Да сте чували в CNN да казват 'the state' ?. Не, говори се за 'правителство' и 'общини' . Това са субектите на управление, никой друг. А у нас 'държавата направи това' , 'държавата не направи онова'. Какво е това същество 'държавата' ?
  2. Що за глупости БЛС управлявал средствата? АКО БЛС УПРАВЛЯВАЩЕ СРЕДСТВАТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМАШЕ ДА ИМА ЛЕКАРИ С 800 лева заплата, а щяха да бъдат с 8000 лева месечна заплата.
  3, Видя се онзи с очилцата и тънкото гласче Дянков как прибра от името на правителството 1.5 милиарда лева от един здравен фонд наречен НЗОК. В САЩ за последните 50 години имаше 2-3 такива случаи на вътрешно ограбване на здравен и пенсионен фонд . Присъдите на такива лица започваха от 20 години затвор и мисля ,че още не са излязли. Тук тези лица водят лекции и са ректори в руски измислени академии.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  [quote#4:"Dr_Doolittle"]Държава сме всички ние. [/quote]
  Я си прочети определението за "държава" и го сравни с твоето писание.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  цитат:
  ...Касата прави план за приходи и разходи, утвърждаван от парламента. ...
  ------

  Следователно касата трябва да бъде държавна.С преобладаващо държавно участие.

 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  Ех как не мога да ти сложа 10 плюса..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 426 Неутрално

  При положение, че касата е само една (финансов монопол) - все тая. Само да не стане като с църквите. Построени, моля ви се, на места, където няма нито един жител. Училището и здравният пункт - отдавна закрити. Никаква перспектива за самоиздръжка. Изхарчени едни пари, европейски, и до там. Следва разрухата преди ремонта. Подобни лечебници никому не помагат. Подобни църкви няма кого да вербуват.

 9. 9 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Касата, не е държавна ,а обществена...и ако е нещо като акционерно дружество,държавата е най големия акционер във нея, дава най големите приходи..и е резонно да има най голям глас...но тук остават откритите въпроси, защо има само една здравна каса????Еми да няма конкуренция!!Защо принципа на вноски на ВСИЧКИ работещи граждани е различен./ Едни плащат други не/ Гледах простотиите на Калфин..и искам да покаже решение на Народното Събрание, с което намалява заплатите на държавните служители, за сметка на здравната каса))от коя дата е и съответно имало ли е бъдещо повишаване на заплатите..и съответно на вноските!!!

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  Божимир Давидов платен пиар ли е на Москов или отвътре му идва?

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  Кое опредление ? На Маркс и Енгелс или на Макиавели ? Или на тълпата ?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Това коeто трябва да се направи е демонополизиране на Касата и влизане на още десетина здравни фонда, а Пепи да си оправя партийната НЗОК, ако някой остане да внася на нея. Ама точно това ги е страх- да не се сбогуват с потоците мангизи насочени за лично облагодетелстване на управляващата комунистическа класа , която си взима от тези пари за каквото и скимне -асфалт-асфалт, заличка-залички, командировки -командировки, селското отборче -селското отборче ,правителствен самолет -керосин за правителствения самолет , пари за подкупи на туземците -пари за подкупи на туземците за изборите. НЗОК Е ЕДНА ОГРОМНА ЧЕРНА КАСА НА ОГРАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО НИВО
  Който реанимира смърдящия труп на Касата прави възможно това да се случва пак и пак и пак всяка година и комунистите да продължат да се подиграват на медицинския персонал. Актуализацията на бюджета на НЗОК е продължаване на агонията и продължаване на зависимостта на лекари и медсестри от червената политическа класа и техните помагачи - продажните им съюзи . Кому е нужно това ? Рано или късно ще въведат доплащане, няма друга финансова логика . Така ,че към моите колеги апелирам : направете си фланелки с надпис ‘Keep calm and fk the NHIF’ , наблегнете на личния си частен здравен сектор и оставете комуноидите да се издавят. Communismus kaput.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 13. 13 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 245 Неутрално

  ""За" силно държавно участие" - все пак говорим за министър на ДСБ! М-р Москов - само напред и нагоре!

 14. 14 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Напълно подкрепям автора на статията. В момента НЗОК и БЛС безчинстват с нашите пари, като харчат непрозрачно и нецелесъобразно по 4 млрд. лева годишно. Няма да казвам още колко даваме по лекари, болници и аптеки. А резултатът е плачевен.
  Хубави или лоши, политиците се избират/излъчват от нас чрез избори. И поне на 4 години можем да им търсим политическа отговорност. А как се избират НЗОК и БЛС, кой от нас е гласувал при определяне на състава им?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#14] от "simo87":

  То държавата като ги набара реки от мед и масло ще потекат към теб! Вече сериозно! Не спира да ме удивлява скудоумното преклонение на българина пред ДЪРЖАВАТА!

 17. 17 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 519 Неутрално

  евала на министър Москов - най-сетне се заговори и за осигуровките на безбройните държавни служители по градчета и паланки, които е редно да си покриват сами. Както казва Христо Мутафчиев - равнопоставеност трябва да има. Но артистът Сашо Дойнов по ме изкефи като каза, че е редно всеки да си плаща, а не едни да изнемогват (артистите и другите творци и духовни водачи на нацията), а други да се гушат, без да си плащат здравните - например "трудещите се" в Изп. агенция по градушките например...

  www.commcrime.blogspot.com
 18. 18 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#15] от "barcelonski":

  ...опорните, опорните точки на БСП!!!

  www.commcrime.blogspot.com
 19. 19 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#10:"Lemmy"]Божимир Давидов платен пиар ли е на Москов или отвътре му идва?[/quote]
  Проф. д-р Божимир Давидов пише за здравната система и е имал професионални позиции по проблемите й години преди да узнаем, че Петър Москов съществува. В "Дневник" има публикувани около 15 статии досега. Приказките за пиар и иронията показват само нивото на коментатора. Явно толкова си знае, горкичкият.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Весело

  Не, напротив. Няма място за социалисти, в каквото и да е било... рече и отсече тоз...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 21. 21 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "В социалните и солидарни сфери място за свободен пазар няма."

  Навсякъде, където "място за свободен пазар няма", услугата е ултра-некачествена, и дори бедните хора, които обикновено би трябвало да са защитени точно от социалната услуга, не получават нещо добро.

 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Скандинавския модел на развитие е подходящ за нас. Силна държава, това ни трябва в момента. Е, само където трябва да сменим чиповете на нашите политици и нещата току виж тръгнали.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Министърът само носи отговорност и събира упреците.Иначе с парите друг се разпорежда.

 24. 24 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#22] от "baxter":

  какъв е този скандинавски модел, че гледам все повече хора виждат, че Швеция например е забогатяла най-много преди 1970-те, когато държавата грубо почва да се меси, и още трудно се отърсва.

 25. 25 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Какво значи държавата грубо започва да се меси? В какво? Това е една от най либералните държави с много висок жизнен стандарт, много добре устроена с уникална индустрия. Успяват да развият едни от най стабилните фирми - Икея, Скания, Волво, Ериксон, Сандвик, СААБ, Скания, Ватенфал и със сигурнист съм пропуснала много други. Произвеждат всичко, как няма да имат висок стандарт и работни места. После разбирането им за човешки права е уникално. Имат гражданско общество, което е като железен юмрук и ако бъдат нарушени правата им се стоварва с пълна сила над управниците. После ако някой бранш стчкува, всички са солидарни и се подкрепят. Не като нас, тук винаги се пръкват антистачници, никаква солидарнисти разбира се ефекта е на лице.


 26. 26 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Писна ми от здравни глупости.
  Има си модел, при който не се краде както сега. Казва се Здравно застраховане.
  Но белите пипала, на здравно-фармацевтичната гилдия, да останат гладни?
  О богове, Вие не знаете как плува рибата.
  Разбойници, облекани във власт , пари,и световно лоби. Забравих бялата престилка, но тя е символ на нещо друго.
  Мерзост, печелеща от смърт и безпаричие.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 27. 27 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Москов, не реформирай гнилото.Мачкай, и създавай ново.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 28. 28 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Москов, убий октопода.Разбираш ли ?Ако не , значи си от тях!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#25] от "baxter":

  мисълта ми не беше, че социалистическите практики там водят директно до катастрофа, а че и там не оползотворяват потенциала си напълно.

  Много по-близка като характеристики до нас е Естония, според мен от тях трябва да взимаме пример и да инжектираме ударна доза либерализация и капитализъм, но се опасявам, че може да е късно.

 30. 30 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Последното изречение показва защо у нас няма здравеопазване а само имитация.
  И няма и да има докато е така.

  Отделете време навреме.
 31. 31 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#29] от "ungeheuer":

  Лошото е че ние идентифицираме някои леви политики като сциалистически, въпреки че лявото и дясното отдавна се е размило в Европа. Социална политика не означава социализъм в смисъла който ние сме преживяли.

 32. 32 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "baxter":

  Аз съм съгласен, че не всички социални политики са катастрофални, но огромния си прогрес Швеция изживява преди да се социализира, а популярен мит е, че някакси е успешна социалистическа държава. При положение, че е сред най-бизнес ориентираните държави въпреки някои социални политики.

 33. 33 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Уважения към д-р Давидов, но не мога да приема някои от съжденията му.
  1. Не приемам отъждествяването на "държавата" с "правителството";
  2. Ако това правителство е лош стопанин, не следва, че "държавата" е лош стопанин;
  3. Замяната на обществен контрол върху милиардите в НЗОК с правителствен вече го видяхме, когато Дянков издърпа оттам 1,5 млрд и те безследно изчезнаха;
  4. В МЗ на е попадал по-бъбрив и безсмислен министър от д-р Москов.

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "ungeheuer":

  Не, в никакъв случай Швеция не може да се квалифицира като социалистическа държава. Социална да, но не и социалистическа. Там работещите и знаещите са много дясно настроени. По леви убеждения имат интелигенцията и младите, но всъщност така е и в цяла Европа. По принцип понятоята ляво и дясно вече нямат това значение като преди. Вече има правилна и неправилна политика в унисон с времето. Когато започне да цикли икономиката олевява гражданството. Работи ли добре икономиката вече нещата се променят. Всички тези процеси липсват при нас. И лявото и дясното са си чист популизъм. Нищо не етака както изглежда, защото сме все още много далече от европейската култура и гражданско общество. Всъщност ние все още нямаме такова. Проблемът на Европа в момента идва основно от пришълците. Дори и най здравите социални системи започват да се сриват. Недоволството в Швеция започва да расте. На пенсионерите от началото на кризата не са актуализирани пенсиите. Дори и толерантните шведи започват да се дразнят от невъзможността на тези навлеци да бъдат социализирани. Те не желаят да учат, не могат да работят а в същото време се ползват с всички социални придобивки на трудолюбивите шведи. Националистите упорито започват да пробиват път в парламента, вече имат почти 10% и непрекъснато увеличават популярност. Така е почти в цяла Европа.

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Стигнах само до "Първо" и спрях. Не мога да разбера защо хора, които очевидно имат талант, знания, умения и призвание в други, достойни професии, в даден момент решават, че могат да се изказват компетентно и в сферата на икономиката? Само един пример от това "първо" - държавата не "дофинансира културата, пенсионното осигуряване и здравеопазването". Държавата е експроприирала тези сфери (особено последните две), самообявила се е за единствен пазител и разпоредител на това какво се случва в тях, след което заявява, че провалът на всичките насилствени мерки (закони, наредби, събиране на данъци и такси) наложени от нея се дължи на недостатъчната и намеса и контрол, след което следват нови закони, наредби, насилствени данъци и такси, и пак провал. "Дофинансиране" би имало ако всички се осигурявахме където и както си решим, пък държавата плащаше нещо допълнително отгоре на това. Ама то и тогава пак нямаше да е държавна помощ, щото каквото държавата има го е взела от хората...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "baxter":

  всички леви политики са социалистически що за безсмилено изречение. има си и десни начини за социални помощи и т.н. пълна заблуда е, че десен значи да отричаш всички такива неща.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 37. 37 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "andthensome":
  Ами точно това казвам и аз.

 38. 38 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#21:"ungeheuer"]"В социалните и солидарни сфери място за свободен пазар няма." [/quote]


  Точно обратното каза Р.Рейгън- социализмът започва, когато ви убеждават, че в социалните сфери трябва да се намеси държавата.

  Рейгън разбира повече от социализъм от теб, нали?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 39. 39 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Реформата " на Борисов и Москов ще удари още повече болниците, дълговете им ще нарастнат, болните ще доплащат, ще засегне най- много бедните слоеве от населението, ще се наложи един ден да дадем МНОГО пари, за да спасяваме болниците.

  И всичко това в името на фиска и на амбициите на Борисов и Москов!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 40. 40 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ще наблюдаваме "проба - грешка". Накрая ще се въведе доплащане.
  Либералните модели не могат да се реализират с толкова малко пари.
  Собствените здравни застраховки са най-справедливия вариант за можещите да плащат и убийствен за бедните.
  Нито една болница не може да се съкрати при условие, че няма готова алтернатива - изградена спешна мрежа и работеща амбулатория.
  Целево създаване на лечебни заведения в отдалечени региони трябва да се съобрази с броя на населението и икономическата целесъобразност. Излишни средства на неправилното место предполага недостиг там, където е нужно.
  Поддържането на една осигурителна каса означава: липса на конкуренция и широк простор за злонамерена регулация.
  Парите, в повечето случаи, не отиват при изпълнителя (технократа), а в ръцете на инвеститорите.
  Както знаят не малко политици и представители на бизнеса, здравният бюджет е голяма хапка.
  И една прогноза! Идеите на Министъра са добри. Последователсноста на стъпките - объркана.
  Парите за ефективно реформиране - крайно недостатъчни.
  Резултатът - плач.

 41. 41 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ще коментирам и идеята на Ивайло Калфин за привличане на медици от чужбина поради създадения кадрови дефицит и невъзможността за бързо изграждане на нови служители.
  Да се абстрахираме от това, че толкова евтини кадри едва ли ще се намерят.
  Поколения медици бяха съсипани, обезверени и демотивирани през последните две десетилетия.
  Ако някой си мисли, че ще може да се изгради нормална комуникация между унижените местни и новопостъпилите други, дълбоко се заблуждава. За да бъдат приети лекари и сестри от други държави, първо трябва да се обезпечат собствените. Като втори етап са възможни попълнения.
  Неправилната последователност ще доведе до...плач.

 42. 42 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много партийна активност по темата.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Държавата трябва, длъжна е, да осигури абсолютно безплатно, бюджетно финансирано здравеопазване за народа, доколкото позволяват възможностите и. Частният сектор на здравеопазването: кешов и/или осигурителен трябва да съществува независимо от държавата и да работи на 100% пазарен принцип. Контролът върху дейността в частните и държавни здравни заведения за да не се допуска злоупотреба с доверието на пациентите, трябва да се упражнява от специфични държавни органи. При нормално функициониращо бюджетно и частно здравеопазване не съществуват условия, няма как да се създават отношения на антагонизъм, корупция и злоупотреби. Фармацефтичните фирми! Фармацефтичните фирми трябва да преосмислят и актуализират дейността си! Дне точно тези фирми корумпират, развращават българския средстав и източват по- лошо от вампири парите отделени българите за здраве. Още повече! Всички лекари забогатели до неузнаваемост чрез комисионните от тези фирми да бъдат осъдени да върнат на бюджета парите "заработени" в държавните и общински болници за сметка и на гърба на държавата! Съвременната българска система на здравеопазване позволи пълно тържество на далаверите и далавераджиите, от личните лекари до най-големите босове в системата; честно практикуващите частни лекари и частни здравни заведения бяха наврени в миша дупка; БЕШЕ И Е времето на ЦАР ПЛЪХ!

 44. 44 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#41] от "ivanso":

  Не може да се завърти едно водно колело, ако няма вода.
  Няма как . да очакваш нещо. от вятърни централи, липсващи данъци, бели смъркащи момчета, и якички в кол центрове.Кой какво прави, да ги видиш тия кинти?Или след мен и потоп?
  За манталитета не вкарвам изречение.Кой нормален ще дойде , да работи тук?Плямпате и мрънкате за кинти.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 45. 45 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Цитат: "Какви бяха основните аргументи на противниците на засиленото държавно участие? Първо, че Касата е създадена като независима обществена институция, за да защитава интересите и парите на здравно осигурените."

  Като е частна организация касата, защо бирниците НАСИЛА събират "здравни осигуровки"?

  Никаква частна организация. Държавно-олигархичен мутробарок.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK