"София прайд" е нужен, реакциите "срещу" го доказват

София Прайд 2014

© Анелия Николова

София Прайд 2014Смятам, че всеки има правото да изразява себе си, докато не нарушава чуждата свобода – със слово, музика, визия или какъвто и да е друг начин. Затова "София прайд" е легитимен начин за посочване на проблеми, които съществуват. Самите реакции срещу него са достатъчен аргумент, обосноваващ необходимостта от провеждането му. 


Имам предвид както реакциите, според които хората с различна сексуална ориентация са "дегенерати", така и тези, според които парадът е "излишна показност". С първите разговор трудно може да се проведе. За тези, които виждат показността на "София прайд", са следващите ми думи.


От 1989 г. в София се провеждат средно по два митинга месечно, което прави над 1000. Организаторите им са обвинявани в какво ли не – че са комунисти, фашисти, боклуци, ултраси и всякакви други. Но никой не ги е обвинявал в излишна показност. 
Трудно ми е да схвана добре този аргумент.


Като участник в два от прайдовете не забелязах някаква кой знае каква показност (но дори и да я имаше, какво толкова?).


Но хайде - много по-показни бяха протестите през 1989, 1990, 1991, 1997, 2009, 2013. И не само те, разбира се, давам ги като пример за нещо, което на никого не е хрумнало да ограничава.


Много по-показни са шествията на футболните агитки. Необходима ли е наистина тази показност? Не съм виждал някой с такава настойчивост, както при провеждането на прайда, да задава този въпрос.


Централният проблем тук е съвсем друг и е елементарен до безобразие –


Имат ли право хората с различна сексуална ориентация
да се събират мирно и без оръжие в центъра на града,
както се събират всички други хора, или не? 


Разумният отговор е – да. Толкова е просто.


А когато към това сложиш и другите неща – сексуалната дискриминация, хомофобията, яростното противопоставяне на провеждането на "София прайд", нещата си идват съвсем на място – очевидно е, че прайдът има както своето правно, така и своето морално основание. 


Що се отнася до мен, това е борба от малко по-общ план.


Проблемът ме засяга от гледна точка на свободата


Тази свобода, заради която понякога си позволявам не съвсем коректни шеги и сравнения, дори и със сексуалните предпочитания на хората. Тази свобода пази всички нас – които искат да направят повече, които искат да отидат на другия край на света, които искат да се спазват законите, които искат да не им държат сметка за думите, които искат децата им да пораснат тук. Хомо- и хетеросексуалисти, бели, черни, зелени и всякакви. 


Ще протестирам срещу всеки, който иска да премести границата на позволените действия по-близо от мястото, на което я е поставил принципът на свободата. Гражданското общество е постоянен процес на свикване със странностите, смущаващите обичаи, поведение и външен вид на другия.


След като тези странности са съобразени с договора между нас и с принципа на свободата,
сме длъжни да ги приемем без условия


Разбира се, всеки има право на мнение – одобрява, не одобрява. Но когато корим някого, който постъпва според правото си, даваме причина на друг да премести границата между позволеното и забраненото по-близо до нас, по-близо от мястото, което ѝ е отредил принципът на свободата. Не трябва да оставяме тази ограда да приближава, за да не се събудим някой ден с надвиснали над нас огради. И ако тогава някой протестира, ще му кажем ли, че не одобряваме излишната му показност?


Авторът е адвокат, доктор по право и писател ("Апарат", сборник с разкази "Будистки плаж" и други)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (344)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На някой, ако му е нужен цял прайд, аз какво съм виновен.
  Има си жунгла, не е нужно всичко да става по градовете.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8030 Неутрално

  Скоро както върви участието в София прайд ще стане не само нужно, а задължително....

  karabastun1@abv.bg
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 672 Неутрално
 6. 6 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 654 Неутрално

  "Самите реакции срещу него са достатъчен аргумент, обосноваващ необходимостта от провеждането му. "

  То и педофил-прайд да има пак ще има реакции срещу него, това значи ли че трябва да се провежда?

 7. 7 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Весело

  По тази логика и Пеевски е жизнено важен и необходим.

  Не коментирам информационния повод, а аргумента.

 8. 8 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Автора дава пример с други протести и митинги. Всички тези мероприятия имат някаква причина за възникването си, а не са просто събиране на хора: Пеевски, Виденов, цената на тока и т.н. Каква е причината за гей парада?
  Освен показност, аз друга не виждам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Не мога да разбера цялата тази истерия срещу гей-парадите. В Западна Европа те са един огромен пъстър купон с шумна музика, шантави травестити и хиляди забавляващи се хора. Има един куп хора, които биха отишли на концерт на Elton John, George Michael или Jimmy Somerville, за които всички знаят, че са гей, но въпреки това заклеймяват гей-парадите.
  Не може ли всичко да се погледне от забавната страна?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Аз не усещам необходимост от такъв парад.

 12. 12 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Г-н Георгиев, само да Ви светна, че на повечето хора им "дреме" за ЛГБТ обществото, така както и за всеки друг, и изобщо не се интересуват другите нито с кого си лягат, нито с кого стават. ЕДИНСТВЕНИЯТ проблем тук е публичното натрапване на тези видове сексуалност. Т.е. реакцията е срещу парада, а не срещу участниците.

  Оттам - нататък, всякакви сложни словесни донасяния на доводи през девет дерета в десето са напълно ненужни и пресилени.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Дано Господ ни даде една хубава буря в събота. Както той си знае.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Горкичкия автор, адвокат и доктор по право!
  - Да сравняваш софия прайд с политическите протести от последния четвърт век ми се струва малко нагло. Няма да обяснявам защо понеже не е необходимо, а за тези които не разбират защо не е обходимо с тях (цитирам автора) "разговор трудно може да се проведе).
  - Относно шествията на футболните агитки - Първо - да излишна показност - подкрепата за отбора е достатъчна да е на стадиона. Второ - създава предпоставки за конфликтни ситуации, при които могат (и се случва) да пострадат хора, да бъде разрушена чужда частна и държавна собственост и тн. НО шествия на футболни агитки правят 2-3 отбора в страната и то по конкретен повод, а именно - футболна среща срещу конкретен (най-често) съперник. Те не ходят да развяват флаговете ей така в сряда вечер за спорта, за да се знае, че тоя отбор има фенове. Те го правят когато отборът играе мач. Но както и да е - и там няма много база за сравнение.

  Евентуално сравнение с прайда може да се направи с показността по време на свети валентин у нас. Излишна показност, излишно харчене на пари, излишна демонстрация на любов (хомо или хетеросексуална).

  Ако искате да разберете защо някои хора не одобряват софия прайд и като цяло прайдовете (така ли се пише?) вижте снимки от събитията в интернет (а който го е виждал на живо знае) че събитията спокойно могат да се объркат с някакво експо на порноиндустрията или нещо подобно. Полуголи мъже и жени с най-различни провокативни облекла и спомагателни средства обикалят да демонстрират хомосексуалността си по най-различни (понякога и неприлични) начини. Това за мен е прекалено показно. Може и да съм консерва

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  Значи тези с НЕТРАДИЦИОННАТА
  ПОЛИТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ
  каквито са АТАКА
  могат да правят всеки месец
  своите ПРАЙДОВЕ
  Че и ГАСТРОЛЬОРИ ОТ РУСКАТА ДУМА
  да им идват на крака
  а тези тук да нямат
  АТАКАДЖИИТЕ С КАКВО СА ПО-ГОЛЕМИ

 17. 17 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#6] от "blaf":

  Педофилията е забранена от закона, докато хомосексуализмът не е (освен в страни като Иран и Зимбабве).

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  ''много по-показни бяха протестите през 1989, 1990, 1991, 1997, 2009, 2013", а има ли анонимни протести? Не е ли това целта на протестите, да се покаже, че хората са недоволни... Да сравняваш мъже с грим и рокли, с протест против това което се случва в държавата... Когато има парад на хетеросексуалните, тогава може да има и на хомосексуалните. Какво става в спалнята им е тяхна работа, нека и така да си остане, никой не го интересува.

 19. 19 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Желязна логика. Хората обаче си имат някакъв морал, не обичат да им се натрапват такива неща. Не бъркайте секса с любовта. Тия паради освен голотии и простотии друго не показват.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Стига с тая погазена сексуална свобода! Чука..то е интимна дейност и никой не ви забранява да се въргаляте в креватите си? Не искам голи задници по площадите и най-малкото е защото, и закона го забранява. Заклещени кучета на площада сигурно биха били някакво зрелище, ама те все пак са животни и не можем да имтърсим морални кусури. Във всеки случай надървени чепове по улиците на София, никак,ама никак няма да ми харесат

 24. 24 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#17] от "nv":

  Още по-добре - ще има още по-голяма реакция срещу евентуален педофил-прайд, значи има още по-голяма крещяща нужда от такъв парад! То и хомосексуализмът е бил незаконен през миналия век.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#10] от "nv":

  Западна Европа е Западна Европа, тука е Ориента и тука всички се самообявяват за големи христиЕни и имащо мнооого морал.

 27. 27 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#7] от "cup_of_tea":

  Явно не си разбрал, че аргументът са естеството на реакциите, а не наличието на такива.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 28. 28 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 503 Весело

  Аааа, нееее.... Пак проблеми с гейовете ли?!?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1064 Весело

  Това ми звучи като ИДИЛ е нужна. Реакциите го доказват!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#26] от "Yard":

  Така е; дори в Рим, дет' се казва, под носа на папата се провежда огромен парад, и на никого не пречи...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 936 Неутрално

  " Гражданското общество е постоянен процес на свикване със странностите, смущаващите обичаи, поведение и външен вид на другия.

  След като тези странности са съобразени с договора между нас и с принципа на свободата, сме длъжни да ги приемем без условия."

  Мисля, че авторът е паднал в капана на собствените си нефелни опити за аргументация. Абсурдът е в това, че от една страна е ясно, че има някакви смущаващи и странни неща, но от друга- следва да свикваме с тях. Всички тия думички- странно, смущаващо, свикване, звучат негативно. На мен ми звучат като наличие на принуда.

  А принудата не може да е договор. Не може просто да местиш границите на приемливото и веднага след това да обявиш, че ето- за това сме се договорили, това е нормалното и всеки, който протестира, е против гражданското общество и е назадничав.

 33. 33 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#25:"The Core"]Егати логиката!
  Ами ако направим едно нацистко шествие, то ще има още повече реакции "срещу".. Т.е. - то ще е още по-нужно, така ли? [/quote]

  С такава "логика", още по-притеснително е, че авторът е адвокат и доктор по право. Сега разбирам защо съдебната система е доста неефективна.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  [quote#0:"Статия"]"София прайд" е нужен[/quote]
  Апсолютно. Без него сме наникъде

 36. 36 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е, организаторите тази година могат да са спокойни, имат обеспечена политическа закрила, от най-либералната партия - на агент Павел - Местан! Нали е поканен и ще бъде в челните редици, ако посмее да се обърне гърбом към мнозинството де.

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Между другото, тук в квартала има екстремни футболни фенове, които непрекъснато демонстрират принадлежността си към отбора. Само че ако ги напсувам на "Мръсни бултраси!", няма да ме подхванат умните адвокати от БХК за дискриминация...

 38. 38 Профил на 1024
  1024
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#12:"Mark Twain"]Г-н Георгиев, само да Ви светна, че на повечето хора им "дреме" за ЛГБТ обществото[/quote]
  Точно. И защото на хората не им пука, ЛГБТ обществото изпада в емоционална депривация - как така няма да им обръщаме внимание?
  Иначе адвокатът много добре умее да си играе с думите, но това му е работата. "Като участник в два от прайдовете, не забелязах някаква кой знае каква показност (но дори и да я имаше, какво толкова?" - класически манипулативен похват на изтъкване на личния опит и омаловажаване на проблема.
  Иначе - разбира се, че ЛГБТ индивидите имат право да се събират, но не желаем да ни се натрапват - нито техните ценности, шарении и интелектуално-извисени преживявания, които са неразбираеми за обикновения и консервативен хетеросексуален. А те точно това правят с агресивния шум по всички "политкоректни" медии.
  Не желаем те да объркват децата ни. Природата е създала взимодопълваща се система от мъж и жена, чрез която се самовъзпроизвежда. Всичко останало са дефекти т.е. болест.

  п.с.Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него. За сведение на адвокатите на ЛГБТ. За разлика от други държави, все още при нас не можеш да бъдеш съден за изразено мнение за ЛГБТ.

 39. 39 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Ауууууу, "Будистки плаж", очаквам БПЦ да излезе с критично становище за сборника. Защо будистки, а не православен.. или поне манастирски?

 40. 40 Профил на jlh59313635
  jlh59313635
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "stedim":

  Предполагам сте от сексуалното малцинство - иначе на никого не е интересно усещате или не необходимост.

 41. 41 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Андрей Слабаков срещу гей парада: Ако всички бяха педерасти, кьорав човек нямаше да остане на Земята

  25.06.2015 14.46
  “Това, че някой има друга сексуална ориентация, не ме интересува. Но не искам да ми го навират в носа с демонстрации”. Това каза режисьорът бунтар Андрей Слабаков по повод предстоящия гей парад в София на 27 юни.
  Има ли в България дискриминация по сексуална линия и каква всъщност е целта на гей парадите, Слабаков коментира за “Ретро”.
  – Г-н Слабаков, вие сте известен противник на гей парадите, а сега отново се задава такъв. Защо тази акция ви дразни толкова много?
  – Защото не разбирам с какво тези хора парадират. Никой не е дискриминиран в България. Хомосексуализмът не е забранен от закона, така че явно те искат да имат повече права от мен, който съм хетеросексуален. Това, че имаш друга сексуална ориентация, не ме занимава. Това е все едно парад на циганите да направят. Щото са цигани. Или всички зидари да излязат на парад. Защото зидат. Или парад на миньора. Това бие на тежък социализъм. Подобни демонстрации са излишни. Целта на педерастите (не казвам хомосексуалистите) е да настроят хората срещу себе си и после да могат да дърпат някакви кинти. И да твърдят колко са репресирани и дискриминирани. И все по-малко хора ще искат да имат в екипа си хомосексуални не защото са некадърни, а защото ако случайно се окажат некадърни, работодателят ще трябва да си ги държи доживот. Защото иначе ги дискриминира и ще го съдят. Това е изключителен проблем. Той важи и за негри, цигани и пр.
  ....
  http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=720582

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 42. 42 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#25] от "The Core":

  ""София прайд" е нужен, реакциите "срещу" го доказват"
  "Егати логиката! "

  По-тъп аргумент нямаше как да измислят. Според същата логика холокостът е бил повече от необходим.

 43. 43 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Времената, когато всички различия са забравени...
  Сексуалната свобода е повсеместна и безапелационна...
  Двойките, тройките, отборите...всичка са едно огромно семейство...никой не стачкува, защото няма срещу какво...
  Единствено скуката е тази, която прояжда здравите устои на новото общество...
  В желанието си да разчупят традициите, двойка гейове решава да пият кафе, но не през устата, а през з@дниците...
  Застава единият на челна стойка, разкрачва се, другият му бодва една фуния и започва да излива кафе от кафеварката...
  - Ох-ох-ох-спри, спри...проплаква пиещият...
  - Какво има, да не ти пари...???
  - Ааа, не...горчи ми...

  Форумът е в будна кома...
 44. 44 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Весело

  [quote#41:"The Core"]Това каза режисьорът бунтар Андрей Слабаков по повод предстоящия гей парад в София на 27 юни. [/quote]

  Режисьорът-бунтар... хахаха - онзи дето се бунтуваше против синята зона и забраната за пушене, а?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 45. 45 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Позицията на автора е логически слаба. Той де факто критикува хората, които считат, че прайдовете са твърде показни. Те не са забранени. Той просто се дразни на неодобрението.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Имат ли право хората с различна сексуална ориентация
  да се събират мирно и без оръжие в центъра на града,
  както се събират всички други хора, или не?

  Разумният отговор е – да. Толкова е просто."

  не е толкова просто, по тая логика и някои с бели качулки, гордеещи са че са бели може да почнат да се събират, ама тогава ще ги заклеймите, че са расисти нали?

  twitter.com/voxybg
 48. 48 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Целта на провеждането на парада не е друга освен насилствено налагане на присъствие което очевидно и очевадно не се нрави на обществото! Самото му провеждане е с цел провокация. Без нужда и абсолютно самоцелно! Надявам се това ежегодно натрапване накрая да доведе в обществото до тотално отвращение от гейове и лисбийки всякаква друга форма на ненормално сексуално общуване.
  Модераторите изтриха последният ми пост по подобна тема защото нарекох гейовете "извратени". Да видим сега? А може би и сред модераторите да има хора с подобна ориентация а те са чуствителни и лесно раними души...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 49. 49 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дълго се питах - какви са тези "евроатлантически ценности", които упорито ни набиват в главите от години насам.

  Тези дни разбрах - едно от "евроатлантическите ценности" е гей-парада. След това си спомних и за Кончита Вурст - той (тя? то?) също би трябвало да е "евроатлантическа ценност".

  Иначе - дали Нане си го завира на Вуте или на Пена (аз лично бих предпочел Пена, макар да ме убеждават, че няма значение) - дреме ми на долуподписания.

 50. 50 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Т'ва "прайд" звучи некак си животински...

 51. 51 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#34:"zorzaman"]Гнусна работа. Пожелавам на автора сина му да бъде уважаван през отвора за голямата работа. Искрено!!! Щом е напълно нормално... Ако [/quote]

  Нормалното е да не се бъркаш в живота на други хора. Какво те интересува теб какво обичат да прави твоя син с половите си органи. Гледай себе си, остави другите да са щастиливи както си знаят.

 52. 52 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Има такива животински видове, които изяждат брачния си партньор след копулацията. Според вашата болна логика, канибализма и той би трябвало да е естествен?!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 53. 53 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#50] от "Хи-хи":

  Прайд означава гордост,а не парад.
  Тоест гей прайд =гей гордост .

 54. 54 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  "Смятам, че всеки има правото да изразява себе си, докато не нарушава чуждата свобода ..."

  Още първото изречение ме изненадва. Този "прайд" навлиза в личното простронство на останалите. Всяка демонстрация на сексуалност е агресия за околните, независимо откъде идва. Иначе кой каквото си иска да прави, защо трябва да го демонстрира. Кичозно и пошло

 55. 55 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#50] от "Хи-хи":

  Да, много тъпо звучи. Ама и "парад" е малко шантаво. Пиар аспектът е важен, следва да се помисли повече.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  [quote#48:"barel"]Самото му провеждане е с цел провокация. Без нужда и абсолютно самоцелно! [/quote]
  А КАКВА беше ГОлЯмАТА НУЖДА от това
  КОбЗОН И лЮбЕ да ОПЕЯТ мИТИНГА НА АТАКА
  май-май истинската провокация беше това
  а не Прайда

 57. 57 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#46] от "alighieri":

  Да не си забравиш фунийката!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#56] от "Hawaii":

  Абсолютно съм съгласен! И прайда и митингът на АТАКА са еднакво смешни, провокативни по дефоулт и абсолютно ненужни!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 61. 61 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#49:"georgievp"]Дълго се питах - какви са тези "евроатлантически ценности", които упорито ни набиват в главите от години насам.

  Тези дни разбрах - едно от "евроатлантическите ценности" е гей-парада. [/quote]

  Владимир Путин мисли по същия начин.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 62. 62 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#54:"daam"]Още първото изречение ме изненадва. Този "прайд" навлиза в личното простронство на останалите.[/quote]

  Я обясни. Прайдът през всекидневната ти ли ще минава?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Към автора
  МоНче,онова бяха протести. 1997ма и по-скорошното 2013та. Прайда протестиеат ли, гордо демонстрират ли, какво правят.
  До колкото знам driver.bg са искали да направят нощна обиколка на София. Организирано, с патрулни коли, по точно определен маршрут. Просто много на брой бегачки да направят кротко кръгче из града. И то вечерта, да не пречат. Не може. Защо така според теб ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Eff U Greta
 65. 65 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Какъв е проблемът с гейовете и гей парада? Като учен, консерватор и като човек, който въпреки (или поради) горните две вярва в авторитета на Бог, се чувствам задължен да дам задълбочен отговор.
  Модерното светско-либерално мислене е следното: "Религията отдавна е загубила способността да борави с аргументи, а и авторитета да го прави. Мнение по въпроса трябва да се вземе на базата на науката и само науката, единствено тя е обективният критерий за оценка на света".
  Да видим какво се казва в научните среди. Първото и най-важно нещо - че една част от причината за проява на хомосексуални черти се крие във фактори от преди раждането на човек - най-вече епигенетични такива.
  Оттук защитниците на ЛГБТ правата веднага казват: "Ето, виждате ли, те не са виновни. Не може да има закон и дори само упрек срещу тях, тъй като не са избрали да се родят такива".
  Проблемът е, че науката не казва само това. В редица научни статии се твърди, че голяма част от поведенческите черти на човек имат генетична предиспозиция - включително алкохолизъм, агресивност и т.н...
  Оттук насетне проблемът излиза в съвсем друга плоскост и далеч отвъд възможностите на природните науки!
  Законодателството не оправдава човек, че е действал агресивно, защото му е генетично заложено. Нито ще оправдае човек, защото е изнасилил жена си и детето си, понеже се е напил, а той е подвластен на това, понеже му е генетично заложено.
  Защо да се прави разлика за хомосексуалното поведение?
  Веднага светско-либералните защитници ще кажат: "Ама гейовете не крадат и не убиват, не можем да ги съдим на една плоскост с останалите престъпления".
  Но КОЙ всъщност решава кое е правилно и кое е лошо? Има ли обективни критерии затова?
  И ВИНАГИ стигаме до следния момент - щом има закони, би следвало да има законодател. Вярваме ли, че има един-единствен Законодател с главно З, който е изявил себе си на човечеството? Или напротив - всичко е субективно, няма обективно добро и зло?
  Ако приемем, че има такъв Законодател, тогава не е проблем да приемем, че е оставил на Земята какво е неговото мнение по въпроса: а именно, че хората по природа са грешни и че самият факт, че се раждаме такива и онакива не е никакво извинение за нашето поведение...
  Поради това, което споменах по-горе, не е възможно да разграничим ЛГБТ поведението от християнството и религията като цяло. Не е възможно. Тези две теми са толкова неразривно свързани, че няма накъде повече.
  Дали имат право ЛГБТ да са такива, каквито са се родили? Имат. Но не могат да претендират за промяна в правилата, нито пък да претендират, че отклонението е норма.

 66. 66 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  хайде стига мрънкахте бе, да му се не види! Като имате проблеми протестирайте, а не правете шарени паради. Искайте си правата от държавата. Нали искате да можете да се жените, да имате права над децата и т.н. Протестирайте, натискайте политиците. Никой няма да ви пречи. Но тези неща с паради не стават. Вместо да поискате обществена подкрепа за решаване на конкретните ви проблеми, вие правите цигански паради и отблъсквате хората по този начин. Никой не ви взима на сериозно, защото нямате по-сериозни искания от "искам да мога да ходя по прашки в центъра на София"!!!

 67. 67 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Получавам остри болки в долната част на торса, ще има или не гей парад.
  Така нареченият парад представлява много полиция, много чужденци и малко истински "горди". Всяка година все едно и също.

 68. 68 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#42] от "grajdanin1":

  Интересното е, че модито се е засегнал и го е изтриииил...

  Ха ха ха....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 69. 69 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Ако ЛГБТ обществото подходи леко и наистина карнавално, например на 2 февруари, ще им приемем дори и по-солените смешки. Може би затова в Германия ги приемат, по-лековати са нещата.

  Но тук се получава една тъжна смешка. Събитието уж е леко и празнично, а е натоварено с много задължителности. Все едно Нерон те кара да му ръкопляскаш на поезията под заплаха от разправа. Няма как такова събитие да се приеме лесно и леко. Може би след 50 години, само че в момента с усилената борба за прайд се постига обратен ефект (хм, обратен ефект...може би търсен) хората да се отвратят и да не го приемат.

  Може би целта не е само в прайда, а в поддържането на конфликта, от който наистина май капят пари.

 70. 70 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Какво искат тези индивиди, за какво се борят? Тяхната работа много прилича на циганското нахалство. Имат всякакви привилегии и никакви задължения. Права без отговорности. Кой пречи на тези дето ще се кълчат голи и гримирани по ларгото да упражняват сексуалните си ищаси на воля? Да си се съешават мъже с мъже или жени с жени, колкото си искат. Да се събират в клубове, будещи погнуса в останалото население, което им гарантира пълна свобода на нрави и желания. Ама, не! Искаме да ни харесвате, да ни обичате, да ни се радвате. щото ни е гот. Точно обратния ефект постигат, както циганите.

 71. 71 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#1:"mititu"]Какъв е този шум, Джеймс?
  - Гей парад, милорд!
  - И какво искат?
  - Еднополова любов, милорд!
  - Някой забранява ли им?
  - ...Не, милорд!
  - Е, тогава защо вдигат този шум?
  - Еми, педерасти....![/quote]+++++++++++++++++++++++++++++
  ТОЧНО!!! парадите са реакция от времето, когато ЛГБТ бяха игнорирани. днес нещата са различни и това публичното натрапване има ОБРАТЕН ЕФЕКТ. избиват комплексите си, НО настройват и толерантните срещу себе си! защо кривогледите или хипофизните не парадират!?

 72. 72 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Прочетох статията, както и голяма част от коментарите.
  Интересното е, че голяма част от коментарите на които съм им дал + и изразяват на 100% и моето мнение, просто са изтрити от "модераторите".
  Да сравняваш протест срещу управлението и ГЕЙ-парад...Прочетох го няколко пъти това изречение, да не би аз да загрявам бавно...?!?

  П.П.: Жалко за хубавия виц, който беше изтрит като първи коментар

 73. 73 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Държа си на изтритото мнение:

  Егати логиката!
  Ами ако направим едно нацистко шествие, то ще има още повече реакции "срещу".. Т.е. - то ще е още по-нужно, така ли?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 74. 74 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#72] от "xart":

  Абе не знам защо, ама и аз отдавна имам сериозни подозрения за онези, дето си ги писал в кавички....

  Ако ме разбираш какво точно имам пред вид.....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 75. 75 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ето какво излиза при търсене на "гей парад" в Google:
  https://www.google.de/search?q=гей+парад&newwindow=1&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=WvKLVaXdG8ebsgHDkIzwBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ
  'Що съм против ли? И автора на статията ми говори за морал?!?!?!?!?

 76. 76 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Искам референдум за провеждането на гей паради в България!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#74] от "The Core":

  - Еми, педе****и, милорд...

 79. 79 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Да сложиш минус, на коментар с обективен факт, е като да кажеш в 14 часа и жарко слънце "Добър вечер"

 80. 80 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#76] от "barel":

  [quote#76:"barel"]Искам референдум за провеждането на гей паради в България! [/quote]

  Преди 25 години така Георги Първанов искаше референдум за връщането на майчините имена на турците...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 81. 81 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#68] от "The Core":

  И моят коментар беше изтрит. А просто бях писал, че същите аргументи могат да се използват за оправдаване на холокоста.
  МОДЕРАТОРЕ, къде тук видя обида на расова, сексуална или каквато и да е основа.
  Хора, четете бързо, преди М...... да го е изтрил.

 82. 82 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Много шум и крясъци и малко лъвове. А сравнението на гей-лесби шоуто с продемократичните протести направо изби рибата. 😊 То повече прилича на карнавала в Рио. 😈

 83. 83 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#81] от "grajdanin1":

  Споко!
  На 27-ми ще си пишем каквото ни е кеф!
  Няма да има кой да трие, всички ще са на парад!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 84. 84 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#61:"nv"]Владимир Путин мисли по същия начин. [/quote]

  Даже Путин го е разбрал, а вие още не можете да вденете!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 85. 85 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Весело

  От статията се подразбира,че Прайдът е обществено-значимо събитие,без което не можем да минем за зряла демокрация.
  Евала!

 86. 86 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#62] от "alighieri"

  Това означава ли, че не трябва да преминавам по определени улици, за да не навлиза "прайдЪТ" в личното ми пространство.

 87. 87 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#84] от "barel":

  Позамисли се, може да намерите и други допирни точки с него

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Основната идея на автора е тази за свободата - свободата на всеки да бъде различен, ако спазва законите и "не нарушава чуждата свобода". Право гарантирано от конституцията.

  Вас ви ..... ежедневно мутрите, ама си траете, защото ако се обадите, ще изядете един голям тупаник. И си го изкарвате на тези, които защитават правото си да бъдат щастливи по начин, различен от вашия, без да ви пречат. Това е вероятно друга свобода - тази на мижавите душици.

 90. 90 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 559 Неутрално

  "София прайд" е нужен, реакциите "срещу" го доказват!

  По този начин разсъждават истинските гейове и лесбийки, и техните теоритици.

 91. 91 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#86:"daam"]Това означава ли, че не трябва да преминавам по определени улици, за да не навлиза "прайдЪТ" в личното ми пространство.[/quote]

  Улицата не ти е лично пространство, а пространство за всички.

 92. 92 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#82:"ambros"]То повече прилича на карнавала в Рио. 😈 [/quote]

  Анджак, защо тогава всички са скочили срещу него, все едно че някой ще яде малки деца на улицата?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 93. 93 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Авторът защо не е засегнал демократично и темата за латекса?Или може би не знае,че процентът на серопозитивните е в пъти по-висок при гейовете.Не вярвам.

 94. 94 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#90] от "magistrat":

  Леле, направо си за триене. Колко подобни коментари изтриха с аргумента за обида на .., е на каквато и да е основа. Да почнем ли да залагаме след колко време ще те изтрият.

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6090 Неутрално

  горка майка България !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#14] от "Long One":

  А не, събота ще карам колело вренето трябва да е слънчево!

 97. 97 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#85:"ret"]От статията се подразбира,че Прайдът е обществено-значимо събитие,без което не можем да минем за зряла демокрация.
  Евала! [/quote]

  Ами всъщност е точно така. В католическа Ирландия, където все още на практика за забранени абортите и където васяко семейство има по 3-4 деца, около 60% гласуваха в подкрепа на еднополовите бракове. Тук иначе разумни и модерно мислещи хора говорят за гей-парада като за нацистки марш.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 914 Неутрално

  От словоизлиянието не разбрах ЗАЩО все пак е нужен този парад ("прайд"?
  Очевидно имат някакви дълбоко скатани комплекси горките хора, и искат да ги изразят.
  Аз лично не съм забелязала особено дискриминационно отношение към принадлежащите към ЛГБТ. Фризьори, сервитьори, артисти-всякакви има. Не ми пречат. Работят си. Не си сменям масата, заради меките му китки, тъй като той/тя ме обслужва не агресивно и културно. Отивам в салона, подстригва, мие, прави прическа - ок, това няма нищо общо с легловите му игрички.
  Оттам нататък всяко парадиране на сексуалността им, че била различна ми идва в повече. И да, смятам подобно навиране в очите за агресивно налагане на някаква фалшива толерантност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK