Къде отидоха украинските олигарси след Майдана

Виктор Янукович

© Reuters

Виктор Янукович
"Една година след отстраняването на Виктор Янукович методите му остават дълбоко вкоренени в реалността на украинския живот. Въпреки украинската "Революцията на достойнството" и продължаващата руска агресия срещу Украйна, местните олигарси представляват сериозна заплаха за европейското развитие на Украйна. Те контролират държавния апарат, големите медии и цели сектори от индустрията. Поради това ако техните финансови интереси бъдат заплашени, те могат много лесно да спрат реформите", пише Серхий Лешченко в статия за портала "Култура", предоставена от Европейския съвет по външна политика.


Лешченко е роден през 1980 г. в Киев и е депутат от Върховната рада от Блока на Петро Порошенко. Преподавател в училището по журналистика на Украинския католически университет, бивш разследващ журналист и заместник-главен редактор на "Украинска правда". "Дневник" публикува текста със съкращения. Заглавието е на редакцията.

По време на предишното правителство олигарсите бяха строго подчинени. Янукович бе "супер олигархът", който беше най-облагодетелстван от режима. На Ринат Ахметов, например, беше предоставен контролът върху металургията и енергийния сектор, Игор Коломойски ръководеше петролната индустрия, а Дмитро Фирташ и Сергей Льовочкин контролираха газа, химическия и титаниевия сектори.


След бягството на Янукович кланът на олигарсите загуби своя ръководител, но те спечелиха възможността да увеличат собствената си власт. Днес влиянието на някои олигарси намаля, но само поради факта, че Янукович си отиде, а не защото са направени реформи.
Олигарсите бързо намериха общ език с победителите от Майдана, като им осигуриха финансова подкрепа, достъп до телевизионни канали и гласове в парламента. Това неофициално споразумение предотврати унищожаването на генериращите богаство схеми на клановете, традиционно задвижвани от корупция, конспирации и смазване на конкуренцията.


Дезориентиран и отслабен, държавният апарат се оказа неспособен да се противопостави на олигарсите. Новото правителство нямаше политическата воля да прекрати схемите на своите предшественици. Не бяха извършени никакви реални икономически реформи, които да дадат нов стимул на малките и средни предприятия – единственият потенциален съперник на олигархичния ред и гарант за демократични реформи.


Правителството обяснява своята неспособност да проведе реформи с продължаващата война. Все пак е трудно да приемем, че точно войната пречи на правителството да осъществи фискални реформи, да опрости правилата за бизнеса, да премахне корумпираната пътна полиция или да създаде санитарно-епидемологична служба.


Кланът на Янукович


След като Янукович напусна Украйна, ЕС наложи санкции на 18 лица, които олицетворяваха стария режим. Кланът на Янукович, оглавяван от най-възрастния му син Олександър, който раздаде ключови постове на приятелите си Серхий Арбузов, Олександър Клименко и Виталий Захарченко, претърпя най-големите загуби. Техните банкови сметки в Европа бяха замразени, а някои от активите им блокирани. В Украйна обаче активите на семейство Янукович бяха основно в ръцете на подставени лица. Семейството не забогатя чрез придобиване на частна собственост, а най-вече чрез корупция и злоупотреба с държавни активи. Това обяснява защо загубите на кръга около Янукович са все още незначителни.


Общоукраинската банка за развитие, която служеше за прикритие на бизнеса на сина на Янукович, престана да функционира чак през декември 2014 г., след като Украинската национална банка назначи временна администрация там.


"Донбасенерго" – компания, притежаваща две електроцентрали, приватизирани по начин, който облагодетелства семейството на Янукович, продължи да получава плащания през цялата 2014 г.


Финансови институции, притежание на кръга около Янукович, продължиха да функционират през 2014 г. Пример за това е Юнисон банк, която принадлежи на бившия министър на приходите Олександър Клименко, бизнес партньор на Курченко и главен ковчежник на семейство Янукович.


Медиите, подчинени на Янукович, също продължават да функционират.


Дори и след като хората на Янукович бяха премахнати от постовете си, корумпираните съдилища продължават да издават присъди в полза на бившия президент. Например, единият от снайперистите, които обстрелваха хората на Майдана, беше освободен от домашен арест, парите на Арбузов, намиращи се в украински банки, бяха отблокирани, а декретът, който забраняваше държавните плащания за електрическите централи, притежавани от семейството на Янукович, беше отменен.


Дмитро Фирташ

© Associated Press

Дмитро Фирташ


Ахметов и Фирташ


Влиянието на клана на Ринат Ахметов намаля, след като Украйна загуби контрол върху окупираните територии в Донецк и Луганск. Тези региони представляваха политическата и индустриална база на Ахметов. В сравнение с 2014 г. неговото влияние в парламента е значително по-слабо. По време на предишната администрация той имаше контрол върху десетки депутати от Партията на регионите, както и върху някои ключови министри, държавни монополисти и регулатори. Днес Опозиционният блок, наследник на Партията на регионите, има не повече от 20 депутати.


Oсновният ресурс на олигарха е доброто му приятелство с министър-председателя Арсений Яценюк, който от своя страна през последната година не предприе никакви стъпки за ограничаване на големите апетити на Ахметов.


Фирмите на Ринат Ахметов продължават да печелят в индустриалния и енергиен сектор, а съмнителната приватизация, осъществена по времето на Янукович, не се подлага на съмнение. Резултатът е, че сега Ахметов притежава 70% от украинската термална енергия, а фиксираните ѝ цени му осигуряват постоянна печалба.


Друг олигархичен клан – около корумпирания посредник на газ РосУкрЕнерго – претърпя много по-големи загуби след бягството на Янукович. Истината е обаче, че това стана възможно благодарение на американските закононалагащи органи, а не в резултат на действия от страна на украинските власти. Тъкмо по тяхно искане Дмитро Фирташ, един от лидерите на тази група, беше арестуван във Виена. В момента Фирташ се опитва да предотврати екстрадирането си в Чикаго, където ще бъде изправен пред съда и го заплашва лишаване от свобода.


Украйна не успя да елиминира един от основните елементи, които водят до корупция: разликите в цените на газа за домакинства и предприятия, които могат да варират десетократно. Фирташ все още контролира най-голямата мрежа от газоразпределителни дружества, където евтин газ, предназначен за хората, се "изгубва" само за да се появи отново в химическите му централи, които произвеждат изкуствени торове, продавани на международни цени. Това е източникът на огромното му богатство.


Ринат Ахметов

© Associated Press

Ринат Ахметов


Коломойски и новите олигарси


Кланът на Игор Коломойски значително увеличи сферата си на влияние след падането на Янукович от власт. Коломойски се опитва да се представи като яростен противник на Янукович, но това е далеч от истината. Той беше готов да установи връзка с всяка власт и преди изборите през 2010 г. беше заложил на Янукович, като го подпомагаше финансово чрез стария си приятел Юрий Иванюшченко. По този начин той запази контрола си върху Укрнафта, въпреки факта, че държавата притежаваше по-голямата част от акциите на дружеството. Коломойски беше един от основните печеливши от режима на Янукович и дори присъстваше на частните празненства за рождения ден на бившия президент.


След като Янукович напусна властта, стратегията на Коломойски беше да заложи на собствения си политически авторитет. Вместо да харчи пари за външни политически проекти, той инвестира в самия себе си и се превърна в управител на област Днипропетровск, която е съседна на окупирания от руски войски Донбас.


Коломойски създаде батальони от доброволци, които защитават границите на област Днипропетровск и които понякога функционират като частна охрана на организациите му.


През март 2015 г. Порошенко уволни Коломойски като управител на Днипропетровск, тъй като последният премина всякаква граница в усвояването на публични средства за собствена облага. Той отказа да плати дивиденти в размер на 1.8 милиарда украински гривни (приблизително 70 милиона долара) от Укрнафта на украинския бюджет. Коломойски каза, че "никога няма да плати дивидентите" независимо от факта, че държавата притежава 50%+1 от акциите на компанията.


Игор Коломойски. Снимката е от 2010 г.

© Associated Press

Игор Коломойски. Снимката е от 2010 г.


Пътят напред


Повече от всичко друго Украйна трябва да намери начин да намали влиянието на олигарсите върху всички аспекти на живота. Това може да отнеме години, но ако не се случи, ще бъде невъзможно да се изгради честно и справедливо общество без корупция по високите етажи на правителството.


Финансовото влияние на олигарсите върху политиката трябва да бъде премахнато. Олигархичните кланове в момента са важни спонсори на политически проекти, които са печеливши за техния бизнес. Те превръщат изборите в Украйна едни от най-скъпите в света. За да отслаби влиянието им, Украйна трябва да въведе държавно финансиране на политическите партии.


Днес състезанието между партиите изглежда като надпревара по покупателна способност. Екипите на избирателните щабове купуват ефирно време на много висока цена. По време на последните избори една минута по канал STB, принадлежащ на Виктор Пинчук, зет на бившия президент Леонид Кучма, струваше между 15 000 и 20 000 долара. Щабовете купуват часове ефирно време и приемат олигарси в листите си, за да получат отстъпки.


Ограничаването или дори забраната на политическа реклама по частните телевизионни канали би било голяма стъпка в посока намаляване влиянието на олигарсите. Рекламирането на политически партии трябва да се ограничи до безплатни слотове по държавната телевизия. Това ще окуражи политиците да комуникират по нов начин с електората – лице в лице вместо по телевизията.


Украйна трябва да създаде държавен телевизионен канал, контролиран от борд, който да следи за безпристрастността му. Това ще даде на гражданите не просто алтернативен източник на информация, но и ще принуди каналите, притежавани от олигарси, да представят информацията по-обективно. Когато пристрастни новини се състезават със сравнително безпристрастна информация, тяхното влияние ще намалее.


Реформата в правосъдната система, която днес не отговаря на нуждите на съвременната украинска държава, е също толкова важна. Все пак тези сложни реформи могат да се постигнат само ако украинското гражданско общество намери постоянен съюзник в лицето на западните правителства и международни институции. Украинските високопоставени лица и политици понякога са глухи за исканията на гражданите, но стават доста по-възприемчиви когато тези искания са отправени от организации, които предоставят финансова помощ на Украйна. Така че включването на антиолигархични мерки в пакета от реформи е може би най-голямата услуга, която Западът може да направи на Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Дълъг път я чака Украйна докато се раздели с руското влияние.

 2. 2 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Една година след отстраняването на Виктор Янукович методите му остават дълбоко вкоренени в реалността на украинския живот. Въпреки украинската "Революцията на достойнството" и продължаващата руска агресия срещу Украйна, местните олигарси представляват сериозна заплаха за европейското развитие на Украйна. Те контролират държавния апарат, големите медии и цели сектори от индустрията. Поради това ако техните финансови интереси бъдат заплашени, те могат много лесно да спрат реформите"

  Тоз цитат направо за в рамка да го сложиш. И отдоле въпроса: "Е, оти ги ручахме жабетата?"

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Олигарсите като цяло никога не са я напускали Украйна и скоро няма и да я напуснат, това че някакви фигури са се сменили, не е от голямо значение.

 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Позната картинка , но все пак Дългата Ръка на Злия Чичо Сам е спипала един Богатир във Виена..който нямаше късмета на нашия Богатир баш банкера на КТБ..успял да избяга от Виена в Београд...Няма кой да изрине за един ден Авгиевите соц. обори в Украйна..постепенно се случат нещата !

 5. 5 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Когато сменяш една кукла, която слуша Москва с друга кукла, която слуша Вашингтон ти е последна грижа какво става с хората или "с демократичните права и свободи".
  Да му мисли ЕС, защото това са десетки милиони потенциални икономически емигранти. С един ход два удара, хем по-слаба Москва, хем по-слаба Европа и косвени жертви над 50 милиона украинци.

 6. 6 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 646 Неутрално

  И защо тези методи да са вкоренени от Янукович, напротив това са методите на неосъществилата се перестройка, на която Янукович е продукт, както такъв продукт са и Прошенко и Юсченко и останалите, които и сега са на власт в Украйна.

  Единственото нещо, което възпрепятства да се забележат реалните "качества" на настоящите украйнски политици са военните интервенции на Русия.

 7. 7 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ами Порошенко що са го забравили?

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  А шоколадовия крал защо е изпуснат в този списък на унищожителите на Украйна?
  Упссс...
  Авторът е силно ангажиран:
  "Лешченко е роден през 1980 г. в Киев и е депутат от Върховната рада от Блока на Петро Порошенко."
  Тъй де. Не може да се хвърля кал по собствения кръстник.
  А това е много мило:
  "Олигарсите бързо намериха общ език с победителите от Майдана, като им осигуриха финансова подкрепа, достъп до телевизионни канали и гласове в парламента."
  Но е нечестно.
  Майданът победи, защото олигарсите осигуриха медиите, парите и човешката маса. Татьяна Монтян нарича тази маса фарш - мясная или рыбная мякоть, измельчённая в мясорубке или вручную ножами...
  "Революцията на достойнството"?
  Революция на глупостта, платена от олигарси, организирана от олигарси, овластила олигарси.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Даааа, Порошенко не е олигарх... Автора на материала е Мишок...

 10. 10 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Гравитацията е голяма работа. ЕС бавно но сигурно придърпва Украйна към себе си. МВФ налага условия за кредитите които дава и изпълнението им няма как да не намали влиянието на олигарсите. За щастие не всички от тях са проруски настроени и помогнаха за създаването на доброволческите отряди, които спряха руснаците, докато армията започна да се изгражда наново. Това разбира се не е основание да си правят каквото искат.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5108 Неутрално

  ''Къде отидоха украинските олигарси след Майдана'' ?
  - отговор-
  Един от тях, който беше президент избяга и обедня, а друг стана президент и забогатя....
  - извод-
  За да си богат не стига само да си олигарх, трябва да си президент.

  [email protected]
 12. 12 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Украинските високопоставени лица и политици понякога са глухи за исканията на гражданите, но стават доста по-възприемчиви когато тези искания са отправени от организации, които предоставят финансова помощ на Украйна.[/quote]

  И в България е същото. Ако няма външен натиск - потъваме в корупция.
  Да не говорим, че изцяло корумпираната ни съдебната система, дори и след натиск от Брюксел - се съпротивлява всеячески срещу реформата със всичките си мафиотски сили.
  Както беше казал един политик: " Трябва да се кърти парче по парче от впитите в системата корумпари".

 13. 13 Профил на РУСОфил
  РУСОфил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#0:"Серхий Лешченко"]Въпреки украинската "Революцията на достойнството" и продължаващата руска агресия срещу Украйна, местните олигарси представляват сериозна заплаха за европейското развитие на Украйна. Те контролират държавния апарат, големите медии и цели сектори от индустрията. Поради това ако техните финансови интереси бъдат заплашени, те могат много лесно да спрат реформите"[/quote]Първо, не беше революция, а организиран от США преврат. И второ, къде по света(където господства мириканската система на "демокрация" олигарсите не контролират изброените сектори от икономиката и държавата?!? Да, в "белите" страни пипат по- меко, но това е защото, в момента, не се налага груба сила.

  От метла да е, ама РУСО да е!
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2357 Весело

  Цитат: "Повече от всичко друго Украйна трябва да намери начин да намали влиянието на олигарсите върху всички аспекти на живота"
  Ако Украйна не намери решение на въпроса с олигарсите - Решението ще намери Украйна !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Това е типичния руски стил на управление, за съжаление и ние страдаме от същото, макар не чак в такъв мащаб.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Ми Петро Порошенко къв е бе, навните?

  Или щот е президент, та няма начин, да е олигарх, м? Яценюк бил приятел с Ахметов, Коломойский владее половин Украйна, разпределят си остатъците от жалкото подобие на държава и всичко това под благия поглед на САЩ и ЕС... щото са техните кучи синове... чудничко.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1378 Весело

  Дезориентиран и отслабен, държавният апарат се оказа неспособен да се противопостави на олигарсите.
  ************************


  — А зачем Вы стояли на Майдане?
  — Против олигархов, за свободу!
  — А зачем опять олигарха выбрали?
  — Сдохни, путинский раб, ватник, сволочь, сдохни!!!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  [quote#10:"bawarec"]За щастие не всички от тях /олигарсите/ са проруски настроени и помогнаха за създаването на доброволческите отряди, които спряха руснаците[/quote]Какви руснаци са спирали бандитите на Коломойски и другите олигарси - чувал съм да си превземат банките или бензиностанциите помежду си украинските олигарси, дори насред Киев. Пожар някакъв имаше на горива до Киев. Взривени влакови композиции с въглища имаше
  За какви руснаци става дума и къде са ги спрели

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2357 Весело

  [quote#10:"bawarec"]Гравитацията е голяма работа. ЕС бавно но сигурно придърпва Украйна към себе си. МВФ налага условия [/quote]Да си чувал за митичната планета Фаетон и резултата от гравитацията, там където нЕкои не могат да "налагат" ?! Чува се гръм и пада "град"
  Гравитацията наистина е "голяма работа" = най-слабата сила, но винаги побеждава = "Гравитационната гибел на Вселената" Найс А ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Още от "френската велика" революциите са организирани от олигарсите и служат за постигане на техните цели. А народът (гоите) са косвени жертви и потърпевши от последствията и несгодите на размирните времена.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  [quote#6:"Chubachubs"]Единственото нещо, което възпрепятства да се забележат реалните "качества" на настоящите украйнски политици са военните интервенции на Русия.[/quote]Военните интервенции на Русия ти ли ги сънува или някой ти е разказвал за привидения? Относно "реалните" качествата на настоящите украински политици - имат същите качества каквито имат и нашите политици = гола вода

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  То в България има още олигарси и сигурно дълго ще ги има,седнали сме да обсъждаме Украйна,дето и необявена война води.

 23. 23 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тая държава беше държана от Русия в това състояние до миналата година - управлявана от бандитска върхушка, в пост-социалистическа разруха и с народ, мизерстващ за среден доход от 100 долара месечно. Целта беше да не би случайно Украйна да се изправи на крака и да тръгне към Европа и по този начин Русия да изгуби предпоследната си колония на територията на Европа освен Беларус. Затова се разбунтуваха хората, а не защото целият Майдан бил от вербувани от американците 1 млн. "предатели".
  Само че Майданът не постигна много, защото вместо бандитската върхушка да бъде отстранена изцяло, тя просто се прегрупира, като част от нея яхна народното недоволство. И сега Украйна е в съвсем незавидно положение - омаломощавана чрез война от Русия и без изгледи за помощ от Европа, а САЩ единствено биха я използвали за марионетка срещу Русия. Не им завиждам на украинците, опитаха се да се отскубнат от натискашата ги към дъното Русия и се оказаха между чука и наковалнята, в една държава, управлявана от мафия.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  [quote#7:"pilis"]Ами Порошенко що са го забравили?[/quote]

  "Лешченко е роден през 1980 г. в Киев и е депутат от Върховната рада от Блока на Петро Порошенко."

  Разбра ли сега защо?

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  единственото пропуснато в анализа са победилите ценности . а както сами сме се убедили , свободата и ценностите нямат цена . както и ясен знак и силен сигнал раждат модерен патриот . извод , без майдан няма олигарси ? нее има , ама след майдан са правилни .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  А за олигарха-президент, който освен шоколада държи и медии - ни гък!

  Това е като книгата на Яне Янев - "Корупцията от А до Ю"


  Нейсе, нищо ново ...

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Ами някой трябва да е чувал за 50 те нюанса сиво за да те разбере!
  У нас има само Русия - черно, Украйна - бяло!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#22] от "rosiraycheva50._":

  Що!? В САЩ няма ли?

  Или там ... Купуваш ябълка, миеш я, продаваш я, купуваш 2, миеш, продаваш ..., и ставаш честен трудолюбив милионер!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ами президентинът бре дей го?

 30. 30 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ха ха хааааа
  И нито дума за баш олигархът им-порошенко,който не само че не загуби власт и и даже го "избраха" за президент-пълна порнография.

 31. 31 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "pilis":

  Штттт Порошенко е наш и затова не е олиграх-той си е натрупал парите от закуски

 32. 32 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#17:"Barcelina #Je suis la libertad"]— А зачем Вы стояли на Майдане?
  — Против олигархов, за свободу!
  — А зачем опять олигарха выбрали?
  — Сдохни, путинский раб, ватник, сволочь, сдохни!!! [/quote]

  Лек опит за манипулацийка е това. Ако Майданът беше просто срещу олигарсите щеше да го има отдавна и да е нонстоп, понеже олигарсите управляват Украйна още от Перестройката (Переструвката). Майданът се случи, просто защото Янукович се отказа от асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Явно за разлика от евразийците в Москва, в Киев се считат за европейци.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 33. 33 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "niko_tin":

  Оти биле зелени...

 34. 34 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Всички журналистически глупости преди за Оранжева революция, сега за демокрацията на т.нар. Майдан се оказаха чиста форма на преразпределяне на ресурсите и геополитическа игра.

 35. 35 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Първо трябва да си зададем въпросите:
  Кой организира Майдана ?
  Кой се договори , преди преврата, със сегашните управляващи олигарси ?
  Какво постигна Майдана ? Има ли то общо с обещанията ?
  Каква бе ползата за обикновения украинец след Майдана ? Вредите ?
  Чии интереси обслужи Майдана? На украинеца или на нечии външни сили ?
  Ние като европейци, трябва ли да си затваряме очите за случилото се и случващото се там ?

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1378 Весело

  [quote#32:"philologist"]Лек опит за манипулацийка е това. [/quote]

  Това е виц. Не търсете конспирации там, където има само хумор.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#4:"adam1966"]но все пак Дългата Ръка на Злия Чичо Сам е спипала един Богатир във Виена..[/quote]
  И какво му пука на злия чичо Сам, че да залавя и екстрадира чужди граждани?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 38. 38 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#36:"Barcelina #Je suis la libertad"]Това е виц. Не търсете конспирации там, където има само хумор. [/quote]

  Хумор, с който се прокарва лъжа не е нищо повече от манипулация.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Защо нито 1 дума за Олигарха Порошенко? Истината е, че смениха един олигарх с друг олигарх. Народът казва за това, от трън, на глог.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  И какво стана - наложихте им демокрация и разбрахте, че не работи! И сега за да отстраните олигарсите, ще фалирате държавата. А после пак народът ще плаща, нали?

 41. 41 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Е как къде отидоха...управляват държавата и бизнеса на Украйна....е те май винаги са го правели, но тогава какво промени т.н. революция...

 42. 42 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#40] от "Лео":

  Американците напрравиха преврата с помоща на олигарсите,сега обаче олигарсите им пречат,защото държат собственост в Украйна,и имат собствени интереси,включително и бизнес със Русия. За това за да бъде територията Украйна напълно контролирана,започва разчистване на олигархията и подменянето и със 100% зависими лакей.

  България над всичко!
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2716 Любопитно

  [quote#32:"philologist"]Майданът се случи[/quote]
  И никой не е ял курабийките на Виктория Нюланд? Пет милиарда долара нахалост!? Или са ги яли с отвращение?

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2716 Любопитно

  [quote#42:"Борис Тодоров"]Американците направиха преврата с помоща на олигарсите, сега обаче олигарсите им пречат[/quote]
  За "Оранжевата революция" ли иде реч или за "Революцията на достойнството"?
  Защото външната политика на САЩ, за "износ на демокрация", все повече прилича на болшевишката, за "иднос на социализъм", характеризирана с думите на Черномирдин: "Хотели как лучше, а получилось как всегда".

 45. 45 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  5 милиарда са всички американски инвестиции от съществуването на Украйна до изказането на Нуланд.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 46. 46 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  А де,хубаво че се ровиш из нета,ама Монтян не е точно човека който трябва да цитираш!

 47. 47 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  Не бе,ядоха куршумите на руския спецназ!

 48. 48 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#39] от "socialen":

  За разлика от другия олигарх,Порошенко не е бандит,и хората които работят за него в заводите са доволни!

 49. 49 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 530 Неутрално


  До коментар [#28] от "tribiri":

  Нее,като тука е...даваш червеното куфарче,и от свинар ставаш олигарх!

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#45] от "bulgarinvstranstvo":

  Похарчените пари от държавния департамент не са инвестиции, ако и да твърдят Виктория и Джесика, че са били "инвестирали" в неправителствения сектор. Това означава хонорари, ядене и пиене на корем в прослава на поръчаните "демократични ценности".
  Инвестиции направиха Байденови и Шел за проучване на шистов газ и придобиване на украински компании и природни находища. Затова вкараха и "черната вода" ... да ги защитава. Сега и НАТО ще набутат със същата цел.

 51. 51 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":

  нали руските тролове твърдите, че америкосите бли похарчили 5 милиарда за майдана само

  а Нуланд каза, че това са американските инвестиции от 1990 досега.

  сам съм гледал видеото и сам чух какво точно каза.

  не ме кефи, ама поне недейте с такива глупави аргументи
  чео то само за смях ставате с такива аргументи

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 52. 52 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":

  и къде я видяхте тая черна вода
  нали опълченците са толкова печени, да бяха хванали някой черноводец досега

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 53. 53 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 381 Неутрално

  бил съм в украйна по съв.време.украйнците мразят руснаците заради голодо мор..те посрещат хитлеровата армия като освободителка от сталин.предават на гестапо шефовете на укп /повечето евреи/,които гестапо ги изтрепва.после когато черв.армия се връща изтрепва много украинци като предатели.тези неща съм ги чул от моя преподавател когато учех самоле ан,24 ,в киев.такава омраза на два братски народа какато ние и македонците.в крим са живяли българи мюсюлмани

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Айде сега олигарсите виновни.... Ама така е обикновено при "инициативите" на САЩ за внос на "демокрация".
  Както казва Кисинджър, знаят как да започнат конфликта, но не знаят как да излязат от него..... примери бол, още търсят ОМП в Ирак, вече 12 години, Арабската им пролет 2011, трае вече 5-та година.....
  Така че на украйнците не им дреме едно още 10-12 години война с ниска интензивност уж м/у олигарсите.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#53:"eksar007"]украйнците мразят руснаците заради голодо мор..те посрещат хитлеровата армия като освободителка от сталин.предават на гестапо шефовете на укп /повечето евреи/[/quote]
  Недей да генерализираш, някои украйнци наистина мразят руснаците още от времето на Мазепа и Скоропадски, други не, пак от времето на Богдан Хмелницки, освен това около 8 млн. от 42 те млн. население населението са натурални руснаци и няма как да мразят самите себе си....
  Въобще в този си вид Украйна е една малко сбъркана дърава и мое би водещата си война ще реши този проблем за дълго време напред ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK