От блоговете: Безпартиен

Вили Лилков

© Юлия Лазарова

Вили ЛилковВ седмицата преди "София прайд 2015", който се провежда тази събота (27 юни), депутатът от Реформаторския блок (РБ) и председател на ДСБ-София беше цитиран от онлайн изданието "София topnovini" да казва, че "гей парадите са една излишна показност". Той коментира още "За съжаление, гей парадите в никакъв случай не представляват спазване на добрите нрави. Напротив, съществува една брутална показност и желание едва ли не всички да бъдем въвлечени в проблема на някого. В случая, ако някой иска да демонстрира и да пропагандира каквото и да било, трябва да го прави по дискретен начин, който не засяга другите и техните разбирания, вярвания, ценностна система и морал...Който иска да демонстрира нещо, да се съобразява с това, че има и други хора, които не споделят неговите той коментира "пресилено е да вкарваш човек в затвора за подобно нещо". "Дневник" ще потърси Вили Лилков за още коментар по темата. Очаква се той да бъде издигнат и за кандидат-кмет на София от ДСБ, като кандидатурата му ще бъде обявена днес. 


Публикуваме текста-реакция на Йовко Ламбрев от блога му с негово разрешение. 


До г-н Вили Лилков
Председател на ДСБ – София
Уважаеми г-н Лилков,


С вас се познаваме бегло и сме разменяли едва няколко реплики на живо.


Когато България започна своя демократичен преход още нямах право да гласувам, но агитирах родителите, близките и познатите си да подкрепят "синята идея". И до днес около всички избори правя същото, независимо коя е актуалната реинкарнация на тази идея. Защото тя за мен е много повече от цвят или партийна абревиатура. Това е


идеята за една различна, прогресивна и модерна България


която безусловно стои зад своята принадлежност към Европа и ценностите на демокрацията. Това е съкровената ми представа за моята България.


Аз (поне в моята организация) съм един от малкото т.нар. "млади" членове на ДСБ и ви пиша, защото съм и от хората, които проследиха и ценят искрено усилията и инициативите ви за София. Иронията в кавичките от предходното изречение е, че вече съм на 41, и една от болките ми е, че не виждам много по-млади хора около мен по събиранията ни, но за това малко по-долу.


Аз съм от хората, които помагат тихо. Нямам необходимостта да чувам името си от трибуната или да добавям различни роли към него, които да му придават тежест. Обичам да казвам, че съм простосмъртен член на ДСБ, когато убеждавам приятели да гласуват. Нямам никакви амбиции за друго. И до сряда това звучеше скромно, но с гордост. Вече не. А причината е вашата позиция за "София Прайд".


Не ме разбирайте погрешно – не отричам правото ви да имате каквато и да е позиция и да я споделяте публично. Това е цел и на хората, за които "София Прайд" е начин да декларират именно това – позицията си. Вие изразявате вашата публично и чрез медиите, а искате от тях да демонстрират "дискретно". Няма начин да съм по-несъгласен с вас.


"София Прайд" не е моята битка, макар да съм граждански активен човек


с позиции по много теми, които съм припознал за свои по една или друга причина. Но вашето изказване ме накара да настръхна. Защото нека ви припомня, че със сходни призиви да си демонстрираме ненатрапчиво, статуквото на #КОЙ се опитваше да неглижира най-масовите и продължителни демократични протести за промяна на България до преди само няколко броени месеци. Не мога да преглътна, че сега чувам подобни думи от вас. И не само това – не мога да приема, че вие се присъединявате към пригласящия хор на ДС-ченгеджийницата от т.нар. Българска православна църква, очевидно неслучайно наредените медийни изяви против темата и звучите не много по-различно от последовател на Атака и ПФ.


Не – не съм се объркал. Наясно съм, че ДСБ е дясна и консервативна партия, но живеем в 21 век и дясно и консервативно отдавна не означава да гледаме под чаршафите си. А проблемът е сериозен, защото България има нужда от усилията на всички за да прекрачи през времето. А не от поредните разделителни линии и етикети, с което наливате вода в мелницата на тези, които искат в родината ни да няма усещане за общност и заедност. Демонстрацията не е цел на "София Прайд", а средство за привличане на вниманието върху проблем, който съществува и няма как да се реши от самосебе си, докато се правим, че не го забелязваме. Това е проблем свързан с изолацията на част от нашето общество, която е пренебрегвана, сочена с пръст и съответно живее с тревога и усещане за непълноценност. Каква е ползата за обществото ни тези хора да се чувстват подтиснати?


Или нямаме нужда и от техния професионален и интелектуален потенциал


че ги съветвате да си живеят и демонстрират в "своите среди"?


Сега сякаш разбирам защо идеята за гражданска версия на "Реформаторски блок" не се получи. Защото липсват достатъчно еволюирали в своето личностно развитие лидери, които да предпочетат и припознаят силата на гражданската енергия пред напоените с минало политически координатни системи. Предпочетохме късогледо да се убеждаваме взаимно в значимостта на политическите компромиси в краткосрочен план, уютно затворени сред етикетите на "дясното". И широко да затваряме очи пред проблема с политическите франкещайновци – някои от които дори са лидери на почти всичките ни партньорски партии и коалиционни партньори.


Как да продължа да бъда част от организация и да убеждавам околните си да доверят на нея надеждата за промяна на България, когато тя се представлява от хора, които не успяват да реформират собствените си закостенели представи?


Дълбоко разочарован съм. И щом трябва да избирам, то вашата среда, повече не е моята среда, г-н Лилков. И съжалявам да го кажа, но вие дефинирахте границата. За мен остава единствено избора да остана несъгласен с вас. Разбиранията ми очевидно са твърде либерални за ДСБ и с това писмо искам да декларирам, че напускам партията. Предпочитам да хабя енергия за проекти, в които участието ми има смисъл и полезност. И


където хората, ценят човешкия потенциал и качества без да градят стени и лепят етикети


Където "организационният живот" не се изчерпва с квартални събрания с хора, които са се събрали да се наговорят. Където са открили Интернет и го използват. Където разпознават капацитета на собствените си членове и симпатизанти и го насочват към нещо по-полезно и смислено от това да раздават хартиени листовки. И най-важното, където припознават проблемите на обществото и търсят решения за тях, а не ги неглижират и замитат в ъгъла.


В ДСБ и РБ няма да дойдат млади, модерни и нови хора, ако нещо спешно не се промени. Или ще избягат през глава, което е по-лошо.


Още не знам дали ще загубите моя глас. Вероятно ще продължа да гласувам за ДСБ и РБ, въпреки всичко. Но със сигурност загубихте много повече – някаква част от няколко десетки гласа на мои близки, приятели и роднини, които понякога се колебаят и аз се стараех да разсейвам колебанията им. Загубихте ги, защото аз нямам лицето и увереността да застана отново пред тях с аргументите си.


Пожелавам ви прозрения!


Йовко Ламбрев – безпартиен
26 юни 2015


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Неутрално

  Колкото са повече'' младите и модерни мъже'' на София прайд , толкова повече свободни жени остават за нас. Поздрави !

  [email protected]
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 746 Разстроено

  Нормално е десните партии да подкрепят традиционните ценности , като семейство , религия и държава .Различните навсякъде имат подкрепа на левите , но във България всичко е сбъркано .
  Предателите на националните ни интереси се наричат националисти ,левите са с консервативни убеждения , нормалните ги считат за ненормални , а десните са бивши комунистически активистчета и техните деца възползвали се от 25- те години анархия и безнаказаност.

 3. 3 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 309 Неутрално

  По народному на толкова много приказки , зад които практически няма нищо , се казва "дрън - дрън , ерина " .Г-н Лилков по достоен и никого не обиждащ начин изказва едно разумно и балансирано мнение.А опитът да се отхвърли това мнение по един креслив и предизвикателен начин говори за неразбиране на принципите на демокрацията . "Няма да гласувам за вас" - декларирано по този предизвикателен начин , работи против разбирането на демокрацията.Аз пък ще гласувам ! И - добре е , че не сте се издигнали в йерархията на партията !

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 820 Разстроено

  Тия с тоа парад ще разцепят ДСБ-то. Голема беля ще стане.

 5. 5 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  По принцип за всеки мъж гей има една жена гей, чисто статистически, така че това което казваш е грешно

 6. Йовко, няма да се кахъриш... На Радан Кънев вуйча му ще те утеши.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Весело

  До коментар [#5] от "alex2":

  Мен чисто естетически и жена гей ме устройва...

  [email protected]
 8. 8 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 395 Весело

  Преди 5 седмици общественото мнение се насочваше към циганите, после към дупка на булевард Черни връх, после някаква статуя, след това пак малко циганите, а сега гей прайда.

  Толкова по-лесно е да плямпаш и да размяташ мнения вместо да се информираш и да говориш за нещата, които всъщност са от значение.

 9. До коментар [#7] от "karabastun":


  [quote#7:"karabastun"]Мен чисто естетически и жена гей ме устройва...[/quote]


  Ти внимавай..., че така се тръгва по наклонената плоскост.

 10. 10 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 395 Весело

  Ето един пример за информиране.

  В едно детайлно научно проучване, което четох преди време, учени бяха направили анализ на възможността за хомосексуално и бисексуално държание при маймуните и горилите. Това, което бяха открили, че колкото по-голяма и концентрирана става популацията на въпросните животни, и колкото по-малка възможност има животните да напуснат локацията, на която е изградено въпросното общество (примерно ако има много хищници, човешка дейност и други опасни фактори) толкова повече се увеличават хомосексуалните и бисексуалните наклонности в обществото.

  Нашите градове - и още повече нашата планета - са нашата локация. Съответно колкото по-голям е градът толкова повече гейове има в този град. Причината е проста - ние сме предразположени към това, това е защитния организъм на нашата масова еволюция, който защитава от пренаселване и глад при увеличение на обществото над оптималния брой от 150 човека.

  Ама вие няма да вникнете в казаното, защото предпочитате да сте невежи и с мнение

 11. 11 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Мноого неубедително Йовко, много неубедително

  "Как да продължа да бъда част от организация и да убеждавам околните си да доверят на нея надеждата за промяна на България, когато тя се представлява от хора, които не успяват да реформират собствените си закостенели представи?"

  Значи, ако някой изрази мнение, различно от твоето, то той е закостенял и нереформиран !?

  И ако един от ДСБ изрази такава позоция, това е позицията на цялата организация!?

  И ако някой не приема гей парада, то на него не може да му се възложи надеждата за промяна на България!? За тебе гей парада може да е голяма работа, но за другите българи..., на фона на всичките ни проблем!?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 12. 12 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#10] от "alex2":


  [quote#10:"alex2"]Ама вие няма да вникнете в казаното, защото предпочитате да сте невежи и с мнение
  [/quote]
  Не знам дали сме невежи с мнение, само знам, че в статията става въпрос за нещо съвсем различно от това което си писал. Може да имаш много знания, но ако ги демонстрираш в неподходящ контекст ства малко смешно.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 13. 13 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо трябва да обвързваме прогреса с педерастията?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "clarkv622":

  Виж как тръгна разговорът под статията

 15. 15 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "clarkv622":

  От първия коментар.

 16. 16 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#14] от "alex2":
  [quote#14:"alex2"]Виж как тръгна разговорът под статията [/quote]
  Верно е, което отбелязваш, но ако някой тръгне по грешен път това не означава, че трябва да го следваме

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 17. 17 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Вероятно ще продължа да гласувам за ДСБ и РБ, въпреки всичко"

  Въпреки всичко, аз пък ще гласувам за НДСВ и Симеон Сакскобурготски.

 18. 18 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "...но живеем в 21 век и дясно и консервативно отдавна не означава да гледаме под чаршафите си..."

  Тук автора сериозно се е объркал!Никой не се опитва да погледне под чаршафите на участниците в "прайда".И може би точно това ги дразни.Този парад не е нищо друго освен демонстрация на хора които имат комплекс за непълноценност.

  Бъдете каквито си искате,но моля не ни натрапвайте собствените си възгледи.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 19. 19 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Според мен ЛБГТ чукат на отворена врата. Единствената контрареакция на българското общество срещу тях ще бъде възможността на отглеждат и съответно да възпитават осиновени деца. Българинът смята ЛБГТ за странни и неспособни да провеждат хетеросексуално поведение при възпитанието на децата.

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#3:"the_axel"]Г-н Лилков по достоен и никого не обиждащ начин изказва едно разумно и балансирано мнение[/quote]Кое му е балансираното? Той по същество казва - "Ей, гейовете, Вие трябва да сте по-тихи от водата и по-ниски от тревата защото не ни допадате. Да не съм Ви чул или видял!"

  И не става дума някой да ходи на парада насила като едно време на манифестациите на социализма. Просто, който му се ходи да ходи. Който не му се ходи - да не ходи. Но не да забранява на другите да не ходят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#17:"f31"]Въпреки всичко, аз пък ще гласувам за НДСВ и Симеон Сакскобурготски.[/quote]
  Че то има ли такава организация? Тя нали се самозакри?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK