Българската дилема (Размисъл през погледа на Емен Кейе, един от създателите на БНБ)

Българската дилема (Размисъл през погледа на Емен Кейе, един от създателите на БНБ)

© Дневник"Дневник" препечатва текста от "портала "Култура"


Всяко отдалечаване в исторически или физически план няма как да не разширява гледната точка. Дистанцията от актуалното съвсем не е бягство, нито е търсене на уют другаде, тя е насъщна необходимост. Така се разгръща истинската линия на жизнения хоризонт; явява се част от онова, което инак остава скрито за нас.


Актуалността е също поток, неизбежно отвеждащ нанякъде. Въпросът е накъде.
В миналото като настояще? В настоящето като минало?


За да "снизя" линията на хоризонта, ще се позова на все "по-актуалния" пример с едно видео, в което двама банкери, единият от тях гуверньор на БНБ, пеят "с призив" към публиката "Назад, назад, моме Калино…". Автентичността на видеото бе потвърдена от досегашния управител на БНБ. Въпросът е, пак повтарям, къде "назад" или съответно "напред" ни води всичко това. Без изобщо да възнамерявам да анализирам самия "нестандартен видеоклип", който се оказа и не съвсем "спонтанен", доколкото, по признанието на Иван Искров пред БНТ, целта му била "да предупреди други хора в държавата, че не трябва да се натиска мажоритарния собственик" на КТБ. Така излиза, че осветляването на една "мустаката сянка" може да се приравни, ни повече, ни по-малко, до "ужасен опит за дестабилизирането на държавата".


В стеснения хоризонт на един дансинг, съчетан с алкохолните пари, може и нещата да изглеждат така, колкото и този факт да не е никак въздигащ за авторитета на финансова институция, чиято история почти съвпада с тази на изграждането на новата българска държава.


"Назад, назад" към какво обаче? Отговорът е съвсем прост:


към газенето в една и съща кал


която българският мислител Цветан Стоянов определя като онзи материал, от който държим да извайваме колективната си участ.


Ала за да разчистим малко пластовете, като поне за миг напуснем "битовата кал", ми се иска да се върна близо век и половина назад към наблюденията за "българската дилема" на един чужденец. Днес той е почти забравен. Няма да откриете името му в учебниците. Нищо че, подобно на чеха Константин Иречек, е смятал себе си за "истински българофил" и има безспорен принос за изграждането на следосвобожденска България. Той е французин, нарича се Емен Кейе, и е може би същинският създател на БНБ, доколкото лично подготвя обнародвания през 1885 г. Закон за Българската народна банка. Издал е няколко книги в края на XIX в., посветени на България, които през последните години видяха бял свят у нас, благодарение на усилията на историка доц. Георги Пеев. Убеден съм обаче, че малцина са имали шанса да разгърнат "В България и Румелия" (София, Полис, 2006) или "Началото на българската независимост и княз Александър" (София, Полис, 2014). Затова, воден от убеждението, че отдалеч известни пролуки в националната участ стават значително по-видими, ще се опитам накратко да преотстъпя думата на този французин, изковал първите финансови и банкови закони на България, та да видим през неговите очи националната съдба на една нова държава, с която той е кръстосал съдбата си.


Иронията на историята е как този размисъл ни пренася "днес" и "напред", за разлика от музикалните опити на актуалния гуверньор на банката с неговото "назад, назад".


И тъй, искам веднага да уточня, че книгата на Емен Кейе за българската независимост е водена под формата на дневник, в който освен мнения на първостроителите на съвременна България, откриваме и немалко съкровени мисли на първия български княз  – Александър Батенберг.


От тях проличава, че


"българската дилема" винаги и първо се определя "отвън"


а чак по-сетне "отвътре" и от самите нас.


И, както може да се очаква, все опира до отношенията ни с Русия:


Аз съм уверен – заявява Александър Батенберг – че в края на краищата Европа ще прозре каква е играта на руснаците, както и моята. Тя ще одобри пътя, по който вървя. Русия допринесе за изграждането на България и това не буди съмнение, както и дължимата й признателност. Ние не го забравяме и за миг, каквото и да казват. Защо обаче трябва да оставим руснаците да завладеят тук всичко и да унищожат още в зародиш кълновете на западната цивилизация чрез въвеждането на принципите на една изостанала и корумпирана администрация?


А ето и разгърнатото формулиране на дилемата малко по-нататък:


Една от най-интересните особености на спектакъла, на който присъствам, е специфичната роля, която играе Русия, за да поддържа напрежение, превърнато от нея в опорна точка на политиката й. Въпреки че е възможно най-малко либералната нация на континента, тя застава начело на всяко либерално движение. Тази абсолютистка власт, която се крепи само на полицията и потисничеството, проповядва правата на човека сред други народи. Тя слага намордник на своята преса, но извън границите си я ласкае, подбужда и купува. Това е връхната точка на човешката комедия.


Няма как да пропуснем, разбира се, прерастването на тази дилема в извечното българско противопоставяне и делене. Нашето "филство" и "фобство" – "за" Русия или "против" нея. Ето тезата на Александър Батенберг:


По-образованата класа се откъсва от руснаците, които в интерес на истината никога не е обичала страстно. Но селянинът им остава верен. Както и духовенството, което в своите молитви споменава името на руския цар преди моето.


С което французинът Емен Кейе не е съвсем съгласен и на свой ред излага наблюденията си:


Колкото до селяните, тези чувства без съмнение са били силни в началото, след Освобождението, но тази сила намалява, както е нормално за човешкото сърце. Руснаците скоро ще станат, ако вече и не са, най-малката грижа на шопа – дяволски практичен, много алчен за печалба, интересуващ се най-напред за своята нивичка, за вола си, за жена си и децата си, за кучето си… и за руснаците. В такъв ред са грижите, които изпълват суровата душа на българския селяк.


Опасенията на Кейе за бъдещето на България вървят и по друга линия – заради трайната дисфункция на българския политически живот.


Изборите в България са мека глина


пише той в книгата си "В България и Румелия" – тя запазва отпечатъка само от най-последния, енергичен натиск… Чиновниците, рожби на политиката, живеещи или умиращи чрез нея, се стараят много по-малко да изпълняват служебните си задължения, отколкото да се ориентират по кой вятър да обърнат платната си; едните – верни на властта до степен на слугинаж; другите – враждебни – до предателство. 


А какво правят избирателите? Въпрос, от съществено значение, както преди век и половина, тъй и днес:


Селянинът гледа накриво кмета, попа и даскала, защото те са по-близо до него и той се страхува от тях. Подложен под натиска на противоположни позиции, притесняващ се, че не разбира какво точно се иска от него, без изобщо да се интересува от "господин депутата", той е също толкова затруднен при пускането на бюлетината си, колкото магаре, ако го карат да свири на флейта, и би плащал доброволно всеки път, ако можеше да не гласува".


Тук трябва да признаем, че нещата се претърпели радикална промяна. "Модернизацията" е факт. Днес масово избирателите биват атакувани с пари, за да продадат гласа си. Което, уви, по-скоро превръща средностатистическия избирател от гражданин в магаре, опитващо се да свири на флейта.


"Разни хора, разни идеали", както бе писал навремето Алеко Константинов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Важното е,че какво и да си говорим и пишем,виновни пак няма и пак народа ще плати масрафа.

 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Народа ???
  Който не гласува /или взема пари, за да гласува/ ???
  Който през 90-та /единствен от останалите от "лагера"/ избра комунистите, и после още 3 пъти, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ???
  Е, кой друг да му плати тази му тъпотия на "народа" ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Добре, прочетохме за "селяните", но къде в материала се говори за това, как е създадена БНБ...???

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1138 Весело

  Нали все нещо тряа се пише

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Статията се опитва да сугестира някакъв напредък в обществото. Истината е, че такъв няма.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":

  Огледалото на общия ни живот не е криво - по метафората на Даниел Смилов от вчера ...
  Нямаме разумните си сетива за Общество, то андрешковиада ...

 8. 8 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 857 Неутрално

  "Защо обаче трябва да оставим руснаците да завладеят тук всичко и да унищожат още в зародиш кълновете на западната цивилизация чрез въвеждането на принципите на една изостанала и корумпирана администрация?"

  това искам и аз да знам? този въпрос още е актуален.

  Cogito ergo sum :)
 9. 9 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 857 Неутрално

  "Една от най-интересните особености на спектакъла, на който присъствам, е специфичната роля, която играе Русия, за да поддържа напрежение, превърнато от нея в опорна точка на политиката й."

  просто от края на 19в до сега не сме напреднали много, чвно правим една и съща грешка да си играем с кофти другарче и все очакваме друг резултат.

  който прави едно и също а очаква друг резултат как се нарича?

  Cogito ergo sum :)
 10. 10 Профил на aug31434635
  aug31434635
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Оказа се, че българинът си е останал в 19-ти век в мисленето.

 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  До коментар [#4] от "Yasur":


  [quote#4:"Yasur"]но къде в материала се говори за това, как е създадена БНБ...??? [/quote]
  И на това ще му дойде ред ,
  само че в друга статия . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Да, няма нищо за БНБ, т.е. заглавието е пак в страни от текста, но останалото си е така, знаем го от Захари Стоянов, както и от много други съвременници , като Симеон Радев.
  Ако има нещо, което по неприятен начин да ни "бърка" в очите, че народо-психологически план не бележим огромно развитие. Да, нашите черти не са уникални, срещат сред много народи, но предвид стартовата изостаналост, редно би било да узряваме една идея по-бързо, а вместо това ние продължаваме, не без помощта на "братята освободители" да се люшкаме между запада и изтока.

 13. 13 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#6:"socialen"]Статията се опитва да сугестира някакъв напредък в обществото. Истината е, че такъв няма.[/quote]

  Сугестирани люде ..Сугестия ги те лови

  българинът е имал някакъв прогрес между двете войни ,
  след което идват "мандраджиите" и слагат точка на всичко !!

  Население които вЕрва на спасители...
  самО си избира новите Поробители

 14. 14 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "По-образованата класа се откъсва от руснаците, които в интерес на истината никога не е обичала страстно. Но селянинът им остава верен."

  Това е вярно и днес.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Всичките злини за нещастната ни Родина през последните 137 години идват от Русия.
  И ще идват пак от там.

 16. 16 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#15:"ppopov_67"]Всичките злини за нещастната ни Родина през последните 137 години идват от Русия.
  И ще идват пак от там. [/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Това казва всичко...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Безнадежден песимист... недоволник... мързелив...
  неграмотник!

  След 70 годовщини... 100 лета... интернационално социалистическо партийно и пр. строителство.

  След Велики социалистически революции,
  союзничества, междусоюзничества и пр. люти.... борби.

  Без труда на милиони социализирани граждани по света,
  сега нямаше да са възможни WWW социалните групи!

  Общество и Socieту e едно и също.
  От там: Обществен, социален.

  Така индоктринален: социалистически.

  Супер неблагодарен трол,
  Обществен риск... вечно "гол",

  плюващ против соц прогреса...

  До коментар [#6] от "socialen":

  Статията се опитва да сугестира някакъв напредък в обществото. Истината е, че такъв няма.

 18. 18 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":
  Последно време чета този коментар под все повече теми и имам чувството, че ще се окаже универсален.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  Х 0000 2015

  Статията ясно "сугестира" реалности след Освобождениято и Съединения на България.

  В частност, разбирането на Александър Батенберг,
  тогава княз на България.

  Развенчава великоруско имперско "българофилство",
  наследено от интернационални чешити с поропагандни прозвища като Ленин, Сталин и т.н.

  Разобличава агресивен "антизападнизъм"...
  под санкции на Запада... паднал през 1991.
  Още веднъж такъв... под санкции.

  Веднъж грешка...
  пак такава...

  много става.

  още инфо

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика

  СЛАВА БОГУ.

  Петровден е... на св. Петър и Павел.

  "The Timetables of History", by Bernatd Grun

  "Тоталитаризмът", "Фашизмът", и "Тоталитарните близнаци",
  за тоталитарни социализми при Сталин и Хитлер,
  от д-р Желю Желев, първи президент на Република България

  "Руската империя срещу България", от Янко Гочев, историк

  "Освободителните мисии" на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов, юрист

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Защо обаче трябва да оставим руснаците да завладеят тук всичко и да унищожат още в зародиш кълновете на западната цивилизация чрез въвеждането на принципите на една изостанала и корумпирана администрация?"

  Колко сте бил прав Ваше Височество,колко сте бил прав.Затова и те направиха всичко възможно да ви изгонят от България.А ние продължихме да сме изостанали и корумпирани.

 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  [quote#4:"Yasur"], но къде в материала се говори за това, как е създадена БНБ...???[/quote]

  Да, всъщност това беше интересното, ролята на този човек за създаването на БНБ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Аз съм симпатизант на Русия. И твърдо вярвам в това:
  "Русия допринесе за изграждането на България и това не буди съмнение, както и дължимата й признателност. Ние не го забравяме и за миг, каквото и да казват."
  Но понеже съм критично мислещ човек, никога не забравям това :
  " Защо обаче трябва да оставим руснаците да завладеят тук всичко и да унищожат още в зародиш кълновете на западната цивилизация чрез въвеждането на принципите на една изостанала и корумпирана администрация?"

  Аз просто съм българин.

 23. 23 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 760 Гневно

  Как да се разбере, че нещо написано е глупост, щом е написано по глупашки?
  Високопарният стил , просташкото възвишение , глупавият тон, и високомерието ме карат да твърдя, че афтора е никаквец.
  Присъщо, на днешно парвеню!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 24. 24 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#10] от "aug31434635":

  По способност ни за политически усет сме във времето между Стамболийски и преврата от 19-ти Май 1934-та ...

 25. 25 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  България си има свои свещенни интереси! Няма ..филии и ..фобии! Има интереси и точка! Можем да сме си благодарни на Русия за Освобождението, можем да сме в добри отношения с руснаците като хора, но стигне ли се до интереси и перспективи за развитие - разговорът се води единствено и само от позицията на българските интереси!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 26. 26 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3835 Весело

  Емен Кейе не е съвсем съгласен и на свой ред излага наблюденията си:

  "Колкото до селяните, тези чувства без съмнение са били силни в началото, след Освобождението, но тази сила намалява, както е нормално за човешкото сърце. Руснаците скоро ще станат, ако вече и не са, най-малката грижа на шопа – дяволски практичен, много алчен за печалба, интересуващ се най-напред за своята нивичка, за вола си, за жена си и децата си, за кучето си… и за руснаците. В такъв ред са грижите, които изпълват суровата душа на българския селяк"

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Весело

  Много чиновник, много нещо в таз България:
  "Чиновниците, рожби на политиката, живеещи или умиращи чрез нея, се стараят много по-малко да изпълняват служебните си задължения, отколкото да се ориентират по кой вятър да обърнат платната си; едните – верни на властта до степен на слугинаж; другите – враждебни – до предателство."

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#22:"Spand"]Защо обаче трябва да оставим руснаците да завладеят тук всичко и да унищожат още в зародиш кълновете на западната цивилизация [/quote]
  Ами защото, княже нефелен, защото историята в последните 135 години това показа... 60 години 1887-1947 показа че мантрите на разни като Емен Кейе и ваша "светлост" просто не виреят в България, ....
  Вас двамцата ви прибра Бог и не знаете до какво доведе нефелната ви политика, но ние знаем в какво се обърна алафрангската борба за "кълновете на западната цивилизация", а именно четири загубени войни, три национални катастрофи, 1/3 от българите и балгарската земя у съседите, за бедността, убитите и ранениет ще говорим следващият път....
  Просто казано "кълновете на западната цивилизация " са вредни за народа български....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  [quote#28:"boby1945"]"кълновете на западната цивилизация", а именно четири загубени войни, три национални катастрофи, 1/3 от българите и балгарската земя у съседите, за бедността, убитите и ранениет ще говорим следващият път.... [/quote]

  Защо да не поговорим сега.
  През 1913 българските генерали преценяват, че могат да се справят с Гърция и Сърбия. Но Русия подкрепя Румъния да нападне България в гръб и войната е загубена, а Добруджа е загубена. 1925 - СССР организира нечуван атентат в София. 1940 - Германия изнудва България да влезе в оня Тристранен пакт и напада Гърция през България. През 1926 Гърция напада България, но Обществото на народите я спира. Така че да не делим цивилизациите на Западни и Източни. Всички са против нас, тъй като преследват своите си имперски интереси, понякога чрез местни агенти.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#20] от "rosiraycheva50._":


  [quote#20:"rosiraycheva50._"]Колко сте бил прав Ваше Височество,колко сте бил прав.Затова и те направиха всичко възможно да ви изгонят от България.А ние продължихме да сме изостанали и корумпирани[/quote]

  Защото Негово Височество е познавал добре като руски генерал с кого си има работа! Негово Височество участва и в в Руско-Турската война ... Затова си има място в Центъра на София и уважението на България ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  Никой не е по-голям от хляба...

  За съжаление, проблемът руски империализъм метаморфозирал
  в безбожен болшевишки империализъм.

  България била предимно земеделска страна.

  Естествено, че фермерите (както са наричани сега),
  били погълнати от труд и грижи за семействата си, за стопанствата си и продукция.

  Грижи: как да опазят плодовете на своя труд от корумпирани банкери

  Гражданинът таксиметров каруцар Андрешко,
  по достоверни сведения от народния интелектуалец Елин Пелин,
  изобщо не бил фермер.

  Въпреки това: солидарен с отруденото селячество.

  Андрешко пожертвал едър бакшиш - за да предпази беден фермер на име Станойко.

  Благородна постъпка, но неразбрана от финансовата олигархия.

  Изоставеният бирник изпаднал в абсолютна неадекватност и неуместни квалификации по адрес на таксиметровия гражданин Андрешко: дърво!... шоп!... селяндур!...

  До коментар [#26] от "тулса":

  Емен Кейе не е съвсем съгласен и на свой ред излага наблюденията си:

  "Колкото до селяните, тези чувства без съмнение са били силни в началото, след Освобождението, но тази сила намалява, както е нормално за човешкото сърце. Руснаците скоро ще станат, ако вече и не са,

  най-малката грижа на шопа – дяволски практичен, много алчен за печалба, интересуващ се най-напред за своята нивичка, за вола си, за жена си и децата си, за кучето си… и за руснаците.

  В такъв ред са грижите, които изпълват суровата душа на българския селяк"

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  "Една от най-интересните особености на спектакъла, на който присъствам, е специфичната роля, която играе Русия, за да поддържа напрежение, превърнато от нея в опорна точка на политиката й. Въпреки че е възможно най-малко либералната нация на континента, тя застава начело на всяко либерално движение. Тази абсолютистка власт, която се крепи само на полицията и потисничеството, проповядва правата на човека сред други народи. Тя слага намордник на своята преса, но извън границите си я ласкае, подбужда и купува. Това е връхната точка на човешката комедия."

  Господи, това наистина ли е казано в края на 19-ти век?

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  Всичката мара втасала... в Русия...

  1916: Русия нахлува в България, и е отблъсната.

  1917: Брожения и бунтове в Русия... абдикация...

  1918: В Брест-Литовск Германия, България... налагат (пораженчески) мир на Руската империя.

  1918: Разгром и край на царска Русия.

  Интернационален руснак "Ленин", "Сталин" и подобни типове.
  Тероризъм и милиони жертви в Русия и "наоколо".

  През ВСВ, отделно...

  1921: СССР.
  ...
  1939: Вечна фашистка дружба.
  1941: Край на Вечната фашистка дружба.
  ...
  1991: Край на СССР.
  ...

  До коментар [#29] от "vxa15365434":
  кълновете на западната цивилизация", а именно четири загубени войни, три национални катастрофи, 1/3 от българите и балгарската земя у съседите, за бедността, убитите и ранениет ще говорим следващият път.... - цитат на коментар #28 от “boby1945”

  Защо да не поговорим сега.

  През 1913 българските генерали преценяват, че могат да се справят с Гърция и Сърбия. Но Русия подкрепя Румъния да нападне България в гръб и войната е загубена, а Добруджа е загубена.


  1925 - СССР организира нечуван атентат в София. 1940 - Германия изнудва България да влезе в оня Тристранен пакт и напада Гърция през България.
  През 1926 Гърция напада България, но Обществото на народите я спира.

  Така че да не делим цивилизациите на Западни и Източни. Всички са против нас, тъй като преследват своите си имперски интереси, понякога чрез местни агенти.

 34. 34 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Независимата преса пак си дойде на думата. Дневник, защо не го правите поне малко по-елегантно? Патологичното ви ругаене по всичко руско е много далеч от качествена обективна журналистика. Не Русия иска да разполага тежко оръжие, не Русия ни нарича фронтова държава и не за Русия двама министри барабар с президента се оплитат в лъжи, коя от коя по-опашати !

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 35. 35 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  "Защо обаче трябва да оставим руснаците да завладеят тук всичко и да унищожат още в зародиш кълновете на западната цивилизация чрез въвеждането на принципите на една изостанала и корумпирана администрация?"
  "специфичната роля, която играе Русия, за да поддържа напрежение, превърнато от нея в опорна точка на политиката й"

  Ако нещо се е променило оттогава, е, че това, което констатира Александър Батенберг, е добило сатанински размери като кулминацията е била на 9.9.44, когато са успели да постигнат всичките си пъклени цели: тотална смяна на елита с измета на населението, от който администрацията е част - устойчиво станала "изостанала и корумпирана" и без шансове за коренна промяна.

 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#29] от "vxa15365434":

  Много наивно
  [quote#29:"vxa15365434"]Всички са против нас, тъй като преследват своите си имперски интереси[/quote]
  Защо, според тебе, например в 1913, всички не са против Румъния, Гърция и Сърбия?
  Защо в 1940 Гърците казаха ОХИ на късокракия "римлянин" Дуче после и на обгазеният ефрейтор в 1941?
  Защо в 1941 Сърбите казаха на обгазеният ефрейтор "Нечемо Пакт, сакаме Рат!"

  Я проучи въпросите от историята и после списувай във форума.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2869 Любопитно

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Защото, необразований, Русия винаги е поддържала Сърбия - спомни си 1885, поддържала е тогава Сърбия. Тъй като силна и независима от Русия България е била неугодна на Русия. Ко0гато вече 1944 се налага руското влияние в България, Русия започва да подкрепя България донякъде, иначе организира атентати, като този в Света неделя, праща подводничари, парашутисти и прочия червена сволоч ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2869 Гневно

  [quote#28:"boby1945"]Ами защото, княже нефелен, защото историята в последните 135 години това показа[/quote]

  До коментар [#28] от "boby1945":

  Как си позволяваш да наричаш Княз Александър Батенберг с думи, които аз не мога да си позволя да цитирам ... Генерал Александър Батенберг е взел участие в Руско-Туркската Освободителна война като руски генерал. През 1885, когато Сърбия вероломно напада България, Князът организира отбраната на София и под негово ръководство сърбите са разгромени! От 1908 г. тленните му останки почиват в Центъра на Българската Столица и никой не е посмял да каже дума срещу него!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#38] от "vxa15365434":

  Айде научи я тази история най-накрая, поне българската...
  В 1885 зад крал Милан стои Австро-унгария. Кюхелбекер "спира" българските войски след Пирот..... според легендите "По нототък ще срещнете австрийската армия!"
  Русия разчита на Сърбия и Гърция в ПСВ, като единствени възможни сериозни съюзници на Балканите, против Германия и Австро-унгария, след като Фердо нападна съюзниците при Гевгелия 1913 юни месец, въпреки решението на Великите сили....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#39] от "vxa15365434":

  Не се пали ненужно, споменатият княз в Руско турската война служи в Лейбгвардейския Улански полк. Според съвременници "държи" се достойно по време на похода на Предния Руски отряд на генерал Гурко и с това свършва участието му във войната...
  За сведение в началото на сръбско българската война единственият мъж в София е била Екатерина Каравелова...
  За суспендирането на конституцията 1881 и бягството от България в 1886, ще говорим отделно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#41] от "boby1945":

  Княз Александър Батенберг е дал, каквото и имал на България! Ненапразно централният площад на България носи неговото име. Ненапразно цял квартал на София се нарича Княжево! Единственно Илчо Димитров, професор по история, но мен ме е изпитвал по история на БКП !!!!, си е позволявал да пише срещу Княз Батенберг, а и срещу Цар Борис Трети. Донякъде си е изкупил вината, понеже е инициатор на публикуване на Дневника на Богдан Филов!

  Аз не съм фанатик и няма да използвам думата родоотстъпничество за твоя случай! Но твърдо съм убеден в мизерията на духа ти! Това е резултата от 45 годишното промиване на мозъците - едностранчив поглед към нещата.

  Имай пред вид, че всички са били срещу България през 1913 година. И през 1885 година. Манията за владеенето на Проливите и Константинопол в епоха, когато е нямало авиация е обладавала всички - както съседите на България, така и Великите сили. Всички са били срещу България, защото тя е била в непосредстена близост до целта - Константинопол!

  Но в един момент Русия е подкрепила България. През 1908 година Фердинанд обябвява независимостта на България, Султанът отстъпва, но иска много пари за железницата. Фердинанд няма пари. Тогава Русия великодушно опрощава на Турция репарациите от войната 1887/1888, като средствата се прихващат за железниците.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#42] от "vxa15365434":

  Не те навивам, всеки си има право на мнение, но твърдението

  [quote#42:"vxa15365434"]Ненапразно централният площад на България носи неговото име. [/quote]
  защото и "Регентска" по едно време се наричаше "Адолф Хитлер", ако се не лъжа, а Варна гр.Сталин.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#43] от "boby1945":

  Град Варна, язовир Искър и връх Мусала носеха името на Сталин 1953-1956.
  Улици в София са се наричали Хитлер и Мусолини 1940-1950.

  Мавзолеят на Княз Александър Батемберг е открит 1908 и досега никой не го е пипнал, за разлика от Мавзолея на Жоро Тарабата - взривен 1999. Княжево се казва така някъде от 1890. Преди това е носил турско име.

  А Драган Цанков е свикал митинг в София на 7 септември 1885, за да протестира, че Съединението е извършено без съгласието на Русия. Сега какво да го правиме ... Нека го има ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  Щирлиц, можехте да си спестите опашата лъжа.

  Достатъчно бе да започнете и свършите
  с опашката си... епилога... края.

  До коментар [#34] от "Ния":

  Не Русия иска да разполага тежко оръжие, не Русия ни нарича фронтова държава и не за Русия

  двама министри барабар с президента се оплитат в лъжи, коя от коя по-опашати !

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  В чест на Нацисткия пакт Сталин-Хитлер от 1939?

  ВАРНА - ВАРНА!
  ВОЛГОГРАД!

  Падна Хитлер...
  "Сталинград"...

  Само реваншист фашаги
  тролят форум днес недраги

  ПРОТИВ ДЕМОКРАТ' ПРОГРЕСА,
  за ушанки "клати фес"

  До коментар [#43] от "boby1945":

  защото и "Регентска" по едно време се наричаше "Адолф Хитлер", ако се не лъжа, а Варна гр.Сталин.....

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#38] от "vxa15365434":Малко за образованите като тебе:Ми́лан Обре́нович IV,1882—1889 годы — король Сербии под именем Милан I
  "...После русско-турецкой войны 1877—78 годов одним из результатов которой по Берлинскому конгрессу стало утверждение независимости Сербии от Турции, король Милан занял проавстрийскую позицию. В 1881 году заключил с Австро-Венгрией торговый договор и тайную конвенцию, заменившие прежнюю прорусскую ориентацию. В 1885 году развязал войну с Болгарией, закончившуюся поражением сербов."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK