Гърция е разделена и този път не е заради идеологии

Гърция е разделена и този път не е заради идеологии

© ReutersВ самата природа на референдумите е да разделят хората. Лагерите "да" и "не" си имат своите страстни привърженици и едните ще спечелят, а другите ще изгубят. Вотът в неделя за това, което правителството ни представя като предложения на кредиторите за удължаване на помощната програма, заплашва да раздели хората много повече.


Защото не става дума за някакъв маловажен въпрос - ще се определи настоящето и бъдещето на страната ни, нашата идентичност като европейци, обществото, в което ще отглеждаме децата си и в което ще остареем. Резултат, водещ към национален банкрут, не само ще засегне живота ни, той ще промени абсолютно всичко.


От момента, в който премиерът Алексис Ципрас призова за референдум в ранните часове на събота, расте заплахата от дълбоко разделение между гражданите. Правителството представя гласуването с "не" като горд акт на отпор срещу чуждестранна интервенция, а лагерът "да" е описван като симпатизанти на непопулярните съкращения и слуги на чужди сили. Тази позиция е основана на изпробваната концепция, че всеки, който не е съгласен с нас, служи на сенчести интереси.
Но това ново разделение е различно. То не е основана на идеологическите или класовите разриви от миналото, а на пропастта между тези, които вярват, че могат да наложат волята си на света, и онези, които искат да опитат да върнат Гърция в състояние да се справи в настоящите предизвикателства. Това е разделение между гърците, гледащи какво става в страната им, и космополитите, тръгнали да завладяват света.


Фактът, че предложението на СИРИЗА е подкрепено от коалиционните им националистически партньори "Независими гърци" и от неофашистката "Златна зора", показва, че днес най-дълбокият разрив в политиката и обществото ни е по линията на това как възприемаме самите себе си и мястото ни в света. Идеологическите различия между левица и десница избледняват, докато се увеличават тези между реформатори и популисти.


В историята ни популисти и реформатори са се сменяли на власт. Популизмът е бил норма, но когато е заплашвал цялата държава да дерайлира, е следвал период на толерантност за провеждане на дълго отлагани реформи. През последните няколко години икономиката ни рухна в резултат на полудели популисти, но още не се виждат усилия за справяне с проблемите - антикризисният меморандум от 2010 г. масово се възприема като чужда интервенция, предизвиква недоволство и не се подкрепя от политическата система или обществото.


СИРИЗА се възползва от този гняв срещу съкращаването на разходи и провеждането на реформи и заложи на лесни обещания за завръщане към миналото на едно безотговорно благополучие. Сега, заклещена между исканията на кредиторите и натиска от собствените ѝ избиратели и съюзници, СИРИЗА разчита единствено на популизма. Прехвърлянето на отговорността върху хората чрез свикването на референдум е само един аспект от това.


Когато т.нар. реформаторска левица представя проблемите на Гърция като спор между патриотите и някаква Пета колона, тя използва речник от миналото (когато бе жертва на преследвания от десницата) или демонстрира зависимостта си от един фалирал начин на мислене.


Големият разрив днес е между това кой - независимо от партийната принадлежност - мисли по този начин и кой иска да се заеме с предизвикателствата и да победи.


Разделението не е идеологическо. То е заради различия, от които зависи оцеляването ни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Май е време полковниците да дойдат!
  Пак!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 323 Неутрално
 4. 4 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като са малоумни да го духат на никой не му пука, че са решили да се самоубиват.... УСПЕХ!

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2833 Весело

  Гърците ще гласуват как да го поемат !
  С вазелин или без вазелин !!!

  ПП. В случая и лубриканта е с пари

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  "безотговорно благополучие"

  Много сполучлив израз.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Безкрайно време им е на гърците да се научат на ред и дисциплина. Като не стана по-рано и след всичката помощ от десетки милиарди, сега ще стане по трудният път. Колко пъти да ги спасява Европа? Най-специалните ли са? Щял да бъде разделен народа на Да и Не... Ми да не си бяха избирали комунисти с празни обещания, бре. Каквото сам си го направиш...

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 947 Неутрално

  "Сега, заклещени между исканията на кредиторите и натиска от собствените ѝ избиратели и съюзници, СИРИЗА разчита единствено на популизма."

  Че тя само на това разчита и на меки круши!!!

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Гърците утре рязко ще си платят дълга и референдум няма да има. Оти иначе хамериканците (пардон евреите) лекинко шъ свалят правителството на олигофрените-цоциалисти.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Как да не е идеология! "Моето си е мое, чуждото е общо" е верую на поколения социалистически пиявици.

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Ами този месец няма да има 1000-2000 евраки пенсии и заплати , гърците днес установиха ,че банките и банкоматите не работят и пари няма , само ,че досега само го бяха чували ,а сега го видяха на живо ,сега на живо ще трябва да си оправят и социалните виждания ,че някой друг ще им дава на готово пари ,а те само ще консумират и харчат на воля ,този момент мина

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  И за какво всъщност ще гласуват, след като към неделя няма да е актуално предложението, за което ще гласуват. Див популизъм

 13. 13 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нефертити":

  Ти откога се приобщи към речника на кутевчетата?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Трябваше референдума да е на 15-ти или 20-ти някъде, да постоят малко повечко с банковата ваканция, белким им уврат главите, че само с популизъм не става.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "...От момента, в който премиерът Алексис Зипрас призова за референдум в ранните часове на събота, расте заплахата от дълбоко разделение между гражданите...." Защо? Какви правни последици за гърция има техният референдум,м? Това не е ли ГАВРА с пряката демокрация, зародила се в древна гърция,а? "....Референдумите не са правно обвързващи в Гърция, а се разглеждат като "консултативен процес"..."
  http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/06/28/2562306_politicheskite_putishta_pred_gurciia_sled_referenduma/
  Дори в оплювана от комунистите България ситуацията е друга и резултатите от референдум ИМАТ правни последици - http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485 -
  Чл. 25. (1) Решението, прието чрез национален референдум, се обнародва в "Държавен вестник" от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му от Централната комисия за произвеждане на национален референдум след изтичане на срока за обжалване или след влизането в сила на решението на Върховния административен съд по чл. 24. (2) Решението, прието чрез национален референдум, влиза в сила от деня на обнародването му.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Добре, а ако не съберат нужният брой гласове на референдума, кво става...???
  Поправка през септември...???
  А до тогава...???
  А после...???

  Интуицията ми подсказва, че до два - три дена, ситуацията в Гърция ще е драматично променена...

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 762 Любопитно

  [quote#9:"Нефертити"]Оти иначе хамериканците (пардон евреите) лекинко шъ свалят правителството на олигофрените-цоциалисти. [/quote]

  Доста работа им се отваря. И порториканците обявили вчера, че няма да платят 70-те си милиарда дълг.

  http://www.washingtonpost.com/business/economy/puerto-rico-says-it-cannot-pay-its-debt-setting-off-potential-crisis-in-the-us/2015/06/28/cbae1bc4-1e05-11e5-84d5-eb37ee8eaa61_story.html

  https://goo.gl/8NG90J
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Гърция е разделена и този път не е заради идеологии..))
  .........................
  ВИНАГИ , винаги , ама винаги става дума за ИДЕОЛОГИИ !!!!
  Те са началото на ВСИЧКО в обществения живот !!!

  BIG AL
 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  [quote#2:"navy"]Май е време полковниците да дойдат!
  Пак![/quote]

  ++++++++++++++
  [quote#5:"SS"]Гърците ще гласуват как да го поемат !
  С вазелин или без вазелин !!!

  ПП. В случая и лубриканта е с пари[/quote]

  ++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#9:"Нефертити"]Гърците утре рязко ще си платят дълга и референдум няма да има. [/quote]
  Теоретично това е възможно - имат толкова кеш. Но това означава да не могат да платят пенсиите и заплатите и влизане в дългова спирала от кято няма излизане. Без реформи.
  Ако Ципрас прояви такава безразсъдна храброст и плати - рискува не просто политическата си кариера (едва започнала) но и гражданска война. Ако пък не плати - заплахата от гражданска война остава. Само малко ще се отложи.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "От момента, в който премиерът Алексис Ципрас призова за референдум в ранните часове на събота, расте заплахата от дълбоко разделение между гражданите. "

  Къде са протестиращите в Атина? 3.7 милиона живеят там. Толкова ли не могат да се вдигнах 100 хиляди души и да изритат комунистите????
  Не мога да не сравня с България 1997. Тогава комунистите замалко отърваха бесилото. Ако не бяха върнали мандата, народа щеше да ги избие до крак.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хубаво, ама тия статии трябваше да се пишат и четат преди месеци. Сега вече... късно е либе за китка.
  Часовникът тиктака, часовете си минават.
  Ципрас, ако има малко от малко чуство за отговорност, трябва да омете хазната, да плати утре на Фонда и моментално да подаде оставка... и да се завре в миша дупка, заедно с крайно левите си идеи.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 23. 23 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  "Когато т.нар. реформаторска левица представя проблемите на Гърция като спор между патриотите и някаква Пета колона, тя използва речник от миналото..."

  Не сте прав, г-н Констандарас! Пета колона у вас има, както и у нас - тя навсякъде в Европа работи в полза на Москва и навсякъде стига до едни и същи резултати - бедност, глад, разделение и омраза.
  Днес точно тя крещи лицемерно "Убийте Петата колона", докато тов. Путин чака пред вратите на Атина с "чисто нова", съвсем неатинска, "демокрация".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#17] от "Valeria":

  Така ли е по православному? Да не си връщаш борчовете?

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Референдумът е циркаджилък. Правилна е констатацията, че е опит да се прехвърли отговорността на суверена...

 26. 26 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Само за половин година Ципрас запрати страната десетилетия назад. Тъкмо бяха започнали да се стабилизират и полека да се оттласкват от дъното. Сега... не знам.... май излизането от еврозоната е най-малкото зло. Нищо чудно да се стигне до излизане от ЕС, след което ги чака хунта, в най-добрите им традиции от миналото. Жалко!!
  За пореден път става ясно, че социализмът може да съществува само с чуждите пари..

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#25] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Другарю пенсиониран военен, май започва да ти идва акъла в главата?

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Проблемът на Гърция е не че някой има да взема от тях не малка сума при това.
  И тя ще бъде взета дори ние когато зад нас стоеше "великият и непобедим СССР" не сме си и помисляли да не си платим до последният цент.
  Проблемът е че няма вече пари за да се подържа вече този прекрасен комунизъм не съществуващ никаде другаде.
  А надеждата ех надеждата тя ще остане че всичко може да е както преди.
  Обаче пари нема требва да се действа.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#27] от "EU defender":


  [quote#27:"EU defender"]май започва[/quote]
  Юни свършва....

  Какво ли щях да правя, ако не получа оценка от теб?!?!

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  По същество гърците в периода 2009-2015 направиха всичките искани и неискани риформи и постигнаха 1.5% първичен бюджетен профицит....
  Ностоящето опъване по рачешки на ЕС, МВФ и ЕЦБ до момента в който Обама удари леко, засега, по масата беше просто опит да се накарат гърците да пратят за нефелните спекулации преди време с гръцки облигации.... демек наказваме гръцкия народ...
  Това определено няма да стане.....

  А виж тези дето "обърнаха" спекулативния дълг от 2009 в институционален в 2015 (в голямата си част) ще имат проблеми след лятото на 2015, не големи, но проблеми.... ще трябва да "преоформят" едни 180 млрд.ЕВРА някак си!

  В мащабите на ЕС капка, но иска умения и време..... и няма да е популярно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как може да се иска от хората за 6 дена да решат това, което правителството им не може да реши за 6 месеца???

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  [quote#30:"boby1945"]Ностоящето опъване по рачешки на ЕС, МВФ и ЕЦБ до момента в който Обама удари леко, [/quote]
  Пука му на Обама за гърците! Само се самовеличаете! Забелязал съм, че най-голямата хвалба на циганина е, че някой значим човек зависи от него! Че и вие! "Колко значима е Гърция", "Каяк всички правят каквото гърците кажат", " Гърците измислили демокрацията"! И какво?! Никой не бръсне Гърция за слива! Европа и помага заради единството, ама с голо единство не се живее!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нефертити":

  Гърците само ще си го свалят, споко.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Абе, за какъв им е тоя референдум...?! Ципрас пита гърците, дали да си платят заемите или да не ги платят! Като, че ли някой ще го/ги пита! Най-лошото е, че много си бяха повярвали и си мислеха, че ще е така до края на света!
  Имам един познат грък, който винаги, когато сме говорили за икономическото положение на Гърция, ми е казвал, че Гърция никога няма да бъде оставена без заеми, колкото и каквито и да са! Ама никога, било невъзможно! Било ми е доста неприятно, като демонстрира едно такова пренебрежително отношение и огромно самочувствие! Нищо, че е женен за българка и живее в България!
  Не съм го виждал тия дни, че пак да си поговорим...

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#26:"easy63"]Нищо чудно да се стигне до излизане от ЕС, след което ги чака хунта, в най-добрите им традиции от миналото. [/quote]
  Никакво "излизане" няма да има, най-малкото щото Обама не дава и никаква хунта няма да дойде, първо щото пак Обама не дава, второ щото гръцката икономика почва да излиза от рецесията, има бюджетен профицит 1.5-2%, според разни спецове...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Весело

  В която и точка на света комуноидът си е комуноид. Вари го. печи го, резултата ще е познатия. Арсеналът е един и същ. Състои се от нахалство, алчност, надменност, гьонсуратлък и популизъм в особено голями размери. От години на въдицата му се ловяха рибоци предимно от черноморския басейн, но се оказа, че в Егейско море също бъка от наивни твари.

 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  “То не е основана на идеологическите или класовите разриви от миналото, а на пропастта между тези, които вярват, че могат да наложат волята си на света, и онези, които искат да опитат да върнат Гърция в състояние да се справи в настоящите предизвикателства.”

  Mного объркана логика на автора!
  Проблемът на Гърците си е баш идеологически! Toй се проектира в резултатите от последните им избори и лигично ги доведе дотук! Остава да видим, дали ще решат, че с още популизъм и олевяване ще изплуват от септичната яма или ще опитат да приемат изтината, че сами имат принос в собствената си трягедия...

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Идеологическите различия между левица и десница избледняват, докато се увеличават тези между реформатори и популисти...." - из Дневник.
  Абе какви реформатори в Гърция ? Там са два лагера - уплашени за края на благините и фанатици, готови да изгорят всичко заради тези благини....


 39. 39 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ципрас се готви 1/ да излезе от еврозоната и да емитира драхми, 2/ да остане на власт, 3/ да обеснява рязкото обезценяване на драхмата и обедняването с резултата от референдума

 40. 40 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#39] от "1i" всичко е за да остане на власт! Ако ще и в изгорена страна, но поддържан от лумпените и лапачите до гроб....

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#2] от "navy":

  Ще дойдат полковниците, ама на куково лято... невъзможно е отново да има военен режим в Гърция. Още повече, че гърците още не са забравили тези ужасни времена, когато военните превратаджии са управлявали страната, но дори и да предположим, че в Гърция все пак дойде военен режим (което както споменах по рано е почти абсолютно невъзможно) то страната ще бъде директно изритана от ЕС. В демократичен и свободен ЕС НЯМА място за никакви военни диктатури!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  "...днес най-дълбокият разрив в политиката и обществото ни е по линията на това как възприемаме самите себе си и мястото ни в света."
  Бих добавила - и по това, осмислили ли са гърците факта, че е настъпил безвъзвратният край на "безотговорното благополучие."

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 43. 43 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#35:"boby1945"]щото гръцката икономика почва да излиза от рецесията, има бюджетен профицит 1.5-2%, [/quote]
  Излизаше лани. А след като Ципрас дойде на власт се хлъзна обратно.

 44. 44 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво по- естествено от това да се пита суверена ?Това е неизбежно, защото въпроса засяга цялото бъдеще на този народ. Сега там важи "Глас народен, глас Божи".

 45. 45 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ципрас ще раздуха нацопналистическа истерия и може и да спечели референдума. Тогава край на гръцкото члество в ЕЗ, а може би и в ЕС. Ако го загуби, ще трябва да си подаде оставка и може би ще се върви към нови избори. Всичко това струва време, което Гърция няма, и май никой не иска да и го купи. Последната им надежда е Меркел да клекне, което не е невъзможно. Но тогава може да се разбунтува нейната партия, защото всяко ново финансиране на Гърция изисква решение на немското НС.

 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 881 Любопитно

  [quote#35:"boby1945"]има бюджетен профицит 1.5-2%, според разни спецове...[/quote]

  ИмаШЕ профицит, допреди идването на власт на левичарската шайка. От миналото тримесечие пак са в рецесия, никой не плаща данъци (но пък градския транспорт в Атина ще е "безплатен" тази седмица).
  Профицит ли? В момента са минимум 10% в дефицит........

  На профицит може и да излязат, когато им паднат държавните заплати и пенсии още наполовина......

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 269 Весело

  Ама какво ще решават гърците?! Решава тоя дето има пари, както беше казал другаря Т. Живков. И беше прав, някак рудиментарно, но прав

 48. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  60 евро на ден по 30 дни са, както и да го погледнеш 1800 евро. Дали е заплата или пенсия не знам, ама и на половина да ги намалят, пак няма да са зле като нас.

 49. 49 Профил на juzeppe
  juzeppe
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "boby1945":

  Какъв Обама, бре, човече?

 50. 50 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#47:"pimpf"]Ама какво ще решават гърците?! Решава тоя дето има пари,[/quote]

  Извинете, нека някой ми обясни, как е възможно да се пазариш с партньор или контро-партньор, който няма повече какво да губи ?
  Още повече да си мислиш,че може да го привлечеш на твоя страна, без да му предложиш или осигуриш печаливши условия.
  Е така, от психологически аспект да се разясни подобна аномалия ....

 51. 51 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "...предложението на СИРИЗА е подкрепено от коалиционните им националистически партньори "Независими гърци" и от неофашистката "Златна зора"

  вечните авторитарни приятелчета... комунисти, националисти и фашисти/националсоциалисти.

  подобна експлозивна коалиция може да разруши всяка една нормална държава и да превърне гражданите й в просещи глупаци и предатели.

  това сме го преживели вече. не искаме да се връщаме там.
  не искаме и съседните ни държави да се превръщат в подобни пропаднали държави.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Според гръцката конституция,референдуми по финансови въроси не могат да се провеждат.От тази гледна точка,той е незаконен.От друга страна,къде бяха тези горди популисти,когато гърците трупаха дълговете и беше видно,че харчи много повече от това,което изкарва.

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#49] от "juzeppe":
  Този същият, президента....
  Ето, вчера тропна леко по масата и те ти днеска "Меркел го чека Ципрас" съобщават медиите в Западна България.....
  При тях словореда е малко бамбашка, но ако не вярваш, моля
  http://vesti.mk/read/news/5835097/2204708/merkel-go-cheka-cipras

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Цитат на Юнкер от изявлението му по повод излизането на гърците от еврозоната:
  " Гърция може да се изправи срещу собствената си демокрация, но не може да противоречи на останалите 18 демокаций ...''
  Абе тоя е доста нагъл в лъжите ! Къде до сега са направили допитване до народите за или против монетната единица или кой иска или - не, да участва в ЕС ?
  Та нали от това ги тресе шубето - референдумите да не станат заразни.

 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#46] от "pag":

  Чети по внимателно, и сега има виж сам http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1611-big-improvement-in-the-greek-primary-budget/

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#54:"Bolyara"]" Гърция може да се изправи срещу собствената си демокрация, но не може да противоречи на останалите 18 демокаций ...'' [/quote]
  Може, може бай Юнкер, тя Гърция, когато трябваше, каза ОХИ едновременно на Мусолинчо и Хитлерчо, та на тебе ли басма ще ти цепи?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#32] от "lz2":

  Пука му пука му, виж сам "The two leaders agreed that it was critically important to make every effort to return to a path that will allow Greece to resume reforms and growth within the euro zone."
  Единият лидер е Меркел, Другия Обама, единият се обяснява, другият слуша отегчен.... виж сам ...
  http://www.businessinsider.com/obama-merkel-comment-on-greece-2015-6

  Важното е овцата да остане жива, после ще мислим за вълната, или на езика на дипломацията, "... Greece to resume reforms and growth within the euro zone ....." има и фотка да покаже кой не слушка и не папка....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  '... Не мога да не сравня с България 1997. Тогава комунистите замалко отърваха бесилото. Ако не бяха върнали мандата, народа щеше да ги избие до крак ...'
  +++

  щото сега нямаме основание? с лихвите?

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Имат избор, да гласуват.
  За съжаление ще гласуват да останат с надеждата за по-нататъшно хрантутене срещу празни обещания и догодина пак ще са в същата ситуация.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  [quote#4:"Piroman"]Като са малоумни да го духат на никой не му пука, че са решили да се самоубиват.... УСПЕХ![/quote]
  Нашият външен дълг е 40 млд евро. Като се има предвид, че БВП ни е 5 пъти по-малък от гръцкия, то дългът ни е съпоставим с гръцкия. А Боко се кани да тегли още 4 млд. Нито гърците ще изплатят техния, нито ние нашия. Не бъдете злобни. Нека сега се учим от гърците. Ще ни е от полза.

 61. 61 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  [quote#60:"Judjuk"] Като се има предвид, че БВП ни е 5 пъти по-малък от гръцкия, то дългът ни е съпоставим с гръцкия.[/quote]
  Не е точно така, гръците имат практически безлихвен заем, техните условия са къде къде по-добри.

 62. 62 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#13] от "Captain Shakespeare":

  Не съм, само изказах предположение.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 63. 63 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 426 Неутрално

  на тези с англосаксонски манталитет, много им се иска някой да е разделен .... сега остава да им раздадат и пушки

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  [quote#61:"."]Не е точно така, гръците имат практически безлихвен заем, техните условия са къде къде по-добри.[/quote]

  Още по-лошо за нас. Затова трябва да сме кротки и внимателни.

 65. 65 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разбира се ще има разделение! Лошото,че е всички трябва да платят за глупостта на СИРИЗА!

 66. 66 Профил на bisera
  bisera
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Мисля, че гърците започват да се осъзнават. Само един ден без банки и мои познати гърци, които преди подкрепиха СИРИЗА, днес казаха че ще гласуват на референдума за оставане в ЕС. Много се притесняват, че има много гърци, които искат да се върне драхмата. До неделя има много време......

  bisera
 67. 67 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#40] от "Nikolai Tsekov":

  ++++++++++++++++++
  Точно така! Като се има предвид, че 4 милиона лумпени са на държавна хранилка за да крепят рубладжийска СИРИЗА.

 68. 68 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Както каза един преди време, трябва на гърците да се смени чипа. И в него да е записано, че човек може да харчи това, което е спечелил по нормален начин.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 69. 69 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Аз също не знам категорично кое е по-добре: гърците да гласуват с "не", което ще значи да им спрат кранчето и да се приключи с изливането на пари в продънена им бъчва (което се надявам за няколко години да им се отрази много образователно) или да гласуват с "да" и за пореден път да се закърпи временно положението и икономическата "стабилност" в еврозоната...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK