Хартиената кула на ромската интеграция

Хартиената кула на ромската интеграция

© Цветелина Белутова, КапиталНа сайта на министерството на образованието вече е достъпна новата Стратегия за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (2015-2020). Изготвен е и план за действие. Текстовете основателно са публикувани в раздел "Стратегически документи". Една проницателна поговорка гласи: "Ако дадеш риба на гладния – ще има храна за ден; ако го научиш на риболов, ще има препитание за цял живот".


Опасявам се, обаче че Стратегията ще добави поредния етаж към виртуалната, многотомна хартиена реалност на ромската интеграция, която българските правителства трескаво изграждат, особено след присъединяването към ЕС през 2007 г. Неслучайно колеги отдавна говорят критично за "Десетилетието на ромското изключване".


Образователната структура на ромската етническа група продължава да бъде крайно неблагоприятна в сравнение с останалата част от населението – 42.1% от ромите  имат основно, 8.3% средно, а 28.1% начално образование; само 0.5% са висшистите; 21.1% са без образование /по данни от 2011 г./. Има известно увеличение на броя завършващи средно и висше образование през последните години (вж. стр. 7 от Стратегията). Същевременно повече от 23% от ромските деца не посещават училище (става въпрос за задължителното образование от 7-15 г.). Все още са запазени сегрегираните детски градини и училища.
Кои са причините за неуспехите в интеграцията?


Първо -


Липсва реален ангажимент към приобщаването на ромите
от страна на мнозинството от политиците


Тук читателят може да попита сприхаво: "Нали има и "цигански" партии?". Всъщност на тях е отредена ролята на апендикс в политическия живот. Що се отнася до ДПС, партията на етническите малцинства, за която гласуват много от ромите, тя прави малко за тяхното интегриране. В Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет слабо се чува гласът на ромите.


Изобщо трудно ще се намери български държавник, който да бърза да става политическо камикадзе, нагърбвайки се с тази (според популярното, но не непременно коректно мнение) causa perduta. Основанието за последното твърдение препраща към втората основна причина. Става дума за рецесията, подхранваща


жаждата, не само в България, а в паневропейски план,
за (радикално) националистическа, популистка реторика


Трето, немалко


политици имат личен интерес от съхранението на гетата


Симбиозата между местни феодали и ромски барони е увековечена в принципа: протекции срещу политическа подкрепа.


Четвърто,


интеграцията зависи от волята, действията и решителността на самите роми


От една страна, самоизолацията е преграда дори пред най-искрения опит за приобщаване. От друга, без да оправдавам никого, разбираема е проявата на малодушие и песимизъм от родените в семейства, които никога не са имали работа.


Какви мерки са необходими?


Краткият отговор гласи:


силни институции и
осъзнаването на необходимостта и неизбежността на интеграцията


Способността на държавата да налага изпълнението на закона е основен индикатор за нейната сила; тя има определящо значение и за икономическия просперитет на обществото. Изключително опасно е да се стига дотам, че отчаянието на хората, които стават жертва на битовата престъпност, да ги тласка към това да взимат закона в свои ръце.


Променадите на "случайни" младежи, въоръжени с боксове и палки, ще предизвикат ответна реакция в гетата. Тя няма да закъснее. Полицията трябва да си свърши работата. Стигаме отново до многократно изтъкваната, повтаряна в продължение на десетилетия до превръщането й в клише необходимост от ефективни правораздавателни органи. Клишето запазва валидността си. В това отношение инициираната от правителството реформа на съдебната система е стъпка в правилната посока.


Понякога на лозето е нужна не само мотика, но и молитва


Малко известен е фактът, че протестантските църкви и техните мисионери отдавна са влезли в гетата и са постигнали определени, бих казал дори впечатляващи успехи. По данни от преброяването на населението от 2011 г. като протестанти се определят 1.1%. Протестантизмът се оказва третата по големина   конфесионална общност след православието и исляма (католиците остават четвърти с 0.8%). Броят на протестантите нараства през последните години. Много от тях са роми. Какви са пречките пред Българската православна църква да разработи и последователно да прилага своя програма, ориентирана към ромите?


За изкореняването на порочната квинтесенция на местния феодализъм - защита от закона срещу вот под строй, описана по-горе, е нужна преди всичко реконструкция на склерозиралата политическа система.


Най-важното е ние, българите, да разберем,
че интеграцията на малцинствата няма алтернатива


Със своите действия в "Орландовци" и Гърмен полицията, която може да бъде критикувана за много неща, предотврати засега ескалацията и разлива на етническия конфликт. Няма обаче държава по света, колкото и силна да е тя, която да може да опази обществото от самото него.
 


Авторът Петър Чолаков е главен асистент по политически конфликти в Института за изследване на обществата и знанието – БАН, и хоноруван лектор/асистент в УНСС.  Магистър е по политология – външна политика и национална сигурност (СУ "Св. Климент Охридски", 2002 г.); магистър по политическа философия – идеята за толерантността (University of York, Великобритания, 2003 г., стипендиант на Chevening/OSI); доктор по политология (СУ "Св. Климент Охридски", 2009 г.). Специализира в областта на "Демокрацията и публичната политика в ЕС" в London School of Economics (2003 г., Hansard/Chevening Scholar). Работи като стажант в BBC, Westminster Political Research Unit, Лондон (2003 г.) и като стажант-юрист в "Action against Discrimination" Unit, DG Employment, the European Commission (2009 – 2010). Член е на European Society for the History of Political Thought. Д-р Чолаков е автор на монографията Наказание за тираните: протестантските и либералните доктрини за съпротивата срещу властта (2013 г.), редица научни статии, публицистика и преводи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  И при ромската интеграция важи поговорката -Насила хубост не става.В един интеграционен процес участват всички страни.Тук ромската страна не ще да участва.

 2. 2 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Аре стига логорея. Тия хъхреци не искат, не могат и не им е заложено да се интегрират никъде.

 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ..А стига с тия роми,БГ турци..наближат ли избори... се вади етническото Дайре и се почват едни политически чалготеки,аре нема нужда...

 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Образователната структура на ромската етническа група продължава да бъде крайно неблагоприятна в сравнение с останалата част от населението

  Е,че кой им е виновен,че не искат да учат сами са си избрали да са неграмотни и трябва да си носят последиците от това.Държавата им е създала всички условия да се образоват.Да знаете някой случай на циганин да му е забранено да учи.

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  И там сума ти фондации си пълнят гушите по повод "ромската интеграциа"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Похвално е, че тук се дава територия за текстове на хора от БАН. А темата за ромите е благодатна, много финансиране поема.

 7. 7 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#2] от "ZEN":

  Няма как да се интегрират..при този стандарт на живот в БГ..много други хора също не могат да се интегрират...без силна съдебна и икономическа система..няма как да стане...

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  В българското общество в момента важат всички подобни поговорки от рода на ''Всяка коза за свой крак'',''Всеки да мете пред своя врата'', ''На чужд гръб и сто тояги са малко'',''С чужда пита помен прави'' и още много...Така че няма и изглед за някаква интеграция в разядено и надупчено настояще...За съжаление и българите са дезинтегрирани- какво остава за ромите...

  [email protected]
 9. 9 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не може ли да им се определи, на границата с Турция,, един парцел с размерите на една община територия в която могат да си строят където си искат, да си правят каквото си искат. Временно да им се пусне и безплатен ток и вода, докато се изселят повечко там. После да "се подсетят" да поискат автономия, и да им я дадем. Едни 5 метрови огради .... Това образование във вид на автономия, ще бъде естествена спирачка и за Турция да не иска да завзема територии насам, че трябва да вземе и тях.

 10. 10 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В Англия не могат да си мотивират white trash-а да работи и учи, те искат нашите роми да го направят. Вярно е, че първите изсипват милиарди в социални плащание и стандартът на бедните им не е така стресиращ като на нашите ( но за съжалени България няма аткива финансови възможности).

 11. 11 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#7] от "adam1966":

  Сигурно и във франция липсват системи. Вероятно и в германия липсват системи. оправдания има, когато желание няма.
  във всеки организъм има отпадъци, патогени и какво ли не. в социума ситуацията не е по-различна от това в организма (живия). тия просто са отпадък. и тук не става дума за расизъм или нещо еквивалентно. говоря прагматично. няма как да направиш от магарето - кон. най-много катър.

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Четвърто, интеграцията зависи от волята, действията и решителността на самите роми
  [/quote]

  Напълно съгласен. Как да убедиш човек, на който му отърва да живее на социални да ходи да се учи и да работи?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Защо трябва ромите да се интегрират?
  Защо да не живеят отделно от българите?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Моето уважение към Петър Чолоков! Както виждам, само в циганска махала не е живял. Това не е и нужно, за да се напише такава програма. Всеки знае, че каквато и програма да се напише няма да бъде изпълнена! Нека не се залъгваме! Просто защото държавата (политиката) не желае това! Не че не може - не иска! Защо? Ето, за това трябва да се напише цял трактат: "Защо българската държава не желае да бъде разрешен циганския въпрос?" И после да се изготви кратка програма, може и само с една точка: стриктно спазване на закона от всички и равенство пред него!

 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "силни институции и
  осъзнаването на необходимостта и неизбежността на интеграцията"

  Не мисля, че циганите могат да осъзнаят неизбежността на интетрациятя! Ако можеха, щяха да го сторят до сега.

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Социалните плащания са сред основните катализатори на отделянето на ромите

  подпис
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Не вярвам ромите да са генетично различни от нас. Причината е само културата. За това мразя изтъкването на културните особености и мултикултурализма.

  подпис
 18. 18 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тук, пак виждам само и единствено констатации какво били циганите, какво правили, неща които всички знаем и е банално да ги повтаряме. Популизъм е това. Защо не виждам идеи, глупави или полезни, за справянето с циганския проблем ? Омръзнало ми е да гледам констатации.

 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  До коментар [#18] от "jovanoty":

  http://www.peticiq.com/84610

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "zelenogorski":

  Българската държава не може да разреши проблема с циганите. Там където има препитание не се усеща навлизането в циганската махала. Има такива селища, вярвайте ми. Където мизерията господства, оскотяването е невероятно. Не коментирам процента боклуци който го има навсякъде.

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Познавам доста цигани,които са високообразовани и се вграждат в обществото.Също много цигани,с които отлично се разбираме и работим заедно.Не трябва да се слага етикет - циганин,защото има български българи,които са необразовани,хитруват за социални помощи,а има и друг момент - много работодатели не приемат роми на работа при еднакви други условия,което си е чиста дискриминация.

  Tony
 22. 22 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Весело

  Ромите се интегрират чудесно във фармацевтичната индустрия, като основен ресурс за нея!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 23. 23 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#11] от "ZEN":

  Вие какво.. искате да решим ромския въпрос ли..?Нещо ми звучи познато..навсякъде където има големи диаспори си живеят в свои квартали..Малкото Токио,Малката Москва,Китайския квартал...важно е стандарта на живот по местопребиваване..там е ключа от бараката...

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  Какви са пречките пред Българската православна църква да разработи и последователно да прилага своя програма, ориентирана към ромите?

  Пречи това, което Спас Райкин е писал в доклад до американския президент преди 60 години:
  "БПЦ носи на обикновения човек не Христовото благовестие, а българската национална идея /а тя е етническа - Пацис/ в религиозна опаковка"

 25. 25 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Е да това с циганския резерват е една не лоша идея. Просто трябва да им се даде стимул сами да искат да отидат там, за да не ни обвини някой в етнически произвол и тем подобни. Пък там ако щат да учат, ако щат да работят, каквото щат да правят. Ако не го изрежем сега този проблем, ецата ни ще берат големи ядове. Ще им оставим една бъдеща кочина.
  Но за сега гледам е модерно всеки само да мрънка, колко било зле с ромите и какви са им проблемите, а никой да не действа, почти никой.

 26. 26 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ех, бре Петре!
  То не беше настаняване в апартаменти, които бяха изтърбушвани до положение целия блок да се самосрине.
  То не беше раздаване на по 5 дка. (безплатно), които бяха продавани аламинут на сегашни едроземевладелци и спекуланти.
  То не бяха привилегии за кандидатстуденти от малцинствата, които си имаха квоти.
  То не бяха приказки за толерантност към тях (като поредния брътвеж в статията).
  То се акцентира на добре оттренираното и показно по телевизията циганско "къде е държавата?" след разтурването на 4 барако-къщи (а трябва да се бутат и бароко-къщите), но не се търси отговорност с въпроса "А къде и кой е представлявал държавата когато тя си е затваряла очите за идиотийте на които охотно са се съгласявали "потърпевшите" сега?"
  Та, Петре, не насаждай поръчковата теза за етноконфликт, защото пак по телевизията показаха как циганин отказва работа за 500 лв.(преди години) с думите: За тея пари, няма да си мръдна пръста и ще продължавам да съм безработен (т.е. крадящ)...А българи работят и за 400 и си плащат данъка с който циганката....увеличава дела на нежелаещите да работят за 500 лв, които се изкарват за 2-3 качвания в автобус или влизания в МОЛ...
  Иде реч, Чолаков, за чомака (бутче от пиле) който на много цигани е по-сладък когато е наготово или откраднато без труд.
  Обществото е срещу лентяйте и грабителите, а не срещу някакъ си етнос.

 27. 27 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#23] от "adam1966":

  Сам си отговорихте. Малкото Токио, Малката Москва, Малкия пекин и т.н. Разликата е много малка, но съществена - тези там не са цигани. Тез същества са асоциални и ако това не се забелязва от дистанция във времето... Не знам колко трябва да си сляп, глупав, наивен или по една или друга причина заблуден.
  До сега от колко години пребивават на територият на България и кое им пречи да се интегрират? И по време на робството, след освобождението, по време на соца? Хайде кажете ми, защо те не са интегрирани, а всички други националности са. И арменци и евреи и турци ако щете. Та няма как да интегрирате нещо, което не го иска.

 28. 28 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 459 Неутрално  Хартиената кула на " ромската интеграция" и кулата на българският демократичен преход са двете страни на една и съща монета..

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#25] от "jovanoty":

  Това с циганския резерват е подобно на оксиморон - циганският/ чергарският - независим/ манталитет и начин на живот по същност е паразитен и му трябва приемно общество-държава.

  [email protected]
 30. 30 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#23] от "adam1966":

  А, и забравих... къв стандарт на живот могат да генерират тия боклуци бе? Все едно въшка да ми направи живота меден, меден. Аре стига измишльотини. Тия и думата "работа" не се разбират, вие за стандарт ми говорите. Стандарт, ама някой друг да им го направи. В лагерите и да се приключва.

 31. 31 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Не се интегрира туй, що е неитегрируемо!
  За да стане интеграцията на циганите, самите те трябва да го поискат. За съжаление те обаче не искат никакво усилие да положат от тяхна страна, а искат само да им се дават пари за да си живуркат в копторите(за пред властите и телевизиите), и да трупат злато от откраднатото вътре в тези коптори.
  Нека не се заблуждаваме, че живееки в тях, тези персони нямат средства. При последното влизане в Столипиново преди 30-на години на милицията изкараха злато да се построи целия квартал на ново и то съвсем по европейски образец.
  Така, че не ни убеждавайте колко са горки и бедни. Сигурно има и бедни, но то и българи има пък никой не се е загрижил за тях. Едновремнно с това има цигани дето не си знаят парите, луксозните коли и при това без 1 ден трудов стаж или какъвто и да е законен бизнес.
  Много шум за нищо. За пореден път!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Това малко ме интересува. Или да се научат да живеят като хора или да мрат. Както си го направят.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 33. 33 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То че ци.... Упс ромите няма да се интегрират тотално е ясно. В статията е казано правилно, ако има помощи заедно се твърдо изискани задължения, нещата могат да се подобрят. Проблемите са два. Първо при това положение политиците си имат ниско платени избиратели. Второ "циганските барони" са добър източник на подкупи.

  chavo64
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "jovanoty":

  абе вие русофилите много лесно раздавате българските земи, като предателя Г. Димитров...

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  Авторът е напълно прав, но за съжаление истината е една - интеграция няма да има и нещата ще станат по трудния начин - когато в България не останат достатъчно хора да генерират на ромите помощите и се почнат гладни бунтове от последните.

 36. 36 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С няколко непротивостоящи на европейските правила мерки, можем да приключим със социалната безотговорност на циганския етнос.

 37. 37 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#34:"rldkfl"]абе вие русофилите много лесно раздавате българските земи, като предателя Г. Димитров.[/quote]
  Къде видя в темата, Русия, национални предатели, в стил Димитров, СССР ?
  Темата е за циганите. Ако имаш идея, как можем ние българите да се справим с този сериозен проблем, казвай ! Ако не може да измъдриш нищо, млъквай и чети. А не се опитвай да заработваш, с нападателни, комсомолски коментарчета.

 38. 38 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 352 Весело

  Десетилетието на "ромското включване" явно е приключило и започва новото десетилетие на "ромската интеграция". Питайте Цветелин Кънчев, той е спец по ромските включвания и европарите за тия "включвания".

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 39. 39 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#33:"chavo64"]Проблемите са два. Първо при това положение политиците си имат ниско платени избиратели. Второ "циганските барони" са добър източник на подкупи.[/quote]
  Просто като гледам многото подобни коментари и чак се изпотявам и ме хваща яд. Аман от безмислените констатации, за нещата които всички знаем.
  Все едно аз да взема да констатирам, "през деня е светло, нощем става тъмно"
  А идеи някакви ? Щото само с констатации, за всеизвестното, ще си остареем, а проблема ще си остане за децата !

 40. 40 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 459 Гневно

  В друго време и на друго място, аз бих приключил с ци.. ромският проблем в рамките на един месец - най - много !

  ((( 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Решението на проблема с циганите е едно .Във всяка циганска махала да се отвори по един информационен център.И в него да се разясняват на циганите какви са предимствата немската,френската и прочие социални системи.Богатите европейски държави имат опит в интеграцията на малцинствата-нека интегрират и циганите.

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Какви са пречките пред Българската православна църква да разработи и последователно да прилага своя програма, ориентирана към ромите?"

  ами дайте да дадем. ама пречките са същностни, заложени са в православното "който иска, да дойде сам на църква" и "кой е хари потър, та да се занимава "светото православие" с него".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Ташак са тези програми, кражби на пари за фондации и нарочно не-решаване на този удобен източник на финанси. В тази връзка не знам къде е малоумната БПЦ (без извинение), след като някакви евангелисти с 0 бази в България отиват, живеят сред ромите и успешно ги правят по-добри хора.

 44. 44 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  На сайта на министерството на образованието вече е достъпна новата Стратегия за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (2015-2020).

  А на сайта на министерството на образованието през 2020 година ще бъде достъпна новата Стратегия за образователната интеграция на деца и ученици от българското малцинство.

  За 25 години нито една партия която е имала депутати в НС не е направила нищо за да има някаква реална переспектива за излизане от мизерията не само пред циганите а и пред останалите етноси.

 45. 45 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Реална интеграция има и тя е успешна. Интегрирани на Запад са 2 млн. българи. Ако политическата класа продължи да използва държавата както досега, след няколко десетки години българската интеграция ще приключи и ромската ще се обезсмисли.

 46. 46 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#40:"Ерих Хартман"]В друго време и на друго място, аз бих приключил с ци.. ромският проблем в рамките на един месец - най - много !

  ((( [/quote]

  И годинка по-късно в същото това друго време и място--пленяване, изслушване, присъда, бесило )

 47. 47 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#31:"traveler1"]а искат само да им се дават пари за да си живуркат в копторите(за пред властите и телевизиите), и да трупат злато от откраднатото вътре в тези коптори. [/quote]

  Ммм, виждам кремълските опорни точки минаха на ъпдейтване на старите есесовски. И после за тяхно добро на ромите да им се конфискува имуществото, и после да се пратят да работят за да станат честни и работливи, и после рай на земята настава за всички.

  ...Аз лично непрекъснато виждам по улиците роми занимаващи се с честен труд. Дори част са облечени в светлоотразителни жилетки. Който отказва да забележи това, предпочита да не го забележи, защото ще му изчезне и едничкото условие позоляващо да се чувства по-висша форма на живот от някой, въпреки че е лузър и импотент, а хомофобията вече не е актуална като алтернатива...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Free person "много работодатели не приемат роми на работа при еднакви други условия"
  Защото в повечето случаи нямат квалификация и трудови навици. Говоря от опит.
  Не става въпрос за правопис, обща култура, светски обноски.
  Разбира се, има изключеня, но ако сте се опарили, ще предпочетете да не рискувате, нали? Или ще пробвате, докато попаднете на добър работник или стане беля, най-общо казано.
  Въпросът е много труден, дори при максимална доброжелателност. Търпение, силна държава, десетилетия работа.

 50. 50 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  [quote#1:"chicago514"]Тук ромската страна не ще да участва.[/quote]

  Колега, сигурен ли си, че знаеш какво иска "ромската страна" и коя точно е тя?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Малко известен е фактът, че протестантските църкви и техните мисионери отдавна са влезли в гетата и са постигнали определени, бих казал дори впечатляващи успехи."

  Разбира се, че е малко известен. Както е малко известен фактът, че много роми си изкарват прехраната с честен труд. Както е малко известен моделът "Каварна", където ромите не живеят в гето. Българските медии, играейки по свирката на обществените настроения, дехуманизират ромите и игнорират позитивните примери, както и неглижират случаите на първична дискриминация.
  Същевременно, самопровъзгласилият се интелектуален елит е също толкова прост, оеснафен, агресивен и стереотипизиращ, за да влее някакъв акъл сред простолюдието.
  Това е непризнаваната истина от българска страна.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  [quote#43:"ungeheuer"]евангелисти с 0 бази в България отиват, живеят сред ромите и успешно ги правят по-добри хора. [/quote]
  Това е най-верният подход, изпитан през вековете. Напомня ми филма "Мисията".

 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  В предишен форум някой разказваше как във българските църкви е пълно с баби, които стриктно следят някой да не запали свещ по направилен начин. Сигурно биха се почувствали по-полезни и щастливи, ако БПЦ ги насочи в полза на интеграционния процес.

 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#51] от "stupid_american":

  А вие колко цигани познавате?Аз съм учил с цигани,служил съм вказармата с цигани и служебно ежедневно имам досег с тях.И манталитета им не се различава особено независимо дали са православни,евангелисти или мюсолмани.Тези цигани,които искат са отдавна интегрирани.И не им трябват десетилетия на ромско включване,нито програми за интеграция.И аз познавам такива,които са прекъснали всякакви връзки с гетото,работят,децата им учат,плащат си данъците.И никой българин не си позволява да ги обижда заради етническият им произход.Само че такива са единици.
  Един приятел е учител и преподава на цигани.Той ми каза,че когато от училището има някаква инициатива ако е безплатна участвали всички цигани,дори и тези,които рядко стъпват в училище.Но ако трябвало да се даде дори и един лев,нито един циганин не се включвал.Това най-добре илюстрира манталитета им.

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#52] от "maria_":

  Познавам един евангелистки пастор,който беше преспал с жената на сина си и след това двамата се бяха сбили.Миналата година по телевизията даваха такива пастори,коитъ уреждат цигански гласове за изборите.Така че религиозността им е една поза.


 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#42] от "abdelhaqq":БПЦ и по-конкретно висшият й клир са за мене напълно несъответни на изискванията на съвременността, а те са:
  Може да просъществува /и съответно да спасява души/ само вероизповедание, което се само възпроизвежда /т.е. членовете му раждат деца, възпитават ги в своето учение и привличат нови хора отвън/ и самоиздържа.
  БПЦ и по-конкретно висшият клир си живеят с византийските идеи за симфония, т.е. съгласие с държавата - дотолкова, че се оказа, че всички митрополити към 1989 година са били в съгласие с ДС!
  Е, решението на Св.Синод от миналата седмица са крачка в правилната посока, но още не е ясно доколко ще се реализират.

 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#55:"kermit"]Така че религиозността им е една поза. [/quote]

  логиката е мъчна дисциплина.

  все едно аз да кажа "познавам едни българи атеисти, дето всяка вечер пият и бият жена си", затова е атеизмът е едно огромно, чудовищно лицемерие.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#52] от "maria_":

  така е. а православната черква наляга парцала на себеправедността си.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#48] от "ZEN":

  докладвах Ви на модераторите. не че е толкова важно да го знаете.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#57] от "abdelhaqq":
  Ти може и да познаваш атеисти дето бият децата си,но колко цигани познаваш.Аз в моята работа съм се сблъсквал със стотици цигани.Много добре им знам манталитета-циганите не са религиозни.Но постоянно изтъкват,че били религиозни.Казват че били християни,но като ги попитам какви християни са-православни,католици,протестанти или евангелисти и ме гледат като телета.Питам как се казва богът на християните-също мълчание.Тия дето се пишат мюсолмани пък не знаят сунити ли са или шиити.

 61. 61 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#60:"kermit"]но колко цигани познаваш[/quote]

  много. повече, отколкото предполагате. и много от тях са евангелисти. и на много от тях религиозността "не е поза". и какво от това?

  сиреч, заключението "абе познавам едни, дето правят еди какво си, и затова всички, дето казват, че са такива, са боклуци", например, е логическо сбъркано. винаги логиката "аз познавам едни, които са..." като основа за обобщения е нестабилна. аз пък познавам точно обратните примери. тъй че моля да не ми се вадят примери от типа на "еди кой си спал с жена си на еди кой си", или "еди кой си крал прасето на другия си", затова "всички са боклуци и нерелигиозни". та затова и казах за "атеистите-боклуци" и атеизма, нали така?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 62. 62 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Циганията е манталитет, начин на мислене и поведение. Българинът, както и повечето от другите народности, обича да се адаптира, да се приспособява, да се старае на прилича на околните, да завижда, дори на най- долнопробните сноби, на хипита, на наркомани и мафиозите, но не и циганите! Циганите са уникални в ината си да не се променят, да не срамуват от това което мислят, което вършат и от мизерията, в която се намират. Карат си невъзмутимо каруците по централните градски улици, натоварени до горе с боклуци, задръстват трафика, но изобщо не им пука. Циганинът се интересува от теб дотолкова , доколкото може изкяри нещо от теб! Подли и коварни до мозъка на костите си! Единственият начин да се справим с тях е да ги оставим да оправят сами себе си. Цигани- полицаи в циганските квартали; цигани - учители в циганските училища и т.н. .Християнската релития, без значение православна, протестанска или католическа (НЕ И ИСЛЯМ) играе изключително полезна роля. Християнството е път и светлина!

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#54] от "kermit":

  Аз нямах предвид БПЦ да се занимае само с религиозното приобщаване на ромите, а също да организира социални проекти за ограмотяване, за професионално обучение. Трябва да влязат между тях и да заведат и доброволци които да работят по проектите наред с ромите.

  Колонизаторите са покръстили 2 континента индианци и са разпространили езика и културата си. Всъщност и белите са научили някои неща от индианците благодарение на които са оцелели. Ако индианците не ги бяха научили да закопават риба редом с посевите, малкото оцелели заселици са щели да загинат от глад.

 64. 64 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  А, това е авторът ,когото общината беше финтирала да отсече едно дърво, което изобщо не му беше задължение и той бе наел двама цигани да я свършат тази работа. Това за циганите протестанти ( евангелистките църкви) е вярно, но те дават разни благинки на циганите освен това агитират срещу противозачатъчните. Циганите нямат нищо против благините , срещу правенето на деца още по-малко. Тъй че не е до църквата и подхода и , а до това какво се дава. Все още не е създадена тази институция ,която може да вкара циганите в правия път со кротце и со благо и без кютек.

 65. 65 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Обществото трябва да поощрява тези цигани, които успяват да се "отлепят" в посока към него ...
  Това не е "асимилиране", както мъчат да внушават местните ни доктринери от НПО ...
  Интегрирането е Процес, чийто смисъл и реални възможности е само да минимизира циганията в обществения ни живот...
  Феномена "цигания" е сроден с добре познатата ни "корупция", сиреч, той няма да свършва, но по-малко ще го говорим като Проблем ...
  Иначе и най-важно за ефективния Процес на интегриране е, в него да доминира универсалното и градивно, Откровение на участниците в него - у нас, такива никога не е имало ...  Доктрината на "Андрешко" днес не е такава

 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#60] от "kermit":

  Кой те е упълномощил за съдник на това кой какъв му е манталитета? Стига ни натрапва личното си мнение като някакъв меродавен факт. Аз лично нямам ни грам доверие в твоите критерии и преценка.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#66] от "stupid_american":
  Елементарното възпитание изисква ,когато някой се обръща към вас на Вие,да му отговорите по същият начин.Някакви аргументи можете ли да дадете срещу моето мнение или предпочитате лични обиди?

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#63] от "maria_":

  Подкрепям това ваше предложение.Но няма как да стане поради естеството на православната църква.В нея на водещо място е поставен мистичният ритуал,а не толкова проповедта както е в протестантските църкви.Нашите попове развяват кандило,а не проповядват.

 69. 69 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#63:"maria_"]Трябва да влязат между тях [/quote]

  трябва, ама няма да стане. съжалявам. значи, измежду големите християнски деноминации православните са ми на дъното - точно заради ей това надуто, същевременно недодплатено самомнение.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Джелем,джелем/път,път/.Това искат ромите.Те не са за уседнал живот.Да пътуват с каруците си и да обикалят света.

 71. 71 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Ако Айшето роди на 12 години, на 24 вече е баба, а на 36 - прабаба с 15 души челяд след нея и ако етническата българка Ана на 36 все още се кани да има първа рожба, то тогава възниква резонния въпрос в близкото бъдеще - кой етнос към какво именно ще се интегрира.

 72. 72 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вече ми се повдига от вечните лакърдии на пишман спецове по проблемите с малцинствата ! Така както си дискутират, мангалите се одесеториха , проблема излезна извън границите на България, а оцеляването на българския етнос и държава са заложени на карта ! Тук отдавна трябваше да се въведе китайското ограничение за едно дете на семейство, особено за социалнослабите и живеещите в гетата ! Щом нямат условия за самите себе си що за идиотска държава сме та им позволяваме да разпространяват мизерията и престъпността , че даже и пари наливаме в тази дейност ! Виждаме, че това само умножава проблема и пак продължаваме да упорстваме ! Прост народ - слаба държава, аз бих казал прости управляващи - умираща държава ! Вървим с бързи стъпки към мащабна циганизация на страната и мнозинство на циганите след 20-30 години ! Тогава ? Явно нашата нация е склонна към самоунищожение и мазохизъм ! Единствената на Земята !

 73. 73 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "mils5656":

  [quote#72:"mils5656"]Прост народ - слаба държава[/quote]

  То и ти не даваш впечатление на много умен, така че не знам дали имаш основание да се оплакваш, след като очевидно си част от проблема.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 74. 74 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#71] от "Lemmy":

  Това може да бъде преодоляно чрез обучение и промяна на социалното положение. Ромите с професии нямат много деца, нали!

 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  До коментар [#74] от "maria_":

  Може всякак. Може и по другия начин. Задължителен здрав секс всеки ден щото българският етнос се е отпуснал нещо.

 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#75] от "Lemmy":

  Ами ако предпочитате състезавайте се със ромите. Те и без това нищо друго незнаят.

 77. 77 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кои са причините за неуспехите в интеграцията? -
  Единствената причина е нежеланието на циганско-ромския етнос да живее нормално като другите хора!
  От там идва и липсата на образование и всички други проблеми!
  Както е казал мъдрия български народ-Насила хубост не става!

 78. 78 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "Free person":

  Ако не отговарят на изискванията, логично е да не ги назначи. Колко цигани са програмисти и не са назначени, само защото са цигани??? Отговорът е ясен. И какви са тези високообразовани роми, какъв процент са, че казвате много??? Ако под много имате предвид 2-3 ...

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#68] от "kermit":


  До коментар [#69] от "abdelhaqq":

  Хм, Сръбската православна църква издава Служебник на ромски език, т.е. допуска в ромските енории да се води богуслужение на ромски език - а БПЦ още не може да въведе богуслужение на български език навсякъде, макар, че решенията от Събора на всички поместни църкви в София през 1998 година -преди 17 години, ей! я задължава!

  На който фон още повече изпъква трудът на някои миряни и низши клирици, впрочем /които също са част от БПЦ, нали!/.

 80. 80 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До ком.78 Bee - Не съм съгласна с Вас,аз общувам с високообразовани роми,с подходящо образование,не само програмисти,а и писатели,университетски преподаватели и знам колко повече усилия им е коствало,за да пробият стената на недоверие.
  Просто не деля българите на цигани и българи,защото всички сме българи за разлика от Вас.

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK