СИРИЗА иска гърците да подкрепят собствения й провал

СИРИЗА иска гърците да подкрепят собствения й провал

© Christian Hartmann, ReutersИма една елегантна гръцка фраза, която обобщава момента, в който проличават заблудите и измамите: telos pia ta psemmata, "краят на лъжите". Може да сте помислили, че този момент настъпи в неделя, когато бе обявено, че банките няма да отворят на следващата сутрин. Не се случи. Няма да се случи и с опашките за бензин, или когато гръцките търговци откажат да приемат картови плащания, или дори когато започне недостигът на вносни стоки в супермаркетите, коментира кореспондентът на "Гардиън" и "Икономист" Даниъл Хоудън*.


Докато карах по улиците на Атина, гледайки притеснените опашки пред всеки банкомати, радио бюлетините бяха прекъсвани от рекламни паузи, предлагащи весели идеи за това как да изхарчите парите си през лятната ваканция. Чувствах се все едно получавам гласово съобщение от починал роднина.


Това се очакваше след европейските избори през 2014 г. Това беше моментът, когато консервативната коалиция в Гърция - която прокарваше непопулярна програма за финансова помощ, зависеща от съкращаване на разходите и реформи, продиктувани от чужди кредитори - беше победена от популистите  от крайната левица. Инерцията беше подсилена от паническите действия на опетнения гръцки политически елит и непреклонността на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.
В този момент се върнах в Атина след 10-годишно отсъствие. Живях и писах за Гърция в продължение на няколко години преди 2004 г. и прекарах последвалото десетилетие като чуждестранен кореспондент в Африка и на други места. След това се присъединих към една софтуерна компания, като се опитахме се напишем гръцката "история на успеха" в разгара на икономическата криза. Така успях да наблюдавам разрушаването на тази невероятна страна.  


Крахът на корумпирания политически център на Гърция бе белязан от избирането на лявата коалиция СИРИЗА. Успехът й бе построен на лъжата, че тя може да осигури същата финансова помощ с по-малко концесии към кредиторите от предшествениците си. Сега, когато лъжата излезе наяве, СИРИЗА абдикира от отговорността за собствената си недостатъчност.


Правителството призова гражданите да гласуват с "не" на референдума.

© Christian Hartmann, Reuters

Правителството призова гражданите да гласуват с "не" на референдума.


Резултатът ще бъде провеждането на набързо измислен референдум в неделя, на който отговорът "не" заема челно място, а въпросът е написан на почти безсмислен бюрократичен език. Министър-председателят на Гърция, Алексис Ципрас, който премина в режим на пълна дезинформация, настоява гърците да отговорят с "не" без никакво обсъждане на резултатите от това решение. С други думи, гръцкото правителство провежда кампания за собствения си провал на масата на преговорите, който ще трябва да бъде одобрен от хората, които ще пострадат най-много от това решение.


Изборът, който очаква Гърция е бъдеще, като това на Португалия, една деградирала икономика в южна Европа; или на Сърбия, една горда нация, изгубена в международната пустиня, след популистките лъжи и фантазии за спасение от страна на Русия. Няма добър изход, но един от тях е неизмеримо по-лош от другите.


Сега е времето, когато мързеливaта лъжа за изключителността на Гърция, която капе като отрова в продължение на десетилетия в дисфункционалната националистическа образователна система на страната, ще намери пълната си изява. Фалитът и изолацията ще бъдат посрещнати с неразбираемо глупава гордост. Разговорите за втори ден на отказ, които навеждат спомени за годишнината от Втората световна война, когато Гърция отказва да се предаде на фашистка Италия, няма да затихнат. Макар да е лудост, най-вероятно гърците ще гласуват с "не".


Външните наблюдатели ще гледат в недоумение. За разлика от парите има изобилие от вина. Надпреварата за избягване на отговорност ще бъде мъчителна, както показа пресконференцията в понеделник на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Но този хаос ще има сравнително малко последствия за тези извън Гърция.


На сградата на Министерството на финансите се появи огромен банер, призоваващ гърците да откажат предложението на кредиторите.

© Yannis Behrakis, Reuters

На сградата на Министерството на финансите се появи огромен банер, призоваващ гърците да откажат предложението на кредиторите.


Връщането на драхмата ще донесе много нещастия. Администрацията и населението, което ще обвинява външни врагове на страната за случващото се, ще трябва да се справят с девалвация на валутата, инфлация, и недостиг на храни и лекарства.


Много критици на строгите икономии, които аплодират Ципрас, носят на ревера си своето невежество за ситуацията в Гърция като почетен знак, например американския икономист Пол Кругман. Други са склонни да видят страната като авангард на обречено предизвикателство към капитализма.


Може и да се достигне момент за размисъл, макар това да ме съмнява. В тази Гърция, която обичаме и сме съучастници в създаването, няма да има край на лъжите.


*Даниъл Хоудън е кореспондент за "The Guardian", "The Economist" и"The Independent". Той живее е Атина и работи за софтуерната компания Workable.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на holemden
  holemden
  Рейтинг: 233 Неутрално

  гърците не протестират срещу правителството си, а срещу кредиторите, гърците подкрепят Ципрас, а от Европа искат да го бламират и да го свалят от власт!

 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Интересно какъв може да е провала на партия коят одойде на власт преди 2 месеца? Кой дава заеми на Гърция ? Защо МВФ и ЕС спасиха банкстерите които са давали милирди дълг на подкупните Мицотакис, Карамансли, Папандреу?

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Как съм съгласен с написаното и как ми се иска гърчолята да ме опровергаят в неделя.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Случващото се в Гърция е поредното доказателство,че комунистите могат да превърнат рая в пустиня.

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 833 Весело

  "В тази Гърция, която обичаме и сме съучастници в създаването, няма да има край на лъжите."

  Дошел е Видовден и европейците най-сетне прогледнаха за уродливото си творение, създадено преди 180 години...

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Отлично казано от човек, намиращ се и познаващ Гърция!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Най- после по обективна статия от Гардиън. Дневник, какво Ви става. Непрекъснато четем статии от Гардиън, които са предимно про Ципрас/ Варуфакис. Гардиън е почти комунистически вестник, който макар и с големи традиции е наел за автори на статии разни всевъзможни анархогурота, чиито прогнози определено пропадат в рамките на една седмица. Намалете Гардиън и Шпигел.

 8. 8 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "holemden":

  ++++

 9. 9 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Лудостта на един народ под наркозата на гордостта и глупостта.

 10. 10 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Страхотен текст,с проницателност и запомнящи се метафори.
  Напоследък си мисля,че случващото се с Гърция е един умален модел за това,което ще се случи и с Россссссията ...

  Homo ludens sum
 11. 11 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Най-смисленото четиво за ситуацията в Гърция до момента.
  Наадявам се все пак Даниъл Хоудън да не познае за резултата от референдума. Времето за размисъл е малко, но би било достатъчно за тези, които не са напълно зомбирани.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 833 Любопитно

  За същите тези гръцки лъжи говори и Шойбле:
  "Гръцкото правителство не прави услуга на народа си, като продължава да дава изцяло фалшиви изявления. Никой друг не може да бъде обвинен за тази ситуация... Това е много тъжно."

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Наивно е да се вярва ,че е лесно някой да се измъкне от захапката на частните кредитори ! Гърците ще страдат още дълго!
  Ама нашите либерални проповедници трябва да признаят ,че както са си зле гърците само от земеделие и туризъм изкарват повече от цялостното ни БВП а ние сме страна която си има всичко а не камъни , сухи дерета и пущинак като гърците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Прекаленото черпене на сила от миналото на величие, непримиримост и гордост на древна Елада, пречи на днешните и обитатели да разделят реалността от въображаемата такава, а това важи с още по голяма сила за икономическата такава и нейните реални съвременни закономерности.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Изберете между Не и Не, ви предлага ципрата.

  Хубава статия.

 16. 16 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Весело

  Смешна пропаганда.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 17. 17 Профил на petal4o
  petal4o
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сириза като цяло и персонално господата Ципуракис и Вайвайфакис носят отговорност за сегашното състояние на Гърция. В края на краищата всички, включително и те, са ползвали от заетите пари. Наскоро бяха изнесени данни - 2,5 млн работещи срещу 5 млн пенсионери и държавни служители - няма нормална икономика, която да издържи на това. Европейците не са длъжни да плащат социалните придобивки на гърците. Между другото, ако Гърция излезе от еврозоната и от ЕС изобщо, това не означава, че заемите им ще бъдат опростени. Те пак ще си останат дължими, само че наистина ще трябва да се оправят сами.

 18. 18 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Като страничен наблюдател авторът е безмилостно ясен. Горките гърци, заблудени и манипулирани. Много години са живяли в измислен свят. Който не се нагажда към бързо променящата се среда е обречен.

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  смешници , могат да им обещаят по 20 лв и ли капачки за буркани бе , нали са социалисти и да им гласуват всички гърци ,че огладняха

 20. 20 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  [quote#2:"sqrt"]Интересно какъв може да е провала на партия коят одойде на власт преди 2 месеца? [/quote]

  не преди 2, ами преди 6

  и провала се състои в това, че обещаваше нереалистични неща

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Според мен, истината е в това, че които взима пари трябва да ги върне. Гърция беше спасена от банкрут последните години, а не направиха почти нищо. Дори и да са прави, че десетките милиарди, всъщност са отивали в европейски банки, те са теглили преди това тези кредити

 22. 22 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#13:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ама нашите либерални проповедници трябва да признаят ,че както са си зле гърците само от земеделие и туризъм изкарват повече от цялостното ни БВП а ние сме страна която си има всичко а не камъни , сухи дерета и пущинак като гърците! [/quote]
  Ей вие комунетата не спирате да плюете по родината си.А що се отнася до земеделието да видим какво ще стане ако ЕС им спре субсидиите.

  писнало ми е от левичари
 23. 23 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Жалко но пък истината най после излиза на яве.Не можеш вечно да живееш на гърба на другите и да се биеш в гърдите с историята и по точно че те са създали демокрацията но забравят да добавят че също са и създатели на лъжата и корупцията.малки но много важни неща.Казвам го това защото те подкупват с обещания градоначалника на Пловдив също българин който със своите бойци и част от византийската армия заобикалят самуиловите войни и печелят битката а след това убиват градоначалника.Така че каквото сте си надробили това и ще ядете ако има какво и да видите как другите са живеели на хляб и сол а ВИЕ се надсмивахте и подигравахте без да си давате сметка че бог забавя но не забравя.

 24. 24 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Стига с тая Гърция,не ви ли омръзна?
  Няма ли пари,какво щели да правят?Оставете ги да си живеят живота,той си е техен!

 25. 25 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  за всички който защитават "гордите" гърци ето един виц-коментар от ФБ
  ....................................
  " До всички смятащи да почиват лятото в Гърция - За какво са Ви изобщо пари в брой там ???

  Изкарайте си като хората почивката, яжте и пийте на корем и като дойде време да платите сметката, заявете че ще направите Референдум с жената, децата, кучето и комшиите от съседния апартамент дали да платите!

  Така е най-демократично, националноотговорно и в защита на суверенния ви семеен бюджет !"
  ................................

  айде - да сложи минус тоя, който ако е на мястото на хотелиера от вица ще поддържа тезата, че това би било "гордо" и "демократично" поведение

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  "В тази Гърция, която обичаме и сме съучастници в създаването, няма да има край на лъжите."

  Най-голямата лъжа, която нанесе и най-много вреди на Гърция е тази, че гърците са изключителни! Ама ми е трудно да се сетя, дали в близо 200 годишната история на Гърция, грък е създал нещо смислено, което да ползва човечеството! Мързел, нехайство и разточителство, лъжи, измами и вирнати носове, като че ли са създали демокрацията! Ама не са!!! Създали са я древните гърци, с които сегашните нямат нищо общо! Ама нищо! Само дето носят името и живеят на същата територия! С лъжи влязоха в ЕЗ, с лъжи изтеглиха на свето кредитите и ги прахосаха, също като цигански табор! Но нещата си идват на мястото! Дори безпаричието няма толкова да ги заболи, колкото развенчаният мит за гръцката изключителност!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  [quote#1:"holemden"]гърците не протестират срещу правителството си, а срещу кредиторите, гърците подкрепят Ципрас, а от Европа искат да го бламират и да го свалят от власт![/quote]

  А ти си съгласен с това и го афишираш...???

  Форумът е в будна кома...
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Весело

  "Много критици на строгите икономии, които аплодират Ципрас, носят на ревера си своето невежество за ситуацията в Гърция като почетен знак, например американския икономист Пол Кругман. Други са склонни да видят страната като авангард на обречено предизвикателство към капитализма."
  ________
  Либералните проповедници така говореха и за латино-зоната пък се оказа ,че много държави си се оправят добре без финансовите анархисти на добрия запад ! Освен това е некоректно да да се вменява ,че КАПИТАЛИЗМА е едно и също с неолибералната корпокрация!
  Да не говорим ,че в САЩ никой не говори за строги икономии както са си $20трлн. на червено !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До средата на миналия век българи и гърци са били напълно съпоставими- по доходи и манталитет . След ВСВ постепенно настъпва разликата- гърците останаха в Европа, а ние в орбитата на азиатската империя. Тогава гърците си повярваха, че са не само равни на европейците, но и са нещо много повече, щото нали...Елада, Аристотел, Перикъл и т.н. , и оттам самочувствието и гордостта им нарасна рязко- нищо че те си останаха все същите тъмни балкански субекти , с ориенталски нагласи и склонност към тарикатлък и лъжи.

 30. 30 Профил на victor40
  victor40
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Рядко дочитам нещо докрай. Тази публикация прочетох бавно и с огромно удоволствие. Респект към журналиста, който е намерил най-точните изрази за действия и състояния, които иначе, всички познаваме.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  [quote#22:"koiot"]А що се отнася до земеделието да видим какво ще стане ако ЕС им спре субсидиите.[/quote]
  Ще стане тоалетна чиния с паяжина за герб на Гърция.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Добре де, аз пак не мога да разбера всичкото трол дето защитавате Ципрас и Фалиракис? Да, не те са взимали заемите, ама пряко или косвено са били от възползвалите се от тях, както и цялото гръцко общество. И сега, вместо да осъзнаят, че европейците им казват, "ще ви помогнем, ама и вие се вземете в ръце и почнете да бачкате", и да го предадат това на гърците, се сърдят като някакви малки деца, че са им взели играчката. Та така, няма защо да се сърдят на танте ви Меркел, ами да сменят чипа, както викаше лицето С. Б. Сакскобуготски

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 33. 33 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "victor40":


  [quote#30:"victor40"]Респект към журналиста, който е намерил най-точните изрази за действия и състояния, които иначе, всички познаваме.[/quote]
  Съгласен съм с вас, няма и грам злоба, личи загриженост и жал по един загубен рай!

 34. 34 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1163 Весело

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Учудих се на себе си, но ти сложих +...
  [quote#13:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Наивно е да се вярва ,че е лесно някой да се измъкне от захапката на частните кредитори ! Гърците ще страдат още дълго! [/quote]

  Прав си! И така ще стане. Ще страдат, но от алчността и наглостта на сириза.

  [quote#13:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ама нашите либерални проповедници трябва да признаят ,че както са си зле гърците само от земеделие и туризъм изкарват повече от цялостното ни БВП[/quote]
  И тук си почти прав...и земеделие и туризъм и инфраструктура са изградени върху основата на невърнати кредити. И всички са лапали. Невинни няма. Затова и ще страдат. Затова ти сложих +, щото без да искаш написа нещо вярно...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 35. 35 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#29:"marsena"]До средата на миналия век българи и гърци са били напълно съпоставими[/quote]
  Не съм съгласен. Погледни данните от 1939 г. Гърция има несравнимо по-висок БВП от българския. Не харесвам случващото се в Гърция, но нека не бъдем селски патриоти.

 36. 36 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Крахът на корумпирания политически център на Гърция бе белязан от избирането на лявата коалиция СИРИЗА. Успехът й бе построен на лъжата, че тя може да осигури същата финансова помощ с по-малко концесии към кредиторите от предшествениците си. Сега, когато лъжата излезе наяве, СИРИЗА абдикира от отговорността за собствената си недостатъчност."

  ####

  Абсолютна лъжа. Нищо не е свършило, за да вади авторът изводи. СИРИЗА ще осигури същата финанова помощ, а може би дори повече.

  "What are the consequences of a yes vote, or a no verdict?

  We have said if there’s a Yes, we will sign the deal that was on offer on the dotted line, says Varoufakis. We are unreconstructed democrats, after all

  And if there is a No, we will start talks on a new agreement. and “believe you me, there will be an agreement.”

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#22:"koiot"]Ей вие комунетата не спирате да плюете по родината си.А що се отнася до земеделието да видим какво ще стане ако ЕС им спре субсидиите. [/quote]
  Ако не наречете комунде всеки който осмива либералните проповедници не ви се дава бонус или как ? Имам ли един пост в който да хваля комунизЪма ? Аз съм си демократ което е различно от щатен либетарианец!
  Като говорим за субсидии я кажи колко дава Гърция на Брюксел и колко Брюксел на Гърция? Да не говорим ,че у нас както сме си в ЕС над милион пенсионери получават по-малко от колкото са субсидиите в западна Европа за дребен или едър рогат добитък !
  Гърците само губят от "доброжелателните" действия на европейски партньори като Германия!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "hunt":
  Тук има нещо по въпроса. Да, но 1939 г. изключение , а през предходните години БВП на балканските държави са приблизително еднакви. Така че моето твърдение, което оспорваш, е напълно валидно.
  http://www.economynews.bg/българия-–-вечният--№3-на-балканите-news39960.html

 40. 40 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#16:"not_a_drill"]Смешна пропаганда. [/quote]
  "Няма добър изход, но един от тях е неизмеримо по-лош от другите."

  Това е единственото, което си струва в списаното от този софтуерен специалист, журналист с претенция да дава някаква мъглива обща оценка на признат икономист, като Кругман.
  Само в статията е пропуснал да каже, кой е по лошия избор за гърците: ако останат в еврото - "бъдеще, като това на Португалия, една деградирала икономика в южна Европа" или "Връщането на драхмата ще донесе много нещастия."

 41. 41 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До неграмотниците дето ми слагат минуси. Има Гугъл. Погледнете и ще видите, че Гърция през 1939 г. е била с над 1.5 пъти по-високо ГДП на глава.

 42. 42 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Невежеството, гордостта, претенцията за уникалност са сили, който, както се вижда, могат да провалят държави. Очаква ги дълъг и тежък махмурлук. Но все пак надежда има.

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1923 Весело

  [quote#15:"theanalyser"]Изберете между Не и Не, ви предлага ципрата.
  [/quote]
  По същество им предлага да гласуват, че сами са си виновни... е и ако може да остане на власт, изпълнявайки "волята на народа".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "hunt":

  Ти какво си се хванал за 1939, като удавник за сламка .
  Аз визирах много по-дълъг период. Една година пролет не прави.

 45. 45 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#39:"marsena"]Тук има нещо по въпроса. Да, но 1939 г. изключение , а през предходните години БВП на балканските държави са приблизително еднакви. [/quote]

  Не си права. Остави българската стъкмистика. Виж едно сериозно изследване. Мога и др да ти пратя. Никога, ама никога до 1944 не сме били по-добре. След 44 данните са изопаèни.
  Виж тук: www.ggdc.net/Maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_03-2007.xls

 46. 46 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#29] от "marsena":

  Оф, като почнете да се оправдавате я с турците, я с руснаците, чак ми призлява! Ма Марсено, нищо не е привнесено от тези империи, всичко си е в нас, или по-точно - това което си носим се нарича липса на ценностна система. Арменците, като са били не само част от турската империя, според теб що са от най-изявените интелектуалци в България. Дет се вика и Шер имат за капак. Тая от де се пръкна толку креативна, при все че родът й е бил трепан от турчалята? Ами Литва, Латвия, Естония, не само че са били под руско влияние, ами бяха и част от СССР. Те по каква причина са по-добре приети от нас в Западна Европа, а и са по-богати. Ами Финландия, дето е едно блато и е била част от Руската империя, те пък що са част запада, а не са на нашия хал. Че да стигнем и до гърците, не че по манталитет са много по-различни от нас, ама като са били в Отоманската империя, по каква причина са по-развити от нас. Само вземи в културната сфера колко световно признати артисти имат. Очевидно е въпрос на ген и нашия, без значение кой ни е владял, е много лош. На за това, а не заради Русия, Турция или Бинбинистан, нас ни смятат за утайката на Европа. Единствено макетата и албанците са на нашето ниво.

 47. 47 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Преди два дни съм препоръчал на Дневник да преведа тази статия.
  Иначе, Гардиън не публикува много такива статии, защото читателите му са с друг уклон...
  Вижте коментарите под статията и ще разберете-само искат да бъдат спасени Гърците и да бъдат наказани кредиторите.
  Гледата нещата от тяхната си гледна точка и от това, че имат проблеми с ЕС, тоес,т мислят си, че ако не са в ЕС и те ще са по-добре. И там има да става драма, с предстоящият референдум, но е още рано за това. Една по една да се случват драмите.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "...Разговорите за втори ден на отказ, които навеждат спомени за годишнината от Втората световна война, когато Гърция отказва да се предаде на фашистка Италия, няма да затихнат.." Ама гърците на това ли робуват?! И ние, българите , имаме право да се гордеем не по-малко от гърците- хем сме били съюзници на нацистка Германия, хем сме формулирали 3 законни начина в закон за защита на нацията, чрез които да се спасят от депортиране нашите евреи! Хитлер се е изял от яд и е бил бесен, но И ТОЙ не е могъл да направи нищо и не е могъл да склони българското правителство да промени точно този член от договора "Великите" гърци могат ли да се похвалят с такова нещо?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#48:"logika"]член от договора[/quote] т.е. този член от закона

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#36:"not_a_drill"] СИРИЗА ще осигури същата финанова помощ, а може би дори повече. [/quote]
  Безусловно.
  Когато цъфнат налъмите.

  Homo ludens sum
 51. 51 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Ами ще гледаме кого ще подкрепят.

 52. 52 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#50:"Nacho Libre"]Безусловно.
  Когато цъфнат налъмите. [/quote]
  Може да се обзаложим, ако ти стиска.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 53. 53 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Истинско земеделие се прави с големи окрупнени парцели, добра поливна система и развита химическа индустрия, която да произвежда евтини торове за земеделието. Сега ми кажи, кое от изброените неща има България?

 54. 54 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#45] от "hunt":

  Под друга статия коментирах тези "сериозни" изследвания.Ако погледнеш по -внимателно тези данни, само можеш да се смееш...
  Според този, аборигените в Австралия през 1000 година от новата ера са развити колкото Европа!!!
  А пък СССР пак по тези "сериозни" данни е мооогооооо богата държава....без коментар!

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  [quote#16:"not_a_drill"]Смешна пропаганда[/quote]
  Опровергай я, тогава.

 56. 56 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#52] от "not_a_drill":
  Уточни размера на ,,същата финансова помощ,, ,че да залагаме.

  Homo ludens sum
 57. 57 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#46] от "potrebitel1":

  А нещо за стандарта на арменците в Армения да кажеш?

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Само комунист може да направи от една сравнително успешна икономика в развалина.

 59. 59 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  [quote#52:"not_a_drill"]Може да се обзаложим, ако ти стиска.[/quote]
  Да бе! Той Шойбле само така си приказва, че новите преговори/ако въобще има/ ще са при нови по-големи изисквания от страна на кредиторите, поради променената ситуация!

  Да те светна: ГЪРЦИЯ ФАЛИРА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 60. 60 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#56:"Nacho Libre"]Уточни размера на ,,същата финансова помощ,, ,че да залагаме. [/quote]
  Аха, значи все пак допускаш, че може да съм прав.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 61. 61 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#59:"lz2"]Да бе! Той Шойбле само така си приказва, че новите преговори/ако въобще има/ ще са при нови по-големи изисквания от страна на кредиторите, поради променената ситуация! [/quote]
  Какво се очаква да каже, ако не е така? Да признае поражение по средата на мача?

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 62. 62 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#45] от "hunt":

  И аз се загледах сега, интересни неща има тук. Не е е за мен този линк предназначен, но ви благодаря за него.
  Забелязах, че за 1942-43-44 година , по БВП на глава на населнието България е с по-висок БВП от гръцкият.
  Предполгам, че се дължи на това, че България е ориентирана към Германия и изнася към нея стоки.

 63. 63 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#59] от "lz2":
  Е,да почакаме Дрелката да уточни параметрите на ,,същата финансова помощ,, ,дето щели да харижат на НАСЕРИСА...
  Като ще е обзалагане нека да е по ясни тези.
  Чакаме Дрелката да бръмне.

  Homo ludens sum
 64. 64 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#60] от "not_a_drill":
  Не,но ти предложе облога.
  Чакам параметрите на ,,същата финансова помощ,,.
  В число и в срокове,ако може.

  Homo ludens sum
 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  До коментар [#29] от "marsena":

  Вина за изкуствено напомпаното самочувствие на гърците има и Западът, който винаги ги е толерирал, тях и сърбите, за сметка на нас, българите.

 66. 66 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#63:"Nacho Libre"]Е,да почакаме Дрелката да уточни параметрите на ,,същата финансова помощ,, ,дето щели да харижат на НАСЕРИСА...
  Като ще е обзалагане нека да е по ясни тези.
  Чакаме Дрелката да бръмне. [/quote]
  Същата, каквато получаваше досега! Същата, която авторът на статията споменава! Същата!

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#53:"a4kataaa"]Истинско земеделие се прави с големи окрупнени парцели, добра поливна система и развита химическа индустрия, която да произвежда евтини торове за земеделието.[/quote]
  А Гърция какво има?
  Я кажи от както у нас действа финансовия пънкаризъм колко земи бяха придобити от ислямистки фондове?
  Да не говорим ,че у нас за нуждите на финансовите анархисти които наричаме още "инвеститори" от земята или не се прибират данъци или те са символични за парцели извън регулация!Да не говорим ,че гърците заобикалят ембаргото с Русия!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#57] от "bobbyperu":

  Не съм наясно сега как живеят, но сигурно не много добре, като имаме предвид конфликтите в региона. Май не се понасят с Грузия, а с Азербейджан са почти във война. Проблемни са отношенията им и с Русия, тъй че как да живеят. Обаче аз говоря за друго - забелязал ли си как се държат и говорят напр. Хампарцунян, Казасян и ред др. арменци и как как се държат и говорят нашите отрепки от да го наречем същия социален кръг. Ами разликата е най-напред във възпитанието. Всички сме изразнали в България, обаче ние сме си прости селяни и вари го, печи го - като такива ще си пукнем. Аз поне не знам с нещо да сме допринесли в някоя област, ама говоря за световен принос. Няма такова нещо, а в същото време се бием в гърдите, че сме били дет са вика най-интелигентните, най-работливите и най-талантливите. Това точно Алеко го е пресъздал в Бай Ганьо в банята. Дори Турция има нобелов лауреат, за Русия да не говорим. Не че са създали кой-знае какви условия за творчество и наука, ама имат. Пък ние - все някой друг ни е виновен, а сме най-кадърните! Мисля че малко скромност, когато човек е в нашето положение е най-доброто, което може да покаже, а след скромността, редно е да потърсим причините в себе си, не в другите.

 69. 69 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#65:"Blood Red Skies"]Вина за изкуствено напомпаното самочувствие на гърците има и Западът, който винаги ги е толерирал, тях и сърбите, за сметка на нас, българите. [/quote]
  Ох, горките ние. Никой не ни обича. А дали не сме си виновни ние самите? Все сменяме съюзници, плюем по съседите си, разединени като народ, негативно настроени към всичко и всички. На кого му е изтрябвало това?

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 70. 70 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#41:"hunt"]До неграмотниците дето ми слагат минуси. Има Гугъл. Погледнете и ще видите, че Гърция през 1939 г. е била с над 1.5 пъти по-високо ГДП на глава. [/quote]

  След Балканските войни и Първата световна война, България плаща всяка година репарации на съседите ни в размер на близо 50% от държавния ни бюджет.
  Изгладено за 15 години, точно с толкова дръпват като БВП Сърбия и Гърция, а ние си седим на същите нива.

 71. 71 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#67] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Другарю - излагаш се. Виж първо какви са субсидиите за гръцките фермери и тогава говори. Ако в България получавахме такива субсидии и нашето земеделие щеше да е много по добре.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 72. 72 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#66] от "not_a_drill":

  Ххахахахахаххахаааааа....
  Е,айде де,дай параметрите на,,същата,,!
  Освен това,в статията НИКЪДЕ не е посочен размер на въпросната помощ.
  Както и да е,ще кажеш ли колко е ,,същата финансова помощ,, която според теб
  [quote#36:"not_a_drill"]СИРИЗА ще осигури същата финанова помощ, а може би дори повече. [/quote]
  или си дърдорим колкото времето да минава ?
  Все пак ти предложи

  [quote#52:"not_a_drill"]да се обзаложим, ако ти стиска.[/quote]
  Е,стиска ми.
  Чакам условията на облога.

  Homo ludens sum
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Сега е времето, когато мързеливaта лъжа за изключителността на Гърция, която капе като отрова в продължение на десетилетия в дисфункционалната националистическа образователна система на страната, ще намери пълната си изява. Фалитът и изолацията ще бъдат посрещнати с неразбираемо глупава гордост. Разговорите за втори ден на отказ, които навеждат спомени за годишнината от Втората световна война, когато Гърция отказва да се предаде на фашистка Италия, няма да затихнат. Макар да е лудост, най-вероятно гърците ще гласуват с "не".

  СТРАХОТЕН АНАЛИЗ И ПРОЗРЕНИЯ.

 75. 75 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#72:"Nacho Libre"]Е,стиска ми. [/quote]
  Ако ти стискаше, нямаше да увърташ.
  http://ec.europa.eu/economy_finance/assistance_eu_ms/greek_loan_facility/index_en.htm

  Тук е всичко. Не мисля да превеждам на български.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 76. 76 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#2] от "sqrt":

  Добре де.
  И да спрат да ги връщат кредитите, както и правят, защо не почнат да се оправят сами като са толкова горди?

  Ето, от утре започват без кредити...и отново са фалирали, защото ядат повече, отколкото могат да изработят.

 77. 77 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 634 Неутрално

  След „лабораторната“ криза Югославия, тече „лабораторната“ криза Гърция. Груби и болезнени примери за недалновидност, които всички се надяваме Русия и други болни глави да осъзнаят и охладят фантазиите си.

  Navigare Necesse Est
 78. 78 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#68] от "potrebitel1":

  Ами живеят доста по-зле от нас....апропо с Русия нямат никакви проблеми, напротив те са най-верните им съюзници в Кавказ и това обяснява защо са и най-бедни там и всичко свързано с Русия като бензин, ток и т.н. расте ли , расте.
  Няма да изпадам в полемика какво сме дали или не, защото не знам какво имаш предвид под световно значение!!!Но в България е имало доста талантливи хора с големи постижения в своите области ще спомена само двама убити от червените изроди през 1944 г. Богдан Филов и Александър Станишев( няма общо с съсела като род)

 79. 79 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#75] от "not_a_drill":

  Хаахахахахахахахахаха.
  За един трол - нищо,освен ведър присмех.

  [quote#75:"not_a_drill"]Не мисля[/quote]
  Знаем.
  Флашката мисли.

  Homo ludens sum
 80. 80 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Интервюто на Варуфакис от днес. Струва си гледането, и няма как да се преразкаже.
  Това е лудост, нов договор за 24 часа, вдигнат таван по ЕЛА за 1 час. ...
  Не може и да се коментира май.

  http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-07-02/varoufakis-says-he-will-quit-if-greeks-vote-yes-

 81. 81 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар 10 : - Начо, в Россия ще се случи по съвсем друг начин ! Те в историята си нямат и един случай дето нещо е станало по демократичен начин ! Гърция е люлката на демокрацията а Русия - люлката на деспотизма !

 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако бях гръцки гражданин щях да гласувам с НЕ! Еврозоната, ЕЦБ и МВФ вкараха Гърция с до болка познатите им грешни макроикономически, неолиберални модели и прогнози, реформи в невиждана икономическа Депресия и хуманитарна катастрофа.
  Браво на Варуфакис и Варуфакис, че показаха на всички къде са проблемните точки на Еврозоната!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на Neron
  Neron
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#4] от "koiot":

  Хахахаха, т.нар. "комунисти" от теб са на власт по-малко от година. Общият дълг на Гърция, откакто са в ЕС е 300 МЛРД. евро.
  300 МЛРД евро. Смятам, че коментарът ти е излишен.

 84. 84 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#75] от "not_a_drill":


  [quote#52:"not_a_drill"]Може да се обзаложим, ако ти стиска.[/quote]

  [quote#56:"Nacho Libre"]Уточни размера на ,,същата финансова помощ,, ,че да залагаме. [/quote]

  [quote#63:"Nacho Libre"]да почакаме Дрелката да уточни параметрите на ,,същата финансова помощ,, ,дето щели да харижат на НАСЕРИСА...
  Като ще е обзалагане нека да е по ясни тези. [/quote]

  [quote#64:"Nacho Libre"]Чакам параметрите на ,,същата финансова помощ,,.
  В число и в срокове,ако може.[/quote]

  [quote#72:"Nacho Libre"]Е,айде де,дай параметрите на,,същата,,! [/quote]

  [quote#75:"not_a_drill"]Ако ти стискаше, нямаше да увърташ.[/quote]
  Трол-не,ами заде.
  Глупав трол.

  Homo ludens sum
 85. 85 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#82] от "socialen":
  Къш,БайТаньо !

  Homo ludens sum
 86. 86 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 744 Неутрално

  "Положението е драХматично" - цитирам заглавие в една друга медия.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Управляващите в Гърция са решили в последния момент да опростят въпроса от референдума с:
  - Мислите ли да ядете в понеделник?
  Правителството настоява пак гърците да гласуват с НЕ....

 89. 89 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#83] от "Neron":

  Е да де ама Гърция ФАЛИРА ИМЕННО СЕГА.Досегашните правителства все пак се справяха с връщането на дълга.А какво направиха комунистите когато дойдоха на власт решиха да откраднат парите на другите,ама не им се получи.

  писнало ми е от левичари
 90. 90 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#82] от "socialen":

  ОООО Мунчо,

  Ти се появи най-сетне! Голям зор ти даде да отвориш новата флашка с инструкции! Нали и тях ги правят неолибералните псевдоконсерватори, не се дават на комунистите! Мамка им колонизаторска!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 91. 91 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "YinYang":


  [quote#37:"YinYang"]Палячовци :

  https://pbs.twimg.com/media/CI5J4t5XAAIqwyr.jpg
  [/quote]
  [quote#51:"Nacho Libre"]коМуноидна или кЛоуноидна - все е подходящо,а и горе-долу се покриват.[/quote]
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/07/01/2564492_cipras_otchaiano_se_nujdae_ot_sdelka_zashtoto_si_otiva/?p=0&ref=id&_ga=1.188199592.1078258165.1417074831#comment-51
  ,,ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ МИСЛЯТ ЕДНАКВО,,-БайТаню ДаркСтара от Зара.
  Хахахахахахахахахаааааааа.

  Homo ludens sum
 92. 92 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#87] от "not_a_drill":


  [quote#87:"not_a_drill"]Забелязвам, че тактиката на троловете в Денвник е да обвиняват събеседниците си, че са тролове[/quote]
  Добре.

  Homo ludens sum
 93. 93 Профил на Neron
  Neron
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#89] от "koiot":

  И как по-точно връщаха парите, с нови заеми вероятно, както стана ясно. Теглят кредит и погасяват стария такъв. Докато общият дълг е достигнал 300 млрд., тази сума как ти се струва. Ок ли е според теб?

 94. 94 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#82:"socialen"]Браво на Варуфакис и Варуфакис, [/quote]

  Нова адвокатска фирма ли е това?

  Целият форум се попиля от тревоги за теб, добре че си дойде, да не те мислим!

 95. 95 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#80] от "boflute1":

  Мерси за линка. Безумие по високите етажи на властта цари в Гърция.
  Имам чувството, че цялото гръцко правителството, след не повече от седмица, просто ще дезиртира и всеки ще се спасява по еденично. А за страната, просто не ми се мисли.Но, така става, когато дойде на власт партия, без традиции, без идеи, без опит.

 96. 96 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 620 Неутрално

  На Ципрас му беше казано какво да прави за да си намали задълженията ама той нали е горд грък не ще.И ЗАТОВА СЕГА ФАЛИТ.

  писнало ми е от левичари
 97. 97 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#88] от "dutch":

  +++++

 98. 98 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Сега е времето, когато мързеливaта лъжа за изключителността на Гърция, която капе като отрова в продължение на десетилетия в дисфункционалната националистическа образователна система на страната, ще намери пълната си изява."
  - от статията, яко!

 99. 99 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#95] от "Додо":

  Мислех, че е популист и манипулатор.
  Сега го слушам, гледам му блясъка в очите, и се страхувам, че си вярва.
  Да, трябва да бягат бързо.

 100. 100 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "hunt":

  От лошото патриотарско образование от училище хората бъркат икономически растеж с БВП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK