Бумерангът на ромското ''изключване''

Първи учебен ден (снимката е архивна)

© Надежда Чипева, Капитал

Първи учебен ден (снимката е архивна)Близо 200 000 младежи в България нито работят, нито учат, нито се обучават. Етническата им принадлежност почти предопределя попадането в тази група. От нея обаче зависи и етническият мир в България. Какво означава това? За "Дойче веле" отговорът търси Николай Цеков. "Дневник" препубликува текста. 


Групата на т.нар. NEETs (neither in employment nor in any education or training) включва младите хора на възраст 15-24 г., които са безработни или икономически неактивни (според определенията на Международната организация на труда) и не участват в никаква форма на обучение или курс за квалификация. Съществен дял в нея заемат преждевременно отпадналите от училище (47%). Структурата на NEETs по етнос е доминирана от ромската и турската етническа група (51%), 46% са българи. Ромите са 4 пъти, а турците - 2 пъти по-застрашени от попадане в тази група в сравнение с етническите българи, се констатира в доклад на УНИЦЕФ.


Експертите с тревога отбелязват, че преждевременното отпадане на много деца от училище е безспорен фактор за по-сетнешните проблеми на ромската общност в България. В доклада на УНИЦЕФ е отбелязано, че през последните три години делът на задължително обхванатите от 4-ти до 8-ми клас ученици, вместо да расте, непрекъснато намалява и е вече под 80 на сто. В доклада на международната организация се посочва, че от всеки четирима неуспели да завършат началните класове, трима по-късно неминуемо попадат в групата на онези, които не работят, не учат и не се образоват.


Експертът по ромските проблеми в Министерството на образованието и науката д-р Йосиф Нунев е убеден, че ранното отпадане на ромските ученици се дължи на
постоянно разширяващата се образователна сегрегация


"Българите са нечувствителни към проблемите на така наречените "цигански" училища, но чувствителността им бързо се възвръща, когато стане въпрос дали до тяхното дете в училище да седи ученик от ромската махала. Сегашното етническо напрежение, което се пренесе дори в столичен квартал, се дължи и на това, че циганските махали "навлязоха", образно казано, в кварталните училища", казва той.


Според Нунев етническата сегрегация в българското образование е заложена още със създадените през 1947 г. обособени цигански начални паралелки, в които децата щели по-бързо да научат български език и така да се интегрират в обществото. През 60-те и 70-те години се появиха "цигански" прогимназии и дори цели гимназии. Качеството на образователната услуга в тези сегрегирани учебни заведения и досега е крайно незадоволително - сред ромските деца и младежи, които ги завършват, има такива, които не знаят български и са функционално неграмотни", казва Нунев. Експертът на министерството е скептичен към резултатите от работата на неправителствените организации по разбиването на модела на "циганските" училища: "Въпреки отчитаните успехи, нещата в "циганските" училища си вървят по старому", смята Нунев.


Какво да се прави?


Шефът на ромската неправителствена организация "Амалипе" Деян Колев също е на мнение, че има пряка връзка между ранното отпадане на ромските деца от училище и нарастващото етническо напрежение между роми и българи. Особено опасна е ситуацията с мигриращите от гето на гето ромски семейства. Техните деца не ходят на училище, а местните образователни инспекторати не се интересуват особено от тях.


Близо половината от всички ромски семейства са заплашени от пълна маргинализация. Около 30 на сто от ромите са добре интегрирани в българското общество, а останалите 20 % от хората в етноса са изцяло "маргинализирани" - това е гето в гетото. Тези хора са отхвърлени и от самите роми – често те са гонени и бродят из страната, създавайки проблеми на различни места. В Гърмен например има маргинализирани семейства, прогонени от ромските махали в Петрич и Пещера", казва Деян Колев.


От пет години насам "Амалипе" осъществява мащабен проект за ограничаване на ранното отпадането на ромските деца от училище, който се финансира от чужбина. От него са обхванати 170 училища с 36 000 ученици, от които 23 000 са роми. Идеята е да се стимулират по-бедните ромски семейства да изпращат ежедневно децата си на училище. Учениците се транспортират и изхранват безплатно, а в детските градини родителите са освободени от таксите. За редовно посещение се раздават и ваучери.

 
Сътрудничката на "Амалипе" Нина Николаева допълва: "Борбата е буквално за всяко едно дете. Насърчихме например студенти и преподаватели от Великотърновския университет да работят с децата в едно село в областта, които до едно не знаеха български. Оказа се, че с търпение, игри и педагогически подход нещата при децата могат много бързо да се променя".


Деян Колев посочва, че при обхванатите от проекта ромски деца отпадането от училище е сведено до 2% в паралелките до 8 клас. В останалите "цигански" училища делът на ранно отпадналите ученици достига 15 на сто.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  "Етническата им принадлежност почти предопределя попадането в тази група. "

  Айде още един Мунчо! От къде на къде етническата група ще определя кой да работи, кой-не! Проф.Чирков като е циганин безработен ли е?! Не е и никога няма да бъде! Проблемът е в гетото! В това, че се подиграват на учещите, че ги презират! Колкото и пари да се налеят за "включване", докато е това отношение, ефект няма да има! Ако циганче иска да прогресира, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ГЕТОТО! А иначе мантрите, че като си циганин няма работа са мантри на НПО-тата да си защитават хляба и на циганското болшенство, да си оправдава золумите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И циганската работа като гръцката...

  'Let light surround you' Dream Theater
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Ако циганче иска да прогресира, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ГЕТОТО![/quote]
  Съгласен съм, ама къде да отиде?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  "...Експертите с тревога отбелязват, че преждевременното отпадане на много деца от училище е безспорен фактор за по-сетнешните проблеми на ромската общност в България..."

  Експертите да вземат и да се върнат години назад, когато родителите на тези същите, за които ронят Крокодилски сълзи днес, също не ходеха на училище...бяха стотици пъти по-малко в числено измерение, но пък се размножаваха, като за световно...

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  добра информация за размисъл, както и напомняне, чи нама такова нещо като "циганиТЕ", а за различни групи, различни дори езиково.
  В основата на проблема обаче лъщи социалното неравенство, изблиците на етническа почва (и от двете страни) са начин за маскиране и игнориране на същината.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  [quote#1:"lz2"]Ако циганче иска да прогресира, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ГЕТОТО! [/quote]

  Малкото дете не може да осъзнае тези неща, нито може само да напусне гетото. Родителите са тези, дето трябва да осъзнаят, че ако не искат децата им да свършат като тях, то трябва да напуснат гетото и да потърсят друг начин на живот. А тези родители не могат да го осъзнаят, защото те също са израснали по този начин, в гетото, както и техните родители и така... омагьосан кръг, от който излизане няма.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  [quote#3:"today"]Съгласен съм, ама къде да отиде?[/quote]
  На квартира сред цивилизовани хора.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дойче веле да сподели челния германски опит по интеграция!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Любов и светлина!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На циганите не трябва да им се обръща някакво специално внимание. Не вярвам Чирков да се е интегрирал благодарение на някаква програма .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [#7] хмък. "Цивилизованите" не го искат в училището до техните отрочета, камо ли на квартира за съседче ще приемат...
  Лесно е отстрани да се казва "ами то е толкова просто" - а що не опитате сами същото?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Хубаво сте я описали образователната сегрегация на ромите, сълзливо, сополиво, даже леко заплашително, само дето не е съвсем вярно. В ромските села/махали/квартали училищата имат много ученици (които де ходят, де не ходят, но се водят записани) и по системата на делегираните бюджети получават достатъчно големи средства, за да могат да си позволят ремонти и обновяване на материалната база с всякакви съвременни глезотийки. Те не са заплашени от закриване, а това е важно при кандидатстване по всякакви проекти. Всъщност при всички проекти си е предимство да имаш роми в училището или детската градинка. Никаква тайна не е, че и учителите в ромските училища са по-добре платени и основно се занимават с дотътрянето на учениците на занятия. Много от "лошите, сегрегиращи" училища с цел да ги привлекат им осигуряват закуска и след 4 клас, обяд и занималня, дори да не са пътуващи, учебници за безвъзмездно ползване и след 7 клас, каквито бонуси учениците от другите етноси не получават. Ромските деца фактически получават от държавата по-добри условия за обучение. Разберете го най-сетне - на циганина просто не му се учи.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  [quote#11:"Николай Теллалов"] "Цивилизованите" не го искат в училището до техните отрочета, камо ли на квартира за съседче ще приемат...
  Лесно е отстрани да се казва "ами то е толкова просто" - а що не опитате сами същото? [/quote]

  Глупости на търкалета! "Цивилизованите" не искат цигани когато станат много, защото веднага почва анархия пада нивото и културата. Но когато са до 1/3, нещата са под контрол и никой не протестира! Вие някога задавали ли сте си въпроса, защо българите/ и евреите и арменците/ протестират срещу циганите в училище? Не сте! Да те светна: Не е заради етноса, не е дори заради хигиената, а заради нещата, които изброих горе! В основното училище в нашият клас имаше едно циганче. Трябва да ти кажа, че всички го носехме на ръце! Ама завърши и стана учител! И то добър учител!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Е какво ще стане, ако се създаде един район в края на България, където е ненаселено, да се стимулират да отидат там ида си живеят по начина по който им харесва, без да пречат на останалите хора ? Да си строят незаконно, да е крадат едни други, ако искат да не учат.
  Тия които ми припяват, че било добре да се умешат с българи, ма живеят в центъра на София и не са виждали циганин, ама предлагат да се умешват някъде другаде, да вземат да млъкнат или да отидат те да се умешат и децата си да умешат и тогава да дават акъл. Ако не направим нещо като резерват в който те да искат да отидат за да си практикуват нравите, ще загубим цялата страна. Ако имаш гангрена на пръста, отрежи го, за да не загубиш ръката, ако е отишло вече в ръката, замисли се дали искаш да загубиш всичко.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [#13] и си вярваш даже... Забележително.

  Впрочем, знаеш ли що е анархия? Не знаеш.
  И с примери отпреди 20 години ДНЕС не важиш.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Гневно

  До коментар [#9] от "tralala2010":
  Как предлагате, тези концлагери да бъдат с обикновени крематориуми или по практиката на Аушвиц (Освиенцим) по време на големите еврейски транспорти с горене на трупове на пирамиди?

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":
  Мога квалифицирано да Ви подкрепя в наблюденията си че подобни модели на "дърпане назад в блатото" се наблюдават и в афро-американските градски райони (еуфемизъм за по-раншното "гета". С други думи това е поведение на наслагването на генерации от безработни преживяващи от социални помощи, където училищата са по-скоро складове до 18 годишна възраст отколкото образователни заведения. В някои от тези училища се правят отделни охранявани входове и класни стаи (просто се прегражда част от училището) за малката група която иска да учи, за да ги запазят от отмъщението на тълпата.

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  [quote#17:"daskal1"]В някои от тези училища се правят отделни охранявани входове и класни стаи (просто се прегражда част от училището) за малката група която иска да учи, за да ги запазят от отмъщението на тълпата. [/quote]
  ************************

  Не разбирам... защо на някого му пречи това, че някой друг искал да учи?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Трябва да се реорганизира напълно практиката за социално подпомагане на ромите. Мащабът може дори да се увеличи, но не като се плаща фиксирана, месечна сума на родителите, а като се насочат средства към учебните заведения, обучаващи децата и осигуряване на храна, дрехи и помагала за учащите.
  И никаква религия. Не само защото според член 5 от Закона за народната просвета образованието е светско. А защото религията в 21 век е фактор, спъващ развитието.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Толкова тъпоглава политическа класа е трудно постижение, но в България е налице. Милион пъти им се казва, че всичко зависи от образованието на циганите и затова трябват стимули и наказания за родителите, които пречат на децата си да учат. Помощите да зависят от успеха и доброто поведение на циганчето в училище. Но няма да го направят.

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#20:"gozambo"]Толкова тъпоглава политическа класа е трудно постижение, но в България е налице. Милион пъти им се казва, че всичко зависи от образованието на циганите и затова трябват стимули и наказания за родителите, които пречат на децата си да учат[/quote]

  Миналата година една еврокомисарка, не се сещам сега името и, беше казала, че циганите не бивало да се насилват да се образоват или да пращат децата си на училище, трябвало да СЕ СТИМУЛИРАТ да правят това, но по никакъв начин насила.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#18] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Изграждат се своеобразни ценностни системи противопоставящи поведението на расова основа и тези норми се прилагат от тълпата. Бяха пребили (банда от момичета в гетото) едно друго афро-американско дете което свиреше на цигулка защото била се "правела на бял-а" (acting white).

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#21] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Ами да, да живеят с "традиционните си етнични ценности и култура"? Политическа коректност повдигната в степен, по-същество ограничава свободата на решение до Парализ.

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Ясно. Значи негрите са тези, дето умишлено се отделят и не искат да се впишат в обществото, използвайки дори и такива методи, като заплахи и бой срещу този, дето иска да се измъкне. Е, надявам се, че властите са намерили някакво решение на проблема. Щото само преградени стаи в училище не са достатъчни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Е, как се образова дете, след като родителите му мислят как да се напият или откраднат нещо докато горят учебниците, за да се стоплят през зимата? Ако има достатъчно търпеливи и всеотдайни хора, може да убедим първо родителите в ползата от образование. Въпросът обаче е дали тези които трябва научават за положителните примери ги чуват и виждат или до тях стигат само новините за политически скандали, безхаберни чиновници, неработещата съдебна система...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#18:"Barcelina #Je suis la libertad"]Не разбирам... защо на някого му пречи това, че някой друг искал да учи? [/quote]

  Защото оня, който иска да учи е "зубрач", на който трябва да му съдереш гърба от бой

 27. 27 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1133 Разстроено

  "Тези хора са отхвърлени и от самите роми" казва статията!
  Въпросът не е дали си ром! Въпросът е дали се стремиш към социализация, т.е. вписване в обществото. Има хора, които не се стремят към това и изпадат от влака!

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4517 Неутрално

  До коментар [#6] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Лесно е да се каже "Да напуснеш гетото".
  Реално това изисква:
  1/Да имаш постоянна работа, за която да получаваш достатъчно за да можеш да плащаш квартира извън гетото и да ти остават достатъчно средства за останалите нужди на семейството ти.
  2/Да намериш хазяи, които са готови да дадат жилище под наем на циганин.
  Гетото дава сигурност при непостоянна работа и при ниско заплащане. Ако останеш без пари, без храна, винаги можеш да заемеш няколко лева от съседи или роднини, чаша олио, щипка червен пипер, парче хляб, няколко домата. Можеш да оставиш децата си при съседката, която често е и роднина, докато отидеш до магазина.
  Жилище под наем в големите градове на достъпна цена циганин може да намери само в полуселските квартали или пролетарските панелни блокове, т.е. пак в квартали със значително циганско население. Около 58% от българите не желаят съседи цигани, което поражда проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK