Ненаправената снимка

Ненаправената снимка

© Николай Дойчинов, КапиталТекстът е от портала "Култура"


В центъра на София, на едно от най-оживените търговски места, има един от онези остъклени билбордове, които отскоро се появиха по тротоарите на централните улици, рекламират стоки или събития, на нивото на погледа на минувачите са, за да провокират погледа и да привличат вниманието щеш не щеш. Рекламите или снимките в тях са винаги професионално направени. На този остъклен уличен плакат беше поставена удивителната и добре познатата ни портретна снимка на Райна Кабаиванска, която гледа срещу нас усмихната, красива и очарователна.


Точно до плаката – една клошарка – клекнала до скъпоценния си вързоп, с панталон, с джапанки, на възрастта на прочутата певица е, с бяла коса, привързана отзад на опашка. Усмихната е и усмивката й е също така очарователна, както на оперната дива. Усмивката й излъчваше радост, чистосърдечие, благодарност.
Ако нейната усмивка не беше до усмивката на Кабаиванска едва ли щях да я забележа, едва ли щеше да привлече вниманието ми. Най-често ние минаваме покрай тези хора без да ги забелязваме. Те живеят в друг свят, ние си живеем в нашия. Техният живот е изпълнен с проблемите с какво ще се нахранят днес, къде ще пренощуват довечера. Вързопите им са цялото им имущество. Ние си имаме своите грижи. Те не са за залъка хляб или за покрив над главата ни, но нашите грижи също запълват дните ни и съзнанието ни и ускоряват крачките ни. И така ние се разминаваме с тези хора всеки ден, без да ги забелязваме, а камо ли да им съчувстваме. Вървим по едни и същи тротоари, често се сблъскваме, но не се забелязваме взаимно, защото всеки живее в своя свят, който няма нищо общо със света на другия. Те са изолирани в техния свят, а ние сме заключени в нашия.


Билбордът е поставен така, че да привлече вниманието на всяка цена. Но се случи обратното – вниманието ми беше привлечено от несретната жена с вързопа. Между двете лица имаше полярен контраст, но имаше и толкова общо. Да бъде усмихнато лицето на оперната звезда ни се струва естествено. Тя живее в слава, спечелена с талант и труд, тя е сред духовния елит на този свят. Тя раздава радост и усмивки на милиони хора и е естествено самата тя да е радостна и усмихната. Но усмивката на тази нейна несретна връстничка е толкова трудно обяснима за нас. Трудно обяснима е, защото е от друг свят, който ние не разбираме и към който почти не проявяваме интерес. Ако на лицето й беше изписана някаква налудничава усмивка, нямаше да бъдем изненадани. Ако беше някаква блуждаеща усмивка, щяхме да го възприемем като естествено. Но тази лъчезарна усмивка, излъчваща радост и благодарност? Нима в живота й има нещо, на което да се радва, нещо, за което да е благодарна? Може би само най-големите творци вникват в света на несретата, болката и тъгата и освен тъга и болка, виждат в него и радостта, човещината и озарението.


" – Хубаво ми е то, мойто палто – продължи той с някаква особена радост в гласа си. – Аз като го позакърпя пак, ще прекарам с него и тая зима. Пък ако ми е писано, с него може да се представя и пред Бога. То там, на онзи свят, туй палто може да ми помогне. Може път там да ми дадат ново палто, златно, тъй да се каже, скъпоценно…


Серафим говореше на Еня, но не го погледна. Той пусна палтото на колената си, позагледа се пред себе си и се усмихна."


Същата усмивка е видял прозорливият Йовков на лицето на добрия Серафим, дал всичките си изкарани пари на непознатата жена, за да заведе мъжа си на лекар. Това е усмивка, която идва отвътре и се излъчва като светлина. Тя се ражда в чистото сърце и се изписва на лицето. Затова Иисус казва, че чистите по сърце ще видят Бога. И когато Го видят, на лицето им ще се изпише тази усмивка на озарение и радост. Но озарение, което идва отвътре, както е на иконите. Най-съществената разлика между портрета и иконата, това, което я прави икона, е светлината, която идва отвътре.


Но нали всяко лице е икона. Свикнали с тази гръцка дума, ние забравяме, че икона означава образ. А всички човеци сме образ на Твореца, Той ни е сътворил по Свой образ. Затова когато гледах тази жена под билборда усещах, че от лицето й се излъчва светлина, усмивката й излъчваше радост и благодарност.


Забавих крачка, отминавах я бавно, образът й, усмивката й се бяха запечатали в съзнанието ми, размишлявах за нея, за живота й, за съдбата й. Постепенно проумявах какво изписваше радост на лицето й, проумявах за какво е благодарна.


Нямах фотоапарат, а и да имах – нямам рефлекса на фотографа. Ако го имах, щях да се опитам да хвана в кадър тези две усмихнати лица, на Райна и на клошарката, това на плаката и това до плаката, едното на снимка, другото на живо – две лица на една и съща възраст, възрастта на предела, едната на най-високия, другата на най-ниския социален предел, а усмивката им една и съща – с еднаква благодарност и радост от света. Едната усмивка ние разбираме, защото е от нашия свят, а другата не разбираме и не забелязваме, защото е от света, който подминаваме.


Защо Йовков е написал гениалния си разказ "Серафим"? За да ни покаже, че на този свят живеят и ангели. Ние най-често не ги забелязваме, но те са край нас. С кърпени палта или по джапанки, но усмивките им светят. Те никога не бързат, а ние сме все забързани и не ги забелязваме. Те нямат нужда от нас, но ние имаме нужда от тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  "...Те са изолирани в техния свят, а ние сме заключени в нашия.
  ...
  С кърпени палта или по джапанки, но усмивките им светят. Те никога не бързат, а ние сме все забързани и не ги забелязваме. Те нямат нужда от нас, но ние имаме нужда от тях..."

  Добре беше, това да го каже някой депутат...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  ..... Едната усмивка ние разбираме, защото е от нашия свят, а другата не разбираме и не забелязваме, защото е от света, който подминаваме........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За 25 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм и Либертарианство, при който всичко е оставено на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила, ангелите тука станаха много. Прекалено много!
  Толкова много, че вече дори и десните интелектуалци, обективисти и монетаристи от портала Култура започнаха да ги забелязват.

  М/у другото всички велики български писатели от ранга на Вазов, Пелин и Йовков отричаха ценностите на десните интелектуалци от портала Култура.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Изпитвам комплекс за малоценост , четейки одухотворените и житейски мъдри текстове на Димова.

  Колцината са тези /и като нея/, които да имат онази тази светлина , която да им идва отвътре, за да можем останалите и да я видим и да я усетим и стигне до душите ни /ако може/

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "sto67nes":

  Според либертарианците от либертарианския тинк-танк Институт за Пазарна Икономика, безработица и бедност няма. Има само хора, които доброволно са си взели почивка от работния свят и парите са им свършили.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Добрата новина е, че десните интелектуалци от портала Култура разбраха посланията на Ципрас, Варуфакис и СИРИЗА.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":

  Спри се малко! Става дума за съвсем дуги неща. Човешки.

 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#4:"нуцо"]
  Колцината са тези /и като нея/, които да имат онази тази светлина , която да им идва отвътре[/quote]
  Светлината я носим всички в себе си. Но я "задимяваме" с отказ от основните морални ценности. Мразим и завиждаме на всички и за всичко. Омърсяваме душите си. Разбирането и покаянието за това, могат да върнат светлината в очите и душите ни.
  Много силен текст на Теодора Димова. Приканващ към катарзис и смирение. За който го разбере. Дано да сме повече!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Те вървят ръка за ръка в нашата реалност.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Едва ли един миг, усмивка или поглед могат да ни ориентират за мислите на човек, неговите проблеми и надежди. Опитът да си обясни чужда усмивка е като стремежът да се тълкуват сънища или библията. Последното - твърде близко на Димова. Погледът на персоната винаги е предопределен от нейния кръгозор. Усмивката на Мона Лиза, прочутата творба на Леонардо да Винчи, остава неразгадана и до днес. Правенето на паралел между Серафим и едно произволно срещнато лице, без да е опозната неговата личност и виждания, е изключително наивна интерпретация.
  А и аз не виждам нищо одухотворяващо в това, човешко същество да бъде принудено да ограничи мислите си и да подчини живота си на нуждата да намери подслон и храна.
  На автора на статията бих казала: ЛУДОСТТА ОЗАРЯВА.
  Много ми се иска усмивката на бездомната да не е била тъжна.
  Ако е била истинска, дори за миг, е някаква утеха.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Симпатично

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Моля другаркага Димова, когаго списва простоду6ните си текстове, да използва първо лице единствено 4исло, вместо да говори от името на вси4ки ни! Тя може би не забелязва много хора и не6та, но аз ги забелязвам и може би разбирам по-добре от нея смисъла им.

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Благодаря, Теодора, развълнува ме приятно.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":

  Хубаво е човек да чете, но няма никакъв смисъл, ако не "преработи" прочетеното през акъла си.
  Наблъскал си изказването с термини, които са изсмукани от пръстите или неверни. Наблъскал си и не малко неистини. Умишлено или не - това аз не знам. Но с подобни изказвания можеш да "плениш" единствено тези, които четат без да мислят.

  Аз не зареждам в Лукойл.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK