Насилието

Книгата "До моя съвременник - есета"

© Анелия Николова

Книгата "До моя съвременник - есета"Част от есетата на Георги Марков, които портал "Култура" публикува за първи път през последните две години, а "Дневник" получи възможност да препубликува, вече са събрани в книга - "До моя съвременник - есета". Тя е издание на "Фондация Комунитас". Есетата са четени по радио "Дойче веле" в периода 1974 - 1978 година. 


На задната корица на книгата е изваден този цитат от Георги Марков: 


"Може би в началото на всичко стои страхът, огромният страх от съществуването, от чудовищното разнообразие на хора и природа. Винаги ме е смущавало, че милиони отделни хора преглъщат идеята за остадняването си и доброволно, често пъти с ентусиазъм, стават фанатични членове на стадото. Защо? Поради какво те се отричат от свободата си, за да приемат покорно и подчинено някакво място в стадото? И не е ли нелогично, че те отричат равноправието и независимостта на другите отделни човешки същества, но признават стадото? Може би тъкмо защото в стадото никой не е свободен, защото то гарантира сигурност, обезпеченост, подкрепа?" 

 
"Дневник" публикува в рубриката четиво откъс от сборника и това е есето "Насилието":

Мнозина са обвинявали нашия народ в робски характер, в черна петстотингодишна мъдрост "Покорна глава, сабя не я сече", в апатия спрямо посегателствата върху политическите му свободи и в дълбоко вкоренен пораженски дух. Не един и двама тук на Запад ми подмятат: "Вие българите сте най-покорните." Повърхностно погледнато, това е така и малко нещо може да се каже в оправдание. Пред нас наистина е един потиснат, напълно обезверен народ, който живее в пропастта на собственото си отчаяние, който не вижда никакъв изход при съществуващите обстоятелства в света, който се смята за обречен.
Наблюдателни посетители или туристи почти единодушно твърдят, че българската действителност е пропита с тъга и отчаяние, че хората са загубили всякакво доверие в себе си и в света. И следва неизменният въпрос: "Винаги ли сте били такива?" Естествено, ние не сме били винаги такива, и мнозина от нас все още помнят добре това. И лично аз не смятам, че поставени при подобни жестоки обстоятелства, други народи ще имат по-различна съдба. Струва ми се, че никога преди в човешката история не е имало случай на по-тотално насилие и потисничество от това, което съществува през нашия век в Източна Европа. Но нека разграничим нещата. Нито чехите, нито унгарците, нито поляците познаваха в първите десет години след войната онази безумна вакханалия на терор и насилие, която познаваха българите. Не ще се спирам на политическите процеси, които станаха през първите години, а на оня


всеобщ, всеобемащ процес на унищожаване на човешкото самочувствие на един народ


на вселяване на демона на страха у всеки гражданин, на пълната нравствена деформация чрез насилието на властта, която прави гръцкото и турското робство в нашата история да изглеждат като забавни легенди.


И така, поели веднъж властта, комунистите у нас трябваше да приложат на дело своята идеология. Забележете сега момента, в който "светлите идеи на комунизма", като облякоха униформата на народната милиция, се превърнаха в държавна идеология. Мечтателите за свобода, братство и равенство трябваше да срещнат марксическия въпрос: "Чия свобода, чие братство?", "Чие равенство?". И отговорът беше: "На победилата класа". Отговор, който разби на пух и прах всякакви илюзии за нов, справедлив свят. Първото, което идеологията изискваше от своите последователи, беше да погребат идеалите си. На ония, които не можеха да сторят това, партията усърдно им помогна.


Междувременно нека отбележа странния парадокс. На 9 септември българската комунистическа партия броеше не повече от няколко хиляди души. Една петилетка по-късно нейният брой, с кандидат-членовете, беше около половин милион. Откъде дойдоха тези хора?


Как внезапно те станаха комунисти?
Как разбраха, че са комунисти?


Мисля съвсем определено, че най-мизерната част на нашия народ, тинята и мътилката, полудегенерати — мечтатели за власт, некадърници, неспособни за никакво творческо дело, вулгарни и амбициозни кариеристи — всичко това се юрна към партията и властта и обогати нейната история с най-велики дела. Никога никъде не съм виждал събрани на едно място по-неприятни хора от тия, които с важни заговорнически лица отиваха на партийни събрания. Времето роди поговорката: "Да те пази Господ от десетосептемврийски комунист!" И точно тия хора, с ограничени, посредствени интелекти, с дълбоко съмнителни характери, но с неудържима алчност да бъдат нещо на този свят, да играят някаква историческа роля, приспособиха себе си към идеология, но което е още по-важно — приспособиха и идеологията към себе си. По примера на великия и гениален техен вожд и учител. Нека сега дебело подчертая, че според мен терорът и насилието в България имаха две майки. Едната — идеологията, и другата — личната необходимост от правене на зло на ония, които я провеждаха. Ако идеологията беше вдъхновението и оправданието на злото, то практическото изпълнение беше резултат на низши животински инстинкти.


Идеологията изискваше класовата борба да продължи и да се изостри. Многократно е доказано, че това е едно от най-слабите места на комунистическата идеология, чиито последствия доведоха до установяването на средновековни феодални режими в източните страни и практически върнаха развитието на народите там поне с няколко века. Но идеологическото изискване не конкретизира средствата на насилието, а ги предоставя на творчеството на насилниците, което поема цялостното им оправдание. Това не е много далече от онзи луд, който искал да изтрови целия свят, защото вярвал, че хората ще се превръщат в пеперуди и всичко щяло да бъде красиво.


Идеологията изискваше незабавно и пълно справяне с класовия враг


А кой беше класовият враг? Нека започнем по реда: представителите на бившата власт, индустриалците, търговците, частните земеделци. Или процентно сметнато — огромното мнозинство от българския народ. Вълната на терора и разгрома помете оцелелите представители на бившата власт, смаза индустриалците и търговците, и се насочи с огромна сила срещу селото, което в няколко години беше победено. Среднощни арести, побоища до смърт, убийства, безследни изчезвания, концлагери, затвори, наказания без съд и присъда, интернирания, лишаване от дажби, гавра с чест и достойнство — всичко това, в различна степен и с различни последствия, трябваше да мине през главите на най-малко два милиона български граждани.


Почти няма възрастен човек от ония години, включително партийните членове, който да не е познал страха от посещението поне на кварталния участък. В прословутата инструкция до органите на сигурността от 1947 година се казва, че всеки български гражданин "трябва да бъде обвързан към властта с някакво задължаващо го действие". Точно това "задължаващо го действие" беше доносът, беше даването на показания, нужни на властта, за да инквизира някой друг. Така може да се обясни защо толкова много хора, без никакво провинение, без никакъв повод


бяха откарвани в участъците и бити докато напишат нещо против някого


И този къс хартия, със съчинена през болките лъжа, даваше основание на джипката да отлети за нова жертва. Никога преди в своята история българският народ не е бил подлаган на подобна адска преса. И днес мнозина кооператори, при случай, ще ви разкажат как са се возили среднощ в такситата на Държавна сигурност, докато подпишат присъединяването си към текезесето. Затворници ще ви разкажат как хора са умирали, закотвени в януарския студ всред ледовете на Дунава, партийци и безпартийни ще ви разкажат за лявото крило на централния затвор в София и за още десетки заведения, където черните ангели очертават тебеширения кръг около жертвата си и я инквизират безспирно. Някои още носят вечните следи от "ореола", който прословутият Дворянов е очертавал с чук около главите им, а оцелели следователи си спомнят, че дори Трайчо Костов е бил бит продължително с тънка пръчка по носа.


За съжаление, българските власти не разрешиха появяването на български Солженицин, който да разкаже страшната истина за най-страшното време, за нощите, в които малцина можеха да заспят, за ужаса от всяко неочаквано почукване на вратата или появата на непознати хора и дори на махленския милиционер. Държавна сигурност стана синоним на най-страховития ужас, преживяван някога. И дори днес, когато тия методи официално са отречени, думата "десе" кара хората да настръхват. Това беше време на истинско озверяване на представителите на властта, на състезание по биене и трепане на въображаеми врагове. И когато тия врагове се свършиха между безпартийните, инерцията на терора се стовари върху самите партийни редове и мнозина правоверни комунисти трябваше да вкусят от попарата, приготвена за другите.


В цялата наша литература няма написан сериозен ред за това време. Не смятам, че пиесата на Георги Джагаров "Прокурорът", отразява в дълбочина истината. Един бъдещ изследовател на това време сигурно ще трябва да си зададе въпроса: докъде се простира злото, причинено от каноните на идеологията и докъде се простира злото, причинено от личната инициатива на човешки същества, които не могат да живеят, без да мразят и без да разрушават. Точно това време ме накара да вярвам, че не във всеки човек живее ангел, че на много места дяволът е единствен собственик на ума и сърцето.


С други думи, това беше времето, когато


идеологията отрече идеалите, а човеци се опитаха да отрекат човека


В Драгалевци, където живеех през последните години, мой съсед беше един странен гражданин. Някакво момче от Северна България, което бе постъпило в Държавна сигурност, взело участие в най-черни дела през най-черния период и после, при Хрушчов, набързо отстранено поради неудобство, преживяваше по своему драмата на човека и старши лейтенанта. По цели нощи той прекарваше над Библията, четеше на глас и се молеше Богу, ходеше на черква редовно, по пътя си беше толкова внимателен, че пазеше да не стъпи върху мравка, и разказваше, че светци му се явявали насън. После внезапно се напиваше, излизаше навън и започваше да ходи назад-напред, както ходят следователите около жертвата си, след това събличаше двете си деца и започваше да ги бие с колана си, упорито и жестоко. Децата пищяха, ние съседите се намесвахме, а той с потъмнели, кървави очи викаше пред нас: "Какво знаете вие! Знаете ли какво искат тия ръце!" и посочваше силните си, мускулести ръце, за да извика в един момент: "Аз не исках! Те ме накараха! Те ми дадоха пистолета в ръцете! А днес, вижте ме какво съм, а те… пак са си там, горе!"


На другия ден той се извиняваше на всички, отново беше над Библията и се молеше Богу. Ето, че чрез историята на старши лейтенант Г., стигнахме до престъпността на идеологията и, в обратния аспект, спрямо нейните служители. Но ако случаят, който разказах, звучи твърде насърчително за човека, то какво да кажа за ония, които не са изпитали нито за миг сянката на разкаянието, и които и днес се гордеят с онова, което са правили. Един подобен тип се хвалеше неотдавна в компания, как оскубал брадата на един поп, докато един от хората наоколо разтреперан каза: "Този поп беше баща ми."


Но нека се върна отново на насилието и последствията, които всички знаем. Очевидно тия времена на адски терор свършиха със смъртта на Сталин. Ала веднага следва въпросът: "Какво стана с десетките хиляди биячи, инквизитори, мъчители? Къде са те сега?" Съвсем не в черквите, и съвсем не в сянка. Те са по местата си, те пак продължават да се взират във всякого и да търсят врагове, те продължават да търсят храна и поводи за собствената им необходимост от омраза, само че сега средствата за насилие са други. Народът вече няма нужда от бой, той е достатъчно бит, за да се откаже от характера си и да се превърне на онова безформено тесто, от което сръчни идеологически ръце смятат, че могат да омесят каквото си искат. Така


в България беше установена епохата на привидното покорство по законите на страха


Не познавам нито един български гражданин, който да не се бои от собствената си власт. Добре наследеният страх през ония години е, така да се каже, "ръководно начало" във всички отношения между хората. Страхът, който поставя мазна усмивка върху лицето ви, страхът, който ви заставя да декларирате своята вярност по-силно отколкото се иска, страхът, който ви кара да подозирате всеки около вас, че е таен агент, страхът, който ви отнема всички скрупули, страхът, който ви кара да произнасяте "да", когато цялото ви същество крещи "не", страхът, който подгъва колената ви и ви кара да се прекланяте и унижавате пред напълно подобни на вас човешки същества, да раболепничите, страхът, че вашият глас може да зазвучи не в унисон с партийния хор, страхът да поемате каквато и да е инициатива, страхът да имате мнение, страхът да създавате. И най-страшният страх — да се срещнете със себе си.


Като компенсация, в замяна на страха идеологията на насилието предложи един особен вид власт. Почти всеки има известно право на власт, за да угнетява по-слабите от него. Искам да кажа, че в резултат на насилието се създадоха казармени отношения, в които ефрейторът упражнява властта си спрямо войниците от своето отделение, сержантът спрямо взвода, лейтенантът спрямо ротата и т.н. Властта — това ехидно чувство, че някой на този свят зависи от тебе, че ти си някакъв фактор в чуждия живот, че твоят глас може да звучи по-силно от гласа на тия, които са под тебе, че ти можеш евентуално да промениш съдбите им или поне да си поиграеш с тях, ти дават някакъв смисъл на съществуването, удовлетворяват комплекса ти за малоценност и те карат да се чувствуваш не самотен остров, а жива част, функционираща част от държавната машина. И същевременно стремежът да се докопаш до по-високо място, да поставиш под властта си повече хора и, разбира се, да получаваш по-големи облаги — ето принципа върху който насилието установи отношенията между хората у нас. Защото тези отношения, родени от насилието, сами произвеждат насилие. Само че този път насилието е в най-широк план и, така да се каже, взаимно.


Като развива и поощрява най-низшите човешки инстинкти, тази власт обвързва хората в най-заплетени и сложни взаимоотношения, което не е нищо друго освен живеенето на псевдоживот. Огромна част от времето на съвременния български гражданин преминава под постоянния въпрос — с кого съм днес? С Иван или със Стоян? В действителност няма никаква разлика между Иван и Стоян, но борбичката за власт между двамата се оказва понякога жизненоважна за човека отдолу.


Доносите, клюките, слуховете продължават да заливат като пороен дъжд живота на българския гражданин


и да тровят опитите за спокойствие с неумолим страх. Представяте ли си колко хора у нас ще изпаднат в паника, ако случайно председателят на държавния съвет бъде сменен? В една нормална страна подобна смяна би имала само външен ефект, докато у нас това би променило основно живота на много хора, тъй като този живот е изграден не върху реалните ценности на свободата и независимостта, а върху фиктивните ценности на насилието.


И нека накрая отбележим, че сега вече насилието у нас не идва единствено от страна на Държавна сигурност, а е взаимно насилие на принципа "всеки срещу всеки".


Едва ли мечтателите за комунизъм от тридесетте години, както и комунистическите герои от времето на войната, са си представяли, че се борят за установяването на такъв свят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Имаме една чаша чешко и една чаша българско. Прибавяме към тях една чаша комунизъм, оказва се, че чашата с българското е придобила отвратителен вкус, а в чешката нещата не са дотам трагични. Изводът?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Мисля съвсем определено, че най-мизерната част на нашия народ, тинята и мътилката, полудегенерати — мечтатели за власт, некадърници, неспособни за никакво творческо дело, вулгарни и амбициозни кариеристи — всичко това се юрна към партията и властта


  А в момента техните наследници(деца,внуци)ни убеждават колко хубаво е било през комунизма.Целта им е ясна да продължат да грабят и убиват.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#1] от "shinjuku":

  Изводът е че си пълен с комплекси.
  Този терор не е бил просто за удоволствие, той е бил предизвикан от продължила цели 10 години съпротива срещу комунистите заграбили земята от селяни, които не просто я имат за бащиния, тя им е в рода от незапомнени времена. Руснаците няма как да го разберат това защото никога не са имали земя и не са били свободни - роби.
  Паметника на съветската армия е построен чак 56-та именно за да ознаменува окончателната победа над горянското движение, той няма нищо общо с ВСВ.
  Айде сега, пак кажи че българите били роби. Някои наистина бяха направени на такива, то се вижда по коментарите.

 4. 4 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Материалите на Георги Марков трябва да бъдат изучавани в училищата.
  Великан!!

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Може би в началото на всичко стои страхът, огромният страх от съществуването, от чудовищното разнообразие на хора и природа"....Много добър мислител и философ е Марков . Пашата обича смелите скъпи съграждани - страховете ви не работят за вас - не се поддавайте на дявола! Вярвайте в доброто безрезервно - със страхове и дяволии хубаво не става.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Всеки диктаторски режим разчита на армия от кариеристи, доносници и мъчители, движени от най-низки страсти.

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#3:"bobyb"]. Руснаците няма как да го разберат това защото никога не са имали земя и не са били свободни - роби[/quote]
  Дали не грешите случайно?В Русия има Декрет за земята,тука няма.Тука земята си остана частна собственост до 1990 год.Насилствено кооперирана,но частна собственост.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Е там е работата, че живеем във времената на дявола (последните времена). Или както казва баба Ванга навремето (преди 20-ина години) - "дяволът е пуснат на свобода".
  И да, достатъчно е човек да се огледа и да види как светът ударно се циганизира. Всичко високо и стойностно бива ежедневно потъпквано, добрите и почтените хора са натикани в миша дупка и отново да цитирам баба Ванга - "ще вземат връх лошите хора, а крадците, пияниците, доносниците и блудниците няма да имат брой".
  Достатъчно е да видим накъде върви Европа, за да се ужасим.

  Мачкай климатичния чейндж!
 9. 9 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Неслучайно Георги Марков е убит. Палачите му, четейки горното и не само, са се припознали вкупом, а той така добре е описал дребните им душици и най-долните им "човешки" страсти и комплекси.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#8:"Bulgarische Motoren Werke"]Достатъчно е да видим накъде върви Европа, за да се ужасим.[/quote]
  Булгарише, виждаш ми се готов да се включиш в редиците на ИДИЛ. Ама недей сега тук да съскаш читателите в тази посока!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  Искаш да кажеш анти-идил, надявам се?

  Мачкай климатичния чейндж!
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Георги Марков бе и си остава свободен човек,а кой? убива истината?Онези,които убиха хиляди хора без съд и присъда,онези,които се страхуваха от пиесите и книгите,които прекършиха живота му на Скитник.И до днес се крие истината.Христо Христож,журналист,когото обичам много,стигна до нея,но не му дадоха в наше време свободата,за да я каже.Кой е сега КОЙ?

  Tony
 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#3:"bobyb"]Руснаците няма как да го разберат това защото никога не са имали земя и не са били свободни - роби[/quote]
  +++ Вярно думаш. И в повечето африкански държави земята е държавна (на съответния полковник или местен крал) и положението е сходно на това в Русия.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#12] от "Free person":

  Христо не се предава, продължава да пише, продължава публично да казва онова, което е видял и прочел в архивите. И за Георги Марков, и за доносниците, и за състоянието на селското стопанство, последно миналата седмица пред препълнена с млади хора зала в СУ и за фалитите по времето на Тодор Живков.

  Виж, за Ванга и нейните "велики пророчества" не говори, затова и трудно го разбират някои от коментаторите тук.

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobyb":

  Както след 1944 се е напълнило с активни борци, така сега на всеки втори дедите му са клали комунисти, като са им вземали нивите. Фантазирайте си за бунтовната българска натура, всъщност това е просто его, вие, ако бяхте ром, щяхте да доказвате по форумите как циганята са венецът на цивилизацията.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 16. 16 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Георги Марков е писател с който България следва да се гордее и задължително да се изучава в училище за да се разбере в каква човеконенавистна система живяхме!

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Чак ме втресе, доксто го четох. Защото се сетих за онова време, когато всичко написано беше наше ежедневие и се чувствахме много смачкани .
  Новите поколенияя трябва да знаят непременно, какви времена бяха тогава и нокога да не допускат те да се завърнат!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Ванга ли е водещата звезда за теб?
  Отвори си очите, огледай се, виж какви огромни възможности ти предостави Европа, стига си живял в консерва.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#2] от "koiot":

  Щом Бокова е шеф на ЮНЕСКО

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Страх и казармен режим .Това беше страната 45г. Има старшинки ,които искат това да се върне.

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До ком.14 Tokkay - знам,че пише и следя всиччко,което Христо прави.Но защо му пречат непрекъснато.
  Не знам в каква връзка споменавате Ванга - не коментирам Ванга.

  Tony
 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jessika":

  Като дойдат ония брадатите изроди с чалмите и те натиснат в ъгъла, друга песен ще запееш. Мол се да не се стига дотам.

  Мачкай климатичния чейндж!
 23. 23 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#21] от "Free person":

  Сигурен съм. Написаното от мен бе информация за всички, поднесена като допълнение на твоя коментар.
  Истината е неудобна за много от хората, затова се създават пречки пред разпространението ѝ. Но не вярвам Христо така лесно да се откаже. А ние ще съдействаме с каквото можем.

  П.П.: Онова с кьоравата баба не се отнася за теб.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  " И не е ли нелогично, че те отричат равноправието и независимостта на другите отделни човешки същества, но признават стадото? Може би тъкмо защото в стадото никой не е свободен, защото то гарантира сигурност, обезпеченост, подкрепа?" "
  Шилетата и сините рози,другари ивановци,опорни точки.... се надявам да си напънат 2-те молекули мозък и да го проумеят.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 722 Неутрално

  " Пред нас наистина е един потиснат, напълно обезверен народ, който живее в пропастта на собственото си отчаяние, който не вижда никакъв изход при съществуващите обстоятелства в света, който се смята за обречен."
  " Нито чехите, нито унгарците, нито поляците познаваха в първите десет години след войната онази безумна вакханалия на терор и насилие, която познаваха българите."
  ...................................................................................................
  "Как внезапно те станаха комунисти?
  Как разбраха, че са комунисти?

  Мисля съвсем определено, че най-мизерната част на нашия народ, тинята и мътилката, полудегенерати — мечтатели за власт, некадърници, неспособни за никакво творческо дело, вулгарни и амбициозни кариеристи — всичко това се юрна към партията и властта"
  " Нека сега дебело подчертая, че според мен терорът и насилието в България имаха две майки. Едната — идеологията, и другата — личната необходимост от правене на зло на ония, които я провеждаха. Ако идеологията беше вдъхновението и оправданието на злото, то практическото изпълнение беше резултат на низши животински инстинкти."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1105 Разстроено

  Да не забравяме, че Сталин е жив в лицето на Путлер и в сърцата на милиони руснаци!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Толкова е прав Георги Марков, че чак е брутален...! Всяка дума е истина и трън в очите на всички 10-то септемврийски комунисти, които са навсякъде и днес, вече заместени от децата и внуците си...!
  Имаме си и министър-председател, който ни дава за пример онзи правешки цървул и сбъдва мечтите на дъщеря му... Внуците на активните борци и червената номенклатура са в правителството! И в наши дни да се роди нов Георги Марков и него ще убият! Тъжно е и жалко...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Първо няколко дребни поправки в коментарите. МОЧА е промотиран на 7 септември 1954г. Случайно или да на РД на току що новозначеният диктатор Тодор Живков. Паметникът е по-скоро изтопорчен в "чест" на смачкването на горянското движение. Сиреч, барабар със СА, лабаво няма и няма и да има. Най-силното и най-дълго съпротивление, заедно с Украйна на инсталираният комунистически режим.
  А Георги Марков, освен че е блестящ писател е мъдър философ и народопсихолог. Прекрасно е разбирал, че народ в който доминира полуинтелегенцията е обречен на живуркане. Изповядващ вариации на затворникът от ГУЛАГ. Умри ти днес, а колкото до утре на мен може и да ми се размине.
  За това и петоколонците, полезните идиоти, троловете го ненавиждат. Надникнил е до дъно в дребните им, завистливи и страхливи душички.

 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 722 Неутрално

  " Но идеологическото изискване не конкретизира средствата на насилието, а ги предоставя на творчеството на насилниците, което поема цялостното им оправдание. Това не е много далече от онзи луд, който искал да изтрови целия свят, защото вярвал, че хората ще се превръщат в пеперуди и всичко щяло да бъде красиво.
  " Представяте ли си колко хора у нас ще изпаднат в паника, ако случайно председателят на държавния съвет бъде сменен? В една нормална страна подобна смяна би имала само външен ефект, докато у нас това би променило основно живота на много хора, тъй като този живот е изграден не върху реалните ценности на свободата и независимостта, а върху фиктивните ценности на насилието."
  И днес е актуален, защото е бил по своему пророк в сферата на обществено-политическите системи и българската народопсихология. Толкова години след убийството му, политиците още се боят от него. Българските. Защото ако искаха, щяха да разкрият и осъдят поръчителите на този акт и досега щеше да има поне един паметник на болезнено актуалния и днес Георги Марков.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Поради долните причини властта им фалира и те си я демонтираха сами! Това беше първата хумористична национална катастрофа в мирно време, предизвикана от БКП. След това последва втората катастрофа през 1996-97, която обаче не би никак хумористична ...

  А кой беше класовият враг? Нека започнем по реда: представителите на бившата власт, индустриалците, търговците, частните земеделци. Или процентно сметнато — огромното мнозинство от българския народ. Вълната на терора и разгрома помете оцелелите представители на бившата власт, смаза индустриалците и търговците, и се насочи с огромна сила срещу селото, което в няколко години беше победено. Среднощни арести, побоища до смърт, убийства, безследни изчезвания, концлагери, затвори, наказания без съд и присъда, интернирания, лишаване от дажби, гавра с чест и достойнство — всичко това, в различна степен и с различни последствия, трябваше да мине през главите на най-малко два милиона български граждани.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#2] от "koiot":

  Скъсай с илюзията , че се самоизбират ние избирателите сме огледало на това , което са политиците.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Винаги ме е смущавало, че милиони отделни хора преглъщат идеята за остадняването си и доброволно, често пъти с ентусиазъм, стават фанатични членове на стадото. Защо? Поради какво те се отричат от свободата си, за да приемат покорно и подчинено някакво място в стадото?>>ако сменим "фанатични" с безразлични-важи с пълна сила и за днешния и утрешния ден!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":

  Доколкото знам, основната причина довела до Болшевишката революция е че след освобождаването от крепостничество, селската маса не е оземлена и се превръща в оскотял градски пролетариат готов за парче хляб и водка на всякакви зверства.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Разстроено

  Уви мислех че тоталитарните режими са погребани завинаги, поне в Европа и че трябва да наблюдаваме само смъртта на тези в Куба,Сев.Корея и Китай,но се оказа че трябва да видим отново възраждащият се призрак на Руския мир ,на идеята че държавата трябва да държи в подчинение народа на който уж трябва да служи,използвайки за залъгалки външния враг,верската принадлежност и човешката различност.

  klimentm
 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#22] от "Bulgarische Motoren Werke":

  " Като дойдат ония брадатите изроди с чалмие ..."


  И къде е разликата между брадатите изроди с чалмите и бръснатите изроди с червени фуражки ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#31:"Няма дясно в България"]ние избирателите сме огледало на това , което са политиците[/quote]

  +++++++++

  това е така!

  Но при комунизма избитите и пребити избиратели бяха огледало на това, което са изродите-политици! От едната страна на огледалото стяха живи комунисти, а от другата -избитите и репресираните!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#33:"soul"] селската маса не е оземлена и се превръща в оскотял градски пролетариат готов за парче хляб и водка на всякакви зверства. [/quote]
  Така е.Но Ленин издава декрет за земята вместо да оземли селячеството и ги набутва в колхози.Нашите комунисти правят колективизация без да променят собствеността върху земята.Това прави възможно от юридическа гледна точка след 1990 год. един собственик на земя да възстанови правата си дори по устава на ТКЗС-то без да е необходимо приемането на специален закон.Това имах в предвид.

 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#32:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Поради какво те се отричат от свободата си, за да приемат покорно и подчинено някакво място в стадото?>>[/quote]


  Поради това, че ако не си член на стадото си в седма глуха - не си в номенклатурния списък и не можеш да растеш, не можеш да следваш, ако родителите ти не са благонадеждни, не можеш да пътуваш на Запад, и много други нормални неща не можеш. А ако протестираш - белене, Ловеч, Скравена не ти мърдат. Името на това бе ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА, проклет да е евреина Хирш Мордахай, известен и като Карл Маркс и неговият последовател Ленин!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съдейки по коментарите - много избирателно четете, само което ви отърва запомняте, останалото от есето тутакси забравяте.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 40. 40 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Дълбок поклон,
  Пред Народа
  И пред автора!

 41. 41 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 818 Весело

  Стар артист, млад спортист и след девети комунист

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 42. 42 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Мисля съвсем определено, че най-мизерната част на нашия народ, тинята и мътилката, полудегенерати — мечтатели за власт, некадърници, неспособни за никакво творческо дело, вулгарни и амбициозни кариеристи — всичко това се юрна към партията и властта и обогати нейната история с най-велики дела."
  По-точно определение от това няма накъде.

 43. 43 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Георги Джагаров беше комунист до костите си. Не е имал смелостта да се поразходи в парка на същия този народ, за който е творил. А камо ли да е дерзал да опише истината за страданията на едно стадо без пастир и направление. Делял е народа на свои (комунисти), и чужди(без партийна принадлежност). Като постоянно е поощрявал партийците с висок статус в обществото и благо наследство за техните потомци.

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#42]това важи за всякаква власт, съвремието го показва отново и отново.
  Изходът не е приемане на т.нар. Малко зло - представителна уждемокрация против диктатура, защото и представителната е само камуфлаж на олигархията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И още нещо: партийните "комунисти" не са "предяли принципите", защото принципите са им били тачно това, което вършеха - власт, власт, власт. Това, което развяваха ката лозунги за равенство и справедливост е било преднамерена ЛЪЖА.
  Демократите вършат практически същото - развяват едно, но постъпват според логиката на властта - и също прекрасно знаят, че лъжат.

  Бакунин и Кропоткин отдавна са го казали и доказали.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  както обикновено, свободни съчинения.... цитат
  ".... А кой беше класовият враг? Нека започнем по реда: представителите на бившата власт, индустриалците, търговците, частните земеделци. Или процентно сметнато — огромното мнозинство от българския народ. ...."
  Горната пасмина никога не е повече от 8-9% от населението, останалите са работягите..... и в момента е така, експлоататорите са един вагон хора...... останалите са бачкачи или безработни.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#3:"bobyb"]Айде сега, пак кажи че българите били роби. [/quote]
  Няма нужда аз да казвам, историята е която казва 1018-1195 и 1393-1878 са си точно 662 години робство... историята е казала вече....
  До коментар [#3] от "bobyb":

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK