Заговор срещу ''Сириза'' или грижа за Гърция?

Заговор срещу ''Сириза'' или грижа за Гърция?

© Peter Nicholls, ReutersКаква е истинската цел на тройката международни кредитори? Да помогнат на Гърция да се съвземе или просто да изхвърлят "Сириза" от властта? Трима световноизвестни икономисти нямат единно мнение по този въпрос, пише "Дойче веле"Има ситуации, от които сякаш няма нито един добър изход, а само лоши и още по-лоши. До подобен извод стига световноизвестният учен Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика. В публикация за "Гардиън" той пише: "Трудно е да се ангажирам със съвет към гърците как да гласуват на 5 юли. Нито една от двете алтернативи - приемане или отхвърляне на условията, които поставят международните кредитори, не предлага истинско решение. И двете крият огромни рискове".


Едно "да" води към безкрайна депресия


Стиглиц твърди, че ако гърците подкрепят условията на международните кредитори, ги очаква безкрайна депресия. Евентуално "да" на референдума би им осигурило за няколко десетилетия напред известни облекчения при изплащането на дълговете, както и помощ от Световната банка, но цената, която гръцките граждани ще трябва да платят за това, ще бъде твърде висока: накрая те ще живеят в една "обезлюдена страна, която е разпродала цялата си собственост и е изоставена от младите хора", пише Стиглиц.
Ако хората кажат "не", това може поне да даде "възможност на Гърция, която има дълбоки демократични традиции, да поеме съдбата си в свои ръце". Тогава бъдещето на страната може и да не е чак толкова бляскаво, но все пак ще бъде по-добро в сравнение с "нечуваните днешни страдания". "Аз знам как бих гласувал", заключава Джоузеф Стиглиц.


Точно на обратното мнение е Кристофър Писаридис, който през 2010 г. взе Нобелова награда за икономика, и който, в съвместна публикация със Стиглиц за "Файненшъл таймс", по-рано тази година призова за ново опрощаване на гръцките задължения. В интервю за "Дойче Веле" той съветва гръцките избиратели да приемат предложенията на кредиторите.


"Не" води към задънена улица и Грексит


"Аз бих гласувал положително и съветвам всеки да стори същото. Защото едно "не" на референдума води към задънена улица и в крайна сметка до излизане на страната от еврозоната", казва Писаридис.


Нобеловият лауреат не вижда начин Гърция да запази еврото и да продължи да получава пари от ЕЦБ, ако в неделя гърците отхвърлят предложенията на кредиторите. "Тогава страната ще изпадне в още по-тежка рецесия", твърди Писаридис.


Ученият е ужасен от начина, по който гръцкото правителство се опитва да се справи с финансовата криза: "Икономическата политика на това правителство е един огромен провал", казва Писаридис.


"Кредиторите правят неприемливо предложение"


Американският учен Пол Кругман, отличен с Нобелова награда за икономика през 2008 година, съветва гърците да гласуват с "не" на референдума в неделя. "Аз бих гласувал отрицателно", признава той в блога си в "Ню Йорк Таймс". Кругман изтъква два аргумента.


Освен това известният икономист смята за "много обезпокоителни" политическите последици от евентуалното одобрение на програмата на кредиторите. "Тройката кредитори направи предложение, което Ципрас нямаше как да приеме. Възможно е дори това да е станало съвсем умишлено", твърди Кругман, който подозира, че ултиматумът е имал за цел да изхвърли правителството на Ципрас от властта. "Дори и да не харесваме "Сириза", подобен подход би трябвало да притеснява всички, които вярват в европейските идеали", посочва още Кругман."Вярно е, че всички се страхуваме от възможното излизане на Гърция от еврозоната. Но ако тройката международни кредитори сега настоява, че трябва да се продължи изпълнението на програмата от последните 5 години, то има ли място за някаква надежда?", пита той.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ох, стига вече... Да гласуват "Не" и да се пръждосват.

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Отпред море, отзад к*р. Това е гръцката ситуация, но трябваше да мислят преди време.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 930 Неутрално
 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А ето и едно също интересно , и не банално удобно мнение:

  "римерът на Гърция дава да се разбере, че „единна Европа” повече не съществува в колективното съзнание на нейните граждани, а призивите на СИРИЗА към „общите европейски ценности” са просто наивни, тъй като това е празно реторично говорене, счита колумнистът на The Guardian ирландският писател и политически коментатор Финтън О'Тул.
  Авторът обръща внимание, че основни европейски принципи загубиха своето значение. Така понятието демокрация противоречи на откритото прокарване на идеята за „смяна на режима” от европейските лидери.

  Според мнението на публициста, корените на кризата на еврозоната са свързани с изначалната идея за създаване на „единна Европа”, основана на резултатите от Втората световна война, в частност на сдържане на Германия.

  Анализаторът цитира думи на Хелмут Шмидт, че ако Германия се увлече в ролята на политически лидер, то ще срещне съпротива от страна на „периферията” и последствията могат да бъдат разрушителни. Поведението на германския финансов министър свидетелства, че Германия се кани да „бие” Гърция, докато тя стане „по-германска”.

  Според О`Тул, Европа заменила изначалното единство с двойни стандарти и модела „един размер подхожда за всички”, без дори да допусне мисълта за изменение на формулата за излизане от кризата”: твърди икономии плюс помощ от банките плюс приватизация и отмяна на социалната и трудовата защита.

  При това не съвпадат мненията за излизане от кризата на страните-кредиторки и страните, получаващи помощи: едните считат, че работят усърдно, докато „периферията” живее за тяхна сметка, другите пък са убедени, че усърдно работят, за да хранят чуждите банки"

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Гърците имат 2 възможности. Първата е да почнат да живеят според чергата си и всеки да харчи, толкова, колкото изработва. Втората е да си върнат драхмата, със съпътстващата я хиперинфлация. При това положение, едни ще изкарват пари, а други ще живеят на гърбът им. Тези дето имат пари ще ги губят, за сметка на тези дето нямат. Ще стане "мътно" време, в което някои ще забогатеят много, погазвайки закона, за сметка на други, които ще банкрутират, опитвайки се да живеят според законите. Този ние сме го яли по времето на Луканов и Виденов. Престъпността ще стане гигантска. Гърция ще поеме в посока, от която връщане почти няма. Дано разума надделее и решат да останат в клуба на цивилизованите държави.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Лошото Тепърва започва, Каквото и да гласуват, ще има обществено недоволство, стачки, палежи, престъпност обедняване и глад. Нямат изход, а както са свикнали на мекото сега ще има бесене на политици. Докато не обеднеят и не приемат съдбата си няма да се намери решение на проблема с плащането на дълговете. Оàквам среднощни бунтове и палежи... а ако полицията се намеси и по-лошо даже ескалация на напрежението.

  Коментирам платено.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  С Референдума Ципрас направи неоценима помощ на Кредиторите и вкара Гърция в блатото! При "ДА", кредиторите вземот много голам коз в ръцете си за прилагане на съкращения! При "НЕ" означава, че гърците не желаят да се съобразяват с правилата на ЕЗ и трябва да напуснат! ...И това ми било професор по Теория на игрите! Сам да се бие! То бива неграмотност, ама от човек, който се прави на професор, не бива!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#0:"статия"]накрая те ще живеят в една "обезлюдена страна, която е разпродала цялата си собственост и е изоставена от младите хора"[/quote]

  Сякаш правят паралел с България. Те затова не искат да стигат до нашето дередже.

 9. 9 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Каквато и да е целта, Сириза трябва да се изхвърли то властта.

 10. 10 Профил на martinesx
  martinesx
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Треперите ли? Треперите.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добра статия, но нещо май е изпуснато - двата аргумента на Кругман.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  Нека търпеливо изчакаме да стане 19 часа... тогава ше избухне голямото говорене и пресмятане...

  Форумът е в будна кома...
 13. 13 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На всякъде комунистите съсипват страните си ама СИРИЗА направи световен рекорд.Трябваха и само 6 месеца.

  писнало ми е от левичари
 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Мхм, а и в двата случая е заради безмерният егоизъм и глупост на множество от мързеливи хора, чието самомнение е че мислят за държавата, че са умни и че се скъсват от работа за разлика от останалите.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Гърците "гласуват" за предложение, чиито срок изтече на 30.06.2015 г. ... това да ви говори нещо ???
  Вече искрено им желая да гласуват с НЕ /такива са и социологиите до момента/, и да продължават смело напред !
  ББ е АБСОЛЮТНО ПРАВ - стига с тия гърци !!!
  Дали по техните форуми /не че е имало тогава/ те са се тревожили за нас през 90-та и 97-ма ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1349 Любопитно

  Искренно се надявам, че днешният резултат, какъвто и да е резултата, от утре нататък няма повече да слушаме или четем за Гърция. Аман от тях! Да се оправят, не са единствената държава с проблеми.

  (настроение: досадно-оттегчено)

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Гласувайте си ОXI и марш от еврозоната и ЕС, нагли маляшки изнудвачи. Писнà ми дедовия от вас.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Съдбата на Сириза е последна грижа. Тази маоистка организация е обречена...

 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Често се твърди, че гърците са продажни - нобелистът им е с двата крака в примера, а утре ще сетим и Съвкупната истина ...

 20. 20 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "Yasur":

  Какъвто и да е резултата положението е ясно ези аз печеля тура ти губиш.

  писнало ми е от левичари
 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Няма да е лошо да се публикува и мнението на Пол Крейг Робъртс,финансов съветник на последния нормален президент на САЩ,Роналд Рейгън.Той е още по-категоричен в оценката си на ситуацията.Но и това,което е публикувано,прави чест на Дневник.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Като яли,пеяли,като платили,плакали.Това е истината.Те поне тези пари ги изживяха,а ние без да сме живели ,като тях,плащахме и още не му се вижда края.

 23. 23 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  [quote#13:"koiot"]На всякъде комунистите съсипват страните си ама СИРИЗА направи световен рекорд.Трябваха и само 6 месеца.[/quote]

  +++++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 24. 24 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  "Ученият е ужасен от начина, по който гръцкото правителство се опитва да се справи с финансовата криза: "Икономическата политика на това правителство е един огромен провал", казва Писаридис."

  Гъркът се оказва най-точен. Той най-добре разбира накъде водят родината му комуноанархистите по команда на Джуджето. Да подават оставка и да се махат! Много добре са знаели какво им предстои когато се кандидатираха да управляват Гърция преди само шест месеца! Какъв "мандат" им притрябвал сега?! Некадърници, които ще бъдат изритани с камъни, ако Путин не си ги прибере навреме.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Пол Кругман отдавна развива тезата, че създаването на Еврозоната е грешка и винаги ще избира провалът в Еврозоната. Той е пристрастен. Стиглиц е икономист, който говори само за икономически последствия от излизането на Гърция от Еврозоната. Той не отчита политическите, които съвсем не са без значение. Влизането или излизането на една страна от Еврозоната и ЕС е въпрос предимно политически, а не толкова икономически и е грешно да се задават въпроси на икономисти за мнение. Икономиката не притежава инструментариума за да изследва подобен въпрос и да даде цялостен отговор.

 26. 26 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#12:"Yasur"]Нека търпеливо изчакаме да стане 19 часа... [/quote]
  Резултатът няма никакво значение. Надуха един скъп, но пробит балон. Ще има ли изненадани, ако се окаже наполовина пълен... с въздух?!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 27. 27 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  [quote#26:"Прогл@дна."]Ще има ли изненадани, ако се окаже наполовина пълен... с въздух?![/quote]

  Да, ако останалата половина е пълна с ла*на...по-добре всичко да е въздух...

  Форумът е в будна кома...
 28. 28 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 930 Весело


  Преглед на профил
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  3
  15:45
  05 юли, 2015  Четете!


  Оценка
  -11 +3
  Тези минуси,колегияги разбирам като :"Няма да четем.Ще си повтаряме нашето като папагали.Много мило!

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  "Гърция" е само метафората на този казус - тук оплакваме Европа под вече нагласеното Споразумение за свободна търговия със САЩ и масираният им "приятелски огън" ...
  Тогава, дори и сълзи няма да имаме ...

 30. 30 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  [quote#24:"Прогл@дна."]Гъркът се оказва най-точен. Той най-добре разбира накъде водят родината му комуноанархистите по команда на Джуджето. Да подават оставка и да се махат![/quote]
  Това няма да доведе то трайно излекуване от изкушението да се гласува за комунисти и популисти. Народа трябва да се вдигне и да ги изгони с камъни, а след това съд и прокуратура да ги преследват, до като не ги наврат в миша дупка. Властта, трябва да носи наказателна отговорност, за щетите които причинява. Ако Ципрас и компания са просто невежи, то мястото им е в затвора. Обаче ако се установи че са действали по поръчка на Путин, то тогава затвора ще им е малко...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 31. 31 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#27] от "Yasur":

  Ние сме имунизирани от първото. Опитаха се да го направят и тук - не им мина номерът. А ЕС ще предпочете да подпомага засегнатите, ако (не дай Боже!) наистина сиризчиите докарат гърците до глад и гражданска война. Навсякъде по света КГБ действа по един и същи начин, прилагайки един и същ принцип: "Разделяй и владей". Така постъпиха и в Гърция - на тъпи въпроси не може да се отговори по друг начин, освен с един определен ... трипръстов жест.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  "... Гърция, която има дълбоки демократични традиции ..."!

  Ха! И в, какво се изразяват дълбоките демократични традиции и с, какво помогнаха на Гърция до момента?! Опрощаването на заемите за, което реват в Гърция иска да ни накара да повярваме, че безплатен обяд има, ама само за гърците, другите да си плащат!
  Дълбоките демократични традиции, как се съчетават с откровено комунистическа идеология и правителство?! Май само те си вярват, колко са демократични, докато има огромни заеми! После го играят обидени и неразбрани!
  Днес е обратното броене, за старт по пътя към ада...! Той, както знаем, е винаги постлан с добри намерения!

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  [quote#20:"koiot"]Какъвто и да е резултата положението е ясно ези аз печеля тура ти губиш. [/quote]

  Просто, сгреши адресата...!!!
  Имаш ли огледало у вас ???

  Форумът е в будна кома...
 34. 34 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "Вячеслав Атанасов":


  [quote#21:"Вячеслав Атанасов"]Няма да е лошо да се публикува и мнението на Пол Крейг Робъртс,[/quote]

  пол крейг робъртс може да си го публикувате във вестник дума , известния русолюб не спира да громи капитализма от самия "център на злото "

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 35. 35 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Малко вики:
  4 премиера на Гърция, при които "изчезнаха" 220 млрд долара:

  Караманлис - Университет Тафт САЩ
  Папандреу - Харвардски университет САЩ
  Пападимос - Колумбийски университет САЩ
  Самарас - Харвардски университет САЩ

  Един премиер, който опитва да разплете паяжината на дълговете:

  Ципрас - Политехнически университет Гърция.

  Изводи си правете сами.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  [quote#12:"Yasur"]Нека търпеливо изчакаме да стане 19 часа... тогава ше избухне голямото говорене и пресмятане...[/quote]
  Ооо, вече РИА-Новости и ТАСС заливат света с резултати как сиризистите водят с 6-8%!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#30:"Георги"]Народа трябва да се вдигне и да ги изгони с камъни[/quote]
  Проблема е, че народа се заблуждава много лесно. Тия им обещаваха, че няма да връщат дълговете, народа повярва, и хоп, популистите на власт. Затова трябва народа да отнесе финансовия шамар, и вече няма да гласуват за такива. То и тука разни типове обещават веднага да направят пенсията 1000 лева и да отнемат концесиите за злато, че, видите ли, България имала милиарди тонове, и т.н. Само че народа помни Виденов и Луканов, и лъжците със зор събират десетина % от гласувалите. Гърците ако бяха изгърмели още 2009-та, мислиш ли, че тия нео-фашисто-комунисти щяха да дойдат на власт 2015-та с такива идиотски обещания?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 38 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#35] от "niko_tin":

  [quote#35:"niko_tin"]Караманлис - Университет Тафт САЩ
  Папандреу - Харвардски университет САЩ
  Пападимос - Колумбийски университет САЩ
  Самарас - Харвардски университет САЩ
  Един премиер, който опитва да разплете паяжината на дълговете:
  Ципрас - Политехнически университет Гърция.
  Изводи си правете сами.[/quote]

  Изводът е, че с диплома в джоба или без, бунакът си остава винаги бунак. А гръцки бунак е съвсем отделна порода - 100 пъти по-лошо. Оказва се, че са взели толкова заеми не толкова да развиват производство например и да печелят от това, а основно за текущи нужди на стомашно - чревния си тракт. Че си правят устите и за още опрощаване.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#24] от "Прогл@дна.":
  Истината е съвсем друга.

  Обществена тайна е, че Сириза е на хранилка на Сорос и некои НПО със седалище във Вашингтона също така и на Фондацията "Иран за САЩ"
  Впрочем, същите фондации "разрешиха" и на България да вземе заеми в размер на 16 млд. Очевидно е че това с единствената цел, България да стане втора Гърция. И по този начин да се помогне на самата Гърция. Особено като се има предвид кой в момента е на власт у нас, и как те дойдоха на власт - което е общоизвестно.
  Както стана известно, че именно Путин и КГБ са платили разходите от 300 млд $ за да бъдат безплатни днес магистралите е Гърция. Което е станало факт след телефонен разговор с Обама

 40. 40 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Дрън, дрън, та пляс. Ей, пророк Илия, я се спри, че се оливаш с твоите пророчества.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 41. 41 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  То не че бих имал нещо против и рашките да поналеят малко грешна пара в гръцката каса без дъно и така и те да фалират по-бързо.... Че ми се струва, че Гърция е само за ордьовър в голямата игра. Фалитът на Рашистан ще бъде истинския спектакъл.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 42. 42 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И АЗ ИСКАМ ДА КОМЕНТИРАМ ЗЛОБНО ЗА ДА СИ НАУ4АТ УРОКА ГРЬЦКИТЕ НЕБЛАГОДАРНИЦИ НО ТОВА 6ТЕ ЗАСЕГНЕ НАС РЕГИОНА И ЕВРОПА НЕГАТИВНО 6ТЕ Е ДОБРЕ ДА ИМА НЯКАКВО КОМПРОМИСНО РЕ6ЕНИЕ БЕЗ СИРИЗА

 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#35] от "niko_tin":

  Не палачи, Колега, всяка работа си намери майстора ...

 44. 44 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Малко тенденциозно са избрали трите светила - Кругман, Стиглиц и Писаридес. Първите двама са отявлени левичари - естествено, че ще симпатизират на другаря Ципрас. Поне по равно да ги бяха разпределили между леви и десни.

 45. 45 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#41] от "lion555":
  Че те вече фалираха..
  И как така не сте разбрали? Толкова знаещ и прозорлив, а пък...

 46. 46 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#39:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Впрочем, същите фондации "разрешиха" и на България да вземе заеми в размер на 16 млд. [/quote]

  България не е взела заем 16 млрд , как се нарича същество което не спира да лъже ?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 47. 47 Профил на dekodekov
  dekodekov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Денят след референдума в Гърция.
  Вариант 1 - над 50% са гласували с "НЕ".
  Ципрас и Варуфакис си говорят: "Е ся си е*а мамата! Ко праим?!"
  Вариант 2 - над 50% са гласували с "ДА".
  Ципрас и Варуфакис си говорят: "Е ся си е*а мамата! Ко праим?!"

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Гласуване с НЕ развързва ръцете на кредиторите да изхвърлят Гърция от еврозоната. То отдавна е ясно, че голяма част от парите вече са изгубени и няма смисъл да се налива в каца без дъно.
  Дано кредиторите се възползват от тази златна възможност иначе цялата еврозона отсега нататък ще трябва да снася годишна рента на Гърция под една или друга форма, защото там реформи под натъск отвън няма да се проведат.
  Ако Гърция бъде оставена да фалира, тогава щат не щат гърците ще си научат урока по трудния начин, че ще трябва да се задоволяват с каквото изкарат и че ако вземат кредити трябва да ги връщат.

 49. 49 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "son_of_anarhy":

  А този който не чете?
  Написал съм - да вземе. Сега стана ли вече ясно?

 50. 50 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#49] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#49:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Написал съм - да вземе. Сега стана ли вече ясно?
  [/quote]

  ами не е ясно , ако искаше да бъде ясно щеше да прибавиш "при нужда "

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 51. 51 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#2:"today"]Отпред море, отзад к*р.[/quote]

  Това, казано за гърци, е доста груба и просташка шега.

 52. 52 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всеки от тези икономисти защитава лобистки интереси.Истината е,че референдумът има значение единствено за Ципрас.За обикновените гърци и със и без референдум остават негативите.При всички случаи сметката трябва да се плаща десетилетия напред,поколения напред.

  Tony
 53. 53 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Вярно е, че всички се страхуваме от възможното излизане на Гърция от еврозоната.
  -----------------------------------
  За мен Европа е принципи и отговорност, а едва след това солидарност и взаимопомощ.
  Европа на галените деца, безплатния обяд не ми трябва.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 54. 54 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Няма вечни врагове. Има вечни интереси. Кредиторите на Гърция са налели огромни количества пари и е съвсем нормално да искат да си ги получат обратно или ако това не стане да има сериозни последствия за Гърция. Няма никакво значение дали сега са на власт фашисти, комунисти, либерали... важното е дали ще продължат да харчат за неносещи стойност неща или с външното финансиране ще стимулират новаторите, работливите, ученолюбивите хора в Гърция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#46:"son_of_anarhy"]България не е взела заем 16 млрд , как се нарича същество което не спира да лъже ?[/quote]
  комунист

  писнало ми е от левичари
 56. 56 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#39:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Обществена тайна е, че Сириза е на хранилка на Сорос и некои НПО със седалище във Вашингтона също така и на Фондацията "Иран за САЩ" [/quote]
  Освен тебе и психиатъра ти някой дръг знае ли.

  писнало ми е от левичари
 57. 57 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Кругман казва очевидното. Добре е, че още има авторитети, които не се боят да се изкажат политически некоректно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Следейки бегло Германската Телевизия кризата е наистина в еврозоната. Гърция за тях е дребен проблем, въпреки огромната загуба на 340 милиарда. Големият проблем не е Гърция - тя ако ще да отива на дъното на Егейско море! Основният проблем е как ще реагират Италия, Испания, Португалия и другите длъжници. Защото ако те изпълнят гръцкия номер - отиде еврозоната в ряката!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Ако Европа се грижи за Гърция, за България и за която и да е от изоставащите страни, то тя ще насърчи изтеглянето на производства от Китай и прехвърлянето им в нашите страни. Гърците са виновни, че са мързеливи използвачи, но и Европа е виновна, че осигурява работни места в Китай за сметка на българските и гръцките безработни.

 60. 60 Профил на npi
  npi
  Рейтинг: 427 Неутрално

  ""накрая те ще живеят в една "обезлюдена страна, която е разпродала цялата си собственост и е изоставена от младите хора",""
  Нещо ми звучи познато....

 61. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Не може при 50 процента безработица при младите гърци да се предлагат само икономии. Европа трябва да даде алтернатива, свързана с производства и заетост. Европа само на икономиите на никойне му е нужна.

 62. 62 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "накрая те ще живеят в една "обезлюдена страна, която е разпродала цялата си собственост и е изоставена от младите хора", пише Стиглиц."

  - Стиглиц май се е объркал... явно пише за настоящата територия на бивша България

 63. 63 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#61:"gozambo"]

  Не може при 50 процента безработица при младите гърци да се предлагат само икономии.[/quote]
  Ами да работят тези 50 процента както го прави другата полвина.

  писнало ми е от левичари
 64. 64 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#63:"koiot"]Ами да работят тези 50 процента както го прави другата полвина. [/quote]

  БРАВО за коментара!. Такава малоумност е рядкост , дори и сред зомбитата.

 65. 65 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#56] от "koiot":
  За ваше сведение ползвам същия източник на информация, който е ползвал и колегата на когото съм написал, а именно №24. А също така и колегата с коментар№13.
  Ако имате някакво друго виждане, може да се обърнете именно към този източник
  Сега вече стана ли Ви ясно?

 66. 66 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 214 Неутрално

  "... ще живеят в една "обезлюдена страна, която е разпродала цялата си собственост и е изоставена от младите хора" "... тоя Стиглиц бе, от къде пък е толкова сигурен?! Дали пък самият той не е давал същите "спасителни" съвети на някой съседни държави, докато беше главен икономист на СБ(баш в периода 1997 - 2001)?!? Та вместо да увърта да каже, че ще станат като България и НЕто ще е 100%.

 67. 67 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#64:"fockwest"]БРАВО за коментара!. Такава малоумност е рядкост , дори и сред зомбитата.[/quote]
  И защо усещам ирония.Нима не е вярно,че гърците са мързеливи и затова тези 50 % са безработни.

  писнало ми е от левичари
 68. 68 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  А какви са европейските идеали???По богатите страни да експлоатират по-бедните,както впрочем е и съвременните общества.

 69. 69 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 960 Неутрално

  "Икономическата политика на това правителство е един огромен провал", казва Писаридис.

  Икономическа политика ли? Такова нещо в гърция няма. Там се работи само на парче, гасята се пожари и никой не гледа по-напред от 1-2 дни.
  нормално лие да има 90% Несъбираемост на данъците в тази страна?!
  Това какво говори?
  А Кругман и Стиглиц така отдалеч, много лесно могат да дават съвети, чудя се, колко ли дни биха изкарали в Гърция, на маслините?!
  Единията има проблеми с Еврозоната, другият с МВФ, въобще, кой утре ще им потърси сметка на тези икономисти, ако хората наистина ги послушат и гласуват с НЕ и после, страната просто колабира?
  Никой!
  Затова и трябва да се внимава много с такива съвети! Но, те, от апартамента в Ню Йорк с изгледъ към сентрал парк могат да си позволята да говорят глупости!

 70. 70 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#68:"aiaks"]А какви са европейските идеали???По богатите страни да експлоатират по-бедните,както впрочем е и съвременните общества. [/quote]
  Не ще харчиш толкова колкото имаш никой не е длъжен да те хрантути.

  писнало ми е от левичари
 71. 71 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#60] от "npi":

  И аз го констатирах това, но други форумци са ме изпреварили в коментарите си

 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#5:"Георги"]Този ние сме го яли по времето на Луканов и Виденов. Престъпността ще стане гигантска. Гърция ще поеме в посока, от която връщане почти няма. Дано разума надделее и решат да останат в клуба на цивилизованите държави. [/quote]
  Още преди референдума исках НЕ да победи и сега мислят същото. Това което описваш е единственият начин да се освестят от комунистическата лудост която ги е обзела. Единственият!

  Мои приятели преподаватели които са били в Гърция са ужасени от манталитета на интелигенцията там, "Те говорят все едно чета вестник "Работническо дело", това бяха думите им. В Гърция навремето Москва прати мощен контингент гръцки политемигранти десетилетия наред подготвяни в СССР, тази идеология е много широко разпространена там и добре съответства на националният им характер, на пресметливи и мързеливи хитреци.

  Единственият начин да бъдат излекувани е да минат през мизерията на реалният социализъм за да го видят какво представлява наяве, не като лозунги. Тези които сега са на власт ще им я осигурят тази мизерия в изобилие. Едно 5-6 години им трябват да минат през всички кръгове на чистилището и когато НАИСТИНА разберат че трябва да се работи и разчита САМО на резултатите от ТРУДА и СПЕСТОВНОСТТА могат да бъдат приети обратно в семейството на цивилизованите държави. Трябва им спомен какъвто за нас е Виденовата зима но много по-голям и по-дълъг. Така че винаги когато пред тях се изправи комунист да потръпват от този спомен.

  Голяма грешка ще направи Европа ако отново им постеле да паднат на мекичко и ги лиши от този спомен. ЕС да си гледа европейските проблеми, тези не искат да са част от Европа, смятат я за враг.

  Когато поумнеят тогава вече ще може отново да се говори с тях. Тези 60% говорят че те са много далеч от поумняването. Доволен съм че се получи толкова голям резултат, сега и най-слепият ще види истината и няма да може да затваря очи пред нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#61:"gozambo"]Европа трябва да даде алтернатива, свързана с производства и заетост. [/quote]
  И като им наляха 350 МИЛИАРДА защо гърците не създадоха производства и заетост?

  Този народ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ, разберете го най-после! Чиновници 700,000 при положение че ние нашите 120,000 ги смятаме за много и трябва да ги намалим поне двойно, към 200 МИЛИАРДА евро изтеглени от банките и преведени в чужбина от "гордите патриоти", защо не ги инвестираха в родината си? Лапат по 1 милиард ДНЕВНО и не поумняват ами се перчат.

  Всичко това заради твърдата убеденост, че Европа няма да ги остави и ще продължи да ги хрантути. Тази увереност трябва да им се избие веднаж завинаги от главите, да се научат на труд и спестовност и ЧАК ТОГАВА може отново да им се помогне.

  Иначе ще е просто наливане на вода в пясък, както досега, стотици милиарди без ефект. Ние с 1/4 от техните пари чудеса щяхме да направим и България градина въпреки че и ние си имаме безброй трески за дялане.

  "Повече никакви помощи докато не станат хора", това трябва да е политиката на ЕС. И след това на час по лъжичка, първо резултата и след това уговорените за него пари. Друг начин няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1486 Весело

  [quote#35:"niko_tin"]Караманлис - Университет Тафт САЩ
  Папандреу - Харвардски университет САЩ
  Пападимос - Колумбийски университет САЩ
  Самарас - Харвардски университет САЩ
  Един премиер, който опитва да разплете паяжината на дълговете:
  Ципрас - Политехнически университет Гърция.
  Изводи си правете сами.[/quote]

  Нормално, дето има социализъм, накрая винаги има дефицит и снижаване на качеството — в случая при кадрите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#15:"роджър"]Дали по техните форуми /не че е имало тогава/ те са се тревожили за нас през 90-та и 97-ма ???[/quote]
  Мога да ти кажа достоверен случай малко след онези години. На икономически форум там в Гърция един развива тезата, че "Малко експлоатирахме българите и не се възползвахме от затрудненото им положение!!?". За негово нещастие в залата има български кореспондент, става и започва да му задава въпроси какво разбира под това "малко експлоатиране" и достойно ли е така да се мисли. Онзи се оплита като пате в кълчища, мислил си е че говори пред вътрешна публика. Реален случай, кореспондента го беше описал в своя статия.

  Втори случай, в Асеновград в бившото ми предприятие гръцка фирма пак онези времена бяха наели помещенията за шивашки цех, работеха им жените прегърбени над шевните машини за жълти стотинки. Когато малко си стъпихме на краката изчезнаха, те са само там където има аванта и норма на печалба поне 400%.

  Грък е последният човек от който можеш да се надяваш на съчувствие и взаимопомощ, горко ти ако му попаднеш в ръцете ако си в трудно положение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 884 Неутрално

  нали САЩ държи на Гърция - нарочно са питали икономисти - левичари!
  напр. 'световноизвестният учен Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика.' е ляв популист, раздухващ идеята за равенство!
  и един долар ле е спечелил с бизнес, ама повърхностните му книги се продават. айде сега да го питаме справедливо ли е той да вземе толкова пари, а останалите да са зле! нали е срещу неравенството!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK